maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijReligieuzen ruziën om Onafhankelijkheidsplein

Religieuzen ruziën om Onafhankelijkheidsplein

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 nov – Het is er even ruig aan toe gegaan tussen organisatoren van de Divali-ceremonie en die van de christelijke Duizend Mannen mars. Het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo was op gegeven moment te klein voor twee massa’s. Beide groepen geven de andere de schuld van het overlappen in tijd. Beide hadden toestemming van het Kabinet van de President.

Verwacht werd dat de twee zich aan afspraken hielden over het tijdstip waarop de ene zou eindigen en de andere mocht beginnen. De Culturele Unie Suriname, Cus, stelt dat de Duizend Mannen mars te lang doorging. Dat wordt ontkend. “We hebben onze vergunning voor de mars sinds mei gekregen. Daarna heeft de Cus ons benaderd. Door tussenkomst van het kabinet besloten we hen te accommoderen, menselijkerwijs”, zegt marsorganisator Clifton Hornberger tegenover de Ware Tijd.

Dat de deelnemers aan de Divali-ceremonie last hadden van ‘luidruchtige’ muziek, komt ook nog over als gebrek aan begrip. “We zijn uitbundig. We zingen, dansen en schreeuwen halleluja. We gaan ons niet inhouden om hen”, aldus Hornberger. Cus-bestuurslid Amriet Gangarampanday houdt het erop dat er afspraken waren. Als die genegeerd worden, “vragen we ons af of we wel vrij zijn in het belijden van onze eigen godsdienst in Suriname.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

49 REACTIES
 1. Was het andersom geweest dan wat zou er dan gebeuren?

  Alle religieuze feesen worden op het onafhankelijksplein gevierd dat bindt het land ook.

  Maar een duizend mannen mars organiseren op een feestdag voor hindoes ving ik ongepast. Mars kon ook op een andere dag worden gehouden. |En als ik de mannen zie op de foto zijn het potige kerels die volgens mij uit waren op een confrontatie als ik me niet vergis.


  Maak melding
 2. En het zijn dezelfde (1000) mannen die meerdere vrouwen erop nahouden met hun zogenaamde (halleluja).

  Volgens andere media berichten, hebben deze gasten zich ook behoorlijk misdragen op het “onafhankelijkheisplein”.
  Er is gewoon opzet in deze.
  Zeker ook een vertakking van die STEVE MEYE WONDER.

  De(1000) (vrouwen) waren thuis gebleven.
  Deze hebben wel het (licht) van (DIVALI) gezien.


  Maak melding
 3. Weer een staaltje van Presidentieel team slecht werk.
  Is Suriname zo klein dat deze 2 op zich vredige groepen die hun geloof uitdragen niet op het zelfde moment daar komen?
  Dom gedaan. Maar ja, goed denken is wel te veel gevraagd voor het Kabinet vd Pres.
  Jammer, had niet hoeven te gebeuren.
  Subh Diwali en mensen van christelijke Duizend Mannen veel plezier.
  De Paus tootnt meer begrip voor andere geloofsvormen dan jullie hebben gedaan. Het gaat om RESPECT.


  Maak melding
 4. Wel Yashvar, je hebt gelijk, maar de fout ligt toch bij de Kabinet van de President, vind ik. Die hadden de tijdstipprn beter moeten inschatten.


  Maak melding
 5. Wan Bon

  Wan bon
  someni wiwiri
  wan bon.

  Wan liba
  someni kriki
  ale e go na wan se

  Wan ede
  someni prakseri
  prakseri pe wan bun mu de

  Wan Gado
  someni fasi fu anbegi
  ma wan Papa

  Wan Sranan
  someni wiwiri
  someni skin
  someni tongo
  Wan pipel

  Eén boom

  Eén boom
  zovele bladeren
  één boom.

  Eén rivier
  zovele kreken
  alle op weg naar één zee.

  Eén hoofd
  zovele gedachten
  gedachten om één soort heil.

  Eén God
  verscheidene te aanbidden
  maar één enkele vader

  Eén Suriname
  zoveel soorten haar
  zovele huidskleuren
  zoveel aan talen
  Eén volk


  Maak melding
 6. Ergens is er een afstemmingsprobleem geweest op het Kabinet van de President.Er is geen groot probleem geweest die niet door overleg opgelost kon worden. Uiteindelijk heeft de politie de muziek stopgezet rond 19.30 uur en konden partijen verder.


  Maak melding
 7. Waar twee kijven hebben twee schuld. De volgende keer moeten ze maar beter met elkaar afstemmen en vooral geen zaken doen met het kabinet van de president, die grappenmakers zijn nergens toe in staat, het enige waar ze goed in zijn is Black Label zuipen en feestmaaltijden laten aanrukken van ons belastinggeld.


  Maak melding
 8. Ook op religieus vlak wil het maar niet lukken in het land. Ondertussen gaat het steeds verder bergafwaarts ondanks het ontkennen door mi sjie keba en co. dat het juist oke is. Maar zoals gewoonlijk houden ze binnen de paarse sekte niet van kritiek. Allerdaags berichten spreken boekdelen van wat ze hun paarse kluchtige aanhangers voorliegen. Ma kut a fout a no neks. Sinds deze Meka Combinatie aan de macht is verwordt het langzaam maar zeker als in jaren tachtig.


  Maak melding
 9. In Nickerie was er ook een Divali optocht. Wij hadden van de DC de toestemming om een campagne (Lezing) te houden voor vier weken. De laatste avond was zaterdagavond en juist op die avond was de optocht. Wij Christenen om specifieker te zijn Zevende-dags Adventisten, alhoewel wij voor hen begonnen waren, stopten wij ons programma uit respect voor onze mede Surinamers. Wij wisten dat ons geluidssysteem voor een probleem zou zorgen en hielden ons programma voor ongeveer 10 – 15 minuten stil. Hopelijk kunnen ook andere, niet alleen christelijke, religieuze organisties met elkaar rekening houden.


  Maak melding
 10. Dit is puur boycotten van wat goede bedoelingen heb voor land en het volk uitgerekend 1 keer jaarlijks maar!Hadden deze doordraaiers niks anders te doen!Stelletje herrie schoppers het is toch Godsdienst,maar moeder Laxmie gaat toch vergiffenis schenken en SURINAME is ook van de HINDOESTANEN.


  Maak melding
 11. Nee meneer Yashvar u moet het niet zo zien,er zijn kerken die feesten en dansen zo wordt hun god beleefd.
  Je kunt er niks tegen doen het is eenmaal zo leer maar er mee te leven en ga samen denken en samen leven.
  In Suriname is iedereen Surinamer ongeacht jou geloof of kleur en ras.
  Dus ik zou je willen aanraden te gaan vissen of een beetje potje voetballen.
  Groetjes,


  Maak melding
 12. En steeds de buitenwereld voorhouden hoe harmonieus broederlijk en tolerant onze “MultiCulti” samenleving wel niet is. Laten we hopen dat het om een misverstand gaat. Want luisterend naar wat er de laatste tijden te horen was, dan belooft het niet veel soeps. Dit soort gebeurtenissen moeten niet al te vaak voor komen.


  Maak melding
 13. Houden jullie het hoofd koel hoor. Het gaat nota bene om 2 religieuze groepen??/ Die behoren zeker het goede voorbeeld van verdraagzaamheid en broederschap te geven. Het is ONS SURINAME hoor mensen….! We leven al sinds mensenheugenis in vrede met elkaar daar dus laat vooral dit soort kleine onzin geen vlam in de pan zijn. Degene die verantwoordelijk is voor het geven van de vergunning is hier zwaar de fout in gegaan vind ik, want het Divali feest, heeft wat mij betreft (en ik ben christelijk opgevoed) hierin voorrang. Net wat Yashvar zegt, de mars had ook makkelijk op een andere dag gekund. Denk maar ff nuchter na people. Soso Lobie !


  Maak melding
 14. het was een 🙂 I HAVE A DREAM 🙂 mars!

  als echter wij niet in die zelfde bus kunnen meereizen, niet gebruik kunnen maken van dezelfde toiletten, niet samen op dezelfde school kunnen zitten,…pas dan hebben wij een probleem….

  WAN BON


  Maak melding
 15. Wat herrie maken betreft, zijn beide groepen aan elkaar gewaagd!
  Ze denken waarschijnlijk hezelfde: hoe harder de herrie, hoe beter God ons hoort!

  Maar waar ik mij ongelooflijk aan stoor is het teniet gaan van ons prachtige Plein van de Onafhankelijkheid.
  Het plein staat heden symbool voor ons tropisch regenwoud:
  grote gaten, vertrapt groen, stukken woestijngrond, grind dat plaats gemaakt heeft voor gras, beton voor bomen. Van boven bekeken, lijkt het plein op een stuk maanoppervlak. Zo ook ons regenwoud!
  Het eens zo mooie Gouvernementsplein heeft zijn glans verloren en is een plek geworden waar je petjil en bamie, bbq met patat, djelibie en barra, saw paw en tjauw min kunt kopen en nuttigen. Je plastic bakje en vorkje mag je naast de vuilniston gooien want die is al boordevol.
  “Het plein is van het volk”, zo redeneert de huidige president, maar eigenlijk bedoelt hij: “geef ze brood en spelen dan ben ik straks weer binnen!”

  Brampie broko bring bring,
  Desi wanneer is het volgende feesie??


  Maak melding
 16. god is de oorzaker van de wereld en de priesters.
  Het wordt gevochten om, Goddienst,,Geld..Vrouwen.
  Allemaal houden van suriname…..maar moeder suriname is moe met zulke mensen. ze zijn een ramp voor suri, en 15 jaar wanbeleidt…de DNA is is gewoon een RoversNest van Suri..


  Maak melding
 17. Elk geloof is bedoeld om vrede te hebben, verdraagzaam te zijn en in harmonie te leven met elkaar.

  Tegenwoordig misbruiken mensen het geloof om elkaar het leven zuur te maken dat zie je overal op de wereld, in mijn ogen zijn het geen gelovigen maar juist duivels.


  Maak melding
 18. @john, je moet je diep schamen om zo over anderen te praten. Wat voor geloof heeft jou familie dan???

  -Denk je soms dat jij en je familie de enige zijn die geschapen zijn door die man daar boven???

  =Ik zou zeggen ,,,laat niemand meer feest vieren op het Onafhankelijkheidsplein dan zeurt niemand meer.

  =Respect is soms ver te zoeken bij velen.


  Maak melding
 19. om deze toestanden te verkomen,is het nodig na te gaan waar het oorsprong van religie is ontstaan en hoe het in het dagelijks leven werdt toe gepast,’wel moet men niet vergeten dat religie een middel is geweest,en nog steeds is,dat gebruikt werd om volken te verdelen inplaats van hun de weg van vrijheid te laten volgen.
  zoals bekend is werden de echte gelovigen(nubia)door de aziaten,arabieren,europeanen vermoordt,om zelf die titel aan te nemen.

  de regering heeft in deze trammelant geen schuld zoals vele aangeven.
  het ligt aan yashvar die een ander interpetatie aan het geheel heeft gegeven,trouwens,divali heeft niks met religie te maken en de oorsprong van divali is niet van india afkomstig.


  Maak melding
 20. Inderdaad! Zogenaamd zij ze een super tolerant volk. Zodra je, je ogen dichtknijpt gaan ze op elkaars tenen staan.

  Heel kinderachtig!!! Hoezo één vrede lievend volk????? Tjee pootie……!!!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding
 21. “Wij gaan ons niet inhouden om hen, aldus Homberger”

  getuigt dus van geen greintje respect voor de ander, wel van de hierarchie van de grootbekken uit bepaalde bevolkingsgroepen, jammer weer een gemiste kant en dat noemt zich Christen


  Maak melding
 22. Het feit dat die kerel zegt we gaan ons niet inhouden om “hen” getuigt van asociaal gedrag en totaal geen respect voor het geloof van een ander en dan roep je zg Jezus zn naam?!! Die kerel houdt zichzelf voor de gek dat hij zg gelovig is!!


  Maak melding
 23. Hiervoor geef ik het kabinet van de president een magere 1.46.
  Er zijn geen geschreven regels, dus u kunt naar eigen inzichten naar boven of beneden afronden.


  Maak melding
 24. Ik begrijp die mensen niet die toch nog een poging durven te wagen om dit land te leiden. Alles wat ze aanraken verandert in hout..udu anu…pfff Bouta please go home


  Maak melding
 25. Nu pas begrijp ik waarom de Sanatan Dharma de moeder van alle relegieen wordt genoemd . Het heeft respect voor alle relegieen en verstoort niemands geloofs beleving.Om die redenen gaat de Hindu ook niet huis aan huis om anders denkenden te winnen voor haar geloof.
  Ik ben erg trots om Hindu te zijn.


  Maak melding
 26. Stelletje huichelaars die surinamers die maar pronken met hun moskee en synagoge die naast elkaar staan die heel lang geleden gebouwd zijn.
  Is dit de eerste aanzet tot een burgeroorlog?


  Maak melding
 27. De liefde
  [1] Al sprak ik de talen van alle mensen en die van de engelen – had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. [2] Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn. [3] Al verkocht ik mijn bezittingen omdat ik voedsel aan de armen wilde geven, al gaf ik mijn lichaam prijs en kon ik daar trots op zijn – had ik de liefde niet, het zou mij niet baten.
  [4] De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. [5] Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, [6] ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. [7] Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.
  [8] De liefde zal nooit vergaan. Profetieën zullen verdwijnen, klanktaal zal verstommen, kennis verloren gaan – [9] want ons kennen schiet tekort en ons profeteren is beperkt. [10] Wanneer het volmaakte komt zal wat beperkt is verdwijnen. [11] Toen ik nog een kind was sprak ik als een kind, dacht ik als een kind, redeneerde ik als een kind. Nu ik volwassen ben heb ik al het kinderlijke achter me gelaten. [12] Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben. [13] Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.


  Maak melding
 28. Gewoon al die feestdagen afschaffen dan heb je ook geen gezeur. Als je je feloof wil belijden doe het dan lekker thuis. Immers een goede belijding begint bij jezelf e niet op get onafhankelijkheids plein.


  Maak melding
 29. Duizend mannen mars en waar zijn de duizend vrouwen?
  Horen vrouwen er niet bij?
  En waarom deze timing?
  Feest van de Hindoes valt op deze dag net zoals kerst op 25 en 26 december wordt gevierd.
  Hindoes en andere religieën houden ook geen religiueze mars tijdens kerstfeest.
  Suriname is een democratisch land waar een ieder vrij staat om haar geloof te belijden en dat moeten we ook zo houden.


  Maak melding
 30. wel vreemd dat DADA dit jaar geen divali boodschap had!!

  fawaka Pres??

  moest jij v Belly thuisblijven opdat hij Chan een 1000 mannen poets kon bakken?


  Maak melding
 31. Het is weer tijd voor de Tjoennie’s en de Beckers om zich te profileren.

  Wat een farce, ongehoord dat deze aanhangers van de gedeprimeerde adventisten, nota bene met beveiliging, demonstratief gaan bidden voor de politiek….
  En waar zijn de vrouwen? Wat een ouderwets, middeleeuws, achterlijk gedoe….

  Die suri’s willen mee doen met de ‘moderne’ wereld, omdat ze volgens zeggen niet achter(lijk) willen blijven.
  Mensjes, mensjes, beseffen jullie nog steeds niet, dat jullie dagelijks, sneller dan de snelheid van het licht, vervallen in een ongekend middeleeuwse scene…
  Dictators zijn uit……………….. en zooooo 1863!


  Maak melding
 32. Eigenlijk zou wat relegie genoemd ,een instrument tot vrijheid moeten zijn,en niet een form van,bv,’als jij met een hindustaanse vrouw een verhouding aangaat ,dat jij niet door de ouders of helemaal niet geaccepteert wordt,’omdat jij geen hindustaan bent of niet de hindu religie aanhangt ,’is dat dan tolerantie of een form van verdraagzaamgeid bewerkstelligen


  Maak melding
 33. Waarom het vertoonde gesteggel, omdat deze 1000 man groep door de regering gesponsord was. Dus, daarom het vertoonde gedrag, redigeren is niet een ieder eigen. No span neks no fout gedrag was dat. Surinamers hoe je het wendt of keert, wij zijn tot elkaar veroordeeld – in de positieve zin – we zijn verplicht naar elkaar toe iets goeds van te maken. Zeer belangrijk in onze gezegende MultiCulti samenleving elkaar te accepteren, maar vooral respecteren. Een ieder in zijn/haar waarde laten, je hoeft niet met hem eens te zijn. We zullen het gezamenlijk móeten doen. Laat die regeerders niet ons voorbeeld zijn.


  Maak melding
 34. Meest opvallende van het verhaal in suriname vraag je een vergunning om te verzamelen aan het kabinet van de president alias de boef.

  Alles in suriname is een one man show, en dan kiezen ze ook nog eens om de grootste boef die show te geven.


  Maak melding
 35. @kolibri
  Er is geen sprake van gezeur, maar het verstoren van de ander zijn geloofsbeleving.Eigenlijk is er iets byzonders gebeurd. Ik denk dat het kwade zich gemanifesteerd heeft en die moest overwonnen worden met het licht van divali.
  Het comite Christelijke kerken zwijgt als een graf,alsook de IRIS.


  Maak melding
 36. Oo het parket is ook een afdeling vergunningen hhahhaaaaaa
  Maar wat about dc van paramaribo dan wat is dan zijn taak of dc noh deh? Of t bestaat niet…ik ga even googlen. Maar a aansturing fu Sranan froks now now deh..volgens mij bestaat deze minisferraad + pres uit prutsers. Parmessar en Adhin en ook Belfort
  zijn de weinige uitschieters. Bovendien a aansturing vanuit het kabiner maakt de boeo bruya bruya. Bouta heeft mij ner kunnen imoneren met zijn beleid. Soso brokobana


  Maak melding
 37. De grote boosdoener is hier Diedibri!!!

  En natuurlijk heeft het Divali hier voorrang!

  Deze mensen die letterlijk in de weg liepen zijn christen in hun ego, maar niet in de geest!!


  Maak melding
 38. Suriname, een land vol rassendiscriminatie.
  De wereld heeft een vertekend beeld van Suriname en de Surinamers. Naar de buitenwereld toe, is het land een voorbeeld van tolerantie en een voorbeeldige multiculturele samenleving. In feite is dat schijn, want de bevolkingsgroepen liggen elkaar niet. Dat is van meet af aan. Nooit anders geweest! Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als een brave onnozele kind op de lagere school zonder redenen getreiterd werd door een stelletje Creoolse jongens. Ze mishandelden mij en schopten mij tegen de grond terwijl ze riepen dat ik een fio-fio ( insect )ben en dat alle koelies doodgemaakt moesten worden. Het waren jongens van 11-12 jaar in Paramaribo waar ik geboren ben. Ik was nog maar 8 jaar. Elke dag werd ik na schooltijd opgewacht en mishandeld. De meester wist er niets van, omdat ik bang was dit te verklikken. Zo ging het in de jaren 60 in Paramaribo, met de Creoolse dominantie. Natuurlijk heeft dit met opvoeding en ontwikkeling te maken, want ik ken vele ontwikkelde Creolen die heel beschaafd zijn. Feit is dat anno 2013 er nog steeds haat, nijd, jaloezie en discriminatie is tussen de bevolkingsgroepen. Het incidentje met het Divali-feest is maar een klein voorbeeld van. Het Christendom in Suriname heeft de bevolkingsgroepen nooit bij elkaar gebracht en eigenlijk over de hele wereld niet. Liefde en vrede heeft het nooit uitgedragen. Raadpleeg maar de geschiedenis. Het wachten is maar op wanneer een burgeroorlog in Suriname begint, zoals het geschiedde in het buurland Guyana.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES