Jaareind in Suriname vol regen en wateroverlast

36

PARAMARIBO, 27 dec – Het is misschien nog te vroeg om te spreken van een in het water gevallen feest, maar ver daarvan lijkt het ook weer niet. Suriname beleeft een kletsnat jaareinde met een dreinend begin gedurende de kerstdagen. Straten staan blank en landbouwers lijden zware verliezen.

Met name in de landbouwgebieden van Wanica en Saramacca staat het huilen de boer nader dan het lachen. Hectares aanplantingen met groente en fruit liggen onder water. Boeren vrezen een minder fraai einde van het jaar, nu de Meteorologische Dienst nog meer regen voorspelt. In en rond Paramaribo hebben nogal wat woningen en bedrijven waterschade opgelopen. Vanaf de ondergelopen straten zakt het water in hozen de gebouwen in.

Waterwegen kunnen de druk niet aan. Toch is volgens de regering hard gewerkt aan de waterafvoer van Paramaribo en andere districten langs de kustlijn. Een faliekant fout gelopen project is dat van de het kruispunt Van Idsinga-Keizerstraat aan de westzijde van de hoofdstad. Dit in de regenperiode beruchte ‘waterdal’ zou voorgoed ontdaan zijn. Een demonstratie met gespoten water gaf aan dat alles doorliep. De natuur bewijst het tegendeel, het kruispunt staat weer hopeloos blank.

36 REACTIES

 1. Hoe zit het met de Infra structuur en het waterhuishouding dan? Het is een jaarlijkse fenomeen in SME, maar de overheid doet er geen F..ck aan! Logisch ze zitten letterlijk en figuurlijk hoog en droog, en de Bevolking kan njang ..


  Maak melding

 2. JA, mensen hebben ze ook in NEDERLAND,AMERIKA,EN DUISLAND vele plaatsen in EUROPA bij groot waterval kijk nu even wat BRAZILIE meemaakt niemand is opgewassen tegen de natuur dus doe je best maar niet alles zal je altijd kunnen voorkomen.


  Maak melding

 3. @boegroe, doe niet dom en vergelijk de infrastructuur van Paramaribo niet met de landen die je opnoemt.

  -Ik hoop dat suriname dit vanaf de bodem zal aanpakken. Helaas speelt in dit soort landen de mentaliteit ook een grote rol als het gaat om eigen verantwoordelijkheid op zich te nemen.


  Maak melding

 4. De Nederlanders hadden een paar grachten aangelegd in Paramaribo om juist dit onderlopen tijdens de grote regenperiode tegen te gaan.

  En wat doen die domme Surinamers: die dempen die grachten en maken er parkeerplaatsen van. Met deze grachten was de waterhuishouding veel beter gesteld.

  Je kunt de Nederlanders nog zoveel verwijten over de koloniale tijd, maar ze hadden de infrastructuur en waterhuishouding in Suriname goed aangelegd en onderhouden.

  Na de onafhankelijkheid hebben opeenvolgende regeringen deze infrastructuur volledig verwaarloosd. Het enige wat ze nog moesten doen was het onderhoud ervan.

  Dit heeft het land aan zichzelf te wijten. De bevolking gooit zonder enige normbesef hun vuile troep in de afvoerwegen en verstoppen die met petflessen en ander vuil.

  Ik lig er niet wakker van. Van mij mag Suriname, van de hoofdstad Paramaribo tot en met het Tigri-gebied, onder water staan. Beter hebben deze nietsnutten niet verdiend.


  Maak melding

 5. simpel en eenvoudig;als jij goed met de natuur omgaat,zal jij voordelen eraan ondervinden,’is jou landelijke instelling activiteiten niet in balans met de natuur,dan heb jij een probleem.

  suriname is nog in een voordeel positie,maar men moet wel rekening met de belangen van ons natuur houden,en niet zoals de europeanen de natuur verkrachten.

  een beetje regen is niet erg.


  Maak melding

 6. De Nederlanders hadden een paar grachten aangelegd in Paramaribo om juist dit onderlopen tijdens de grote regenperiode tegen te gaan.

  En wat doen die domme Surinamers: die dempen die grachten en maken er parkeerplaatsen van. Met deze grachten was de waterhuishouding veel beter gesteld.

  Je kunt de Nederlanders nog zoveel verwijten over de koloniale tijd, maar ze hadden de infrastructuur en waterhuishouding in Suriname goed aangelegd en onderhouden.

  Na de onafhankelijkheid hebben opeenvolgende regeringen deze infrastructuur volledig verwaarloosd. Het enige wat ze nog moesten doen was het onderhoud ervan.

  Dit heeft het land aan zichzelf te wijten. De bevolking gooit zonder enige normbesef hun vuile troep in de afvoerwegen en verstoppen die met petflessen en ander vuil.

  Ik lig er niet wakker van. Van mij mag Suriname, van de hoofdstad Paramaribo tot en met het Tigri-gebied, onder water staan. Beter hebben deze nietsnutten niet verdiend.

  Helmaal eens:

  Elke mongool mag verkavelen zonder rekening te houden met de afwatering.


  Maak melding

 7. Mensen die hun duur betaalde vakantie hebben betaald, kunnen met hun start tussen hun benen terug vliegen naar nederland overmacht daar doe je niks aan. maar su is the place too be met oud en nieuw, geen moer van waar


  Maak melding

 8. lees starnieuws: WEGZAKKENDE STRAATKLINKERS EN OPEN RIOOLPUTTEN.

  En nog durven praten om toeristen naar deze beerput te lokken.

  Wat een gore, smerige bende is dit land.


  Maak melding

 9. Er ligt een plan klaar op O.W uit de tijd van Abraham.De straten zouden drijven gemaakt worden.Tot dat inzicht kwam hij toen hij met arme Ali Lelydorp bezocht vlak na zijn aantreden als minister.Dat deed hij per boot en dacht dat als de straten zouden drijven hij met de gepimpte auto de gebieden zou kunnen bezoeken.
  Helaas heeft arme Ali met het geld een penthouse gebouwd boven het Essed gebouw.Daar behoudt hij tenminste droge voeten.


  Maak melding

 10. Het blijft lachen met die over het paard getilde Surinamers.

  Zelfs het journaal kunnen ze niet live op de TV uitzenden.

  Een flinke hoosbui en ze staan als verzopen katten naar te kijken.

  Handen uit de mouwen steken, nietsnutten, stelletje lafaards !

  Of hopen jullie dat wij SurNeds weer een TV actie voor jullie op touw gaan zetten ?

  Die tijd is na het aannemen van jullie vervloekte PSA-wet definitief voorbij. BASTA !!

  LOL

  Quote

  STVS-journaal valt in het water

  26 Dec, 20:00

  De controlekamer van de STVS. Het STVS-journaal van vanavond is letterlijk in het water gevallen. Het heeft zoveel geregend dat de studio van de nationale zender niet droog is gebleven. Iets na half 8 liet het staatsmedium zien dat het niet mogelijk was om het journaal uit te zenden.

  Roy Young A Fat van de nieuwsdienst zegt desgevraagd aan Starnieuws dat het bulletin een uur voor de uitzending al af was, maar het was niet mogelijk om het nieuws te presenteren. “Wij zullen voor morgen een oplossing zoeken en kijken hoe het journaal toch wordt uitgezonden als het door blijft regenen”, zegt Young A Fat.

  De STVS heeft juist op eerste kerstdag een nieuw decor gepresenteerd aan de samenleving. De nieuwspresentatie is dynamischer geworden. De presentator zit niet meer achter een bureau, maar staat. “Wij hebben gelijk laten zien waarom we het nieuws niet kunnen uitzenden. Behalve de studio zijn diverse ruimten onder water”, meldt Young A Fat.

  Unquote

  Bron : Starnieuws


  Maak melding

 11. Halloooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo……………………………………Er zijn geen natuur gebieden gereserveerd in Suriname voor water overlast. Ze hebben al de gronden afgegeven aan de Hindoestanen )erfpacht wat later werd verkaveld tot bouw percelen.’
  De enige manier hoe verandering hierin gebracht zal worden is een sterke president, die het parlement gaat leiden om een nieuwe grondwet te maken waarbij alle land in Suriname staats eigendom wordt. Dan kan een begin gemaakt worden aan een nieuwe infrastructuur.
  Als ik ooit president word zal mijn eerste wet zijn alle grond weer van de staat. Kijk maar in het centrum van Paramaribo, iedereen doet maar wat, hoge en lage stoep, de winkeliers stelen steeds meer stoep randen, er is geen toezicht van ow, of ze nemen smeergeld. Boeven bende allemaal. Ik heb een hekel aan openbare werken en domein, ze lichten de boel op en vullen hun zakken. Daarom heb je tijdens kleine en grote regentijd overstroming in Paramaribo. Dus nu niet meer klagen, is jullie eigen schuld, dikke bult…………………………………………


  Maak melding

 12. @ suriname

  Je kent deze spreekwoord zeker niet he?

  JE BIJT NIET IN DE HAND DIE JOU VOEDT !

  betekent: je behandelt mensen niet anders waar je afhankelijk van bent !

  Maar dat doen jullie nu wel met de PSA-wet, waardoor een hele groep mensen die geboren zijn in Suriname en die jullie financieel en emotioneel door de moeilijke jaren heen hebben geholpen nu als tweede rangs onderdanen te gaan beschouwen..

  Dit is nog maar het begin van de moeilijke tijden die jullie gaan beleven. Nu zijn de SurNeds echt boos op de mensen die zich jarenlang als profiteurs hebben ontpopt.

  Welke constructieve oplossing had je verwacht ?

  Gebruik je eigen kennis en steek je handen uit de mouwen !


  Maak melding

 13. Ja,ja beste Surinaamse vrienden en nu niet zeiken dat de overheid niets doet maar gewoon de hand in eigen boezem steken en niet al je rotzooi op straat kwakken zoals etensbakjes,flessen, plastic zakken enfin te veel om op te noemen wat jullie allemaal op straat pleuren,heb het zelf kunnen constateren,jullie zijn een a-sociaal zootje smeerlappen,zefs een hond vervuilt zijn eigen nest niet maar jullie wel je eigen leefomgeving,neem de waterkant,een grote smeerboel als de kant droogvalt,om misselijk van te worden en dat wordt allemaal door jullie zelf veroorzaakt en moet een ander dat voor jullie opruimen?stelletje hypocrieten,jullie komen nog om in je eigen vuilnis,jammer van zoeen prachtig land maar jullie verdienen niet beter.


  Maak melding

 14. Niet je vuilnis op straat kwakken maar op de daarvoor bestemde plekken stelletje zwijnen dan raken de trensen niet verstopt en zal het een stuk beter gaan!!!!!


  Maak melding

 15. De stad Paramaribo is sinds 100 jaar flink uit zijn jasje gegroeid.
  Een stad die gebouwd is voor ezelkarren en paardenwagens met een afwateringssysteem dat al eeuwen geleden is aangelegd kan de wateroverlast niet meer aan.
  De enige oplossing zou zijn, een nieuw afwateringssysteem aanleggen voor de hele stad e.o.
  Bovenop de Sommelsdijckse kreek bijvoorbeeld heeft men huizen en panden gebouwd. De kreek is hier en daar gewoon dichtgegooid.
  Het lukt Openbare Werken niet om hierop beleid te maken.
  Wie laag woont heeft pech! En wie gebouwd heeft op een gracht heeft geluk want dan mag je blijven wonen als je genoeg tjuku hebt gegeven.


  Maak melding

 16. michael

  ken jij deze;jij ziet wel die stok in mijn tuin,maar die balk in jou tuin zie jij niet.
  als jij het zo goed weet waarom kom jij dan niet naar suriname om jou bijdrage te leveren.
  maar jij zit in nedland hoog van de daken te schreuwen hoe slecht het in suriname gaat,terwijl suriname niet jou geboorte land is.


  Maak melding

 17. Dit jaar heb ik geen postpakket gestuurd, maar regen. Als de Surinamers zich gedragen, stuur ik volgend jaar misschien weer een kerstpakket en mooi weer.


  Maak melding

 18. Gelijk heb je “I don’t know you”.
  “You know who” e tak wang lo law law sanie.
  Terwijl ai pina ini Holland,ai play omeng sen packet person.Laat ie opdonderen.al regent het hier tog oe abeng moro boeng dan deng arrogante Hollanders.MEK DENG WAIIII !!!!!


  Maak melding

 19. nu kunnen ze aan alle carifesta’s laarzen en schop uitdelen om inplaats van feetsen de stad schoonmaken.
  want stad paramaribo stinkt nu van dat stront en rotzooi.
  de creolen hebben echt een zware leven nu.


  Maak melding

 20. Dat bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin, tegenoverde Ware Tijd:
  Op basis van de behoefte van de Caricom-landen die woensdag zwaar zijn getroffen door noodweer, zal de regering nagaan hoe kan worden ingespeeld op de noodsituatie. Wel staat al vast dat Suriname in welke vorm dan ook hulp gaat geven aan St. Lucia en St. Vincent en de Grenadines, die het zwaarst zijn getroffen.

  Sranang kan haar eigen getroffen gebieden, midden in de samenleving, niet eens uit de noodsituatie helpen dus waarom zo een grootspraak om anderen de helpende hand te bieden?
  Srnang heeft nauwelijks geld in kas dus hoe willen zij de grootspraak financieren?
  Sranang heeft jongeren die geen doorzettingsvermogen hebben, zie rekruten artikel, waar zullen zij dus de manpower vandaan halen?
  Sranang heeft nauwelijks visie voor haar eigen waterhuishouding dus waar zullen zij de hulp op baseren?


  Maak melding

 21. Dit is wat je noemt de lamme leidt de blinde. Dit omdat heel wat ambtenaren op hun salaris wachten, omdat er geen geld in kas is. Speelt Lafaardking mooi weer naar buiten toe. Zijn we vergeten in 2004? met de grote wateroverlast in het binnenland? Toen was er niet één Caricom land die een gebaar naar ons maakten, om hulp te bieden, maar weer was het vanuit de Noordzee 20 miljoen euro kreeg Suriname. Daarover had El Venne zich erg druk gemaakt dit omdat hij had gewild dat de regering het geld moest ontvangen en niet de NGO’S. De
  Limesgracht is niet opgehaald de Viottekreek de Pocornikreek zijn haast dicht geslibd en de Van Sommelsdijcksekreek idem dito, dus. En juist bij de Viottekreek heb je de meeste wateroverlast op de hoek van de Verl. Keizer- en Van Idsingastraat en dit is al jaren het zelfde liedje.


  Maak melding

 22. Allen,

  De oplossing ligt aan de Surinamers die daar wonen.

  Geen lege flessen overal dumpen.
  Geen plastice zakken overal dumpen.
  Geen afval dumpen in de natuur.
  Hou Su schoon, dit is de oplossing.


  Maak melding

 23. aub laat mijn land met rust
  het is een god given land
  ik heb 32 jaar gewoond in europa
  ik woon nu 9 jaar weer in mijn land
  ik zou niet meer willen ruilen met JULLIE
  LAAT SU MET RUST


  Maak melding

 24. Beste Iwan,

  “ik zou niet meer willen ruilen met JULLIE
  LAAT SU MET RUST”

  Dankzij 32 jaar Europa kan je nu genieten van Suriname.

  Had je 32 in Suriname gewoond, dan was je nu de lul.


  Maak melding

 25. 32 jaren lang,schijn bedrieg,32 jaren lang buitenlandse beleid,32 jarenlang mentale en geestelijke slavernij,32 jaren lang verkeerde scholing.

  was het dan zo goed,in mijn land.

  wij willen geen schijn bedrieg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.