‘Noodtoestand’ door eindeloze rechtszaken

14

PARAMARIBO, 2 nov – Er is sprake van een ware noodsituatie binnen de rechtspleging. Dit stellen de leden van de Orde van Advocaten in een motie. Door het jarenlang voortslepen van rechtszaken, raakt de burger het rechtsgevoel kwijt. De advocaten willen zo snel mogelijk rond de tafel met regering en rechterlijke macht.

Onder meer moet het schrijnend tekort aan rechters worden besproken. Minister Edward Belfort van Justitie & Politie en het Hof van Justitie zijn al aangeschreven. Volgens de orde ondervinden advocaten de grootste problemen. Hun functioneren wordt ‘in zeer ernstige mate’ bemoeilijkt. Het aantal rechters nu is nog niet de helft van wat het eigenlijk moet zijn. Een kort geding is dat al lang niet meer en kan soms maanden duren. Civiele zaken duren soms ruim tien jaar.

Volgens de orde kan dit niet langer. Volgens voorzitter Stanley Marica, kunnen enkele kleine ingrepen al voor verlichting zorgen. Wat oudere advocaten zijn bereid de wat eenvoudigere rechtszaken af te handelen. Deze groep zou dan versneld tot rechter kunnen worden omgevormd. Ook zouden meer juristen geïnteresseerd moeten worden via onder meer korte opleidingen. Waar vooral mee moet worden afgerekend is de ‘structurele’ verwaarlozing van de rechterlijke macht.

14 REACTIES

 1. Een dictatoriale maffiastaat waarin een Drugsdealer & Son regeert kun je dit wel verwachten.

  Het hele rechtsapparaat functioneert niet meer zoals het moet. Ik zelf persoonlijk vertrouwt de rechtsgang in SU totaal niet meer. Eliten kunnen doen wat ze willen, ze staan boven de wet… Ze krijgen zelfs een diplomatieke paspoort als ze in het buitenland drugs gaan leveren…

  Dit kan alleen in de bacoven en casave republiek…


  Maak melding

 2. ben jij de kettingrover en jij bekend schuld, da moet jij zonder tussenkomst van een advocaat/rechter een standaard straf gaan brommen!!!

  na een zware/moorddadige overtreding a la Hermitage je via een duivelsadvocaat melden teneinde een milde straf te krijgen,…. ook hier geldt een standaard strafmaat (( 50 jaar )) zonder tussenkomst van rechter/advocaat!!!

  onze maar 1/2 miljoen democratische zieltjes…oh oh oh,… wat als Su 2 mlj zieltjes zou tellen??? Brrrr

  hoeveel Santo-Boma’s zouden wij dan niet hebben gehad???

  Heden = onze democratie verworden tot DEMON-CRATIE!


  Maak melding

 3. Mr.Buitenman U bent zo met het verleden bezig dat U waarschijnlijk met paard en wagen naar uw werk gaat,vooropgesteld dat U werkt.
  Mag ik U er op attenderen dat uw voorouders naar de slavenschepen werden gedreven door andere zwarte mensen die daar ook veel geld aan verdienden?
  Gaat U ook in Afrika uw leed verkondigen over wat deze mensen uw voorouders hebben aangedaan of bewaardt U dat voor klachten tegen Europeanen want daar valt natuurlijk meer te halen denken mensen zoals U.
  Maar Mr.Buitenman ik moet U teleurstellen,wij gaan niets betalen want wij leven in het heden en niet in het verleden en dragen geen schuld aan wat onze voorouders 300 jaar geleden deden.
  Dus Mr.Buitenman veel sterkte met het verwerken van uw verleden en het allerbeste.


  Maak melding

 4. Weer de – spreekwoordelijke – roepende in de woestijn. We moeten rationeel zijn om te onderkennen dat zolang de “drie machten” de Trias Politica, niet gescheiden gehouden worden en blijven, zal dit probleem zich blijven voordoen. Het is toch duidelijk dat je met deze criminelen in de regering niet anders kan verwachten, mensen in het parlement die geen weet hebben van “recht en wet Hoe kan een vlottende rechtsgang verwachten terwijl misdadigers het voor het zeggen hebben, mensen die geen weet hebben van recht en wetkennis. Ook omdat de politiek de rechtsgang nu bepaalt, deze regeerders houden bewust deze ontwikkelingen tegen. Een incompotente president die ook mede de rechtspraak bewust aan het frustreren is. Omdat rechtspraken politiek beïnvloed worden, dus de onafhankelijke rechtspraak is tot het verleden gaan behoren. Zolang er mensen met een zeer laag educatief niveau het voor het zeggen hebben, zal het altijd blijven dweilen met de kraan wijdt open. Wij kunnen vinden en zeggen wat we willen, Suriname is aan het afglijden naar een politiestaat en dat is overduidelijk te merken.


  Maak melding

 5. Een trieste ontwikkeling zoals in begin jaren tachtig. De tekenen zijn duidelijk. Er valt niets meer te verliezen voor de komende dictator dan alles op alles zetten om de komende verkiezingen te dwarsbomen op de beruchte mislukte revo wijze. De paarse sekteleden met de beruchte revo leus krijsen…stree de foe stree didibri na oenoe fesimang, o no sa frede wiens we K.


  Maak melding

 6. Het is niet vandaag zo maar altijd geweest.Dus Bouterse de schuld geven slaat nergens op het laat zien hoe dom je van nature bent.De bron van alle ellende in het land zijn de domme NPSers.Door hun valse ego,domheid,korte termijn denken
  hebben ze het land kapot gemaakt.Het zijn mensen die de baas willen spelen maar niet kunnen inzien dat ze niet geschikt zijn voor de functies die zich toe eigenen.Ze zijn overal directeur maar geen van hen deugd om haar taken te vervullen.


  Maak melding

 7. WIJNA, het hoeft ook niet maar jou praten is alsof jij wat betaald ik zou ook niet gestraft willen worden als mn ouders wat zouden doen maar vergeet niet dat het land waarvan jij zo spreekt niet zo zou zijn zonder mijn voorouders en ik had graag gezien dat jullie die zo bleren dat ook tegen israel zeggen want het waren meer de Duitsers maar nog steeds betaald bijna heel Europa het gelak niet om iets goed te praten maar ook de wreedheden waren niet het zelfde en weet jij wat Israel al ontvangen heeft en nog steeds krijgt wie praat daarover nee daar zijn we te laf voor. En mensen die praten hoe slecht SU is SU heeft jullie niet nodig ga blijf waar het goed is we leven in 2013 dus als jullie terug willen naar 1845 en 1980 is jullie probleem SU is land in ontwikkeling vallen op staan zo leert men lopen dus en niet anders dus JONA VEEL PLEZIER MET FLAS BACK Hahaaahaaaaa.


  Maak melding

 8. de deken van orde advocaten zijn allemaal bille likkers..

  laat de pg ,om alvast de grootste drugs-dealer allerl tijden de familie ddb ophalen in opsluiten..

  pas dan kun je praten van domo-cratie in sme en recht-staat.

  het volk is totaal gefrustreerd en hopeloos geworden,dagelijk op zanderij allerlei taferelen voor kleine drugs aanhoudingen,terwijl de grote maffia vrij en blij rond loopt..

  sme is geen recht-staat,maar een drugs staat..

  de amerikanen hebben alvast een v.b. gegeven en de zoon aangehouden in afwachting wat sme gaat doen..


  Maak melding

 9. Wat kunnen de rechters niet meer bijhouden als volgens bello en tjienlipsie de misdaadcijfers niet alarmerend zijn?
  Zijn de wetten niet meer van toepassing of zijn ze ondergeschikt aan de grote amnestiewet?


  Maak melding

 10. Voorzitter van de DNA en enkele van haar partij kornuiten lieten in 2012 zien om binnen 48 uur een lopende recht zaak te frustreren. Daar ging het niet om diefstal maar om amnestie voor verdachten van moord.
  Waarom zou het nou niet weer kunnen en de druk is van de ketel voor de rechterlijke macht.


  Maak melding

 11. Het zou allemaal beter worden onder de paarse regering. Waslijst aan mooie beloftes en investeerders zouden Suriname platlopen. Inmiddels weten we wel beter.
  Waarvoor we gewaarschuwd hebben wordt waarheid. De massamoordenaar DDB een heeft met zijn amnestiewetgeving een aanslag gepleegd op de rechtstaat. Ook de dec.moorden proces is een lachertje. President Santhoki heeft straks een hele kluif om de boel op te schonen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.