Oppositie geeft ruimte voor herstel economie

27

PARAMARIBO, 20 sep – De oppositie biedt de autoriteiten de ruimte om de financiële situatie in Suriname beheersbaar te krijgen. Dit meldt de Times of Suriname. De houding bij met name het Nieuw Front is even pas op de plaats maken. Voorlopig dus geen enkele reactie op de maatregelen die Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, afkondigde.

De maatregelen moeten onder meer de wisselkoersen terugbrengen naar het officiële niveau. De oppositie wil zeker de komende twee weken een zekere stilte in acht nemen. Daarmee moet worden voorkomen dat gezegd wordt dat door tussenkomst of reactie van de oppositie ‘zaken worden beïnvloed en een andere wending nemen dan de bedoeling was.’ Voorlopig blijft het beperkt tot het meten van de effecten die de maatregelen sorteren.

Pas dan zal een analyse worden gemaakt. De oppositie wil daarna haar bevindingen kenbaar maken. waarschijnlijk gebeurt dat in het parlement. Enkele parlementariërs hebben wel aangegeven dat al lang gewaarschuwd is voor de toestand waar het land zich nu in bevindt. De regering was al eerder opgeroepen haar uitgaven te beperken. Volgens Hoefdraad zal ook de burger het zuiniger aan moeten doen. Een waarschijnlijk gevolg van de maatregel wordt een hogere rentevoet.


27 REACTIES

 1. Goed zo Oppositie.
  Wij zijn ook benieuwd hoe de coalitie zijn Eigen puin denkt op te ruimen!
  Het wordt heel spannend want de coalitie kan in deze twee weken niemand anders gaan blamen dan hunzelve!!


  Maak melding

 2. he he, eindelijk heeft de oppositie ingezien dat ze niet altijd voor hun beurt moeten praten.
  ‘Als je een hond wil slaan zal je altijd wel een stok vinden om dat te doen’ Ook al zal het de regering lukken om hun financieel beleid weer redelijk op de rails te krijgen dan nog zal de oppositie blijven blaffen.

  Mocht deze regering falen in hun financieel beleid dan
  ligt het aan het electoraat om ze in 2015 naar huis te sturen.


  Maak melding

 3. 20 sept. 2013

  NPS begrijpt het: Meten is weten! Pas dan heb je recht inhoudelijk het probleem aan te kaarten. Srika hoopt dat sommige lieden hier op dit forum, zeker Henk Molenaar en ‘gang’ hieraan een voorbeeld nemen.

  Nu even naar @JoJO

  Beste JOJO,

  Bedankt voor je reactie t.a.v. Staatsolie(19 sept.2013)

  Ja, er zijn hier op dit forum zielige geesten die gespecialiseerd zijn in het geven van minpunten.Daar enkelen ook dit forum beheren, kan ik daartegen niet veel doen.Het geeft alleen hun niveau aan en hun schizofreen gedrag naar Suriname en de Surinamers toe.

  Aan de andere kant wonen de meesten hier in Nederland waar wij, als Surineds, de erge bezuinigingen ook ervaren.
  Let wel op, dat zulke items niet verschijnen op dit forum.
  Wat een gemaakte schijnheiligheid van de forumhouders.
  Waarom alleen maar het negatieve uit Suriname bespreken, terwijl het intern ook hier voor de Surineds in Nederland stinkt?

  Maar ja, het zal aan Srika liggen dat de forumhouders( en achter de schermen hun bazen) de problemen van Surineds niet zo vurig durven te bespreken.

  En dus komen er minpunten, om zo een psychologisch effect te veroorzaken om of te stoppen op dit forum, of ongecontroleerd(mamyo-achtig)gedrag op dit forum te vertonen.Maar Srika maakt zich niet druk met minpunten of pluspunten. Srika probeert alleen op een simpele manier inhoudelijk zijn boodschap aan de andere participanten op dit forum over te brengen, in de hoop op een inhoudelijke reactie.

  Boodschap aan de forumhouders: Bespreek de opkomende participatiemaatschappij in Nederland en de mogelijke gevolgen voor de Surineds. Ga ook na, dat sinds 2007 Srika, op dit forum, steeds praat over een paradigmaverschuiving binnen de Nederlandse sociaal en economische samenleving.
  Anno 2013 geeft zelf de koning van Nederland, op Prinsjesdag, dit duidelijk aan.Maar waar staan wij als Surineds nu in deze verschuivende economische en sociale samenleving? Waarom probeert juist ook de forumhouders van Waterkant.Net het proces van deze bewustwording onder de Surineds te verhinderen? Wie geeft mij hierop antwoord?
  Srika


  Maak melding

 4. ai ray je praat peop stront praat deze taliban .
  jullie kunnen zoveel lullen jullie hebben meer dan 40 jaar suriname geregeerd maar door dat hokjes denken hebben jullie zoveel ingepikt toen jullie o.w en justitie als ministers beheerden .jullie hindustanen denken niet in nationaal belang maar in hokjes belang en dat is bekent .ik hoop dat de creolen gaan inzien wat de vhp van plan is en wat in hun achter hoofd zit .een mooi voorbeeld is santhoki hoe deze taliban terwerk gaat ,deze alqaida taliban denkt etnisch .bouterse is goed bezig en het volk met name de creolen moeten zich niet van de wijs laten brengen en ook de bosland creolen niet .het zijn en wij zijn creolen als je nou bosland creool of stads creool bent ,je bent en blijft creool ,laten wij ons niet laten uitspelen door de hindustanen .mijn creoolse broeders moeten inzien wat zich op dit moment afspeelt .oeng opo oeng ai.je hebt in suriname de hindoe moslims en de hindoe maar als het er op aan komt zijn ze een ,het blijven hindoestanen onder elkaar ze gaan niet op een andere partij stemmen maar op de eigen vhp ,en ik hoop dat de creolen ook hun ogen moeten openen om niet verdeeld te zijn .zie hoeveel creoolse partijen er zijn meer dan 8 creoolse partijen en heb je maar een hindoestaanse partij worden jullie wakker mie mang .mie pero no wang koelie e kiesie mie sabie ding mang disie ze zijn hokjes ingesteld het zit in hun genen vooral als het om de creool gaat .een mooi voorbeeld is die een zundapp en tien koeien ,die wanpipel ,en dat liedje van lieve hugo mai bole sitaram .ik hits niemand op ik open de ogen van mijn creoolse broeders .oeng no lasie stjieng gie ray nanga ding koelie.
  als deze gasten wat willen bereiken gaan ze jou slijmen .
  ik woon en werk tussen ze ik weet hoe ze zijn honderd mie mang no joke .ik ben geen racist ik ben recht door zee .je kan beter een javaan of een bl;anke hebben dan deze gasten ik zeg jullie .
  ai na mie pero takie ,deze mensen voelen zich geen surinamer ,ze zeggen dat ze indier zijn ,als suriname een voetbal wed strijd tegen india moet spelen kan ik jullie verzekeren dat ze voor india gaan duimen en niet voor suriname .suriname vooruit met z,n allen de ndp is niet een hokjes partij perfect zijn ze niet maar de vhp kan veel van ze leren hoe je een natie vormt ,weg met dat hokjes denken je verdeeld dat land en dat is gevaarlijk ik wil suriname daarvoor behoeden .deze mensen moet je voorzichtig zijn ,zolang ze je nodig hebben zullen ze aan jou hangen maar als ze jou niet meer nodig hebben ben je er geweest .weg met jullie boitie dinkie en neem een voorbeeld van de ndp hoe je een natie van verschillende rassen moet vormen .
  bouta kraktie mie mang ,creolen bosland creolen verenig je en neem aan wat pero heeft gezegd ,ik ben geen racist ik ben gewoon eerlijk en zeg de dingen hoe ze zijn .


  Maak melding

 5. @Pero
  Je lult.
  De criminele zoon van je criminele baasje zit in de gevangenis in Amerika. Tang ,ben je nog niet gaan staan schreeuwen bij de amerikaanse ambassade?!Hahahaaaaaaa….je baasje zwijgt moeten zijn volgelingen ook zwijgen?!!
  SOORT ZOEKT SOORT!!
  Beuh,Beuh,Amerika heeft strakjes de NDP TALIBAN uitgeroeid in Suriname!!De toekomstige ndp Taliban lijder is netjews opogesloten nu nog papaatje Taliban…en dan einde hoofdstuk NDP TALIBAN!!


  Maak melding

 6. Off the topic

  Een ontzettend goed artikel van Yvette Kwasiba (socioloog), waarin ze heel nuchter en onbevooroordeeld de spectaculaire groei van de Marronbevolking bespreekt.

  Ik hoop dat de lezers van WKN haar bijdrage positief zullen waarderen.

  In de laatste alinea spreekt ze de hoop uit dat alle bevolkingsgroepen in harmonie met elkaar zullen blijven leven. Echter, de zorgen die zijn uitspreekt zijn ook mijn zorgen.

  Ik heb zelf in meerdere bijdragen op dit forum juist gewezen op het gevaar van het stichten van een aparte staat door de Marrons en zie dit dan ook een bevestiging van mijn zorgen voor de toekomst van Suriname. De tijd zal het uitwijzen.

  QUOTE

  Afro frustraties

  20 Sep, 2013

  In de eerste plaats kan ik mij hier in Nederland, het oorverdovend gejuich voorstellen van de nazaten van Afrikaanse slaven in Suriname, over het feit dat de Afro-populatie in snelle opmars is. Maar kan ik ook meegaan met een aantal der kritieken die door meneer Julian With zijn gedaan op de radio. Zaken zijn blijkbaar niet zorgvuldig genoeg gedaan door het Algemeen Bureau voor de Statistiek, waardoor voor wat betreft enkele bevolkingsgroepen de telling onvolledig, dus onjuist is. (Boslandcreolen, Creolen, Chinezen en Brazilianen).

  Het kan er bij mij ook niet in dat de Creoolse bevolkingsgroep niet is gegroeid, maar afgenomen. Evenmin kan het er bij mij in dat heel wat burgers uit de Creoolse groep zich te snel als gemengd/mix hebben opgegeven, omdat dat “politiek veiliger” zou zijn, vertelde een kennis van mij. Nu rijst de vraag welke de raskenmerken zijn van de Creool en welke van de Boslandcreool. Zijn er fundamentele verschillen en opvallende cultuurverschillen? Dit vraagstuk is actueel en ook van belang voor het onderwijs/ de scholen. We zijn allen geheel of deels toch Afrikaanse afkomst, ook al is er sprake van een bruine Bosneger of een ‘bonkoro redi blakaman’? Dat er toch twee Afro-bevolkingsgroepen zijn, is gegroeid vanaf de afschaffing van de slavernij. De Creolen die achterbleven in de stad of plantages, wilden meegaan met de Nederlandse cultuur en de moderniteit (gewoonte, tradities, taal en religie). Dat was hun keus.

  De Afrogroep die de bossen was ingevlucht om er te wonen en niks wilde weten van de blanke meesters, noemde men toen de Marrons. Anno heden is die koloniale benaming Marron niet geldig om het ras aan te duiden. Dat juist onze eigen mensen een link leggen met het slavernijverleden, is omdat men politiek ermee wil bedrijven. De Creolen zijn niet naar de bossen gevlucht en zullen zich onder geen beding ‘Marron’ of bosneger noemen. Maar wat is de rasaanduiding van een kind dat een bosneger-vader heeft een Creoolse moeder? De leiders van de boslandcreolen willen dat hun groep om politieke redenen Marron wordt genoemd, maar dat maakt de gemiddelde boslandcreool totaal niks uit, en sommigen vinden de benaming Marron ook maar niks en houden het terecht op busikondre sma of businengre. Zelf persisteer en adviseer ik de benaming Boslandcreool te gebruiken. Marron zal ons gevangen houden. Want hoe te doen met een in de stad geboren en getogen ‘Marron’? Het is en blijft boslandcreool, met verschil in mentaliteit met de Creool.

  Raskenmerken
  Velen zijn ook niet gelukkig met het kroeshaar en moeten een pruik van sluik haar. Jammer! De uiterlijke kenmerken kunnen zeker verschillen, maar niet altijd. Dus een Creool wordt heel boos, voelt zich zwaar beledigd als je hem aanduidt als Marron of Boslandcreool. Ik ben het evenwel niet eens met de heer With die meent dat aan de naamgeving meestal het verschil te zien zou zijn. Maar naam is naam en geen raskenmerk. Afonsoewa, Amiemba, Linga, Pansa, Boejoekoe, kennen we. Maar wie het niet weet, zal achter een naam als Patricia Meulenhof geen bosnegerin zoeken. Gaan we verder met Wijnerman, Randwijk, Schmidt, Emanuels, Magnus Hoop, Ronnie Brunswijk, Korendam, Van Dracht, enz, dan zouden we ook vreemd opkijken. In de loop der tijden zijn boslandcreolen westerse namen gaan aannemen, denkende dat zulks meer toegang zou opleveren tot een baan of tot het onderwijs. Dat was dus niet waar. Vaak horen we zeggen dat sommige mensen zich gediscrimineerd voelen of worden, door andere bevolkingsgroepen.

  Maar wat te zeggen van het gegeven dat ik tijdens een bezoek aan Afrika meemaakte dat Afrikanen hun eigen mensen vaak discrimineren? Dat discrimineren komt ook voor onder de Chinezen, de Russen, Arabieren, Indiërs. Dus uit angst voor stigmatisering en belaging zijn er nu maar 40.000 Joden in Nederland. In de loop der tijden hebben velen de oversteek gemaakt of via plastische chirurgie hun typische beetje haakse neus van de mannen laten uitlijnen. Dus laten we ons niet domweg ergeren aan stigmatisering. Laten we geen aanleiding geven dat we gestigmatiseerd worden of gediscrimineerd. Dat is een enorm karwei. In Nederland zien we dat een groep Marokkanen een bende plaaggeesten vormt, wat niet wil zeggen dat alle Marokkanen slecht zijn. Zo bedoelt men het ook weer niet.

  Slecht imago
  Ik heb echter heel veel kritiek op een aantal van onze eigen Boslandcreolen in Paramaribo, Wanica, Para en Commewijne, die het te bont maken in de criminele sfeer, of gewelddadig worden; alle regels van fatsoen, normen en waarden vertrappend. Daar moet heel snel wat aan gedaan worden. Maar wie zal dat doen? Dat is de vraag waarover we ons moeten buigen, maar wij moeten ook erkennen dat we ons slecht imago aan onszelf te danken hebben. Willen we net als de Marokkaan in Nederland een slechte naam/imago, dan moeten we niks doen en alles op zijn beloop laten. Dan moeten we ook niet klagen dat we gestigmatiseerd worden. Maar tot overlast of leed van anderen zijn in de multi-etnische samenleving, dat mag nimmer de bedoeling zijn.

  Tijdens mijn bijna acht weken durende verblijf in Afrika heb ik vier landen bezocht. Ik mag na zoveel ellende gezien te hebben in Afrika stellen, dat wij nazaten gezegend zijn om in dit heerlijk land met vreedzame bevolking geboren te zijn en te mogen samenwonen en werken met anderen. De waarde van vreedzaam en mooie bromtji-dyari Suriname wordt pas duidelijk als men de contrasten en vreselijke ellende in Afrika ziet en begrijpt. Toch zijn vele van onze Blakamans in Suriname niet tevreden, ze zijn de typische klagers en bedreigen de harmonie door hun aanvankelijke etnische jaloezie, die haat is geworden, helaas.

  Imago verbetering
  Onze Afroleiders en deskundigen hebben tot nu toe, al bijna 25 jaar nagelaten aan de mentaliteitsverandering te werken van onze tieners en jongeren (enorme jeugdprostitutie). Dan moeten we ook niet verwachten dat er geen weerstanden gaan zijn van anderen naar onze mensen toe. Dat hebben wij Blakamans dan aan onszelf te danken. Maar geven we dat toe? Een andere keer meer over onze tekortkomingen, zoals vreselijk ongeduld in het rijverkeer, in de winkels, en het schelden, onze bestedingsdrang enz. Ik hoop van harte dat onze Afro-activisten vooral van de Boslandcreolen het met mij eens zullen zijn en zeer kritisch/ corrigerend zullen zijn naar en binnen de eigen etnische groep. Meneer With had eens een goede poging daartoe ondernomen, maar het daarna helaas laten liggen. Waarom zijn anderen te lui/laf om hem daarbij te helpen? Hoelang kunnen wij in hemelsnaam volhouden dat het goede binnenlandonderwijs voor ons wordt achtergehouden of en worden we tegengewerkt? Nee, niet waar! Zeer slechte leerprestaties zijn overwegend aan aantal slecht gemotiveerde leerlingen en leerkrachten te wijten. Niet aan leermiddelen.

  Puur om Imagoverbetering of bittere ernst? Willen we nu ineens daadwerkelijk naar dringende imagoverbetering werken van onze boslandcreoolse groep? Laten we de rest van de samenleving vooral niet misleiden. Of willen we nu daadwerkelijke verbetering in het veld, nu wij over 8-10 jaren de grootste bevolkingsgroep in Suriname zullen zijn, los van de Creolen? Die vraag kan worden beantwoord als we nagaan hoeveel werk aan de basis is verzet door ouders, onderwijzers en dorpsgezag, om kinderen te onderwijzen en te helpen vormen naar beter gedrag/attitude. Het leren positief denken en niet snel onjuiste conclusies trekken. Of opzettelijk verkeerde accenten leggen, zoals een aantal van onze politici doet, om aandacht te trekken of om de rest van het volk of de Regering te misleiden of te bedreigen. De achterhaalde ‘Marronpolitiek’ zal ons vanzelf isoleren. Te snel wordt gejokt over de hele linie van kind tot ouder, van basja tot kapitein. Veel is er mijns inziens echt niet gedaan aan de vorming en mentaliteitsverandering.

  Toename risico’s
  Het is mij als socioloog gebleken uit talloze onderzoeken dat mensen zich meer met negativisme bezighouden en aanzetten tot etnische haat dan het verantwoorde, goede brengen om een deugdzaam mens te kunnen vormen, verankerd aan normen en waarden en sociaal gedrag. Met de zeer snelle toename van onze populatie, zal de gewelddadige roofcriminaliteit ook evenredig toenemen, laten we dat voor een paar momenten aannemen. Want we gaan meer en meer beseffen (daar schrikken we zelf van) dat er meer risico’s gaan meekomen met de ongebreidelde toename van onze Bosnegerpopulatie. Meer gevangenissen zullen dan spoedig gebouwd moeten worden en nog zwaardere straffen zullen ingesteld worden, want zaken waar men nu al heel grote moeite mee heeft, zullen onbeheersbaar kunnen worden. Want hoeveel banen zijn beschikbaar en zijn we steeds geschikt om een baantje op correcte wijze in te vullen voor langere tijd?

  Heel wat van onze jongeren haken vlug af, ook wegens niet disciplinair gedrag, en het niet nakomen van gemaakte afspraken met de werkgever. Dat is een enorm minpunt. Daarnaast heb je geen vaste vrouw, maar wel veel kinderen. De vreselijke goudkoorts leverde behalve het goud, ook de meedogenloosheid van killers-instincten op jegens anderen (geval Nieuw-Koffiekamp). De mentaliteit raakt totaal verpest in grote delen van het binnenland. Ons overwegend slecht sociaal gedrag is besmettelijk dominant naar andere groepen toe. De verruwing van de samenleving werd merkbaar niet lang na begin van de urbanisatie.

  Geloof
  Velen van onze ouderen zijn wel met het RK-geloof in aanraking geweest en ik als RK-gelovige denk dat dit geloof voor onze Boslandbewoners en afstammelingen het beste is, om hen bekend te maken met God’s woord en Zijn bedoelingen met Zijn Schepping van hemel en aarde en met de Mens. We moeten hen leren niet enkel in het heden te leven, maar in te zien dat we de aarde in bruikleen hebben. In Nederland zien we dat alle Srananmans, waaronder onze Boslandcreolen zich keurig houden aan de geldende normen en waarden, geduldig en netjes op hun beurt wachten zonder vies te schelden. Bakra na Basi.

  Maar in eigen land passen we veel geweld toe (waaronder vooral ongeoorloofde pressie) om ons doel te bereiken. Soms doen we als wilden. Geloof en meer kennis van Godsdienst zullen ons veel beter leren omgaan met anderen en met onszelf. Wat zijn onze rechten en welke onze dure plichten? Moeten we alleen en steeds op onze rechten gaan staan en zaken vaak onterecht claimen, dan gaan we zeker vastlopen. Dat is een natuur wetmatigheid. De vooruitgang is tot heil van het zelf/het individu, maar ook ten goede van de groep en samenleving.

  Herbezinnen
  Vanwege privébeperkingen in Nederland, kan ik niet actief participeren in het Surinaamse veld om vaker een bijdrage te leveren. Ik probeer het vanuit Nederland, op simpele wijze. Maar we hebben kader genoeg in Suriname om het grote werk te verzetten. Wij zouden anders meer hulp van de Kerken kunnen inroepen. Maar bij vele van onze dorpsgezaghebbenden is in de praktijk het eigen materieel belang voorop en de rest mag stikken. Hoe ver reikt en hoe zwaar weegt het dorpsgezag anno heden? Het binnenland mag ook geen schuilplaats worden voor criminelen, onder bescherming van dorpelingen.

  Nogmaals, we moeten herbezinnen en zeker over de vraag, waarom we overwegend een slechte naam hebben in de samenleving. De oplossing ligt in de objectiviteit van juiste diagnose en conclusies. Anders gaan we een slechte toekomst tegemoet. Kiezen we voor versnelde vooruitgang met pressie en geklaag, en met overslaan van de essentiële groeipijnen (zoals andere groepen die hebben gekend en doorstaan in hun emancipatieproces), dan gaan we falen. Nuchterheid loont, valse trots niet. Anderen kijken allicht zeer bezorgd naar ons…

  drs. Yvette L. Kwasiba

  UNQUOTE

  BRON: STARNIEUWS


  Maak melding

 7. Deze duidelijke uiteenzetting van mevrouw Yvette KWASIBA toont aan dat zij niet op ’n gewone of doordeweekse dag het levenslicht heeft aanschouwt: maar op ’n ZONDAG…


  Maak melding

 8. De oppositie moet haar smoelwerk houden. Deze redimusus doen vanaf dag 1 niets anders dan de regering tegenwerken. Stuk voor stuk verraders. De regering Bouterse doet goed haar best.
  Verstand kom met de jaren en zo te lezen wordt de oppositie nu ook verstandig. Het volk staat achter deze democratisch gekozen regering.


  Maak melding

 9. Met een overgewaardeerde president van de centrale bank Hoefdraad die 80.000 in de maand krijgt, is het makkelijk praten door te stellen dat de burger zuiniger aan moet doen, en dit volk tollereert al die onnozele praatjes, van hem en die moordenaar die zich president van het volk noemt.


  Maak melding

 10. @Jacobus
  Heb je het tegen pero (PERRO)de SCHAAMTELOZE ONBETROUWBARE WAARDELOZE MISLUKTE BITTERE CASSAVEPLANTER?
  Leeft die nog?
  Dacht dat hij dood en begraven lag op een van zijn cassave velden in BOXEL 12-hoog (sorry 12-diep) in de Bijlmer!
  Hij zag geen VOORUITGANG meer!
  Stree no bing de foe stree moro,gado no bing de ing fissie mang moro.
  Bouta no bing go go go moro! 😆 😆


  Maak melding

 11. Jack,

  Dan heb ik liever een naïve minister president (Rutte)
  die ons kapot bezuinigd en ons vervolgens lachend oproept
  om juist meer geld uit te geven.

  lachen toch


  Maak melding

 12. @Ray, ben ook benieuwd hoe het zal uitpakken.

  @pero, je tekst is letterlijk en figuurlijk racistisch, reden:::
  -Stel dat alleen de creolen het land zouden besturen, heb je enig idee wat er dan zou gebeuren???

  =De hindustanen doen alles eraan om voorruit te komen en blijven niet in het verleden denken en leven.

  ==Lees nou die hele tekst van drs. Yvette L. Kwaiba.

  =Lees maar hoe de afro Surinamers nog steeds op geld van nederland wachten.
  AMSTERDAM – Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) is er niet over te spreken dat de Nederlandse koning Willem-Alexander dinsdag toch plaatsnam in de gouden koets. Ondanks oproep om het niet te doen, zat het Nederlandse staatshoofd op Prinsjesdag gewoon in het rijtuig. Ook excuses voor de slavernij bleven, tot teleurstelling van het LPS uit.

  “Ik vind dat wij pijnlijk worden geconfronteerd met het leed van onze voorouders. Iedere keer als ik naar de gouden koets kijk, word ik overvallen met gevoelens van pijn, verdriet en onmacht.” Dat zegt LPS-voorzitter Barryl Biekman tegen de Ware Tijd. Zij ergert zich eraan dat het maatschappelijk debat over de gouden koest niet van de grond komt in Nederland. De media en de wetenschap zwijgen in alle talen, “wat zijn we diep gezonken”.

  De gouden koets is voor het LPS het fysieke bewijs dat het Nederlands koningshuis heeft geprofiteerd van de gestolen arbeidskracht van de Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse voorouders.


  Maak melding

 13. oppositie,waar hebben jullie het over.

  fawaka PERO,
  laat die hokjes denkers wij de creolen in paramaribo en in het binnenland(wat zij djoeka noemen)weten al heel lang dat zij op onze hoofd willen staan en dat door middel van hun NL en engelse baasjes,NO SPANG MI MANG,unu sabi san unu abi ini unu oso.
  krakti.


  Maak melding

 14. Deze gasten weten dat ze met negatieve propaganda hun eigen nering en de belangen van kapitalistische vriendjes/sponsoren schaden.De oppositie is wijs genoeg om eieren voor haar geld te kiezen.


  Maak melding

 15. He pero. wat een domme artikel van je, wie zijn de achterbans van bouta, hij is ere lid van een troefcall vereniging en weet je wel van welk vereniging??? Domme sukkel. Bouta is dol op zangvogels en weet je met wie hij het meest optrekt??? Weer de hindustanen, volgens mij ben een domme crimineel die in armoede leeft en flink van langs heeft gehad van de hindustanen. Moet je aan een aantal van de hoog geleerde creolen vragen hoe zij omgaan met hindustanen de meeste van hun kunnen hindustaans lullen en hebben ook de hindustaanse tradities overgenomen.


  Maak melding

 16. Ik blijf herhalen dat deze NF Leiders/Politici,s allemaal stuk voor stuk krijgsgevangenen/slaven/knechten/ondergeschikten(Rebellen) zijn van de Kolonisator/NL.
  Precies zoals NL doel is om deze Regering te saboteren om wederom Baas van SU te worden zijn de NF politieke combinatie doelen als ondergeschikte het zelfde.
  NF/VHP heeft al bekend gemaakt dat wanneer ze aan de macht komen hun 1 ste doel gaat zijn om de relatie met NL te herstellen/verbeteren.
  Dus alles van de NF is NL, dus NL wederom de Baas maken van SU en daarna alle Surinamers slaaf maken.
  Ik wil aan het volk van SU waarschuwen om niet in die val/hinderlaag van de NF te trappen/vallen.
  Het volk moet de NF Leiders/Politici,s verlossen van NL door hun niet te ondersteunen in verkiezing propaganda en al gaan ze jullie met gevouwde handen bedelen en slijmen met allerlei ontwikkelingen.
  Opmerking: In 2010 zou eigenlijk de NF wederom aan de macht zijn gekomen. Tel op; VHP 8 zetel, PL 6 , MC 7 NPS 4 DA,91 1 en SPA 1 is totaal 27 zetel, maar de NF had 2 twee opties nml.;
  1. Verkiezing winnen en SU wederom Kolonie/Baas maken van NL of
  2. 2(twee) politieke partijen uit de NF Combinatie weg jagen en de NDP/MC – SU de verkiezing laten winnen, zodat SU geen kolonie/slaaf/knecht/ondergeschikte/afhankelijk wordt van NL.
  De NF combinatie optie/beslissing in 2010 was punt 2, omdat ze in 3 Regeer periodes precies door hadden wat de sluwe plannen van NL waren.


  Maak melding

 17. Hahaha het woord stilte is niet koud of kijk maar in de branding G.Rusland NPS teleurgesteld in beleid regering hij klaagde toen en zei Regering heeft geen inkomsten alleen uitgaven en nu is het anders Regering heeft meer inkomsten dan vorige regering maar gebruikt het niet goed wel hoe en waar hebben zij het beetje van hun gebruikt en hij zegt a volk e pina wel tijdens hun regeer periode waren we rijk overal water Electra naschoolse opvang zorg verzekering afschaf school geld meer huizen gebouwd gewoon meer gedaan dan deze regering wel mr Rusland als u dit pina noemt da betre oeng pina lik oeng go baka na a beleid nanga liebie foe Nieuw Frond want no we pina ma if ding sanie diesie no be mang inie na 15j fa joe be sa kar datie dus zo zie je het weer ook de twee weken stilte hebt u zich niet aan gehouden dus ook nog misleidend en leugenaar alhoewel het was een kleine leugen de vorige waren groter want het verwondert mij wel dat jullie het beter weten en konden en niet hebben gedaan in jaaaaaaaaren en dat jullie het nu ineens beter kunnen ik wil maar 2 dingen vragen waarom konden de mensen desnoods toen alleen geen water en Electra krijgen en nu wel en nog geen eens 3j maar ja je moet altijd tegen zijn anders hebben jullie geen schijn van kans weer aan de macht te komen ??????????/ als er een kans is want echt er is nu meer gedaan groot verschil 15 en 3j of niet eerlijk


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.