dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomie379 miljard euro herstelbetalingen vanwege slavernij

379 miljard euro herstelbetalingen vanwege slavernij

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 jun – Nederland moet 379 miljard euro betalen aan Surinamers wier voorouders leden onder het koloniale bewind. De Surinaamse econoom Armand Zunder heeft dat becijferd voor het onderzoek waarop hij volgend jaar hoopt te promoveren. Dat schrijft dagblad DePers in een uitgebreid artikel.

Zunder heeft uitgerekend hoeveel de uitvoer van suiker, koffie, katoen en cacao vanuit Suriname tussen 1650 en 1940 nu waard zou zijn geweest. Hij komt uit op 1.288 miljard euro. Uit een door hem ontwikkeld model rolt de 379 miljard aan herstelbetalingen.

In Nederland wordt Zunders promotieonderzoek als ‘onwetenschappelijk’ afgewezen. Deze kritiek op zijn studie doet Zunder af als de traditionele blanke kijk op de geschiedenis. Die moet herschreven worden, door Surinaamse ogen vindt hij.

Link: Surinaamse slavernijclaim van 379 miljard euro

opening
Fernandes Express
Passion in concert

42 REACTIES
 1. De duitse oorlogen willen die blanken wel altijd herhalen en met veel machtsvertoon vieren. Er bestaan zelfs grondwettelijke uitspraken dat wie de Holecaust ontkent strafrechtelijk vervolgd kan worden.

  Maar dan<

  De Slavernij<. daar willen ze niets van afweten. En hoe Nederland rijk is geworden?
  Daar willen ze evenmin niks van weten

  De zaak dient op z’n minst door de gerechtshof worden bekeken.


  Maak melding
 2. dag meneer Zunder, nice try. Aangezien t model waarmee dit alles heeft berekend niet voor handen is ,vraag ik me af: stel dat er toch (twijfel) betalingen gedaan zouden worden, wie bepaalt wanneer en aan welke nazaten van voorouders die geleden hebben onder t koloniaal bewind welk bedrag krijgen ? Er wordt geclaimed dat t niet om t geld gaat, maar ik ontkom niet aan t gevoel dat er zich nu al mensen zijn die gaan verlekkeren hieraan. U de publiciteit voor uw promoveren volgend jaar, verwachtingen oproepend naar hen die gevoelig zijn hiervoor. U bent niet de eerste die ooit over herstelbetalingen heeft gehad en aangezwengeld, wat maakt , dat t u wel zou lukken ? Wordt vervolgd , want t laatste woord hierover is nog lang niet gezegd.


  Maak melding
 3. natuurlijk gaan die witte,Zunder op zijn promotieonderzoek als onwetenschappelijk, afwijzen.de waarheid is gebleken.wat ze allemaal hebben geroofd hebben van onze voorouderen.Ik vind fijn dat Armand Zunder zich met dit alles heeft bezig gehouden.


  Maak melding
 4. It’s never gonna happen, get used to it…

  Want what’s next? De Indianen die een claim indienen? Heel Latijns Amerika kan Spanje bankroet maken. Of de Aboriginals in Australie?

  Feit is dat de witteman zich heeft georganiseerd en zijn hersenen gebruikt. Kennis = geld = macht en daarmee regeert de wet van de sterkste.

  Zolang die onderdrukte groepen blijven jammeren, is dat precies wat zij zullen blijven…


  Maak melding
 5. Iedere nazaat van een slaaf die ook maar een cent van dit geld aanneemt geeft daarmee aan dat hij nog steeds te koop is, oftewel nog steeds een slaaf is. Ik zou werkelijk geen cent willen hebben van dit geld omdat ik daarmee zou erkennen dat ik beschadigd zou zijn door het hele slavernijverleden. Geef je tegenstander niets en neem niets van hem aan.


  Maak melding
 6. Ik geloof best dat meneer Zunder zijn berekeningen kloppen wat betreft het bedrag, maar ik kan een ieder alvast uit de droom helpen: Nederland gaat dit bedrag écht niet betalen…
  Deze zaak voor het Internationaal Gerechtshof brengen… heeft ook geen zin. Zolang de 2 partijen waar het om gaat bij zo’n geschil niet instemmen met verschijnen voor dit gerechtshof zal dit nooit behandelt worden..
  Onze voorouders hebben vreselijk geleden onder het koloniale bewind.. geen twijfel mogelijk.., maar restitutie hiervoor zullen wij NOOIT ontvangen…
  Lijkt me beter om onze energie ergens anders in te stoppen dan in een zaak die niet eens aan bod zal komen, laat staan gedoemd te mislukken. Dit is geen negativiteit van mijn kant, maar reëel en logisch nadenken…


  Maak melding
 7. Ook ik geloof dat de berekeningen van de heer Zundert kloppen en dat nederland dat bedrag aan suriname zou moeten betalen.
  Met klem schrijf ik op; ZOU.
  Maar ik zou het niet toejuichen als nederland het gaat betalen, Neen als dat geld in handen zou komen van de huidige regeerders is suriname verder van huis en zou het op termijn sneller achteruithollen. Een volk/land dat niks op eigen kracht doet en alles in de schoot geworpen krijgt is gedoemd afhankelijk te blijven. Neen, suriname zal op eigen kracht vooruit moeten komen en haar eigen potentie met vallen en opstaan tot ontwikkeling te brengen. Want als het geld ooit opraakt treedt verval op omdat het land niet geleerd op eigen kracht zich te ontwikkelen. Laten we maar lekker dromen over die 379 miljard.


  Maak melding
 8. Het is een “fantasties” onderwerp ik hoop dat je erop kan promoveren anders moet je maar iets gaan zetten op papier over de actuele energie crisis in de wereld en daarop promoveren


  Maak melding
 9. voor wie is het geld dan? Voor meneer Zunder? Voor een stichting die door meneer Zunder wordt beheert of door de mensen van SofiDela, of voor het Ninsee? of voor de Surinaamse mensen met Afrikaanse roots…wie zal het zeggen. Ik wens ze succes, de Joodse lobby is sterk en kundig en ze hebben een fractie van de herstelbetalingen terug. De Surinaamse zaak wordt door een veelheid van belangen en politieke gezinten voor het voetlicht gebracht, en voor mij zijn ze geen van alle waardige vertegenwoordigers.


  Maak melding
 10. blij
  ik ben blij dat mijn voorouders daar zijn gedumpt, jammer voor hun, maar blij zijn wij allemaal dat wij toch een goede leven hebben.
  wees maar blij

  blijde


  Maak melding
 11. LOKOE fa front o watertanden E379 mirjard maar ding kang viedjie ding mofo, dream ,dromen, ik zie vene ogen al, straks wil hij helemaal niet meer aftreden,saannnnnnnggggggg E379marjard…………ja mang


  Maak melding
 12. Wat een onnozzel verhaal.Ziet hij euro tekens in zijn pupillen?? Belachelijk! Dit soort mensen maken ons zo belachelijk! En hou eindelijk op, want dank zij de slavernij zijn we geleverd aan stammenoorlogen.

  En voor de mensen die steeds weer een slachtoffer voelen voor het slavernij ..zijn egoisten..want jullie hebben er niet onder geleden 5 generaties voorouders wel. Doe normaal en schaar je niet achter het zogenaamde slachtoffer. Maar vooral op een vreedzame manier de gedenken.

  peace we leven in het jaar 2008


  Maak melding
 13. D.w.z. dat elke Afrosuri miljonair zou worden. Mits eerlijk verdeeld ondermekaar. Mooi mang.

  De rest heeft er natuurlijk geen recht op, want hun voorouders hebben bergen aan geld verdient tijdens de Nederlandse heerschappij.


  Maak melding
 14. Armand Zunder habi leti. Nederland is rijk geworden door de kruiden en de landbouwprodukten uit Suriname. Ze gaven niet 4 miljard gratis, want Suriname was verplicht Nederlandse produkten te kopen en terwijl het zelfde produkt in Asia 4 keer goedkoper was. Dus de 4 miljard gulden stroom de Nederland weer binnen.


  Maak melding
 15. Laat t geld maar waar t is. Want , stel dat toegekend zou worden , dan zal t vanaf dag een van bron van ellende gaan vormen. t Zou niet de eerste keer zijn in de wereld dat men om geld oorlog gaat voeren en elkaar afmaakt. Zeker zoals t nu toegaat.Ik vraag me af als meneer Zunder heeft overwogenwat de consequenties zijn van, aanzwengelen hiervan.


  Maak melding
 16. Ik moet hier bij wel eerlijk zeggen dat het niet helelaam fair is om de huidige generatie NL daarvoor te straffen(het gaat imers al niet zo heel goed met de economie) maar een helpende hand met het opbouwen van het land zoals onderwijs,medicatie waterreeling duurzame energie etc etc zou wel gewaardeerd worden want we weten allemaal wat er met het geld gebeurt als we het naar Su opsturen.


  Maak melding
 17. Men (of iemand) doet een onderzoek…wil niet zeggen dat wij Suri’s geld krijgen….een bedrag dat anno 2008 eventueel (herstelbetalingbetaald zou moeten worden.

  En wat zien wij als reactie: een stel Redi-Musu’s…katibo-achtige reactie’s van ik denk, dat het geen Suri’s kunnen zijn of nazaten van Katibo….of toch !!


  Maak melding
 18. Men (of iemand) doet een onderzoek…wil niet zeggen dat wij Suri’s (nazaten katibo)geld krijgen……een bedrag dat anno 2008 eventueel (herstelbetaling) betaald zou moeten worden.

  En wat zien wij als reactie: een stel Redi-Musu’s…katibo-achtige reactie’s van ik denk, dat het geen Suri’s kunnen zijn of nazaten van Katibo….of toch !!


  Maak melding
 19. ik vraag me af waneer deze discussie een keer afgelopen is want ik vind het persoonlijk een dicussie zonder einde we moeten die arabieren niet vergeten die moeten ook geld betalen sorry hoor maar ik vind dit nergens opslaan bouw jou land op met goede onderwijs goede levens standaard en hopen dat er weer niet zo een idioot aan de macht komt die alles weer afbreekt zodat we weer opnieuw moeten beginnen


  Maak melding
 20. Onzinnige excercitie en veelal nog nzinniger reacties.
  Die man promoveert gewoon omdat hij een calculator of rekenblad kan gebruiken. Niet omdat hij inhoudelijk iets te melden heeft. Dergelijke berekeningen zijn immers niet meer dan opeenstapelingen van vagen verondertellingen en aannamen die geen enkele zeggingskracht hebben.
  Dergelijke uitingen horen in het rijtje van wetenschappers die menen wetenschappelijk aan te kunnen tonen dat god bestaat. Onzin dus. Je gelooft het of je gelooft het niet, maar bewijzen kan niemand het dat is nml de kern van de zaak.


  Maak melding
 21. Slavernij, moet niet vergeten worden , maar zoals Sari zegt zolang de onderdrukten blijven jammeren en zichzelf als slachtoffer gedragen, komt hij/zij nooit verder. Kijk naar Suriname, er zou heel veel verbeterd kunnen worden door de Surinamers zelf, maar er gebeurt niets constructiefs mee. Men teert op giften en dozen vanuit Nederland, maar doet zelf weinig om van de giften en dozen af te komen. Jammer, mekker, klaag STOP hiermee kondremang. Keti Koti, maar het heeft Suriname niets goeds gebracht. Het overgrote gedeelte van de mensen daar gedragen zich nog steeds als onwetende slaven. Bouw samen iets op ipv dag tot dag leven en je meer zorgen maken om je dansies en je koto’s of den meid sai wang fanga.


  Maak melding
 22. Betty , Prik , Natalia Stenly ,Bogoss ,Krepie,Eddy ik ben helemaal eens met jullie , en nou even de vraag , wie krijgt al het geld ,en hoe wordt het allemaal verdeeld , en door wie ? hoe gaan we die {379 miljard euro} verdelen die volgens het berekening van onze econoom armand sunder Nederland moet betalen aan die mensen wiens voorouders {ik herhaal aan die mensen , wiens voorouders onder het koloniale bewind geleden hebben }. IK denk als de 5 genaraties afstammelingen van de slavernij nog in trauma in suriname leven ,van een slavernij , die ze nooit gezien hebben ,een slavernij die ze nooit zelf meegemaakt hebben , een slavernij die ze nooit gekend hebben , dan denk ik , dat de overgebleven familie leden van z’n slaaf in Afrika op dit moment ook in trauma leeft , en even veel recht hebben op de 379 miljard van meneer armand sander die hij denkt van Nederland te mogen ontvangen , of niet “meneer armand sander” ????? , en als het toch zo is “meneer armand sander” , dan is het voor jou toch heel makkelijk als een “econoom” aan de mensen hierboven teks en uitleg te geven,wie,waar,wanneer, hoe ,en hoeveel krijgt,of niet “meneer armand sander” . als het voor jou dit een beetje moeilijk is , dan probeer ik u een beetje te helpen . Kijk , begin eerst na te gaan , hoeveel slachtoffers van de slavernij in Suriname zijn,{er zullen heus niet te veel zijn,net een paar 100.000 slachtoffers}. Ga dan direcht naar Afrika{vraag aan Nederland , of ze alvast voor jou , jou reis en onderzoek kosten in Suriname ,en Afrika willen voorschieten ,ach dat zullen ze heus wel doen hoor , vragen maar. Eenmaal in Afrika aangekomen moet je dan wel gelijk aan de slag hoor. Begin dan de familieleden van alle achtergebleven slaven op te zoeken , reken maar ,dat je per één Surinaamse getraumaceerde daar in Afrika enkele duizenden zult vinden , en al deze mensen hebben ook even recht op de 379 miljard Euro , en weet je hoe dit komt , want die ééne slaaf die uit Afrika naar Suriname gebracht werd , had daar in Afrika duizende familieleden achter moeten laten, en nu 5 genaraties later zullen ze wel misschien samen enkele miljoenen al bereikt hebben . Dus al deze mensen hebben even recht op de 379 miljard van onze econoom armand sunder . Dus nu komt de echte reken som : ongeveer 150.000 slachoffers in Suriname + ongeveer enkele miljoenen slachoffers in Afrika =……..slachoffers samen , 379 miljard euro : ……….. slachtoffers =…..euro per slachtoffers. Dit hoef ik niet zelf precies uit te rekenen hoeveel per slachoffer krijgt, en te onderzoeken hoeveel slachtoffers precies in Suriname zijn , en hoeveel in Afrika , daar hebben wij onze econoom armand sunder voor , mensen moeten wij als een Surinaamer niet tros op hem zijn ?????


  Maak melding
 23. Het is duidelijk…een X aantal reactie’s … of het Suri’s zijn …mi no sabi….maar ifu na Sranman…. dan din Srananman diezie e ziekie en behoorlijk tu.
  Ifi din e tan libie likie Redi-Musu’s.
  Unulukubun nanga din…LUKU BUN!!!!!!!

  Ze zijn zwart: maar mi-boi helemaal wit.!!!!!
  wijsman boter op de tong en ini din edi.


  Maak melding
 24. en er lopen zwarten rond die na vijf generaties professioneel slachtoffer zijn. Naki Pikin, libi vrouw nanga pikin, naki vrouw,luiwammesen en wachten op anderen om geld te geven in totale katibo, dat is slavernij my brother or sister, laten we niet naar de blanken kijken, laten we kijken naar onze eigen reacties op situaties, en eruit komen. Laten stoppen iedere keer onze kinderen te timmeren en te mishandelen, laten zwarte mannnen een keer gewoon netjes met een vrouw wonen in een huis, zonder allerlei toestanden, laten wij zwarte mensen onszelf ontwikkelen en niet zeuren….en anderen de schuld geven en het hout van de kruisen gebruiken om de kachel te laten branden, en Armand Zunder? Van mij mag hij op elk denkbaar proefschrift promoveren, maar als de universiteit stelt dat het niet voldoende is dan liggen daar andere reden ten grondslag. Er was ook een mevrouw die op Dobru zou promoveren, soso taki en vandaag…niemand hoort meer wat…en zo gaan we allemaal ten onder aan taki taki en taki…en no waka en wroko.


  Maak melding
 25. ay boi wan lo buriki e’waka e’te tapu a’krontapu disi.
  da toku un habi na dikihati fu taki dati coroniman dong.

  jullie zijn bezig die man verkeerd te oordelen man

  un go lesi bun baka
  geld maakt blind


  Maak melding
 26. Meneer Zunder gaat in zijn berekeningen uit van een periode van 1650 tot 1940. Dan mis ik 77 jaar, want in 1863 is de slavernij afgeschaft. Dat Suriname daarna tot 1975 onder koloniaal bestuur heeft gestaan, heeft in feite niets met het slavernijverleden te maken. Daarom wil ik wel eens weten waarop hij zijn berekeningen baseert en uit welke bronnen hij heeft geput. Suriname heeft na de onafhankelijkheid zelfs ook nog de mogelijkheid gehad om veel geld te verdienen aan koffie, katoen, cacao en suiker. Maar er is niets van overgebleven. Laat hij eens uitrekenen wat Suriname had kunnen verdienen. Daar ben ik eerder benieuwd naar dan naar deze natte-vinger-studie. Er zijn in de tussentijd twee wereldoorlogen geweest, twee mondiale economische crashes. En laat julie niet blij maken met een dode grietjebie, want van die door hem genoemde € 379 miljard komt er geen cent uit Nederland. En waar blijft in dit verhaal de koloniale invloed van Engeland? En ik kan nu al voorspellen dat de heer Zunder op dit onderwerp NIET promoveert. Niet in Nederland althans. Nu probeert hij het op de ADEK. Van mij mag hij hoor. Misschien een aanvulling op een stukje geschiedschrijving, maar meer ook niet.


  Maak melding
 27. er lopen ook blanken rond die beweren dat er minder joden door hitler zijn vergas waar hebben wij het in god,s naam over laten uikijken dat we geen slachtoffers van het verleden worden.


  Maak melding
 28. Che, wil je ons vertellen aan welke kruiden uit Suriname Nederland rijk is geworden?
  Suriname kende ten tijde van de slaven met name koffie-, cacao-, suikerplantages.

  De kruiden en specerijen haalde Nederland uit landen als Indonesië, India.
  Ook thee kwam uit Aziatische landen.
  Nederland kocht ze voor een luttel bedrag op en verkocht ze door met dikke winst.

  Dus wil je eigenlijk ook nog indirekt profiteren van die Aziatische landen.

  Neem maar een voorbeeld aan de Aziaten. Ze zijn door Nederland met hun VOC, uitgebuit. Desondanks hebben ze zich voorgenomen op eigen krachten Zich op te bouwen en niet op de bedel- c.q. jankcultuur te gaan.

  Mensen als jij willen herstelbestelling in baar geld om het geleden leed van je voorouders.
  Er kleeft bloed aan dat geld. Ik zou het dus daarom alleen daarom al niet willen hebben zou ik een nakomeling zijn van de slaven.

  Hoe is het mogelijk dat mensen als jij geld willen voor het leed dat de slaven is aangedaan. Dat leed is nooit meer goed te maken, zelfs niet met biljoenen.

  Hef je hoofd fier op, ga werken en daarmee je eigen geld verdienen om je op te bouwen.


  Maak melding
 29. Ik zou zeggen als Nederland dat van ons heeft afgepakt, dan kunnen wij in Suriname net zo goed meer dan dit bedrag verdienen met wat we daar nog hebben, maar nee terug gaan in de geschiedenis en wacht totdat ons een scahde vergoeding wordt uitgekeerd. Su wordt wakker en ga zelf ook produceren misschien wordt je rijker dan Ned., maar dan moet je wel een goeie regering hebben.


  Maak melding
 30. Meneer Zunder.
  U zou theorisch gezien misschien gelijk kunnen hebben maar…..daar blijft het dan bij denk ik. De toezegging van 3.5 miljard die Ned. aan Sur. had gedaan rond de onafhankelijkheid is na 33 jr. nog steeds niet volledig voldaan. Let wel, het ging in deze om 3.5 miljard en u heeft het over 379 miljard. Als uw theorie zou kloppen dan zou heel Sur. plus de surinamers hier in Ned ongeacht ras miljonair zijn. Lijkt me wel sterk.
  Het zou wel leuk zijn maar het is slechts een droom, die nooit zal uitkomen.


  Maak melding
 31. @ #6

  Brada Eddie, thank you! Het is een lange weg om te komen tot dit inzicht, en ik hoop dat dit kwartje bij meer mensen gaat vallen. Dan hebben zij al die miljarden echt niet meer nodig…

  Het zou bloedgeld zijn, niemand van de nazaten heeft er recht op. Beter laten wij onze voorouders in vrede rusten en gaan wij ons opbouwen. En werken voor ons geld.

  Dat is vrijheid, als je niet meer hoeft te bedelen voor iets waar je niks voor hebt hoeven doen. Wat is waardevoller?


  Maak melding
 32. Oeng die e bekritiseer dhr Zunder.Hebben jullie je afgevraagd hoeveel van die blanken,op een paar na de geschiedenis van suriname echt en ook echt kennen? Ik geef dhr Zunder gelijk, tik ze op hun vinger dan zullen er meer volgen, vroeg of laat. Ze doen net als of ze perfect zijn en beter dan anderen. Want ze horen de klokken luiden maar ze weten niet waar de klepel hangt.


  Maak melding
 33. Krepie, wat valt er te lachen????…..mensen zo als jij zijn gedoemd onm te mislukken door afgunst naar andere.

  De vernedering die onze voorouders hebben geleden is niet in geld of rijkdommen van het land uit te drukken. Slavernij mag dan afgeschaft zijn, maar de denk wijze van de blanke naar ons toe is dezer dagen nog sterk te voelen. Wil iemand dat nog in geld uit drukken? Samen het land opbouwen en ons eigen waarde krikken zal ons harder op onze borsten doen slaan. Leer van het verleden kijk vooruit.

  Mijn compliment voor deze heer en succes met de promotie.


  Maak melding
 34. 1. 2015-25 UN international Decade for People of African Descent twitter: #africandescent – http://www.un.org/en/events/africandescentdecade/
  2. 2011–2020 Third (!) International Decade for the Eradication of Colonialism #colonialism – http://www.un.org/en/decolonization/thirdinternatldecade.shtml
  3. 2013-2022 International Decade for the Rapprochement of Cultures – Year 6 – International #PeaceYear – 60th Anniversary of the Peace Symbol – 70th Anniversary of the Declaration of Universal Rights
  https://en.unesco.org/decade-rapprochement-cultures
  #RapprochementOfCultures Decade
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Public_apology
  A. Hoe zou het komen dat er op UN niveau voor zulke beladen thema’s tot een overdonderende meerderheid behaald wordt om dit soort decennia uit te roepen – dus niet gewoon een wereld dag of een year of observance – nee, een hele decade ?
  B. En als je de resoluties leest, daar staat vaak zonder veel omfloersing de wereldbevolking verwacht dat er gebeurd. Als je op dat niveau wat ondertekend, dan schept dat verplichtingen hoor. Staat zwart op wit in die resoluties in internationaal recht en verdragen.
  C. Wie zou op UN niveau nou moeten rapporteren voor Nederland, voor de andere 8 kolonisatie landen, voor de EU bij de UN moeten rapporteren wat het land gaat doen/gedaan heeft voor jaar 1, jaar 2, jaar 3, jaar 4, jaar 5, jaar 6, jaar 7, jaar 8, jaar 9, jaar 10? Ik weet het hoor. En U? Trouwens, wat zijn de Surinaamse gemeenschapsvertegenwoordigers en de Nederlandse Overheid overeengekomen of … niet? Misschien zijn er 2 plannen – een gemeenschappelijk stuk en een deel waar ze het niet over eens zijn en ze dat elk zelf gaan verderzetten?
  Samen een workshopje organiseren?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES