dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGebergte Oost Suriname ten prooi aan goudkoorts

Gebergte Oost Suriname ten prooi aan goudkoorts

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 mrt – Het Nassaugebergte, in het oosten van Suriname, dreigt ook ten prooi te vallen aan de goudkoorts. Het Wereld Natuurfonds, WWF, trekt aan de bel. Tientallen illegale goudzoekers zijn er neergestreken, aangetrokken door de belofte van snelle voorspoed. Er lijkt geen houden aan.

Het gebergte hoort deels tot wingebied van multinational Alcoa. Er zijn perspectieven voor grootschalige goudwinning. Dat zou dan op meer milieuvriendelijke manier geschieden, hoewel milieukundige hun bezorgdheid al uitten. De vrees is voor een herhaling van de milieuvernietiging zich voltrekt op het natuurreservaat Brownsberg. “We moeten ervoor waken dat het Nassaugebied een tweede Brownsberg wordt”, zegt WWF-vertegenwoordiger Laurens Gomes tegenover de Ware Tijd.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Beschermd gebied of niet, eenmaal neergestreken laten goudzoekers zich niet meer verjagen. Brownsberg is daar sprekend voorbeeld van. Het unieke fauna- en floragebied wordt nooit meer wat het was. Volgens Gomes zijn de goudzoekers in Naussa al bezig op hellingen en in kreken. Wetenschappers hadden eerder gewaarschuwd voor de vernietiging van tientallen unieke vissen en andere dieren. Het begin van het einde lijkt aangebroken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
 1. Pfff…..al de ndp ministers + hun lijder doen aan illegale goudwinning en bezitten goudmijnen.
  Wie gaat wie beschermen is een vraag opzichzelf!


  Maak melding
 2. Suriname gaat vanzelf de rekening gepresenteerd krijgen over een x antal jaren vanwege het kwikgebruik, nu lijkt alles goud wat er blinkt, maar de schade aan het milieu is vele malen groter dan de opbrengst van die illigale goudzoekers.


  Maak melding
 3. De “beschermers” zijn de grootste veroorzakers van het probleem.
  Dus zal er niet veel gebeuren vrees ik.
  Wat geroep aan de zijlijn en voor de de rest “business as usual”.


  Maak melding
 4. Wetenschappers hadden eerder gewaarschuwd voor de vernietiging van tientallen unieke vissen en andere dieren. Het begin van het einde lijkt aangebroken.
  Ook al waarschuwd men duizendmalen, deze goudzoekers zijn net zo hebzuchtig als de mislieders in de Misdadigers Combinatie op wie ze hebben gestemd. Deze regering kan men verantwoordelijk stellen voor het misdadig wanbeleid en de verder stijging van de criminaliteit. Verder afgang richting dictatoriaal Suribabwe.


  Maak melding
 5. De slaven hadden na hun vlucht, waarbij ze ook goud van de blanken gestolen hadden, dit goud begraven om en nabij de Nassau gebergte. Wisten zij veel dat er horden gierigaards op zoek naar dit goud zouden gaan.


  Maak melding
 6. Wetenschappers hadden eerder gewaarschuwd voor de vernietiging van tientallen unieke vissen en andere dieren. Het begin van het einde lijkt aangebroken.

  De wetenschappers hadden deze zin bij moeten voegen:
  Niet alleen de vernietiging van tientallen unieke vissen en andere dieren zal plaatsvinden maar ook de vernietiging van unieke bewoners van het land en vooral de bosbewoners.
  Het begin was reeds aangebroken en het einde nadert met rasse schreden.

  Zelfs de kwikdampen, van de smederijen, in Paramaribo kan volgens de minister niet worden gemeten laat staan worden verboden.
  Maar tja eigen volk die zichzelf vernietigt, wat moet je daarvan zeggen?


  Maak melding
 7. Een zekere klootzak weet niet wat te zeggen altijd weer negatief wat hebben de lijders te maken met alles wat de mensen doen als ik dan naar EUROPA kijk bijvoorbeeld NL wie heeft dan ook grote aandelen in shell heeft de lijder van nu aandelen in IMGOLD of STAATS OLIE nee toch dus uit nek lullen is wel lekker niet alles wat volk doet komt door leider trouwens jammer die heeft een zieke geest veel haat en zelf geen moer dus maar ik vindt wel dat welke regering er ook zit dat er op gelet moet worden dat zulke dingen niet gebeuren en dan maatregelen treffen maar niet gelijk iemand de schuld geven als of hij hen gestuurd heeft want daar komt het altijd op neer bij zulke ……….. echt wel hinderlijk wat is er dan positief in SU daar hoor je hen nooit over land verraders en haters klopt dan wel bij deze soort.


  Maak melding
 8. Wat jammer dat het door God gezegend land Suriname tevens vervloekt is met zoveel goudvoorkomens en een regering, die geen maatregelen treft tegen illegale praktijken die door de kerk en de rechtstaat ver boden zijn. Je mag in Suriname ongestraft corrupt zijn, moorden en het milieu vernietigen als je maar genoeg politieke backing hebt.


  Maak melding
 9. Niks nieuws aan de horizon want Suriname schiet al jaren zwaar tekort met handhaving op illegale goudwinning.
  Het officiële beleid bestaat alleen maar uit pappen en nathouden, terwijl de verwoesting en vernietiging van het tropisch regenwoud op Braziliaanse wijze geschied.

  Helaas zijn er maar weinigen die dit uitmaakt, de meeste Surinamers boeit het gewoonweg niet.

  Niet te vergeten is dat sommige goudzoekers niet voor zichzelf werken maar voor dubieuze Surinamers. Kan dus best zijn, dat goudzoekers doelbewust naar bepaalde gebieden worden geleid!


  Maak melding
 10. Verder ook een vreemd verhaal de verkoop van de algehele luchtvloot wat de mobileit van de Surinaamse strijdkrachten helemaal niet ten goede komt en compleet lam legt, zeker met bestrijding van de illegale goudwinning!


  Maak melding
 11. aah… de clanleider heeft de andere clanleider Oost Suriname geschonken in ruil voor West Suriname.
  En elke Suri weet dat en zelfs alle mini sterren.


  Maak melding
 12. Maandag 24 maart 2014 om 11:27 uur, @wijna 1,

  Het Surinaamsleger is er voor mooi mooi. Wist je niet dat ze iedere donderdag en zaterdag in de kazerne samen met de bevelhebber Limbo dansen ?


  Maak melding
 13. Straks wordt er geklaagd dat het rivierwater vervuild is en vraagt dan de regering om water naar het binnenland te vervoeren. Behoort het binnenland ook tot het rampenplan ? Zowel oppositie als coalitie zijn schuldig hieraan. Dus van optreden zal er geen sprake zijn.


  Maak melding
 14. RAJA, weet jij niet dat mensen fouten kunnen maken alleen jij niet als ik jouw reactie zie dus neem aan dat jij geen mens bent zou niet weten wat maar mens zeker niet en had zeker niks te doen dan te gaan kijken wie wat fout schrijft kijk liever naar wie rotzooi zegt zoals jij nu awarie domrie.


  Maak melding
 15. De werelds authentieke mooie Gebergte Oost Suriname is nu het lotgeval,terwijl de zeer eerbiedwaardige Wetenschappers dit alvorens hadden gedeclareerd!Gek,gewoon geen waardering voor de voltooide opleidingen van de eerbare Wetenschappers waardoor wij hiermee alsnog vertrouwd zijn geraakt!Wat zal het eerst volgende Avontuur dan wel zijn!Binnenkort zullen wij of over een paar adembenemende mooie dagen gaat het Grote draaideur lectuur bedachtzaam mededeelzaam en waarvan men onbevooroordeeld kunnen amuseren!bhaai soso voorwaarts nanga links!!!


  Maak melding
 16. Boegroe, orobeer eens bij de les te blijven, dat jij een mening hebt over Nl. en wat zich daar afspeelt is je goed recht, maar geef daar dan uiting aan op eeen site die daar voor is , maar niet hier voor eb over Surinaamse zaken staat er toch, waar volgens mij ook iedereen wel of niet Surinamer zijn mening mag geven zonder dat jij of een ander paarse puper dat probeert te dawrsbomen door steeds maar weer Nl.zaken en misstanden er bij te halen. Alles mag van jullie zo lang er maar geen kritiek op Su. of DDB en consorten wordt gegeven, gelijk de mond proberen te snoeren of boycotten door een regen van minnetjes neer laten dalen , heeft alles weg zoals het baasje zelf ook op een dictatoriale manier te werk gaat. ach als je met stront omgaat ga je er vanzelf naar ruiken, en het meurt hier als de hel naar paarse poep


  Maak melding
 17. Of wordt er alleen gedacht aan de Persoonlijke Economie van de Politie agenten door voertuigen voor ze te kopen voor publiek en vooral Prive Gebruik.Zet ze in het binnenland


  Maak melding
 18. Dan beschermen ze de Economische nationale middelen.Stuur alle militairen naar het binnenland.Zo maak je het vrij van Goudkoorts,Criminaliteit.illigaliteit en kan er een Weg komen naar Manous.


  Maak melding
 19. Natuurlijk zou de politie en/of het leger tegen dit soort praktijken moeten optreden.
  Het is in een eerdere posting al opgemerkt.
  Dat gebeurt niet, omdat alle activiteiten van het de politie en het leger zijn geconcentreerd in en rond Paramaribo.
  Het binnenland heeft helemaal geen prioriteit.
  Daarnaast heeft Suriname het kleinste aantal inwoners van het continent Zuid Amerika, wat inhoudt, dat alles bij ons (relatief) klein is qua omvang.
  Het grondgebied van Suriname echter is behoorlijk groot.
  In een groot land met een kleine bevolking is het lastig de controle op de naleving van wetten en regels goed te organiseren, zeker als de politieke wil niet aanwezig is.
  Daarin schuilt volgens mij ook het grote probleem, dat iedere keer weer de kop opsteekt.
  Er wordt van alles in wetten en regels vastgelegd of besproken, maar de controle daarop laat het ernstig afweten.
  Dat betekent in dit geval, dat opnieuw grote delen van onze prachtige natuur om zeep worden geholpen.
  Bovendien betekent niet optreden, dat ook porknokkers uit andere (buur)landen worden aangezogen met als gevolg, dat de schade alleen maar groter wordt.
  Ik vind dan ook, dat zowel de politie als het leger eindelijk eens hun ballen moeten laten zien.
  Zij zijn er om toe te zien op de controle van wetgeving of op de bescherming van onze grenzen !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES