‘Omkoping door Ballast Nedam voor bouwprojecten Suriname’

39

Bouwbedrijf Ballast Nedam betaalde vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden om twee bruggen te mogen bouwen. Het geld zou onder meer overgemaakt zijn naar toenmalig president Jules Wijdenbosch en zijn toenmalig adviseur van staat Desiré Bouterse – nu president van Suriname. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Het bedrijf schikte eind 2012 met het Openbaar Ministerie(OM) voor het betalen van steekpenningen, waardoor een mogelijke rechtszaak vermeden werd. Volgens NRC Handelsblad was tot nu toe alleen bekend dat Ballast Nedam met het Openbaar Ministerie (OM) schikte in verband met ‘betalingen aan buitenlandse agenten’ in Saoedi-Arabië. Maar de omkopingspraktijken hebben ook betrekking op bouwprojecten in Suriname, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen de krant.

Ballast Nedam laat alleen weten dat ‘deze meer dan tien jaar oude zaak’ met de schikking eind 2012 voor het bedrijf is gesloten. Lees het artikel en de reactie van advocaat Spong in het NRC Handelsblad.


39 REACTIES

 1. Verbaasd me niks. Publiek geheim dat Bouta de rijkste man in Su is. Die man bezit bijna de helft van Su. En dat doen ze door hard werken. Door eerlijk arbeid. Niet door roof, corruptie, uitbuiting, gelegaliseerde diefstal. Echt niet, allemaal door heel hard werken.


  Maak melding

 2. In elk gecivileerde samenleving zou de OM akties ondernemen om deze criminelen te straffen, het aannemen van steekpenningen is immers een misdrijf/stafbare feit. In mijn geliefde land wordt je juist gestimuleerd om de staatskas leeg te plunderen en een levenslange pensioen tegemoet te zien.

  Wat voor anansie tories hebben deze 2 criminelen te vertellen als er uberhaupt nog vragen hierover worden gesteld..


  Maak melding

 3. Deze bewering zou naar mijn idee grondig uitgezocht moeten worden, want dan heeft Ballast Nedam willens en weten meegewerkt aan de corruptie.
  Op dit moment heerst er een zogenaamde ‘integriteitsgolf’ in Nederland en wil geen enkel bedrijf zich buiten deze golf bewegen.

  Alleen is er verder ook een spreekwoord nl; ‘om der wille van de smeer likt de kat de kandeleer’ !

  Indien Ballest Nedam een 100% eerlijk bedrijf was geweest dan hadden ze dit toch nimmer kunnen en moeten accepteren !

  Mijn vraag is, waarom komt dit verhaal (uit Surinaams) nu pas naar buiten, onderwijl de jaarboeken van Ballast Nedam over 1997 reeds lang zijn goedgekeurd en gesloten.
  Het bedrijf heeft in 2012 een deal met het OM in Nederland gesloten over een case in het Midden Oosten. En nu wordt opeens gezegd dat Suriname ook onder deze schikking valt.

  Wat is de enige echte waarheid mensen want dat moeten we zeker tot op de bodem onderzoeken.

  Anyway, de Nederlandse staat heeft heel veel geld aan inkomsten gehad door deze bruggen, en heeft Ballast Nedam verder ook veel verdiend en Nederlanders aan het werk geholpen bij de bouw dus waar praten wij over mensen.

  Volgens mij heeft Ballast Nedam begrepen dat de bouw van de brug over de Corantijn rivier door hun neus wordt geboord (tgv een Chinees bedrijf) dus gaan ze nu met vuil spuiten !

  Wij komen jullie Hollanders weer eens een keer tegen, ‘vrinden’ !


  Maak melding

 4. Dit was toch al te verwachten jongens.Deze mannen hadden een gruwelijke hekel aan Nederland,plots gaat Neelie Smitkroes voor een dagje naar Su en ze komt met de opdracht terug naar Nederland.
  Ze heeft de boeven die zo van Suriname en het Surinaamse volk houden kunnen omkopen toch.
  Wat een liefde hebben ze voor hun land zeg,en om deze mensen zit het volk zo te juichen.Mek deng mang njang mi mars yere.


  Maak melding

 5. En maar kletsen en schelden op die Nederlands,maar intussen via een achterdeurtje zoveel mogelijk smeergeld van de kolonisator opstrijken en/of graaien in lands kas!
  Stelletje omhooggevallen bandieten en schurken!
  En het blinde domme volk ….. intussen maar hun kop in het zand steken.


  Maak melding

 6. toen gingen de ouders de straat op om deze ratten naar huis te sturen, destijds hadden deze ouders jonge kinderen!!

  vandaag zijn deze kinderen stemgerechtigd en adoreren vuiligheid!!

  oh mammie oh pappie waar is het fout gegaan met de opvoeding, of is Su tog maar een Same and Scandel family 🙂


  Maak melding

 7. Hoe denken jullie dat Bobo en bosje hun paleisjes aan de anton drachtenweg en rainville gekocht hebben.
  De derde grote corrupteling is prof dr ir mr drs ing Abrahams, deze man heeft honderd duizenden hectaren gejat in het binnenland. Een maand geleden was ik in Apoera en we warden door een paar zwaar bewapende mensen weggestuurd van nabij een immense complex complete met mobiele telefoon antenna, satteliet ontvangers, generatoren. Bij nadere inlichtingen bleek dat een eigendom te zijn van niemand anders dan de prof. die ook goud concessies lijkt te hebben in het Sipaliwinie gebied. En mischien ook nog een import en distributie haven van cocaine.


  Maak melding

 8. Nu het in de krant is verschenen en de anticorruptie wet is ingediend is het maar de vraag of het OM zich de toorn van de president zich op de hals zal halen om een onderzoek in te stellen en de begunstigde personen te vervolgen.

  Ik denk het niet tenzij de president zijn figuurlijke politieke doodvonnis wilt tekenen.

  Het is verbazingwekkend hoe de integriteit bewaakt en getoetst wordt in Suriname.


  Maak melding

 9. Ik heb het artikel uitgebreid gelezen in het NRC.

  Door de affaire met het KPMG & Ballast-Nedam in Saudie-Arabië, had ik al een vermoeden er ook omkopingspraktijken zou hebben plaatsgevonden in SU. met het bouwen van de brug.

  Maar indien het OM geen schikking wil met de verdachte (volgens NRC), dan wenst Mr. Gerard Spong Wijdenbosch en (DADA-DDB) als (getuigen) in Nederland te laten verschijnen.

  Misschien kan Wijdenbosch dan voorlopig de plaats van DADA te Scheveningen innemen.

  Maar zullen ze daadwerkelijk verschijnen voor het Gerecht in Nederland?
  Want deze (BOEVEN) hebben enorm veel geld achterover gedrukt.
  In het volksmond genoemd: Brood met Brug.

  Ook een (site) dat men regelmatig kan raadplegen.
  http://www.transparency.org/country

  Ik benne benieuwd hoe deze zaak verder zal verlopen.


  Maak melding

 10. Balasnedam is het besteberijvef die suriname heeft gekend ooit want vankesel had een brug geboud oversaramacca river bekent als uitkijk brug en diebrug had schuren en balasnedam heeft het kunnn oplevern dus al die bijzaken komn omdat men haad van onze nieuwe lijders zo zo gezegd Olifant en nederland want ze zijn ook kluergenoot


  Maak melding

 11. Donderdag 6 februari 2014 om 16:21 uur, door ROY

  In elk gecivileerde samenleving zou de OM akties ondernemen om deze criminelen te straffen, het aannemen van steekpenningen is immers een misdrijf/stafbare feit.

  ==================================

  Los van het feit of dit klopt of niet.

  De gevers zijn de Hoofdschuldige…

  Vorig jaar schikte dit bedrijf voor Miljoenen Euro’s met de NL Staat i.v.m. met deze zaken in Saudi Arabië.

  Is NL dan geen geciviliseerde samenleving??


  Maak melding

 12. “vraag niet wat u land voor u kan doen maar vraag u af wat u voor uw land kan doen”

  Bouterse door de bocht. En dan loopt nog de helft van Suriname achter deze crimineel aan….

  Schiet mij de boom maar in


  Maak melding

 13. @Milton.
  Uw combinaties slaan nergens op. In het kader van alle deals zijn medewerkers persoonlijk aangesproken, Een daarvan is Rob A. Deze heeft SPONG als advocaat genomen en deze heeft als ontlastende informatie dit deel van het dossier opgerakeld. Niets geen hollanders of integriteitsgolf in holland.

  40 jaar geleden werd er gelijk gehandeld denk eens aan Prins Bernard die zich voor steekpenningen te schande gemaakt heeft.

  Het is geheel logisch dat je als bedrijf voor zaken doen in ontwikkelde landen steekpenningen in calculeert Het integriteitsprobleem ligt niet zozeer bij de betaler maar de ontvanger. Deze laat duidelijk blijken dat het besluit af zal hangen van de provisie/kickback/bakshish.
  Zonder steekpenningen geen project is de keuze die gegeven wordt.

  Het is niet Ballast Nedam die Suriname bestolen heeft het zijn Wijdenbosch en Bouterse plus hofhouding geweest die Suriname bestolen hebben. U draait de werkelijkheid om.

  Dit bedrag is wel heel erg extreem en geeft aan dat men zich nergens voor schaamt. Een slechte brug laten ontwerpen en bouwen en dan ongeveer 30% van de aanneemsom laten betalen als steekpenningen is heel erg brutaal.
  Denk voortaan elke keer als je deze brug overgaat dat deze brug had breder, minder steil en veel beter gebouwd kunnen zijn als Wijdenbosch en Bouterse niet zo inhalig geweest waren.
  Nu heeft Suriname ongeveer 50% te veel betaald met alle rente over dat bedrag en moet men elke keer veel moeite doen om veilig boven en beneden te komen.

  Hopelijk beseft u ook waarom bij de ingetrokken opdracht de president geruisloos $ 5.000.000 aan Ballast Nedam betaald heeft voor nul komma nul prestatie. Hij moest wel want anders……
  Hopelijk begrijpt u dat een deel van die betaling en van de huidige brug bij Carolina terug gestort worden op de rekeningen van ……


  Maak melding

 14. Mijn conclusie:
  Ballast Nedam heeft heel snel van de Surinamers geleerd, want in ons land is omkoping schering en inslag.
  Iedereen bedondert hier elkaar.


  Maak melding

 15. Dit is de reden dat Bouterse nooit is opgetreden tegen de corruptieve handelingen op OW door ex-minister Abrahams. Deze Abrahams is een boezemvriend van Bouterse die zijn reilen en zeilen kent. Foei toch corrupte president!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 16. We hebben altijd al geweten dat dit gebeurd was, maar toen was er sprake van 40.000.000. Daarom moesten de bruggen ook zo nodig komen en liefst van de zo gehate Neds. En nu blijkt echt dat, terwijl zij dat geld vraten het THE GENTLEMAN VENETIAAN was die voor de aflossing van de bruggen moest zorgdragen, waardoor dat Su volk arm bleef, want Vene had geen geld om de popie jopie uit te hangen. Maar ja met dit geld zuipen ze zich ziek. Want ik denk niet dat Bosje enkel voor de lol elke maand 1 keer naar Ned komt. Hij komt vast wel voor zijn controle. terwijl ’t arme Su volk maar naar de onbeleefde ARTSEN toe moet in Su dit is dan prrettig geregeld voor ’t Su volk. Genieten doet DiDiBrie ook niet. DiDiBrie betaalt enkel dure advocaten met dat geld, maar die krijgen hem toch niet vrij. Aan ’t end van de rit wordt hij toch veroordeelt. Zie kwestie DRUG-CASE in Holland tot de Hoge Raad aan toe is hij DiDiBrie veroordeelt, ondanks de dure advocaten. Zie dat 8 dec proces hij zou waarschijnlijk veroordeeld worden, ondanks de niet goedkope adv. Thans de zaak Din(aapje) weer zulke dure advocaten, maar hem zien we niet terug. Dus genieten van dat geld zit er zeker niet in voor ze. Ze lijken wel Holle bolle Gijs ze kunnen ‘snachts niet slapen. Any way ik ben blij dat de 2 D-tomaten terug komen. Odiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 17. De moordenaar heeft steekpenningen (ZELF VERRIJKING)aangenomen en Het Front heeft vervolgens de schulden veel later uit de staatskas voldaan…
  Enne deze moordenaar wordt nog steeds op handen gedragen door het paarse gedrocht…

  Lager kunnen ze niet “zinken”…


  Maak melding

 18. HAhahaaaaa de verkiezing is het nu pas dat ze dit weten als het waar is en van spong weten wij het al heeft hij de bewijzen want dan kunnen we verder het valt wel op natuurlijk dat altijd wanneer de verkiezing nadert de mensen de dingen komen te weten of wisten ze het al niet dat het goed is dat kan nooit maar het feit waarvoor en wanneer ze het gebruiken niet om de bevolking te informeren want het valt op altijd jaren stil en in tijd van verkiezing komt alles uit dus ik acht ze bijna schuldig opzettelijk verzwijgen en achter houden van duistere praktijken dus mr spong kom op en SURINAM PATRIOT zeg niks ik had liever dan VENE had verkocht dan dat hij deel van SU weg gaf dus dat en ook nu ligt dan de bal bij de PRESS als het tot recht zaak komt is het waar of niet.


  Maak melding

 19. Allen,

  Wijs niet alleen richting Suriname of naar DDB.
  Wordt Ballast Nedam niet gecontroleerd door Nederland ?
  En is er geen belasting betaald hierover aan de Nederlandse overheid ?


  Maak melding

 20. waar is dit het toppunt van? schulden maken en daarbij je rijkelijk laten betalen om de schuld te kunnen maken en daarna degene die jouw schulden betaalt, neer te zetten als een ongelofelijke sufferd en de nodige versjes voor deze man verzinnen. ik heb het over bouterse die zich uitlaat over venetiaan.
  het volk, waar bouterse zogenaamd zo ontzettend van houdt, zelfs zo veel dat hij genoeg heeft om hun niet te haten wanneer zij niet van hem houden, it is all good. het mag dan ook wel wanneer je zo op hun schijt. je doet het met liefde.

  het is een criminele streek om anderen voor jouw problemen te laten opdraaien en die anderen daarbij belachelijk maken en het volk waar je zogenaamd van houdt, te vernietigen.

  en het volk houdt van hun president, waar is het mis blijven vaan?


  Maak melding

 21. Beste mensen, het laat zien dat jullie niets en dan ook niets met jullie luxe leven te doen hebben.
  Wat er daar in Suriname gebeurd zijn binnenlandse aangelegenheden.
  Ik zie nergens dat jullie je druk maken met de graaiers hier in Nederland. De graaiers zijn allang blij dat jullie je bezig houden met aangelegenheden die hen zelf niet boeit. Nederland is weer bezig om nieuwe voedselbanken te openen, ze zijn bezig om meer mensen de laan uit te sturen, omdat hun salaris dikker moet worden ten koste van het personeel.
  Daar moeten jullie zorgen gaan maken, ga je druk maken om hoe je straks je hypotheek kan aflossen waar je zo meteen geld kan krijgen om je boodschappen te halen etc etc.

  Ik kan jullie allemaal zeggen die doof en blind zijn, Bouterse heeft STRONT en KA met jullie allemaal.
  Hoe meer jullie je hier druk lopen te maken, is het jullie niet opgevallen dat hij dikker wordt. Hij is laatst nog naar Cuba vertrokken, zijn buik zag er niet bepaald plat uit.

  De mensen die hier in Nederland zich druk maken over Bouterse en gevolg.
  Suriname was als kind aan het borst van Nederland, dus alles dat zij daar in Suriname doen hebben ze van Nederland geleerd.


  Maak melding

 22. De president heeft smeerboter, smeerworst, smeergeld en smeercoke op zijn hoofd.
  In welk land is het mogelijk om deze man tot minisier president te maken ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿


  Maak melding

 23. @Bosr…in geen enkel land ter wereld, behalve in de corrupte, dictatoriale narcostaat Suriname.

  En de ongeletterde, criminele, simpele zielen die deze mega-crimineel adoreren, blijven maar hopen op beter.

  Helaas…VALSE HOOP !!


  Maak melding

 24. Gelooft u me als ik zeg dat het zelfde bezig is te gebeuren met het bagger project van de suriname rivier het verschil alleen is dat abop ( mas) ook hun deel mee pikt .


  Maak melding

 25. Deze smerige geldzaak is naar buiten gekomen door onderzoek naar een hele andere zaak. Daarmee is dus ook naar buitengekomen dat Wijdenbosch en DDB persoonlijk smeergeld hebben gehad, waarschijnlijk daarmee de NDP gefinancierd. Dus niks te maken met kolonialisme etc, gewoon njang patoe. Het volk is belazert.


  Maak melding

 26. Daarom is het niet te verwonderen dat in Santo Boma 80% van de gevangen meka combinatie aanhangers zijn. Bewonderend vragen velen onder hen zich af hoe het mogelijk is dat onberechte misdadigers boven recht en wet staan, terwijl zij als oliedomme volgelingen de bak in gaan. Simpel,vele oliedomme aanhangers krijsen…we follow are lijder…wiens we K…of go na gevangenis…… A FOUT A NO NEKS.


  Maak melding

 27. @marlon
  Zijn buik zag er werkelijk dikker uit, want misschien was hij niet optijd gaan dialiseren. Gesnopen !

  Het volksgeld bij roep is apart gemaakt door deze “heren”

  Nu pas begrijp ik waarom hij Nederland heeft vergeven etc.


  Maak melding

 28. Wat zeggen de paarse blinde makke lammetjes in koor: Na Wang Hiep Hiep Hoerreeeeeee………….

  Moro é Doro!!!! Neks No fout……hahahahahaa..ie sabie toch:)……..

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 29. Fellow kondremang, Corruptie, moreel verval hebben wij van onze voorbeeldfiguren geleerd. Suriname dankt haar beschaving aan Nederland. Nu we de gewoonten hebben geleerd moeten wij alles vergelijken kijk maar
  In su zeggen wij corruptie En in NEder noemen wij dat legeskosten. In su zeggen wij vriendjespolitiek EN in NEd zeggen wij netwerken. In NEd zeggen wij aanpakken die corruptie en in Su zeggen wij.. Nee dit is ons gewoonte en cultuur en die geven wij niet op.


  Maak melding

 30. Ze moeten de naam van deze brug veranderen. En kan toch niet vernoemd worden naar een CORRUPTE ZUIPLAP. Want de Jules is een grote ZUIPLAP.
  Alle politici in Su voeren in groot toneelstuk op en achter de schermen zijn het vrienden.

  Trouwens let maar op dit soort figuren krijgen ook een standbeeld in de stad.
  Weg met die standbeelden: het zijn allemaal corrupte figuren.


  Maak melding

 31. Paraman,
  Man en paard is genoemt, jij bent EZEL daarom zal jij nooit vooruitkomen , met jou velen domme Surinamers die zich laten misleiden door een stelletje corrupte dieven, yu na wang buriki paraman pinto.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.