‘Samen kijken naar het beste voor Suriname’

31

PARAMARIBO, 6 mrt – “We hebben de plicht als natie om met de grondwet in de hand samen te kijken naar wat het beste is voor Suriname.” Dit zei minister Winston Lackin bij de opening van de ‘informatieve’ conferentie over nationale dialoog. Sprekers uit Zuid-Amerika en Afrika zullen hun ervaringen delen. Suriname kan dan zelf een ‘raamwerk’ opzetten.

Processen van herstel na traumatische ervaringen zijn niet beperkt tot een bepaald land. “Overal hebben dit soort processen zich voorgedaan en de vraag is, hoe het instrument van dialoog werkt. Dialoog kan pas waarde hebben wanneer we elementen van tolerantie, respect en openheid inbrengen. Wanneer we praten over waarheid en verzoening moeten we ons afvragen wat we willen”, zei Lackin. Uiteraard zal het zoveel mogelijk achterhalen van de waarheid tot de doelen behoren.

Maar dan komt de vraag wat met die waarheid te doen. “Gaat het om financiële compensatie, vervolging of om vrijwaring van gevoelens die ons vasthouden op één of andere wijze? De geschiedenis heeft bewezen dat je slechts door dialoog en nogmaals dialoog kan komen tot oplossingen. Jammer dat er bepaalde reacties zijn geweest van actoren in de samenleving”, aldus Lackin. De parlementaire oppositie heeft bedankt, evenals de nabestaanden van de in 1982 geëxecuteerden.

31 REACTIES

 1. Zoveel kronkels,zoveel bochten en leugens om een crimineel uit het gevang te houden.Gooi hem net als zijn zoon in Boma en het vergaat Sur.zoveel meer beter.
  Maar het volk en haar werkarmen hebben geen moraal meer.Hun moraal is stukjes bij beetjes totaal kapot gemaakt door zichtbare en onzichtbare criminelen.Nu accepteren ze alle vernederingen en hopen in stilte dat de dood van de pikin ingi boi hen verlost van de doffe ellende die hun ten deel is gevallen.


  Maak melding

 2. “We hebben de plicht als natie om met de grondwet in de hand samen te kijken naar wat het beste is voor Suriname.” Dit zei minister Winston Lackin ================

  -Recht op leven is geschonden.Mensen zijn gemarteld,vernederd,verminkt,het volk van Suriname geterroriseerd enz. us laat die Guyanees zijn snater even dicht houden. Recht op leven is geschonden en dan moeten schuldigen berecht worden.De grondwet was weggeschoten en jaren buiten werking gesteld en nu wil lakin dezelfde grondwet misbruiken om de criminelen te beschermen.
  Lakin go back to Guyana,we don’t need you.You are a devils ministers

  __Dialoog kan pas waarde hebben wanneer we elementen van tolerantie, respect en openheid inbrengen.Aldus Lakin

  -Bij de kanton rechter zou er op hoog nivo dialoog gevoerd worden,maar daar was de hfd verdachte niet mee eens.

  _Wanneer we praten over waarheid en verzoening moeten we ons afvragen wat we willen”, zei Lackin_______

  Wie is we. Ik denk dat hij met we bedoeld de hfd verdachte en de andere verdachten.Lakin is immers beschermheer of woordvoerder van ze.

  De geschiedenis heeft bewezen dat je slechts door dialoog en nogmaals dialoog kan komen tot oplossingen.(lakin)

  -Dan moeten wij ddb em consorten vragen waarom zij hardhandig een bloedige koep hadden gepleegd. Geef de verdachten die jouw (lakin)omringen, eerst een hersenspoeling daarover.Zij moesten ook dialoog en dialoog en nogmaals dialoog voeren in 1980.

  Weet lakin wel waarmee hij bezig is. Ik denk dat hij evenals Belly de kluts kwijt is.


  Maak melding

 3. Lakei staat erbij en kijkt ernaar..
  wat fout/krom is wordt weer rechtgepraat..
  Leugens worden structureel vertaald naar waarheid…
  wat een schaamteloze clown…


  Maak melding

 4. Degenen die het niet eens zijn worden “landverraders” genoemd. Nu wil de NDP clan een zogenaamde dialoog.
  Dit om het geweten van hun megalomane lijder DDB te verschonen. De strafvervolging van DDB denken de paarse paupers al te hebben voorkomen middels de amnestiewet.
  De amnestiewet is een nietige discutabele wet die nog geen morele of internationale legitimatie heeft.


  Maak melding

 5. Het beste voor Suriname?

  Heer Winstom L.L , donder nou op het je domme gepraat.

  hoe durf je de woorden “we kijken naar het beste voor Suriname” in je stinkende mond te nemen????

  Het beste voor Suriname of het beste voor jou en je president? Het beste? Welke beste????

  Het land en volk bestelden, in de top staan op internationale lijsten als land die de mensenrechten anno 2014 met de voeten treedt?

  Als jij als onderdanige slaaf van Bouterse dit soort gelul verkondigt he, vertel mij eens hoe het zit met de gestolen centen van land en volk Suriname??????. Waar heeft Abrahams de centen naar toegebracht?

  Hoe zit het met de vele malen duur uitgevallen contracten met Balast Nedam?

  Hoe zit het met de criminaliteit?

  Bouterse zou corruptie met wortel en tak bestrijden?

  Wie wordt bestreden?. Hoe veilig is uw volk in hun eigen huis?. En wie heeft de situatie veroorzaakt dat de criminaliteit niet meer te handhaven is?

  Ga zo door, onthoudt vooral al mijn woorden:
  Nog 5 jaar Bouterse en rest van jullie leven in de shit!

  Het beste voor Suriname, wat?? Buitenschoolse opvang?? Hoe zit het hiermee??. Ik begrijp dat NIETS wat deze Bouterse heeft opgezet, loopt.

  Een president die projecten bedenkt en daarna met zijn staartje tussen zijn benen zit te spelen.

  Bouterse is een dictator, zo moeten artsen, leraren, buitenschoolse opvang en ga zo maar door……. werken voor noppes. Ze krijgen gewoon hun centen niet maar moeten wel presteren.

  Bouterse, je knijpt mensen met jou klote projecten gewoon af, afpersen en pressie is jou passie. De werkende mensen kunnen geen kant op en zitten in gevangen in het systeem van Bouterse!

  Belangrijkste vraag:
  Wie kan Suriname wel regeren?
  Het antwoord is: GEEN EEN VAN DE ZITTENDE PARTIJEN OF PARTIJEN DIE menen het dit keer wel beter te presteren.

  Hadden ze maar passie voor het land gehad, dan was Bouterse nooit de president geweest.

  verdorie mensen, all over the world worden wij tijden onze werkbezoeken over Bouterse gevraagd en dit vind ik een grote schande.

  Wat erg. wat vreselijk dat ik menige keer mijn afkomst moet verloochenen, want ik schaam me voor deze hele gang van zaken.

  Het zou verstandig zijn als Bouterse zijn volk niet all over the world belachelijk maakt.

  Winston, is niets anders dan een man die alles wat krom is, recht probeert te praten. Een waardeloos mens die meewerkt aan het ten gronde richten van Suriname inruil voor wat geld.

  Succes en laat e.e.a. een waarschuwing zijn voor de toeristen!


  Maak melding

 6. @ Linglong:

  Abraham R. is een Jood,dus hij zal het geld naar Israel hebben gebracht!!!

  @ Fileren.

  Hoe durven ze het woord Dialoog, in de mond te nemen ?
  Monoloog, zullen ze wel bedoelen !


  Maak melding

 7. “De parlementaire oppositie heeft bedankt, evenals de nabestaanden van de in 1982 geëxecuteerden.” Jammer, maar de verzoening zal er ooit komen. De nieuwe generatie is aanstaande.


  Maak melding

 8. Roy,
  Terwijl deze dieven,criminelen onze grondwet dagelijks vertrappen.De grondwet is ondergeschikt aan de belangen van massamoordenaar bouterse. Liechin heeft genoeg braakzel van bouterse gevreten , en Simons heeft teveel S ingeslikt van DDB.


  Maak melding

 9. Met de grondwet in de hand hebben we de plicht om te kijken wat het beste is voor Suriname volgens deze joker, die nog steeds niet beseft dat door deze grondwet te schenden i.v.m. die omstreden amnestiewet juist verdeeldheid gezaaid heeft, en totaal niets goeds gebracht heeft voor Suriname.


  Maak melding

 10. @Regenboog
  broeder, ik blijf zeggen/schrijven dat het een schaamteloze vertoning is te kiezen voor een moordenaar…
  Degenen die een moordenaar, verkrachter, drugsdealer adoreren zijn schaamteloze honden…
  moreel besef ontbreekt ..


  Maak melding

 11. Yes! Armand, eidelijk iemand die het door heeft en nuchter over dingen kan nadenken en beredeneren. Deze generatie (60plussers) zit vast in oude patronen. Gevoed door oppositionele krachten kunnen ze niet anders dan negatief zijn. Gelukkig is duidelijk te merken dat de huidige generatie(de jeugd) anders denkt en toekomst gericht is. Zij zullen uiteidelijk dit dispuut beslechten en tot verzoening overgaan. Dat kunnen wij niet verwachten van de huidige spelers die door en door bevooroordeeld, berekenend, koloniaal denkend zijn en in vele gevallen enkel voor politiek gewin meedoen in deze discussie. We shall overcome!


  Maak melding

 12. geachte heer Lackin.

  U bent verstandig genoeg om de woorden van de ingevlogen deskundigen te begrijpen.

  Waarheidsvinding en Verzoening via een nationale dialoog kan alleen maar als dit proces gedragen wordt door de meerderheid van de bevolking resp. belanghebbenden.

  Indien u goed om u heen kijkt ziet u dat de meerderheid het proces van een nationale dialoog niet onderschrijft. De meerderheid blijft weg met duidelijke opgaven van redenen.

  Het proces dat de regering/DNA nu vorm probeert te geven kan door geen enkel redelijk denkend mens onderschreven worden omdat men niet eerst vergeven kan (amnestie wet) voor dat verantwoordelijkheid of schuld vast gesteld is. De waarheid en verzoeningscommissies die in Zuid Afrika, voor veel grotere misdaden (van 2 zijden) tegen de menselijkheid, zijn ingesteld waren gebaseerd op openheid, bekennen, verantwoordelijkheid nemen en daarna aanvaarding, verwerking, vergeving en verzoening. Zie het resultaat Zuid Afrika heeft zich aan haar eigen haren uit de ellende weten te trekken en is, vanuit het isolement, een zeer belangrijk land geworden.

  Meneer Lackin de amnestie wet is het omgekeerde van verzoening en waarheidsvinding en het maakt een nationale dialoog onmogelijk.
  Er is geen meerderheid in een land te vinden die tegen de grondwet in handelingen kan goedkeuren en indien dat wel zo zal zijn dan nog zal de bestuurder rekening moeten houden met de internationale afspraken die gemaakt zijn. De internationale afspraken waar aan Suriname zich verbonden heeft maken net als de grondwet de Amnestie wet ILLEGAAL en tot een splijtzwam van de maatschappij.

  Ook binnen u coalitie is de Amnestie wet een splijtzwam. NS en BEP zijn uit de coalitie gezet omdat zij niet als klapvee mee stemden.
  Brunswijk heeft per stem verklaring gezegd het niet met deze wet eens te zijn maar zich vanwege de eenheid verplicht voelde voor te stemmen.
  Somohardjo wil nu niet meer aan deze zwarte pagina in de Surinaamse geschiedenis herinnerd worden en probeert alles wat hiermee te maken heeft te negeren.

  Minister Lackin u bent intelligent genoeg om te begrijpen dat de nationale dialoog nooit gevoerd kan worden omdat de meerderheid afgehaakt is. Het is een Flater geworden een klapsigaar en boemerang die u niet onschadelijk kunt maken.


  Maak melding

 13. Ik ben voorstander van samen kijken, maar nog veel meer voorstander van samen DOEN.
  Deze regering is geen voorstander van samen doen en dicteert alleen maar.
  Zaken die er werkelijk toe doen, worden goed gepraat, worden getraineerd of worden in de doofpot gestopt.
  Bovendien kan je je de vraag stellen, waarom we telkens samen moeten kijken naar een oplossing als de overheid er niet meer uitkomt.
  De overheid is er juist om knopen door te hakken en beslissingen te nemen, maar dat wil of durft deze regering niet.
  Daarvoor bestaat deze regering ook uit teveel lakeien van DDB en je zult je baas maar eens tegenspreken in ons land.
  Dat betekent namelijk einde loopbaan.
  Zolang Bouta president is – en dat het ‘m echt vast op alleen de naam en het verleden van deze man – zal ons land in internationaal opzicht de risee van de wereld blijven.
  En dat terwijl we als het kleinste landje van Zuid Amerika buitenlandse investeerders zo hard nodig hebben.
  Contacten met Venezuela, Cuba of een onbetekenend land in West Afrika brengen hebben nauwelijks iets te bieden, dan alleen een ideologie, die wordt gedeeld.
  Maar alleen van een ideologie vul je geen buiken van de bevolking, de Cubanen weten er alles van
  Daarvoor heb je toch echt andere partners nodig en die zijn er op ons continent in de vorm van Brazilie en Argentinie.
  Het is alleen zo jammer, dat die ons niet willen en dan zijn we weer terug bij af, namelijk bij de naam van onze president.


  Maak melding

 14. Het is verschrikkelijk wat er in 1982 is gebeurd. Het is jammer dat hierdoor het geweten van Suriname wordt gegijzeld. Begrip voor iets hebben, wil niet zeggen dat je ermee eens bent. Onbegrip veroorzaakt nog meer leed en stilstand. Daarom vind ik de dialoog ook het beste voor Suriname.


  Maak melding

 15. @Armand
  Helemaal eens met u motivatie. Helaas leert de ervaring dat er voor een dialoog aan voorwaarden voldaan moet kunnen worden. Men hoeft geen hersenchirurg te zijn om te begrijpen dat deze regering niet aan die voorwaarden zal kunnen of willen voldoen.

  @Rudinho
  Doen en buiken vullen is het belangrijkste. Het is de taak van de regering de dingen mogelijk te maken zodat Suriname weer een aanvaardbare partner wordt voor kennis, kunde en kapitaal van buiten.
  Deze regering heeft iedereen behalve de roofridders van zich vervreemd. Iedereen die wat wil zit te wachten op die andere President.


  Maak melding

 16. 32 jaar lang doen Baas, zijn bisschop en zijn achterban alsof ze God zelf zijn of op z’n minst God aan hun zijde hebben staan en nu, plotseling, wanneer ze doorhebben dat ze hun beoogde doel niet zullen bereiken, willen ze met de tegenpartij in dialoog treden, ‘den man disi e denki dat na so kaw ka e fat koro’. Ze moeten eerst maar hun zelfamnestiewet terugdraaien, het strafproces zijn beloop laten hebben, dan pas kan er eventueel een dialoog over vergeven en verzoenen opgestart worden.


  Maak melding

 17. HET, is nou eenmaal zo 15j stil tijd van verkiezing druk en dan weer stil 15j nu na bijna 4j weer drukte tijd van verkiezing merk men niet dat de jeugd vooruit kijkt waarom denken jullie dat zij massaal op de PRESS gestemd hebben het is omdat mensen achteruit willen kijken wanneer ze dat willen en het hun goed uitkomt met wiens goed keuring is coup gepleegd waarom bewijs voor 60j weg hebben jullie ook zo vast gehouden in koloniaal tijdperk hoeveel mensen zijn niet verdwenen bij dood ABAISA en welk volk schoot hem dood en is niet vervolgt jullie begrijpen niet dat het volk voor de PRESS gekozen heeft dat was meerderheid dus waar hebben jullie het over degene die nu willen komen hangen de onschuldige uit maar stonden toen achter de coup plegers te huiggelen en vandaag de goede herder uithangen en niet voor land en volk maar macht en ik weet het zeker want al die tijd geen moer uit gevoerd anders was de PRESS VANDAAG GEEN PRESS waar of niet.


  Maak melding

 18. Nationale dialoog gevolgd door Waarheidsvinding daarna verwerking van de feiten, genoegdoening/boetedoening en afsluiting!!

  Dit is de meest logische route.


  Maak melding

 19. mister,lackin;u hebt groot gelijk,ben ik ook mee eens.
  er is genoeg verwarring tussen/onder surinamers geweest,mede dank zij door de vroegere(koloniale} regeerders is er nooit een surinaams wezenlijke ordelijk bestaan of opbouw geweest,”wij hebben het onderling door al die eeuwen en jaren ons zelf moeten redden.
  nu dat de koloniale elementen bestreden worden is het wel hard nodig voor een stabiele uitvoerbaar nationale dialoog.
  ik ben voorstander van een nationaal dialoog,”het samen werken met elkaar om een sterke onafhankelijk natie te formen.
  nu is het nog even vechten tegen de aangedaane negatieve incalculatie van de vroegere bezetters van suriname.

  sterkte.


  Maak melding

 20. Als je mijn man, zoon, vader of broer, koelbloedig hebt vermoord, valt er nergens over te praten met jou.
  Dat wordt een gesprek met de duivel!


  Maak melding

 21. Grietjebie

  jij hebt gelijk,maar ,ik zou eerst gaan onderzoeken naar de ware toedracht,om zeker te weten wie die persoon of personen geweest zijn.
  en als jij dat te weten bent gekomen,zou jij,nu (misschien)op dit moment niet zo praten,maar wraak genomen,”of niet.

  jij kan naar een bericht luisteren en ernaar gaan handelen,’tot dat jij op een dag hoort dat die persoon of personen waar jij jou handelingen vericht hebt,niet de juiste persoon/nen zijn geweest,”wat gaat jij daarna doen.


  Maak melding

 22. Het beste voor Suriname is dat de heer Bouterse aftreedt en met pensioen gaat. Doet hij dit niet, dan zal hij, volgens een voorspelling, hiertoe gedwongen worden (ziekte met misschien de dood tot gevolg) in 2015.


  Maak melding

 23. Hr Lackin haalt onze Grondwet aan, die hij en de bende recentelijk heben vertrapt voor persoonlijke criminele belangen. Lackin durft !

  De Nationale Dialoog is al lang gestart en wordt over de 8 december massamoord gevoerd op de zittingen van de Krijgsraad !

  In een rechtsstaat horen DAAR de nationale dialogen over zware misdaden thuis en nergens anders !

  Na het aannemen van een NEP-amnestiewet tracht men het volk verder te bedotten met een NEP-nationale dialoog !

  Suriname is nog net geen dictatuur en deze NDP-anti-democraten zijn er niet vies voor de gehele rechterlijke macht af te schaffen !

  Daarom hoort men nu niets over het Constitutioneel Hof, de bende wil daar LEKEN (zonder opleiding terzake) neerzetten, die de rechters moeten controleren/dwingende adviezen geven !

  Dit staat in de conceptwet voor het Constitutioneel Hof !

  Dus sribi-BG-srafu-Lackin. Take your bundle and go !!


  Maak melding

 24. @ Niks gaat boven de Waarheid

  Racisme wint nergens ter wereld !

  Ik snap de vrees van de NDP-figuren voor een change in Surinam.

  Bovendien wil ook GEEN ENKELE creool als slaaf leven onder een Hezbollah-NDP-dictatuur !!

  Nationale dialoog over massamoorden(zie Grondwet en wetten)vindt zoals al lang geleden is afgesproken en vastgelegd in wet en grondwet, plaats bij de rechter, in het geval van de 8 december massamoorden bij de KRIJGSRAAD !

  Dus hoofdverdachte Bouta, meldt u zich aan bij deze nationale Krijgsraaddialoog !

  Daarna kan Surinam over de vele andere dialogen gaan overleggen !!


  Maak melding

 25. Niks gaat boven de waarheid,

  Kun je ook nog iets anders, dan alleen maar schelden op de Hindoestanen.
  Mang ik heb medelijden met je en met de opleiding, die je hebt genoten, want dat kan nooit veel zijn als je alleen maar kunt uitlaten door te schelden.
  Daar wordt ons land niet beter van, integendeel.


  Maak melding

 26. Het is best mogelijk dat ik het gemist heb, maar kregen de verdachten van de 8 december moorden ook een uitnodiging? Liet Lakei dat wijselijk na, omdat hij zijn pappenheimers zo goed kent en van tevoren kon inschatten dat ze, omdat ze toch al amnestie hebben, ook niet zouden willen verschijnen? Noemde de hoofdrolspeler (hij heeft intussen wel een Oscar verdiend), zoals gebruikelijk, deze conferentie ook een poppenkast, het zal me niet verbazen dat hij, net als in Boxel, zich nooit laat zien (’toevallig’ moest hij op de openingsdag in Venezuela zijn), hij zal zich wel laten vertegenwoordigen door de geld Haai die alles Khan.


  Maak melding

 27. @Grasbarki

  Lijkt mij niet correct over het geloof of afkomst van Abrahams te spreken, want de hele politiek is bezig zichzelf te verrijken over de rug van het arme volk.

  Het is en blijft kwalijk dat Bouterse een vreselijk dief is van land en volk. De gewone man wordt gestraft voor kleine dingen en deze president mag alles in Suriname openlijk doen en als het heb uitkomt, stuurt hij ook nog zware criminelen op je af!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.