‘Standvastig beleid redding Surinaams onderwijs’

19

PARAMARIBO, 2 nov – Het Surinaamse onderwijs haalt het alleen als politici tot goede afspraken komen. Afspraken, die volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons alles te maken hebben met standvastigheid. Het maakt niet uit wie op een toevallig moment aan de macht komt.

Iedere politicus of politieke partij zal zich moeten verbinden aan afspraken over de richting van het onderwijs. Dat is wat Suriname nu nodig heeft, meer dan ooit. Het onderwijs staat voor allerlei uitdagingen en ervaart een zekere maatschappelijke druk. Iedereen die betrokken is bij het onderwijs zal dezelfde richting op moeten kijken. “Politici, vrouwen, de vakbeweging moeten komen tot een verbintenis over het onderwijs”, zei Simons tijdens een onderwijscongres.

Volgens Simons zijn er genoeg congressen geweest over wat er fout is aan het onderwijs in Suriname. “We weten wat er aan scheelt. Wat we ook willen doen, het komt uiteindelijk op volhouden neer. Als we dat niet hebben, zullen we het gewenste effect nooit bereiken”, aldus Simons. Er is nog een lange weg te gaan eer sprake kan zijn van een ‘veilige, stimulerende leeromgeving.’ Het congres van de federatie voor bijzonder onderwijs in Suriname moet vaststellen welke hervormingen nodig zijn.

19 REACTIES

 1. Weer het aloude geweeklaag dat sedert 1975 aan het galmen is. Het probleem is dat we niet naar het daadwerkelijke probleem willen kijken. Eerst moeten we kijken naar de grote groep niet gekwalificeerden die het voor het zeggen hebben in het onderwijs. Door de koehandel die er gepleegd werd, welke partij het onderwijs mocht beheren, zonder te letten op “kwaliteit”, heeft ons parten gespeeld. Je mag zeggen wat je wilt, het onderwijs is het onder geschoven kind van Suriname. Zolang we het Neokonialisme in het onderwijs hanteren, zal het blijven dweilen met de kraan open. Waarom is het onderwijs de pijler waarop een natie wordt opgebouwd, zo krakkemikkig is ingericht?, omdat men zo weinig mogelijk kader nodig heeft en niet te veel mondige mensen wil hebben. Ook kom je “onderwijzers” tegen die zich nauwelijks is beschaafd Nederlands kunnen uitdrukken.


  Maak melding

 2. Blablabla gaaaaap boring….

  “Er is nog een lange weg te gaan eer sprake kan zijn van een ‘veilige, stimulerende leeromgeving.’

  Weer een generatie naar de kloten door onderwijs van een belabberd niveau


  Maak melding

 3. De voorbeeldfiguren in de samenleving zijn: madame Simo, Donkey, slagers als B en Mel, Misbaksel, Lafling, paarse hielenlikkers in het parlement,vleesslagers,brulapen, lange vingers,corrupte overheidsdienaren, grootverdieners a la directeur van de CB, de drie monsters.
  In een samenleving waar verschillende mensen zichzelf met de kruis zitten te zegenen, waar criminaliteit en het eisen van tjokoe een lonend verdienmodel in de economie is.
  Een samenleving dat op alle fronten en niveau’s gecorrumpeerd is en waar je weg komt met moord.
  Dan moet je echt op je achterhoofd zijn gevallen om te gaan investeren in je eigen ontwikkeling (onderwijs) en voor jaren je consumptiepatroon uit te stellen.
  Nee, wij de jeugd van Su de drager van de ontwikkeling nemen ook de kleur van onze omgeving over. Wij hebben haast om ook te mogen participeren in deze paarse samenleving. Want straks is de koek helemaal op.
  Opleiding, scholing wie houden ze daar voor de gek in Su.
  Wij hebben toch onze mooie voorbeeldfiguren en onze leidsmannen.!!!!


  Maak melding

 4. Suriname heeft geen rechters nodig.
  Pres. is er en dat doet hij sinds jaar en dag met of zonder geweld.
  De rechters durven toch iets te doen. Als DDB alles bepaald wat er moet gebeuren binnen de samenleving heb je geen rechters nodig.

  Alles wat je zaait zal je ook dubbel en dwars oogsten.

  Het werk gewoon niet en niemand die deugd volgens DDB.

  Rechters, Ministers, advocaten, directeuren, parlementsleden en alle anderen deugen gewoon niet volgens DDB.

  Verder mag je dan zelf invullen.
  Wat een idioot.


  Maak melding

 5. Jammer dat de jeugd van Su door de amorele- en corrupte omgeving waarin ze opgroeien niet doorhebben dat men je van al je bezit kan beroven. Maar aan opgedane kennis, scholing, wijsheid kan niemand aan komen.

  Deze wijsheden wil ik met de jeugd delen:
  – Door wetenschap is de duisternis in deze wereld overwonnen.
  – Met de strategie van het intellect heb ik het paradijs veroverd en de wereld voor een deel kunnen bedwingen en begrijpen.
  – Blijvend investeren in kennis.
  – De mens is verantwoordelijk tot vrijheid. We zijn allemaal geworpen in deze wereld en hebben het lot in eigen handen.
  – IN PARADISE THERE ARE NO EXCUSES.


  Maak melding

 6. Het onderwijs is een afspiegeling van de normen en waarden in SU. Het totale gebrek aan normen en waarden in de samenleving en de overheid vertaalt zich in een gebrek aan normen in het onderwijs. Dus: ministers zonder normen, kiest ambtenaren zonder normen en die kiest weer leraren zonder normen.

  Zie hier het probleem Suriname. Het verbaast me hoe een land als SU een totaal gebrek aan normbesef heeft. Maar leraren/ het onderwijs zonder normen creëert kinderen zonder normen.


  Maak melding

 7. Ik begrijp DDB wel. Hij heeft het op alle fronten moeilijk. De wereld weet met wie ze van doen hebben . Hij weet dat hij anders dan in Su nergens serieus genomen word. Ook zijn vrouw gaat door een hel.Geneukt en gebeft worden door een crimineel/moordenaar kan nooit leuk zijn.dus DDB eigenlijk begrijp ik jou hebies wel.


  Maak melding

 8. Is die teef wel bewust van de impact wat goed onderwijs voor NDP/ABOP/PL kan betekenen.
  Dit kan betekenen dat deze partijen dan niet meer zouden bestaan.
  De jeugd zal deze partijen afstraffen voor het politiseren en onthouden van degelijk onderwijs.


  Maak melding

 9. Jenny is een blaaskaak en kletst een beetje aan de oppervlakte!
  Ze vertelt wat er allemaal moet gebeuren maar niet hoe! Niks inhoudelijks!
  Ook zij is stil blijven staan!
  Jenny, not worth a penny!


  Maak melding

 10. Bouterse gaat de aantallen particuliere woningbouw tellen bij zijn woninigbouwproject…… wat een stumper.

  “President Desi Bouterse heeft zich zaterdag georiënteerd te Plantage Altona in het district Wanica. De delegatie bestond uit vicepresident Robert Ameerali, trekker van het Wanica Ziekenhuis Elisa Carter, parlementariër Charles Pahlad en districtscommissaris Ravin Jiawan van Wanica. Op de plantage zal het grootste gedeelte van de bouwkavels voor de woningbouw klaargestoomd worden. De president is tevreden met het werk dat tot nu toe is verricht.

  Bouterse zegt aan Starnieuws dat hij zijn belofte aan het volk nakomt en dat het om een particulier initiatief gaat. Na discussie met Ameerali heeft Bouterse het voorstel van de vicepresident meegenomen om het
  particulier initiatief nauw te betrekken binnen het huisvestingsprogramma van de overheid. Dit maakt deel uit van de public private partnership. Het ligt in de bedoeling dat deze bouwkavels bouwklaar gemaakt zullen worden. De mensen kopen vanuit de ingestelde sociale hypotheken de sleutelklare woningen. De eerste honderd hectare wordt alvast bouwrijp gemaakt.

  Nog 17.500 te gaan tot aan de verkiezingen. Bouterse is tevreden….


  Maak melding

 11. @henk molenaar,dit had hij ook met hannaslust gedaan toch sleutels overhandigen.Belachlijk dit zijn gefinancieerde woningen,pas als de bewoners klaar zijn met oflossen van hun hypotheek,wordt het hn eigen dom.Ik begrijp niet hoe sommige mensen kunnen meewerken dat deze idioot zijn hoogmoed waanzin tot uiting brengt.
  Wie zullen in aanmerking komen voor deze woningen.Niemand wil huur betalen.Dus het wordt weer lachen.


  Maak melding

 12. Steeds de zelfde lozekreten, men durft ook nog te zeggen men weet wat er speelt, maar doe er helemaal niets aan, valt ook op! Ik durf het te zeggen; het probleem ligt aan de basis, het “lagere onderwijs de basisschool vooral”, waar juist een pedagogisch onderlegde leerkracht is vereist, en daar worden juist niet bevoegden ingezet. En daar begint het probleem in het leerproces van het kind. In dit begin van het educatief leerproces is een leerkracht nodig, die de taal goed kan overbrengen/overdragen. En juist de meeste van deze leerkrachten, hebben vaak deels ook nog een taal achterstand. En dat valt juist niet op, waarom, omdat; “zeggen makkelijker is dan schrijven”. Zo wordt bewust of onbewust een taal achterstand in de hand gewerkt. Terwijl het belangrijk is de taal goed onder de knie te hebben, voor een goede toekomstige educatieve leergang. Want de taal spreken zegt niet altijd dat je de taal ook daadwerkelijk begrijpt. En dat is van essentieel belang voor jouw verdere studie. Ook bij sommige journalisten waarvan je het niet verwacht merk je dat ze vaak een verkeerde taal gebruik bezigen. Veelal een beperkte vocabulaire en ook soms wel verkeerde omschrijvingen van gebeurtenissen verkondigen, zonder onderzoek vooraf.


  Maak melding

 13. Beste mi kondre:

  Op het project waar ik woon worden ook woningen gebouwd voor Surineds. Die gaat Bouterse ook een sleutel overhandigen als de huizen klaar zijn. Leuk item voor Info Act en dan beweren dat het woningbouwprogramma van de Paarse Rovers Bende succesvol is…

  Trouwens opgevallen dat Milton Fleur Paraman, RobG wijselijk hun mond houden de afgelopen weken…. Zelfs zij zien in dat deze regering op alle fronten faalt.


  Maak melding

 14. Ay baya Debora,op jou reaktie kan ik gelijk 10 punten geven.
  Al die uitspraken van dada DDB is final.De uitspraken van
  de rechters,ministers,assemblee leden etc…worden aan Dada,s laars gelapt.Hebben deze bekwame mensen niet door,dat het zo is.Mensen een Bakra zegt:een ezel stoot niet 2 keer aan de steen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.