Tekort aan Hindoestaanse pleegouders in Nederland

10

Zaterdag 28 september om 11.30 uur op Ned 2 besteedt het programma Samascha van OHM TV aandacht aan het tekort aan Hindoestaanse pleegouders in Nederland. Een oproep voor een pleeggezin voor Kumar, een Hindoestaanse jongen van 14 jaar, was aanleiding voor Sharda Ramautar om aandacht te besteden aan dit onderwerp. In de uitzending vertellen vier Hindoestaanse meisjes uit een meidenopvanghuis anoniem hun verhaal.

Ook de familie Ramnewash, een Hindoestaans pleeggezin, vertelt over hun ervaringen: “Pleegzorg past goed in onze gemeenschap. We zijn gastvrij, hebben vaak mensen over de vloer, koken graag voor andere mensen. Als pleegouder kun je echt iets voor elkaar betekenen. Je levert een daadwerkelijke bijdrage aan de ontwikkeling van een kind, maar ook aan die van jezelf. Onze eigen kinderen zijn er echt rijker door geworden. Mensen moeten niet alleen over pleegzorg praten, maar het gaan doen!”

Het programma Samascha is te zien op 28 september op Nederland 2 om 11.30 uur en wordt op 29 september om 15.00 uur herhaald. Dit nieuwe actualiteiten- en achtergrondprogramma besteedt aandacht aan human interest of opmerkelijke verhalen van Hindoestanen in Nederland. Meer informatie www.ohmnet.nl.


10 REACTIES

 1. 27 september 2013

  ‘Zaterdag 28 september om 11.30 uur op Ned 2 besteedt het programma Samascha van OHM TV aandacht aan het tekort aan Hindoestaanse pleegouders in Nederland.'(Bron: Item)

  Als Srika het bovenstaande leest, komt onmiddellijk het beeld op dat ook onder de Hindoestaanse Surineds, althans zij die zich Surineds voelen, veel sociale spanningen voorkomen. Toenemende armoede, tiener zwangerschap, weglopen van huis, zelfmoordpogingen enz. zijn enkele van de te benoemen verschijnselen. Srika had zeker in 2009/2010 hiervan gewag gemaakt en zijn posting werd toen boos ontvangen.

  Zelf de Hindoestaan is hier in Nederland enigszins modern geworden, maar tegelijkertijd ook egoïstischer. Zelfzucht speelt nu een belangrijkere rol, dan met de (eigen) gemeenschap te delen. De oudere Hindoestanen,waar Srika deels ook is opgegroeid, die ook volgens de Hindoeleer leven(leefden), hebben dat gedrag niet.Althans, zo heeft Srika dat ervaren.

  Iedereen was welkom en er werd naar vermogen gedeeld. Srika ziet dat de huidige generatie Hindoestanen, zeker hier in Nederland, de manier van leven met elkaar en verantwoording dragen naar een sociaal/economisch mindere heeft losgelaten. Carrière maken blijkt het enige doel te zijn geworden.De andere levensstadia, volgens de Hindoeleer, blijken onbelangrijk te worden.

  Dat het programma Samascha van OHM TV aan een van deze verschijnselen aandacht zal besteden legt deels de zere plek binnen de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland bloot.Maar is tegelijkertijd een roep naar bewustwording van het nemen van verantwoording binnen de eigen samenleving, in relatie tot anderen, volgens de eigen Hindoeleer.

  Ik zie Ray, Roy en anderen Srika op zijn posting al aanvallen en zoeken naar de 1000 minpunten.Maar Srika begrijpt dat. Want voor het accepteren van de werkelijkheid gaat altijd de ontkenning vooraf.

  Indien de Hindoestanen op dit forum het niet mee eens zijn, met betrekking tot de eigen Hindoeleer, dan maar op naar de 1000 minpunten voor Srika. Maar graag inhoudelijke reacties.
  Srika


  Maak melding

 2. Zaterdag 28 september om 11.30 uur op Ned 2 besteedt het programma Samascha van OHM TV aandacht aan het tekort aan Hindoestaanse pleegouders in Nederland.”

  Ja en toen,

  Dan slapen we nog, na een lange week hard gewerkt te hebben.

  srika, je kletst uit je nek, met die minpunten.
  Zal ik wat vertellen, die minpunten worden in de nachtelijke uurtjes gegeven.
  Dan slapen wij surineds, want we moeten de volgende dag vroeg op.

  Ik gok erop dat het de suri’s zijn.
  Ze zijn monddood gemaakt door je baas, maar ze kunnen wel een reactie op waarde inschatten.

  Stop met je geklaag man!


  Maak melding

 3. Tekort aan pleeggezinnen is een groot probleem onder allochtonen in nld. Dit kun je niet specifiek op 1bevolkingsgroep betrekken. Neem nu die tukse jongen die bij een lesbische stel was geplaats.


  Maak melding

 4. Men moet zeer zeker de feiten onder het vergrootglas houden of het verstandig is om jongeren, zeker meisjes, bij eventuele hindostaanse pleegouders te plaatsen.
  Het zelfmoord gehalte van jongeren met name meisjes onder de vleugels van hindostaanse ouders is schrikbarend hoog zowel in Suriname als in Nederland!!


  Maak melding

 5. =Beste mensen, het is heel normaal dat kinderen van eigen cultuur ook opgevangen worden in eigen gemeenschap.
  Men doet dit omdat het kind toch nog waarde en normen mee krijgt over de cultuur zelfs.
  zodra deze kinderen ouder worden is het dan geen probleem zich aan te passen.

  =Zie ook kinderen die geadopteerd zijn die later toch terugkeren naar eigen cultuur of opzoek gaan naar hun eigen mensen.

  ==Een ding moet niemand vergeten en dat is het feit dat in alle culturen op de wereld dit soort situaties plaats vinden.

  =Bij de Surinamers in het algemeen weet ik dat velen door hun grootouders zijn opgevoed in plaats van hun eigen ouders.


  Maak melding

 6. @IRA:”Beste mensen, het is heel normaal dat kinderen van eigen cultuur ook opgevangen worden in eigen gemeenschap.”

  Beste Ira,
  Dat is dan ook niet het probleem!
  Het probleem is dat de eigen gemeenschap deze jongen niet WIL opvangen!
  Dat is zo schrijnend in dit geval.


  Maak melding

 7. Lekker gehak op elkaar hier weer, voordat jullie hier verder op doorgaan, of het nu in Nl. is of in Su regelmatig kom je blanke gezinnen tegen met daarin opgenomen een (of meerdere) donker kind, zelden of helemaal niet een donker gezin met een blank kind tenzij het een albino is, denk hier eens over na, o ja, ik kan wel wat stoten van een paar ezelinnen hebben hoor

  su


  Maak melding

 8. @hans
  Het is ook goed om zelf een verklaring voor een fenomeen te vinden!
  Waarom denk je dat donkere mensen in Nederland geen blank kind adopteren?

  P.S.
  De zinsnede -“tenzij het een albino is …” snap ik niet!


  Maak melding

 9. ‘Tekort aan Hindostaanse pleegouders’ vind ik een suggestieve titel.
  De opzet en inhoud van het programma doen geenszins een appel op Hindostaanse gezinnen, maar profileren vooral de makers en acteurs!
  Hindostaanse gezinnen mogen er ook zijn voor Marokkanse kinderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.