Suriname voor stille diplomatie grensconflict

23

PARAMARIBO, 5 feb – Suriname blijft kiezen voor stille diplomatie in het grensconflict met Guyana. Dit zegt president Desiré Bouterse. Paramaribo heeft afdoende gereageerd en dat moet goed begrepen zijn: “Voor ons is het basta.”. Het is dus niet waar dat de regering stil gezeten heeft sinds bekend werd dat Guyana het Tigri-gebied wil exploiteren.

Volgens Bouterse is er behoorlijk wat diplomatiek verkeer geweest. Paramaribo heeft wel degelijk gereageerd en geageerd. “Het is dankzij een reeks diplomatieke handelingen die achter de schermen plaatsvonden, dat Guyana besloten heeft liever weg te blijven uit het door hen betwiste gebied van Suriname”, zei Bouterse tijdens een persconferentie. Suriname houdt vast aan de ondeelbaarheid van het eigen grondgebied. Aan de andere kant wordt niet gekozen voor geweld.

Bouterse ziet militaire acties niet als oplossing voor het decenniaoude conflict. Na de berichten over Guyanese plannen om het bezette Tigri te ontwikkelen, is Paramaribo in beweging gekomen. Bouterse zelf heeft gesproken met zijn Guyanese ambtgenoot Donald Ramotar. Ook is de Guyanese ambassadeur in Suriname ontboden. In een protestnota aan de regering in Georgetown is ook nog gewaarschuwd tegen economische activiteiten in Tigri.


23 REACTIES

 1. achter de schermen…afdoende gereageerd…er wordt niet gekozen…gesproken met…een protestnota…

  kortom, niks concreet, alleen maar gelul in de ruimte.
  Het is een schijterige, laffe, bange angsthaas.

  Eigen volk terroriseren en uitbuiten maar in het buitenland een bibberig juffershondje.


  Maak melding

 2. Bouterse ziet militaire acties niet als oplossing voor het decenniaoude conflict. Zooooo? Alibouta? whats kabeurt? heb je het licht gezien? Kon je dat ook niet inzien in de jaren tachtig? ow, laat me raden, jij gelooft nu in god en ben bekeerd. Dus mag je geen nieuwe fouten meer maken. No spang jou ziel en leven zal boeten voor de zonden die jij en je bandieten begaan. Je kreeg nu de kans van je leven om echt te laten zien dat je het licht hebt gezien. Integendeel laat je zien waarom jij de Wolf van Zuid-Amerika wordt genoemd.


  Maak melding

 3. Natuurlijk gaat hij voor een stille diplomatie en geen Ocer geschreeuw!
  Hij , crimineel bouta, is eenmaal van plan het geheim dat hij en ramotar beste maties zijn ,niet openbaar maken.Dus het TIGRI dossier blijft voor eeuwig gesloten!!
  Het volk en de rest van de wereld mag niet weten wat deze twee elkaar beloofd hebben of wat/wie en hoe en wanneer, met elkaar zullen ruilen.
  Het zal in alle stilte gebeuren en geen getuigen zullen bestaan!!
  Gesproken over stille diplomatie!


  Maak melding

 4. =Ik vind het allemaal toch heel erg vaag, omdat er niet gezegd wordt of Guyana het gebied terug zal geven aan Suriname.

  =Bouterse, wat ie er nou achter de schermen besproken?


  Maak melding

 5. De stille diplomatie is ondemocratisch. Het volk cq parlement moet ook geinformeerd worden over lopende afgespraken. Dit omdat indien de afspraken niet worden nageleefd men eensgezind( breed draagvlak) een standpunt kan innemen. Ondanks de vele malversaties tijdens Wijdenbosch was die toch doortastender tov de guyanezen.


  Maak melding

 6. Als je Google Earth opstart dan zie je dat Suriname het enige land is dat denkt dat de betwiste gebieden tot haar grondgebied behoren. Tigri is aan Guyana toegekend en aan de andere kant zijn de Fransen de eigenaren van het daar betwiste gebied, volgens Google.

  Als men in Suriname denkt dat het toch hun grondgebied is dan is er een onafhankelijke scheidsrechter die wereldwijd erkend wordt, het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Met geweld is dit conflict niet op te lossen, Suriname is militair tegen geen van zijn buurlanden opgewassen.

  Het Tigri probleem is al van ver voor de onafhankelijkheid. Blijkbaar vond Nederland het toen niet de moeite om er drukte over te maken en in de bijna veertig jaren onafhankelijkheid voelde blijkbaar ook geen Surinamer zich geroepen om de zaak nu eens aan te pakken.

  Voor het Burgerlijk Wetboek geldt dat wie zijn bezit twintig jaar aan een ander overlaat die is het kwijt. Dit speelt al een veelvoud van twintig jaren, dus ….


  Maak melding

 7. Tijdens de laatste CELAC vergadering is de regio uitgeroepen tot een regio van vrede.

  Dit houdt in dat de lidlanden afgesproken hebben dat hun eventuele onderlinge geschillen op een vreedzame manier opgelost zullen worden.

  De tijd van oorlog voeren is voorbij.

  Samen gaan deze landen zich nu richten op het vormen van een hechte economische gemeenschap waarbij de nadruk ligt op ontwikkeling en armoede bestrijding in de diverse landen.


  Maak melding

 8. Stille diplomatie betekent, dat de regering alles kan doen, maar ook alles niet kan, wat eigen zou moeten worden gedaan.
  Ik kan mij voorstellen, dat je kiest voor stille diplomatie als personen in discussie zijn.
  Al het echter gaat om een voor ons land zo belangrijke kwestie als het beheer over het Tigri-gebied, dan moet je dat doen in het openbaar.
  Straks krijgen we alleen het eindresultaat te zien zonder dat we weten, wat er zich allemaal heeft afgespeeld.
  Dat kan volgens mij niet in deze kwestie.
  Wat heeft de regering eigenlijk te verbergen ?
  Stille diplomatie is ingeval van het Tigri-gebied eerder een brevet van onvermogen, dan een teken van sterkte.
  Wees krachtig en treedt op of zeg gewoon eerlijk, dat deze kwestie niet de moeite waard is om je daarover druk te maken.
  Wat nu gebeurt, is hinken op twee gedachten.


  Maak melding

 9. Woensdag 5 februari 2014 om 18:15 uur, door Abaisa

  Tijdens de laatste CELAC vergadering is de regio uitgeroepen tot een regio van vrede

  @Abaisa
  Je bedoeld dat de regio is uitgeroepen tot regio van ARMOEDE!
  Sjeesjes mang,welke dictator staat voor vrede dan?Zijn er ook vredelievende dictators in de wereld te vinden?!En Amnestie dan ,waarvoor staat Amnestie dan?Zeer zeker niet voor VREDE. Waar er vrede heerst is er geen plaats voor Amnestie!Dat kan je toch niet zeggen over Suriname met een dictator als bouta erin?!!In welke eeuw leef jij. Ben jij blijven steken in de stenen tijdperk ?!!


  Maak melding

 10. In een parlementaire democratie wordt stille diplomatie ook besproken. Waarom komt La king dat niet in het parlement uitleggen? Misschien bedoelen ze muisstille diplomatie dat de guyanezen niet kunnen horen.


  Maak melding

 11. AIjaja, wat een stelletje EZELS denken jullie dat de PRESS zo dom is nu ano tweeduizend veertien de SU was toen onder NL wat hebben zij gedaan niks nada en jullie ……. dicht daar omtrent en toen de VHP/NPS aan de macht waren hoorde ik jullie ook niet stel deze vraag maar aan SANTOKHI dan horen wat hij zou doen die zijn eigen straat liet sluiten in de avond bang voor eigen volk toen hij minister was en nu de grote volks man uit hangt met zogenaamd tien schone vingers en tenen. Hahahaaaa ook weer zo iets buk niet om in iemands kont te kijken want er staat dan iemand achter jouw en wie weet blijft het niet bij kijken alhoewel veel VHP/NPSSERS zijn het al gewend vrij vrij, alleen reageren als de schoen jou past oke .


  Maak melding

 12. Natuurlijk stille diplomatie…..wat heeft het voor zin om in te grijpen tegen Frans Guyana?, lees Frankrijk. Allicht heeft baas B geen zin om een oorlog te ontketenen want hij heeft geen schijn van kans! met zijn vooroorlogs materiaal en zijn anderhalve in India opgeleide helikopter piloot en dat tegen een high tech leger van Frankrijk. Daarbij komt ook nog eens kijken dat hij bang is dat ze dan twee vliegen in 1 klap vangen, want als ze er dan toch zijn kunnen ze bouta meteen even meenemen. Want hij kan dan wel een speld in een hooiberg zijn hier in Su, maar toch mooi dat die fransen die speld er uit halen binnen een zucht en een scheet!


  Maak melding

 13. Donderdag 6 februari 2014 om 00:53 uur, door Ray

  @Abaisa
  Je bedoeld dat de regio is uitgeroepen tot regio van ARMOEDE!
  Sjeesjes mang,welke dictator staat voor vrede dan?Zijn er ook vredelievende dictators in de wereld te vinden?!En Amnestie dan ,waarvoor staat Amnestie dan?Zeer zeker niet voor VREDE. Waar er vrede heerst is er geen plaats voor Amnestie!Dat kan je toch niet zeggen over Suriname met een dictator als bouta erin?!!In welke eeuw leef jij. Ben jij blijven steken in de stenen tijdperk ?!!

  ===========================

  Amnestie staat voor vrede en vergeving en verzoening.

  AMNESTIE
  1) Algehele kwijtschelding van straf 2) Algehele vrijstelling 3) Algemeen pardon 4) Algemene kwijtschelding van straf 5) Begenadiging 6) Gratie 7) Generaal pardon 8) Genade 9) Genademiddel 10) Kwijtschelding 11) Kwijtschelding van straf 12) Vrijlating
  Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/AMNESTIE/1


  Maak melding

 14. AAP OF JAAP, nou toch het zelfde maar de vraag is of het nodig is konden zij toen tegen de DUITSERS nee dus ga geen troep praten kan een poes een tijger aan nee kan nl de AMERIKANEN aan nee dus waar heb jij het over.


  Maak melding

 15. stille diplomatie, is dat een onderonsje, achterkamertjespolitiek, oude jongens krentebroodoplossing? onder de tafel, het daglicht schuwend? welke of geen enkele?


  Maak melding

 16. Met stille diplomatie bereik je altijd veel meer dan met tromgeroffel.

  Ik begrijp ook wel dat het gepeupel hier op waterkant.net graag oorlog willen spelen om tigri. Na dat al die vorige regeringen niets hebben gedaan zou de huidige President oorlog moeten voeren met Guyana. Dit terwijl al deze gasten lekker in Nederland vertoeven, dat er honderden of duizenden doden kunnen vallen deert ze niet, het zijn toch Surinamers en Guyanazen die de pijp uit zullen gaan, toch.

  Welnu Suriname voert geen enkele oorlog met Guyana om Tigri, ergo met Guyana gaan we op heel goede voet leven en samen het voortouw nemen in de Caricom.

  Oorlog voeren om Tigri NOOIT, gaan jullie maar lekker oorlog voeren in Afghanisten en Somalie, maar niet in het Caribisch gebied.


  Maak melding

 17. Bouta lult uit zijn bek. Denk hoe hard hij Vene had aangevallen in het verleden over de grenskwestie. Dat Vene een lafaard zou zijn.
  Grote bek heeft Bouta. Het spreekwoord van de tijger die weet waar hij zijn bil krabt, zou ik zeggen. Bouta is een held als het om weerlozen gaat in de samenleving. Verder is het een grote lafaard.


  Maak melding

 18. Als ik het goed heb,is het brazilaans bedrijf uit zich zelf vertrokken omdat ze geen toestemming kregen om een airstrip aanteleggen toen hebben ze zich terug getrokken en niet door stille diplomatie of heb ik het mis.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.