‘Verkwisting grootste bedreiging economie’

36

PARAMARIBO, 8 okt – Het verkwistend beleid van de regering Bouterse kan gezien worden als de enige echte bedreiging van de economie. Dit stelt professor Anthony Caram, hoogleraar economie aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname. Bouterse heeft het dus aan het verkeerde eind als hij het ‘logge’ staatsapparaat de schuld in de schoenen schuift. Het is vijf voor twaalf.

De kop in het zand steken en doen alsof de nationale inkomsten niet drastisch zijn afgenomen, zal zich wreken. Eigenlijk was er al een voorproefje met de stijgende wisselkoersen de afgelopen weken. “De autoriteiten zullen vroeg of laat de rekening gepresenteerd krijgen, als zij doorgaan te ontkennen wat het feitelijke probleem is”, zegt Caram tegenover Dagblad Suriname. Zoals de kaarten nu liggen is het een en al uitgeven alsof er niets aan de hand is.

Er is wel degelijk wat mis. De nationale inkomsten zijn sterk gedaald het vorig jaar, vanwege de dalende prijzen voor grondstoffen. “In plaats van op de rem te drukken, wordt de op zich al ruime uitgavenstijging verder opgetrokken. De regering had in principe de begroting structureel moeten aanpassen met een samenhangend pakket aan maatregelen, maar dat heeft ze niet gedaan”, aldus Caram. De nationale begroting voor 2014 is minstens even ruim als die van 2013. Van enige prudentie of ingetogenheid is er dus geen sprake.

36 REACTIES

 1. NDP =
  no damned progress
  Njang drieng partij
  Nationale drugs partij

  Wat kan verwacht worden met idioten als basja bobo, gekke lonnie en pedo somo aan de macht.


  Maak melding

 2. Ja en toch vind het volk dat het prima gaat in het land en ook vele nederlandse surinamers . Vooral de ondernemers moeten hard aangepakt worden. Zjj zijn immers debit aan de toename van economische ellende in su , mede het feit dat zij de regering bouterse steunen om er zelf beter van te worden.


  Maak melding

 3. Wat is het exacte bedrag dat het zogenaamde Kabinet van de president de Staat Suriname kost per maand???Dit kabinet verbrast aardig wat SRD`s, wat zeg ik USD`s.
  Wat dacht je van first girl, Steve de bisschop, Limbo en friends.

  Op de begroting van 2012 was voor dit kabinet 61 miljoen USD gereserveerd.

  Volgens mij hebben ook deze Criminelen een aanvullende begroting ingediend.
  Dit is VERKWISTEND BELEID!!!!!


  Maak melding

 4. Al die dure vliegreizen, hebben Suriname niks op geleverd.
  Dure aanschaf van Ambassade gebouwen.
  Al die adviseurs die Bouterse omringen zijn een druk op de uitgaven van de regering.
  Carifesta, dat feest in Nickerie ,..miljoenen.
  En allemaal met onze belastingcenten.


  Maak melding

 5. Suriname zou het slimste land ter wereld moeten zijn.
  Uit het overzicht ten aanzien van de groei van het aantal ambtenaren (lanti werkers) van 41.000 naar 45.000 van 2011 tot heden. blijkt dat er bijna 15.000 leerkrachten in dienst van het land zijn.
  Waar ter wereld kan men het zich permitteren op 10 tot 12 onderwijs ontvangenden een gekwalificeerde leerkracht in dienst te hebben.

  Helaas wordt er wel veel personeel betaald maar hebben de scholen geen spullen, geen elektriciteit etc, etc.
  Plannen hebben ze niet geleerd op School.


  Maak melding

 6. Wat ook opvalt is dat er de afgelopen periode heel wat personeel in dienst is getreden binnen de politie, militairen, brandweer, PA’s en veiligheids diensten. Als dat daadwerkelijk nodig is, laat ik in het midden, feit is dat er hiervoor extra geld moet worden gegenereerd. Op dit moment is er echter juist sprake van een grote afname van inkomsten. Ik heb nu echt wel medelijden met de steen die telkens door deze ezel wordt gestoten.


  Maak melding

 7. =Eindelijk is er iemand die opkomt om aan te geven hoe het nou precies in elkaar zit.
  =Jammer genoeg heeft men niet door wat voor ellende op langer termijn gaat en kan gebeuren.

  =Er is op radio apintie al gewaarschuwd dat er weer puinhoop van deze regering opgeruimd dient te worden wanneer zij niet meer aan de macht zijn, omdat zij een financieel rommel van maken.

  -Succes voor velen die deze regering weer aan de macht willen hebben.


  Maak melding

 8. nou, nou, ik vind dat onze regering wel een pluimpje verdiend heeft.

  wie anders is het gelukt om binnen zo een korte tijd weer een complete puinhoop te maken van iets dat zo goed liep, economische groei, zo hoog, ongekend.

  nogmaals: in the abundance of water the fool is thirsty ….

  straks, wanneer deze regering weg is, of blijft om zijn puinhopen op te ruimen, dan zitten de overnemers of zij zelf met de zwartste economische scenario’s en dan weer teruggrijpen naar de voorgaande regering die de bridge over troubled waters heeft moeten afbetalen en daar stront voor teruggekregen heeft.

  apartheid is wrong, the holocaust was wrong, censuur is wrong


  Maak melding

 9. Er zijn ook oplossingen:
  1. Oprotten met al die peperdure adviseurs en presidentiële commissies
  2. Behoud van al het personeel met een toch al karig inkomen
  3. terugstorten van al die tjoekoes, met name OW etc
  4. Vliegverbod bomvol adviseurs en schurken
  5. Opschorten belasting tot alles precies op de schoen geregeld is

  Odi odi odi


  Maak melding

 10. Laten we de discussie breder trekken. Mijn stelling is :

  “Grootste bedreiging voor Suriname is Desi Bouterse zelf”

  En wat mij betreft is deze stelling van toepassing op de economie, veiligheid, defensie, zorg, openbare werken, sociale zaken enz enz ….

  Anthony Caram is een moedige man en de paarse kogelbrieven zal hij wel voor lief nemen. Steeds meer vooraanstaande Surinamers incl. de oppositie klagen over het functioneren van deze regering. Zal niet voor de eerste keer zijn dat Bouterse zijn tegenstanders uit de weg ruimt.


  Maak melding

 11. Het is niet alleen de verkwisting die de grootste bedreiging voor de economie vormt, maar ook de regering in zijn totaliteit. Omdat men er niet vanuit gaat om kwalitatief capabele mensen te accommoderen, maar juist om iedere partijloyalist ergens op een ministerie te plaatsen. En deze vaak zeer laaggeletterd hebben het voor het zeggen. Dus, kwantiteit gaat boven kwaliteit, wat overduidelijk merkbaar is. Veels te veel mensen op één ministerie, te hoge salarissen aan te laag opgeleide prutsers. Een duidelijk voorbeeld die (zogenaamde first lady, ruim 8000 srd’s) voor het niets doen, dit noemt men capitaal vernieteging van de ergste soort. Deze paarse struikrovers zijn echt bewust bezig het land financieel economisch te gronde te richten. En vooral voor de zogenaamde gereshuffelde ministers die het land bakken met geld kosten, nu en in de toekomst. We moeten er vanuit gaan dat er nog 20 maanden te gaan zijn. Dus snel en zoveel mogelijk genoeg voor zichzelf wegzetten. En daarmee zijn deze criminelen nu bezig wetend dat er geen volgende graai kans komt. Eigenlijk moet er een nationale commissie in het leven geroepen worden, om de “economische-wandaden” gepleegd door dit samenraapsel, onder het vergrootglas gelegd worden. Het is gewoon schaamteloos wat deze criminele bende het land aan het berokkenen is. De mentaliteit van Suriname kennend zal de volgende regering dit geboefte geen strobreed in de weg leggen. Je kan je ook afvragen; wat heeft deze regering bereikt van alle beloftes die gemaakt zijn, ja, nul comma nul. De presentatie van de Jaarrede zegt al heel veel, wie geeft meer uit dan er verdient wordt? Ook de incompetente (adviseurs) die vaak; “van voren niet eens weten dat ze van achteren ook leven”, deze roversbende kost het land bakken met geld en heeft het land helemaal niets opgeleverd. Eigenlijk heeft deze president plus regering Suriname een negatieve imago neer gezet in de wereld. En diegenen die dit niet door willen hebben zijn de plebs uit de criminele circuit binnen deze partij.


  Maak melding

 12. Inderdaad,al de reizen naar de armste landen ter wereld hebben niks opgeleverd voor Suriname!!!Het zxijn alleen maar persoonlijke reizen geweest van dezde criminele ndp regering.
  Heeft Naarendorp al onderdak in Parijs gevonden?!


  Maak melding

 13. Meneer Caram. Als dit staatshoofd zich over niets zorgen maakt, en alles hem koud laat. Als dit staatshoofd in staat is over zijn eigen zoon te verklaren dat hij dertien kinderen heeft, en dat zijn prive zaken hem niet aangaan. Als dit staatshoofd vindt dat zijn zoon ontschuldig is, maar geen diplomatiek overleg pleegt om zijn zoon vrij te krijgen, denkt u werkelijk dat hij waarde zal hechten aan uw “WIJS ADVIES?” HET LAAT HEM KOUD, PROFESSOR!


  Maak melding

 14. Je hebt mensen en mensen die hun hersenen ten goede gebruiken.
  De huidige machthebbers behoren tot de 1ste groep en zo ook hun simpatisanten\meelopers.
  Horen wat je wil horen en de rest naast je neerleggen.
  Dat is dan ook makkelijk want aan het eind vd rit komt de rekening op het bord van een ander. Dus is niet hun probleem.

  Wat een zonde van al dat geld verspillerij


  Maak melding

 15. Naarendorp ? Is die er nog ? Ik kwam hem ooit met de ex van Bouta in Belem tegen.Ach what the fuck. In Su doet iedereen het met elkaar.Bouta deed het toen ook met An Bab. Voor iets hoort iets.


  Maak melding

 16. nou, de presidentvrouw doet wel iets: zij overlegt met haar protocoldame!

  voor de rest heb je zeker gelijk. maar niemand in deze regering heeft last van zijn integriteitsknobbel en ook de eerlijkheidsknobbel doet geen pijn.

  en het electoraat is te moe? om er iets mee te doen of om het in te zien. latente kracht.


  Maak melding

 17. Wat weet een drugsgebruiker eigenlijk van economie ????
  Een puinhoop maken is het enige wat hij kan, en de arme burgers kijken alleen maar toe hoe de financiele problemen zich opstappelen.

  De achterbaan van NDP vindt het natuurlijk prima zo, omdat zij ook profiteren van de rotsooi die er is ontstaan. Desi maakt danbaar gebruik van de domme massa binnen zijn partij en zo gaat het verder dat Surinaamse economie naar de kloten gaat.

  Succes


  Maak melding

 18. ‘Verkwisting grootste bedreiging economie’
  Behalve verkwisting is de huidige regering de grootste bedreiging van de economie en ons land.

  Verder altijd al gedacht dat de huidige regering totaal visie loos is.


  Maak melding

 19. Caram weet ook dat het aanpassen van de begroting ook het schrappen van een aantal projecten voornemens zal inhouden.Dat is koren op de molen van de oppositie die van mening is dat de overheid haar voornemens niet waar kan maken.


  Maak melding

 20. Van tevoren waren er vele waarschuwingen gericht aan het kiezersvolk. Degenen die leiders met mensenbloed bevlekte handen verafgoden maakten tjoeries tot de noordpool. A fout a no neks krijsten zeer vele paarse sekteleden. Willens en wetens stemden ze met de feiten voor ogen wat men kan verwachten, gezien de slechte en bittere vruchten die hun afgoden in de jaren tachtig het volk door de keel drukten. A fout a no no no neks nekls neks. Anno 2013 is het wederom een feit dat roofdieren roven. Het zit in hun paarse bloed. Is paars zo een mooie kleur? Voor velen die het kwade verafgoden en hun naaste het leven zeur maken zeerzeker. Zelf in de oudheid sprak de profeet jesaja het volgende;1 vers 18 Laten wij zien wie gelijk heeft.
  Jullie zonden zijn rood als karmijn, paars als purper. De paarse aanhangers verworden als hun leider. Zo leider zo aanhangers, misdadig van aard.


  Maak melding

 21. Niet negatief denken . Oude schulden betalen we niet en nieuwe schulden worden van zelf wel oud. Kan het Bouta wat schelen ? Het is zaak om nu zijn zakken te vullen . Zijn opvolgers zullen hetzelfde doen. Het is jammer maar kennelijk hoort het zo. Kom op Bouta als oom Fidie langskomt mag je al het gestolene meenemen naar de hel


  Maak melding

 22. Wij zijn in een spiraal van economische neergang beland ipv economische(groei) vooruitgang zoals die door vorige regering moeizaam was bereikt. De huidige regering is niet in staat om de balans tussen inkomsten en uitgaven te vinden en is een heilloze pad ingeslagen van nog meer bestedingen. Wanneer de inkomsten geen gelijke tred kunnen houden is het gevolg niet moeilijk te raden; inflatie van de srd en pinarie voor de vaste loontrekkers= opstand. Mark my words.


  Maak melding

 23. Ik lees wederom heel veel “intelligente” reacties. Gelukkig mag Suriname zich gelukkig prijzen dat het overgrote deel van de mensen met de “intelligente” reacties in Nederland zit en godzijdank in de jaren 70 en 80 Suriname heeft verlaten om te gaan naar Europa waar ze het “beter” zouden hebben. Feitelijk lezen we dus reacties van niet-Surinamers. Die tellen niet mee en hebben geen invloed. Alleen op Waterkant. De spreekwoordelijke papieren tijgers.


  Maak melding

 24. @ Marcel
  Je bent wel laat hoor. Kanhai is reeds vertrokken met de Luchtmacht om de rechter in het proces van Dino te wraken. Nadat dit gebeurd is, dan vertrekt DDB naar de USA om met Obama te overleggen hoe Dino zal terugreizen naar Suriname. Vermoedelijk met een SLM-Cargo kist.


  Maak melding

 25. De domme massa kan het niet helpen dat DDB aan het bewind is./ Het zij zo !!!!

  Suriname is afhankelijk van de ontwikkeling van eigen burgers en aangezien dit te verwaarlozen is, is Su dan aan de haaien en tarantula’s overgeleverd.

  Drugs versaafden, criminelen, rovers, oplichters, moordenaars etc. etc. die hebben vrijspel in Par’bo/Su.

  Daarom gaat dat land naar de filistijnen, anders kan je het niet verwoorden.


  Maak melding

 26. Het beleid vanaf nu naar de verkiezingen toe zal erop gericht zijn om met staatsmiddelen koste wat kost de verkiezingen te winnen.
  Financien,Binnenlandse zaken,Defensie enz. zullen in stelling worden gebracht.
  Zal het omkoping en fraude zoals MUGABE worden?
  DE MACHT LIGT BIJ HET VOLK VAN SURINAME !!!!!!!


  Maak melding

 27. zO is het als er negatief gesproken word over su zijn al de nep suries in feest stemming of het nou waar is of niet als het maar negatief is alsof ze het menen met su maar wij zien wel als goed is wederom NDP zo niet aub een ander maar geen NPS/VHP PL ABOP dus anders dan nog mag de NDP van mij blijven als het niet beter kan maar niet die partijen anders probleem su drijft nog als die komen denk ik aan zinken Hahhahahhahahaa


  Maak melding

 28. De regering Bouterse mag mijn inziens de belastingdruk voor bepaalde goedverdienende groepen in het land verhogen.Daarnaast mag er meer bbelasting geheven worden op groepen die fors geld verdienen in de goudsector en die geen belatingen afdragen.Deze gelden moeten ten goede komen van het sociaalbeleid in het land.


  Maak melding

 29. Een vlieg is van nature wijzer dan al die paarse sekteleden bij elkaar en waarom? Een vlieg heeft de natuurlijke eigenschap van een vlieg. Helaas kan men dat niet zeggen van de mens. Die heet niet alleen de rede en het geweten meegekregen maar meer nog de vrije wil. Hoe dom moet men niet zijn om met die vrije wil, de leugens te geloven van onberechte misdadigers. Ma kut, het gros van de paarsesekteleden zijn geindoctrineerde paarse zombies die dagelijks door de paarse nevles worden gemanipuleerd. A fout a no neks?


  Maak melding

 30. hallo,,

  verkwisting = betekent,, je weet niet om te gaan met geld..

  en zal daarom eeuwig arm blijven en bedelen..

  zie maar aan onze lijder..

  als hij ddb dronken is gerookt heeft,dan heeft hij ddb een frote bek..

  hij heeft een stuk papier voorgelezen en weet niet wat er in staat,daarom komt hij niet in de poppenkast om er over te praten..

  hij is duidelijk een bange schijtert,durfde niet naar new-york te gaan..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.