Bouterse wil aanpak crisis rechterlijke macht

48

PARAMARIBO, 27 dec –President Desiré Bouterse wil een eind aan de slepende crisis bij de rechterlijke macht. Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie. Onder meer moet ‘zo spoedig mogelijk’ het tekort aan mankracht worden opgevangen. Dat is geen eenvoudige opdracht.

Bij de magistratuur heerst al ruim een decennium een ernstig gebrek aan rechters. Ook het aantal griffiers is danig uitgedund. Opeenvolgende regeringen hebben hier weinig aan kunnen veranderen. Volgens oud-minister Chandrikapersad Santokhi zijn zeker dertig rechters extra nodig. Belfort zegt tegenover de Times of Suriname begin 2014 al een sollicitatieprocedure te willen inzetten. Zowel rechters als griffiepersoneel wordt dan aangetrokken.

Onder meer krijgen oudere ervaren juristen de gelegenheid te dingen naar een positie bij de rechterlijke macht. Deze juristen hoeven dan alleen een verkorte rechterlijke opleiding te volgen. Befort noemt het versterken van de rechterlijke macht één van de grootste uitdagingen in het nieuwe jaar. Bij juristen is er over het algemeen weinig animo voor de rechterlijke macht. De meesten kiezen of voor de advocatuur of gaan een beroepsrichting buiten de juristerij op.


48 REACTIES

 1. Iedereen zit met de Amnestiewet in de maag. Die wet werkt juridisch niet, politiek niet, maar ook maatschappelijk niet. De verdeeldheid in de samenleving bereikt helaas langzaam een kookpunt, omdat uit de hoek van de moordenaars eenieder die tegen amnestie is tot landverrader wordt bestempeld. Hoe lang houden ze de volk voor de gek. Het oplossen van dit dossier is prioriteit nr 1. Bouterse heeft de rechtsstaat om zeep geholpen.


  Maak melding

 2. “Juristen hebben geen animo voor de rechterlijke macht!”
  Is dat vreemd in een land waar er een wet wordt aangenomen die indruist tegen alle ethische waarden en normen van een Rechterlijke Macht?
  De Rechterlijke Macht in SU wordt met de voeten betreden.
  -De groep juristen die in aanmerking komt voor een functie bij de Rechterlijke Macht WIL dat niet omdat zij hun integriteit overboord zullen moeten gooien.
  – Een andere groep, van het kaliber Alleseters, (groep advocaten) is schatrijk omdat die leeft van louche en frauduleuze praktijken. Geen ambitie dus.
  – Dan is er een groep die vrienden zijn van…..paarzz. Die groep zal toehappen. Maar dan is het ook gedaan met het Recht in Suriname.
  De dictator kan dan vrijelijk zijn gang gaan en wet boven wet maken, decreten slaan en de Rechterlijke macht helemaal naar zijn hand zetten. Complete anarchie zal het gevolg zijn.


  Maak melding

 3. Rechter zijn in een land is geen makkelijke zaak.
  Je kunt je niet vrij bewegen en je moet altijd op je hoede zijn.
  Je moet niet liegen en bedriegen en een politiek proces van maken maar dat gebeurt vaak.
  Ik zelf geloof niet in een rechter want zij maken soms een potje van maar rechters moeten wel zijn.
  Je hebt ook goede rechters maar zij nemen snel de benen.


  Maak melding

 4. Bouterse wil aanpak crisis rechterlijke macht? Als Suriname werkelijk een rechtstaat was zou de rechterlijke macht er niet meer dan 30 jaar over doen om Bouterse aan te pakken en uitgerekend deze man beweert dat hij de rechterlijke macht wil versterken. Wie houdt wie hier voor de gek?


  Maak melding

 5. als ik de heer belfort was zou ik mij niet druk maken om juristen,die kiezen liever voor hun eigen belang en rechterlijke positie,in plaats van rechtvaardigheid uit te spreken.
  wat ik denk dat eerst geordend moet worden is,de kennis en vaardigheid in het rechterlijk pakket(kijk met een open minde in su,dan zullen die orders en wetten u toegeworpen worden).
  m.a.w.de wetten en regels waar een ieder zich aan moet houden,’mag niet van buiten af komen,maar vanuit het land.

  en wat die aantal personen betreft;volgens de waarheid en rechtvaardig orde,heb jij misschien niet zoveel mensen nodig,zoals santhoki het aan gegeven heeft.


  Maak melding

 6. Ik ga jullie loeren.Hoe durven jullie zo over mij te praten.Ik ben en blijf de President van dit land hoor.Dus passen jullie op met die gedonder van jullie.


  Maak melding

 7. bouta

  en wij zeggen”jij bent niet de president van suriname,misschien zou jij in zijn positie willen vertoeven,en nog voor hem liegen,jij maakt weinig kans om zover te komen.


  Maak melding

 8. Wow , hij was weer eens wakker.Hij had kennelijk een nachtmerrie van Dino. Rechtspraak in een rechtstaat.Wie houdt deze crimineel toch voor de gek ? Zichzelf of het slimme volk?


  Maak melding

 9. Is dit een grap? Bouterse die de rechterlijke macht wil versterken? Bouterse is degene die de rechterlijke macht probeert te omzeilen betreffende het 8 december proces.
  Dit is puur de domme massa voor de gek houden!


  Maak melding

 10. Taaang, wakti jere, de Pres had de rechterlijke macht toch al gereorganiseerd ?

  Binnenkort komt toch Constitutioneel Hof, dat DWINGENDE adviezen zal geven aan de rechters, inclusief de Krijgsraad.

  Dit BOUTA-hof zal bestaan uit leken (personen die geen rechten hebben gestudeerd), dus Kwasi en Bita,
  Pingo en Pakira en Tumac en Humac kunnen zonder probleem worden benoemd.

  Sranangmang no law !!!


  Maak melding

 11. DADA mi Pres ikke wil U helpen..

  deze Preet Bharara heeft een peloton super juristen groot 250 man, moet ik bellen of gaat Lachin benaderen,..

  maar dan aan de andere kant…. op maar een 1/2 miljoentje hebben wij zo’n groot leger maar Tigriloos, een politiemacht 2 x zo groot als A’dam, een uitpuilende Santo Boma, en terwijl onze boeven jeugdiger worden gaan jou plannen steeds ondeugender lijken

  Fawaka 🙂


  Maak melding

 12. @ Royhind.

  Wat U niet wilt dat U geschied,doe dat een ander niet!
  Ik heb een nicht verloren met de vliegramp van 07-06-89,
  en vergeet dat nog steeds niet! Sang yu é wiensi gie wan
  trawang é go kong na yu mofo doro!


  Maak melding

 13. Wat U niet wilt dat U geschied,doe dat een ander niet!
  Martel en vermoord niet onschuldige burgers die jij niet op aarde hebt gezet !
  Den hebi dati allamala de nownow keba na Pres mofo doro !

  Soso paars watra e long kmopo na ondro se !!


  Maak melding

 14. Wie worden de “uitverkorenen” die voor didibrie als poppetjes alles gaan uitvoeren in de rechtbank?

  Moge GOD’s court hem zelf als eerste spoedig opruimen


  Maak melding

 15. Wat een grap is dit. De grap van 2013. Bouterse, die in het 8 december proces keer op keer heeft getoond de rechterlijke macht niet serieus te nemen door steeds niet te verschijnen, gaat nu de crisis in de rechterlijke macht tot speerpunt maken. Echt een lachertje. Dit kan ik toch niet serieus nemen?


  Maak melding

 16. …….u staat voorde keuze tussen leven
  en dood ,tussen zegen en vloek. kies voor
  het leven, voor uw eigen toekomst en die
  van uw nakomelingen …….
  god is liefde


  Maak melding

 17. President Desiré Bouterse wil een eind aan de slepende crisis bij de rechterlijke macht. Hahahahahahaa………. look hoe is thoking!!!!

  Dankzij Bouta lusten de `honden` géén brood bij de rechterlijk macht! Als hem uitkomt speelt hij zelf voor super rechter.

  Hij zou zelf zeggen: wie houd nou wie voor de gek??????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 18. Forumers, Reageerders, Odi odi.

  Vrijdag 27 december 2013 om 22:09 uur, door sra
  XXXXX!!!
  Aldus mijn Lieve Switie Lekkere Taaie (sra-JUDESKA)!

  Onze Rechtsgeleerde heeft zijn zegje gedaan.
  En hij weet het precies volgens z’n opgedane kennis als Rechtsgeleerdheid.

  Dus DADA wil aanpak crisis rechterlijke macht!
  Reeds jaren is er een CRISIS in de rechterlijk macht in SU.
  Dit heeft DADA & CO. zelf gecreëerd.
  En nog enkele dagen voor afsluiting van het jaar 2013 komt hij met zo’n uitspraak.
  Wat een grappenmaker.
  Misschien kan hij die slimme (sra-JUDESKA) als Opperrechter aanstellen in SU.
  Want deze is ook nog Filosoof en Historicus op het forum.

  @pasew: Fawaka mang?
  Dus onze (Toekanarie) @Grasbarki is wederom op het forum.
  Komende vanuit Singapore naar Amstelveen.


  Maak melding

 19. zie, en daarom juist zal het als het aan jullie ligt niets goed worden of komen in SU niks is goed het steeds afkraken en het negatieve in jullie bloed als het iemand anders was die het zei wat dan want alles wat iemand van die partij zegt kraken jullie af en ik denk niet omdat het niet goed is maar omdat het niet jullie partij is want SU heeft toch meer mensen daarvoor nodig of niet er zijn niet genoeg jullie klagen er word gezocht ook niet goed jullie hebben altijd wat nou ja kinderen van de duivel die zien geen goed alleen kwaad en proberen het bij anderen in te pompen praat om wat te zeggen maar nee jullie praten om het praten niks nieuws of belangrijk dus.


  Maak melding

 20. Dit is de eerste keer dat ik Bouterse op humor kan betrappen.

  De man die standrechtelijk 15 politieke tegen liet executeren, weigert zicht verantwoorden voor een rechtbank en een maand voor de uitspraak er een amnestiewet doorheen jaagt die tegen de grondwet is, gaat de crisis in de rechtspraak aanpakken……

  En Surinamers pikken dit maar als zoete koek….Hebben ze helemaal geen eer of rechtsgevoel in dit land? Of is een broodje pom en Fernandes Rood al voldoende om ze stil te krijgen?

  I love Su……. wat een farce!


  Maak melding

 21. @boegroe
  Gelukkig zijn er nog mensen, ook op dit forum, die hun eigen waardigheid en de waardigheid van het volk waar zij toe behoren hoog in het vaandel hebben.
  wij weigeren om het leven in een dictatuur goed te keuren omdat we weten dat we als volk beter verdienen.
  Wij willen een leider die voorbeeldig is voor ons en voor het nageslacht van onze Natie.
  Klagen is wat anders dan kritiek leveren en je egen menng laten horen.
  Natuurlijk mag er in een dictatuur geen kritiek zijn op de leiding. Kritiek wordt afgestraft.
  Jouw poging hier op dit forum om mensen te proberen monddood te maken door hun inbreng af te keuren ruikt naar futuboi puf.


  Maak melding

 22. Met de aanname van de amnestiewet heeft DDB laten blijken totaal geen respect te hebben van de rechtsgang in Suriname.

  Voor de verkiezing van 2010 heb ik DDB horen roepen in Ocer dat als hij President wordt, het DECEMBERPROCES ongestoord zijn voortgang zou hebben.

  Deze CHARLATAN heeft het RECHT overduidelijk de NEK omgedraaid en wil nu de crisis in de Rechterlijke macht aanpakken.

  Hier moet ik heel hard om lachen met deze CC-1 DE CLOWN.


  Maak melding

 23. CC-1 is de weg totaal kwijt, hij is nu in paniek want 7 febr 2014 is aanstaande. De Seals komen CC-1 ophalen daarom kraait hij onzin.

  CC-1 heeft zich altijd boven de wet gewaand, nooit respect getoond voor de rechterlijke macht en wil die gaan reorganiseren?
  Van mij mag hij dat, want dat vrijwaardt hem niet van zijn verdiende straf. In Argentinië had Fidela nog meer gedaan ook amnestie aangenomen maar heeft hem niet geholpen hij werd toch de gevangenis in gegooid.

  Wij zullen straks meemaken dat CC-1 zal verzoeken hem in Suriname te straffen en niet in de VS.
  Straks gaat CC-1 zelf voorstellen om de amnestie wet in te trekken, want hij weet dat hij door de VS wordt opgepakt en na zijn straf in de VS wordt uitgeleverd aan Nederland.
  CC-1 zal 2014 niet uitzitten als president want de Seals zullen hem op de huid zitten en Ronny Brunswijk stapt uit de coalitie.
  Somohardjo gaat ook na Ronny uit de coalitie.

  De volgende regering gaat een uitleveringsverdrag met Nederland tekenen en er komt een profiel voor het ambt president. Uitdrukkelijk zal in dat profiel staan dat gegadigden geen strafblad mogen hebben nog in aanraking met justitie zijn geweest.
  CC-1 is al door eigen zoon verlinkt en dat weet hij.

  C. Daal en de andere slachtoffers van dec 1982, de Moi Wana slachtoffers en de andere honderden slachtoffers van CC-1 staan iedere avond aan zijn bed waardoor hij niet slaapt. Zijn straf zal hij nooit ontlopen.

  Bovenal voelt CC-1 nu al wat het betekent een kind te verliezen, dat je nooit meer zal zien hoewel Dino niet dood is. Laat deze vloek die Suriname sinds 1980 in een wurggreep houdt gedeeltelijk voelen wat de nabestaande van zijn slachtoffers al jarenlang voelen.

  Er zullen nog meer onthullingen over zijn wandaden naar buiten komen, zie nu de wrede moord op de 12 mannen van de z.g. toekanjana. En wat denkt men van de vele verkrachtingen die CC-1 op zijn geweten heeft.

  2014 wordt een rampjaar voor CC-1 en dat is hem van harte gegund.
  Suriname is beteraf zonder deze brute moordenaar, drugsdealer en verkrachter. Niemand ontloopt zijn straf, godsmolen draait langzaam het recht zal zijn beloop hebben.

  Gelukkig 2014 en hopelijk zonder CC-1 alias DDB.


  Maak melding

 24. @boegroe, deze zelfde Bouterse heeft de rechtelijke macht om zeep geholpen.

  =Vergeet niet dat deze zelfde Bouterse GEEN respect heeft voor de rechtelijke macht. Amnestie!!!

  =Ben je soms vergeten hoe juristen en rechters toen bedreigd waren door deze zelfde Bouterse???????

  -Velen zijn de geschiedenis niet vergeten dus heb respect voor hun mening….


  Maak melding

 25. Volgens Jim Hok wordt het jaar 2014 een jaar van HARD WERKEN EN DAT NEYMAR DE DOELPUNTEN GAAT MAKEN.

  2011 WAS HET JAAR VAN AKTIE EN PRESTATIE.
  2012 WAS HET DOEJAAR.
  2013 WAS HET JAAR VAN HET SOCIAAL AKKOORD.

  GUNO RAVENBERG ZEGT DAT EEN VERGADERING VAN DE NDP EEN FEESTVERGADERING IS EN DAT WETEN JULLIE TOCH MENSEN!!HET IS EEN SHOW-VERGADERING. IN 2014 GAAN WE SCOREN.

  en toen kwam de secondant(ene Gambier) van BRUNSWIJK PRATEN: VAN MENS TOT MENS, HET VOLK MAG OP ONS REKENEN. ALS JE GEEN GELD HEBT OM JE WATERREKENING TE BETALEN KLOP AAN BIJ SOZAVO in 2014.

  en toen kwam de VOORZITTER(ene Luciano) VAN DE HITLERJUGEND SPREKEN: De grote doelen die wij nastreven zijn haalbaar: Het NATIONAAL INKOMEN MOET WORDEN VERHOOGD.De Tijd van aanpakken is nu!!!

  En DAARNA KWAM ONZE NEP ECONOOM ABDOEL. Suriname heeft de hoogste economische groei van 4,5 tot 5% regionaal en een STABIELE WISSELKOERS IN HET JAAR 2013 VOLGENS DEZE NEP ECONOOM. BETAALBARE PRIJZEN IN DE WINKELS.

  En toen ben ik maar naar bed gegaan!!!


  Maak melding

 26. Boegroe het zit ons in het bloed dat wij van alles tegen DDB en zijn beleid (liever het gebrek aan) zijn, Heb je helemaal gelijk aan, wij zijn nl. normale verstandige en redelijk denkende mensen en geen bloedeloze, hersenloze zombie’s die maar 1 meester hebben nl. de vampier DDB


  Maak melding

 27. Maandag 30 december 2013 om 00:14 uur, door hans
  Boegroe het zit ons in het bloed dat wij van alles tegen DDB en zijn beleid (liever het gebrek aan) zijn, Heb je helemaal gelijk aan, wij zijn nl. normale verstandige en redelijk denkende mensen en geen bloedeloze, hersenloze zombie’s die maar 1 meester hebben nl. de vampier DDB

  het zit jullie dus in het bloed,”wat maakt jullie beter dan de pres van Suriname.
  jullie zijn degene met wrok en haat.
  alles wat in su gebeurt,daar geven jullie hem de schuld van.
  een heleboel van jullie,hebben die coup van 8 december niet mee gemaakt,maar jullie geven hem ook de schuld daarvan.

  zijn jullie beter dan hem,of juist slechter dan hem,want als het jullie in het bloed zit,dan zij jullie echte moordenaars.


  Maak melding

 28. Dit is wat men noemt; pur bruku wer bruku, want eerst wordt de rechterlijke macht en het Constitutionelehof om zeep geholpen, de rechtsstaat buiten functie gesteld. En nu de rechtsstaat tot een BananaRepubliek verworden is gaat men achter de feiten aan, want de verkiezingen zijn aanstaande. Maar, het volk weet nu wel beter, want: “een ezel stoot zich niet twee keer aan de zelfde steen”, laat dat heel duidelijk zijn. We moeten niet vergeten dat deze crimineel en zijn zoon, Suriname op de wereldkaart hebben geplaatst, in negatieve zin wel te verstaan. Waar zijn de investeerders gebleven? wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.