‘Surinaamse padieboer moet hand in boezem steken’

21

PARAMARIBO, 15 okt – Het is hoog tijd dat de Surinaamse padieteler de hand in eigen boezem steekt. Dit stelt Badrisein Sital, coördinator rijstzaken van president Desiré Bouterse. Het is ten hemel schreiend dat na tientallen jaren de boeren nog steeds klagen. Het loopt uiteen van hoge prijzen voor grondstoffen tot te lage aanbodprijzen.

Maar een dergelijke houding legt geen zoden aan de dijk. De boeren zouden dat nu wel moeten inzien. “Rijstboeren moeten niet alleen klagen en jammeren. De tijd is nu rijp dat de boeren zich beter gaan organiseren. Ze hebben geen onderhandelingskracht. Aan het feit dat de opkopers de padieprijs eigendunkelijk vaststellen, gaat een einde komen indien de rijstboeren goed georganiseerd zijn”, zegt Sital tegenover Dagblad Suriname.

Nu zijn het de boeren die de overheid gebrek aan inzicht verwijten. Sital zou geen weet hebben van wat er reilt en zeilt in de branche. Zijn advies om een bepaalde aanbodprijs voor padie te hanteren, viel ook al niet in goede aarde. Veel te laag, volgens de boeren. De regering zou er beter aan doen weer te subsidiëren. Dat is jaren terug afgeschaft als onderdeel van een liberalisatieproces. Sital ziet er geen heil in om de vicieuze cirkel terug te brengen. De branche moet zichzelf kunnen bedruipen.


21 REACTIES

 1. Beste meneer Sital. De grootste fout die in Nickerie is gemaakt is om jouw te belasten met landbouwzaken. Toen ik dat hoorde wist ik dat de landbouw de doodsteek werd toegebracht. Wat heb jij met Wageningen gedaan? Hetzelfde wat de militairen in Zimbabwe hebben gedaan. Kapotgemaakt. Waarom? Omdat militairen zich met militaire en niet met landbouwzaken bezig moeten houden. Je was belast om de belangen van de arme landbouwers te behartigen, maar je hebt die verkwanseld. Wat denk je zelf. Wageningen is het bewijs van jouw onkunde. Nu ga je op Bouterse lijken, anderen zijn fout, hij niet. Weet jij wat ik die landbouwers zou adviseren als ik op jouw stoel zat. Geen rijst meer verbouwen, maar mais want dat levert veel meer op. Maar ja, jij was de verkeerde man in de verkeerde functie. Hoe jij daar terecht ben gekomen weet ik ook niet meer. Houdt toch op om die arme boeren nu de schuld van jouw falen te geven. Jij bent in ieder geval iemand die niet met opgeheven hoofd naar huis kan gaan. Jij hebt op alle fronten gefaald.


  Maak melding

 2. Look who’s talking. Schoenmaker hou je aan je leest of beter gezegd, militair hou je aan je uzi. Overal waar ex militairen sinds jaren taktik mee hebben bemoeid of aangeraakt is gedoemd te mislukken. ook al geloven boutisten en co in hun afgod, feit is en blijft dat het de laatse drie jaren richting taktik aan het verworden is. Ma kut, vergeten is men de lege schappen,lange rijen voor half lege winkels, schaarste aan gas,olie,smeermiddelen,bouwmaterialen, zelfs wc papier en sardien waren een luxe. Met het oog op een lege staatskas en als straks na het drukken van de boutistische munt, is het back to the eigtheis en nineties. Eeh omoe, gi mi wang bredi nanga boeba kasi nanga wang soft.hoemeni? Ha dati na 15.000,- ddbees


  Maak melding

 3. Ja JOHN en jij lijkt Santokie wel niets is goed niet dat de padieboeren niet hard werken maar ze zijn jaren lang gesubsidieerd wanneer moet het eindigen wanneer gaan ze dan georganiseerd werken dan alleen ieder voor zich en weet dat de meeste boeren rijk zijn geworden over de rug van volk en overheid ik zou ook graag een zaak willen beginnen en dat de overheid mij dan jaren subsidieert want als elk boer nou ook goed uit komt en toch om die subsidie zegt ik kom niet uit wat dan nou de mensen die andere gewassen planten moet de regering hun ook subsidie geven dat houd toch een keertje op weet jij hoeveel jaren ze al klagen en nog blijven klagen wel ik zal jou zeggen dat zolang ze het kunnen krijgen zal dat gebeuren wie zou dat niet doen ik misschien ook wel Hahaahhaaaha


  Maak melding

 4. Het ligt eigenlijk niet aan de boeren, maar aan de ondermaatse prijzen wat er betaald wordt voor hun koopwaar. Daar moet naar gekeken worden, waarom moet een ex militair de belangen van deze hard werken boeren behartigen. En natuurlijk door de “illusiepolitiek” die deze onpragmatisch handelende regeerders voert zal het nooit goed komen. Het wordt tijd de men kundige managers deze functies laat monitoren, en geen kneusjes.


  Maak melding

 5. Ik zie maar 1 oplossing voor dit probleem.
  A. Alle rijstboeren worden minister van deze regering. Als minister zullen ze toch niet slechter werk doen dan die klunzen die er nu zitten. Als ze toch weg moeten gaan ze met eervol ontslag zoals hun voorgangers en hebben een inkomen voor de rest van hun leven.

  Hebben wel dan nog steeds het probleem dat Suriname volgens deze Regering de voedselschuur van Suriname moet worden.
  Okay, dan schrijven we rijst alvast af. Wat blijft er nog over?
  Cassava? Hmm doen ze in Costa Rica en Dominicaans republiek wel veel meer, beter en goedkoper. Lastig
  Wat dan nog meer?
  Suiker van Staatsolie? Lastig. Hele achterstand op omringende landen.
  Hmmmmm.
  President help me even hier. Waarop is die veronderstelling van jou gebaseerd? Je moet toch wel een plan hebben? Deel dit even met mij, dan kan ik het ook aan de rest vertellen.
  SURINAME DE VOEDSELSCHUUR VAN CARAÏBISCH GEBIED


  Maak melding

 6. Eerst bacoven nu rijst. Alles wat groeit en bloeit gaat dood als mijnheer sital in contact mee komt. Van de honderden mensen die verstand van landbouw hebben wordt een analfabete waterhoofd gekozen om coördinator te worden.


  Maak melding

 7. Jhon,
  Je elt uit je ettev ken! Padiboeren zijn gemiddeld of zo je wilt stuk voor stuk ambtenaren, die meer dan eens een vette lening hebben gehad, die zij nooit meer terug hebben betaald. In de 80’er jaren kregen zij een tig aantal inputs(combines/traktoren/ureum), die zij binnen de kortste keren doorverkochten aan die Guyanesen. Weet wat je zegt en vooral waar en aan wie je het zegt! Sommigen hebben nooit genoeg. Je kunt wel blijven teren op lanti, maar zo werkt het niet!


  Maak melding

 8. Aldus de specialist op landbouwgebied die kan bogen op een ter zaken doende opleiding en een ruime ervaring in de rijstsector….

  Wat een Paarse Prutsers!!


  Maak melding

 9. En nog wat Hahahaha wat een paarse prutsers dus eingenlijk had dit geen probleem moeten zijn aangezien er 15j zo een goeie ROOD GROENE regering er was waarom zou paars alles in 3j kunnen oplossen wat zij in 15j niet konden zelf water en Electra onmisbaar in leven en voor studie van kinderen en nog meer maar ja dan worden de paarse haters blind die zien en zoeken alleen maar negatief laat de splinter nou even en verwijder balk uit eigen oog GEZEGENDE DAG WENS IK U ALLEN


  Maak melding

 10. prima zo,

  schaf de subsidie af en laat de teler zijn onkosten doorberekenen , dan is straks een bordje rijst met sardien onbetaalbaar voor met name de Abrabroki’s & Ramgoelam’s!

  of is dit juist de bedoeling, want dan kan Dilip Sardjoe importeren tog!

  of was de oproep van DADA 3 jaar terug, *wij moeten meer Napi eten* juist de bedoeling om Nickerie de doodsteek toe te dienen?

  sorry Haïti maar wij kunnen helaas geen goedkoop rijst leveren en onze cassave te Para wil maar ook niet vlotten..

  maar straks hebben wij… THE CITY of PARA 🙂


  Maak melding

 11. De padiboeren moeten ccoperaties gaan vormen. Met een cooperatie kunnen zij als groep veel meer macht uitoefenen en beter voor hun belangen opkomen.Omdat de boeren geen eenheid vormen, zijn ze het speelbal van de padi-opkopers en de poltieke partijen uit het Nieuwfront..


  Maak melding

 12. goed zo meneer Sital laat deze boeren nu eindelijk belasting betalen , want dat hebben ze nooit gedaan en dan ook nog verwachten dat de regering hun zakken moet vullen , wat een raar volk .


  Maak melding

 13. “Sital zou geen weet hebben van wat er reilt en zeilt in de branche.”

  Als je geen weet hebt van de branche dien je jouw functie ter beschikking te stellen aan iemand die het veel beter kan.
  Sital was ten tijde van de coupe, een hospik (gewonden verzorger) in het leger, daarna voor korte tijd door de criminele coupe pleger gebombardeerd tot minister van landbouw. Nu pretendeert hij de grote deskundige te zijn op het gebied van rijstteelt. Het resultaat is dan ook heel duidelijk te merken.


  Maak melding

 14. tijdens VP ajodhia heeft de surinaamse regering sf. 5.000.000.000.- geleend aan de boeren in nickerie, met de bedoeling dat het geld terug betaald had moeten worden. de regring heeft moeten fluiten naar zijn geld, omdat de boeren ipv inputs voor de rijstsector hebben gekocht, hebben ze zich verrijkt met luxe gooederen als auto,’s. waarover schrijven jullie?? of zijn jullie net als de mensen uit het front “kortzichtig” van geest????? pak de kranten van die tijd alles staat erin man. zie onderwijsbib voor de kranten.


  Maak melding

 15. Dit is het probleem in Suriname,een ieder raakt vastgeroest op bepaalde positie’s en functie’s.

  Terwijl de ontwikkeling met grote vaart doordendert.


  Maak melding

 16. Er is altijd iets met de padieboeren. Als de rijstsector alleen verlies oplevert ga dan iets anders doen. Je wordt als kind geboren je ouders helpen je op de been en later moet je het zelf doen. Je kan niet je hele leven een labiele houding blijven hebben.
  Wanneer kunnen de padieboeren het zelf?? Ze hebben wel allemaal machines onder hun huis staan.
  Dus mij houden ze niet voor de gek.


  Maak melding

 17. De padieboeren hadden op NDP gestemd omdat hen zijn beloofd dat de rijstsektor een boost zou krijgen.Sital zou beter aan doen zijn handen in zijn eigen boezem te steken.


  Maak melding

 18. Weet je wat het grote probleem van Suriname is: stagnatie. Terwijl de hele wereld om Suriname aan het veranderen is, lijkt de tijd stil gestaan te hebben in Suriname. Kijk maar naar bijvoorbeeld de kippensector. Door productinnovatie vond men in Europa, Amerika en Brazilie megastallen uit. Dat zijn stallen waar honderdduizenden tot miljoenen kippen worden gefokt. Daarnaast vond men de antibiotica uit die ervoor moet zorgen dat de kippen niet ziek werden. Probleem is dat wij door het eten van die kippen immuun zijn geworden voor antibiotica. Maar dat was niet alles. Ook de hormonen werden uitgevonden. Deze zorgden ervoor dat een kip binnen 4 weken 3 kilo weegt. Gemiddeld 3 keer zwaarder dan een Surinaamse kip. De uitvinding van de “PLOFKIP” was een feit. Daarnaast worden de bedrijven zwaar gesubsidieerd. De heer Charles Doux, een bedrijf dat dagelijks 1 miljoen kippen verwerkt krijgt jaarlijks 53 miljoen euro aan subsidie. Al deze maatregelen werken kostprijsverlagend. Nu lusten of beter gezegd vertrouwen de Europeanen, Amerikanen en Brazilianen deze kippen niet meer. Gevolg in plaats van de fabrieken te sluiten worden de kippen in de derde wereld o.a. Ghana, Suriname, etc, tegen niet te beconcurreren prijzen gedumpt. Gevolg: de lokale boeren kapot. Waarom dit kan? Omdat de kippensector niet heeft meegedaan aan deze ontwikkelingen. Nu ben ik geen voorstander van antibiotica en hormonen. Wel een voorstander van megastallen, vrije uitloopkippen en productie van eigen kippenvoer.
  Wat is in al die jaren in de rijstsector gebeurd. Niets, de hele wereld is druk bezig geweest om nieuwe rijstrassen te ontwikkelen, behalve Suriname. Gevolg wij spelen geen rol van betekenis meer in de wereldhandel van rijst. Sorry, maar in Suriname is de tijd werkelijk stil blijven staan. En te denken dat wij de voedselschuur van de Caricom willen worden. Vergeet het maar.


  Maak melding

 19. De Nickerianen weten wel degelijk wat waarheid is!

  Deze sital is ongeschikt.

  Manglie heeft het alleenrecht in Nickerie en zijn matie doekhie vernietigd in een rap tempo alles om zich heen.
  Vieze vriendjes politiek.

  Hoe lang nog!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.