Dringend gevraagd: kader voor ministerie van Onderwijs

21

PARAMARIBO, 15 okt – Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling, Minov, is naarstig op zoek naar hoger kader. Op het ministerie heerst er kaderarmoede. Recent is een aantal topfunctionarissen aan een kant gezet. Dat waren vooral politieke kopstukken die niet zouden voldoen. De opengevallen plekken moeten nu worden ingevuld.

Dat wordt een hele toer, blijkt nu. Het ministerie zelf beschikt nauwelijks of niet over een degelijke voorraad. “Het ministerie is uitgehold en heeft dringend behoefte aan kader”, zegt Adhin tegenover Dagblad Suriname. Het gaat dan van middelbaar tot academisch niveau. Toch moeten dringend projecten worden uitgevoerd voor verbetering van het onderwijsniveau. Daarom is een sollicitatieprocedure ingezet. De hoop is nog op de ambtenarij.

Mogelijk dat er ergens nog kader zit dat zich op een ander ministerie wil inzetten. “Als ik die competentie niet binnen het Minov kan vinden, dan zoek ik die elders binnen het ambtelijke”, aldus Adhin. Dat er binnen het ministerie zelf ook ambities zijn is een omstandigheid waar rekening mee wordt gehouden. Mensen moeten carrière kunnen maken. “Maar voor bepaalde functies zijn we verplicht te werken met HRM-profielen. Er wordt daarbij gelet op zaken als competentie en ervaring.”

21 REACTIES

 1. Afgestudeerd als leerkracht, maar nog steeds geen baan in Nederland?

  Gluur even over de grens. Antwerpen gaat namelijk leerkrachten werven in Nederland. De stad hoopt dat Nederlanders in België het grote aantal vacatures op scholen wil opvullen, schrijft de Vlaamse krant **De Morgen**.

  Eey DADA…..wij hebben noordzee niet nodig tog, maar geloof mij,…velen zouden een avontuur willen wagen in onze mooie klimaat ipv die kille Belgie mang!

  maar ja, …ju bek bigi terwijl jij geen stuiver waard bent BAH!!!!

  jij bent 3e wereld…jou beleid is 3e wereld…jou aanhang is 3e wereld


  Maak melding

 2. Kader is op zoek naar nieuwe ministers en regeringsfunctionarisen inclusief een nieuwe president.

  Wat zou dat toch een mooie kop zijn voor onze krant.


  Maak melding

 3. Ik zou wel willen maar ben bevreesd slachtoffer te worden van de ontslag woede van deze regering.
  Je kan toch nergens je ei kwijt dus liever mijn ei behouden dan het opgeven.


  Maak melding

 4. heel vreemd.
  1/3 (bijna 16.000) van alle lantiwerkers zijn indienst van Minov. Een ministerie dat werkt aan de ontwikkeling van de bevolking.
  Een land met 14.000 leerkrachten is niet instaat gekwalificeerde mensen op te leiden. Kan het nog erger.

  Geef aub niet de schuld aan voorgaande regeringen als je al 3 jaar in het plus zit.
  Neem collectief de schuld voor dit gebrek aan kennis en kunde. Verwijt dat land aan de Noordzee niet dat het land bestuurlijk/ambtelijk in de jaren 60 is blijven steken en formeel is blijven leven volgens de processen en procedures uit die tijd.

  De kennis en kunde is er wel maar kan niet aangewend worden omdat er allerlei burocraten in de weg zitten die uit hun nek zwetsen en allerlei niets zeggende papieren hen en weer schuiven en tekenen. Bij voorbeeld Memoranda of Understanding. Het betekend niet meer ja we hebben elkaar begrepen. Wie gaat nu het werk doen en er voor betalen wordt nooit ingevuld.

  De kennis en kunde is er maar als je alles eerst formaliseert zijn er alleen maar directeuren voor het oplossen van problemen. Zodra er een directeur is moet er natuurlijk ook een onderdirecteur en minimaal 2 management assistenten zijn. helaas is daarna het geld op en kunnen de werkers niet meer betaald worden zodat het vuil op straat blijft liggen etc.

  Het barst van mensen met Schone handen echter die lossen niets op en in veel onkunde creeren er alleen maar problemen bij.

  Beste mensen al weer 1,5 jaar geleden werd een met veel trom geroffel door de president binnen gehaald adviesteam dat de belastingheffing zou gaan optimaliseren binnen gehaald. Toen deze mensen echter te veel ellende vonden en gingen oplossen, is de opdracht voor de implementatie niet door gegaan en zijn zij stilletjes, na betaling, het land uitgewerkt.
  Oplossen van problemen is niet de sterkste kan van de Surinaamse regering. verzwijgen van probleem kunnen ze heel goed.


  Maak melding

 5. Natuurlijk is er genoeg kader om het ministerie van onderwijs te bemannen, ware het niet dat de staatskas leeg is. Met deze “illusiepolitiek” gevoerd door deze regering, houd ik mijn hart vast. Want welke integere en onderlegt persoon wil tussen deze onbetrouwbare en onberekenbare vertoeven, wetend dat je voor de kat z’n … zal moeten werken.


  Maak melding

 6. Dit is een combinatie van verschillende dingen.
  In de eerste plaats: niet kunnen anticiperen en in de tweede plaats: de schepen achter jouw verbranden.
  Hoe kan je als minister al jouw adviseurs ontslaan voordat je gekeken hebt of er vervangers zijn. Als ik zou kunnen solliciteren zou ik een veel hoger salaris eisen. Dit zou de minister leren om niet zo stom te zijn.
  En dan zeggen ze regeren is vooruitzien, deze gave is duidelijk niet voor een ieder weggelegd.


  Maak melding

 7. D’r zijn zat Suri’s in Nederland die een highly educated pedagogische opleiding (incl ervaring)hebben en terug willen naar Su.
  Na aanname van de PSA wet door het Parlement, zullen deze mensen vanzelf in Su neerstrijken en zeker ook solliciteren bij het Minov.


  Maak melding

 8. Kader?! Kader is alleen aanwezig bij VHP, NPS, DA91, SPA,
  BEP en bij een stem op DOE is een stem voor!

  Bij de ndp treft men alleen goudzoekers van het type
  wil jij niet weten!!!


  Maak melding

 9. 15 okt. 2013

  In Nederland heb je wel Surineds zitten met een master diploma in onderwijsmanagement etc. en die graag terug willen naar Suriname.

  Enkelen zijn wel naar Suriname teruggegaan, maar kwamen teleurgesteld terug in Nederland. Het ging niet om het verkrijgen van een super salaris, maar simpel om aangenomen te worden.En dat duurde te lang of werden zij gewoon niet ontvangen voor een gesprek.

  En nu vallen de maskers bij het Ministerie van Onderwijs in Suriname.

  In het netwerk van Srika zitten zeker vijf Surineds met een academische graad, gericht op het onderwijs. Hiervan hebben twee al eerder een poging gedaan om in Suriname te werken.Zonder succes.

  De minister gaat nu een sollicitatieprocedure inzetten, om vanuit de ambtenarij kader binnen te krijgen.Maar als het sec gaat om de inhoud van het onderwijs, moet Srika de minister hiervoor waarschuwen.

  Binnen het onderwijs speelt de motivatie en kennis-van- zaken-hebben een belangrijke rol.Kandidaten overhevelen van een andere ministerie naar het Ministerie van Onderwijs toe, is een riskante zaak. Onderwijs is een roeping en daar hoort (financieel/politiek) speculeren niet bij.

  Advies: Lees het boek van Alex van Emst: Onderwijsmanagement.
  Ligt naar het oordeel van Srika dicht bij de algemene onderwijssituatie in Suriname.

  Wat wordt het advies aan minpunten?


  Maak melding

 10. Wat (welke functies) bedoelt hij nou met ‘kader’? Administratieve krachten, leerkrachten, beleidsmakers, planners, onderwijsdeskundigen, congierges, schoonmakers, clowns, wat?


  Maak melding

 11. Werd het ministerie al die tijd bemand door politiek gelieerde ondeskundige kader? Het ministerie was uit en treurig door de commissie Jozefzoon onderzocht en ik neem aan dat rotte appels wegens gewijzigde beleids inzichten waren verwijderd. Het kind is uiteindelijk de dupe hiervan. Laag opgeleide crimineel wil het onderwijs proces te vernieuwen.


  Maak melding

 12. Dames en Heren, ga de boel niet zitten romantiseren. Vlucht niet uit de realiteit door als een kip zonder kop richting Su te gaan. De realiteit is in Su minder mooi dan we denken.
  Su is weer een broko peranasi geworden. En wie is grotendeels debet hieraan? welke kleur? Multiple Choice vraag: -a- Blauw -b- geel – c- paars.
  Ik denk dat om deze vraag goed te beantwoorden je geen Einstein hoeft te zijn.

  Men zeg: – Plan je voor 1 jaar, plant dan graan.
  – Plan je voor 10 jaar, dan plant bomen.
  – Plan je voor het leven, dan geef mensen
  onderwijs en scholing.

  In Su planten we op de paarse berm. Brood, spelen en plezier. Njang, dringi en pisi. Winti Wai lanti Pai.
  Paars is weer bezig de kiemen in de grond te stoppen, waarbij je weer 20 jaar nodig zal hebben om die rotzooi op te ruimen. Dan gaan we weer een nieuwe Telting nodig hebben en een eerlijke pres. zoals onze Vene.


  Maak melding

 13. Ook al is men dr.mr.IG.prof of wat dan nog meer, met baas aan het roer stelt men geen ene moer voor. Hij zet en jaagt weg, precies zoals Mugabwe dat deed in Zimbabwe. Alles valt met de dictator. Nog even en jaren taktik perikelen doen zich voor in het onderwijs.


  Maak melding

 14. De minister zegt dringend behoefte te hebben aan kader, maar zegt niet welke specialiteiten hij concreet zoekt: onderwijskundigen, psychologen, pedagogen, onderwijsjuristen, planologen etc etc. Wat zoekt u meneer de minister???


  Maak melding

 15. Jaja daar heb je weer de awaries en profesoren het is nooit goed eerst zeggen alleen politieke vrienden en nu toch klagen als al de partijen die jij opnoemt kader hebben willen ze niet voor het land werken met Sernang wie lobie joe of moet het hun partij zijn dan pas dus niet in lands belang maar partij belang dus jullie spreken elkaar tegen en daar ze zoveel kader hebben wat hebben ze in die 15j voor SU gedaan WHOME LAAT ME NIET LACHEN dit is gewoon haat praat djaroesoe noemt men dat of te wel blabla Hahhahahahaa


  Maak melding

 16. Het “hogeronderwijs kader” bestond voornamelijk uit holle vaten van het NieuwFront. Mensen die door nepotisme en vriendendiensten in de functies terecht waren gekomen.Denk hierbij ook aan de NieuwFront parlementariërs/boeven Jogie en Girjasingh die op het ministerie van Openbare Werken formeel werkzaam zijn.Deze schurken zijn ontboden door minister Parmessar en ze verschijnen niet op hun werk.


  Maak melding

 17. @RobG
  Het gaat over MINOV en niet OW. De president had direct op kunnen treden tegen de hole vatten door afspraken te maken met coalitiegenoot PL/Somohardjo.
  Graag herinner ik u er aan dat de heer Somohardjo recent de president waarschuwde met zijn vingers van PL ministers af te blijven.
  Het lijkt mij ook zinvol u er aan te herinneren dat toen de minister van MINOV recent een aantal holle vaten uit functie zette de PL hier alleen maar mee akkoord ging na dat deze holle vaten eerst gepromoveerd werden om daarna met een directeuren salaris thuis te gaan zitten.

  Graag bij de les blijven meneer RobG. U ziet zo goed de splinter in het oog van een ander maar de balk in het oog van de president en diens regering ziet u niet.
  Deze president laat meer mensen met een salaris thuis zitten dan welke regering daar voor.


  Maak melding

 18. Holle vatten hebben altijd het hardst geklonken in Su. Kijk maar goed om je heen in Su. Groot, hol en intimiderend.
  Denk maar aan de berm waar hol realiteit is geworden/concreet en fysiek is geworden/waar hol een naam heeft gekregen.
  Een ministerie van Opbouw is nog vijf bruggen te ver in SU.

  In Su zijn er genoeg ministers (dienaren) voor het ministerie van Hopeloze Zaken.

  Er zijn ook nog teveel ezels die in Su hun meester kiezen. Want we weten, alleen een ezel kiest een meester.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.