Aantal politieke partijen Suriname blijft groeien

46

PARAMARIBO, 12 apr – Het aantal politieke partijen in Suriname blijft maar toenemen. De organisatoren van de aanstaande algemene verkiezingen krijgen de niet te benijden taak het allemaal overzichtelijk te houden voor de kiezer. De ene politieke partij is nauwelijks gelanceerd of de volgende wordt al aangekondigd.

Na de recente intrede van Ping van de ondernemer Jhauw is nu de Baasa (Aucaans voor omhelzing) aangekondigd. Het betreft ontevreden leden van de politieke partij Seeka van ex-minister Paul Abena. Het is de voorlopige climax van een lang slepende ruzie over het leiderschap in de partij. De rechter heeft nu in het voordeel van Abena beslist. De tegenstanders laten het vier wat het is en besluiten een nieuwe partij op te richten. Volgens sommigen leeft de democratie als nooit te voren in Suriname.

Anderen vinden dat juist de de democratie om zeep geholpen wordt. Met zoveel politieke partijen vindt er een ‘versnippering’ van stemmen plaats bij verkiezingen. Met elke politieke partij die erbij komt wordt het alleen maar erger. Er wordt zelfs gepleit voor het stellen van voorwaarden tot inschrijving voor de verkiezingen. Dat weer wordt als ondemocratisch bestempeld. De kiezer moet naar uitmaken of politieke partijen, oud of nieuw, recht van bestaan hebben. De afgelopen jaren hebben zich zeker tien nieuwe aangemeld. Nu het idee hangt om partijcombinaties te verbieden, wordt het overzichtelijk houden van stembiljetten een flinke kluif te worden.

46 REACTIES

 1. =Ik hoop ooit dat er een regering tot stand mag komen en harde eisen gaat stellen voordat je een partij mag openen: door goed geschoolde krachten, geen strafblad, niet etnisch werken of denken alvast een feit mag zijn.

  -Het binnenland alleen kent zoveel partijen, dit terwijl men juist moet werken om een eenheid te vormen met een grote partij met goed geschoolde mensen.

  =Ik ben bang dat door alle kleine partijen Suriname vraagt om een dictator regiem net als Rusland en nog vele andere landen waar niemand meer voor het zeggen heeft en de macht alleen voor zich gaat houden.
  Zie India waar een familie al 60 jaar regeert de familie Gandhi.

  -Waarom, omdat vele partijen niet met elkaar samen willen werken en hierdoor een versnippering ontstaat en dus zal men moeten gaan ingrijpen.
  -De democratie staat op het spel wat ik persoonlijk niet wenst en hoop.


  Maak melding

 2. De politieke partijen (schieten) als paddestoelen uit de grond.

  Voor de verkiezing van 2015 hebben ze in SU. meer politieke partijen dan kiezers.

  De nieuw opgerichte politieke partij van HUGGY HOOG zonder HART, kan eventueel voor de verkiezing van 2015, hun naam wijzigen in partij van de OUDJES.

  En straks komt onze knopendraaier, de Hoge Priester STEVE MEYE WONDER ook met zijn eigen politieke partij.
  Laat de kiezers tot mij komen en verhindert ze niet.
  Onze (pero) zal tevens als woordvoerder optreden.


  Maak melding

 3. In troebel water is het goed vissen. De de verstandige kiezer zal zich vele malen bedenken bij gang naar de stembus. De leider of oprichter van welke politieke partij dan ook zal alles doen om in het machtscentrum te komen. De dieharde (froestoe)zal stemmen op de leider, die ondanks loze beloften wederom een worst zal voorhouden aan zijn dome aanhanger. Ma kut, eerste criteria zou moeten zijn? Als een politike leider zijn vrouw ontrouw is, hoe geloofwaardig is hij nog. Men moet leren letten op de vruchten. Ondertussen weten vele oliedomme aanhangers van de Misdadigers Combinatie beter, want Neks deng tjiesie, geen gratis eten,drinken en huisje, Neks foe datie. Zullen ze dan oliedomme aanhangers blijven of? Als zij willens en wetens, ondanks waarschuwing en feiten wederom stemmen op onberechte misdadigers,moordenaars,drugsbaronnen en mensenrechtenschenders, dan…….verdienen ze de verdure afgang naar Suribabwe


  Maak melding

 4. Een CHINESE PARTIJ is in aantocht. Let op mijn woorden. 2015 betwijfel ik maar in 2020 zit het er dik in. De naturalisatie tot Surinamer voor de Chinezen kan binnen een dag plaatsvinden als ze flink dokken op de Surinaamse Ambassade in China dus aan aanhangers / leden geen gebrek.

  Ze kunnen tijdens de verkiezing van daaruit MASSAAL hun stem uitbrengen op lijst 8 ( Chinees geluksgetal ) , de ” MI PAI TJUKU Partij ” en de buit is binnen.

  Dan is het gedaan met Suriname in haar huidige vorm want de Spleetogen zullen HOOG SCOREN en eenmaal in het regeer centrum DRASTISCHE veranderingen doorvoeren zoals het KEI – maar dan ook zéér KEIHARD WERKEN om aan je verdiensten te komen en dan is het gedaan met de gemakzucht van de Surinamer !!!!!

  De ” Baasa” Partij van ene grapjas, Nicolaas Priesierie ( de naam zegt genoeg ), is een SLAP AFTREKSEL van iets dat reeds SLAP was. Dus waar zijn ze nou mee bezig . Starnieuws.com

  CHAVÉZ önskar dig en solig helg !


  Maak melding

 5. Wij slaan ons zeer ten onrechte op de borst dat wij hier vredig naast en met elkaar wonen. Het aantal politieke clubbies geeft ondubbelzinnig aan hoe verdeeld wij zijn in Suriname. Er is geen vertrouwen in elkaar.


  Maak melding

 6. Laat ze allemaal een deposit betalen van SRD 100000 en als ze dan minder dan 5% van de stemmen behalen verliezen ze dat. Meer dan 5% krijgen ze hun geld terug.
  De kleine partijtjes of eenmans bvtjes zijn min of meer onderhandelings technieken om heel snel op de hierarchie van de grotere partijen te stijgen en hun Eigen njang te verdienen.


  Maak melding

 7. @Paraman, met elkaar en naast elkaar leven de Surinamers wel, maar als het om politiek gaat is het een ander verhaal.

  -Zelfs heb ik geen vertrouwen in Brunswijk, Bouterse en Somohardjo en dan komen er nog vele partijen waar men vaak genoeg niet echt goed geschoold is.

  =Ik kies voor mensen met kwaliteit en die goed geschoold zijn en ook weten waarover zij het hebben. Mensen die niet etnisch denken en hart voor land en volk hebben.

  -Hoe kan je voor mensen zijn die met drugs te maken hebben gehad, moorden op zijn geweten, fraude corrupt en nog veel meer.

  ==WAARDE EN NORMEN VERVAGEN BIJ VELEN IN SURINAME. GEEF ZE GRATIS ETEN EN ZE STEMMEN VOOR JOU ZONDER HUN KOP TE GEBRUIKEN WAARMEE ZIJ BEZIG ZIJN.


  Maak melding

 8. Dat mensen de politiek in kunnen en partijen kunnen oprichten zonder belemmeringen (zolang ze zich aan de wetten van het land houden) is fundamenteel voor een democratie. Wat funest voor een democratie is is dat elk van die partijen in het parlement komen en het een ieder voor zich feest word.

  Vandaar dat Suriname dringend een nieuwe kieswet nodig heeft: een kiesdrempel van 5% om in DNA zetels te krijgen, een verbod op ethnische partijen, een verbod op combinaties zoals ze nu bestaan (NF, MEGA). Dit zijn geen coalities want ze zijn nonstop samen, alleen vanwege het etnisch denken in Suriname fuseren ze niet. Verder directe presidentsverkiezingen in 2 twee ronden waarbij men minimaal 50% van de stemmen nodig heeft en de president slechts twee termijnen kan zitten van 4 jaar. Suriname moet ook terug naar het parlementaire model van voor de verkrachting door Bouta & Co in 80. De regering moet een premier hebben, met andere woorden een gedeelde macht tussen president en premier waarbij de premier uit de grootste partij komt en 2/3 meerderheid nodig heeft in het parlement.

  DNA moet twee soorten zetels hebben: vertegenwoordigers en senators. Vertegenwoordigers worden gekozen op basis van meeste stemmen, inclusief preferentiestemmen, en elke district heeft 2 senators die in aparte verkiezingen gekozen worden, waarbij er ook twee ronden zijn waar men 50% van de stemmen nodig heeft. Daarnaast moet men voor de verkiezing al bekendmaken wie men nomineert voor belangrijke ministeries per partij. En Suriname heeft vergaande decentralisatie nodig waarbij de huidige districten op houden te bestaan en er nieuwe worden opgericht, die elke genoeg bevolking hebben om zichzelf te kunnen besturen en financieren.

  Mijn idee is Commewijne, Marowijne samenvoegen en doortrekken richting Tapanahony rivier, Para, Saramaccca en Wanica samen. Brokopondo opsplitsen tussen beide voorgaande. Coronie, Nickerie samenvoegen en een groot deel van Sipaliwini aansluiten. Rest dan alleen nog het zuidelijke helft van Sipaliwi waaruit twee districten kunnen komen: Tigri en Tapanahony. Misschien dat het Suriname dan ook eindelijk pushed de Guyanezen uit Tigri te trappen. Deze twee districten zullen meer onder toezicht staan van de centrale regering daar ze zeer onbevolkt zijn, maar van groot belang zijn. Paramaribo heeft een districtsbestuur nodig en tegelijkertijd een aparte bestuur voor Paramaribo Stad.

  Helaas zal dit allemaal nooit gaan gebeuren want dat zou betekenen veel minder macht voor MINIsterren en de President en veel meer controle van de bevolking over haar eigen toekomst.


  Maak melding

 9. HAhahaaaa dit is het en als nu 15 kleine politieke partijen samen bundelen dan is NF uitgeteld en hebben 15 het voor het zeggen daarom ieder partij voor zich zelf de grootste partij wint want dat is wat de kiezer wilt na verkiezing mag samen werking en kleine partijen die bepaalde stand niet haalt mag ook niet in centrum dus voordat ze zich inschrijven moeten ze kunnen aantonen een bepaalt percentage te kunnen hallen zo niet buiten de boot punt uit.


  Maak melding

 10. Feit is dat men niet gaat voor de vooruitgang van ons geliefde land maar puur eigen belang hetgeen voorop staat.
  Het einde van moreel verval is helaas nog lang niet in zicht…


  Maak melding

 11. @jona,

  Je haalt terecht aan dat als een politicus zijn vrouw ontrouw is geweest, hoe geloofwaardig is hij nog.
  Ma kut, hoe geloofwaardig ben je als PARTIJ-LEIDER/ZOGENAAMD PRESIDENT als je bent veroordeeld voor de invoer van het VERDERFELIJKE SPUL.

  Ma kut, hoe geloofwaardig ben je als precident=geen schrijffout als je naam steeds prijkt in diverse strafdossiers.

  Ma kut heb ik even van jou geleend.

  Geloofwaardigheid heeft altijd op gespannen voet geleefd met deze BEDRIEGIE-MAN.


  Maak melding

 12. Met die riante salaris en pensioen regeling van dan leden zou ik ook een partij oprichten.
  Als je gekozen wordt, ben je binnen..Of niet soms.Ze zorgen wel goed voor zich zelf.


  Maak melding

 13. Het is of zijn de gefrustreerde die een nieuwe partij opricht.
  Als de oude Politieke Partijen het goed doet komt er geen nieuwe Partij bij.


  Maak melding

 14. aah… met een dysfunctionerend DNA waar de coalitie parlementsleden nooit naar toe gaan maar wel geld voor vangen bewijst de Clanleider dat er de facto een semi dictatoriaal bestuur in Suriname present is.

  Maakt dan ook niet uit of er meer politieke partijen komen. Die zijn of meelopers of zijn er voor het vangen van een njang extra in de maand.

  Suriname u bent afgegleden en zakt steeds dieper weg in de rotzooi.


  Maak melding

 15. Pero heeft ook een 1 mans partij opgericht. Zijn slogan is:

  Strey de strey. Wi no sa frede. Pero de wi fesiman.
  Guyana opgepast!!! Pero komt eraan om Tigri op te eisen, want soevereiniteit staat bij hem hoog in het vaandel


  Maak melding

 16. @ FER. E

  Wist jij dat de POTENTIËLE leider van een mogelijke Chinese Partij in SU voorlopig nog in een ” paars bed ” slaapt ?

  Ik zeg ” voorlopig” want mocht het zijn dat ze ( het is een vrouw en goed geschoold ) uiteindelijk uit haar ” paarse roes ” ontwaakt en besluit om haar bed een andere kleur te geven dan kan er gauw iets veranderen in het Surinaamse politieke klimaat.

  Mocht ook zij overgaan tot het oprichten van een eigen partij en haar partij programma richt zich voornamelijk op VEILIGHEID VAN DE BURGERS ( lees Chinezen ) dan staan de spleetogen voor haar in een rij van Suriname tot de uiterste sloppenwijk in China.

  Heeft iemand zich ooit afgevraagd waarom er laatst tijdens een bijeenkomst van ABOP er 60 Chinezen in Abop- t shirt plaatsnamen op de voorste rij ???

  Antwoord; de meeste rovers en overvallers komen uit die kringen ( A C / ABOP ) dus de Chinees denkt door zich aan te sluiten bij hun partij een zekere ” bescherming” in de wacht te slepen.
  ” Deng Snesi no law ” !!!!!!!

  De eerste VROUWELIJKE PRESIDENT van SURINAME ligt BINNEN HANDBEREIK !!!!!
  Alleen moet ze eerst haar ” paarse nest ” verlaten en iets meer op de voorgrond treden dan nu het geval is.

  Dit is het profiel van de eventuele Chinese leider :

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/1633

  By the way…..naast een goede scholing bezit ze ook een nogal esthetisch verantwoord uiterlijk vindt ” CHAVÉZ “.

  CHAVÉZ önskar dig en trevlig och solig söndag . Ha det så bra !


  Maak melding

 17. Aiiii baja suriname heeft minder inwoners dan een stad als rotterdam. Beste is als Suriname terugkeerd naar het koninkrijk. Graag referendum hierover in 2015.


  Maak melding

 18. allen wier stem niet 3 x waard is zoals de Lonnie’s, mogen 3 keer stemmen!

  probleem opgelost tog?

  voorbeeld; ik stem Chan Doe & Ping

  een bigi Baasa (omhelsen) aan allen & veel Presierie 🙂


  Maak melding

 19. suris zijn vieze vuile egoïsten..

  kijk maar om je heen ze zijn altijd overheersers je moet altijd onderdanig zijn.

  ze willen nooit naar je luisteren en altijd de baas spelen.

  vandaar ook de vele vele partijen die als paddestoelen van de grond komen en verdwijnen even hard.

  kijk maar de de lijders ,die blijven eeuwig aan de leiding,totdat de dood hen roept ook al kunnen ze niks be rijken, zie maar naar de oude garde die nu in het macht centrum zitten..

  bij de overheid is een wet,dat wanneer je de pensioen gerechtigde leeftijd van 60 jaar hebt bereikt,je met pensioen gaat.,maar bepaalde figuren blijven zitten totdat ze niet meer kunnen ademen en dan verdwijnen ze van het toneel.

  in het poppenkast is het niet anders,de jongeren worden gewoon voor de gek gehouden voor de verkiezingen en hebben het anno 2014/2015 nog steeds niet door..

  ik vind,dat er een wet moet komen,dat je na twee maal gekozen te zijn voor een openbare functie niet meer mag terug komen voor een derde periode.

  neem nou een president,vieze president,parlementariër,voorzitter en alle directeuren om de vijf jaren verplaats moeten worden of ontheven en anderen benoemen..

  wat dacht je van de corruptie wet


  Maak melding

 20. Suriname heeft een 3-partijenstelsel nodig. Een partij voor de Zwarten, een voor de Aziaten, een voor de rest. Op die manier wordt elke Surinamer vertegenwoordigd, want de 3 partijen zullen wel moeten samenwerken.


  Maak melding

 21. Forumers, odi odi.

  @Hugo CHAVÉZ: THNKS.

  Maar nu heeft ze een ‘Panter’ in huis!

  Noreen Cheung (30) is marketing consultant en bezit een eigen onderneming.

  Cheung is niet (getrouwd) en heeft ook (geen) kinderen.
  “Ik heb (geen) partner en heb daar ook geen behoefte aan hoor”, vertelt ze. Eenzaam voelt ze zich zeker niet, want de (leegte) wordt opgevuld door haar (trouwe) viervoeters, Yang en Baby.

  Sinds kort is het gezelschap van haar aangevuld met een (poes) die Panter heet.
  Dan is het een ‘wilde’ (poes)!

  En hiermee gaat ze straks onze LONNIE BLUNSIE met (AC/ABOP) (SuChimaniseren).

  @pasew, fawaka mang?
  Straks ga je samen met onze (Grasbarki) middels jullie PSA, stemmen op een (poes) genaamd (Panter).


  Maak melding

 22. @ Sjoeriname; over geld geproken alles heeft een prijs. Waarom moet de Suri belasting betaler partijen gaan subsidieren met drukken, distribueren en tellen van stemformulieren van partijen die geen kans hebben, als ze zoveel vertrouwen in hun partij hebben laat ze dat ook bewijzen met hun eigen geld.
  Ik wens ook dat alle parlementariers, ministers, ministers en presidents incl hun benoemingen naar personen gaat zonder een crimineel verleden of ontvanger van persoonlijke gunsten zoals steekpenningen en land etc.
  A tang so, en wie wilt geen lieve poesje aaien zoals die van Noreen Cheung?


  Maak melding

 23. @ jutices T. Beuafort

  Nu al kunnen ze al niet samenwerken laatstaan als dat het geval wordt ! Alle neuzen moeten gewoon naar de zelfde richting kijken punt uit !!!! Wat je wil is een soort rassen scheiding,tenminste zo zie ik het !!


  Maak melding

 24. so so voe voermang .allemaal dieven die op een listige manier hun slag willen slaan .een land met amper 500.000 inwoners .no spang het is nog maar het begin ,bedenk dat er partijen gaan ontstaan met etnische gedachten .chinezen ,brazilianen gaan ook een vrije dag willen en ook een politieke partij,oeng loekoe boeng .


  Maak melding

 25. Lezen jullie wat de WAARDELOZE MISLUKTE LAGE BITTERE CASSAVEPLANTER nu te vertellen heeft?
  Vroeger vond dit sujet de komst va Chinezen en Brazilianen VOORUITGANG of ONTWIKKELING.
  Nu slikt hij langzaam zijn zuur braaksel in.
  Go bouta go go !
  Stree de foe stree wie no sa frede! 😳


  Maak melding

 26. @ FER

  Ai, yu é kir’ mie ! Misschien kan Panter,de ” wild ” poes fungeren als mascotte van de ” the Yellow Panter Party “,o.l.v. Cheung.

  Jou ” werkwoord ” ( SuChimaniseren ) is een goeie. Ben van plan om naast ” SuChimaniseren ” ook ” SuChinaNiseren ” hier op Waterkant.net te gebruiken. ( de SuChinanisatie/SuChimanisatie van Suriname is in volle gang )

  Het is een kwestie van tijd totdat Suriname geheel wordt geSuChinaniseerd/ geSuChimaniseerd.

  Wat betreft de video. ” Deng HAN Snesi moeilijk mang ” !

  Edgar, de Sapakara, Belfort, zou inplaats van camera’s aannemen van China enkele van deze HAN Chinezen uitnodigen ( voor SRD 0,50 cent per dag ) om rovers en overvallers aan te pakken.

  Ik ben bijna zeker dat Suriname het VEILIGSTE land in de regio wordt.

  CHAVÉZ, önskar dig en trevlig söndags kväll !


  Maak melding

 27. Is er nog ruimte voor een Waterkant Partij? Met zoveel deskundigheid als hier wordt getoond, moet het toch lukken er iets moois van te maken. Kunnen de deskundigen laten zien wat zij waard zijn.


  Maak melding

 28. Totaal verkeerd beeld , in een land met zoveel partijen , zolang mensen verdraagzaam zijn is geen probleem, als de partijen op etnische gevoelens gaat spelen dan moet de kiezer goed na gaan denken wat de gevolgen kan zijn in zo een land als Suriname waar alle etnische groepen naast elkaar wonnen


  Maak melding

 29. Saaaang Pero. Heb je het licht gezien?
  Geef je eindelijk toe dat het niet goed gaat in Su? Je durft zelfs te voorspellen wat de mogelijke gevolgen zijn.. Je hebt alleen nog niet het causaal verband gelegd met de reputatie en het beleid van je halfgod. Of is jou reactie puur een kwestie van njang man no lobie njang man?


  Maak melding

 30. hiyenas hadden gedacht om het territorium van een koning leeuw aan te vallen en overnemen.
  de leeuw die altijd op zijn hoede is en scherpe ogen heeft zag deze aanval al aankomen,is toen opgestaan en die hiyenas,11 in totaal,een behoorlijk pakslaag gegeven.
  de hyenas hebben zich door botbreuken en schande vernederd terug getrokken,”maar een leeuw kennende heeft hun achtervolgd en een voor een neergeslagen met zijn grote klauw,maar voordat hij die laatste neer zou slaan zij hij ,”laat het voor jou en consoorten duidelijk zijn dat zij mij en het gebied van mijn soorgenoten in vrede laten en nooit meer de orde komen verstoren of verwarring veroorzaken.
  vanaf die moment was het land in vrede


  Maak melding

 31. Hahaha, dit is lachen. Surinamers zijn zich goed bewust van wat democratie inhoudt, jammer genoeg beseft zij nog niet goed dat democratie tevens destructie betekent van normen en waarden. Dit soort taferelen leiden inderdaad tot versplintering van stemmen volgens de stelling vandaag wordt men goedgekeurd en morgen weer afgekeurd.

  Een schip dat meer kapiteins dan passagiers heeft is gedoemd om op de klippen te lopen om met man en muis te vergaan. En als fikkie een grote gestolen bot krijgt van zijn overbuurman zal hij nooit op de avances ingaan van zijn naaste buren die een kleinere maar eerlijke bot uit te delen heeft zodat ieder ander ook iets krijgt.

  Het begint allengs een hopeloze toestand te worden in Suriname, dus daarom bepleit ik, dat Suriname zonder een kolonialistische instelling verovert moet worden door een sterke mogendheid met harde hand om er een koninkrijk van te maken en alle politieke partijen moeten op de pispot. Het is juist wat de Ping propageert… het is genoeg, ook voor deze partij!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.