‘Regering Suriname heeft forse leenruimte’

33

PARAMARIBO, 8 okt – De regering beschikt over een forse leenruimte. Dit blijkt uit data van het Bureau voor de Staatsschuld. Het officiële voor het registreren en bijhouden van het publieke leengedrag bracht onlangs een periodiek rapport uit. Suriname staat voor bijna vijf miljard dollar (ongeveer een miljard euro) in het krijt.

Het betekent niet dat de staat dan geen geld meer mag lenen. Hoewel, er zijn individuen en ook het IMF, die waarschuwen tegen overmatig andermans geld spenderen. Volgens het Bureau voor de Staatsschuld mag er ongeveer vijftig procent geleend van wat er wettelijk is toegestaan. “Dat is het laagst in vergelijking met de overige Caribische landen”, zegt econoom en parlementariër Amzad Abdoel (NDP) tegenover de Ware Tijd.

Abdoel vreest niet voor ernstige economische gevolgen. Er mag nog zekervijf miljard Surinaamse dollar worden opgenomen. Twee miljard mag lokaal worden geleend en de rest in het buitenland. De regering wil het komend jaar ruim een miljard Surinaamse dollar (ongeveer een kwart miljard euro) aan leningen opnemen. Ongeveer de helft van dit bedrag is bestemd voor deelname in de goudindustrie. Een deel van de leningen is ook bestemd voor de sociale woningbouw.

33 REACTIES

 1. Ik dacht dat het allemaal zelfstandig werd ondernomen en Su niet afhankelijk was dat deze regering zo trots was daarop, maar alles is geleend wat is daar onafhankelijk aan dan ????? Waarop moeten we trots zijn, op die enorme schuld ????? Nou ja zeg zal wel aan mij liggen =???=


  Maak melding

 2. Abdoel houdt er mee op in 2015. Zo, waarom zou hij zich zorgen maken over het leningsplafond. “Na ons de zondvloed toch,” denkt hij.


  Maak melding

 3. Abdoel heeft zijn hoofd in het zand.
  Als Econoom heeft hij de verkeerde boeken gelezen. Iets anders kan ik er niet van maken.
  Zo kan alles wat krom is recht worden gesproken.
  Maar door hem is de teneur all gezet. De regering gaat flink door met lenen. En dat geld zal niet door Wereldbank of zo worden gegeven. Welnee, dubieuze landen en organistaties zullen het wel doen. Met veel garanties\ondrpand natuurlijk. Dus geef maar weer lekker weg al die gronden, minralen en bossen van het binneland. Who gives a F..k.
  Zal jullie parasieten een rotzorg zijn.


  Maak melding

 4. vrezen hoeft niet, omdat wij het zien aankomen omdat wij de tekenen herkennen. wij weten wat het wordt: als het een ei is van een kip dan wordt het een kip of een haan, als het een ei is van een draak, dan wordt het een draak.


  Maak melding

 5. De hr. Amzad Abdoel moet niet kijken naar de andere landen hoe hoog hun schulden zijn.
  Hij moet op zijn eigen financien op orde hebben en niet naar anderen kijken.
  Maak een begroting op basis van je eigen economische doelstellingen en mogelijkheden en kijken wat het beste is voor je land om een gezonde financiele huishouding te hebben.

  Anders wordt het een puinhoop in je eigen keuken, belangrijk is dat er een gezonde ontwikkeling in de economische groei komt. Waardoor meer mogelijkheden kan scheppen voor de burgers. Dat is toch het belangrijkste wappen om je land tot ontwikkeling te brengen.

  Schulden maken dat is zo eenvoudig en simpel, maar ontwikkeling en groei moet een uitdaging zijn voor de regering en niet alleen je eigen zakken vullen en een grote puinhoop maken.


  Maak melding

 6. Weer laat de regering zien dat men totaal niet capabel is om een land op te bouwen, men heeft geroepen dat men het beter zou doen en dat men van alles en nogwat zou regelen voor de surinaamse bevolking.
  Men zou geld genereren men heeft een goud consessie gedaan waarvan men nog steeds uitgaat dat het veel geld gaat opleveren.
  Wat blijkt nu met trots presenteerd men dat men nog ongeveer 5 miljard SRD kan lenen.
  Dus weer gooit men een potje zout leeg in de ogen van de burgers.


  Maak melding

 7. Abdoel,‘zijn ogen zijn groter dan zijn maag’.

  Het leningenplafond is niet voor jan met de korte achternaam ingesteld. Weer zo’n paars ding zonder visie!

  02-02-2012 Dagblad Suriname,uitspraken abdoel.

  “Deze regering voert een prudent financieel beleid en aan het eind is er een verhoging van de welvaart van de totale bevolking gerealiseerd. Dat zal het resultaat zijn van het tactvol en verstandig financieel -budgettair en monetair beleid van deze regering.

  Abdoel haalt vijf redenen aan waarom hij het financieel beleid van de regering prima vindt:
  Volgens het lid is de regering nu nog beter in staat om haar schulden te betalen. Ons schuldpositie is verbeterd en dit ondanks wij nu niet meer beschikken over de riante maar gevloekte ontwikkelingshulp, zegt Abdoel.
  Hij maakt zich daarom ook zorgen over oppositionele geluiden die de samenleving wijsmaken dat er miljarden Amerikaanse dollars worden geleend, die als een vloek op de komende generaties zullen rusten.”

  De tweede reden is dat de regering een positief saldo heeft. Dit betekent dat er tot juni 2011 in geld uitgedrukt meer is geëxporteerd dan geïmporteerd. Abdoel geeft echter toe dat dit resultaat het gevolg is van de eenzijdige mijnbouwexporten.

  De monetaire reserve is ook toegenomen. De reserve steeg van US$ 735, 8 miljoen in 2010 binnen een jaar naar US$ 813, 1 miljoen. De bewering dat deze regering de opgebouwde reserve zou verkwisten en vernietigen, wordt duidelijk gelogenstraft door deze cijfers.

  Een vierde belangrijke ontwikkeling volgens het lid is dat er voldoende valuta op de markt is te vinden. De tijden van speculatie en het zoeken met een flashlight naar dollars is voorbij.

  Het feit dat Suriname een kleine open economie heeft, speelt ook parten. Wij weten allemaal dat de importprijzen een belangrijke rol spelen bij inflatie in dit land. Abdoel hoopt dat het inflatiecijfer voor dit jaar niet hoger dan 8% wordt.

  Jongen ga je huiswerk maken, de oppositie heeft groot gelijk!!!!

  ====Het verleden is niet achter ons, zoals men denkt, maar voor ons. De schaduw van wat was, werpt zich voor ons: wat dood is, bestaat nog en gaat voor ons uit.====
  Henry Bataille


  Maak melding

 8. Hopa en dan nu maar gaan lenen als een gek. Er is geen vraag “hoe dit zal worden terug betaald” maar een weetje dat dit problemen naar de toekomst verschuiven betekent.
  Ma ja liever nu een volle persoonlijke zak dan een dode in een lege zak


  Maak melding

 9. =Ik zou zeggen::leen wat geld en zorg ervoor dat de dijken van weg naar zee tot leonsberg verhoogd worden voordat er overstroming plaats gaat vinden.

  =Zorg voor een goede infrastructuur met voet en fietspaden.
  =Zorg voor de bruggen die gebouwd moeten worden tussen de twee buurlanden.
  =Zorg voor water en licht voor het hele land.

  =Als dit zou gebeuren heb ik er geen moeite mee, maar nee, geld aan verhoging voor kinderbijslag en AOV. Ook de zakken van sommigen die alleen maar worden gespekt.
  De zoveel reizen naar het buitenland die niets hebben opgeleverd.

  =Jammer maar wens het goede voor land en volk in de toekomst.


  Maak melding

 10. De jaren 1991-2000 hebben velen doen beseffen welke economische ravage de ndp en co hadden achtergelaten. Het Front heeft midden jaren 2000 die ravage weten op te ruimen. velen konden weer sparen en er was sprake van een redelijke economische stabiliteit tot ergernis van de paarse roofdieren in de oppositie. Ondanks dat geloofden vele paarse aanhangers de vele ndp srookjes en zelfs christelijke voorgangers droegen ook een steentje bij om de paarse kudde en sekteleden te doen geloven dat de Schepper hun didibri als verlosser heeft gegeven, terwijl het hun eigen oliedomme keuze is geweest het kwaad binnen te halen. Ma kut. ieder zijn vrije mening. Maar de waarheid is hard voor al die paarsachtige knudde. Zij zullen samen met hun nakomelingen de megaschulden lasten helpen afbetalen. Gevolg, verdere verarming en devaluatie, gevolg van de ddb munteenheid, stree de foe stree didibri na oeng fisimang wiens we kaka.


  Maak melding

 11. De financiële markten wereldwijd houden opnieuw de adem in over de Amerikaanse staatsschuld. Die bereikt naar verwachting volgende maand de wettelijk vastgelegde limiet van 16,7 biljoen dollar. Een financiële crisis dreigt als het Congres niet instemt met een verhoging van het schuldenplafond.

  US $ 167.700.000.000.000,– dat is nogal wat!!
  En het wordt alleen maar groter.


  Maak melding

 12. De hoogte van het plafond hangt af van het BNP. Dit was de afgelopen jaren sterk gestegen door de extreem hoge goudprijzen. Bij een goed beleid wordt rekening gehouden met het verwachte BNP in de toekomst. Dat ligt door de dalende goudprijzen al veel lager en zal waarschijnlijk nog meer dalen.
  Iemand die weet dat hij volgend jaar 30% minder verdiend zal daar normaal gesproken rekening mee houden en nu al minder lenen.

  Het feitelijk plafond dat de overheid moet gebruiken is dan ook veel lager.

  Daarnaast is het zo dat (waar ook Jona naar verwijst) zo dat deze politicie er om bekend staan dat ze niet alle leningen registreren. Zo kennen we o.a. de lening van 200 miljoen USD die destijds bij Brazilie gedaan was. Deze lening was nooit officieel geregistreerd. En erger nog tot de dag van vandaag is het onduidelijk wat er met het militair wapentuig dat met die lening gekocht is gebeurt is. Mogelijk heeft iemand nog recent op een luchthaven staan zwaaien met enkele van die wapen. Of is het allemaal onderhands door verkocht aan FARC zoals de verhalen vertellen.

  Ook is het zo dat er beloofd is dat een belangrijk deel van de goudinkomsten in een egalisatiefonds voor de toekomst zouden komen. Dat deel moet dan apart gezet worden en evenmin mee geteld worden bij het vaststellen van het leningsplafond. Daar horen we echter niets meer van. Na de NDp de zondvloed is de werkwijze WEER.


  Maak melding

 13. Het is totaal verkeert om naar de Amerikanen te kijken en te vergelijken. Het is het zelfde als een vlag op een modderschuit, die heeft helemaal geen waarde, dus waardeloos. Of appels met peren vergelijken, onmogelijk is dat. Want de Amerikanen zitten op niemand te wachten, het is zo weer verdient, maar in Suriname is het totaal andere koek. Er wordt er gewag gemaakt dat in 2011 meer “geëxporteerd” is dan geïmporteerd, zins wanneer is dat en wat heeft het volk toen gegeten. Vergeet dit niet, laat niemand jou wijsmaken Suriname is een importland, niet andersom. En mocht het zo zijn geweest, waar zijn dan die inkomsten gebleven? wie het weet mag het zeggen want vooral voedingsmiddelen moeten geïmporteerd worden. Hoe kan men over vooruitgang spreken terwijl er daar geen spreke van is, het tegendeel is juist duidelijk zichtbaar. En hoe zit dat met het geroofde uit de “goudreserve”, terwijl er zogenaamd vooruitgang is, wie houdt wie voor de gek? En volgens data van het Bureau voor de Staatsschuld, uit de “mond” van een econoom aan deze roversbende partij gelieerd. Het is het zelfde als de slager die zelf zijn vlees mag keuren. En dat de staat voor 5 miljard SRDs in het kruit staat is logisch te begrijpen. En nu door de “forse leenruimte”, is het hek automatisch van de dam. Het gegraai zal dan een andere demensie krijgen, daar mag je gerust van uitgaan. Veel meer geld uitgeven dan je verdient en kijkend naar waar de regering mee bezig is, totale bedrog voor land en volk. We moeten rekening houden dat tegen 2015 deze schuld opgelopen is tot 10 miljard of meer, door deze graaiers. De waarschuwingen van economen en het IMF worden in de wind geslagen. Want je moet ook verdienen om het geleende terug te kunnen betalen, maar dit is aan dovemansoren besteed. Terwijl de goudbedrijven miljarden in Suriname aan het verdienen zijn, moeten wij genoegen nemen met wat we krijgen. En dit is de naakte waarheid, dit is wat er aan het gebeuren is met ons. Het wordt tijd dat wij gaan inzien dat zolang deze onbetrouwbare en criminele delinquenten het voor het zeggen hebben er geen integere manager van welk bedrijf dan ook zal willen investeren in Suriname. Deze managers doen helemaal geen zaken met louchefiguren, laat dat duidelijk zijn. Want naar deze incapabele mensen luisteren, is het zelfde als een koe in de kont kijken.


  Maak melding

 14. de sterke man van suriname is en blijft desi delano bouterse jullie kunnen zeggen wat jullie fronters en redimusus willen wat paars heeft gepresteerd heeft front nooit gepresteerd in die 15 jaren ,en kregen deze fronters nog ontwikkelings geld ook nog .te kauw njang a moesoe gie saie pasie .jullie kunnen paars neer halen het volk doet weer uitspraak in 2015.taliban santhoki kan van belfort leren hoe hij de criminaliteit moet aanpakken .wij willen dingen leren uit het buiteland wat goed is voor suriname ,maar wat deze santhoki wil hebben is nederlandse wetten invoeren ,daar zijn wij niet voor .de politie autos werden ook al in de kleur van nederland gespoten ,goed dat belford de vertrouwde kleur terug heeft gebracht .
  verder wil ik aangeven dat deze criminelen zonder pardon moeten worden neer geknald indien zij zich niet zouden aanmelden .belfort tak joe soetoe na tapoe na wet en na wet au reageer ,niks mensen rechten .mijn familie werd ook slachtoffer van deze rovers die niet willen werken .vaak hoor je fronters roepen dat er geen werk is en daarom gaan deze mensen stelen ,er is werk hier in dit land .olland is er misschien geen werk .reken maar dat deze verkiezingen een racistische tintje gaat hebben als ik santhoki ,gierdjasinhg ,en anderen van de vhp zo hoor praten .het zijn de hokjes denkende talibanen .geen regering zonder de ndp dat verzeker ik jullie allemaal .mijn president gaat weer regeren laat daar geen twijfel over bestaan ,belfort komt weer op justitie .bouterse bewijst dat somohardjo niet de lakens uitdeelt het is niet vene die niets kon doen tegen somo dit is bouterse de hoop van suriname de man die het doet zonder die ollanders hun geld .santhoki suriname doet niet stoer dat wij geen hulp willen maar respect is een groot goed daar gaat het om .de oppositie mag roepen dat het niet goed gaat maar het surinaamse volk weet wel beter .deze president is een president die moeite doet ,vene en consorten kunnen dat niet ,ze mogen bij bouterse in de leer .vene jou vier zetels van 2010 gaan er in 2015 er drie worden ,ik was bij een vergadering van de nps in groeng djarie en deze rusland die zei dat de nps fouten heeft gemaakt .rusland moet niet alleen zeggen dat ze fouten hebben gemaakt ze moeten aangeven welke fouten .ze weten dat ze een heel groot probleem hebben ,als je a zzegt moet je ook b zeggen geef aan welke fouten ,wetende dat ze niet gaan zeggen welke fouten anders zinken ze nog dieper .ven heeft zijn eigen achterban verraden ,de vhp en de mensen van somo zijn bevoordeeld ten opzichte van de creolen dat is er gebeurt mik vene nps kies na rekening gepresenteerd .deze waardeloze vene is de oorzaak van de ondergang van de nps en als je niet oppast mag de nps opgedoekt worden .de vhp is een hokjes partij en dat is niet goed voor dit land ,de naam zegt het al vhp ,tien koeien en een zundapp ,mie gado sjarlindra gierdjasingh waar roep jij je mensen nou voor op het is maar een liedje .ben je wel in amerika geweest vraag ik mij af .
  in amerika mag alles .wij leven in een multiculturele samen leving charlindra ,je bent niet in afghanistan ,pakistan ,of india ,srilanka .passen jullie je aan wees verdraagzaam alleen zo kan je mee doen .taliban .


  Maak melding

 15. De ouderen onder ons hebben van DiDiBrie heel wijze lessen geleerd in macro economie. DiDiBrie heeft ons in het verleden geleerd en laten voelen hoe hij de koers binnen een mum van tijd kan laten stijgen en voor een mega inflatie kan zorgen. Iedere ezel van zondag weet dat het een grote risico is om geld te lenen daar waar je inkomsten zijn verminderd. Hoe zal je de leningen terugbetalen, als je op dit moment al de vele schulden niet kan aflossen. Amzad weet beter, maar ja wiens brood men eet…..!!!


  Maak melding

 16. Dinsdag 8 oktober 2013 om 18:26 uur, door MEDUSA
  @Abaisa
  Huh …………… ?Wat lees ik?
  Is 16,7 biljoen dollar = US $ 167.700.000.000.000,– Abaisa?
  KLOPT DAT ABAISA?

  ————————-

  Ha ha ha scherp .. 1x 7 teveel.

  moet zijn US $ 16.700.000.000.000,–

  Tnx.


  Maak melding

 17. *‘Verkwisting grootste bedreiging economie’
  *’Regering Suriname heeft forse leenruimte’
  Wat lees ik?
  Met andere woorden, Suriname heeft forse leenruimte om nog meer te verkwisten!!


  Maak melding

 18. Aha welk land heeft geen schulden en de VENE maakte geen schulden als je niets doet hoef je ook geen schulden te maken ik zie nu al dat als let op als de VHP/NPS weer aan de macht kom zij heel wat weer gaan afschaven want ze gillen het is niet goed dus weer school geld afschaven gratis zorg weg naschoolse opvang even geen water en Electra en Huizenbouw in de la dus zware bezuiniging want nu al komen zij met excuses dat ze rommel moeten opruimen wat NDP zogenaamd nu maakt en dat zal weer 15j nodig hebben dus terug bij af wel liever door bijten in dit zure appel het is tenminste wat want zo niet als oude regering terug moet dan hebben wij een rotte appel dus mensen wees alert het komt wel goed beetje bij beetje kijk goed in welk partij er van alle groepen zijn ja NDP en de anderen moeten gaan mixen dan krijg je het ergste NPS WILT DIT VHP WILT DAT EN DIE WILT OOK WAT dat is wat wij moeten proberen te voorkomen als geen van de 1 de ander straks wat kan zeggen om macht te behouden vraag het maar aan vene over somo maar als je het lef hebt wie goed is blijft wie niet weg al zijn het er 50 dus dan is het weer meer partij belang en geen lands belang wij weten dat er van buiten achter de schermen hulp is om de NDP weg te krijgen om weer met su te kunnen doen wat ze willen via pionnen maar het ligt aan het volk slaap niet voor SLANG zeer giftig GOD BLESS


  Maak melding

 19. De Brazilianen lopen door de straten te schreeuwen dat ze geen politici hebben maar,dieven,rovers,vagebonden,oplichters die daar zitten.Is ook van toepassing op Sur.


  Maak melding

 20. Abdoel moet zijn gezin maar voeden met geleend geld en als hij zijn schulden niet meer kan dragen moet hij maar grammoxone innemen.
  Waardeloze econoom.


  Maak melding

 21. @Pero.
  Uw president zegt dat zijn regering (de ambtenaren) fouten maakt en hij neemt de verantwoordelijkheid niet. DAT IS ZWAK HEEL ZWAK mensen de schuld te geven die zich niet kunnen verdedigen.

  Uw President laat zich door Somohardjo chanteren. Door geen PL ministers te schuffelen en door schijnbaar niet presterende PL medewerkers op MINOV, nadwang van Somohardjo, eerst te bevorderen om ze daar na uit functie te laten zetten. Ofwel Somohardjo dicteert de president het is akkoord als u mijn mensen naar huis stuurt maar dan moeten ze wel thuis kunnen zitten met een directeuren salaris.

  DAT is Zwak Pero. Heel zwak.

  Het is zwak niet aan de grondwettelijke verplichtingen te voldoen en rekening en verantwoording af te leggen in de DNA.

  Het is zwak om heel geen enkele van de programma punten van de regering waar te maken.
  Leest u aub het ontwikkelingsprogramma 2011 – 2016 na en u zult zien dat er niets waargemaakt wordt. Zelfs het ontwikkelingsprogramma 2011-2016 was een jaar te laat gereed (februari 2012).

  Pero ik heb echt gehoopt dat deze regering,zoals belooft, krachtdadig nationaal beleid zou gaan uitvoeren. Vene was niet zo krachtdadig echter wel eerlijk en realistisch. Vene riep niet iets wat later niet nagekomen kon worden.
  Vene heeft wel 2 keer de rootzooi op moeten ruimen en de bruggen moeten betalen.

  En al die ontwikkelingshulp dat waren druppels op een gloeiende plaat.
  De economomische groei was enorm van $ 1.300.000.000 naar $ 4.7000.000.000. De economische groei van nu is marginaal en alleen maar toe te schrijven aan ontwaarding van de SRD.


  Maak melding

 22. Zoals ik al zei Surinamers willen altijd groot leven.
  Dat nekt ons.Want we hoeven geen schulden te maken,om onze kinderen mee op te zadelen.
  Uiteindelijk zijn het ook die kleintjes(kinderen)
  die voor onze stommiteiten en hebzucht moeten betalen.
  ai baja.


  Maak melding

 23. Het verwordt waarschijnlijk als jaren taktik en nekentik. devaluatie van de srd. door de dddbmunteenheid. 10.000ddb = 1 euro. Hahahaaha het kan altijd verworden zoals de aanhangers verdienen..back to pinating. In de rij voor knoflook en uien. Hahaha wc papier en zeep, hahaha olied en brood.hahaha………da wat krijsen vele paarse sekteleden.a fout a no neks. Hahahahahahaha


  Maak melding

 24. Het beleid heeft tot doel een totale welvaartsverhoging van de bevolking realiseren en niet om de welvaartsverhoging van een geselecteerde en geisoleerde groep kopstukken van het NieuwFront.De economie moet injecties krijgen (gestimuleerd worden) die de motor aanjagen en dat is goedvoor de ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 25. Welk land heeft niet geleend ???? , alleen suriname en daarom is vooruitgang ver te zoeken maar nu gaat het veranderen door deze regering ze gaan er voor om suriname en zijn inwoners op grootere hoogte te brengen .
  als lenen je kan helpen , waarom niet ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.