vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameNieuw aardrijkskundeboek: Suriname in de regio

Nieuw aardrijkskundeboek: Suriname in de regio

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 feb – Suriname als deel van het Caribisch gebied. Dit is waar het nieuwe aardrijkskundeboek voor het vijfde leerjaar van de basisschool omheen zal draaien. Moet draaien, want de onderwijzers zelf krijgen medezeggenschap. Van de unit Curriculumontwikkeling van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling mogen zij de inhoud helpen voorbereiden.

In elk geval wordt via workshops de gelegenheid geboden commentaar te leveren. Anders dan het nieuwe aardrijkskundeboek voor het zesde leerjaar, valt het accent op de eigen regio. Het zesde leerjaarsboek neemt Suriname vooral op als deel van de wereld. “Je moet rekening houden met het niveau en milieu van het kind. Ik denk dat de leerkrachten de juiste personen zijn om in dit proces te betrekken”, zegt Anuschka Gopalrai van Curriculumontwikkeling.

De oude methode is al ruim tien jaar oud. Dat is veel te lang, zeker voor een dynamische samenleving. “Als je kijkt naar de ideale situatie, moet je om de vijf jaar kunnen vernieuwen, vooral als het gaat om aardrijkskunde, dat met alles te maken heeft, weer, klimaat en cultuur”, aldus Gopalrai. Nu wordt een inhaalslag gepleegd. De vernieuwing begon in het zesde en laatste leerjaar van het basisonderwijs. Geleidelijk aan wordt de aardrijkskundeles voor het hele systeem gemoderniseerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Hopelijk wordt door de leraren aangegeven dat het Tigri gebied onderdeel is van Suriname.
  Of denkt de huidige regering daar anders over, want zo te horen en te zien zijn ze te schijterig om een besluit te nemen om s’lands grenzen te verdedigen.
  Elk land verdedigd zijn grenzen ongeacht als het nou 100 vierkante meter of 100 vierkante kilometer betreft.
  Is dit kennelijk ook 1 van de redenen dat vreemden je thuis mogen bezoeken en beroven – mishandelen – en verkrachten zonder dat er enige vaart wordt gezet om het veiligheidsgevoel en de veiligheid te verbeteren / verhogen?


  Maak melding
 2. Suriname in de regio:

  1. Men spreekt er spaans, Nederlands, Engels, Portugees, Frans. Heel harmonisch.
  2. Ze pikken onze grensgedeeltes, al die 3 lieve buren
  3. Verwoesten van de natuur is de nationale hobby
  4. Bij gebrek aan sneeuw heeft men witte poeder ontwikkelt
  5. Op een na kunnen geen van ze goed voetballen


  Maak melding
 3. De paarse roversbende verdraaien de waarheid.

  Zie in wat er in 2011 plaats heeft gevonden. Bouterse eiste het ontslag van een topambtenaar van het ministerie van Onderwijs. Bouterse hield hem verantwoordelijk voor een foto in een geschiedenisboek, waarop Bouterse op een protestbord wordt uitgemaakt voor moordenaar.

  De foto is kort na de Decembermoorden in 1982 genomen. Bij het samenstellen van het geschiedenisboek was de foto door de controle van het ministerie van Onderwijs geglipt.

  Daarnaast was Bouterse kwaad over enkele passages in het boek waarin zijn staatsgreep in 1980 negatief wordt beschreven. De president spreekt van geschiedvervalsing en eist rectificatie.

  Alle exemplaren van het boek waren in beslag genomen en het ministerie van Onderwijs beloofde aanpassing van de boeken.

  Ook het jeugdjournaal was in dec. 2013 op zwart gezet omdat de inhoud de paarse kliek niet aan stond.

  Sinds Bouterse aan de macht is wordt educatie kapot gecensureerd. Ook de aanpassing van de aardrijkskunde boeken komt uit de paarse koker.

  Suriname als deel van het Caribisch gebied ??? Je lacht je de ballen uit je broek.

  Je reinste bullshit. We weten allemaal dat Caricom voor Bouterse een one men show podium is. Hij is desperate op zoek naar erkenning. Caricom bestaat louter uit een communisten, dictators en drugssmokkelaars. Caricom is een netwerk bijeenkomst voor criminelen, nier meer niet minder.

  Caricom levert voor Suriname burgers nauwelijks iets op. Tot nu toe heeft het alleen maar geld gekost. Zie alleen al hoeveel miljoenen SRD’s zijn gespendeerd aan de festival terwijl ouderen wegrotten in verzorgingshuizen en kinderen die ondervoed zijn.


  Maak melding
 4. @Koos
  Broeder Koos, Educatie wordt structureel ondermijnd….
  Het roven is lonend en wordt openlijk aangemoedigd…
  sterker nog …ze worden royaal ervoor beloond.

  Hoe gaat een land ‘vooruit” geleid door moordenaars, verkrachters, drugsdealers !!
  Zelfs in sprookjes boeken komt het NIET voor !!!


  Maak melding
 5. Benne benieuwd hoe TIGRI gebied aangegeven wordt,is het e van Guyana,is het van Suriname,is het gemeenschappelijk gebied,zo van ‘MI CASA ES TRU CASA’…!!?
  Gemoderniseerd…gemoderniseerd in wat dan??!!


  Maak melding
 6. Hoop dat de betwiste gebieden in zuidoost en -west suriname als surinaams grondgebied worden aangeduid en door internationale verdragen worden bevestigd.


  Maak melding
 7. Zolang ze maar leren dat de Rijn bij Tolkamer Nederland binnen komt en de hoofdstad van Nederland Amsterdam is vindt ik alles goed anders ben ik tegen.


  Maak melding
 8. Wel moet er in komen te staan, dat Bouterse de Tigri gebied niet voor elkaar heeft kunnen krijgen van de slimme Guyana!!

  Er wordt gezegd: Het zesde leerjaar boek neemt Suriname vooral op als deel van de wereld. Dus hiervoor was SU geen deel van de wereld!!!


  Maak melding
 9. Suriname heeft gezien zijn ligging en bevolkingssamenstelling met een ernstig identiteitsprobleem te kampen.
  Sociaal,etnisch en cultureel is het geen Zuid-Amerikaans land en geografisch geen Caraïbisch land!
  En qua taal hoort hij er nergens bij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES