‘Suriname en Frankrijk nader tot elkaar gekomen’

31

PARAMARIBO, 20 sep – Suriname en Frankrijk zijn nader tot elkaar gekomen in de afgelopen drie jaar. Dit stelt scheidend ambassadeur van Frankrijk in Suriname, Joël Godeau. De diplomaat si ervan overtuigd dat sinds het aantreden van de regering Bouterse veel ten goede is veranderd in de relatie. “Suriname en Frans Guyana stonden met de rug tegenover elkaar. Maar dat is veranderd.”

Frans Guyana, formeel Frans ‘overzees gebied’, staat nu meer open naar het westelijk buurland. Parijs is daar ‘tevreden’ over. Dat onder de regering Bouterse een Surinaamse ambassade is gevestigd in Parijs wordt gezien als een ‘natuurlijke stap.’ Of er eventueel om Suriname wat druk is op de relatie met Nederland? “De relatie met Suriname mag geen obstakel zijn voor goede relaties met Nederland”, zegt Godeau. Parijs wil in elk geval de huidige trend aanhouden.

Die is er één van vooral goed nabuurschap. Paramaribo ziet Frans Guyana als de ‘poort naar Europa.’ Uitgangspunt is dat meer politiek en economisch voordeel gehaald moet worden gehaald uit natuurlijke situaties. Dat beide landen aan elkaar grenzen is zo’n situatie. Godeau ziet goede perspectieven in de betrekkingen: “Vanuit Frans Guyana is er warme belangstelling voor Suriname.” Het conflict over de onderlinge grens kan zo ook beter bespreekbaar worden.

31 REACTIES

 1. De regering van Suriname heeft geld nodig, en in tegenstelling tot eerdere berichtgeving van Bouta en consorten heeft men het buitenland dus toch wel nodig.

  Een grote mond hebben maar het toch niet kunnen.
  Precies wat velen van ons al maanden roepen.

  Bouta rot op


  Maak melding

 2. ,,,wordt Frankrijk het asiel land van bouta?!
  Naarendorp zit al daar ,misschien zelfs ergens op straat in Parijs!
  En boutaatje ach die zal ook een hoekje gaan zoeken daar op straat!!


  Maak melding

 3. Kamper,

  Jij zal ongetwijfeld een achterliggende gedachte hebben
  waarom jij bewust het buitenlands beleid van Suriname wil mis-interpreteren.
  Ik wil proberen daar toch enige nuance in te brengen.

  Op de eerste plaats is het nimmer 1 land gelukt om zonder hulp van een ander land vooruit te komen.
  Dus ook Suriname, zijnde een ontwikkelingsland, heeft ondersteuning nodig vanuit het buitenland. De Surinaamse regering heeft ook NIMMER beweert zich te kunnen ontwikkelen zonder het buitenland. Dat zou politieke zelfmoord zijn.
  Dat zou het hertzelfde zijn als roepen dat een plant zonder water kan groeien.

  Met betrekking tot het restant van de ontwikkelingshulp uit Nederland (dat op dit moment bevroren is) heeft Suriname wel beweert niet op ontwikkelingshulp vanuit Nederland te zitten wachten.

  Wat betreft bilaterale relatie met Nederland is deze gestoeld op op historie. Er zijn gemeenschappelijke kenmerken n.l. de taal, de wetgeving en de Surinamers woonachtig in Nederland die ertoe bijdragen dat de verbondenheid zal blijven bestaan met Nederland.
  Het bilaterale beleid is een belangrijk aspect in de relatie met Europa. In deze relatie zijn de begrippen wederzijds voordeel, respect en vertrouwen de leidraad.

  Omdat de politieke relatie tussen Nederland en Suriname
  op dit moment op een laag pitje staat heeft de Surinaamse regering besloten om andere ingangen richting Europa te vinden dan alleen maar Nederland. Waar vroeger Nederland
  de belangrijkste partner was heeft de Surinaamse regering dit verlegd naar Frankrijk.
  Met Frankrijk zijn er plannen die een intensieve uitwisseling en samenwerking inhouden waarbij de ontwikkeling van de beide oevers van de Marowijne rivier prioriteit geniet.

  Kamper,

  Als jij beweert dat de Surinaamse regering ooit heeft uitgesproken zonder hulp van het buitenland te kunnen dan bedoel je waarschijnlijk die ontwikkelingshulp vanuit Nederland. Tja, in dat geval moet ik je dan weer gelijk geven. Suriname heeft inderdaad bewezen zonder deze
  ‘buitenlandse hulp’ te kunnen.


  Maak melding

 4. Frankrijk, de poort waardoor zelf de pers.bang is te gaan.En als Lonnie Frankrijk hoort,duizelt het hem.Daarom dat hij bezig is te vissen in Commewijne.Ver van de Fransen af.


  Maak melding

 5. Straks wil Suriname nog doen geloven dat Frankrijk afhankelijk is van Suriname, en als diplomaat van een land, praat je altijd positief over een land waar je als ambassadeur zit of gezeten hebt, maar nader tot elkaar zijn gekomen is 1 grote leugen, want er zit een 8 dec moordverdachte ambassadeur onder de naam Allibux in Parijs, en die moordenaar van Bouterse kan niet eens naar Frankrijk toe, vanwege zijn drugsveroordeling, laat staan dat er enige vorm van samenwerking van toepassing is.


  Maak melding

 6. Wie kan mij vertellen wie de beste rolmodel van ons geliefd land is?
  Maar het liefs geen zelfzuchtigen,ongeletterden.
  Het valt wel op dat er mensen op zeer elangrijke posten zoals,leider van het land,distriktcommesariisen enz,geen kaas hebben gegeten.Als ik kijk naar die van brokopondo/para,wat ze soms uitkraaien.Dan zakt me broek .Misschien kan iemand hun C.V.blootstellen.Please!


  Maak melding

 7. Jack Russel,

  Hoe denk je dat Nederland zich voelt over de houding van Frankrijk?
  Nederland doet er alles aan om Bouterse en zijn maatjes buiten de deur te houden en te boycotten. Nederland haalt zelfs haar ambassadeur terug uit Suriname.
  En wat doet Frankrijk, buurland van Nederland? juist ja. Die opent lachend juist alle deuren voor Bouterse en zijn maatjes om daar een ambassade te openenen.
  Waar blijft die eensgezindheid en ondersteuning nou?

  Jack, van een goeie buur moet je het hebben he?

  Ik weet het. Het is niet om te lachen maar het is wel lachwekkend.

  hi hi


  Maak melding

 8. Als ik het artikel lees vallen 2 dingen op.
  1. is de relatie verbeterd dankzij of desondanks de Sur ambassade in Frankrijk?
  2. ongeacht het antwoord op 1 klopt het artikel feitelijk niet. Er is nog steeds formeel geen ambassade van Suriname in Frankrijk. Dus vraag ik me af of deze uitspraken wel echt van de vertrekkend Franse ambassadeur zijn of weer een vrije interpretatie van de Surinaamse regering?


  Maak melding

 9. mi kondre,

  als ik jouw Nederlands zo lees, dan heb jij ook geen kaas gegegeten van de grammatica.

  onze grootste rolmodel is Rayeez. Wie wil nou zijn leven wagen om 2 stomdronken automobilisten uit de suriname rivier te redden?

  Rayeez for president!

  hi hi


  Maak melding

 10. @hihi
  Hoe denk je dat Nederland zich voelt over de houding van Frankrijk?

  Frankrijk doet (wat Suriname betreft)niets zonder medeweten van Nederland.
  Als er door Frankrijk geld te halen valt in Suriname,zal Nederland Frankrijk altijd zijn medewerking verlenen.
  Frankrijk zal daartegenover ook zijn medewerking verlenen indien Bouterse voet op Franse bodem (lees Cayenne)zet.
  En dat weet de Surinaamse regering!
  Heb jij je wel afgevraagd waarom Bouterse wel naar Guyana is geweest,maar nooit naar Cayenne?
  Hij zal het vooral nu uit zijn kale kop halen.
  Think about it!


  Maak melding

 11. hetisnietwaar,

  Ligt het nou aan mij of aan jou.
  Het gaat hier om de vertrekkende ambassadeur uit Suriname.
  Dus in Suriname was een Franse ambassadeur, Godeau, die nu uit Suriname vertrekt en lovend is over de relatie tussen Suriname en Frankrijk. Dus ik weet EchtWaarNiet waar vraag 2 van jou op slaat.
  geloof het of niet maar HetIsEchtWaar.

  hi hi


  Maak melding

 12. Wel HIHI omdat ik geen kaas van heb gegeten,wens ik toch een rolmodel te weten,zodat ik mijn gramatica kan opvoeren.Belangrijk is dat je begrepen heb waar de inhoud over gaat.SUCCES!!


  Maak melding

 13. Quote: “De diplomaat si ervan overtuigd dat sinds het aantreden van de regering Bouterse veel ten goede is veranderd in de relatie. “Suriname en Frans Guyana stonden met de rug tegenover elkaar.Maar dat is veranderd.””

  Bovenstaande spreekt voor zich: de ambassadeur van Frankrijk geeft in zijn afscheid de regering Bouterse een groot compliment en geeft tevens VHP/NPS een enorme veeg uit de pan!

  Waarvan akte!


  Maak melding

 14. =Ik hoop dat de grens problemen tussen suriname en
  Frans-Guyana opgeloste worden.
  Verder zal Bouterse ervoor moeten zorgen dat het Tigri gebied in Guyana ook opgelost wordt.

  @Kamper, ik begrijp jou standpunt wel, omdat ik dit vaak genoeg gehoord heb van leiders en burgers die met zo’n haat zijn opgevoed.
  Men heeft een mond vol gehad dat Suriname niemand nodig heeft en met de goudovereenkomst alles veel beter zal gaan

  @nuancering, zo goed gaat het ook niet onder Bouterse als leider, omdat er zijn teveel beloftes gedaan zijn die tot heden niet zijn waar gemaakt.
  -Bouterse is nu bezig het model van Chavez over te nemen om het volk te manipuleren. Zoals men al eerder heeft aangegeven is de grootste groep die voor de NDP stemt laag opgeleid.Kan niet anders.

  =Inderdaad is het zo dat geen enkel land op de wereld het in zijn eentje kan en zal redden.


  Maak melding

 15. konden de vroegere regeringen van toen zulke resultaten tot stand brengen,neen,daar waren zij volgens hun baasje(NL)niet bevoegd voor zonder toestemming van denhaag.
  als die fransen zeer tevreden over President Bouterse zijn en hun mening daarover uiten,dan,is deze President van su,Super,en laat hij zien dat het niet NL is die met hun scepter zwaaien,maar,dat hij diplomatische stappen heeft ondernomen dat voordelig voor su en bevolking nu en in de toekomst kan zijn”hij doet toch niks dat goed is volgens de asijnpissers en fronjes.

  oja dit nog,wij hebben NL niet nodig,laat dat nu duidelijk zijn.


  Maak melding

 16. Zomaar je weet niet wat je uitkraait.Vergeet eending niet,de Fransen zetten koren klaar voor de President.
  Ik zou je aanraden on de President op werkbezoek te laten gaan naar Frankrijk.Hoor hoe die LIMBO lult uit zijn nek.Alleen het volk jennen daar is hij goed voor.Zijn volgelingen,weten nie eens waar hij het over heeft.
  Laat hij het volk vertellen hoe onze PRESIDENT aan het puffen is.Er is zelfs commentaar omdat STARNIEUWS een foto heeft geplaats en ook nog de bron vermeldng.Mijn gevoel zegd mij,dat er gekoerst wordt censuur.Maar je president weet dat de wereld mee kijkt.Een president met een GERINGE WOORDENSCHAT,wakamangtaal.Juist wat zijn paarsevolk wil.Ik wil dat niet een correcte goed bespraakt PRESIDENT.


  Maak melding

 17. @ zomaar :

  “we hebben NL niet nodig” zeg jij in jouw bijdrage

  BOUTA heeft wel met hulp en advies van NL zijn ellendige staatgreep gepleegd, onze democratie vernietigd !

  BOUTA heeft wel lekker al de ontwikkelingshulp uit NL
  geaccepteerd, hij kreeg na de coup zelfs een extra bedrag uit NL !!

  Slaap lekker !!!


  Maak melding

 18. mi kondre,persdienst limbo

  hihihihihihihihihihihihihhahahahahahahahahahhahahahah
  jullie denken dat de president dom en achterliijk is,heel su weet dat de fransen met europa een samenwerkings contrakt heeft en dat zij ook,als zij de kans krijgen,bouterse in een politieke hinderlaag zullen lokken.
  nederland had gedacht bouterse door een coup in de val te lokken om daarna het hoogste woordt te hebben(m.a.w.ons hun eeuwige slaafjes te maken),bouterse heeft andere stappen genomen waarvan jullie noch nederland er iets aan kunnen doen.
  wat mij en vele anderen betreft mag nederland voor altijd uit su blijven.
  jullie schelden en floekken maar raak,het heeft geen invloed in su noch de regering van su,en als jullie het beter kunnen,dan,moeten jullie in su komen en het bevolking laten zien dat jullie het beter kunnen,zoniet,mond houden,blaffen heeft geen zin.


  Maak melding

 19. mi kondre

  jij zegt;BOUTA heeft wel lekker al de ontwikkelingshulp uit NL
  geaccepteerd, hij kreeg na de coup zelfs een extra bedrag uit NL !!

  Slaap lekker !!!

  wat zij rutte jouw president tegen bouterse en het su volk;jullie ontwikkelings geld wordt stop gezet en jullie gaan het voelen,dat zij jou president rutte.

  en wat zij bouterse tegen rutte;heb ik jouw ooit geld gevraag,hou het maar,jullie gaan het voor die voedsel banken nodig hebben.

  e boij,kijk hoeveel voedsel banken er nu in nederland zijn.
  kan jj dan bewijzen dat bouterse een extraatje ontvangen heeft of is het maar een vermoeden.

  welterusten.


  Maak melding

 20. ZOMAAR ±

  De president/couppleger –met de ned nationaliteit– wil ZOMAAR NIET meer dat er fotos van hem en zijn zoon Dino worden geplaatst in de kranten, ook al neem je een artikel over uit een buitenlandse krant.
  Pres is zeer boos dat daardoor zijn IMAGO wordt geschaad !
  Maar ZOMAAR, IMAGO no ben de kaba, a gwe di a DROGA-VONNIS bin nak´Bouta !!


  Maak melding

 21. Mi kondre jij wilt geen straat taal sprekende press wie bepaalt dat jij of het volk jij woont in Nederland en zeg wat je niet in SU wilt ben je aan het dromen of zo dat jij de baas van de PRESS en het SU volk ben en Persdienst limbo leuke naam he naam gebruiken van iemand die jij haat je hebt zeker ook een hekel aan je zelf vergeet 1 ding niet deze PRESS heeft zich niet laten afschrikken met het stoppen van hulp en geef het maar een ander naam want al geeft NEDERLAND NOG 1000J geld aan SU nog kunnen zij niet geven wat daar gestolen is en al het aan gerichte leed dus het is wel vergeven maar kom niet met hulp en dat soort rotzooi het zou meer een plicht zijn maar ja laat ook maar het lukt wel zonder en IRA ik vindt jou gebrabel ook iets stoms deze regering heeft veel belooft en veel gedaan al de andere hebben 15j belooft en niks gedaan en deze in 3j meer dan in die 15 dus mogen wij blij zijn wees eerlijk niet tegen mij maar tegen je zelf want als je tegen je zelf liegt nou dan is einde zoek tuurlijk zijn ze niet alle belofte na gekomen maar dat komt wel Europa hat ook belooft komt goed 1 Europa en geld naar Euro,s en open grenzen nou ik denk dat ze vandaag de dag spijt hebben CRISES maar hoop dat ze betere tijden krijgen zou zeggen GOD BLESS


  Maak melding

 22. Te lawman e seri en mama bai snel puru….
  Deze fransman weet dat bouta erkenning zoekt en graag weggeeft…als Guyana krijgt Tigri en mag de helft van de corantijn rivier beheren is de tijd rijp voor de fransen…


  Maak melding

 23. Moest lachen toen ik hoorde dat het niet gaan naar het parlement maar wel naar bakba tori een conceptie is…
  Ik snapte het niet bedoelde hij perceptie…
  Waarschijnlijk heeft hij anti conceptie gekocht voor die wij en van dino hahhahahahaaa lololololo


  Maak melding

 24. brunswijk kan volgens zijn eigen zeggen,,

  vrij in het binnenland bewegen,,

  maar ook voor hem komt zo.spoedig mogelijk een einde zie de bewegingen van frankrijk..

  ook hij brunsie moet gaan zitten in frankrijk lange vakantie..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.