Minister Latour: Surinaamse jongeren fysiek zwak

37

PARAMARIBO, 28 dec – Jongeren doen het minder goed als het aankomt op meedingen naar een baan bij het leger. Volgens minister Lamuré Latour valt een groot deel van sollicitanten uit. Dit bleek bij recente selectieprocedures.

Aan de interesse voor een legerbaan heeft het niet gelegen. “Het aantal sollicitanten is zeer groot geweest en dat is een bewijs van de aantrekkingskracht die de defensieorganisatie heeft op de samenleving. Ik moet jammer genoeg bekennen dat bij de keuring gebleken is dat het zeer, zeer slecht gesteld is met de gezondheidstoestand van onze jongeren. Heel veel jongeren worden namelijk afgekeurd”, zei Latour bij de jaarafsluiting in de Memre Boekoe kazerne.

Toch is er jongbloed nodig dat ook nog over een stevig opleidingsbasis beschikt. “Een leger kan niet bestaan zonder goed opgeleid personeel. Er zijn in 2013 vierhonderd mannen en vrouwen in dienst getreden verdeeld over twee lichtingen”, aldus Latour. De komende jaren zal niet alleen hard getrokken worden aan de rekrutering. Ook de carrièreopbouw krijgt meer aandacht: “We hebben leiders nodig die kunnen coachen en motiveren voor betere prestaties.”


37 REACTIES

 1. Gerald Tjon a Joe, de bekende tenniscoach die in de VS werkzaam is zei het al: Surinamers hebben geen winnaarsmentaliteit en zijn snel gedesillusioneerd. Mentale en fysieke conditie speelt daarbij een grote rol. Day blijkt nu bij de selectie voor een functie bij het Nationaal Leger. De hedendaagse jeugd houdt zich met andere dingen bezig. U mag zelf invullen wat dat is.


  Maak melding

 2. Dan is werk aan de winkel voor de minister van Volksgezondheid. Al die jongeren lopen tegenwoordig met een blackberry op zak en zijn bezig met een playstation. In onze tijd werd er keihard op straat gevoetbald en was Sosis altijd heel druk. Kinderen van nu bewegen aanzienlijk minder.


  Maak melding

 3. Suriname heeft geen leger nodig. Een redelijk goed politie korps is al meer dan voldoende. Costa Rica, Grenada enz. zijn daar voorbeelden van.


  Maak melding

 4. 2 momenten waarop de fysieke gesteldheid van onze leger optimaal was en waar wij tot op heden “”zeer trots op zijn””

  * de coup van DADA
  * de binnenlandse oorlog

  voor de rest dient onze natio een nul waarde of wij moeten in de toekomst gaan blauwhelmen!


  Maak melding

 5. Suriname heeft wel een leger nodig ! Velen denken nog steeds dat een land een leger enkel en alleen maar nodig heeft om te vechten !!!

  De hoofdtaak van het leger is uiteraard het waarborgen van de nationale veiligheid, echter kan een leger ook voor andere zaken worden ingezet zoals;
  – assistentie bij rampenbestrijding en humanitaire hulp(zie het vb van orkaan Katrina enkele jaren terug in de VS toen de rampendiensten de klus niet aankonden, maar na aantreden van het leger alles veel beter verliep).
  – assistentie bij rechtshandhaving (vb ondersteuning van politie).
  – de overheid kan verder ook te allen tijde een beroep doen op het leger voor zaken waarvan zij de expertise ontbeert.

  Let op, een leger is multi disciplinair en beschikt over vele zaken ‘onder één dak’ zoals; administratie, logistiek, medisch, educatie, techniek, sport, etc. etc.
  Er bestaat geen enkele andere organisatie of entiteit in een land met al deze disciplines direct in huis !

  Niet zomaar gekke dingen roepen meneer R Stevens, want uiteindelijk is het NL voorts ook nog het laatste vangnet van de drop outs of jongeren aan de onderkant van de maatschappelijke ladder.


  Maak melding

 6. Socrates, schreef, “dan is er werk aan de winkel voor de minister van volksgezonheid”, maar is dat niet een eerste verantwoordelijkheid van de ouders, van wie hebben ze die Black Berries en Playstations?
  Gewoon wat meer aandacht en begeleiding van de opvoeders, niet eerst de verantwoordelijkheid bij de ander leggen, en hoezoo geen tijd, dan had je geen kinderen moeten nemen


  Maak melding

 7. Ik weet mij te herinneren dat toen de Guyanezen omstreeks eind jaren 60 ons Tigri gebied binnenvielen, de Nederlanders hebben geweigerd de ‘Jantjes’ in te zetten om deze bezetters te verdrijven.

  De politiek heeft er toen gekozen om de politie erop af te sturen die met opgeheven borst naar het binnenland zijn vertrokken.
  Echter na 1 ronde spervuur uit een Guyanese mitrailleur zijn onze politiemannen eerst enorm geschrokken en daarna gedokt, er heerste bijzonder veel paniek en angst want dit hadden ze niet verwacht.
  De politie is er op gericht om boeven te vangen, maar kogels uit een zware mitrailleur is een totaal ander verhaal. That is serious shit !!!

  Al deze lieden zijn nog dezelfde dag naar de meest dichtbij zijnde airstrip gevlucht en gevraagd om opgehaald te worden voor bestemming Paramaribo.

  Ergo, we zijn Tigri kwijt met dank aan onze (grens)politie ! Pres. Bouterse where were you then ?????

  Indien we geen leger gehad zouden hebben dan waren de Guyanezen ons weer de baas geweest met de CGX boorplatform in onze territoriale wateren.

  Suriname is absoluut niet te klein voor een leger, wat een idiote uitspraak, maar zou wat mij betreft veel meer mogen investeren in Defensie.


  Maak melding

 8. De echte gevaar komt niet van buiten maar van binnen…

  Ik kan me niet voorstellen van welk buurland,er gevaar kan komen voor Suriname, het geschil met Guyana moet op een diplomatieke manier opgelost worden…

  Vanwege de vele roofovervallen, plunderingen, illegaliteiten, moorden in het binnenland zelf, lijkt het me zeer noodzakelijk dat er wel een goed opgeleid leger is die ondersteunt. De burgers moeten zich 24 uur per dag veilig kunnen voelen op elk plek in SU…

  De politie kan het niet aan, omdat de criminelen zwaarder bewapend zijn, en zich niks aantrekken van de wet…


  Maak melding

 9. Een land kan niet zonder leger, ter verdediging en hier al opgemerkt heeft een land een zelfstandige professionele organisatie nodig die bij calamiteiten kan inspringen en op basis van eigen kunnen kan acteren.
  Dat jongeren van de huidige niets generatie hier niet geschikt voor zijn is geen Surinaams probleem alleen. Dit zie je in alle ontwikkelde landen.
  Ze kunnen niets, willen niets, doen niets.
  Kortom NIETS een volledig verloren generatie of het begin van de teloorgang van de maatschappij zoals wij die kennen.
  Sterkte allemaal!


  Maak melding

 10. Inderdaad!
  Suriname heeft geen leger nodig.De lijder van Suriname maakt vijanden tot zijn vrienden. Kijk maar naar het Tigri – kwestie.Nu zegt zelfs Ramotar aan bouta..Brother about TIGRI..mi casa es tu casa!!


  Maak melding

 11. Suriname heeft géén leger nodig!!! Hou op mang. Ga met dat veel nuttiger dingen doen voor land én volk!!!!!

  Bijvoorbeeld: hoe het volk beter voor zichzelf kan zorgen. Hoe zij collectief het land beter kunnen helpen op bouwen. En niet leeg zuigen, vernietigen, roofbouwen plegen, waar door het lang generaties achter elkaar achter raakt.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 12. DADA had naast vele “grotere hoogten” nog een ondeugend plan nl invoering dienstplicht omdat de jeugd a/h verloederen was!!

  wat is gebeurd met deze tori, want de boef hedendaags is nauwelijks droog achter de oren 🙂


  Maak melding

 13. Off topic, ook binnen het NDP laat Bouterse eea verstek gaan. Het paarse bolwerk staat op instorten.

  2015 Santhoki 4 president !

  PARAMARIBO- De jongerenafdeling van de Nationale Democratische Partij (NDP) is belast met de organisatie van de ‘Owru Yari’ feestvergadering van de partij vanavond in Ocer. De jongeren hebben flink gemobiliseerd om zoveel mogelijk leden en sympathisanten te hebben in het partijcentrum.

  In een uitnodiging geeft de secretaris van de NDP-jongeren, Caroline Heilbron, namens het hoofdbestuur aan dat het hoogtepunt van de bijeenkomst zal zijn de speech van voorzitter Desi Bouterse. Hoofdbestuurslid Ramon Abrahams staat de jongeren bij.

  Binnen de NDP is er nog steeds geroezemoes over de gang van zaken binnen de partij. Het bestuur is door drukte van president Desi Bouterse enkele maanden niet bijeen geweest. Ook enkele districtscommissarissen uit de ‘paarse partij’ zijn onzeker of ze op hun post zullen blijven of het komende jaar naar een ander district zullen moeten verhuizen. Het gaat om Wanica, Saramacca en Nickerie


  Maak melding

 14. Ja! Wat verwacht je van een land en haar bevolking die door DDB 34 jaar economisch, financieel, enz is leeg geroofd en vernietigd?

  Denk aan de lege schappen in de winkels in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw,

  DDB en vrienden, die geen genoegen namen met soldij van een sergeant, een staatsgreep pleegden en hun zakken daarna vullen met ontwikkelingsgelden van Nederland, die voor de ontwikkeling van Suriname/rs bestemd was/waren.

  Grote hoeveelheden goudreserve uit de kluis van de Centrale bank van Suriname door vrienden van DDB zijn meegenomen en die nu in het buitenland leven als God in Frankrijk.

  Vraag DDB wat hij in Zwitserland was gaan doen in de vorige eeuw, toen hij met een KLM of SLM vlucht op Schiphol landde en Nederland niet in mocht en met een andere lijnvlucht vanuit Schiphol naar Zwitserland ging en enkele dagen later weer via Schiphol naar Suriname vertrok zoals hij gekomen was.

  Geen medicijnen toen voor de volksgezondheid in de jaren 80 en 90 van de vorige,

  Armoede, hele grote armoede bij ongeveer 70 procent van de bevolking.

  Grote aantallen dozenpost en geld overmakingen van uit oa, Nederland naar Suriname. Suriname was skeer. De geldhandelaren/hosselmannen en hosselvrouwen op straat: valuta, wissel, wissel wissel Reagan!, Reagan!, Beatrix!, wissel, wissel, valuta.

  Als je niet goed kan eten en drinken kan je niet anders verwachten dan een fysieke slechte bevolking, hun ouders hebben de ellende en honger en dorst aan den lijven ondervonden.

  De wijze waarop de schoolmaaltijden momenteel worden bereid, beloofdt ook niet veel goeds voor de toekomst. A san na wan mikkie njan voor enkele NDP-ers.

  De volksgezondheid van de jeugd na 34 jaar, fysiek zwak, wat verwacht je dan van hun kinderen voor de toekomst?.

  De rechtsstaat, Trias Politicia, vrij meningsuiting, STVS jeugdjournaal werd uit de lucht gehaald voor de jeugd, er mag geen kritiek worden geuit op DDB en vrienden, enz.
  Wie zijn of haar les nog niet geleerd heeft van DDB en weet wie hij is en ziet hoe het in Venezuela, Cuba en Equatoriaal Guinee aan toe gaat en wijs geworden is, zal dat nooit meer worden. (H)ede tranga morro graniet, waardoor de hersenen ook niet functioneren en door honger nog slechter worden. Graniet kan nog bewerkt worden en het eindresultaat is een prachtig produkt.
  Fysiek zwak kan je niet voor het leger gebruiken en is ook een hele achteruitgang van de Surinamer. BG (Guyana) ding o pot verstan die fysiek zwak Surinamer in het Tigrie Gebied. Din man takki, mik ding come, we de waki ding.

  Er was een tijd dat Surinamers met gemak vele km konden afleggen. Maar huidige jeugd fysiek zwakke gesteldheid, is niet erg hoopgevend. Toekomstige jeugd, gesteldheid, zwakst.

  Hoe zou het zo ver gekomen zijn?


  Maak melding

 15. Wat een stelletje zeg als een land geen leger heeft zal hij zich nooit kunnen verdedigen als er ooit wat gebeurt dan ben je afhangkelijk van anderen en als zij zeggen laat maar dan is het over als SURINAME nu een goed gedegen leger had denk je echt dat GUYANA dit zou proberen want wat nu gebeurt is kijken hoever ze kunnen gaan mensen een land zonder leger is als een man zonder armen.


  Maak melding

 16. waarom een leger, de Surinaamse leger stel toch niks voor.
  ja fysiek zijn Surinamers zwak en klein, kom door voeding en de gezondheid ,bij opgroeiende kinderen is nauwelijks aandacht.


  Maak melding

 17. Trouwens; hebben jullie het volgende in DWT van gisteren ook gelezen ?

  ———————-

  PARAMARIBO – Surinaamse journalisten moeten de hand in eigen boezem steken en hun niveau opvoeren. In een recent rapport van het Internationaal Pers Instituut (IPI) over persvrijheid in het Caribische gebied worden mediabazen geadviseerd om te investeren in training, toerusting en behoorlijke salarissen om de kwaliteit van nieuwsgaring te helpen verbeteren en ook met journalisten te zorgen voor meer diepgang en kracht.

  etc etc.

  ———————-

  Maw de Surinaamse journalisten leveren prutswerk en ook een hoop broddelwerk zegt het IPI !

  @Koos, ik zou het dus niet meer aandurven om citaten uit de krant lukraak te copy / pasten en doen als of dat de enige waarheid is waar ik 100% achter sta.

  Als ik in jou schoenen had gestaan zou ik me op dit moment enorm dom en een idioot vinden, omdat het IPI zegt dat de Suri journalisten waardeloos werk afleveren waar jij gelijk conclusies aan verbindt.


  Maak melding

 18. aah… wow wat een uitspraak..de jongeren zijn fysiek niet wat van ze verwacht mag worden.
  Soh,, deze uiting zal je niet in dank worden genomen door je baas.
  Al met al het is dus slecht gesteld met de doelgroep van Bouta , want dat zijn juist de de aanhangers die hij in het leger nodig heeft, namelijk volgers.
  Of willen we juist toch nog een beperkte instroom en zijn de eisen opgeschroeft. Ja een groot leger die in potentie alle kanten op kan draaien laat je niet rustig slapen.
  Dat wist Rome toen al.


  Maak melding

 19. Ik citeer: “Ik moet jammer genoeg bekennen dat bij de keuring gebleken is dat het zeer, zeer slecht gesteld is met de gezondheidstoestand van onze jongeren.”

  Lamuré Latour, shame on you.
  Dat dit een gelegenheid voor u moet zijn om het probleem van de algemene physieke gesteldheid van de hele Natie (Het is niet alleen onze jongeren)ten toon te spreiden.
  Wel, dit geeft ook direct aan dat het regeerteam van Delano geen visie heeft. Ze spelen djompo futu.
  Latour bagatellisseert het probleem.


  Maak melding

 20. Als de jeugd met gewijzigde opvoeding word opgeleid met drugs,hebzucht,crime enz…is het niet verwonderlijk dat we achterlijke mongolen creeren.
  Zie ook het intellect bij de jongeren van flora,NDP en het jeugdparlement.


  Maak melding

 21. aahh…. de verandering zal via de kritische Universiteitdstudenten moeten komen die inzicht hebben verworven wat nu behoorlijk en integer bestuur is, en geen populistische democratuur is.


  Maak melding

 22. Een groot deel van onze jongeren is volgens Latour ongeschikt om in het leger te dienen, dit zegt hij om volgend jaar zonder gezichtsverlies te kunnen vertellen dat de herinvoering van de dienstplicht, waar hij en Bouterse zulke grote voorstanders van zeggen te zijn, niet meer ingevoerd hoeft te worden. De ware reden zal echter zijn dat ‘moni no de’.


  Maak melding

 23. Ik kan echt niet geloven dat het meerendeel van de jongeren fysiek ongeschikt zou zijn. Misschien dat ze op DAT moment niet de juiste conditie hebben, maar daar zijn de legerinstructeurs toch voor om de conditie, kracht en mentaliteit volgens programma op peil te brengen? Willen ze soms kant-en-klare joingeren?
  Bovendien wordt niet vermeld wat dan die fysieke ongeschiktheid is. Hebben ze hartproblemen? Longproblemen? Slechte nieren? Zwakke botten? Spierziektes? Slechte ogen en oren? Te veel vet? Wat?


  Maak melding

 24. Suriname heeft dit leger niet nodig.

  Het overgrote deel van het volk, heeft een trauma overgehouden van de militairen.
  De suri militairen hebben hun eigen volk omgebracht, niet iets om trots op te zijn.
  De leider is plots van een sportleraar tot kolonel ‘gepromoveerd’, logisch dat ’t totaal geen strategische visie heeft om een leger te leiden.

  Tsja, van rijst met ‘bruine bone’ wordt je niet sterk.
  De jongeren zijn zowel geestelijk als fysiek uitgeput.
  Ze worden geestelijk gebrainwashed door de limbojana.

  Het suri leger is niet ter bescherming van het volk, maar om het volk angst aan te jagen…
  Weg ermee!


  Maak melding

 25. Nou,dit was toch te verwachten.
  De jongeren worden volgepompt met chinese lucht broden en BLUE Ocean sardines.
  Nog wat jaren en de chinezen gaan onze grenzen bewaken want de Suri’s zullen alleen instaat zijn te roven.Verder niets,nada!


  Maak melding

 26. Heeft La Tour een onderzoek laten doen onder de Surinaamse jongeren ? Hij vind dat ze zwak zijn. Wel weet hij niet dat veelal zwakkelingen solliciteren, omdat ze sterker willen worden en eventueel zich kunnen bewapenen. Iemand die sterk is hoeft geen millitair te worden, want hij voelt zich vrij.


  Maak melding

 27. “Het is zeer zeer slecht gesteld met de gezondheidstoestand van de jongeren” volgens de minister.
  Hoe komt dat?
  Vraag aan Nas Kip, Burger King, Popeye’s, Mac Donald’s, Kentucky, Saborella, Pizzahut, Subway, enz enz, hoe lang de rijen zijn na school en aan het eind van de maand. En meet daarna de kwikdampen boven Paramaribo en omgeving. Onderzoek de vissen uit onze wateren en de grote vette plofkippen uit het buitenland, dan ben je al een eind op weg naar het antwoord over de gezondheid van de jeugd!
  Rijst met kouseband of cassavesoep of her’heri zijn voor hen onbekende gerechten geworden.


  Maak melding

 28. Natuurlijk zijn de jongeren fysiek zwak. Ze zijn al op 14 jarige leeftijd seksueel actief. Dat doet wel iets negatiefs met het lichaam (hormoonvorming verloopt anders).


  Maak melding

 29. Onlangs heeft er in het rijstdistrict Nickerie een rekrutering voor hulpagenten plaatsgevonden.Van de ong. 276 gegadigden werden er ong.180 kandidaten afgekeurd.
  Ja u leest het goed ong. 65%.
  De reden :slechte lichamelijke conditie!
  Dat kan niet anders;het voedsel(incl.de dranken) in Suriname is te vet,te zout en te zoet(t.w. rotie,telo,tjauw min,bamie,bojo,viado,djiendjabierie,orgeade etc.)


  Maak melding

 30. Het is slecht gesteld met de gezondheidstoestand van onze jongeren, klopt, maar zijn zij niet het product van de voorgaande generaties, zijn zij die niet degenen, die ze die slechte producten voorzetten, die ze weinig of niet stimuleren iets met hun lichaam te doen en die ze normen en waarden bij moet brengen, en die iets minder vaak met de vinger richting overheid en meer naar zichzelf moet wijzen


  Maak melding

 31. Wat hebben we aan een militair apparaat dat gekort wiek is. Wat hebben we aan militairen die niet functioneren, waarom zeg ik dat? Juist omdat de militairen meer in de kazerne hun tijd doorbrengen dan in de jungle. Kijkend naar de chaotische toestanden in het binnenland met de illegale goudwinning en de criminele activiteiten die daarmee samengaan. Neem het voorbeeld van Costa Rica het meest progressieve land van Latijns Amerika, en sinds 1948 militarisme afgeschaft, en het land functioneert ook prima zonder militairen. Dit leger kost Suriname alleen maar “geld” en levert ons niets op, want hoe je het wendt of keert objectief gezien – met het kleinste leger van Zuid-Amerika – zullen we het tegen niet één van onze buren kunnen opnemen. Alleen tegen het eigen volk, wat ook al eens bewezen is, dus. Eigenlijk heeft een land als Suriname een ontwikkelingsleger nodig, alleen zo zou het functioneel kunnen zijn, anders niet. Maar omdat wij van show houden, en mooi weer spelen, dus gaat men liever voor de show dan voor het functionele, dus men prevaleert fisti prodo boven functionaliteit.


  Maak melding

 32. Hebben deze jongeren wellicht last van de “welvaartsziekte”? Te veel ongezond voedsel (zie ook reactie van Medusa) en te weinig beweging? Als je tegenwoordig in Suriname een autochtoon op de fiets ziet, denk je dat die uit het museum is weggelopen. Bijna niemand fietst meer; iedereen gaat gemotoriseerd de weg op.
  Het aantal diabetici zal op termijn ook flink toenemen, vrees ik.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.