vrijdag, december 1, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijLauw antwoord op Surinaamse slavernijpetitie

Lauw antwoord op Surinaamse slavernijpetitie

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 22 nov – De Nederlandse regering heeft lauw gereageerd op een petitie uit Suriname over compensatie voor het slavernijverleden. Volgens activist Armand Zunder is er hooguit sprake van een ‘diplomatiek signaal’.

De petitie ingediend bij de Nederlandse ambassade moest een dialoog op gang brengen over compensatie. Intussen is dus gereageerd, zij het niet zoals verwacht. “In het antwoord wordt de ontvangst van de petitie bevestigd. Er wordt voor bedankt en er wordt verwezen naar een toespraak die Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, heeft gevoerd op één juli in het Amsterdamse Oosterpark”, zegt Zunder tegenover de Ware Tijd.

Zijn comité Reparatie Slavernijverleden Suriname zal het er niet bij laten. Volgens eigen berekening is Nederland ruim honderd miljard verschuldigd aan de Surinaamse nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikanen. “Ze hebben de eis van het comité niet afgewezen, dat Nederland erkent dat de tot slaaf gemaakten materiële en immateriële hebben ondervonden gedurende de slavernij en dat zij voor die schade gecompenseerd moeten worden. Dat is belangrijk”, aldus Zunder.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

41 REACTIES
 1. Het is zo jammer dat de mensen hun energie in dit soort gedoe stekken.
  Meneer Zunder zou beter moeten weten. Hij kan de natie Nederland niet gelijkstellen aan individuen en ondernemingen die 400 tot 150 jaar geleden allerlei foute, slechte of misdadige dingen gedaan hebben.
  Als hij Nederland aansprakelijk denkt te moeten stellen moet hij ook alle bloedsbroeders en zusters in Afrika aanspreken voor het verkopen van hun zusters, broeders, buren etc. Dam moet hij ook de opkopers van Arabische origine aanspreken etc.

  Natuurlijk waren de mensen toen naar onze maatstaven van nu heel erg fout maar als meneer Zunder zo tegen slavernij is moet hij geen gebruik meer maken van z’n mobiele telefoon en geen hemden meer dragen die in oost Azië genaaid zijn, etc. Want in veel van de producten zit SLAVEN ARBEID.
  Wij allemaal profiteren van Slavenarbeid.

  Reken voor u zelfs af met het verleden en doe iets aan het heden. Ons verleden heeft ons gemaakt wie wij zijn en wat wij gaan worden. Heb respect voor het eigen verleden en werk aan uw toekomst. Maak u zelf geen slachtoffer van omstandigheden die u nooit gekend heeft.


  Maak melding

 2. =Ik ben alleen benieuwd naar het bedrag die geclaimd gaat worden, dit omdat Zunder ooit had aangegeven dat het om een bedrag van 125, miljoen euro gaat.

  -Omdat mevr Sheperd in beeld kwam heeft zij toen aangegeven dat Suriname miljarden moet vragen toen is het bedrag miljarden geworden.


  Maak melding

 3. Wat hadden ze anders van Nederland verwacht. Veel gejuich, polonaise of hadden ze gebak geserveerd voor Dhr Zunder ?

  Gvd Surinamers blijven maar hangen in die slavernij syndroom. Voor ieder falen wordt slavernij als excuus gebruikt. Precies de reden waarom Suriname geen millimeter verder komt. Daarbij komt ook kijken dat het land geregeerd wordt door de paarse rovers bende welk de electoraat blij maakt met valse beloftes en de vele leningen.

  Inmiddels is Nederland vandaag Mexico voorbijgestreefd als grootste tomatenexporteur ter wereld. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad vrijdag uit de meest recente exportcijfers. De Nederlandse land- en tuinbouwsector verkocht vorig jaar voor ongeveer 1,8 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro) aan tomaten over de grens, terwijl Mexico ‘slechts’ voor 1,7 miljard dollar exporteerde.

  De twee grootmachten op het gebied van de tomatenhandel worden op gepaste afstand gevolgd door Spanje, dat voor 1,2 miljard dollar aan tomaten uitvoert.

  Een kilo tomaatzaad (nld grootste producent ter wereld) is meer waard dan een kilo goud en toch blijven de Surinamers inzetten op goud. Bizar…

  Suriname is volledig de weg kwijt ! Zal wel aan de Slavernij liggen. Armand Zunder moet zich vandaag nog laten opnemen bij de eerste beste GGZ instelling. Met deze idiote acties zet hij Suriname verkeerd neer op de kaart.

  Have a nice day …


  Maak melding

 4. op een mooie dag besluit Karel de Sint (fictief) samen met een 100-tal matrozen uit te varen om in Afrika de inwoners aldaar te vangen voor eigen gewin!

  daar aangekomen……

  Karel karel.. moet jij ze zien rennen, als een hinde, en daarbij zijn ze atletisch gebouwd en een kop groter dan wij, da hoe gaan wij vadsige rum-zuipende deze gazellen vangen??

  ho ho ho zegt Karel !no spang!… he piet wij jij die kist met kraaltjes & spiegeltjes halen, onderwijl ga ik op zoek naar de Koning!

  zo ging het tog 🙂


  Maak melding

 5. Wat had dhr. Zunder dan verwacht? Dat de Nederlandse ambassadeur eventjes een check van 100 miljard euro zou uitschrijven?

  Ik begin me af te vragen waar dhr. Zunder zijn berekening op baseert. Eerst waren er berichten over 50 miljard. Zie http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/1673
  Vervolgens was het bedrag binnen no time opgelopen tot 70 miljard. Zie http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=23658%3Ageen-eenduidig-standpunt-over-herstelbetalingen&catid=73%3Abinnenland&Itemid=58

  Volgens de door hem zelf ontwikkelde rekenmethode zou het bedrag aan herstelbetaling 379 miljard euro moeten zijn. Zie https://www.waterkant.net/suriname/2008/06/25/379-miljard-euro-herstelbetalingen-vanwege-slavernij/

  En nu is het dus 100 miljard. Nog steeds aardig wat doekoe, maar hoe serieus ben je dan nog als gesprekspartner? Of krijgt de Nederlandse regering een forse korting ivm de huidige economische crisis?

  Het is niet te verwachten dat de Nederlandse regering bereid is tot gesprekken over herstelbetalingen. De verwijzing van de ambassadeur naar de toespraak van minister Asscher op 1 juli jl. zegt al genoeg.

  En intussen is dhr. Zunder zich aan het ontpoppen tot de Surinaamse Don Quichotte. Er zijn in Nederland nog genoeg molens waar het tegen kan vechten.


  Maak melding

 6. Laten we eindelijk eens ophouden met deze poppenkast.
  Suriname is een onafhankelijk land, dat heel goed zijn eigen broek kan ophouden en niet afhankelijk is van een financiele compensatie voor het slavenverleden.
  Bovendien zal zo’n compensatie nooit worden gegeven.


  Maak melding

 7. Sunnyboy kan het beste voorbeeld geven aan al die klagers. Follow me……back to my roots…Afrika, Mali,Zimbabwe,Somalie,Kenya etc. Hahaha, aan dovemans oren gezegd.


  Maak melding

 8. @pasew:

  De voorouders van de heer Armand Zunder, werden door de Ghanese krijgers gevangen genomen in Burkina faso.
  Deze Ghanese krijgers waren bijzonder sterk en machtig.
  Vervolgens werden de gevangenen overgebracht naar Ghana.

  Hun nakomelingen hebben het diverse keren in Amsterdam verteld.


  Maak melding

 9. En wie zijn dan de begunstigden van de eventuele compensatie ?

  Geen compensatie over slavernij-verleden van mijn belastingcenten !

  Er is al genoeg gecompenseerd !


  Maak melding

 10. De slaven zijn slecht behandeld en hebben recht op een financiele compensatie.
  Willen alle (nog in leven zijnde) slaven zich aanmelden voor het ontvangen van een vergoeding voor de slechte behandeling en het leed dat hen is aangedaan?


  Maak melding

 11. Het is eigenlijk best zielig dat Zunder zo in z,n eigen onzin blijft geloven.
  Hoe kan Nederland Spanje en Frankrijk aansprakelijk stellen voor de bezettingen die Nederland heeft gehad.
  Nederland bestaat zelf pas 150 jaar.
  Warhoofden.
  Ga lekker zeuren over negerzoenen en zwarte piet,


  Maak melding

 12. Waarom moet dé huidige generatie geld krijgen??? Zij hebben absoluut géén recht op dat geld!!!

  Bij de onafhankelijkheid van Suriname hebben zij 3,5 miljard gulden gekregen van Nederland.

  Wat hebben zij met dat geld gedaan???? Als je in Paramaribo rond loopt, kun je zien wat zij van dat gelegaliseerd hebben?? Wie kan mij dat laten zien. Ik zie het niet.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 13. Het is geen poppenkast maar de harde werkelijkheid die de zwarte niet kan inzien.Door dat de ziel en lichaam van de zwarte hem/haar ontnomen is tracht de zwarte zo hard mogelijk een even beeld van de witte te worden. Zie de geschiedenis van het land hoe snel de Afro Surinamers de naam creool zich eigen hebben gemaakt.Ze hebben het koloniale politiek van hun meester voortgezet.
  Nu nog worden de witten gezien als die de kennis in huis heeft en dat de zwarte dom is.Kijk in Suriname wie de projecten verwerft een andere ras komt niet voor.
  Als je het verleden niet erkent en je voor vaderen niet eert kan je nooit bevrijdt raken van het verleden.Je cultuur is van je afgepakt en een vreemde is je opgedragen waar je nu voor knielt.


  Maak melding

 14. Sommige suri hebben last van het sint en piet verschijnsel, maar hebben niet door dat zij dit fenomeen in stand houden door steeds handjes op te houden voor de voormalig kolonisator. Bid, werk en denk goed na hoe je de schaarse middellen zo effectief mogelijk kan aanwenden ten einde eigen maatschappelijke positie te verbeteren.


  Maak melding

 15. We roepen geesten op die wij niet zullen/kunnen bezweren. Waarom; gestel dat er een uitbetaling komt, wat ik uitgesloten acht. Maar, mocht het toch tot uitbetalen komen. Dan begint dan het echte probleem, hoe het te verdelen. Wie bepaalt wat wie wat krijgt, (iedere slaaf had een prijs) wie ontvangt het vrij gekomen voor uitbetaling. Want aangezien we elkaar kennen, ben ik bang dat dan het echte probleem zich zal aandienen, waar is degene met de gelden gebleven? Die is met de Noorderzon vertrokken, kan ook gebeuren, ja toch. Er zullen ook; “bigi ay ogri ay” situaties, wat niet te hopen is. Op die momenten leer je de mens beter kennen, hebberigheid zal omzichheen grijpen, met alle gevolgen vandien. Ik benne benieuwd!


  Maak melding

 16. Zo is het Ruud lekker cashen en in de hangmat liggen dat is geloof ik het enigste wat Surinamers bezig houdt,nou wat mij betreft krijgen ze helemaal niets,gewoon lekker zelf aan het werk gaan inplaats van je zakken vullen met andermans geld 100 miljard er heeft zeker iemand een klap van de molen gehad!!


  Maak melding

 17. Waar wordt het geld uitgegeven is de vraag. Mocht het zo zijn dat er geld komt, dan moet er een toezichthouder het beheren. Het liefst Amerikanen.


  Maak melding

 18. compensatie slavernij verleden;over die onderwerp hoeft niet meer gesproken worden,het gaat erom hoeveel nederland aan compensatie wil betalen,
  theoretish is het niet moeilijk te achterhalen,omdat,nederland over die gegevens van het tot slaaf gemaakte afrikanen die naar suriname onder dwang naar het kust gebiet van su zijn over gebracht(paramaribo),de argieven zal het duidelijk maken.

  maar wat wel vast staat,is dat,nederland er niet meer onderuit kan komen,en,de waarheid naar voren halen,hun fouten toegeven en compenseren zonder enige tegenwaarde,’met de kennis dat verdere bemoeienis tussen die twee landen(su,nl)of bemoeienis van binnenlandse zaken zijn loopbaan gehad heeft,m.a.w.suriname laat nederland met rust en bemoeit zich er niet mee(trouwens dat doen wij al),het zelfde is voor nederland van toepassing,NL,moet zich dan ook niet met suriname of surinaamse zaken bemoeien.

  suriname is niet in strijd met geen enkele land,zijn wij nooit geweest,’maar als men een eigen ideologie kwa opbouw van land en volk wil realiseren,worden wij van alle kanten negatief omschreven.


  Maak melding

 19. Ik ben blij dat mijn voorouders weliswaar als slaven naar Su. kwamen.In Afrika of India geboren worden is niet al te best. Ik besta nu uit 7 rassen. 20 % ex slaaf . Bouta mag mijn deel hebben. Dino moet immers verdedigd worden.Was het toch ergens goed voor.


  Maak melding

 20. Wie denkt Armand Zunder dan wel wie of wat hij is.

  Hij is zo groen als gras en heeft een IQ van 60.

  Wat wil hij hiermee bereiken eigenlijk. Of wil hij gewoon profiteren van de het verleden die allang begraven is.

  Ga lekker iets in de maatschappij doen en laat je handen lekker wapperen man.


  Maak melding

 21. Voor mijn part wordt het uitbetaald dmv;
  1)erkenning voor de vele uitvindingen gedaan door zwarte individuen
  2)erkenning voor de vele wetenschappen in het leven geroeppen door Afrikaanse volkeren
  3)erkenning dat er zonder de bezetting van de Moren(zwarte moslims) er géén rennaisance had kunnen plaatsvinden
  4)erkenning dat de grenzen getrokken door Europeanen in Afrika er mede voor zorg dragen dat er conficten zijn op dit continent
  5)erkenning dat de ontmenselijking er tot op de dag van vandaag zijn weerslag heeft op de nazaten(in welke vorm dan ook)
  6)erkenning dat er door de economische voorsprong in het verleden er een scheefgroei is ontstaan
  7)erkenning dat er door de stille racisme nog steeds wordt ingewerkt op het onderbewuste van de zwarte/witte (en alles daartussen)mens(denk aan reclames ,taal en zwarte piet
  8)in plaats van geld kunnen er ook scholen, ziekenhuizen, weeshuizen, blijf van me lijf huizen en andere caricatieve orga’s worden neergezet en gefinacieerd.
  9)Voor de mensen die af willen van hun europese naam er instanties worden opgezet waar men dmv DNA-onderzoek kan worden bepaald, waar de Afrikaanse root van de desbetreffende persoon ligt.
  10)Hierna kan een persoon(indien nodig) terug gaan naar zijn het land van zijn/haar voorouders, natuurlijk ook gefinancieerd uit het fonds

  Okok, ik ben toch weer met geld bezig, maar zelfs als ik zou stoppen bij punt 7, zou men mij wegwuiven!Overigens zijn er veeel meer onderwerpen waarvoor de zwarte man zijn erkenning voor zou moeten krijgen, maar ik wil de Hans en Ingrid onder ons niet veel wijzer maken…


  Maak melding

 22. De wereld wordt gedomineerd door 3 supermachten.
  De VS, China en Rusland.
  China heeft nog steeds een vorm van slavernij.
  De VS zal nooit toestaan dat er een vorm van compensatie komt voor het slavernijverleden van landen. Ze hebben zelf een berg boter op hun hoofd.
  En Rusland..ach.
  En Nederland, als die alle touwtjes naar Suriname los zou maken, dan drijft het land zo de zee in om niet meer boven te komen.
  Het devies is: Suriname is in potentie een rijk land.
  Ga dat gewoon beter ontwikkelen en beter verdelen dan alleen de de bekende kliek. Ja dan zullen de mensen wel moeten gaan werken. En daar zit de werkelijke pijn


  Maak melding

 23. Nooit kan men beweren dat het te lang geleden is enz. De wereld is mbt de Joden ook teruggegaan naar de tijd van Mozes…En hebben ze de kans gegeven om Israel te stichten.
  Of zeggen jullie moraalridders dat het goed is om met twee maten te meten?!


  Maak melding

 24. De nazaten van de slaven willen compensatie van Nederland.
  Deze slaven kinderen moeten blij zijn dat deze niet in Afrika zijn geboren anders waren deze ook nog steeds slaven van zijn eigen soort genoot in Afrika als deze slaven kinderen echte compensatie wil hebben moet zij terug naar zijn Roots naar Afrika deze Afrikaanse landen hebben geld verdient niet Nederland , boven dien zijn deze kinderen profiteerder van Suriname deze slaven kinderen hebben nooit iets voor Suriname betekent deze kinderen waren gevlucht samen met zijn slaven ouder naar de jungle van Suriname.
  nu dat iets beter gaat gaan deze slaven eisen stellen in Suriname en aan Nederland.
  deze kinderen zijn nu een plaag in Suriname zij zijn de rover en moordenaren van vandaag die Suriname ter ondergaat


  Maak melding

 25. In de film 25th Hour laat (de zwarte) regisseur Spike Lee zijn hoofdpersoon Montgomery Brody (Edward Norton) zeggen: “Slavery ended 150 years ago, move the fuck on !!”

  Ik sta hier 100% achter.
  Stop met zeuren, pak aan, en laten we ons land opbouwen!


  Maak melding

 26. Een matroos die achter gelaten werd in Paramaribo,had het nog slechter dan de slaven op de plantage’s.
  De slaven handelaren probeerden hun handels waar,de slaven,in zo goed mogelijke conditie in Sur. te krijgen.Ze werden in wat klassen verdeelt.Zo had je de eerste klas neger die goed gezond was van lijf en leden en jong[in deze categorie bevindende vrouwen brachten veel op].Dan waren de de wat ouderen.Die werden voor een wat lagere prijs verkocht.Dan had je de vuilnisbakken negers die voor een habbekrats weggeven werden.Als laatste waren de onverkoopbaren.Die moest de kapitein weer meenemen.Er wordt gezegd dat ze voorbij Bramspunt overboord werden gegooid.


  Maak melding

 27. Niet voorbij Braamspunt werden ze gedumpt, maar midden op de oceaan. Dit vindt je terug in het opgetekende; “bloedbad op zee”, heeft ongeveer 50 jaren geduurd, nog erger dan de moordpartij bekend van “de Leusden”. Een man bracht 800 gulden een vrouw 600 en kinderen jongen of meisje tot 300 gulden op. Daar was koning Willem III persoonlijk als slavenhandelaar bij betrokken. Later werden de schepen verplicht hen op Haïti te dumpen, wat toen onder Frans beheer was.


  Maak melding

 28. Ook moet overduidelijk zijn!, de Hollanders zijn geenszins van plan een cent uit te betalen. In de vorm van het zogenaamde spijt betuigen, proef je achteraf waarom men het zo gedaan heeft?. Ons recht wordt duidelijk niet erkent, net zo ook de onafhankelijkheid van Indonesië ook niet erkend is/wordt. Neem dit allemaal in overweging dan wordt het jou duidelijk, zet jouw emoties weg en laat objectiviteit jou leiden. Dan kom je tot een ander inzicht.


  Maak melding

 29. @Engel!
  Pas op 😆 !
  Je mag op dit forum geen mensen op hun taalfouten wijzen of je moet zoals ik “eelt op je ziel hebben”.
  Onbeschaamd zullen ze aan je zeggen:-
  “Maar je begrijpt toch wat er staat?”


  Maak melding

 30. Wat een onzin, deze discussie over compensatie. Wie, en dan bedoel ik individuen, moeten gecompenseerd worden? En hoe gaat de verdeling plaatsvinden, wie krijgt hoeveel? Als Nederland al iets gaat betalen, wat volgens mij niet gaat gebeuren, dan zullen vooral de initiatiefnemers van deze petitie er beter van worden. Veel geld en misschien wel alle geld zal aan de strijkstok blijven hangen. Ik zou zeggen: Eer je voorouders voor het leed dat ze hebben ondergaan en waardoor jij nu een beter leven hebt.


  Maak melding

 31. De joden hebben in de slavernij een grote rol gespeelt , dus het ook aan hun te wijten dat er zoveel slaven vermoord zijn .
  Maar kijk maar naar het geen ze is overkomen in de tweede wereld oorlg , maar toch krijgen ze tot heden uitbetaald .
  als we praten over slavernij , zijn de joden niet weg te denken .
  door slavernij van toen hebben ze zoveel rijkdommen kunnen oppotten , dus mensen als we over terug betalen willen praten moeten we de joden vragen stellen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES