dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijParticipatie en integratie Indianen in Amsterdam Zuidoost

Participatie en integratie Indianen in Amsterdam Zuidoost

-

Does Travel - naar Suriname

Participatie en integratie van indianen is een buurtinitiatief voor inheemsen (Arowaks en Carib) in Amsterdam Zuidoost. Doel van het initiatief is het vergroten van kennis over de eigen taal en cultuur en het stimuleren van culturele uitwisseling met andere bewoners van Zuidoost. Dit om het sociaal isolement te doorbreken en participatie te bevorderen.

Het initiatief bestaat uit diverse activiteiten zoals een taalles Arowaks, het opzetten van een website, uitwisselingsworkshops en een bezoek aan de bibliotheek en het museum voor Volkenkunde. Initiatiefneemster hiervan is Irma Markiet, contactpersoon van de organisatie Amazone Khonanong.

Bekijk een videoverslag:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

39 REACTIES
 1. De tijd is duidelijk positief aan het keren voor de indianen over de hele wereld. We rekenen straks af met de naam indianen om dat het niet een door ons gekozen naam is.
  Maar nu wil ik even stilstaan bij dit filmpje over participatie bij indianen.
  Ik ben ontzettend trots en blij dat wij vandaag de dag zo ver zijn. Wij gaan nu opeisen wat van ons is , stukje bij beetje. We gaan ons land terughalen, en dan mogen andere bevolkingsgroepen nu gaan beven, maar wij zijn de oorspronkelijke bewoners van dat land dat ze noemen Suriname.Geen enkele groep heeft eerder rekening met ons gehouden, nu houden wij ook geen rekening met anderen. Nu eerst weer de taal ons eigen maken zodat straks communiceren in eigen taal geen probleem is en straks onze gebieden.xxx
  boesmeti


  Maak melding
 2. Ik noem mijzelf geen Indiaanse en ik protesteer om maar willekeurig de foute boel van een persoon uit Europa uit de geschiedenis goed te vinden, omdat hij nou toevallig dacht dat hij in Indië was aangekomen. Ik ben de echte oorspronkelijke bewoonster uit Zd Amerika oftewel Suriname! Voedt mijn kinderen op(ondanks dat ze halfbloedjes zijn) dat zij geen Indiaans, maar inheems bloed uit Suriname in hun aderen hebben stromen en dit geldt ook voor mijn kleinkinderen! Waarom moeten wij maar alles goedvinden/keuren wat een ander fout gedacht/bedacht of geschreven heeft in de geschiedenis? Wat mij betreft mag dit gedeelte uit de geschiedenis van Noord- Midden en Zuid-Amerika gecorrigeerd of herschreven worden, want wij zijn/of heten geen Indianen, maar Inheemsen/Natives (oorspronkelijke bewoners) uit Nrd-Midden en Zd Amerika! Wij communiceren reeds veel in het Caraïbs en zijn trots op onze taal! En heerlijk als je Nederlands, Engels, Frans kunt spreken en dan nog een zeer geheimzinnige taal die ik als zeer waardevol ervaar!


  Maak melding
 3. @Hiyaro,
  Met alle respect!
  Is deze cursus Arowaks ook toegankelijk voor andere groepen?
  Is het nodig om helemaal naar Nederland Amsterdam te emigreren om daar je eigen taal te leren spreken?
  Is het een Hollander die de lessen verzorgt?
  Hoe wil je je land terughalen als je zover zit en er zelf niet woont.
  Waarom verwijt je andere bevolkingsgroepen voor het feit dat ze geen rekening met je hebben gehouden?
  Waarom zullen ze moeten beven?
  Wie heeft ze naar Suriname laten komen, die andere groepen?
  Wie heeft jullie daadwerkelijk verdreven en genocide gepleegd op jullie?
  Zijn het de Surinaamse bevolkingsgroepen?
  Waarom wonen jullie nu in het land van degenen die jullie heeft willen uitmoorden?
  Sorry, maar ik snap het niet.
  Ik heb wel een heel diep respect voor jullie groep omdat jullie de autochtone bewoners zijn van Suriname en in vrede met elkaar en met Moeder Aarde leefden totdat een vreemde witte man kwam met 3 scheepjes, de Niña, de Pinta en de Santa Maria. Toen is de ellende voor jullie begonnen.
  Nu wonen jullie daar in het land van dezelfde witte man om jullie eigen taal te leren van dezelfde witte man die jullie dit heeft aangedaan?
  Waarom keert je woede zich naar de andere bevolkingsgroepen van Suriname?
  Misschien zie ik het verkeerd, niet kwaad bedoeld. Sorry.


  Maak melding
 4. Hiyaro,

  Ben jij een Surinamer of niet!
  Als jij een Surinamer bent dan moet jij niet in hokjes gaan denken .
  Want waar jullie mee bezig zijn is hokjes vormen,en nog erbij in het land der vreemden.
  Jullie moeten als een Surinamer denken en niet andersom.

  De indianen zijn nou een hele kleine groep geworden de meeste zijn nou half bloedjes.
  Maken jullie het nou niet kapot want indianen zijn hele goede en gezellige mensen.
  Over enkele jaren heb je geen vol bloed indianen meer in Suriname.

  Groetjes,


  Maak melding
 5. # Hyaro.
  Wanneer niets tot iets wordt kent ie zich zelf niet !!!
  Hyaro: helaas is Rikki mij voor, ik had de zelfde vragen aan jou willen stellen.Maar even toch nog een paar aanvullingen, wat gaan jullie op eisen ???? Ik persoonlijk
  ken een heleboelIndianen van verschillende dorpen in Sranan.Ik moet erbij zeggen: ze zijn lui! De mannen gaan jagen en vissen, als ze thuis komen met de vangst, dan moet de vrouw alles doen.Kinderen opvoeden, moest tuin onderhouden etc etc.
  Zijn vrouw moet zelf hout gaan sprokkelen,terwijl Mijnheer in de hangmat ligt, met zijn droge reet !!
  Er is op andere niveau geen progressie bij de indianen te
  bespeuren, alléén DDB is (Pres geworden )en hoe !!!!!!!
  Hyaro: hou je maar bij je lees,en doe je best om je eigen Cultuur beter te leren kennen. Snavetje toe, en oogjes dicht en welterusten, zou ik zeggen.

  Odi odi

  Grasbarki.


  Maak melding
 6. als het volk dat zich zelf indianen noemt en zegt dat zij de eerste bewoners van su zijn maar niet aan kunnen tonen wie hun voorouders zijn geweest,’dan is en blijft het een leugen.

  met alle respect,mijn bedoeling is niet om die groep van mensen te beledigen,maar om een waarheid naar voren te halen dat wetenschappelijk bewezen is.
  het zijn tenslotte ook surinamers.

  elke volk op deze aarde hebben een historische achtergrond dat of door de vroegere kolonisator aangeleerd is of door ontdekking door eigen onderzoek.

  wie zijn de voorouders van de mensen die door collumbus in 1700 n.c naar zuid amerika verscheept zijn.
  die mensen waren de aziaten die met verschillende blanke groepen samenwerkings verband tot stand gebracht hebben.
  het was de bedoeling om het land dat nu suriname genoemd word tot voedsel brond voor europa en delen in azie te realiseren.
  toen de aziaten en europeanen het land gingen verkennen,hebben zij tot verbasing ontdekt dat die gebied/en,sipaliwini in zuid suriname en andere gebieden in zuid suriname al door mensen met croeshaar bewoond werd.
  die mensen werden door collumbus zwarte genoemd(er zijn nog steeds resten van die mensen in zuid suriname aanwezig.
  het aziatische groep dat zich in het bos van su gevestigd heeft,word nu indianen genoemd,omdat zij de gewoontes van de eerste bewoners aangenomen hebben om in het bos te kunnen overleven.
  er werd toch ook op school geleerd dat een zwarte man met pijl en boog een indiaan is,hoe kan dan een aziaat een indiaan zijn.

  laat jou zelf niet voor de gek houden en accepteer wat jij echt ben,en niet wat jou door vreemden gezegt is wat jij ben of geweest ben.


  Maak melding
 7. Suriname behoort juridisch gezien aan de inheemsen / indianen toe. Zij zijn de rechthebbenden van dit grondgebied omdat zij de oorspronkelijke bewoners zijn van Suriname en geheel Zuid-Amerika. Hierdoor hebben de inheemsen het recht om zich uit te spreken over Suriname als hun land.

  Daarbij moet ik echter opmerken dat de andere groepen die later naar Suriname werden gebracht, er niets aan kunnen doen dat de inheemsen achtergesteld werden. De afrikanen zijn met geweld naar Suriname gebracht. De javanen, hindostanen, chinezen, joden, en anderen zijn op eigen verzoek naar Suriname gekomen, zij het onder valse beloften van de Europeanen. Ze zijn in ieder geval niet gedwongen, tegen hun zin, naar Suriname en andere delen van Zuid-Amerika gegaan.


  Maak melding
 8. Wat willen de indianen nou? Ze weten haast niks meer over de leefwijze van hun voorouders en als je vandaag de dag op diezelfde manier weer wilt leven (trekken van dorp naar dorp, eten van geroosterde apen, drinken van dierenbloed, scalperen van tegenstanders enz.) dan is de kans groot dat je in de pschychiatrische inrichting beland. Bovendien zijn er slechts een handvol van jullie en hebben je ouder/voorouders zich al te graag gemixed met de marrons.

  Dus wees realistisch en probeer een positieve rol te spelen dmv het volgen van goede opleidingen en het leiden van een deugdzaam leven. En dank de apen elke dag dat ze jullie in leven hebben gehouden (met hun vlees). Bescherm de natuur.


  Maak melding
 9. Reacties moeten iets toevoegen aan het bericht, maar wat ik hier lees, op het bericht van @ Smatje na is het alleen maar klinkklare onzin. Die @sra, is gewoon dom en komt met een uit zn geamputeerde duim zuigend leugen aanzetten. Aan je geschreven taal kan je zien dat je niet of nauwelijks onderwijs hebt gehad. Dus daar ga ik niet op in. Vragen ga ik niet beantwoorden, wel ga ik jullie vertellen titel; “De waarheid”.Hij/zij die zegt de inheemsen te kennen, laat me je zeggen dat dat een leugen is, wij laten ons niet kennen. We zijn een mystiek volk met een hoge geestelijke ontwikkeling die de allochtoon in Suriname nooit zal begrijpen. Jammer genoeg moet ik nu ook erbij zeggen voor jullie dat je altijd en overal en ook je nakomelingen allochtoon zal blijven. Dus nu ook in Su. Anyway, je noemt mij lui en heb geen ontwikkeling, laat me je dit zeggen, wanneer jij om 12.00u opstaat om eindelijk te gaan werken ben ik al sinds 03,00u in de ochtend begonnen. Want jij bent zo wijs om te denken dat de dag om 12.00u overdag begint,als je nagaat wat er op dat tijdstip in dat weer plaatsvind, zo vertel me “wie is hier dom”??? Meer slimmigheden ga ik je niet onthullen ik ga je laten pinaren in dit land, met al je zogenaamde “rijkdom” en vrijheid.In een land waar je gevangen bent in, om te beginnen,een huis met tralies. Voel je als God in Frankrijk!
  En ja ik ben blij dat onze mensen waar ze ook zijn terughalen wat van hun is. En ja dit moet ook gebeuren bij de mensen die ze dit hebben afgepakt, ik kan moeilijk mijn gestolen ‘waar’ terughalen bij iemand die het niet heeft. En ja de blanken hebben ons gemarteld en vermoord omdat wij niet behandeld wilden worden als slaven, dus werden wij voor lui aangezien, maar dat maakt ons niet uit, zelf dat is geschiedenis die je je eigen maakt als je niet gaat onderzoeken.En zij die zich Surinamer noemen gaan nu door met de vernietiging van dit land. Ik heb de woorden “beven”en “bewust” worden gebruikt om jullie te doen beseffen dat het tijd wordt om rekening te houden met de RECHTHEBBENDEN van het land DE INHEEMSEN. Ik ben blij dat onze mensen waar ook ter wereld nu beseffen dat ze hun erfgoed weer terug moeten halen en als ze terugkomen dat ze weer een zullen zijn met hun mensen en gebieden. Zij weten waar het te halen, weten jullie die commentaar geven als je zelf cultuur hebt en waar je het moet halen? Ik zal de laatste zij die zal adviseren, ik, hou me bij mn leest.
  De inheemsen hebben jullie je gang laten gaan en zijn rustig in hun gebieden en hutten gebleven, maar zelfs hier worden ze lastig gevallen, het water raakt vervuild de gebieden verontreinigd, dieren sterven uit en planten raken besmet, baby’s worden met gebreken geboren, bewoners uit de dorpen sterven door onverklaarbare ziekten, hoeveel meer moet er gebeuren zodat jullie beseffen dat jullie het LAND VERNIETIGEN!!!! Is het omdat we altijd zwijgen en nu een uit deze gemeenschap zijn mond opendoet, dan voelt de zogenaamde Surinamer zich bedreigd. Ja, en we gaan terugnemen wat van ons is, we zullen weer samen komen!!!Als zij zich nu de taal weer eigen maken komen ze terug. En we zullen met elkaar kunnen communiceren. Ik vraag nogmaals “wie is er hier lui en dom??? @ Grasbarki ga maar gras eten want dat heb je in je hoofd zitten. Niet die inheemsen. @sjang laat mij je dit vertellen, ook daar gaan wij aan werken dat we bewust wording creëren, ons nageslacht zal weten wie ze zijn en wat hun vlag is, de reden om met elkaar te trouwen zal weer aantrekkelijk gemaakt worden, dus daar hoef je niet bang voor te zijn dat we velen een zijweg zijn ingeslagen. Die halfbloedjes zijn ook mooi maar het zal nog aantrekkelijker worden om weer heel te worden.En in hokjes denken hebben we in dit land geleerd, door deze zelfde Surinamers. Hebben wij ooit deel uitgemaakt van jullie plannen?? neen toch! Zo dit was een uiteenzetting van een zeer bewuste Inheems iemand met cultuur, die nu in een hangmat ligt, en dit geen moeite vond om te schrijven.
  Boesmeti


  Maak melding
 10. @ mujrim, tjee potie ook jij komt adviseren, je bent telaat zou ik zeggen, we zijn ons al aan het vermenigvuldigen en bundelen plus nog ontwikkelen. Ik neem in mijn schrijfwijze het niveau van jullie aan, want ik weet niet als het aan deze site ligt of tref ik het gewoon met al deze achterlijke reacties? Maar ik kan me voorstellen , hier durf je wel je mening te plaatsen omdat je thuis en in je straat dat niet hebt, want ik kan me niet voorstellen dat je een baan hebt. Je klinkt ZO NIET 2014…hahaha. @Grasbarki, ik was toch iets vergeten, het laat me niet los. Wanneer niets (jij dus) iets wordt dan kent ie zichzelf niet meer, noh? Vervelende ervaring zou ik zeggen,maar ik hoop dat je jezelf nu wel kent. Alhoewel ik me dat niet kan voorstellen. Want als je die INGIE WINTIE krijgt vergeet dan niet dat IK dan op je hoofd dans. Boesmetiiii!!!!!!!

  Ik ben dus nog altijd je baas in alles


  Maak melding
 11. @Mujrim,

  Zoveel bekrompenheid verbaasd me niet als je naam naar je afkomst verwijt. Arowaks en Carib zijn mensen met idealen, zo je ook moeten proberen.


  Maak melding
 12. Aan wie behoort nou het land, het grond van Suriname. Ik zou zeggen iedereen die er liefde voor het grond hebben. Iedereen die zijn hart eraan heeft verpacht. Iedereen die aan het land bouwen en het land verbouwen. In ieder geval niet aan de nietsnutten, aan de goddelozen, aan de uitbuiters, aan die degenen die het land laten bloeden, aan de moordenaars, aan de rovers.


  Maak melding
 13. @Mujrim, jij moet niet zo dramatiseren! Wat de autochtone/oorspronkelijke/native bewoners van geheel Noord- Midden- en Zuid Amerika willen? Het onrecht wat hun is aangedaan in de geschiedenis, begrijp je dat dan niet en dat mag toch? Ga jij mij, of ons vertellen dat wij niks meer weten over de leefwijze van onze voorouders? Reken maar van wel, dat wij dat bliksemgoed, en nog veel meer weten dan je denkt! Trouwens, wat je pent klopt geen bal van!Je komt om de hoek kijken met je beschrijvingen! Jij leeft nog in de Middeleeuwen, héé wakker worden! Jouw bewering dat mijn voorouders zich al te graag gemixed hebben met de Marrons klopt ook niet, ga aub niet onze geschiedenis verkrachten! Als jij mijn familie (een groot deel van de Caraïben)zou zien had je wél anders gesproken!!


  Maak melding
 14. beste mensen de inheems volk van heel zuidamerika ook in suriname heb recht om hun land terug te krijgen en te zeggen hebben en ook op de troon moet mensen van hun zitten en de oude geld moet terug met de indiaan er op nu zitten allemaal vreemden op de troon het is goed dat de inheems volk nu op kom want alle goud zijn van hun en wie pik nu al de goud ook de bos negers en de brasilianen en de chinees allemaal dieven ook de blanken behoor er bij eerlijk is eerlijk de land suriname is van de inheems groetjes


  Maak melding
 15. Met alle respect voor de Arowaks en Carib bevolkinsgroepen, maar ik begrijp niet hoe je kunt intrigeren en participeren in de Nederlandse maatschappij door het leren van je eigen taal en het je verdiepen in je cultuur en gebruiken, op zich niets op tegen integendeel, je identiteit moet je niet verloochenen, nooit vergeten wie je bent en waar je vandaan komt, maar wel in de gaten dat je niet in conflict komt met de omgeving waarin je leeft.
  Dat er van die mafketels hier op forum aanwezig zijn die in de waan zijn dat zij de uitverkorenen zijn en de afstammelingen zijn van de eerste en enige beschaving op aarde, moet je maar voor lief hebben, als dat al zo zijn, dan is daar maar verrekte weinig van overgebleven, in dit geval is het God geef wijsheid, want het is zo nodig.
  Dat er rechten geclaimd worden op een land omdat je er toevallig geboren bent?. dan zie ik liever de opvatting van de Ier, ml. het land is van God en wij mogen er gebruik van maken (en geen misbruik is mijn eigen aanvulling)


  Maak melding
 16. nogmaals,ik wil de indiaanse-aziatische bevolking in suriname niet belediggen,”het gaat om feiten en waarheden.

  de eerste bewoners van het zuid amerikaans-caribisch gebied waren de OLMECS en niet de mayans of indianen zoals door de blanken aan ons geleerd.

  het word tijd dat men de waarheid over ons cultuur en afkomst op een realistische manier achterhaald en niet op ficsie of mythe.

  er is ons door de eeuwen heen verkeerde info over oms verleden,ons voorouders,leefwijze,cultur,form van geloof,aangeleerd,”wat wij fout gedaan hebben is;die info aangenomen zonder het te onderzoekken,en nu zitten wij in een indentieteits crisis.


  Maak melding
 17. HYARO

  heel slim van jou,maar wat heb jij aan die leugens die jij aan het vertellen ben.
  het heeft geen zin,en dat weet jij zelf,”en als jij het su geschiedenis zo goed ken en het land su zo goed ken en zo een grote bevolking in het verleden zijn geweest;’waar zijn dan die bewijzen,of wil jij zeggen dat het geheim is of misschien verloren.
  waar zijn de bewijzen van een indiaanse samen leving voordat de slaven handelaars mensen uit ivoor kust,ghana,benin,kenia,naar de kust gebieden van zuid amerika onvoerd hadden en tot slaven arbeid gedwongen hebben.
  wees gewoon eerlijk en zeg de dingen hoe ze zijn.
  waarom zeg jij niet(en daar moet jij valse trots weg laten),dat toen jou voorouders de aziaten door collumbus achtergelaten waren in suriname,dat zij door het creoolse volk die er al eeuwen een gemeenschap hadden,werden opgevangen en geholpen,.
  het waren door mijn voorouders dat jou voorouders het in de jungle van suruname overleefd hebben,”en wat ik nu voor jou neer typt kan ook door de ouderen van jou stam of het zogenaamde indiaanse grootvader bevestigd worden.

  jij mag wel een valse trots hebben – omdat jou door jou onderdrukkers is geleerd dat jullie de eerste bewoners van suriname zijn,maar het niet zijn.

  ik zal het sluier een klein beetje voor jou openen.

  -kijk naar het wereldkaart dan zal jij zien dat zuid amerika in afrika past’oke’dat betekend dat er een landbrug eenwezig was en dat men van de ene land naar de ander in korte tijd kon oversteken,
  als men in die periode terug gaat dan is het 15000 jaren geleden,’toen bestonden nog geen indianen.
  de enige die naar zuid amerika via deze landbrug konden reizen of oversteken waren de afrikanen.

  er zijn resten van die mensen in zuid suriname gevonden en niet van jou voorouders de aziaten.

  vraag maar aan de oudjes van jou stam.


  Maak melding
 18. Sra jij kokketeert met een partij boekenwijsheid, die in de realiteit van het heden van nul en enigerlei waarde is, tenzij je zo een groot minderheidscomplex hebt dat je deze gegevens nodig hebt je bestaansrecht te ver-excuseren, blaaskaak


  Maak melding
 19. Sante
  Niet bruja gaan doen,of wist jij niet van deze kleine beetje geschiedenis ad.
  Of ken jij niet het verschil van een waarheid of de waarheid.
  Er zijn er meerdere mensen die hiervan weten,’de waarheid.


  Maak melding
 20. Hallo, Hans in vind dat jij SRA te hard aanpakt. Mr. Hyaro begon met zijn verhaal over de eerste bewoners van Amerika. Hij reageert daarop. De wijsheden in boeken hebben daadwerkelijk geen waarde vandaag tenzij men eigen persoonlijke waarde wil opkrikken, maar als Hyaro daarover begint is het logisch om hierop te reageren. Mijn toevoeging is deze: Het wij en zij gebeuren wordt aangewakkerd door een in zijn psychische gevangenis opgesloten inheemse man (weet niet waar het woord vandaan komt)en de bewaker van deze gevangenis is onwetendheid. De zwarte Surinamer en de zgn. Indiaan hebben altijd in harmonie met elkaar geleefd. Waarom plotseling deze splitsing? Trouwens als de inheemsen een diepe DNA onderzoek zouden doen, dan komen zij allemaal in Afrika terecht. Het is niet lang geleden dat bij Discovery te zien was dat er in Brazilie een duizenden jaren oude schedel gevonden is. Na onderzoek blijkt, dat het van een zwarte vrouw afkomstig was. Dus , waar gaat het nu om. We weten alles al maar wat gaan wij nu doen? Die vraag moet worden gesteld. Waarom al die haat en verdeling. Wij mensen zijn een vreemde mengelmoes van haat, vrees en zachtmoedigheid. We zijn zowel gweld als vrede. Peace man.


  Maak melding
 21. Hans

  Hahahahahaha,ik weet wat jou bedoeling is.
  Boeken wijsheid,noo.
  Alles wat jij van mij gelezen hebt,is de kei harde waarheid,waar jij niet om heen kan.
  Kan jij er niet tegen als de waarheid naar voren gehaald word,’van jou soort verwacht ik niks anders.
  Een racist die met de waarheid geconfronteert word,raakt altijd in paniek,en gaat geen ware taal spreken maar verwarde en onbegrijpelijke woorde naar voren halen ,vol van haat.
  Hans,wat is jou ware aard.


  Maak melding
 22. Oja,hansje:’welke realiteit.
  Jou realiteit of die gemaakte realiteit of de echte realiteit,’en als jij de ekte realiteit bedoeld”dan heb ik maar een antwoord voor jou:’houd jou zelf voor de gek,gek.


  Maak melding
 23. Beste Njoeng Wintie, waarom is het vandaag de dag zo belangrijk of je nu uit het heel verre verleden vandaan komt, waarom moet je daar zo prat op gaan, prat op iets waar jezelf totaal maar dan ook totaal geen verdienste aan hebt, dezelfde Sra loopt toch ook te verkondigen dat alle mensen dus ook de blanke, uiteindelijk van de zelfde voorouder afstammen, iets wat mij totaal niets uitmaakt, die zelde Sra die dat verkondigt en hij niet alleen lopen wel steeds op die zelfde blanken af te geven , en op zeer twijfelachtige gronden een mening te vormen en conclusies te trekken die op niets gebaseerd zijn, behalve dan die uit zij verwrongen geest voortkomen, is dat dan ook geen vorm van racisme iets wat hij anderen en mij dus steeds verwijt , ook stelt hij “en nu zitten WIJ in een identiteitscrisis”, wie zijn wij?, praat voor jezelf zou ik zo zeggen, gezien de negatieve reacties wwaaronder ook veel van zijn “eigen” rasgenoten, op zijn postings, sta ik daarin klaarblijkelijk niet alleen


  Maak melding
 24. NJOENG WINTIE

  niks persoonlijk’,maar is dat jou manier van uitleg wat betreft jou woorden dat,hans mij te hard hard aanpakt.

  hans is niet mijn meerdere in geen enkel menselijk opzicht,en,zijn in de wind wegwaaiende woorden,daar sta ik boven,wat bedoel jij met,te hard aan te pakken’,ik geef mijn mening over het boven staande nieuws,wie niet daarmee eens is,staat vrij om een mening te geven,”maar als het persoonlijk word zoals bij hans,dan,laat ik merken dat ik niet op mijn mond gevallen ben,”zoals in mijn bovenstaande bericht naar hansje of is het ansje,hihihihihihihihihihihihihihi


  Maak melding
 25. Hans
  En dat is wat ik nu bedoel.
  Jou soort zal altijd proberen om creoolse mensen van het map van mensen geografie te verwijderen,daarom hebben jullie onze geschiedenis gestolen en ook verdraaid,’wat ook opgevallen is,is wanneer een creoolse mens de geschiedenis gaat onderzoeken,’dat die persoon vanuit de blanke kant bestreden word.

  Jullie nederlanders gaan toch ook eeuwen terug om bepaalde zaken op te lossen,’waarom mogen wij dan niet in de tijd terug gaan om kennis van onze voorouders op te doen,om een betre toekomst perspectief te ontwikkelen.
  Mischien zijn jullie bang dat wij achter de waarheid komen en gaan inzien dst jullie verhaal over onze voorouders een grote leugen is geweest .


  Maak melding
 26. Hans
  Jij ben niet alleen een leugenaar,maar jij stookt de zaak ook op,’ik heb nooit aangegeven dat blanke mensen uit afrika komen.
  Toen afrika met zijn creoolse mensen een leven van hoge beschaving aan het leven waren,bestonden nog geen blanke mensen.en toen jullie door dierlijke dna tot bestasn kwamen,hadden wij de creoolse bevolking beschavingen ontwikkeld waar jullie niks vanaf wisten,’geen enkel ijskast bevolking heeft ontwikkeling tot stand kunnen brengen,jullie wisten niet wat een huismet ramen was,jullie aten rauw vlees en dat doen jullie nog steeds,jullie wisten niet wat een schoen of slippet was,”zal ik verdergaan of stoppen,ik zal maar stoppen.
  Hans,zo zie jij hoe belangrijk geschiedenis is,en vooral als het om wereld bevolking gaat.
  Wie nu die racist,ik die een waarheid naar voren haalt,”of jij die geen sterke argumenten hebt en mij persoonlijk benaderd en mij n woorden tegen mij probeert te keren,’jou mentaliteit spreekt boekdelen,’en dat is het zelfde als jou voorouders,”die hadden ook gedacht dat zij onze meerdere waren,tewijl zij alles van ons gekopieert hebben en tegewoordig zeggen dat het van hun is.
  Tot in de 50 en 60’er jaren wisten jullie jou niet op menselijk nivaeu te gedragen en wisten jullie niet wat lekker eten was,tot dat jullie de surinamers mislijd hebben om het aan jullie te leren.


  Maak melding
 27. @Hyaro en alle andere gekwetsten,

  Het is veels te laat om Suriname nu te gaan claimen. Wil je de mensen die er nu leven dan wegjagen? Hooguit kun je voor meer begrip voor en erkenning van jullie cultuur, taal en leefgewoonten vragen. Dat is wel redelijk. Maar teruggaan naar de oude leefwijze gaat niet meer lukken. Ga je rooksignalen de lucht insturen dan ipv GPS?
  Indianen en Afrikanen hebben zich zowat allemaal laten bekeren. Afrikanen namen het Christendom en de Islam over, Indianen lieten zich in de watten leggen door Christelijke misionarissen. Hoeveel van die Moslim- en Christenmissionarissen hebben jullie dan onthoofd als teken van weerzin tegen de bekeringen? Jullie voorouders hebben – uit angst en onwetendheid – gecollaboreerd met de missionarissen die vervolgens jullie genadeloos hebben uitgebuit. Ik neem aan dat velen van jullie vandaag de dag gewoon psalmen en sura’s zingen en zich daar prettig bij voelen?
  Dus ja, het leefgebied van jullie voorvaderen is hen ontnomen, maar wanneer je met weinigen bent en geisoleerd leeft en haast geen technologie hebt ontwikkeld, dan is de kans groot dat je verpletterd wordt, hoe onrechtvaardig dat ook is. De reden dat wij jullie geluid nu horen is omdat jullie meegaan met de moderne technologie en weer zelfbewustzijn en respect en geloof in eigen kunnen ontwikkelen. Maar dat is ook mede te danken aan het feit dat diegenen die jullie veroverd hadden, nu ook hun technologie delen met jullie. Hetzelfde geldt voor de Afrikanen, die vroeger tevreden waren met wat gebakken oortjes van een buitgemaakte Afrikaanse tegenstander.
  De Europeanen hebben vootgeborduurd op de technische en wetenschappleijke kennis die ze m.n. in Azie geroofd hebben. Thans zijn ze wereldleider op wetenschappleijk gebied. Maar de situatie is aan het keren. Wereldwijd gaan mensen straks over hetzelfde technologische en wetenschappelijke pijl beschikken en dan is het afgelopen met de blanke dominantie op dit gebied. De Amerikanen en Europeanen denken strategisch vooruit en willen nog het ijzer smeden nu het nog heet is. Nu men nog kan roven, probeert men dat ook met alle middelen te doen. Straks kan het niet meer. Bovendien gaan ze straks hun technologie beschermen door een export- en verspreidingsverbod uit te vaardigen. Obama is al hieraan begonnen. De strijd om de wereld-resources is begonnen. Beslissend wordt straks wie naar de Maan en naar Mars etc toe kan gaan. Afrikanen en Latijns Amerikanen zullen het onderspit delven. Dus, beste @Hyaro & Friends, wil je een vuist kunnen maken, ga dan maar alvast je bekwamen in die wetenschappen die jullie overleving garandeert. Gratis advies wordt zelden gewaardeerd, dus ik kan me voorstellen dat je alleen maar boos wordt. Onterecht.
  P.S.: in de toekomst wordt geroosterde aap vervangen door geroosterde sprinkhanen en andere eiwithoudende insecten. Hebben die blanken dus ook nog wat van jullie geleerd!


  Maak melding
 28. Sra, je bent kennelijk zo egocentrisch ingesteld dat jij met jou denkbeelden niet in staat bent postings van anderen op de juiste manier te beoordelen, ik kan niet eens zeggen jammer, lekker zo doorgaan, er zullen van zelf wel weer anderen komen die jou ook uit gaan kotsen, sterkte


  Maak melding
 29. Met alle respect,heb zelf indiaans/chinees/javaans noem maar op door mij heen stromen. Maakt mij niet meer of minder een waardig mens.Ik ben ,die ik ben,dat straal ik uit en integreer dat in mijn dagelijks functioneren als mens tegen over de andere mens.Los v.h. feit,dat de blanken indertijd de OORSPRONKELIJKE BEWONERS van heel de America,s,vanaf Alaska,en Canada Indianen hebben genoemd,omdat ze dachten dat ze in Indie geland waren moet ik vertellen,dat ik persoonlijk heel trots ben op de naam “”INDIAAN”” Vraagt u zich af waarom,dan is mijn antwoord het volgende: ook de boslandcreool noemt zich Inheems in Su. en dat is Niet juist,maar dat haal je niet uit z,n hoofd.In Amerika spreekt men van American Indian of Amerindian.Dat is duidelijk.Een veelgestelde vraag “waar komt de Indiaan vandaan? wat is zijn oorsprong? De Voorouders v.d. Indianen komen uit Zuid Siberie uit de ALTAJ-REGIO.Dit gebied ligt a.d.grens van Rusland-Mongolie-China en Kazachstan. In de ijstijd zijn ze de Beringenstraat overgestoken totalaska toe. Vandaaruit via Canada -noord america-midden-zuid america enal de grote antillen doorgereisd. Daar hebben ze natuurlijk duizenden en duizenden en duizenden jaren over gedaan.Hun hele leven is een leven van harde strijd geweest om te overleven.vooral door de Spanjaarden en Portugezen,maar meer de Spanjaarden en andere Europeanen op brute wijze bij miljoenen en miljoenen beroofd ,verkracht, tot slaven gemaakt(de rode slaven) vernederd ,uitgeroeid en uitgemoord op beestachtige wijze,nog erger dan bij de zwarte slaven.Helaas wordt over het verschikkelijk leed wat het Indiaans Volk practisch niet geschreven. Het wordt tijd dat men zich meer in gaat verdiepen en blootleggen wat dit OORSPRONKELIJK VOLK van heel de America,s is aangedaan. Gaat u zic a.u.b meer verdiepen in de Indiaanse slavernij. Indianen zijn geen mensen die zelf daarvoor uitkomen. Indianen zijn zeer bescheiden mensen en DURVEN NIET OPKOMEN VOOR HUN RECHTEN HUN GRONDRECHTEN ZIJN ZE KWIJT.ZE ZIJN VERDREVEN VAN HUN WOONPLAATSEN, WIE BEWONEN NU DE DORPEN v.d.INDIANEN IN SU.?WIE HEBBEN VOOR EEN GROOR DEEL DE GOUDCONCESSIE,S EN ZO KUNNEN WIJ DOORGAAN IN SU. DE OORSPRONKELIJKE BEWONERS v.h.LAND SURINAME ZIJN IN HUNEIGEN LAND DE UNDERDOG. EN DE NAKOMELINGEN v.d.SLAVEN EN ANDEREN HEBBEN NU HET OEWOUD v.h>INDIAANS VOLK IN HUN BEZIT.


  Maak melding
 30. hans
  betrek anderen er niet bij,jij heb mij persoonlijk jou mening over mij gegeven,en had niks met het bovenstaand nieuws te maken.
  nu betrek jij anderen erbij om gelijk te krijgen,”jij hebt echt een honden manier.
  nu dat ik jou mijn standpunt duidelijk heb gemaakt,krabbel jij terug.
  nog jij of wie dan ook zou mij van mijn standpunt kunnen doen veranderen,omdat ik weet dat ik de waarheid gesproken hebt.
  jij mag jou wel zo verstandig voor doen,maar de mensen die jou door hebben weten dat jij hun ziel wil winnen om jou en consoorten gelijk te geven.
  realiteit en waarheid zijn mijn levens partners,en niet leugen en bedrog,zoals bij jou het geval is.
  eenmaal in een leugen opgegroeid,is voor jou en anderen moeilijk om de waarheid te erkennen.
  jij let op – of + punten;is dat zo belangrijk dan,;ik weet zeker als jij min punten zou krijgen,dat jij anders zou reageren’;dan noem jij mij egocentrisch,is het jou dan niet opgevallen dat ik posting van anderen niet beoordeel maar inhoudelijk op het nieuws reageer,;het beoordelen van anderen,dat doe jij en consoorten”jij ben toch ook begonnen om mij te beoordelen.

  nu verwijt jij mij van iets waarmee jij begonnen ben,”hoe laag kan jij nog zakken.
  anderen trappen er in,”ik niet.


  Maak melding
 31. Mw. E. Smits, de eerste 3 regels van uw verder realistische verhaal, geven precies aan, waar het om draait in je leven, wees je zelf, waar je ook bent en waar je vandaan komt en wat je afkomst is, mijn respect.
  Het laatste deel van uw posting kan ik het volledig mee eens zijn de bescheiden teruggetrokken mensen , moeten het afleggen tegen de verbaal sterkeren.


  Maak melding
 32. hans
  ik heb jou medeleven niet nodig.
  en doe jou niet als een vriend voor,’dat ben jij niet.
  ik zeg het nogmaals,”ik hoef geen gelijk te krijgen;onderzoek de dingen zeif.


  Maak melding
 33. Neen,ik ben niet blank.
  Ik ben een seti(mens)dat uit een seti geboren is.
  Ik word ook menaline mens genoemd,’dus,hoog beschaaf.
  En dat heb en ben jij niet.

  Ik heb geen zin om nog op jou mietje achtig reactie naar mijn persoon ,ik ben al beleef genoeg tegen jou geweest,’geen zin om verdere discusie met jou soort aan te gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES