zaterdag, februari 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijTweede 'Dokter Sophie Redmond-lezing' in Amsterdam

Tweede ‘Dokter Sophie Redmond-lezing’ in Amsterdam

-

Does Travel & Cadushi Tours

Radio Double7fm en Vereniging Ons Suriname organiseren op zondag 16 maart 2014 voor de tweede keer de Dokter Sophie Redmond-lezing. ‘Datra’ Sophie Redmond (1907-1955) was een veelzijdige vrouw. Ze wilde arts worden en moest tal van gradaties van discriminatie en achterstelling in het koloniale Suriname overwinnen. In 1935 studeerde ze af als eerste Afro-Surinaamse vrouw van de Geneeskundige School in Paramaribo.

Ze speelde viool,en was een voorvechtster van waardering en behoud van Surinaamse taal en cultuur. Zo droeg zij zelf met trots de koto, de dracht van Afro-Surinaamse vrouwen, en organiseerde kotomisishows. Ze schreef toneelstukken en acteerde ook zelf. Haar krachtige engagement met de volksklasse en haar overtuiging dat cultuur een belangrijke rol kan spelen in het bewustwordingsproces zijn bekend.

Haar vriendschap met J.G.A. Koenders, de grote voorvechter van het Sranan en de Afro-Surinaamse cultuur, versterkte bij haar de opvatting dat het Sranan gebruikt moest worden om de volksklasse te bereiken. Toneelstukken schreef ze daarom in het Sranan. Bekende stukken van haar zijn o.a. “Misi Jana e go na stembus” en “Grontapoe na asi tere”. Het waren overtuigende en daardoor vaak aanklagende schilderingen van volksgebruiken en volksmisbruiken, van sociale toestanden bij werken, wonen en leven op de erven.
Sophie Redmond inspireert nog steeds heel veel vrouwen.

Zondag 16 maart 2014 – Hugo Olijfveldhuis – Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-A te Amsterdam
Van 15:00 – 18:00 uur
Toegang: € 7,50
Vooraf aanmelden verplicht
T: 06 41 55 91 12
T: 020-693 50 57

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES