vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBouterse: uitstel investering heeft gevolgen

Bouterse: uitstel investering heeft gevolgen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 feb – Het uitstellen van voorgenomen investeringen door Iamgold heeft gevolgen. Dit zegt president Desiré Bouterse. De staat dreigt alvast minder geld over te houden aan de ‘formele’ goudwinning. Juridisch moet het besluit van de multinational nog worden gewogen. Volgens Bouterse zijn in de bilaterale overeenkomst veiligheidskleppen ingebouwd.

Dat is bedongen tijdens de onderhandelingen. “We hebben de royalty’s per gebied zwaar opgetrokken om te voorkomen dat er wordt gespeculeerd. Op basis daarvan kan worden aangenomen dat men of fors gaat inkomen in staatskas of gebieden gaat afstaan”, zegt Bouterse. Het gaat om gebieden waar goudvoorkomens zitten. Die zijn wellicht minder aantrekkelijk nu vanwege de lage marktprijs. De regering wil wel compensatie.

Dat kan dus door de hoge royalty’s op gewonnen hoeveelheden. Aan de andere kant is er de mogelijkheid dat wingebieden worden terug gegeven. “Waardoor we veel meer jongeren uit het binnenland de gelegenheid kunnen geven om tot productie over te gaan”, aldus Bouterse. Het uitgangspunt is dat de informele goudwinning ongeveer evenveel oplevert als de formele. De informele betreft dan de goudwinning door kleine zelfstandigen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Ha,ha paniekvoetbal na de blunder van deze BA (Bouta-Ameerali) regering. Ze proberen de verlies marche toch nog wat dragelijk te maken. Inkomsten genereren vanuit de informele goudsector is weer zo’n prachtig advies van die adviseurs(lees veroordeelde mulo vriendjes) van dit kabinet.Ook zoiets, wingebieden teruggeven whahahaha !

  Gisteren hebben mijn kinderen te horen gekregen dat de school stopt met de naschoolse opvang, want de regering BA heeft nog steeds niet betaald en maakt er een zooitje van doordat ze “skeer”(administratieve problemen op minov) zijn.

  Goed innitiatief de naschoolse, maar deze regering wil leuke dingen doen met het verdiende geld, dat door de vorige regering dmv niet populistiche maatregelen opgebracht is. Reden waarom de vorige regering de naschoolse niet doorgevoerd heeft is door de financiele haalbaarheid te bestuderen. Deze BA-regering doet niet aan haalbaarheidsstudies,tenzij het voor eigenbelang is. Deze met bombarie en doorgedrukte gouddeal is daar een zuiver voorbeeld van.

  Zoals de huidige president ooit gezegd heeft dat DNA een poppekast is, zeg ik dat van deze blunder BA-regering.

  Neks no fout, volgens de Njan Dringi Partij

  Groet.


  Maak melding
 2. Een vraag : welke surinamer begrijpt wat deze idote leeghoofd uitkraamt.
  I am gold heeft jouw een poot uitgedraaid en al het goud en geld is het land uitgesmokkeld waar jij en je vriendjes niets aan over hebben gehouden. Trouwens er is toch genoeg geld op de bank volgens gilmore . Het zou beter zijn om dat geld te gebruiken om dat land wat jij naar de klote hebt geholpen ,alvast op te bouwen.


  Maak melding
 3. @Hillywood, je schrijft::Reden waarom de vorige regering de naschoolse niet doorgevoerd heeft is door de financiele haalbaarheid te bestuderen. Deze BA-regering doet niet aan haalbaarheidsstudies,tenzij het voor eigenbelang is.

  =Daarom was Venetiaan ook niet populair omdat hij geen belofte maakte wat hij NIET waar kon maken.
  Zie maar het verschil van deze regering.

  =Bouterse dreigt nu dat “wie in de regering wil moet samen werken”.
  Dit is echt iets van Chavez, Poetin, Fidel Castro en de vorige regering van Iran.
  Dit geeft ook aan: wie niet voor mij is is tegen mij!!!!!!

  -Ik hoop dat het volk wakker wordt geschud en niet ingaan op mooie praatjes anders raken zij geïsoleerd in het land.


  Maak melding
 4. Eerst roepen dat de informele goudwinning meer oplevert dan de formele.
  Nu roepen dat er sancties zouden zijn als IAMGold niet investeert.

  Meneer de President u heeft geen idee wat er gebeurt en dat de Goudbedrijven formeel en informeel zelf bepalen wat ze doen.
  IAMGold en Surgold traineren en vertragen tot dat zij weer met een echte regering te maken krijgen. En de informele mijnbouwers gaan door met het vernietigen van het land.

  De regering krijgt zoals u zegt steeds minder en heeft geen gereedschap en de bekwaamheid om te handhaven wat de MIJNBOUWWET voorschrijft.
  U kunt in een paar maanden de hele informele mijnbouw formaliseren en daarmee de staatsinkomsten uit goud meer dan verdubbelen. Alleen u doet het niet omdat u dan u vrienden iets afneemt en dat kan natuurlijk niet.


  Maak melding
 5. hoewel deze regering iets met jou kids wil bereiken zie je het niet zitten dus. wees blij dat de naschoolse opvang gaat stoppen . dat laat ook duidelijk zien wat voor persoon jij bent en wat jij je kinderen wil laten bereiken . ex president vene heeft dat noot eerder gedaan .daarom moesten zoveel surinamers naar nederland emigreren zodat hun kinderen van betere opleiding scholing enze .wees eens blij mensen met wat deze man aan suriname geeft het is het begin .hij bewijs dat hij nog aan onze kinderen denk .vene had jaren geleden alle speelplaatsen gesloten om tot perseel of woon erf te functioneren .daarom had je veel hangjongeren op de hoeken van alle straten in de binnenstad . proberen jullie dat weer te voorkomen .


  Maak melding
 6. JA hoor Alib. Binnenland is alleen zeker voor onze binnenlandse bewoners. En maar claimen dat je in landsbelang handelt. Waarom wil je die djoeka’s in het binnenland houden? Waarom niet duurzaam investeren in onderwijs voor hen? of wil je ze bewust dom houden, zodat ze voor je in de bress springen?


  Maak melding
 7. Aan de andere kant is er de mogelijkheid dat wingebieden worden terug gegeven. “Waardoor we veel meer jongeren uit het binnenland de gelegenheid kunnen geven om tot productie over te gaan”, aldus Bouterse.

  De vraag is of de teruggave zal leiden tot verhoogde inkomsten. Wat zoals welbekend is betalen de kleine goudzoekers, de jongeren zoals DDB genoemd, geen belasting.
  Dus waarom de jongeren goud laten zoeken zonder enige wettelijke acties om belasting te betalen alsook grondrechten af te dragen?

  President en de heren van het kabinet, geef me een brik mang. Weten jullie wel wat beleid uitstippelen betekend en op middellange en lange termijn. Met kort denken zoals jullie acties in beeld worden gebracht en uitgevoerd is het gedoemd te mislukken en zal het land naar de klote worden geholpen.


  Maak melding
 8. de school stopt met het naschoolse opvang project.

  dat bedoel ik nou met continuiteit dient gewaarborgd te zijn. zonder continuiteit geen ontwikkeling, vooruitgang of wat dan ook.

  plannen zijn mooi en mooie plannen zijn ook mooi. maar voor hoe lang?

  uiteindelijk: wie heeft genoten van de naschoolse opvang?

  juist, degenen die de diepste zakken hebben.


  Maak melding
 9. Volgens STAR nieuws:
  Ma zegt dat minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken in oktober 2010 een brief heeft gestuurd naar de Chinese minister van Handel, waarin hij steun vroeg voor de bouw van de brug over de Corantijn rivier.
  De kosten van de brug zijn nog niet bekend, omdat het ontwerp nog niet af is, zei de bewindsvrouw. Tegelijkertijd kondigde ze aan dat de fondsen voor de bouw zouden komen uit de US$ 3 miljard leenfaciliteiten die China vorig jaar juni in Trinidad voor het Caribisch gebied heeft aangekondigd

  Ah:
  Wederom op de bedel toer maar nu voor een gigantisch bedrag van circa US$ 3 miljard dat als een leenfaciliteit moet worden beschouwd.
  Bij een rente van 1% bedraagt de rente 30 miljoen. Rara hoe wilt men dit betalen?
  Indien de rente 6% bedraagt dan is dit 180 miljoen amerkang dalla per jaar. 10 jaar rente betekend dus 1.8 miljard amerkang dalla.

  Boi pe sranang sa fin a monie disie???????
  Niet uit de royalties van goud en ook niet uit de opbrengsten van staatsolie. Lackin me benne benieuwd, hou ons op de hoogte


  Maak melding
 10. President DDBEIGENBELANG wanneer doet u eindelijk iets in LANDSBELANG ?

  Er zijn nog steeds DRIE pontons op het stuwmeer die daar ILLEGAAL goud binnenhalen ten koste van het milieu !

  Pres U weet nog steeds niet wie de eigenaren zijn, en dus wordt GOUD van het VOLK weggeroofd. U laat deze MEGA-boeven rustig hun gang gaan. Zij dragen geen cent belastingen/heffingen af !

  Maar u Pres heeft een PEPERDUUR goudordeningsbedrijfje ingezet, met resultaat 0,000 !

  Dan suma law ??


  Maak melding
 11. @pokai tongo….wederom blijkt maar weer dat het Surinaamse volk, belazerd, besodemieterd, voorgelogen en opgelicht word door Desi Bouterse, marionet Lackin en de rest van die ranzige paarse meute.

  Jaag dit tuig met pek en veren het land uit en open de stemlokalen.


  Maak melding
 12. wie gaat dan op de brug zijn?
  Waar is het ziekenhuis?
  Trambaan en tram naar para?
  18000 woningen waar zijn ze gebleven?
  Armoede rijst de pan uit.
  Roven en stelen verkrachten nemen schrikbarend toe.
  Belfor gaat de jeugd van nickerie belonen mer 250 srd.
  Last wie niet met de NDP werkt is staatsvijand.
  Bouta njang Karoen jerre!


  Maak melding
 13. @ ben66
  Jaag dit tuig met pek en veren het land uit en open de stemlokalen.

  Ik wil graag toevoegen, als het mag, met een bezem tussen de benen zodat zij denken te kunnen zweven als een heks. Want zweven doen ze om een tekie njang te bemachtigen.


  Maak melding
 14. @sranan, naschoolse opvang is altijd al geweest en dit voor kinderen die het moeilijk thuis hebben en ouders die er alleen voor staan.

  -Ik zou het omdraaien en vragen waar al die vaders zijn die de zorg van hun kinderen niet op zich nemen.
  =Het is de belastingbetaler die dit moet betalen.

  =Lees maar hoeveel keukens in het binnenland meedoen en hoeveel kinderen gebruik van maken.Waar blijf de controle!!!!!!!

  -Kinderen die er recht op hebben gun ik ook een bordje eten.


  Maak melding
 15. Dat men de NPS[Venetiaan] prijst heeft te maken wat het denk vermogen van de Afro-Surinamers zijn.De NPS heeft het land kapot gemaakt.De chaos waarin het land verkeerd is te danken aan het kortzichtige denken van deze mensen.Grote EGO lege hoofd.Het verleden is niet uit te wissen wat de NPS gedaan heeft.Jullie willen blijven dansen voor Venetiaan maar denk aan je kinderen hun toekomst.Wat deze regering doet is niet te verwonderen het zijn deze mensen eigen.Ze willen alles en dat laat de witten hun ook zien maar het resultaat is dat ze altijd bekaaid van afkomen.Door al de constructies die deze soort mensen toe passen om zelfs wat te kunnen stelen is het deze uitslag.
  Ze hebben al geen verstand om een land een bedrijf[hun eigen leven] op een goede manier te leiden en dan deze deals te maken.
  Simpel BRON BELASTING HEFFEN maar neen ze moeten de hef in eigen handen houden om te kunnen stelen.Het zijn ze nooit gelukt om een goede deal te maken dat het land vooruitgang zou kunnen brengen.Elke onderhandeling is gedoemd om te mislukken.
  Bouterse zie de 100derden miljoenen die je vernietigd
  hebt.Het volk slaapt en een wakkere….. maakt de dienst uit.Jammer dat je alleen maar dieven om je heen hebt.
  Stop met de witte adviseurs en heb meer vertrouwen in je eigen volk.


  Maak melding
 16. Aan een bedrijf dat geen winsten meer maakt nog meer eisen stellen lijkt me niet verstandig. Straks stopt Iamgold er helemaal mee kan de DDB bende de concessie verdelen, en ook wat kruimels geven aan die muitende dorpsbewoners.


  Maak melding
 17. De NPS heeft Suriname niet kapot gemaakt. Dat je nu niet met een zak geld moet rondlopen heeft alles te maken met het organisatie vermogen van de NPS. De overgang van de gulden (Nederlands verschijnsel) en de SRD is met weinig incidenten verlopen. Als je dit project aan bouta en zijn management kwaliteiten over had gelaten was het een rommel geworden. Want die man heeft zoals Asabina al een keer heeft gezegd krabita anu.
  Die pseudo-nationalist stond de overgang op de berm te ridiculiseren weet je nog?
  Bouta doro en a syi moni en die man was ‘law’hij heeft alle waarschuwingen van kritici en economen weggewuifd en nu komt hij huilie huilie doen.
  Bouta is geschiedenis
  Chan for Pres


  Maak melding
 18. De economische realiteit begint door te dringen tot DDB. De oppositie roept al maanden dat de financiele situatie van Suriname aan het verslechteren is maar DDB riep MONI DE. En nu opeens dit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES