Vakbond in de bres voor zwangere leraar en leerling

11

PARAMARIBO, 11 apr – Zwangere leraren in het middelbaar onderwijs worden gediscrimineerd. Dit stelt de Bond van Leraren, BvL, in een brief aan het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. De leerkrachten zouden vanwege hun positie niet in aanmerking komen voor ‘extra werkuren’.

Dat kan financieel behoorlijk verschil maken met de doorsnee collega die wel extra uren krijgt uitgekeerd. Recent zijn maar liefst vijf leraren van het Natuurtechnisch Instituut zo benadeeld. Het ministerie heeft al aangekondigd dat in het nieuwe schooljaar alle zwangere leraren buiten de boot vallen. “Het is een aanval op zwangeren en pure discriminatie naar de vrouw toe. We pikken dit niet. Eerst een aanval op zwangere tienermoeders dat ze niet op school mogen gedurende die periode en nu op leraren”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies tegenover de Ware Tijd.

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling zei onlangs in het parlement dat zwangere tieners in eigen belang van school weg worden gehouden. Ze zouden zich kunnen bezeren aan bijvoorbeeld de randen van tafels. Overigens is het de schoolleiding op middelbare scholen zelf die zwangere leerlingen weg stuurt. Het is een bewuste lijn met als argument dat het schoolpersoneel niet over vaardigheden beschikt om zwangeren te begeleiden. Adhin kreeg voor zijn verklaring al de wind van voren in het parlement. Daar vielen woorden als ‘discriminatie’. Het is dan ook frappant dat uitgezocht de BvL een lans breekt voor “zwangere tienermoeders.”

11 REACTIES

 1. Vroeger hoorde je vaak dat er leraressen zwanger werden maar dat er nu ook leraren zwanger worden in Suriname is wel groot nieuws vind ik…


  Maak melding

 2. Mannen, wordt het geen tijd dat jullie de vrouwen voor zichzelf laten bepalen wanneer ze iets wel en niet mogen?
  Het zijn de mannen die de regels maken voor de vrouwen en ALTIJD in het nadeel van de vrouw.
  Gelukkig kan de vrouw van vandaag, zwanger of niet, haar mondje roeren en is ze geenszins van plan zich te laten discrimineren.
  Het is duidelijk dat het om overuren gaat die nu, door deze regel, aan een ander kunnen worden gegeven.


  Maak melding

 3. is zwanger zijn en overwerken aan te prijzen?

  de moeder in spe heeft het al zwaar genoeg tijdens deze periode, denk hierbij ook aan de dagelijkse huishouding!

  derhalve welzijn (moeder/kind) prevaleren boven een eventuele extraatje!

  Valies moet niet bij alles en nog wat in “trance” geraken.


  Maak melding

 4. Unicum en wereld nieuws. Leraar (mannelijk) wordt zwanger. Eerste homo die zonder IVF zwanger raakt van een andere man.
  Woeha boi na soso lafoe. Zo meteen ook nieuws dat dit experiment heeft plaatsgevonden te Santo Boma waarna dit medisch gebeuren ten bate van het publiek is gesteld.


  Maak melding

 5. Als leraaresse wordt swanger, dan wat sei segt tegen leerling? Kan sei nog tegen leerling seggen dat jullie moet seeliebater blijve? Sei moet tog goede voorbeelt geeve? Boovendien, leerling is verlief op haar. Dan sei breek sein hart.


  Maak melding

 6. Mijn gunst! Wat lees ik nu weer.
  Ik hoop niet dat mijn Lieve Switie Gudu (sra-JUDESKA) ook zwanger is geraakt in SU.

  Want hij is namelijk een bijzondere hoogleraar, die tijdelijk vanuit de Noordzee werd overgeplaatst naar SU.

  En als hij nu echt (zwanger) is geworden in SU., dan is onze (pero) schuldig in deze.


  Maak melding

 7. Wat een nutteloos gezeur weer, heeft deze gast nog meer te doen dan zich bezig houden met zwangeren? Ben ook zwanger, werk hard, niets aan de hand. Niet een ieder kan het, maar als mijn lichaam gaat seinen, stop ik. Laat die vrouwen het zelf besluiten.


  Maak melding

 8. @ Pero(ti)

  Je was zo blij dat je (lijder)de Baby voeding subsidieert en nu lul je weer anders ! Yu na wan 2 moffo gong,ik heb medelijden met je,je bent net als die klote Javaan (Somo)
  ” Je waait met alle winden mee” ( zielig man )
  A.U.B. een kilo bita ksaba graag, want mi tante no abi goma moro !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.