Petronas zoekt met Murphy Oil naar Surinaamse olie

5

PARAMARIBO, 7 feb – Het Maleisische Petronas gaat samen met het Amerikaanse Murphy Oil op zoek naar olie in Suriname. De twee bedrijven hebben een samenwerkingsakkoord getekend in Paramaribo. Staatsolie was erbij.

De samenwerkingsovereenkomst is getekend door Robert Todor, Senior Business Development manager van Murphy Oil, Mohamad Rashidi Binabdul Hamid, Country Manager van Petronas Suriname en Marc Waaldijk, Algemeen Directeur van Staatsolie. Het Surinaamse bedrijf is de lachende derde. De twee bedrijven draaien voortaan samen voor de kosten op. Murphy Oil had aanvankelijk het alleenrecht verkregen van Staatsolie. Daarmee kon naar olievoorkomens worden gevorst in het zogenaamde Blok 48 in zee. Sinds 2011 is reeds ruim zeven miljoen dollar gestopt in de exploratie.

Nu is ruim drieduizend vierkante kilometer van het blok afgestaan aan Petronas. Murphy Oil heeft reeds bijna drieduizend vierkante kilometer onderzocht. De data die daarbij verzameld zijn, moeten ook aan Staatsolie ter beschikking worden gesteld. Dit is vastgelegd in de productiedelingsovereenkomst met de partner. Petronas en partner RWE voeren al exploratiewerk in Blok 52 uit.


5 REACTIES

 1. Dit soort flut verhalen kan je echt aan domme mensen voorhouden en dat is de aanhang van de NDP wel. Gebeurt dit met de wil van de almachtige; het volk zand in de ogen strooien? Wat een rare almachtige. Dit gedrag van de NDP heeft mij in elk geval anders laten denken/ kijken naar de almachtige. Ik zit nu met heel veel vragen over de almachtige hahahahahaaaai. Volk van Su u hoeft dit niet langer te pikken. Jaag deze grappenmakers nu weg, liever vandaag dan morgen. Deze regering laat een dusdanige puinhoop achter die je niet in 50 jaar zal kunnen ordenen/ opruimen met al die deals die ze sluiten. Wat kunnen deze boeven toch wel liegen en hier heeft het Su volk niets aan. Rot op Me-Ka combinatie. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. De kans is aanwezig dat een zeer grote olieveld wordt ontdekt zoals bij de kust van Brazilie werd ontdekt. Het blijft wel een gokje…

  Maar als deze veld ontdekt wordt zal het volk er ook wat van mogen merken in hun portemonnee want het meeste geld verdwijnt in zakken van corrupte politici…

  Hoe groot de inkomsten van de natuurlijke hulpbronnen ook moge zijn de arme volk merkt er totaal niets van…


  Maak melding

 3. Op dit moment zijn er 9 buitenlandse oliemaatschappijen op zoek naar olie in ons (zee)territorium, hetgeen impliceert dat er zeker iets in die bodem aanwezig moet zijn.

  Indien men een deal op 50/50% basis moet aangaan met een partner die de benodigde investering zal voorschieten heb ik er geen probleem mee.
  Waarom wachten tot je over 50 of 100 jaar zelf wat geld bij elkaar hebt gespaard om het misschien zelf te kunnen doen, dan nu in teamverband hiervan iets moois te maken.

  Ik heb ook de streams van de in aanbouw zijnde staatsolie raffinaderij gezien en moet ik eerlijk zeggen; dit is het beste en mooiste wat ik ooit heb gezien in Suriname !

  Ik ben ontzettend trots op deze president want hij laat zien wat we zelf in staat zijn te doen in Suriname !

  En als deze raffinaderij in full process & operation is moeten de Suri’s tijd maken om er een avond naar toe te rijden, en op afstand te genieten van de energie die zo’n plant uitstraalt met al haar verlichtingen en affakkel vlammen !

  Ik ben echt trots op onze president, en trots op Suriname met deze ontwikkeling !


  Maak melding

 4. @ Kau lo, ja maar als staatsolie zelf zoveel geld zou investeren in het zoeken naar mogelijk niet winbare olie. Dan is het land te klein dat er teveel geld wordt uitgegeven.
  Nee neem dan risicoloos die 50% dan kan de nieuwe raffinaderij daar weer jaren op draaien en de binnenlandse en buitenlandse markten beleveren. Staatsolie is gewoon te klein om dergelijke risico’s te nemen. goede deal !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.