Generaal Van Uhm voor monument naar Suriname

34

PARAMARIBO, 22 nov – De voormalige bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, brengt een bezoek aan Suriname. Van Uhm zal in Paramaribo het monument onthullen van de vroegere Troepenmacht in Suriname, Tris.

Dat gebeurt tijdens een speciale ceremonie op zeven en twintig november in de directe omgeving van het Fort Zeelandia . Van Uhm verricht de onthulling samen met minister Lamuré Latour van Defensie. Het monument moet ruim veertig Nederlandse en Surinaamse militairen helpen herdenken. Die zijn omgekomen in de periode waarin Suriname nog een kolonie was van Nederland. De namen van de overleden manschappen zijn te lezen op het gedenkteken.

Het initiatief komt van de Nederlandse stichting Tris-contacten. Hoewel het Nederlandse ministerie van Defensie de financiering grotendeels op zich nam, is er geen directe bemoeienis. De gekozen plek is niet ver van de plaats waar een ander militair monument komt te staan. Het betreft een gedenknaald voor de militairen die sneuvelden tijdens de oorlog tegen het Jungle Commando. De voorbereidingen liepen daar nogal stroef, omdat wat formaliteiten waren ‘vergeten’.


34 REACTIES

 1. Wel ja joh, gooi heel de stad vol met van die achterlijke monumenten. Of die geweldige EEEEErlijke politici. Waar komt die van DDB sr. of DDB jr. straks te staan?
  Die beelden van die politici is toch niet om trots op te zijn. Het is om je eerder te schamen. Die pingping op het Oranjeplein zo corrupt als de pest geweest. Weg met die troep en zet iets neer waar de Surinamer trots op kan zijn. Maar wat?


  Maak melding

 2. Beste Pablo, een grafzerk van Bouterse op de vuilnisbelt. Daar zal iedere Surinamer trots op kunnen zijn. Wat zeg ik, waarschijnlijk wordt een bedevaartsoort voor paarse kakkerlakken. Dus entree heffen en horeca omheen bouwen. Prachtig toch… 🙂


  Maak melding

 3. Vooral de NDP roept bij tij en ontij: Bakra basi a keba!
  Waarom komt er uitgerekend tijdens deze regering een monument van de Tris in Suriname te staan? Dat de Tris militairen graag een monument willen hebben om hun gevallen makkers te gedenken kan ik me voorstellen. Het zou meer dan genoeg moeten zijn dat de Surinaamse overheid toestemming geeft om zo’n monument neer te mogen zetten in Suriname, wij Surinamers hebben immers, op de Baas, de Koning van Marowijne en de Lakei na, geen ruzie met Nederland, maar waarom Lamuré persoonlijk met de onthulling van het monument moet gaan bemoeien snap ik niet.


  Maak melding

 4. Uhm….uhm….nog meer monumenten aan de waterkant, nog meer slaapplaatsen voor de daklozen. Vooral die nieuwe met 4 trappetjes aan elke kant. 4×4 is 16 slaapplaatsen, net stapelbedden.
  Overdag kun je heerlijk slalommen tussen de monumenten door, met je fiets, autoped, lopend of met de skateboard.
  Heb je vuilnis, gooi maar lekker in de 100.000 grijze reuzen bloempotten van Baas B en broer Bram.
  Dan hebben ze nog een functie!
  Plein nanga Watrasé: watra ai! Soso kré j’e kré!


  Maak melding

 5. Als er zelf respect en eigenwaarde er zou zijn zouden de zwarten kunnen inzien dat dit niet thuis hoort in het land.
  De witten hebben nooit wat betekent voor het land dan het uit te zuigen.De zwarten wachten op bedel geld die de witten hun geven om daarna alles weer terug te nemen .Jammer dat de hersenen van de zwarte het niet toe laat om dit te kunnen inzien.
  De witten draaien de zwarten om hun pink.


  Maak melding

 6. Een herinnering aan die goeie ouwe tijd,een tijd waarin er in Suriname nog gewerkt werd,mischien niet geheel vrijwillig maar het was een welvarend land zonder corruptie en geen crimminelen aan het bewind,ik had 50 jaar eerder geboren moeten worden.


  Maak melding

 7. Het monument moet ruim veertig Nederlandse en Surinaamse militairen helpen herdenken. Die zijn omgekomen in de periode waarin Suriname nog een kolonie was van Nederland. De namen van de overleden manschappen zijn te lezen op het gedenkteken.

  de vraag is;hebben zij voor suriname en bevolking gestreden of was het een oorlog tussen de weggelopen slaven die voor de vrijheid van hun broeders en zusters in stijd met die soldaten waren.

  hoeveel van die slaven zijn in die periode omgekomen,’heeft men ook daaraan gedacht,of waren mijn voorouders geen mensen.

  ik zou eerst naar de ware feiten gaan kijken om de waarheid te achterhalen en op die manier de waare feiten naar voren halen,en niet,door valse trots,iets neer zetten dat eigenlijk een beeld is van mannen die tegen het surinaams bevoking onderleiding van euro nl gestreden en vermoordt hebben.

  WAKE UP


  Maak melding

 8. Niet vergeten dat de TRIS een onderdeel is van de geschiedenis van Suriname. Eigenlijk zou ook een gedenkteken voor de KNIL, de voorloper van de TRIS moeten komen. Niet alleen ik, maar vele Surinamers hebben een vader, grootvader of overgrootvader, die in de KNIL heeft gezeten. Het grote verschil is dat bij de KNIL meer beroepsmilitairen en bij de TRIS meer dienstplichtigen hebben gezeten.


  Maak melding

 9. Deze heer van Uhm, heeft niks te zoeken in Suriname en wordt door defensie in Ned misbruikt (omdat zijn zoon in Irak is overleden tijdens een missie ) als een genoeg toediening voor z’n taken in het Nederlands leger.

  Van Uhm zou aan de minister in Suriname moeten uitleggen wat de rol was van kolonel Valk, en ook Nederland was c.q waren tijdens de coupe in 1980.

  TRIS, Troepenmacht In Suriname ! Deze missie was tijdens het Tigrie conflict met Guyana rustig te chillen in het ‘Prins Bernhard Kampement’ en hebben ze de Surinaamse politie afgestuurd op dit grensconflict.

  Suriname had geen vijanden in de regio en toch was er een troepenmacht (werkverschaffing) gevestigd !


  Maak melding

 10. @milton,
  Jongen , sorry maar wat kan jij toch dom praten. Jij mist het hele context. Wat weet jij nou van deze man, en vooral van zijn zoon?
  Je informatie slaat echt nergens op. Commentaar om niks. Gaje huiswerk eerst goed doen voor je zomaar wat zegt. En heb je vragen over deze persoon? Vraag gerust.


  Maak melding

 11. @milton,
  Jij weet echt kwaadbloed te doen borrelen…maar aan de andere kant ben je nu echt een zielig jaloers geval en dat bewijs je steeds keer op keer.
  Ga hulp vragen zielig jong.


  Maak melding

 12. @sra,
  Jij samen met die halvegare idioot milton…gaan jullie beiden prof.hulp zoeken.
  Gezien jou opmerking op dit onderwerp…boi een zoetwatergarnaal heeft meer hersenen dan jou. Schaam je.


  Maak melding

 13. @sra… of je nu een man bent of vrouw: je bent gewoon een klootzak!
  Vanaf 1957 (het begin van de TRIS) had men in Suriname respect voor elkaar, zag de boel er in ieder geval fatsoenlijk uit en kon je vrijuit( ) op straat.
  Jouw praat hoort in ’t fascisme thuis…

  En @Milton, je hoort te weten waar je ’t over hebt…
  Ik heb de bewijzen dat de Tris ten tijde van ‘Tigri’ stond te trappelen om de Guyanezen de grens over te zetten, maar dat dit van hogerhand tegengehouden werd!
  Precies zoals dat een paar keer in 1975 gebeurde, niet lang voor de onafhankelijkheid van 25 november.
  Toen het erom spande in de stad zaten de Trisser bewapend en al in het PBK te wachten om zo mogelijk in te grijpen.
  Opnieuw (en gelukkig) was van hogerhand besloten om de onlusten door de eigen politiemacht te laten bestrijden!

  Ken uw geschiedenis…
  Vanaf 1980 heeft de Surinaamse bevolking de militairen verwelkomt en laten begaan, en vanaf 2010 voorgoed de vrije hand gegeven!


  Maak melding

 14. Surinamers blijven altijd klagen en huilen over het slavernij verleden en toch wordt er niet opgetreden tegen dit soort idiote geldverslindende monumenten. Dit zijn surinamers . Wat hebben wij aan de monumenten . Het land is nu zelf een monument om naar te kijken want het biedt t niets en het krioelt ervan de duivels en moordenaars en corrupte idioten.
  Kijken jullie toch vooruit man jullie maken jezelf te schande. Opzouten met monumenten.


  Maak melding

 15. Het was augustus 1969: De Guyanezen vallen binnen! Of waren ze verdwaald? In ieder geval werden wij geïnterneerd in het PBK, ik geloof een volle week. Bezettingsmacht? flauwekul. De helft bestond uit Surinaamse dienstplichtigen. De kranten stonden er vol van: “De TRIS is een vakantieoord!” Ze hadden misschien wel een beetje gelijk. Maar de Romeinen wisten het al: “Als je vrede wil, bereid je dan voor op oorlog!”.
  Een monument voor gevallen soldaten, zowel van de TRIS als van de smerige oorlog? Toch een blijk van respect voor de mensen die er mede toe hebben bijgedragen dat mensen als @sra en @milton, volstrekte nonsens kunnen uitbraken. Leve de vrijheid van meningsuiting!


  Maak melding

 16. al die dingens wat jullie voor bouta wenst passen jullie op dat het niet met jullie familie gebeuren wie kuil voor een ansder graaf valt zelf in, ik dat omdat de mensen van jullie niet aan de mach is dan worden jullie verdomd gek van he


  Maak melding

 17. De Tris stond klaar om in te grijpen toen de Guyanesen post Tigri hadden bezet. Echter werd van hoger hand de opdracht gegeven om dit niet te doen . Ik kandit als oud Trisser bevestigen omdat ik zelf daar heb gezeten .Dus de Tris de schuld geven slaat nergens op.


  Maak melding

 18. Beste Sra en Milton: Dieper zakken dat jullie Paarse Kakkerlakken is niet mogelijkheid.

  Bij elk onderwerp de slavernij weet tevoorschijn halen. Hoe ziek zijn jullie?

  Jullie hebben vast diep in jullie buidel getast om het slavernijmonument in Paramaribo te mee te financieren zoals jullie mede-nazaten.

  Blijkbaar ziet dat slavernijsyndroom niet zo diep wat er is helemaal NIKS opgehaald. Heel Nederland lacht zich rot. Te gierig om geld te storten om via een monument eer te betuigen aan je voorouders.

  Alleen als het syndroom jullie goed uit komt, halen jullie het te voorschijn. Misselijkmakend.


  Maak melding

 19. flauw e kul,engel,henk de molenaar,esan.

  jullie weten alleen het oppervlakkig gedracht,maar wat weten jullie van de insite story(wat achter de schermen afgesproken is),of weten jullie toevallig onder wie en voor wie die soldaten in de strijd gegaan zijn,’wat weten jullie daarvan,’suriname was toen een kolonie van nederland,zeg dan door wie en voor wie en met welke doel deze zoldaten hun opdracht uitgevoerd hebben.

  jullie weten het toch,’laat dan de waarheid openbaar worden.


  Maak melding

 20. @sra…
  …graag iets meer duidelijkheid over wat je hier probeert te stellen!
  Dan zou ik je, denk ik, van repliek kunnen dienen.
  Van die vaagheden kom je niet verder: heb je ’t over de Binnenlandse Oorlog, misschien?
  (@Paraman schijnt hier bijvoorbeeld meer van af te weten).

  Trouwens, ik heb honderden pagina’s dossier over de wérkelijke toestand van direct vóór de Onafhankelijkheid, en tevens over de rol van ‘Valk’ en al die Hollandse plús Surinaamse bewindslieden in deze!!


  Maak melding

 21. @sra,
  Kan jij nu eens duidelijk zijn met wat je bedoeld??? Wat is of zien wij oppervlakig??
  Met alle goede bedoelingen hebben de TRIS oud gedienden de moeite genomen en geloof me met veel genoege en respect om een monument te plaatsen voor de gevallen militairen tijdens hun dienst. Let wel gesneuvelden militaitren niet tijdens oorlogshandelingen. Hopenlijk dat jij sra het nu wel probeert te snappen. Alvast bedankt.


  Maak melding

 22. Beste sra,
  Nieuwsgierig vraagje hoor, wat weet jij nou van de TRIS periode? De manier van hoe jij op dit forum reageer laat je wel blijken dat je er echt geen weten van hebt. Voor de huidige militairen tot 2010 trainde die in het Surinaamse jungle. Dat waren de bezigheden van de TRIS militairen in hun tijd let wel zo’n 20 jaren. En laat me je een ding zeggen Sra, Alle oud gedienden van de TRIS, keren jaarlijks terug naar Suriname voor een reünie of met de groep of met hun Surinaamse partner die z3 tijdens hun dienstplicht hebben leren kennen.Die bakras waar jij zo tegen bent werden de hantjes genoemd..van een ieder hele leuke verhalen en niks negatiefs over Suriname.


  Maak melding

 23. Betreft mijn posting van Vrijdag 22 november 2013 om 15:41 uur, door Tamara

  Ik wil niet oneerbiedig zijn naar de gevallenen en ik heb geen bezwaar tegen het oprichten van een monument voor de TRIS.
  Dat wil ik even duidelijk stellen. Mijn excuses als dat verkeerd is overgekomen.
  Mijn bezwaar richt zich op de plek, de Waterkant.
  Maar dat heb ik al uitgelegd.


  Maak melding

 24. Engel,flauwekul

  Als meerdere mensen op deze forum mij begrijpen wat mijn posting betreft ,en jullie niet, dan hebben jullie een probleem met lezen en begrijpen..


  Maak melding

 25. Koos…Koos …Koos ben het roerend met je eens vooral wanneer je toestemt dat hij op de vuilnisbelt komt te liggen NAAST JOUW GRAF zodat de paarse volgelingen precies weten op welk graf ze mogen ZEIKEN dank u!!!!En als je echt zo dapper bent ga naar oom Deci en vertel hem jouw bedoelingen…dappere zijkant criticus!Durf je dat niety ……ZWIJG DAN VOOR EEUWIG!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.