Nederlandse expertise voor duurzaam bosbeheer

18

PARAMARIBO, 16 okt – Groepen uit het binnenland leren de bossen bij hun leefgemeenschappen beter beheren. Deskundigheid bij de speciale trainingen komt van twee Nederlandse instituten. Die hebben in opdracht van het ministerie van Regionale Ontwikkeling een trainingsprogramma ontwikkeld.

Het betreft de Nederlandse instituten Tropenbos International en de Hogeschool Van Hall Larenstein. Volgens Tanya Fonkel, topfunctionaris op Regionale Ontwikkeling, is het ‘gemeenschapsbos’ van bijzondere betekenis voor de gemeenschappen in het binnenland. Het betreft natuurgebied waar de gehele gemeenschap, Marron of Inheems, gebruik van mag maken. Dit kan niet onbeperkt, willen de mensen er nog lange tijd gebruik van maken.

Onder meer wordt er hout gehaald voor eigen verbruik of gebruik. Met de uitdagingen van nu is het des te belangrijker dat het beheer verantwoord geschiedt. Volgens Fonkel is dat precies de bedoeling van de trainingen. Ruim een half jaar lang zullen vertegenwoordigers van de gemeenschappen getraind worden in duurzaam beheer en gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Onderhoud en het duurzaam houden van het ecosysteem krijgen speciale aandacht.

Bekijk ook:

18 REACTIES

 1. omgekeerde wereld

  men zou welhaast denken dat na eeuwen vertoeven in die contreien ZIJ hun expertise zouden delen met de rest v/d wereld!

  mss is het vele goud in de mond alleen maar om te (pir tifi) *schaterlachen*


  Maak melding

 2. waarom reizen deze mensen niet door europa om hun bossen nieuw leven in te blazen , er hangt zeker een prijskaartje aan .
  wanneer gaan we het beseffen dat suriname zijn eigen richting moet opgaan , als de hollanders het zo nou hebben met de surinaamse bossen zouden ze bepaalde garantie´s die de europeseunie bied niet blokkeren .


  Maak melding

 3. Duurzaam bosbeheer. Onze binnenlandse bewoners hebben altijd onze bossen duurzaam beheerst. Bigi Ai e naki deng. Men lijdt aan gelekoorts en DDB syndroom.


  Maak melding

 4. @ Seng-Sang:

  Er is helemaal geen expertise in Suriname op dit gebied. Het gaat erom de mensen duidelijk te maken dat als ze op de huidige manier doorgaan, er over een aantal jaren helemaal geen habitat meer is voor ze. En als je b.v. a la dol beschermde diersoorten uitroeit om te kunnen eten, dan zul je ze moeten leren om dit NIET te doen, er zijn alternatieven genoeg. Het bos is niet alleen hout, maar er wonen dieren die door ongebreidelde houtkap en jacht in gevaar komen. Sekoe’s, babuns, luiaards, leguanen, ja, zelfs awari’s, ze vreten alles op. Dus als je bezig bent je land te vernietigen dan hoop ik dat er mensen zijn die tot die ene hersencel kunnen doordringen.


  Maak melding

 5. Ik neem aan dat wanneer mensen generaties in het bos wonen, dat de kennis van de ene generatie op de andere doorgaat en het bij elke generatie steeds groter wordt en dat men dan snel door heeft wat slecht is voor het bos en wat goed is er voor. Blijkbaar is er ergens een kink in de kabel gekomen waardoor stadsbewoners uit NL de bosbewoners uit SR moeten gaan leren om hun oog, oor en huid goed de kost te geven. Want dat is toch waar het op neer komt wanneer je in het bos woont. Ai, ze kijken ook in het bos de hele dag en avond naar de TV. Alleen naar de verkeerde programma’s, nl de wegwerpconsumptieprogramma’s.


  Maak melding

 6. Er wordt hier heel grof en respectloos over onze binnenland-bewoners gesproken.
  De vraag naar hout, wild om te consumeren, goud, komt vanuit de stad en het buitenland!
  Er is een lucratieve handel met de stad in bovengenoemde producten.
  Probeer daar maar weerstand tegen te bieden als arme binnenlandbewoner!
  Iedereen wil het economisch beter hebben.
  Tegen de roof en plundering vanuit de stad is geen kruid gewassen.
  Daar kunnen de binnenlandbewoners zelf, niet tegen op.
  Daarom is het trainingsprogramma goed!!


  Maak melding

 7. 16 okt.2013

  @blaka bakra,
  Er is wel expertise beschikbaar in Suriname. Aan de ene kant zijn het de Marrons en Inheemsen zelf, en aan de andere kant de wetenschappers in bosbouw, bosbeheer, ecologie. Alleen is Srika niet zeker of Suriname ook (echte) ontwikkelingsgeografen heeft.

  Het probleem van het bosbeheer in Suriname is het ontstane spanningsveld tussen wetenschappers en de praktijk.

  Wetenschappers zijn zich ervan doordrongen dat natuurbescherming veel meer een politiek en socio-economisch probleem is dan een biologisch probleem, en dat de oplossingen dus ook vooral daar zouden liggen.

  Omdat de wetenschappers of de instituten in Suriname, die zich met natuurbescherming bezighouden, het ook van internationale donaties moeten hebben is het dus begrijpelijk dat zij zulke trainingen (gaan)(moeten) verzorgen.Hierbij speelt REDD+ een belangrijke rol bij het verkrijgen van deze internationale geldelijke donaties.

  Aan de andere kant is het dus ook de vraag hoeveel deze trainingen zullen bijdragen aan het positief versterken van de kennis en bescherming van de natuur door de Marrons en Inheemsen.En belangrijker nog, hoeveel het deze binnenlandse bewoners financieel zal opleveren.

  Zou het dan maar niet beter zijn om eerst de totale politiek in Suriname deze trainingen te laten volgen.

  Volgens Srika is het probleem bij de natuurbescherming in Suriname een meer politieke, socio- economisch probleem. Srika wil hierbij graag helpen!

  En de minpunten zijn hier een politiek probleem!
  Srika


  Maak melding

 8. “Het betreft de Nederlandse instituten Tropenbos International en de Hogeschool Van Hall Larenstein.”
  Zeer geachte reageerders, aan de hand van uw reacties concludeer ik dat men niet precies weet wat die training inhoud en waarom het noodzakelijk is voor Suriname.Ik ben in de bevoorrechte positie geweest om ruim informatie te krijgen omtrent die training. Als Surinamer en als wereldburger ben ik er trots dat de wereld deze instituten heeft. Zij hebben in landen als Columbia, Nepal, Colombo enz.enz.enz. met hun kennis en ervaring oplossingsmodellen aangedragen, trainingen verzorgd,waardoor die landen hun gemeenschapsbossen grandioos hebben kunnen redden. Het is een wetenschap op zichzelf om te weten hoe je een gemeenschapsbos kan managen zodat je eraan blijft verdienen zonder het te vernietigen. Dat kan je echt niet leren door generaties in het bos te leven. Precies zoals je geen dokter kan worden door in het bos te leven. Die training cq wetenschap is de oplossing voor de wereld om de longen van de wereld te redden. Het is een nationale en internationale zaak. Het is geen zaak van de politiek of gelieeerd aan een politieke party.Laten wij die instituten waarderen en bedanken dat zij met een nobele taak bezig zijn. Docenten en die instituten bedank ik van hieruit en aan een ieder verzoek ik zich te laten informeren omtrent het onderhavige.Ik weet zeker dat later meer daarover in de media zal verschijnen.


  Maak melding

 9. nu komen de bakras gewoon door de voordeur binnen zonder tegen-werking..

  wat is inmiddels gebeurt met de ,,poort naar europa,, of te wel Frankrijk en de ambassade van € 5500000 wel of niet gekocht..

  wat is gebeurt met die grote mond van lackien,,houdt je ká geld,wij suris hebben het niet nodig..

  is opa desie nog welkom in scheveningen,of is het van de baan..


  Maak melding

 10. Hoe ontwikkelt zijn stadsbewoners of bewoners van Nederland?
  Hoe kunnen zij oordelen over de binnenlandbewoners zonder in hun leefgemeenschap te hebben gewoond en te weten wat de knelpunten zijn?
  Iemand die tenminste een beetje maatschappij leer heeft gehad, moet weten dat je mensen niet moet stigmatiseren aan de hand van bepaalde gedragingen van individuen.
  De overgrote deel van de binnenlandbewoners zijn vriendelijke,hardwerkende mensen die niet in de bevoorrechte positie zijn geweest om van de ontwikkeling in de stad te genieten.Ik hoop van ganserharte dat er verandering daaraan zal komen. Rekening houdende met het vorenstaande moeten wij koesteren dat een ieder in Suriname gelijke kansen krijgt,want alleen dan zullen wij harmonieus naast elkaar kunnen leven. Ik erken dat er ook criminelen in de bossen ophouden, maar zij worden wel door de Justitie aangepakt en gecorigeerd. Daar heeft niemand bezwaar tegen. Als er ontwikkeling in het binnenland komt, dan zal alles veranderen, zo ook de criminelen zullen verminderen.

  P.S.
  Als je als stadsbewoner door welke redenen dan ook in een bosnegersdorp aankomt voor hulp, dan ben je verzekerd van driemaal daags eten,drinken, kleding enz.
  Een ieder verzoek ik goed na te denken en zich rium te laten informeren en niet gevoelsmatig negatieve uitlatingen te doen aan het adres van die mensen.
  Nog een opmerking; wat zal je doen als de stad door klimaat verandering onderloopt en je samen met de binnenland bewoners moet gaan wonen in het binnenland ?

  Ik houd van de binnenlandbewoners!


  Maak melding

 11. De bossen worden gerampaneerd door chineze houthakkers en de binnenlandse bewoners staan erbij en kijken ernaar. Ze treden niet eens op als de wegen en bruggen kapot gaan. Zolang lonnie zijn tjoekoe’s krijgt. Tropenbos komt maakt jullie wat wijs en gaan terug naar ptata volgend week, jullie eigen dienst LBB is totaal verwaarloosd en vergeet niet Dr Ir Essed was een bosbouwer en beheerder in hart en nieren. LBB plante in het verleden pinus caribe, teak etc maar de laatste 30 jaren niets meer. Soso sarie torie.


  Maak melding

 12. mijn vraag is: wat wil suriname?

  mijn vraag is niet: wat wil suriname niet.

  mijn vraag is: wat wil suriname (wel?)

  kan suriname hier aub antwoord op geven? ik vind het heel belangrijk te weten.

  ik vind het niet erg wanneer suriname nog even doordenkt en bijvoorbeeld niet direct zegt: desie bouterse. want er is meer op de wereld. bijvoorbeeld: straten die niet je auto stuk maken. maar dan te noemen: goede straten voor je auto en je kinderen, bijvoorbeeld. kunnen ze fietsen naar school, als ze een fietspad hebben. en verkeersregels.
  ik hoor het graag.


  Maak melding

 13. seng-sang
  Jij zegt:”waarom reizen deze mensen niet door europa om hun bossen nieuw leven in te blazen , er hangt zeker een prijskaartje aan .
  wanneer gaan we het beseffen dat suriname zijn eigen richting moet opgaan”

  Nooit zolang jullie maar zo’n grote bek hebben en denken de Hollanders niet nodig te hebben zullen jullie altijd met de staart tussen de benen terug komen!


  Maak melding

 14. @ X
  Het kan dat er genoeg kennis in huis is, maar wordt die overgebracht om meer draagvlak te creeeren. Meer actoren bij betrekken zodat een groter leger aan de slag kan.Hebben ze opleidingen verzorgd of zitten ze alleen te mokken in een hoek. Zijn die personen dan niet blij dat meerdere personen die kennis gaan bezitten zodat het bos misschien toch gered kan worden.SPAN ANU vriend.Het is een zaak van een ieder.Ik houd van moeder aarde. U toch ook. Wel laten wij het samen redden. Succes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.