Onafhankelijkheid Suriname meer ‘beleven’

22

PARAMARIBO, 22 nov – De politiek speelt een cruciale factor in het beleven van democratie en rechtsstaat, het scheppen van welvaart en een goed en gezond leven van de burgers. Dit stelt de Nationale Partij Suriname bij acht en dertig jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname. “De onafhankelijkheid moet beleefd worden en regeringen dienen het vertrouwen van de samenleving niet te beschamen. De huidige regering faalt daarin op vele fronten.”

De samenleving maakt zich zorgen over het huidig financieel economisch klimaat. “Kastekorten nemen zienderogen toe en het gevaar voor inflatie en verarming is levensgroot aanwezig. De interventies op de valutamarkt hebben niet tot het gewenste effect geleid , mede vanwege het wegkwijnend vertrouwen in de monetaire autoriteiten en vermogen van de regering Bouterse om een prudent beleid te voeren”, stelt de NPS. Maar ook populisme viert hoogtij.

Probleem daarbij is dat de sociale maatregelen niet duurzaam zijn. Doelgroepen worden in afhankelijkheid gehouden. En dan is er nog het moreel verval. Hoge functionarissen en gezagsdragers geven blijk van laag moreel besef. De sleutel tot verandering is bij de samenleving zelf. “De huidige regering mist politiek bestuurlijk vermogen, maar wij hoeven niet te wanhopen. De uitdaging is het beste politieke alternatief te kiezen, de juiste beslissingen te nemen en het getij te keren.”

22 REACTIES

 1. De Nationale Partij Kombinatie (NPK) bestond toen uit de NPS, PNR, PSV en de KTPI. Zij hadden samen 22 zetels, terwijl de VHP alleen 17 zetels telde. De VHP was fel gekant tegen de onafhankelijkheid. Ze vond deze te vroeg plaatsvinden. Midden 1975 verlieten Paul Somohardjo, Liesdek-Clarke en Lee Kong Fong de NPK en vormden een driemansfractie zodat de NPK nog maar op 19 van de 39 zetels kon rekenen. Spoedig daarna was Lee Kong Fong enige tijd onvindbaar. Hij zou zijn ondergedoken na intimidatie door partijgenoten, zodat de verhouding in de Staten 19 tegen 19 was en er geen besluiten meer genomen konden worden. ‘Toen ook ” dus laat ze maar erin stikken onafhankelijk wouden ze die mpp.


  Maak melding

 2. Uitstekend verwoord door de NPS.

  Net als VHP moet de NPS nu aangeven met welke partijen ze na 2015 evt een coalitie willen vormen. Ze moeten de kiezers niet voor de gek houden. Als je dit zo lees dan is een kabinet met Bouterse, Somo en Lonnie ver te zoeken wat overigens terecht is.

  GRAAG REACTIE VAN DE NPS !


  Maak melding

 3. nps,toen jullie een gezamelijk macht hadden,hebben jullie jou als een staart gedragen,jullie lieten jou door koloniale politieke inzichten leiden en zo het volk verblinden van de echte feiten dat zich toen werkelijk afgespeeld hebben.

  nu praten jullie net als vhp,alleen in een ander conteks,waar moet jullie uitspraak naar toe leiden,’naar een oplossing of is het toch nog een strijd tussen ndp vs nps/vhp.
  wat ik vind is dat jullie niet begrijpen dat suriname aan een verandering toe is,maar wel een verandering in eigen zin zodat wij ons een vrij natie mogen noemen,als wij de stappen die nu door de regering ondernomen worden als bevolking niet stimuleren en in het goede zin vasthouden ,zullen,wij(surinamers en suriname)nooit tot zelf onploing komen en ook niet stabiel zijn.

  denk daar maar over naaa.


  Maak melding

 4. Sranangmang, in 1975 was de VHP, misschien begrijpelijk, bang voor de onafhankelijkheid, achteraf bekeken was hun angst onterecht, Hindostanen werden niet massaal vermoord en verkracht, tegenwoordig zijn de meeste VHPers trotse Surinamers, klets daarom niet meer over dat men toen geen onafhankelijkheid wilde hebben. Nu wil geen enkel weldenkende Surinamer dat Suriname weer een kolonie van Nederland wordt.

  Dat wil niet zeggen dat we geen kritiek mogen hebben op Surinaamse regeringen en hen blindelings moeten ondersteunen zoals Sra van ons vraagt, de huidige regering maakt er zo’n verschrikkelijke puinhoop van dat je wel gek moet zijn om nogmaals voor deze combinatie onder leiding van de NDP te kiezen.


  Maak melding

 5. Bij de onafhankelijkheid waren we vrolijke,optimistische jongelingen vol dromen.Vandaag zijn we vermoeide,door hoge bloed geplaagde ouderlingen.Velen zijn al met pensioen en meerdere volgen zo.De beleving van de onafhankelijk heeft ons alleen maar wind eieren gelegd.Ik zal de verworvenheden maar niet noemen.De jongemannen die gedood zijn in een zinloze oorlog getuigen van een de verworvenheden.


  Maak melding

 6. Hoe anders kan je verwachten wanneer de president, het volk het ook parlement desavoueert en ook de gemeenschap in zijn totaliteit, openlijk als onderhebbenden behandeld, en het wordt ook toegestaan. Vooral de hoge gezagdragers die zich geen houding weten aan te nemen, en door moreel verval, schaamt men zich nergens voor. Bij dit samenraapsel met hun “illusiepolitiek” en populisme en waar de gezagdragers in dienst van de overheid, zich met grensoverschrijdende internationale criminaliteit dus, illegale drugs- en wapen- én ook goudhandel bezighouden, en ook weer is de president erbij betrokken. En met de feestdagen – Srefidensi – aanstaande 38 jaren valt er niet veel te vieren, een lege staatskas, o ja, “Nyan Drigi Prisiri” NDP is er altijd wat te vieren. En de “inflatiespook” doemt langzaam maar gestaagd op, met deze (regering) is dit onafwendbaar, deze neerwaartse spiraal heeft zich al ingezet. Dat wil zeggen met de koers wat ingezet is door deze eigenwijze en incapabele kleptocraten, waar corruptie inherent is aan deze gezagdragers incluis de president. Je kan zonder sommige te kort willen doen, je afvragen wat er te vieren valt, na 38 jaren. Het steeds hebben over “soevereiniteit” en “onafhankelijk” zijn. Dan rijst bij mij direct de vraag; onafhankelijk waarvan of is het zo dat we juist, let wel; afhankelijker dan ooit zijn we geworden, maar hiervoor moet je rationeel zijn, emoties uitschakelen, dan kom je tot de conclusie, dat ook toen door onbehoorlijk bestuur er niets van gekomen is. Ook toen door partijpolitiek en het “Neokolonialisme” toen ingezet tot heden. Vooral wanneer je kijkt naar hoe het het onderwijs al die tijd is vergaan. Ja, het onderwijs verworden tot het ondergeschoven kind of het kind van de rekening, verwaarloosd. En juist daarmee, dus onderwijs en volksgezondheid dus, het niveau van deze instituten – door te meten, want meten is weten – is bepalend voor de welvaart van een land. Tot in de 70er jaren waren we na de VS en Canada nummer1 één van de Amerika’s, ook hebben we het zelf uithangen gegeven, wat erg jammer is. Terwijl Suriname nog bezig is met het praten over ontwikkeling wat nog moet komen na 38 jaren, het lijkt wel “cayanagraman” en mijn vader zalig zei altijd; “mensen-die-met-hoop-leven-, sterven-in-verwachting”, en daar moet ook degelijk rekening mee gehouden worden. Het juiste antwoord is; vraag je niet af wat kan mijn land voor mij doen, maar stel de vraag, wat kan ik voor mijn land doen. En daar zijn we juist in gebreke gebleven, bij gebrek aan vaderlandsliefde, dat is wat ons overkomen is, hoe spijtig het ook klinken mag.


  Maak melding

 7. Alweer gezeik in de ruimte en juist van deze NPS idioten. “Wees gerust alles komt terecht”, dit zei eens een hele dikke zwarte creoolse gelovige wiens standbeeld met de regelmaat van de klok bepiest en bekladt wordt op het onafhankelijkheidsplein. Ook hij zal nimmer gelijk krijgen, daar zijn goedgelovige soortgenoten heden ten dage nog verder vervallen is tot decadentie dan ze al was zodat de mogelijkheid zich te upgraden een sprookje zal blijven evenals hun Bijbelse verzamelsprookjesboek.

  En zoals normaliter weet ook deze partij te vertellen inmiddels het wiel ook te hebben uitgevonden. Oh wat zijn ze verstandig zeg, oh wat een eikels die alweer indianenverhalen verspreiden. Zo ziet men maar weer, er zijn ook eikels die op twee benen rondlopen en helaas niet aan een boom hangen. En het Surinaamse burgervolk, die gelooft natuurlijk weer alles en wel in geuren en kleuren volgens het sadomasochistische principe “het prettig vinden van kommer en kwel door het ontvangen van pijn.

  Zodoende zal dit volk het wezen van hun menszijn nimmer bevatten daar zij van de bron af verstoken is van geestelijke inzicht die keer op keer de oorzaak is van geestelijke armoede. En hun religieuze inzicht die zij van kindsaf met de paplepel hebben binnengekregen zal voor hun eigen ondergang zorgen. Eind goed al goed, dit is hun loon.

  Het leeuwendeel van het Surinaamse volk is ziek in haar kabissa. Geef me maar de sleutel van het Surinaamse wapenarsenaal yèrè zodat ik even pret kan hebben tot heil van allen die een hemelse doel nastreven. Ik help alleen maar een handje om ze hun wensen te laten uitkomen zonder enige poespas. “Het heeft geen zin om te wenen daar waar tranen verboden zijn.” I rest my case.

  django


  Maak melding

 8. Beste koos, jij vroeg voor een reactie omtrent de samen werking tussen het nieuwe front en andere partners, zonder de N D P .Ik denk dat het niet mogelijk zal zijn om zonder de N D P een regeer formatie te vormen, helaas mensen zijn bewust geworden men gaat voor ontwikkeling en dat heeft het nieuw front niet! Het is bewezen al die jaren. WAT EEN SCHANDE TOCH!!


  Maak melding

 9. sra,
  Kan jij mij uitleggen door welke politieke inzichten drugsbaron bouterse zich laat leiden??
  Neem ook 25 feb 1980,8 december 1982 en moiwana in aanschouw.


  Maak melding

 10. @ sra geen enkel surinamer is blij met onafhankelijkheid.
  degene die blij waren zijn de creolen geweest EN ZIJ ZIJN DE EERSTE DIE HET LAND HEBBEN VERLATEN EN ZICH IN BIJLMER EN ALMERE HEBBEN GEVESTIGD,ZE HADDEN OOK GEZIEN DAT HET LAND NAAR DE HEL GING,EN DAT HADDEN DE HINDUSTANEN AL EERDER GEZIEN!!!!!!!!!TANG BOENG


  Maak melding

 11. onafhankelijkheid van Suriname heeft alleen verdriet mee gezaaid ,familie zijn verscheurd .vader moeder zijn alleen achter gebleven in het land van armoede .
  met welke trost wordt in Suriname de onafhankelijkheid dag gevierd .
  de criminaliteit neemt dag na dag toe.
  Er is geen enkele reden om onafhankelijk dag feest te gaan vieren.


  Maak melding

 12. Suriname is nog steeds afhankelijk,hier en daar geld lenen.
  En dat is de hedendaagse ontwikkeling.
  Elke dag berovingen verkrachtingen,en noem het maar op.
  Armoede


  Maak melding

 13. Suriname is momenteel een grote puinhoop. Chaos en ellende. En niet te vergeten armoede en armoede en nog eens armoede in ieder opzicht.

  De Surinaamse bevolking krijgt een koekje van zijn eigen deeg.
  Eigen schuld dikke bult.


  Maak melding

 14. Weer gaan we feesten omdat Suriname 38 jaren onafhankelijk is, maar infeite in een groot financieel economische chaos verkeerd, door wanbeleid van deze meest corrupte regering alle tijden. Je verzuipt haast in de plannen, die deze populistische incompotente gezagdragers voor schotelen en die alleen maar negatieve-energie uitstralen. En weer een superdeal in de goudsector, hoe zit het met de inkomsten?, de busvervoerders en andere instanties wachten (al maanden) nog steeds op uitbetalingen, en steeds beloven. Hoe denkt deze vooral de president dit stagnerende beleid om te buigen?, met dit samenraapsel die geen beleid voerend in het landsbelang, maar zich hoofdzakelijk en uitsluitend bezig houdend met corruptieve activiteiten. Het land alleen maar laten bloeden of uitknijpen/uitpersend, vooral op posten waar ter zake kundige ambtenaren? vereist zijn, worden juist onvolwaardige partijloyalisten geaccommodeerd. En vaak een koe niet van een kalf onderscheiden kunnen, zo erg is het gesteld met sommige van deze hufters. Van deze ongeschoolden moet en kan je niet veel verwachten, en juist hierin grossiert deze regering. En dan praten we niet over het vaak ontberen van socialevaardigheden, het basale gemis aan kennis straalt rijkelijk van hen af. Vooral het haast asociaalgedrag bij sommige loketten valt op en ook erg irritant, mensen die helemaal geen uitstraling hebben, en vaak niet weten hoe zich te gedragen! van die prasi oso soort, die hun huiselijke problemen ook mee naar hun werk nemen. Het zou niet misstaan een feest van verzoening en saamhorigheid vieren, en laten we eerst zien dit te bewerkstelligen en dan feesten, want feesten kant iedere dag. Hoogtij om het land nu echt te gaan leiden en niet laten lijden, laten we het 38e jaar een jaar van de sociaal maatschappelijk financieel en economisch probleem serieus in ogenschouw nemen. En juist nu installeert deze laaggeletterde sujet een niet zwaargewicht in de economische materie, op het ministerie van financiën, dus een kneusje (een marionet) mag je gerust stellen. Dit opdat de president met zijn (surrogaat) loyalist makkelijker graaien kan. Dus, het probleem van de financiële monetaire autoriteit, is dan tóch niet opgelost. Gewoon oude wijn in nieuwe zakken! Het chronisch tekort aan liquidemiddelen zal zeer zeker met dit kneusje, blijven bestaan en balans en rust zullen uitblijven zonder stabiliteit op de financiële markt. Dus, de inflatie zal met rasseschreden toenemen, 1 één SRD krijgt door de spoedige geld dewaardering misschien wel 2 of 3 nullen. Weer bij af, want dat staat nu al aan te komen, de Surinaamse valuta wordt minder waard. Je verdient niet, maar blijft uitgeven en daarom is deze nu gevoerde politiek “illusiepolitiek” achter haalt. Drai anu par’ à boto! Noso au sungu, bika un’ no sab’ swin!


  Maak melding

 15. Emile Wijntuin: een laffe daad is nooit en nimmer een helden daad. Het belang van het volk had doorslag moeten geven. 100 % consensus was zoek. Eerder chaotische toestanden.

  NPS moet voorkomen dat onvolwaardige partijen de regeermacht vererven. Echter is een regering met NPS destructief voor het land. Altijd al geweest trouwens.

  De VHP is een stabiele factor. maar eenmaal in het machtscentrum dan slaat hebzucht toe.

  Welke combinatie is goed voor Suriname.

  Geen enkele positief ingestelde partij wil nu bekennen welk beleid straks gevoerd zal worden.

  De kapers liggen op de loer.

  ABOP en PL heeft overtuigend bewezen onwaardig te zijn.
  KTPI is onbetrouwbaar.

  Andere partijen hebben weinig inbreng.

  Beter voor Suriname een politieke omslag. Dus geef partijen als SPA, DA91, DOE en NS meer verantwoordelijkheid.


  Maak melding

 16. henkes

  ik neem aan dat jij van nederlandse afkomst ben,als dat zo is,vraag ik jou vriendelijk om niet in surinaamse zaken te bemoeien,maar als jij van surinaams afkomst ben,’dan zeg ik tegen jou dit;jij volg toch ook de regering in nederland blindelings,wat heb jij over suriname te kletsen,’een land waar jou navelstreng misschien begraven is,nu moeten wij de surinamers het zelf doen,wij hebben een regering dat nog geen drie jaren aanzit,wat verwacht jij dan,na alle puinhoop dat door de vroegere regeerders achtergelaten is,’het lijkt misschien niet zo,maar,deze regering heeft een zware vracht op zich genomen,;denk jij dan dat het zo makkelijk is om alles in ballans te krijgen,terwijl,er van de andere kant zware tegenwerking wordt geconstateert,dat kan jij toch ook op deze forum merken.

  paars is mijn kleur

  is het nu nog niet duidelijk dan.


  Maak melding

 17. sranang man

  ik denk dat jij degene bent geweest die zijn toevlugt richting nederland heeft gekozen.

  uit jou uitspraak kan ik merken dat jij niks van wat jij neer typt afweet,;doe eerst een annalise over het aantal afrikaanse surinamers naar nerderland in die periode en hoeveel in een hele korte tijd terug naar suriname gegaan zijn.

  kom daarna weer terug met jou gebrabbel.


  Maak melding

 18. Onafhankelijkheid is een dag van BEZINNING….

  Wees vooral objectief…toon GEEN kuddegedrag…

  Ga bij je zelve na indien het voor jou voordeel of nadeel heeft opgeleverd!!!

  Zij die toen grote voorstanders waren van de onafhankelijkheid, wat doen jullie dan in HOLLAND ?


  Maak melding

 19. @ sra tuurlijk heb ik en de grootste deel van de hindustanen richting nl en amerika gekozen ,omdat als een aap een kokosnoot krijgt in zijn handen niet weet wat ie ermee moet doen ,dus gaat hij van alles ermee proberen om het open te krijgen tot dat ie vernietigt is en niks meer van overblijft .kijk maar naar alle afrikaanse landen het gaat uitstekend met ze tang boeng


  Maak melding

 20. Hoe zou een gezond mensen de (onafhankelijkheid) meer moeten beleven, want de terwijl je aan het feesten bent; “à su e kwins’ yu na yu futu”, los dat even op. Wel is het altijd zo, na regen komt zonneschijn en als je op het platteland woonde, na regen komt modder. En met een lege staatskas en sombere financieel economische vooruitzichten, dan valt als je mij vraagt, niet veel te vieren. De staatsschulden lopen schrikbarend op, door onbehoorlijk bestuur. Met de rechtsstaat en de democratie in verval geraakt. Ook het vervangen van vakkundigen door ongeschoolden die het juist voor het zeggen hebben, en het ook laten blijken. En dan niet te vergeten de angstcultuur alom heersend, geen juiste besluitvormingen van anderen willen aannemen, maar de eigen visieloze wil toepassen. Het is een koersloze richting wat dit schip gekozen heeft, dus zal het zeker stranden. En een gestrandt schip moet geëvacueerd worden, drenkelingen moeten geredt worden, het schip heeft averij opgelopen. Door de onkundige bestuurders die altijd denken het beter te weten, en steeds totaal verkeerde beslssingen nemen. Dit zonder overleg pleging vooraf. De nieuwe regeerders moeten aangenomen functionarissen op hun merites beoordeelden, en niet anders, want dit is het grootste manco waar Suriname mee kampt, je kan het goed vinden of niet, het is niet anders!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.