Surinaamse landbouwers willen ook noodhulp

16

PARAMARIBO, 16 jan – Landbouwers hebben dringend behoefte aan een calamiteitenfonds. Het toenemend aantal natuuraanslagen op landbouwgronden drijft de veelal kleine ondernemers tot wanhoop. En dan op de koop toe meemaken hoe snel de overheid slachtoffers van woningbranden bijspringt.

Recent nog is besloten nieuwe woningen op te zetten voor gezinnen die woonden in een appartementencomplex. “Het is de afgelopen jaren vaker voorgekomen dat landbouwers hun aanplant verloren door calamiteiten als zware regenbuien en kapotte dammen. De landbouwers hebben nooit ook maar een cent vergoed gekregen voor alle schade die ze geleden hebben”, zegt voorzitter Wim Bajnath van de landbouwcoöperatie Kwatta tegenover de Times of Suriname.

Een calamiteitenfonds is nu wel het minste dat de overheid kan aanbieden. Daar kan zowel publiek als particulier geld in gestort worden. Bajnath vindt het hoogtijd dat wat meer wordt gedaan dan slechts lippendienst. Het laatste was niet zo lang gelden weer eens intens bij een dambreuk in het landbouwgebied Weg naar Zee. “ In het parlement is er een dag over gedebatteerd en de minister (van Landbouw Veeteelt & Visserij) is onder vuur genomen. Daar bleef het bij.”


16 REACTIES

 1. Goed zo Armand.
  Sommige dingen moeten we zelf oplossen en niet op de overheid wachten. Suriname is een gelukkig land. Ze hebben slechts twee problemen die zij moeten leren beheersen, te weten: te veel zon of teveel regen.
  In Nederland zijn er meerdere problemen, Kou, hagel, sneeuw, vorst, etc.
  Daarom hebben ze de Hagelunie opgericht. Een soort verzekeringsmaatschappij. De leden betalen een premie en bij hagelschade wordt er uitgekeerd. Kan niemand zo’n plan uitdenken in Suriname?


  Maak melding

 2. ARMAND, je neemt mij de woorden uit de mond wanneer het goed gaat en er dik verdient word hoor en denken zij niet aan maar alles moet de regering doen straks is het ook de regering die voor hen moet gaan inzaaien wat kan de regering doen tegen de natuur daar is niets en niemand tegen opgewassen alleen de ALMACHTIGE,GOD HEMZELF dat de regering voor die arme mensen in springt is goed maar dat kan ook niet voor iedereen want het is niet de taak van de regering en ze kunnen ook niet alles en iedereen in 1 keer helpen de regering moet nu zo gaan doen dat zij de rijst boeren geld lenen maar dat het terug betaald word want niet dat ze het krijgen en als goed gaat alles dan in de zakken gestopt word en niet dat ze het geld nemen en zich daarna niet betalen nou dan word je van grond voor die bedrag onteigend wat er ook gebeurt in SU alles is de regering hoor nu ook dat een bedrijf vraag dat regering pep flessen ophaalt en bij hun aflevert wat een lachertje gaan zij dan de werknemers,benzine,en outo betalen nee alleen de verdienste maar om alles word er geroepen de regering mensen willen zelf niet hun voorerf schoon maken dan gillen de regering straks moet de regering hun huis gaan schoon maken mensen hou toch op doe dit doe dat doe zelf ook eens wat.


  Maak melding

 3. De overheid mag gerust de voortouw nemen, ze moeten ook voorwaarden stellen. Voor wat hoort wat. Uiteindelijk zullen wij allemaal profiteren op lange termijn. Mocht het allemaal goed uitpakken gaan wij nog meer exporteren. Je kan beter meer exporteren dan importeren. Belangrijk is ook dat je jongeren aan het werk houd.


  Maak melding

 4. @Paagal: Ik heb het artikel gelezen met (foto) van zo’n (Jaguar). Wat een enorme (bek) zeg!

  En waarom gaan deze boeren niet elke avond op de loer liggen met hun dubbelloops geweren om deze beesten af te schieten?
  Daarmee kunnen ze handel drijven met die (nieuwe) niet (ingeburgerde) Chinezen ter compensatie.

  Maar Surinaamse Landbouwers willen ook Noodhulp.
  Noodhulp pakketten kunnen ze wel krijgen hoor.

  BETERE CONTROLE GEWENST OP IMPORT CHEMICALIËN VOOR DE
  SURINAAMSE LANDBOUWERS.
  16/01/2014 (Bron-dwtonline.com)

  Boeren tanken een rugspuit bij om onkruid te bestrijden in een afvoerleiding.(foto)

  NIEUW-NICKERIE – Er moet een betere controle komen op de import van chemicaliën. Rijstboeren weten nu niet welke chemicaliën wel en welke niet geïmporteerd mogen worden.

  “Er zijn tientallen importeurs en we weten niet wie wat binnenbrengt, en zeker niet of de chemicaliën afkomstig zijn van gecertificeerde fabrieken”, zegt Poeranpersad Lauten woensdag in gesprek met de Ware Tijd.

  Volgens hem heeft praktijk uitgewezen dat chemicaliën bestemd voor het bespuiten van de bibitplaag niet de juiste resultaten hebben opgeleverd.
  “Vandaar dat het probleem niet snel verholpen is, waardoor rijstaanplanten enorm zijn beschadigd”, zegt Lauten.

  Hij vraagt de bevoegde instanties om de controle op te voeren, “zodat men inderdaad chemicaliën binnenhaalt waarmee wij onze arealen kunnen bespuiten”.

  De rijstboer vindt het zorgelijk dat Nickerie niet over een laboratorium beschikt om de chemicaliën uit te testen. Ook ziet hij graag dat er terug wordt gegrepen op bestrijdingsmiddelen die vroeger werden gebruikt en zeer effectief waren, waardoor boeren minder problemen hebben.

  DUS SURINAAMSE LANDBOUWERS WILLEN BIJ DEZE NIET ALLEEN CONTROLE MAAR OOK EEN NOODHULP PAKKET!


  Maak melding

 5. Niet alleen de Surinaamse Landbouwers willen Noodhulp.

  Maar ook een ander Gezin in het mooie Kokos district Coronie.

  HOUTLUIZEN ZORGEN VOOR INSTORTEN WONING IN CORONIE.
  16 Jan. 2014 (Bron-starnieuws.com)

  Bewoners van een houten woning op hoge neuten kregen gistermiddag de schrik van hun leven.

  Een 50-jarige vrouw zat aan tafel met haar zoon, dochter en twee kleinkinderen toen de familie gekraak hoorde.
  Kort daarna stortte het huis in.
  Dit heeft zich voorgedaan op plantage Novard in het district Coronie.

  De houten draagbalken van het huis bleken verrot te zijn en aangevreten door houtluizen. De moeder en haar dochter raakten gewond.
  De slachtoffers werden per ambulance vervoerd naar de RGD polikliniek van Coronie. Na behandeling door de plaatselijke arts mochten zij naar huis.

  De districtscommissaris heeft de nodige maatregelen getroffen.
  Het gezin is in een andere woning ondergebracht, meldt de voorlichting van politie


  Maak melding

 6. verzekeren tegen bedrijfsrisico is toch ook een optie, maar 1 waar je voor betalen moet, nu wordt er van de Nederlanders gezegd dat ze zuinig zijn en de uitdrukking “ons zeeuwen bint zuinig”” is ook bekent, maar de met name hindoestanen hadden zuinigheid ook uitgevonden kunnen hebben, op zich niets mis mee, maar je kunt nu eenmaal niet alles op de overheid afwentelen.
  Dat de landbouwers niet goed weten met welke chemicalien/bestrijdingsmiddelen ze werken en wat de gevolgen ervan zijn , wil er bij mij niet.
  20jaar geleden kon ik bij mij schoonvader in het rijstveld de kwi-kwi’s, pataka’s enz. vol op vangen iets wat je nu niet meer hoeft te proberen, op mijn vraag waarom er niet meer aardappels in die gebieden verbouwd werden kreeg ik toen al te horen door het sproeien met de vliegtuigjes is de grond totaal ongeschikt was geworden, dus dat wisten ze wel, net zo goed dat door glifosaat en gramoxon de grond er uiteindelijk niet beter van word, waarom ga je met iets door terwijl je weet dat je uiteindelijk je eigen graf graaft, waarom worden kolen gifbommen genoemd, is het teveel gevraagd als die zelfde landbouwers zich zelf daar in gaan verdiepen en oplossingen bedenken i.p.v. van op de oude voet doorgaan en zich afwachtend opstellen en het van anderen af laten hangen


  Maak melding

 7. Ach! winti waai lanti e paai, Ma sotu ka! lanti e taki ding srefi u na notie, nada!! Conclusie? niets planten en naar de markt brengen!! ha ha ha! en wat gebeurt er????

  soso snesie product!! eet smakelijk! maar niet iedereen houdt ervan!! Ding boiti sma no go pina!!!

  Help deze mensen hoor!! jij lacht, ik en de anderen ook!! met volle maag!!! slaap lekker en morgen gezond weer op.


  Maak melding

 8. Fer E.

  Ik ben niet voor het uitroeien van de jaguars, die kunnen gelokt worden met geiten…

  Ze kunnen ook met een pijl verdoofd worden en in natuurreservaten uitgezet worden…

  Als je de habitat van deze prachtige dieren verstoort, gaan ze op zoek naar makkelijk prooi, het is niet de schuld van deze prachtige beesten, maar van de mensen zelf…

  Natuurreservaten, jachtverbod op wild, als je hun voedsel uitroeit gaan ze op zoek naar vee en misschien straks ook op mensen, hoewel dit nog nooit is voorgekomen…


  Maak melding

 9. ###Fileren neen toch!!! Suriname heeft zoveeeeel te bieden! snesie srefi e prani ding gruntu in ung Sranag!!

  a fout toch als wij de zelfde groenten gaan importeren. dinki a tori!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.