vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieOppositie Suriname verontrust over acties Guyana

Oppositie Suriname verontrust over acties Guyana

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 dec – De totale oppositie in het parlement is ‘verontrust’ over recente berichten rond Guyanese bewegingen in het bezette Tigri-gebied. Met name de verlening van exploratierechten aan een Braziliaans bedrijf baart zorgen. erger nog, Surinaamse autoriteiten lijken niet op de hoogte.

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen beweerde eerder dat hij niets afwist van Guyanese acties in het Tigri-gebied. “Het gaat in deze om ernstige schending van onze territoriale onschendbaarheid en ondermijning van onze nationale economische belangen. Wij verzoeken u heel dringend te willen bevorderen dat de president onmiddellijk naar het parlement komt en uitleg geeft over deze ernstige materie aan de volksvertegenwoordiging”, stelt de oppositie in een brief.

Via de brief aan parlementsvoorzitter Jennifer Simons wordt bezorgdheid uitgesproken. “Zeer verontrustende informatie heeft ons bereikt over het verlenen van mijnbouwrechten door Guyana aan een derde op Surinaams grondgebied, zogenoemde Tigri-gebied. Naar de mening van de oppositie is het noodzakelijk dat de regering het parlement zo omstandig mogelijk informeert over de situatie en over de door de regering te nemen of genomen stappen.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

31 REACTIES
  1. Als het inderdaad klopt dat Guyana exploratierechten heeft afgegeven aan een Braziliaans bedrijf, dan is het einde verhaal voor Suriname.

    Brazilie wou eerst een zeehaven voor de kust van Suriname aanleggen, nu is het aan de zeekust van Guyana geworden. Om die reden wordt ook een snelweg aangelegd vanuit Manaus naar de kust van Guyana. De economische belangen overlappen elkaar.

    Deze wederzijdse economische belangen van Guyana en Brazilie zullen in het nadeel van Suriname werken. Met zo een machtige bondgenoot Brazilie zal Guyana absoluut niet bang zijn om het Tigri-gebied voor eens en altijd bij zijn eigen grondgebied in te lijven. Militair ingrijpen van Suriname is nu en ook in de toekomst een zelfmoordactie.

    Immers, op internationale landkaarten staat het Tigri-gebied aangeduid als Guyanees grondgebied. Alleen Suriname heeft een afwijkende landkaart voor dit gebied. Dit ondersteunt de legitieme claim van Guyana dat Tigri tot hun grondgebied behoort.

    Tigri is een verloren stukje land, net als de landafslag bij Coronie. Als je het verwaarloost dan gaat de natuur ermee vandoor. Of in dit geval je slechte buurman.


    Maak melding
  2. Suriname had nog een spectacualaire opening. Kustwacht Suriname Officieel in gebruik. whoaahaa!! Nu blijkt dat ze niet eens wisten wie in hun achtertuin aan het vissen zijn. Aliboutja met zijn roversnest hebben de kustwacht gebruikt voor andere doeleinden.


    Maak melding
  3. Natuurlijk weten ze van niets, al ze het wel hadden geweten hadden ze al lang in moeten grijpen, dus toegeven kan dus ook niet, dus in alle gevallen een grandioos brevet van onvermogen, ik ben benieuwd hoe dat stelletje incapabele malloten dit verder op wil lossen


    Maak melding
  4. dit is dede torie,niemand kan er wat aan doen.alles wat gebeurd heeft te maken met bouterse jagdeo en ramotar.het is niet van mij nog van jouw dus er is mooi te verdienen en dikie verdienen ook. ze slapen toch allemaal.


    Maak melding
  5. Waarom had het nieuwfront toen niet ingegrepen ,de kwestie tigrie speeld al heel lang en dan voor de jaren tachtig .
    nu hebben de mensen die de guyana moesten stoppen een grote montd .
    deze oppositie heeft niks te doen en is niet opgewassen tegen de regering buo /am , deze regering is bezig met in place brengen van de problemen van het frontje , dus nog ff geduld .
    zei wllen dat deze regering in de fout gaat en de aanval openen op guyana om het land in een gaos te doen belanden .
    Surinamers gebruik je verstand en ga niet in op de leuzen van het nw front , want die kunnen niks anders dan verdeeldheid zaaien .


    Maak melding
  6. NU hoor je de kippen anders kakelen het is bekend dat dit internationaal tot betwist gebied hoort dus het ligt aan SURINAME maar ook nu wil ik de reactie zien horen van AMERIKA en NEDERLAND en de rest nu moeten die ook tonen wat er zal gebeuren nu wil ik ook zien als de AMERIKAANSE, AMBASADEUR ook de brutaliteit heeft GUYANA en BRAZILIE te bellen en te vragen wat er is zo als hij de STVS belde maar geen nood kijken wat er gebeurt als de UNASUR dit kan op lossen zo niet desnoods met de dood tegen grotere tegen standers dit mag en zal niet zo mogen zijn eerst praten en als dat niet helpt dan maar handelen als een slang HIT EN RUN zo lang dat kan en nu ziet men ook waarom het goed zou zijn om een gedegen leger te hebben hoeft niet groot en sterk maar moet wel anderen dit soort acties 100 maal te laten over wegen voor ze dat doen want velen schreeuwden toen SU heeft geen leger nodig wel nu dan SU moet nu ook aan bewapening gaan denken goeie wapens van CHINA want ook een klein leger kan flink wat schade aan richten als het moet dan gaat het niet om het winnen maar om het niet met jou laten sollen want dit is maar een test volgende keer willen ze verder gaan en in een oorlog is er geen winnaar beiden lijden verlies maar ja toch? maar toch SU zal wat moeten doen aan bewapening om zelf verdediging het is nu dat je begrijpt waarom ook andere landen kern wapens zoeken om schrik te leveren aan landen die sterker zijn als zij en dit soort handelen brengen dan de wereld in gevaar maar ja laat zien wat er gebeurt maar dit mogen wij in ieder geval niet zo laten koste wat het kost dan maar minder in land en dan in wapens investeren want als het zo door gaat heb je straks geen land meer en dan is investeren onnodig en ik weet dat veel het niet eens zullen zijn maar kijk om je heen zo is de wereld nu eenmaal hoeveel arme en kleine landen maaken dit niet mee doe wat ik zeg of ik kom eraan en geloof mij hoe meer men in SU gaat ontdekken hoe meer vliegen zullen komen klinkt wel gek maar het is de waarheid denken jullie dat als TIGRI betwist gebied was tussen hun en CHINA dat ze dit in hun kop zouden halen nee en wat doet EUROPA nu geen bewapening voor SU geen UNASUR wel wat nu is het dit wat ze willen.


    Maak melding
  7. We moeten ophouden zich als een struisvogel te gedragen, het is toch alom (vooral internationaal bekend). Overal in het buitenland hebben ze een andere (land)kaart van Suriname waar beide (betwist gebieden) weggelaten zijn. Dit met dank aan de vorige regeringen, inplaats van internationale juristen de grensgeschillen laten oplossen. Mocht advocaten kantoor Lim À Po van de NPS het opnemen tegen een internationale collectief advocaten van Guyana, de uitkomst is toch allang uitgesproken. Dus, eigenlijk Suriname was 181.455 kilometer in vierkant en sinds enkele jaren 160.000 kilometer in vierkant. We hebben ruim 21.000 vierkante km. weggeven. En Guyana ontplooit al tientallen jaren economische activiteiten op Tigri, en nu ook op zee, en waar Suriname nu mee bezig is is achter de feiten aan lopen. In 2008 werd op de internationale boekenbeurs in de Dominikaanse Republiek de geografische kaart van Suriname in het paviljoen van Suriname verminkt vertoond (160.000 vierkante km.). Er was er toen maar één Surinaamse vrouw (ambassade te Trinidad and Tobago)aanwezig, ik heb er toen kennis met haar mogen maken. Zelf had ik met haar een informeel gesprek over de verminkte staat van Suriname. Dus, laten we elkaar niet voor de gek houden, natuurlijk weten vele mensen niet wat Suriname in dit onderhavige verhaal overkomen is. Zelfs ben ik helemaal niet mee eens, maar dit is een empherische beschouwing van mij, omdat ik veel reis.


    Maak melding
  8. Als je een zeer slecht band heb met je ex-kolonisator wordt het heel moeilijk om ze te laten bemiddelen…

    Terwijl politici constant bezig zijn om de Surinaamse staatskas te plunderen, met allerlei corrupte megacontracten. Denken de buurlanden: dit is het moment om stukjes van Suriname in te pikken.

    Denk je nou echt dat de buurlanden niet in de gaten hebben wat er zich in de huidige Surinaamse politiek afspeelt momenteel…


    Maak melding
  9. Forumers, Odi odi.

    Waarom kan het probleem ook niet op zo’n manier worden opgelost, tussen Suriname en Guyana?

    En als ik mij niet vergist, is DADA & CO. momenteel in Caracas/Venezuela i.v.m. een ALBA conferentie.

    Zeegrensoverleg Guyana-Venezuela binnen vier maanden.
    18/10/2013 Bron:dwtonline.com – Ivan Cairo

    De bewindslieden bij de ondertekening van de verklaring. Foto: Buitenlandse Zaken.

    PARAMARIBO – Venezuela en Guyana hebben besloten dat binnen vier maanden de twee landen een aanvang maken met het proces om de zeegrens tussen Guyana en Venezuela vast te stellen.
    Bij het eerste overleg zullen technische teams bij elkaar komen om na te gaan welk pad gevolgd zal worden.
    Zo staat in een donderdagavond uitgegeven verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen.

    Guyana’s minister Carolyn Rodrigues-Birkett en haar Venezolaanse collega Elías Jaua hadden een bespreking van langer dan zes uur in Port-of-Spain, Trinidad en Tobago.

    Directe aanleiding voor het onderhoud was de aanhouding vorige week donderdag van een seismisch onderzoeksboot door de Venezolaanse marine voor de kust van Guyana.

    Beide landen claimen het betreffend gebied als hun territoir. Tijdens het overleg in Port-of-Spain bleven de twee landen op hun standpunt dat het betwiste gebied aan hun land toebehoort.

    De bewindslieden zijn zeer ingenomen met de uitstekende bilaterale relaties de afgelopen maanden.

    Tegen die achtergrond benadrukken ze dat dialoog en samenwerking de instrumenten zijn voor het vreedzaam oplossen van geschillen.
    In 2011 hadden de twee landen een verklaring uitgegeven waarin werd gesteld dat ze een grensprobleem hebben en dat de grens via onderhandelingen vastgesteld diende te worden.

    De buurlanden zouden nagaan welke mechanismen binnen het internationaal recht aangewend zouden kunnen worden om te komen tot de demarcatie van de zeegrens.
    Binnen vier maanden zal dat proces nu worden ingezet.


    Maak melding
  10. Zelfs op het journaal in Nederland zie dat de kaart van Suriname niet compleet wordt weergegeven.
    Zien de mensen in Suriname dat niet?????
    De twistgebieden behoren tot Surinaams grondgebied juridisch.
    Maar deze regering is bezig om cadilacs en snoepreisjes te maken ten koste van de belastingbetaler. Maar de soevereiniteit van het land boeit hen helemaal niet.


    Maak melding
  11. Ik ben het helemaal met Michael eens.
    Op alle internationale kaarten wordt het Tigri gebied aangemerkt als Guyanees grondgebied.
    Alleen op Surinaamse kaarten en in de Grote Bosatlas wordt gebied aangegeven als respectievelijk Surinaams of betwist grondgebied.
    Als het gaat om het verstrekken van eigendomsrechten aan inheemsen op grond van een internationaal verdrag geeft de overheid niet thuis, omdat daarmee veel te veel (politieke) belangen zijn gemoeid.
    Er zit namelijk veel goud in de grond, waarop inheemsen een claim leggen, omdat ze daar al honderden jaren wonen.
    De claim van Suriname, dat het eigenaar zou zijn van het Tigri gebied, heeft precies dezelfde achtergrond.
    Het gaat alleen om het goud.
    De strijd om het Tigri gebied is (al dan niet op termijn) een verloren strijd.
    De Surinaamse overheid en ook de oppositie kunnen zich beter met andere zaken bezighouden, die er meer toe doen.


    Maak melding
  12. Wat grote groepen van Surinamers niet weten, gelet op hun reacties op deze en andere sides, is dat de helft van het grondgebied van Guyana dat ook op talrijke websites als Guyanees grondgebied wordt aangegeven van Venezuela is.

    Als men Google Earth raadpleegt dan ziet men dat er een weg via Brazilië in het westen van Guyana is aangelegd dat zelf naar Venezuela loopt ( en ook in het in wezen betwiste gebied tussen Guyana en Venezuela naar de hoofdstad Georgetown. Het westelijk gebied van het grondgebied van bijna heel Guyana is betwist gebied, waarvan Venezuela uit gaat aan hen toebehoort. Dit westelijk betwist gebied van Guyana is ook op geen enkele kaart als betwistgebied op geen enkele kaart aangegeven en Guyana uitgaat dat het aan haar toebehoort.

    Wat ik van geen enkele Surinaamse regering tot nu toe niet begrijp gelet op het geschil van het tigrigebied van Suriname en Guyana en dat het hele westen van Guyana in wezen van Venezuela is, deze nooit samen met de Venezolaanse regering samen ( hebben) (ge) werk(t)en en zowel deze elk land afzonderlijk deze gebieden in het westen en oosten van Guyana tot hun eigen grondgebied hebben gemaakt en Guyana het nakijken hebben geven.

    Guyana is/was zich bewust dat zowel Venezuela als Suriname door samenwerken behoorlijk sterk staan en is Suriname dus een stapje voor geweest door in het tigrigebied aan (een) Braziliaanse ondernemer(s ) in concessie te geven. Hiermee halen ze dus een sterke bondgenoot (Brazilië) binnen en zetten zowel Suriname als Venezuela schaakmat. Schaken is inzicht en vooruit kunnen zien, evenals regeren is vooruit kijken.

    Guyana gedraagt zich als een grootmeester in het schaakspel. Guyana met haar bondgenoot Brazilië geeft Suriname en Venezuela het nakijken.

    A kier ding, a tjoet tjoet bank.

    DDB is nu in Venezuela, zou hij dit ook met Maduro bespreken en deze kwestie achter de schermen alvst heel goed uitwerken, waardoor Suriname en Venezuela Guyana in de toekomst een hak kunnen zetten. Suriname is nu aan zet om Guyana om een duidelijke verklaring te vragen over deze kwestie en binnen een bepaalde termijn daarop een antwoord te krijgen. Mocht nadat termijn geen verklaring komen dan weten de Guyanezen wat de volgende stap van Suriname zal zijn.


    Maak melding
  13. Passant,
    Vertel mij wat die stap is, want daar ben ik dan wel heel benieuw naar ?
    Ikzelf denk namelijk, dat Suriname helemaal geen stap zal zetten in deze kwestie.


    Maak melding
  14. DDB een omstreden persoon in de OAS, de UNASUR en de wereld is een goede vriend van Venezuela en van Cuba. Het beste dat hij voor Suriname kan doen is een goed plan te maken met alle partijen in Suriname en met Venezuela over het Tigrigebied die ook nog mogelijkheden biedt, op bepaalde punten oa samenwerking met andere landen in de regio, Caribisch en Latijnsamerika ea landen oa in Westeuropa.

    Guyana ziet dat DDB een bedenkelijke reputatie (inter)nationaal, voor drugzaken veroordeeld is voor 11 jaar gevangenisstraf in Nederland, de zaak Dino in USA, het 8 december 1982 strafproces, een omstreden amnestiewet, moiwanamooden, enz, heeft en ruikt bloed en wil orde op zaken stellen in het tigrigebied.

    Het beste dat DDB kan doen is een goed plan te maken en daarna a man moes gratie, anders gaat Suriname het Tigrigebied verliezen, omdat DDB in deze niet de president is die dit kan oplossen. Hij zal het wel goed menen, daar twijfel ik niet aan, maar hij heeft zichzelf en de mogelijkheden voor Suriname/rs door zijn daden buitenspel gezet en als Suriname echt vooruit wil gaan zal het een andere richting op moeten met een andere president. Met DDB kan het alleen maar een richting op en dat is de verkeerde richting, nl de afgrond.

    Chan for Pres!

    DDB zal echt plaats moeten maken voor een andere president om orde te stellen in de uitdagingen die Suriname nationaal en internationaal heeft. Wie dat niet wil inzien, moet niet gek kijken dat het land verder afglijdt en een echte Afrikaanse land wordt, waarin de mensen in grote armoede leven en geen vooruitgang komt en een heel, heel kleine groep Surinamers niets te klagen heeft en het gebeurd is met de rechtsstaat net als in Venezuela, Cuba, Equatoriaal Guinee, enz.

    Het beste is dat na 25 mei 2015 DDB weer in de rondte gaat lopen in de jungle van Suriname of naar Venezuala, Cuba of Equatioriaal Guinee vertrekt, waardoor Suriname alle uitdagingen in het land en daar buiten veel beter kan aangaan.

    DDB moet heel goed bij zichzelf te raden gaan en kijken wat goed is voor het land Suriname, het volk en voor zich zelf. Hij moet zich zelf en het Surinaamse volk niet voor de gek houden. Wees eerlijk en oprecht. Het Surinaamse volk en het politieke systeem spelen hierin ook een rol. Iedereen die kan stemmen zal wel het verstand moeten gebruiken, ook de leiders van de politieke partijen die van lekkers houden.

    Chan for Pres!


    Maak melding
  15. Tigri per direct koloniseren en de rest vd honden terugschoppen naar Georgetown. Ramotar moet begrijpen dat Tigri bij Suriname hoort. Desnoods knopen we zijn ballen op ymp


    Maak melding
  16. Als binnen 10 jaar de Surinaamse regering(en) geen oplossing bieden voor het vraagstuk van de Surinaamse Nederlanders en de legitimiteit van detoescheidingsovereenkomst uit 1975 tussen Nederland en Suriname niet erkennen, dan wacht hen een tweede verrassing.

    Momenteel wordt binnenskamers tussen diverse belangenorganisaties van Surinaamse Nederlanders een plan gesmeed, om van die vervloekt PSA wetgeving af te komen, delen van Suriname op te kopen en daar een mini-staat te vestigen, enkel en alleen voor de Surinaamse Nederlanders. Er is heel veel animo om dit plan te verwezenlijken.

    Als Suriname niet in staat is om Guyana partij te bieden, dan zullen ze absoluut niet in staat zijn om hun eigen overzeese deel van de bevolking in toom te houden.

    Zelf vind ik dit het uiterste middel om je gelijk te krijgen, maar ik kan mij de frustraties van die honderdduizend mensen wel voorstellen die hadden gehoopt om hun oude dag in Suriname door te brengen. Die droom van velen wordt door de opeenvolgende incapabele regeringen steeds wreed verstoort en dan is dit plan nog het enige middel.

    Als dit plan ten uitvoer wordt gebracht, dan heeft de Surinaamse regering(en) het aan hunzelf te wijten. Na bijna 40 jaar wachten komt ergens een eind aan je incasserings-vermogen en grijp je naar de laatste drukmiddel om die ene droom levend te houden.

    De tijd zal het leren, alleen is de tijd van 10 jaar al ingegaan met het voorstel over de PSA wetgeving. Praten heeft nu volgens velen geen zin meer, assertiviteit is het woord.


    Maak melding
  17. Suriname werkt met alles tegen. Tegen de Braziliaanse snelweg, tegen de buitenlandse investeerders, tegen de samenwerking met brits en frans Guyana, tegen de diepzeehaven. Alles is tegen tegen, tegen. Dus begrijp ik die landen om Suriname heen wel. Ze zijn Suriname zat.


    Maak melding
  18. Suriname heeft het Tigri gebied vanaf 1969 verkeerd aangepakt. Opeenvolgende regeringen hebben altijd zeer lauw en nonchalant gereageerd op deze bezetting.
    Ik heb dan ook eerlijk gezegd nergens ter wereld een land als Suriname gezien dat zo passief is en reageert op grondgebied dat zij claimt. Bedroevenswaardig en triest zelf!

    @ Passant, ik vraag mezelf al jaren af waarom Suriname nooit de samenwerking met Venezuela heeft opgezocht of opzoekt. Sterker nog, Venezuela houd sedert 1966 een eiland genaamd Ankoko of Anacoco in de Cuyuni rivier bezet. Ik vind het ook heel merkwaardig waarom Suriname het westelijk deel van Guyana erkend als zijne het grondgebied van Guyana, niet slim en verlies van onderhandelingsmogelijkheid.

    Maar aan de andere kant is het wel allemaal begrijpbaar, Suriname stond altijd met zijn rug naar Zuid-Amerika gekeerd en was maar gefocust op een land duizenden kilometers verder. Hetzelfde land dat notabene verantwoordelijk was voor verdediging van het Surinaams grondgebied in 1969 en nooit heeft gehandeld op een militaire invasie en bezetting van een buitenlandse macht!!


    Maak melding
  19. Het kopje zegt ook al zoveel, “Oppositie Suriname verontrust over acties Guyana”.

    De reactie van de regering is er niet eens.
    lachwekkend gewoon, normaliter zou een land haar strijdkrachten in gereed brengen op deze ernstige schending van territoriale onschendbaarheid en ondermijning van nationale economische belangen. Tevens zou men internationaal alle mogelijke instituten aanwenden om een protest te doen uitbrengen van schenden van akkoorden en haar integriteit.

    Lees de Surinaamse reactie op bezetting en explotatie van haar grondgebied, wat op het volgende neerkomt;
    “euhhhhh, wij wisten het niet dat Guyana acties onplooit in het Tigri-gebied, slik”!?!


    Maak melding
  20. Nationalis,
    Ik begrijp even helemaal niets van je verhaal.
    Wij zijn al meer dan 35 jaar onafhankelijk !!
    Al die jaren hebben wij ervoor gekozen om onze pijlen te richten op samenwerking in de Caricom.
    Dat heeft behalve een feest niets opgeleverd en zal ook in de toekomst weinig opleveren, zo is mijn overtuiging.
    We zijn een Zuid Amerikaans land, dat zijn samenwerkingsrelaties met andere Zuid Amerikaanse landen sterk heeft verwaarloosd !
    We staan niet met de rug naar Zuid Amerika, wij maken daar deel van uit, alleen doen we er zo weinig mee.
    Dat kikkerlandje ruim 7.500 km noordoostelijk moesten we eindelijke eens laten voor wat het is.


    Maak melding
  21. Suriname is net als gewoonlijk de koe weer in de kont aan het kijken.
    Via de diplomatie is het ook een gelopen race. Militair geweld acht ik niet reëel. Ik zou mijn zoon niet naar Tigri sturen iig en ik denk dat de meeste Surinamers er zo over denken.

    Ik zou mijn verlies nemen en verder gaan met wat er is.
    Koesteren wat er is, en verbeteren wat er is.
    Mijn vader zij altijd: hebben is hebben, krijgen is de kunst. Het is al een enorme klus om het land exclusief Tigri te verdedigen.
    Suriname kan makkelijk een signaal afgeven door een paar honderd Guyanezen eruit te flikkeren.


    Maak melding
  22. @ Rudinho, uit je samenvatting valt niet te halen dat je de boodschap niet heb begrepen, je heb het zelf haarscherp begrepen!

    Alleen heeft Suriname zich pas sedert 1995 dus 20 jaar na de onafhankelijk op Caricom gericht.


    Maak melding
  23. Suriname alle diplomatieke betrekkingen met Guyana verbreken en de Surinaamse ambassadeur terugtrekken uit Guyana en de Guyanese ambassadeur in Suriname uitzetten. Alle illegale en LEGALE Guyanezen in Suriname het land uitzetten dat zijn er heel wat. De Surinaamse wateren die aangrenzen met Guyana door de kustwacht dag en nacht laten patrouilleren zodat de illegale visserijen uit Guyana geen kans krijgen om in Surinaamse wateren te vissen. Alle handelsbetrekkingen met Guyana verbreken en een militairenbasis in Tigri gebied plaatsen omring door een groot hek met landmijn en natuurlijk de Surinaamse vlag op hangen in het Tigri gebied. Guyanese zijn van oudst onbetrouwbare ROVERS het wordt tijd dat we met die criminele afrekenen. Als grondtroepen en verkenners kunnen we die duizenden CHINEZEN die in Suriname verblijven naar het front sturen dit is een WIN WIN situatie als die Guyanese een goeie dag hebben op het slagveld dan zijn we van die chinezen af. We moeten alle Brazilianen en Haitianen mobiliseren voor het leger als reserve troepen indien het nodig kunnen ze meteen hun liefde tonen voor Suriname op het slagveld of een rechtsomkeer naar hun eigen land maken. De tijd van praten met Guyana is voorbij
    ☻/
    /▌ ︻╦╤─
    ░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
    ▂▄▅████████▅▄▃▂
    I███████████████████]
    ◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤


    Maak melding
  24. We moeten nu echt opkomen voor al onze rechten hier in dit land en daarbuiten.zo kan het niet verder.al moet het met geweld,dan doen we dat maar.onze regeerders proberen ons altijd voor gek te zien.wel dat zijn we niet,en vooral geen sufferds en slijmballen.Dus als het nodig is gaan we Guyana een lesje leren,want dat kunnen we wel.


    Maak melding
  25. Guyana–Venezuela relations
    From Wikipedia, the free encyclopedia

    Guyana-Venezuela relations

    Guyana
    Venezuela
    Guyana – Venezuela relations include diplomatic, economic and other interactions between the neighboring countries of Guyanaand Venezuela.

    Border dispute[edit]


    Maak melding
  26. Guyana–Venezuela relations
    From Wikipedia, the free encyclopedia

    Guyana-Venezuela relations

    Guyana
    Venezuela
    Guyana – Venezuela relations include diplomatic, economic and other interactions between the neighboring countries of Guyanaand Venezuela.

    Border dispute[edit]Main article: Guayana Esequiba
    Venezuela claimed more than half of the territory of the British colony of Guyana at the time of the Latin American wars of independence, a dispute that was settled by arbitration in 1899 after the Venezuela Crisis of 1895. In 1962 Venezuela declared that it would no longer abide by the arbitration decision, which ceded mineral-rich territory in the Orinoco basin to Guyana. The disputed area is called Guayana Esequiba by Venezuela. A border commission was set up in 1966 with representatives from Guyana, Venezuela and Great Britain, but failed to reach agreement. Venezuela vetoed Guyana’s bid to become a member of the Organization of American States (OAS) in 1967. In 1969 Venezuela backed an abortive uprising in the disputed area.

    Under intense diplomatic pressure, Venezuela agreed in 1970 to a 12-year moratorium on the dispute with the Protocol of Port-of-Spain. In 1981, Venezuela refused to renew the protocol. However, with changes to the governments of both countries relations improved, to the extent that Venezuela sponsored Guyana’s 1990 bid for OAS membership.[1][2]

    In 2013 the Venezuelan navy seized an oil exploration vessel operating in Venezuelan waters.[3]

    References


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES