Belgisch bedrijf neemt bananenindustrie Suriname over

31

Het Belgische bedrijf Univeg, groothandelaar in groenten en fruit, heeft donderdagavond zo goed als de volledige Surinaamse bananenindustrie overgenomen. De multinational betaalt voor de overname in Suriname omgerekend zo’n 22 miljoen euro. Dat melden lokale media donderdag en bevestigt ook het bedrijf.

Voorheen was de Surinaamse bananenindustrie volledig in handen van het staatsbedrijf ‘Stichting Behoud Bacovensector Suriname’ (SBBS). Univeg krijgt nu negentig procent van de operatie in handen, de overige tien procent blijft in handen van de Surinaamse staat.

Het bedrijf zal voortaan opereren onder de naam FAI (Food and Agriculture Industries). Lees ook: Belgische Univeg verwacht veel van Suriname-poot.

31 REACTIES

 1. Wat te denken hiervan?
  De mensen die tegen slavernij zijn zullen denken dat de Europeaan weer plantages gaat beginnen in Suriname en alle winsten naar Europa sluizen.
  De anderen zullen denken dat het goed is. Verdient het land tenminste nog iets.
  Ik denk dat SBBS had moeten onderzoeken of ze niet een speler in Europa kon vinden die hun distributie daar zou verrichten en hun technische- en managementadviezen zou geven.
  Als het zo blijft doorgaan, dan verworden we tot een land dat alleen maar z’n grondstoffen goedkoop verkoopt aan anderen en er veel te weinig voor terugkrijgt.
  De echte winst gaan de Belgen natuurlijk maken.


  Maak melding

 2. 12% van de Suri bevolking is werkloos.Misschien komen die nu in beweging om te gaan werken in de bakoeba industrie.Ook kunnen de gevangenen ingezet worden met een ijzeren bal aan hun benen.Dat re-socialeert beter dan zitten vreten in Boma.Er zijn euro’s te vangen ook nog.


  Maak melding

 3. Hopelijk wordt het eindelijk weer eens winstgevend.

  Ee vraag is: hoeveel hebben de Belgen gedwongen zwart moeten betalen. A la Suriname.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 4. Ik vind het jammer om te lezen dat de Surinaamse bananen industrie nu in handen van Belgen/Europeanen is gekomen. De Europese mentaliteit is een bloedzuigers mentaliteit! Ik ben ook bang dat iig op de lange termijn de europeanen er het meest van gaan profiteren. Maar ik ken de constructie van de deal verder ook niet goed. Ik vraag me af wat de gedachte is geweest achter die deal!?

  Wat voor gevolgen zal dit hebben voor lokale kleine boeren die nu bananen leveren?


  Maak melding

 5. Hahahaaa Geloof in eigen kunnen komt steeds uit de GROTE BEK van DiDiBrie. En deze DiDiBrie zou niet met zich laten sollen, vooral niet door de multinationals. Zaka-zaka DiDiBrie soso a Su volk joe kan kiesie nanga ding stommiteit foe joe. Die Multinationals lachen in hun vuistje. Jongens/volk in Su kom op en nu aan de slag, om dit mooi land voor DiDiBrie en Co op te bouwen. Zelf bouwt DiDiBrie en Co geen moer op. DiDiBrie en Co vreten zich allen maar dik. DiDiBrie en Co steelt zich suf. Die hele bende van deze Zaka-zaka DiDiBrie en Co geeft dit land over aan een ieder die dat zou willen zie maar kort- geleden H…….la terreur groep. Din(aapje) aarzelde niet of het echte terror waren had hij zo een deel van Su weggegeven. Heeft DiDiBrie hiervoor alles op alles gezet om de precedent (GEEN President)van Su te worden a LeBa. A pikin ingie boi is niet in staat Su te besturen Odiii.
  Glenny.


  Maak melding

 6. Ik ben geboren en getogen surinamer,
  Wat ik steeds zie dat Surinamers nooit tevreden zijn,
  De Surinaamse staat doet zijn best om het land op welke wijze dan ook beetje welvaart te bieden al is het door het verkopen van de bananen industrie aan de Belgen.
  Dat creëert sowieso straks extra banen in het land
  Bekijk het ook eens van de positieve kant dan alleen maar negatief te zijn.
  Wees blij dat er nog landen zijn die in Suriname willen investeren en niemand doet iets als er geen winst te behalen.
  Dus klaag niet maar help het land door je handen uit de mouwen te steken en laat zien wat jou inzet is.

  Dus Neks No Fout


  Maak melding

 7. Ja als je om wat voor een reden een bedrijstak niet kunt laten draaien en vakkundig naar de kloten helpt moet je niet gek opkijken als er anderen waar ze dan ook vandaan komen de boel overnemen, het hadden ook Chinezen konden zijn. een groot gedeelte van mijn schoonfamilie heeft de laatste jaren in onzekerheid geleefds of ze de volgende dag nog wel werk zouden hebben en of ze wel uitbetaald zouden worden, en verwachten dat door de Belgen wel efficient gerund gaat worden zij zien de toekomst in ieder geval wel hoopvol tegemoet


  Maak melding

 8. Wat de Suri’s niet weten is dat Belgie hiervoor subsidie bij de EU krijgt. Maar kan ons wat schelen! als er geld binnenkomt. Hou een tros bananen vrij voor bouterse en zijn aanhang


  Maak melding

 9. Wie van jullie wist dat belgie iets te maken heeft gehad met de verspreiding van aids op grote schaal

  Wie de geschiedenis niet weet zal de zelfde fouten herhalen

  Sweet sranan

  Denk na dont sell everything
  Straks hebben we niks meer van ons zelf

  Bless

  Zoek op youtube aids is gemaak in een Europa
  Dan vind je de Docter die het verteld

  Pffff


  Maak melding

 10. Ik ben geen kenner ofzo maar is 22 miljoen euro niet aan de weinige kant? Ik vind het altijd jammer wanneer iets Surinaams word opgegeven behalve als het Surinam Airways is.

  Kan dat misschien niet volledig worden overgenomen?


  Maak melding

 11. En waarom zouden die Belgen die bananenproductie niet mogen overnemen. Die industrie maakt al jaren verlies, en aangezien het een staatsbedrijf was, kostte dat handenvol geld aan de Surinaamse bevolking. Nu wordt het een privaat bedrijf, en al gaan de winsten dan naar het buitenland, de Surinamers moeten niet langer opdraaien voor de eventuele verliezen. Dat Belgische bedrijf zal in Suriname ook belastingen moeten betalen op die winsten, en zal vanaf nu ook de lonen van de arbeiders moeten betalen. Die zullen op hun beurt ook weer belastingen op hun loon betalen aan de Surinaamse staat. Ik zie alleen maar voordelen voor Suriname in deze deal. En voor onze vriend REALDEM, ik denk echt niet dat Univeg naar Suriname komt om het aidsvirus te verspreiden, daar zorgen de Surinamers zelf wel voor.


  Maak melding

 12. HENK . In de laatste 5 jaar heeft Europa 21 miljoen € in de Surinaamse bananenteelt gestoken, anders was het staatsbedrijf reeds lang failliet gegaan. Het Belgische Univeg betaald nu nog eens 9 miljoen € voor de overname. Dat maakt samen 30 miljoen €.


  Maak melding

 13. Over 5 jaar werken alle Surinamers bij de overheid en hebben Chinezen, Brasilianen en Europeanen Suriname economisch overgenomen. Voor zover dat al niet is gebeurd op dit moment. Suriname in de uitverkoop.

  Is trouwens het geld voor de Gouden Gouddeals al overgemaakt?


  Maak melding

 14. Donder op met jullie negatieve gezeik . had het bedrijf failliet moeten gaan ? je kan beter nu verkopen nu er nog hoop is 22 miljoen is niet nix . en die Belgen gaan niet Belgische arbeiders sturen om er te werken hoor er gaan gwn wat top mannen verplaats en geplaats worden , voor de rest is het goed voor SU . I support België Fuck China als die chinezen overnemen zie je all1 chinezen arbeiders!!!! en nee dit is geen racisme maar feit.


  Maak melding

 15. Ik had eerst gelezen: Belgisch bedrijf neemt bananenrepubliek over.
  Toen heb ik nogmaals gelezen en bleek het mee te vallen. Ach, wat maakt het uit wie er aan verdient? We zijn toch allemaal mensen? Die Belgen verdienen toch een pluim dat ze onze bananen in heel Europa gaan verkopen? Jammer alleen dat ze niet op de sticker vermelden “product uit Suriname”.


  Maak melding

 16. Wat kunnen we eigenlijk zelf nog wel behouden ?

  De goudwinning: in buitenlandse handen.
  De bauxietwinning: in buitenlandse handen.
  De oliewinning: steunt voor een belangrijk deel op buitenlandse expertise.
  De wegenbouw: bijna helemaal in buitenlandse handen.
  De historische binnenstad: verloedert, omdat we zelf niet in staat zijn die te onderhouden.

  Zo’n rijk land.
  Zijn wij nu een land in ontwikkeling of een ontwikkelingsland ?


  Maak melding

 17. Weet je ik ben er wel blij mee, dan komt er nog wat uit su nu ligt alles stil.Belgie geweldig nog een aantal andere plantage zoals rietsuiker en annanas


  Maak melding

 18. Zo, zo, zo,

  De Belgen zijn op dreef,ze zijn bezig met waterbronnen aanleggen,en nu hebben ze de eerste agrarische bedrijf in handen.

  Zo te zien hebben de NLers het nakijken.


  Maak melding

 19. En welke investering gaat de overheid doen met het aankoopbedrag? 10% is weinig tot niets, iig hebben we niets meer te zeggen.
  Aan de andere kant hoop ik dat er een goede deal gesloten is voor de (toekomstige) werknemers. Laten we ervan uit gaan dat we geen Afrikaanse taferelen krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.