Drugsgebruik bedreigt rust in achterland Suriname

25

PARAMARIBO, 17 dec –Het gebruik van verdovende middelen neemt in hoog tempo toe in het binnenland. Dit melden de Medische Zending Suriname, Medizebs en afkickcentrum De Stem aan de hand van een onderzoek. Jongeren vormen de meest bedreigde groep en de minisamenlevingen in het binnenland worden serieus bedreigd.

Het sociale verval neemt schrikbarende vormen aan. “De sociale controle ie zo kenmerkend was voor de binnenlandse gemeenschappen, is er niet meer. Maar ook het plaatselijke gezag is aan het afbrokkelen. De jeugd is dan aan zijn lot overgelaten”, zegt Medizebs-directeur Edward van Eer tegenover STVS. Jongeren gebruiken allerlei drugs, maar het meest geliefd is marihuana. Het spul wordt zo goed als overal gebruikt, blijkt uit het onderzoek.

Vooral rond Boven Suriname en Oost-Suriname is de toename te merken. Maar ook de gevolgen voor de eigen omgeving blijven niet uit, wat al gemeten wordt op de poliklinieken van Medizebs. Mensen met chronische aandoeningen als diabetes zijn er nog slechter aan toe als ze drugs gebruiken. “Het gebruik lijkt bijna een normale zaak. Wat we weten uit onze statistieken is dat er een toename te merken is aan mishandelingen en ongevallen als gevolg van marihuanagebruik”, aldus Van Eer.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Dit drugsprobleem is niet van vandaag, alleen heeft men de ogen te lang willen sluiten hiervoor. Wat je nu krijgt is een sigaar uit eigen doos. Ook harddrugs heeft haar intreden gemaakt in het binnenland. Dit drugsprobleem wordt juist angstvallig nog uit de wind gehouden. En hoe kan het anders wanneer ook gezagsdragers – dus ook parlementsleden incluis the pres – zich óók schuldig maken aan drugs gerelateerde criminaliteit? Waar zijn de voorbeeld figuren gebleven? Het is al jaren niet meer veilig in het binnenland (ook in de stad is dit euvel niet anders) met dank aan de – eerdere ex-rasta mini-ster van justitie (ABOP), én de huidige (same shit just other flies) die niet tegen zijn/hun (eigen mensen?) zal/zullen optreden. Maar hij, deze, zal ze waarschijnlijk wel oproepen, het gebruik hiervan te staken. En dan afwachten om over te gaan tot de (orde?) van de dag. Want zolang de Surinaamse overheid gebasseerd is op “peterprinciple”, blijft het dweilen met de kraan open. Dan krijg je; “res mali exempli”, overduidelijk en dat is ook merkbaar in de gemeenschap. Het jaar 2013 kan je zeggen, zonder schroom; is een (ver)schikkel(ijk)jaar voor Suriname, objectief gezien dan. Weer met dank aan deze misdadige gezagsdragers, die aan alles en iedereen de schuld geven voor hun falend beleid. Dus, kijkend naar de opeenvolgingen van de schandalen (internationale grensoverschrijdende criminaliteit) door overheid functionarissen die tot zware internationale imagoschade hebben geleidt, en steeds weer de schuld bij anderen leggen. En het is nog niet afgelopen, maar steeds gaande, dus.


  Maak melding

 2. Tegen gierigheid is niets opgewassen. De mensen in het binnenlanmd hebben alles om gelukkig en vreedzaam te leven. Toch wil dit niet lukken. Omdat ze ten prooi vallen aan de gierigheid die wereldwijd gepromoot wordt: hebben, hebben, hebben. Zodat de MNC’s flink kunnen verdienen. Die jongelui vragen zich ook niet eens af hoe het zou komen dat hun ouders en voorouders het wel hebben kunnen rooien daar en zij het niet kunnen.


  Maak melding

 3. In het Achterland van Suriname!Dus ko liba torie dis mang terwijl de jeugd verslaafd aan raakt en genoeg gekkigheid gaan uithalen.Het is gewoon hartverscheurend zoiets en men moet zulke situaties vroegtijdig aangrijpen, Fu alla sanie ien a grontapu dies wang dresie e besta,zoals de gekken ook een gekkenhuis hebben.


  Maak melding

 4. Het sociale verval neemt schrikbarende vormen aan.De jeugd is dan aan zijn lot overgelaten”, zegt Medizebs-directeur Edward van Eer tegenover STVS. Jongeren gebruiken allerlei drugs, maar het meest geliefd is marihuana.

  Degenen die over gaan tot het gebruiken van verdovende midellen zijn oliedomme stommelingen, die het gevolg van hun keuze verdienen. Ma kut, zo verwonderlijk is deze ontwikkeling niet, want ze stemden massaal op, bij verstek veroordeelde drugsbonzen en moordenaars. Het geheel land gaat sneller bergafwaarts dan gedacht richting Suribabwe. De leiders van verwordend Suribabwe lappen alle normen en waarden dan ook aan hun laarsen.Roven,stelen,berdirgen en manipuleren naar hartelust, hahahaha. Vele aanhangers krijsen onder invloed van de drugs…….. A FOUT, A NO NEKS, want didibri na oenoe fesimang.


  Maak melding

 5. Het sociale verval neemt schrikbarende vormen aan. “De sociale controle ie zo kenmerkend was voor de binnenlandse gemeenschappen, is er niet meer. Maar ook het plaatselijke gezag is aan het afbrokkelen. De jeugd is dan aan zijn lot overgelaten”,

  De teloorgang van de sociale controle begon ten tijde van de binnenlandse oorlog (Brunsie).
  De huidige leider van de binnenlandse bewoners (zich zelf noemende Marrons) toonde toen al geen respect voor het binnenlands gezag zoals di door de eeuwen heen is ontstaan.
  Het verbaasd mij dus niets dat de jongeren de criminaliteit induiken on hun grote voorbeeld Brunsie na te apen (dure kleding, dure auto, veel vrouwen, veel kinderen etc) hetgeen het noopt om op korte termijn zoveel geld bijelkaar e harken om dit leven te leiden.
  Normaal werken met een normaal salaris hoort er niet meer bij dus roven, overvallen stelen en verkrachten (veel vrouwen) en moorden (om geen getuigen achter te laten).
  Dus wie wind zaait zal storm oogsten maar in Suriname geldt
  Wie veel vrouwen heeft en veel nazaten ter wereld brengt zal bandeloosheid oogsten.


  Maak melding

 6. Het is goed, hoe meer harddrugs ze gebruiken hoe beter, dan kunnen ze snel naar de fillistijnen gaan.

  Opgeruimd staat netjes, ze zijn toch waardeloos die djoekas.
  Dumpen die handel in de Affobaka meer.

  Ompie Blunsie voorziet ze wel van drugs.


  Maak melding

 7. Debora je neemt mij dd woorden uit de mond. Vervelend is heg wel maar tegen dsze gebruikers vind ik het helemaal niet erg. Basjas en z.g. hoofd van dd stammen waaf zijn jullie nu.


  Maak melding

 8. Al vele jaren is er geen rust in het binnenland.Vanwege de anarchie en vaak totaal ontbreken van overheidsgezag is het steeds erger geworden.De buitenlandse poknokkers met hun zucht naat rijkdom en de enorme bandeloosheid hebben de4 zaak verergert.In deze moeilijke tijden moeten de leiders van ABOP en BEP bewijzen wat ze waard zijn.


  Maak melding

 9. Ook het zoveel mogelijk kinderen maken bij zoveel mogelijke vrouwen is cultuur en traditie. Dus laat ze hun cultuur en traditie maar behouden.
  Dit is inderdaad het gevolg van gebrek aan sociale controle. Alles wat ouderen doen en normaal vinden wordt door de volgende generaties overgenomen. Verantwoordelijkheden worden afgeschoven op Lantie. Alles wat fout gaat is de schuld van Lantie, nooit van jezelf.


  Maak melding

 10. Je zag dit aankomen, maar het valt toch zuur op de maag.
  Jammer, maar dankzij de internationale handel die ook vanuit Suriname en Surinaamse machthebbers hoogtij viert, is dit land en de jeugd hieraan ten prooi gevallen.
  De drang naar macht en financieel gewin gaat bij deze over alles heen.
  Men wist waaraan men was begonnen en moet nu jammer genoeg de feiten onder ogen zien.


  Maak melding

 11. Ha ha ha ha ha!Het hek van het racistische ongedierte staat weer op “OPEN”!
  Lees hierboven maar wat er staat.
  EN DIT SOORT SCHEPSELEN WILLEN ZWARTE PIET IN NEDERLAND VERBIEDEN!
  Ha ha ha ha ha ha !!!!!!!
  Bouterse zou zeggen:”Wie houdt wie voor de gek!”


  Maak melding

 12. =Nu komt alles naar buiten; blijkt dat onder de marrongemeenschap men het ook niet meer pikt dat een familie bepaalt wat er gebeurt en zichzelf rijk maakt terwijl de ander mag stikken.

  =Ik heb ook begrepen dat er geen respect meer is in het binnenland en de jongeren gewoon een ander richting kiezen, dit met alle gevolgen van dien.

  =Ook is vertelt dat de kapitein, bassjas en granman debet zijn aan dit soort situatie, omdat er enkelen zijn die ook alcohol en drugs gebruiken.

  =Men geeft aan dat juist van personen van wie je zou moeten verwachten een voorbeeld te zijn, zijn het juist die personen die een slecht voorbeeld geven.

  =Hoop dat het goed komt met de jongeren.


  Maak melding

 13. Het meer drugs gegeven worden zo dat deze ziekte alle binnenlandse aan het lootje leggen, dan zíjn de andere groepen wat beter leven zonder angst. Hoe meer ze gebruiken des sneller gaat, prima


  Maak melding

 14. Jammer dat sommige mensen negatief over drugsverslaafden denken! Vaak zijn het mensen, die het dagelijkse beslommeringen niet meer ziet zitten en ten einde raad
  aan de drugs gaan.Andere mensen zoeken hun heil aan de drank,maar over deze mensen wordt er vaak niks gezegd.
  Ik was vrijwilliger bij een afkick centrum voor drugsverslaafden,nou wat je daar ziet wens je niemand toe, laat staan de dood!Wat u niet wil wat u geschied,wens het een ander ook niet, heeft mijn zalige vader me altijd gezegd.


  Maak melding

 15. MEDUSA je moet wel superieur persoon zijn om andere mensen voor een schepsel uit te maken. Ik wist niet dat HITLER ook gekleurde kinderen had die op waterkant zijn te vinden!!


  Maak melding

 16. @Waarheid
  Jij mag de connotatie van het woord zelf bepalen.
  Dat zal ook aan jouw IQ liggen.
  Maar indien je wil weten wat ik voor die (racistische) schepsels,zoals jij die ziet,over heb?
  EEN NEKSCHOT EN DAARNA EEN KLAP VAN EEN HONKBALKNUPPEL EN OM HET HELEMAAL TE COMPLETEREN …. JULLIE RACISTEN DUMPEN IN EEN MASSAGRAF EN VOL GIETEN MET BETON!


  Maak melding

 17. Ay baya…,dat is een ontzettend groot plobleem in het achterland van Sranang Kondre.De waarheid is,dat er geen sociale controle op het gebruiken van de drugs is.De jongelui en jongedames zullen ook zijn die dat doen.Ik vraag me af wat kan het plaatselijke gezag hieraan doen!!!!
  Deze gasten leven als vrije vogels in de jungle.Ze zijn de baas in eigen huis.


  Maak melding

 18. We nemen toch alles klakkeloos over van de Zuid Amerikaanse landen, waarom niet marihuana legaliseren zoals Uruguay dat heeft gedaan? Kunnen we DiDiBri vanuit een andere bril in een hogere sferen zien als onze grootste lijder en de verlosser van deze wereld. Kunt u zich dat inbeelden, pres with his sticky watching the highest and biggest christmas tree of the whole wide world saying:”Gimi wan assisi, gimi wan djonko, mi high, mi high, mi high”.


  Maak melding

 19. Is het niet beter dat Belfort de druggebruikers nederig verzoekt om zich vrijwillig met de drugs aan te melden bij de politie ? Misschien helpt het ook wel om de cokeslikkers en de groothandelaren nederig te verzoeken om zich met de cokehandel bij hem, of de politie, aan te melden. Krijgen we toch nog een witte kerst.


  Maak melding

 20. Jammer jammer,vandaag aan de de dag kunnen we niet meer praten over gezagsdragers,er is totaal geen repekt.Maar wat wil je,als een land bestuurd wordt door een leiding,die in het zelfde schuitje zit.
  Als ik de toenmalige minister van justitie volgde Misidjan,dan maakte het niet uit of je marhuana rookte.
  Zonder dat deze man er stil bij stond dat hi door de jeugd gevolgd werd.
  En alles hebben we te danken aan 1980.
  Wie o wie zal dit probleem kunnen oplossen.


  Maak melding

 21. @verbaast
  JIJ ZEGT:”medusa je praat met dure woorden,maar het tweede gedeelte van je tekst geeft wel aan waar jij vandaan komt”.

  1.Dure woorden? 😳 Hoe zo?
  Voor jou misschien;een IQ kwestie?
  Dat had ik al kunnen vermoeden.
  De voor jou dure woorden behoren gewoon tot mijn actieve taalschat,kan er niks aan doen;jij had dan beter je best op school moeten doen of je in andere kringen moeten begeven,bewegen en ophouden waar Algemeen (Normaal) Nederlands (A.N) gebezigd wordt/werd.
  Dan waren de “dure woorden” wel “goedkoop” geweest.

  2.Het 2de gedeelte van reactie geeft exact aan waar ik vandaan kom,ja!
  Geen lafaard,maar strijdvaardig met alle mij ten dienst staande middelen (moordtuigen in dit geval).
  Tegen racisten,moet je waakzaam zijn en meedogenloos handelen.
  ZE VERBRANDEN EN HUN AS IN ZEE DUMPEN!
  AFMAKEN DIE HAP,VOORDAT ZE HUN GIF OVER ONZE VREEDZAME EN VREDELIEVENDE NAKOMELINGEN SPUIEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.