Nestor Surinaamse journalistiek overleden

4

PARAMARIBO, 31 okt – Leo ‘Moppie’ Morpurgo, de nestor van de Surinaamse journalistiek, is overleden. Morpurgo is negen en tachtig jaar geworden. Hij overleed in het ziekenhuis na reeds geruime tijd te sukkelen met zijn gezondheid. Bij dagblad de ware Tijd heeft hij ruim vijf en dertig jaar gediend als hoofdredacteur, ook in crisistijd.

Het absolute dieptepunt in zijn carrière was zonder meer de militaire dictatuur. Met de Ware Tijd was een handjevol media actief gelaten na de executies van 1982. De censuur was er maar moeilijk te harden en Morpurgo toonde niet zelden zijn ergernis en frustratie. Dit zorgde voor de nodige aanvaringen. Een bron van frustratie was ook het niet kunnen verschijnen van de krant in de jaren tachtig. Er waren dan geen dollars voor de aankoop van papier.

Zijn journalistieke loopbaan begint in 1943 bij Het Nieuws, het dagblad van vader Alfred Morpurgo. Na een conflict verlaat hij Het Nieuws eind jaren vijftig. In 1961 wordt hij hoofdredacteur bij de Ware Tijd. Leo is ook correspondent voor het nieuwsagentschap AP, en NRC en NRC Handelsblad. In 1973 richt hij samen met Jozef Slagveer de Surinaamse Journalisten Kring op. Na zijn vertrek bij de Ware Tijd, blijft hij nog enkele jaren lid van de directie.

Bekijk ook:

4 REACTIES

 1. MEDIA en FAMILIE van MR.Leo Morpurgo gecondoleerd en heel veel sterkte toegewenst.
  GROOT WAS ZIJN LIEFDE
  GROOT ZIJN VERDRIET
  MOOI DE HERINNERINGEN
  DIE HIJ ACHTERLIET.


  Maak melding

 2. Naar mijn gevoel is de hele journalistiek overleden, in SU…

  Als je ziet hoeveel mismanagement en openlijk diefstal er in de top van de politiek plaatsvindt en dat de journalistiek weinig tot geen aandacht hieraan besteedt, uit angst, intimidatie of gebrek aan kwaliteit misschien. Ik vind het echt jammer …

  In een normaal land zouden corrupte politici helemaal afgemaakt worden door de pers, maar in SU wat eigenlijk een schijndemocratie is en waar een dictator aan de macht is, lijdt de journalistieke, persvrijheid daar ook onder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.