Bouterse: nieuwe SEH resultaat gezondheidsbeleid

34

PARAMARIBO, 25 jan – De nieuwe Spoedeisende Hulp, SEH, is het resultaat van bewust sterk gezondheidsbeleid. Dit zei president Desiré Bouterse bij de opening van Suriname’s tweede unit voor ongevallenbijstand. Vooral het noordelijke deel van Paramaribo moet er beter van worden.

De zware belasting op de mogelijkheden van de SEH bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het Sint Vincentius ziekenhuis kan voortaan bijspringen. “Dit is toonaangevend resultaat. De vierentwintig urige hulp voor acute geneeskunde in Suriname heeft er een belangrijke peiler bij. De werkdruk op het AZP kan nu afnemen”, zei Bouterse. Volgens Manodj Hindori, directeur van het Sint Vincentius ziekenhuis, ging het niet bepaald van een leien dakje.

De aanloop verliep nogal pijnlijk. Vooral het aantrekken van traumapersoneel bezorgde slapeloze nachten. “Surinaamse krachten toonden geen belangstelling”, aldus Hindori. Uiteindelijk zijn Filipijnse specialisten aangetrokken. En dan waren er nog de haken en ogen aan het operationeel krijgen. “Afspraken die gemaakt moesten worden met verzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid over drempeltarieven, het AZP over samenwerking en de regering over het financieren van de exploitatie.”

34 REACTIES

 1. Zonder blikken en blozen slaat deze mislukkeling en randdebiel zich op de borst: ” de nieuwe Spoedeisende Hulp, SEH, is het resultaat van bewust sterk gezondheidsbeleid. ”

  Als president moet je je rot schamen dat Surinaamse artsen niet bereid zijn om, voor hetzelfde salaris als deze Filipijnse artsen, te willen werken op de SEH.

  Dit vraagt om harde maatregelen : een verplichte 2-jarige onbetaalde stage voor alle aan de ADEK afgestudeerde basis-artsen, onder supervisie van de Filipijnse medici.

  De eed van Hippocrates is niet voor niets een eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven. Hieronder valt ook de verplichting om als arts medische hulp te willen verlenen aan patienten op de Spoedeisende Hulp.

  Reken maar dat alle afgestuurde basisartsen in Suriname dan wel bereid blijken op het aanbod van de ziekenhuizen in te gaan. Zonder dwang is een Surinamer een lui mens.

  Surinamers zijn een verwend volk, voor niks gaat alleen de zon op en voor al het overige willen ze een topinkomen incasseren, min. vergelijkbaar met de VS of de EU.

  Nu de gezondheidszorg door de Filipijnse medici wordt overgenomen, lijkt het hoog tijd dat de politieke functies door niet-Surinamers (SurNeds) worden overgenomen.

  Quote

  Suriname dol op Filipijnse medici

  Filipijnse artsen en verpleegkundigen worden onmisbaar voor Suriname. Vrijdag begonnen acht Filipijnse artsen op de nieuwe afdeling spoedeisende hulp in het St. Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo. Ze spreken Engels, maar gaan Nederlands leren.

  Er is een fors tekort aan Surinaamse medici. „We hebben gezocht en gezocht naar Surinaams personeel. Maar toen dat niets opleverde, zijn we uiteindelijk bij de Filipijnen uitgekomen”, zei directeur Manodj Hindori van het hospitaal. Ook in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo werken al 15 Filipijnse artsen.

  En als het aan directeur Antoine Brahim ligt, komen er nog zeker zo veel bij, zei hij tegen het ANP.

  Omdat de salarissen in onder meer Nederland en op de Antillen veel hoger liggen, zochten de afgelopen decennia veel Surinaamse dokters en verpleegkundigen hun heil in het buitenland. Nu het in Suriname economisch beter gaat, ziet de ziekenhuisdirecteur de uittocht minder worden. Toch zal het nog zeker 5 jaar duren voordat alle tekorten zijn weggewerkt, verwacht Brahim.

  De nieuwe spoedeisende hulppost is de tweede in Suriname. President Desi Bouterse was aanwezig bij de opening en sprak van een mijlpaal voor de Surinaamse gezondheidszorg.

  Unquote (bron: de telegraaf)


  Maak melding

 2. Aai baya Hoi allemaal,dit soort affaires of hele actualiter goedje moest al in de eind 1900 2een tachtig of 3een tachtig zich wedervaren en nu reken maar uit als jullie willen ahahaahhaahahahehe,heel eng en netjes na 30 jaren!!Ik overweeg dat deze slager de nieuwe spoedeisende hulp meer ten doel gesteld heeft voor zich zelf,wantie a libie sma dis zikie no ke..en nog met zijn hele pori drukke AGENDA aahhahahahahahhaaa…met RUBIA op de foto 1 rillen tori.


  Maak melding

 3. Goed vooruitzicht, maar ik vraag me af in hoeverre meneer hindorie dit goed geregeld heeft. Kan de lokale bevolking het permiteren om hun ziektekosten te betalen en hoe zit het met buitenlandse verzekerden . Er was eens een zorghotel gebouwd wat nu in handen is van bouterse. Toen was alles ook goed geregeld! De zorgverzekeraar in ned de agis heeft zich terug getrokken omdat het een mislukte boel is geweest. De filipijnse artsen moeten ook dik betaald worden. Waarom zijn er geen brazilliaanse artsen aangetrokken terwijl die zo edn goede band hebben met su. In mijn ogen klopt dit van geen enkele kant maar de tijd zal het leren hoe deze idioten zand strooien in de ogen van het su volk.


  Maak melding

 4. Blij te zien dat tarieven drempelgelden worden gepubliceerd.
  on- en minvermogenden en ouderen betalen 40 srd
  ziekenfonds 50 srd.
  particulieren en bedrijven 60.
  buitenlanders 100 srd
  PSA ????? vergeten of vallen we ook onder het tarief voor buitenlanders?


  Maak melding

 5. Ai Pappa Bouta, Goed nieuws en dan sta je te springen om met naam en gezicht in de krant te komen. Maar waar blijf je als je verantwoording in het parlement moet afleggen bij slecht nieuws? Ook zo enthousiast?


  Maak melding

 6. Wanneer sommigen tussen het S’landshospitaal en het SVZ voor hun grote tennisballen worden aangereden en zij halen het A.Z. niet, is dat wellicht andere koek???


  Maak melding

 7. Forumers, Reageerders, Odi.

  @michael: Prima.

  @kolibri: Braziliaanse artsen gaan niet naar SU.
  Brazilië is de laatste tijd volop bezig met Cuba over het aantrekken van meer Cubaanse artsen.

  Maar waarom DADA zich daar vertoond bij de opening van het SEH is mij een raadsel.

  Maar kan iemand mij hier vertellen waarom DADA & LACKLEE niet naar Cuba zijn afgereisd voor de CELAC conferentie die daar thans gehouden wordt?

  Ik heb helaas tot op heden niets hiervan vernomen in de Surinaamse media.

  Ban Ki Moon Visit Cuba for 2nd CELAC Summit.
  Raadpleeg Prensa Latina News Agency & Prensa Latina Television.
  http://www.plenglish.com/


  Maak melding

 8. De Philippijnse artsen worden zeker in SRD betaald, immers buitenlandse valuta lai na ini a kondre !

  Vene nanga den tra Staatsvijand libi wan bigi monetaire reserve na baka !

  Als dratische overheidsbezuinigingen nog langer achterwege blijven is in Surinam veel Spoedeisende PSYCHIATRISCHE Hulp nodig, ook een verdienste van het BELEID !


  Maak melding

 9. -Ik ben heel erg blij met het voornemen van het Sint Vincentius ziekenhuis wat zij voor elkaar hebben gekregen.

  -Als het goed is staat Bouterse als staatshoofd erbij, maar het gaat om een particulier ziekenhuis die alles zonder staatsgeld dit voor elkaar hebben gekregen.

  -Kunnen de Surinaamse artsen niet opgeleid worden voor dit werk, omdat deze groep Filipijnse specialisten een keer terug gaan naar eigen land dan zit Suriname weer met het zelfde probleem.


  Maak melding

 10. Goed voor de Surinamers. Het maakt niet uit of je door een Fillipijnse of een Surinaamse arts gered wordt, als je maar wordt gered. Dat is het belangrijkste.


  Maak melding

 11. AAh..gezondheidszorg om een politieke sier te maken.Mang dat is zo goedkoop.

  Is deze wel een safe haven.?
  Want die van AZP is het niet. Lees maar de historie van de jaren 80.Voor hen die weten waar ik het over heb.


  Maak melding

 12. MICHAEL, weet jij wat een randdebiel is want als ik het zo lees ben jij dat zelf sorry maar hoe zeg jij dat hij zich moet schamen wij als je tenminste SURIE bent moeten ons schamen dat wij niet voor SU willen werken maar van buiten af mensen moeten hallen voor zelfde loon dat is pas schande als je in SU woont en werk wil je dan verdienen zo als in NEDERLAND of AMERIKA dat gaat niet maar het werk moet gedaan worden of niet blij dat als je er bent dat je dan toch hulp krijg indien nodig en die zogenaamde BHAAI is zeker een of ander mongool want het is namelijk ook voor hem en familie of zullen ze nooit een arts nodig hebben en waarom mag RUBIA niet bij de PRESS zo zie je toch hij heeft geen kapsones en is geen racist een ieder is welkom als het kan maar het is zo dat als de dag komt dat jij een arts nodig heb dat ze er dan niet zijn kijken wat en hoe jij je zal voelen jou soort is en blijft een vloek en smet op SU volk lees hier al uit dat jij een racist en pas echt ziek ben dat je een ander dat toe schuift kan jou dan ook niet kwalijk genomen worden komt door jou mongoollies denken en gedrag maar dan nog GOD ZIJ MET U.


  Maak melding

 13. Alle ziekenhuizen in Suriname behoren een goede SEH te hebben, voorzien van alle verplegers/mv deskundigen, specialisten en apparatuur anders heeft het niet het recht om zich ziekenhuis te noemen.

  Werk aan de winkel voor alle directies van de overige ziekenhuizen om orde op zaken te stellen.


  Maak melding

 14. Wederom houdt Bouterse de bevolking een worst voor. Niemand die zich afvraagt hoe dit staaltje kunst en knutselwerk gefinanceerd wordt. Als morgen op de Filipijnen een ramp voltrekt zijn deze artsen ook weg. Suriname staat dan met lege handen. De paarse groupies worden blijgemaakt met een dooie mus. Gelukkig kunnen we het sprookjesboek in 2015 sluiten.


  Maak melding

 15. Ai mie boi hier zie je dat deze gasten het niet menen met dat land , ze gunnen mijn president niet maar no spang , wij gaan er voor ,suriname vooruit.desi delano bouterse is en blijft de sterke man .
  Suriname staat er goed voor , en wij kennen economische groei waar anderen alleen maar jaloers op kunnen zijn .de verenigde hindustaanse partij de vhp en de nps willen koste wat kost aan de macht maar de tijd zal het leren dat desi bouterse en ons ndp van onschatbare waarde is voor suriname .dankzij de ndp weten wij wat onafhankelijkheid betekent en is .wij hebben hulp nodig maar bewijzen ons waardigheid om niet onder te doen voor olland , front kan heel veel leren van paars als het om waardiheid gaat.wij laten ons de les niet voorlezen door olland of redimusus het is geen grootspraak het is een belofte .santhoki segebai kan niet om bouterse heen .bouterse is van grote waarde voor suriname en dat gaan wij in 2015 weer bewijzen .
  strede strede wie no sa vrde bouta na wie vesie mang , herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang ,
  bouta go go


  Maak melding

 16. Welke groep of wie aan de macht komt in 2015 is niet belangrijk voor mij,maar bouta die erg zwak is must go to NY or home. Hoe kan men een excouppleger en verdachte van zware delicten die gewend was recht en wet te vertrappen, die er niet voor schuwde om een schrik bewind te voeren, die het gelijk voor zijn criminelevriend opnam toen hij werd opgepakt en uitgeleverd via T & T aan de US, nog dulden als staatshoofd. Bouta moet gewoon pleuren.

  Bouta go go go go go go go go go go go go home or…….


  Maak melding

 17. Positief ontwikkeling. Suriname is een land in ontwikkeling. Daar hoort vallen en opstaan bij. We zijn nog niet zover als de Verzorgingsstaten in Europa, dus vergelijking is onzinnig. Trouwens die Filipijnse artsen zijn ook voor een beter leven in Suriname.
  Een arts verdient op de filipijnen tussen de 3000 en 5000 dollar per jaar. Velen van ons naar zijn het buitenland vertrokken voor een beter leven. De chinezen, Filipijnen en anderen volken komen naar Suriname voor een beter leven.
  Daar mogen we als Surinamers best trots op zijn. Dus hou op met dat gezeur. Stop Uw energie liever in de verdere ontwikkeling van je land. Het gaat jullie goed.


  Maak melding

 18. KOOS DE JONG en SURINAM PATRIOT ik zie het als er wat goed gaat in SU vinden jullie dat niet leuk maar geen probleem het is niet speciaal voor jullie maar meer voor land en volk dus jullie hoeven niet van de PRESS en deze regering te houden maar zij houden wel van jullie want ook jullie mogen gebruik van maken als jullie in SU zijn en wat jullie zou over komen dus het mest en gal dat jullie spugen op dit alles zal ook jullie ten goede komen op een goeie dag GOD BLESS.


  Maak melding

 19. @Michael: de eed op hypocritus zal je bedoelen,deze artsen moeten zich i.d.d. kapot schamen.

  Wat is dat toch met Suriname! Chinezen die de infrastructuur(voor zover je daar over kan en mag spreken) verzorgen, Chinezen die de detailhandel overnemen, Chinezen die (de) huizen bouwen, Belgen die de bananenindustrie overnemen, Canadezen en Brazilianen die het goud weghalen, Amerikanen die het land hebben ontdaan van bauxiet. Gaat het nou echt zo goed dat de Surinamer voor zich kan laten werken!


  Maak melding

 20. Filippijnse specialisten op de SpoedEisende Hulp!!
  Komt een binnenlandbewoner binnen lopen die al een week niet kan poepen en daardoor crepeert van de pijn. Hij spreekt alleen Aucaans of Arowaks
  Hoe zal hij dat aan de arts vertellen?
  Met gebarentaal natuurlijk. Tenminste als hij daar nog de kracht voor heeft.
  Kunt u zich daar een voorstelling van maken? Hoe dat er uit zal,zien?
  Of Moesje of Mai die een visgraat heeft ingeslikt?
  Ze zal een vis moeten meenemen en het nog eens moeten voordoen.
  Dan heeft ze nu 2 graten in haar keel.
  Velen zullen daar eerder het leven laten dan dat ze geholpen worden.


  Maak melding

 21. Hoor wie het zegt.
  Uit onderzoek van de Gezondheidsraad vorige week is gebleken, dat 70% van de Surinaamse vrouwen en 40% van de Surinaamse mannen te zwaar is.
  Obesitas, een te hoge bloeddruk en suikerziekte zijn DE volksziektes van Suriname.
  Dan komt het staatshoofd bij de opening van de SEH voorbij en durft rustig te stellen, dat de opening van deze eerste hulp het gevolg is van een goed gezondheidsbeleid.
  Met een voor Suriname desastreus gezondheidsrapport, dat een paar dagen geleden is georesenteerd.
  Als u het nog snapt, snap ik het ook.
  Wat Bouta de laatste maanden uitkraamt, slaat werkelijk nergens op.
  De man is de weg volledig kwijt als je het mij vraagt.


  Maak melding

 22. @
  boegroe hahahahahaha Tenminste ben ik gemeenzaam nanga algemeen bij het GOEDE volk geliefd dan jou of U en wat veel stervelingen mij leuk+aantrekkelijk hoog8en en mocht het zijn dat er wegens bepaalde context in narigheid zit zal ik een fenomenale aanbeveling dit keer fu soso{voor gratis} verlenen.Maakt tijd en ga toch door de stad fietsen man,hahahahahaahhahhhhaaaa…neem Paraman voor niet stijfdeftig ook mee Hahahahahahahhhhha..soso lobi.


  Maak melding

 23. @ boegroe

  Over welke hallen of feestjes hallen heb jij of U het over op de reactie van 25 jan.2014 om 14.33 uur,door boegroe Hahahahaaahahhhhhhhahhhhhhhhhhaaaaaahaaa…we dede nanga soso lafu nono de mi burkie matie boegroe tok aai booi. soso lobie!De quasi Alias bhaai. Hoe ging het met fietsen door de stad?Was het druk?Ging de niet stijfdeftig paraman ook nog mee of niet?HaHa.


  Maak melding

 24. Deze SEH is een PARTICULIER INITIATIEF geweest dus moet DDB zich niet op de borst gaan slaan. Mijn vraag aan DDB is, waar blijft HET WANICA ZIEKENHUIS dat met heel veel TROMPET-GESCHAL is begroet.

  Ik hoor hier niets meer over!!!!


  Maak melding

 25. @ Santa.

  Dus je wilt beweren dat een stad Creool een Aucaner of een Arowak verstaat, als deze mensen in hun taal en dialect spreken!Ik zou gewoon zeggen jullie moeten de banaan in je mond stoppen en niet ergens anders man,dan kan je gewoon poepen.En tegen de Moesje Mai of Maè zou ik zeggen, aléén het vis eten, en niet de graten !Dat de Surinaamse Artsen niet bij de (S.E.H.) willen werken begrijp ik volkomen.
  De Meeste Artsen hebben gewoon een studie doorlopen die gebaseerd is op het herkennen en weten wat een Medicijn doet! Ze zijn dus niet specifiek getraind voor bot breken en nog ergere dingen, wat daar allemaal binnenkomt tijdens zijn of haar dienst. En de Filipijnse Artsen zijn blij dat ze aan de slag kunnen in Sranan,misschien hebben ze in hun eigen land geen werk erger nog,misschien minder betaald dan in Sranan. Van huis uit ben ik een Gynaecoloog : maar,ik heb de Universiteit niet doorlopen.
  Maar geeft niet: het geeft een voldoening.


  Maak melding

 26. Alsnog een (korte) aanvulling op mijn vorige reactie van
  01:35 uur.

  DADA & LACKLEE laten toch hun gezichten zien in Cuba.

  PARAMARIBO – President Desi Bouterse vertrekt maandag met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken naar Cuba voor de Celac-staatshoofden vergadering.

  Maar zal hij ook een voorstel naar voren brengen m.b.t. Suriname op het CELAC Summit ?
  Want zijn vriend Pres. Ramotar van Guyana gaat het wel doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.