vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBlutte overheid drijft bouwbranche tot wanhoop

Blutte overheid drijft bouwbranche tot wanhoop

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 sep – Veel aannemers die grote projecten voor de overheid uitvoeren hebben te kampen met financiële problemen. Dit zegt voorzitter Anthony Wong van de Algemene Aannemers Vereniging, AAV. Opdrachten zijn er zat, maar zelfs het traditionele voorschot wordt slecht of niet betaald. Menige bouwondernemer gaat node naar de bank.

Leningen opnemen is vaak nog de enige optie. Hoewel het voorschot uitblijft, moeten projecten worden voorbereid en arbeiders worden betaald. “Door de achterstallige betalingen van de overheid die zich opstapelen, komen steeds meer ondernemers in problemen”, zegt Wong tegenover De West. Daar de leningen met rente terug betaald moeten worden, lopen de projectkosten ook nog op.

“De aannemers raken in een vicieuze cirkel terug, want als de overheid niet over de brug komt zodat zij aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, blijft de rente almaar ophopen”, aldus Wong. Minister Adelien Wijnerman van Financiën zegt dat de trage betalingen te maken hebben met vrij omslachtige procedures. Het zou geen kwestie zijn van geldtekort, zoals onder meer de oppositie vermoedt. President Desiré Bouterse zei onlangs ook dat er geld zat is.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

41 REACTIES
  1. Hahahaha adelijn weinemars, je hoofd werkt niet goed als er zoveel geld is waarom kom je dan niet over de brug. Nee je hebt die kabessa niet om dat voor elkaar te krijgen, want je bent zo op de positie gezet. Hoeveel commissie krijg je trouwens. En bouta , zijn dagen worden alsmaar korten en benauwder. En ik zeg het je die huizen komen er nooit die hij beloofd aan het domme surinaamse volk.


    Maak melding
  2. Meneer Anthony Wong,
    deze klaagzang hoor en lees ik in bijna alle media. Maar geen enkel Aannemer durft het met naam en toenaam te zeggen. Elke aannemer en/of Ingenieurs bureau doet zijn/haar beklag anoniem. Het is toch niet zo moeilijk om alle data te verzamelen van alle aannemers die bij jullie aangesloten zijn, waarbij de overheid haar betalingsverplichtingen nog niet is nagekomen? Dan heb je een total overzicht in bedragen en verlopen termijnen.
    Ik weet heel zeker dat de bedragen in honderden miljoenen lopen en dat de betalingstermijnen soms meer dan met 12 maanden is overschreden. Dan kan het volk zien dat de overheid, dus ook minister Wijnerman uit haar nek lult. En dan kan ook het volk zien hoe groot de betalingsachterstand welke de overheid heft bij particuliere bedrijven. Kom op meneer Wong, toon dat je ballen hebt !!


    Maak melding
  3. Het comptabele systeem van de overheid is zeer complex. Beslissingen over uitbetalingen moeten over een behoorlijk aantal schijven gaan waardoor er stagnatie ontstaat.Eens zal iemand de knop moeten doorhakken.Dit complex systeem heeft reeds alle regeringen overleefd die Suriname kent.


    Maak melding
  4. @ Malik

    Het moge duidelijk zijn dat de aannemers niet op individuele bazen willen klagen. In Su is men zeer rancuneus, zie maar wat met parlementariërs gebeurd die kritiek hebben op het beleid van de regering.
    De aannemer wil zijn werk zonder problemen blijven doen, per slot van rekening moet hij aan zijn gezin, de individuele arbeider en zijn gezin denken.
    Ik vind het dus niet vreemd dat ze hun klachten als collectief kenbaar maken. Legt meer gewicht in de schaal. 🙂


    Maak melding
  5. Bron: Starnieuws

    Uitbetaling kinderbijslag in alle districten deze maand

    20 Sep, 2013

    Minister Alice Amafo “Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) is druk bezig landelijk alle geregistreerden voor de algemene kinder bijslag (akb) vanaf april tot december 2012 uit betalen”. Dit zegt minister Alice Amafo.

    De regering heeft per januari 2011 een verhoging van akb toegekend van SRD 3 naar SRD 30 per maand per kind. Deze opwaardering heeft erin geresulteerd dat het aantal geregistreerden op jaarbasis een toename heeft gekend, geeft de bewindsvrouw aan.
    Het aantal kinderen in december 2010 was 29.221. Dit is in 2011 opgelopen naar 42.545 en vorig jaar zijn 65.092 kinderen genoteerd. “Met deze verhoging, die heel goed te noemen is, waren de structuren van het ministerie niet voorbereid op de enorme toeloop alsook de verwerking van de toename. Het ministerie heeft met man en macht gewerkt om deze toeloop te verwerken”, zegt Amafo.

    Betaling inhalen
    De aanvragen van het eerste kwartaal 2012 zijn in november vorig jaar volledig uitbetaald. In november dit jaar zal de uitbetaling plaatsvinden over het gehele jaar 2013 op basis van aanvragen van januari tot en met maart, deelt de minister mee. “We stellen alles in het werk om het proces van de uitbetaling van akb in te halen. De aanvragen hebben in februari 2013 zijn hoogtepunt bereikt, en wij zien nu landelijk een dalende trend”. Toch roept Amafo eenieder op die in aanmerking dient te komen voor akb om zich te laten registeren. Mensen die geregistreerd staan en om welke reden dan ook het geld niet zijn komen ophalen, kunnen na de aangegeven periode dit alsnog doen.

    Paramaribo is van 2 oktober tot 11 oktober aan de beurt. Donderdag is een aanvang gemaakt met de uitbetaling in Saramacca. Deze duurt tot en met 23 september. In Wanica is de uitbetaling gaande en duurt tot 30 september terwijl in Marowijne op 23 september de uitbetaling begint en duurt tot 27 september. In Commewijne is de periode van 21 tot 30 september en in Para van 26 tot 30 september. In Nickerie en Coronie vindt de uitbetaling nog in september plaats. In Sipaliwini is de akb met uitzondering van het Boven Suriname gebied al uitbetaald. Hier geschiedt de betaling simultaan met de financiële bijstand en vindt vanaf 24 september plaats. De uitbetalingen in de districten gebeurt op de wijkkantoren. Via de media zullen al de betaaldagen per district worden bekendgemaakt.

    Bron: Starnieuws


    Maak melding
  6. “Het zou geen kwestie zijn van geldtekort, zoals onder meer de oppositie vermoedt. President Desiré Bouterse zei onlangs ook dat er geld zat is”

    O ja? Waar dan? Betaal je aannemers en projectontwikkelaar maar. Dat er geld zat zou zijn, zijn luchtbellen. Overheid kom je verplichtingen eens na. Kennen we nog de verhogingen van de AOV en Kinderbijslag? Deze president laat mensen in gebakken lucht geloven.

    U zult zien dat ook dit bericht in opdracht van Bouterse door http://www.waterkant.net niet of te laat wordt goedgekeurd. http://www.waterkant.net moet naar verluid berichten die tegen de president spreken niet goedkeuren dan wel verwijderen.

    Het dictatuur is begonnen.

    Kom op overheid, geef eens een goed voorbeeld, kom je verplichtingen eens na!. U wilt uw volk opvoeden, o ja, hoe dan? Uw gedrag getuigt niet echt van kundigheid.

    Advies aan ondernemers: Als u zo doorgaat krijgt u geen stuiver van de overheid. Staak aub alle projecten, laat ze eerst betalen en dan verder.

    Als Suriname met de Nederlandse bedrijven werken betalen ze toch ook eerst aan?.


    Maak melding
  7. @ Dre,

    Niet moeilijk te raden lijkt mij!
    DE regering is al maanden bezig zich in alle bochten te wringen met verklaringen over het (niet)beschikbare geld dat geen mens met gezond verstand ze nog geloofd.
    Uitzondering op deze regel is uiteraard de Paarse achterban die meer waarde hechten aan de bermpraatjes.


    Maak melding
  8. Voor de zure aanpissers in Holland die Suriname slechts de afgrond gunnen, jullie moeten je hier druk om maken:

    – Prinsjesdag 2013: de extra bezuinigingen gaan pijn doen, maar niet bij iedereen (de superrijken niet)

    – Leuk is anders, erkent het kabinet. De koopkracht daalt volgend jaar met gemiddeld een half procent door de extra bezuiniging van 6 miljard euro. Desondanks geeft de overheid volgend jaar nog altijd dagelijks 55 miljoen meer uit dan er aan inkomsten binnenkomen. Het overheidstekort groeit zelfs naar 3,3 procent, van 3,2 dit jaar. De schuld van elke Nederlander is hierdoor 28 duizend euro. Vanwege de 466 miljard overheidsschuld, betalen we met zijn allen 11,1 miljard aan rente. Dit is een miljard meer dan dit jaar.

    – Premier Mark Rutte rekent er op dat het dinsdag gepresenteerde pakket van zes miljard aan extra bezuinigingen de laatste aanvulling zal zijn op het regeerakkoord.

    – Premier Mark Rutte rekent er op dat het dinsdag gepresenteerde pakket van zes miljard aan extra bezuinigingen de laatste aanvulling zal zijn op het regeerakkoord.

    – De Publieke Omroep gaat op woensdag 9 oktober in Den Haag protesteren tegen de bezuinigingen die haar boven het hoofd hangt. Daarvoor heeft het Amsterdamse reclamebureau Babbels een protestcampagne ontwikkeld, meldt Marketing Tribune. Het thema: “Onze programma’s bezuinig je niet 1-2-3 weg .”

    – Zeeland wachten extra bezuinigingen in 2014

    – ‘Defensie verkoopt nieuw schip door extra bezuinigingen’
    Het grootste marineschip van Nederland, de Karel Doorman, zou al worden verkocht voordat het af is, vanwege een nieuwe bezuinigingsronde bij Defensie.

    – Opbrengsten grondexploitatie vallen vies tegen, mogelijk extra bezuinigingen en ontslagen

    – De extra bezuinigingen van 350 miljoen euro zijn ‘desastreus’ voor de krijgsmacht. Dat zegt Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM.

    Maar dit weten de meesten van jullie nieteens die jaren daar wonen. Wel op van alles en nog wat zure ongezoute kritiek leveren op Su.


    Maak melding
  9. Toen de kinderbijslag 3 SRD bedroeg waren er 29.000 kinderen gemeld. Nu de kb 30 SRD per maand bedraagt zijn er ineens 42.000 kinderen. Neen, je hoeft geen wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar deze bevolkingsexplosie. De verklaring ligt voor de hand. Kosten voor de bus voor het ophalen van de 3 SRD waren veel hoger. De mensen hadden toen geen reden om hun kinderen aan te melden voor die chicken fee. He bewijs dat de instanties in Suriname langs elkaar werken. Met een druk op de knop moet de CBB toch kunnen zien hoeveel kinderen in Suriname zijn. Hetzelfde geld voor het probleem aannemers. Overduidelijk het bewijs dat de administratie een enorme puinhoop is en dat er geen verplichtingenadministratie wordt gevoerd. Het probleem is dus niet dat er geen geld is, maar dat men eenvoudigweg niet weet hoeveel schuld aan aannemers open staan.


    Maak melding
  10. Off topic ! Als Maduro niet welkom is dan kan massamoordenaar en dealer Bouterse beter onderduiken voor de VS.

    De president van Venezuela Nicolas Maduro mag van de Verenigde Staten niet over Puerto Rico vliegen als hij zaterdag naar China reist. Dat heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elías Jaua donderdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

    De minister sprak van een nieuwe aanval van Amerika op de regering van het Zuid-Amerikaanse land. Maduro zelf noemde de weigering in een eerste reactie een „grove fout”.

    Puerto Rico maakt onderdeel uit van de Verenigde Staten.


    Maak melding
  11. Op de overheid moet men kunnen rekenen.Wanneer men de betrouwbaarheid van de overheid in twijfel begint te trekken,dan kunnen de aannemers de aangenomen bouwwerken financieel niet plannen.In de gunningen zijn ook alle voorwaarden m.b.t. de betalingen opgenomen.Deze regering heeft nu geen geld meer om zelfs de lopende zaken op een goede manier af te handelen,maar wil binnen 1 jaar een tramverbinding met Lelydorp.Waar gaat men miljarden vandaan halen? Houdt men zichzelf voor de gek of denkt men dat volk zo dom is dat het gemakkelijk voor de gek kan worden gehouden.


    Maak melding
  12. Zoals ik vaker heb aangehaald worden merendeels families en kennissen (zgn familie en kennissenbedrijfjes) royaal beloond voor het ZGN uitvoeren van projecten…

    De overige aannemers kunnen fluiten naar hun geld vooral als ze geen bakkamangs hebben….
    Let op !!!!BAKKAMANGS en GEEN blakkamangs…


    Maak melding
  13. @Melkfijn
    In Nederland weten ze ten minste hoe ze er voor staan en wat ze gaan doen en wat het gaat kosten en hoeveel pijn er geleden moet worden voor eigen foute keuzen in het verleden.
    Elk punt van de begroting wordt uitvergroot en besproken en er wordt verantwoording afgelegd. Ook de oppositie wordt netjes beantwoord zodat de burger bij volgende verkiezingen een kan instemmen of voor een andere richting kan kiezen.

    De Nederlandse Azijnzeikers vergeten echter een ding, en dat is dat zij nog steeds tot de rijkste mensen terwereld behoren en dat zij klagen en zielig doen vanuit absolute welvaart.

    De Azijnzeikers (zo mag je terecht vele noemen) hebben wel allemaal een ding gemeen. Zij roepen luid en duidelijk dat volgens hun (mening):

    In Suriname niemand weet hoe de zaak er voorstaat, zelfs de regering niet.
    In Suriname op geen enkele wijze op een grondwettelijke verantwoorde wijze verantwoording wordt afgelegd in het parlement.
    In Suriname serieuze vragen van de oppositie volledig genegeerd worden.

    De regering is er voor iedereen zelfs voor azijnzeikers.


    Maak melding
  14. geachte heer Wong
    Uit ervaring weet ik dat veel ondernemers facturen indienen die niet voldoen aan de criteria voor betaling of waar de gedeclareerde levering of dienst niet, niet geheel of niet correct of zelfs geheel fout geleverd zijn.
    De medaille heeft ongetwijfeld 2 zijden. Denk hier bij eens aan de aannemer die ondanks een heel groot voorschot nog steeds niets gepresteerd heeft ten aanzien van de elektriciteitsvoorzieningen voor o.a lange tabbetje.

    Duidelijkheid moet er komen omdat de belangen groot zijn. U kunt die duidelijkheid verzorgen zonder dat u leden als belanghebbende geïdentificeerd kunnen worden, zodat zij geen nare verhoudingen krijgen met hun opdrachtgevers (betrokken personen)

    U als belangenbehartiger heeft een schone taak.
    Verzamel alle facturen waarvan de betalingstermijn overschreden is.
    Plaats ze in een spreadsheet en orden ze naar verval termijn en totaliseer.
    Verberg de kolom waarin de naam ondernemer en kenmerken van de factuur staan en maak een PDF van het spreadsheet.
    Laat uw spreadsheet door een Notaris en accountant valideren en beleg een persconferentie en verstrek het spreadsheet aan alle belanghebbenden.

    Dan is er helderheid voor iedereen. Nu is het raden naar de omvang en de beoogde bedoelingen.

    De allereenvoudigste wijze is een accountant met een Labtop langs u leden te laten gaan en alles te laten registreren.

    Geen ongenuanceerd verhaal maar Feiten op tafel.


    Maak melding
  15. De journalisten hebben geen persvrijheid in SU, Ze zijn bang om de waarheid te schrijven uit angst voor de Dictator en zijn struikrovers. Er is veel meer aan de hand. Langzaam maar zeker zal alles boven water komen.

    De enigste die persvrijheid heeft is drs.mr.ing.prof.dr. Bouterse hoogleraar economie. Hij kan met zo’n geldpers machine nog miljarden srds bijdrukken als er geen geld meer is toch. Net als in de jaren tachtig, toen hij het land in ondergang bracht. Ecomonisch gezien is hij een zeer grote blunder. Dat heeft hij in het verleden al bewezen.

    Zijn aanhangers hebben nog steeds niet door dat hij geen held is maar een vloek voor het welzijn van de Republiek Suriname.


    Maak melding
  16. melkfijn,

    het spaartegoed van de Nederlanders is totaal 130 miljard euro.

    Pensioenfondsen hebben 1000 miljard in kas.

    Wie wat bewaard heeft altijd iets achter de hand, zuinigheid en vlijt bouwt huizen als kastelen.

    In het apentuintje Suriname is alles al leegeroofd en verdeeld door jouw criminele seriemoordenaar Bouta.

    En nu is het alom klagen , vragen en lenen in het buitenland.

    De waarde van de srd is nog minder dan toiletpapier, dus kijk eerst maar in eigen keuken van een bankroet Suriname.


    Maak melding
  17. Er waren inderdaad ook betalings achterstanden in het verleden, maar nu is dat schering en inslag en de klachten komen vanuit verschillende sectoren binnen de samenleving. We weten dat de overheid een groot probleem heeft om de dollar koers in toom te houden, vanwege de vele geldverkwistende populistische projecten. De trage overheid apparaat wordt nu als drogreden gehanteerd om de betalings verplichtingen niet na te komen.


    Maak melding
  18. Wijnerma zegt ‘mijn baasje heeft gezegd er is zat,alleen kunnen we niet uitbetalen’.
    Maar Wijnerma jij bent toch minister van financien,jij moet praten voor je zelf en niet namens je baasje!Dat je zomaar minister bent geworden wisten wij allang!


    Maak melding
  19. De achterstand in betalingen in het verleden waren meestal door de trage ambtelijke molens,maar niet door geldgebrek.
    Wat we nu zien is dat iemand die SRD 80000 per maand verdiend de monetaire situatie laat verslechteren .Is hij het geld wel waard? Hebben we weer een kat in een zak gekocht?


    Maak melding
  20. @Melkfijn & jojo

    De azijnpissers hebben tenminste EURO’s in de portemonnee. De sranang mang loopt met Donald Duck geld rond. Te besteden bij Kersten, de warung, Diamonds, enz. Maar dan houdt het dan ook echt op. Behalve als je Hoefdraad bent, want dan heb je USD in je portemonnee. By the way: 3x raden in welk land Hoefdraad zijn USD bankrekening heeft lopen???


    Maak melding
  21. Beste @JoJo (10.40 uur)…

    …deze week in een ‘Kring’ tegengekomen:
    Anno Domini 1982 (Het jaar 1982 in woord en beeld).
    29 december: “Desi Bouterse deelt mee, dat er nooit meer een parlementaire democratie in Suriname zal komen, zolang hij aan de macht is…”

    Daarom nog even in m’n (kranten)archief gekeken:
    Zwolsche Courant (4 jan. 1983): “…ons streven naar nieuwe democratische structuren heeft tot doel dit voor ons land onbruikbare parlementarisme te vervangen door een systeem van waarachtige democratie, waarin echte invloed van het gehele volk op het overheidsbeleid op alle niveaus aanwezig zal zijn…”

    Hele delen van de Nationale Assemblee hoor je niet meer, of hebben zichzelf buitenspel gezet.
    Bevel/Pres laat i.p.v. het Parlement te informeren, zich liever kietelen door ’n Limbo…
    (En omgekeerd uiteraard)!


    Maak melding
  22. Engel,

    Bestond de ‘kring’ uit senioren die hun rollaters buiten hadden geparkeerd?

    Thuis heb ik ook een tijdschrift liggen ;
    ’toen de dinosaurussen nog heersten’.

    waar gaat dit over zeg!


    Maak melding
  23. over ironie gesproken; die surinamers kunnen dat Donald Duck geld tenminste nog uitgeven aan leuke dingen.
    de euro wordt aangewend om afvallige landen als roemenië,
    polen, griekenland enz..financieel bij te springen.

    lang leve het donald duck geld!

    hi hi


    Maak melding
  24. JOJO
    In Nederland kennen ze bij de overheid de rechtmatigheidscontrole. Dit betekent dat een bevoegd functionaris een factuur moet accorderen dat de dienst of goederen, omschreven op de factuur, is geleverd. Zonder deze accordering wordt die factuur niet betaald. Los van de vraag of ambtenaren in Suriname te vertrouwen zijn voor de accordering, betekent dit een enorme vermindering van de bureaucratie. Degene die belast is met de betaling heeft een paar (beperkte) controles uit te voeren zoals : is er een contract afgesloten voor die werkzaamheden, valt de factuur binnen het afgesproken bedrag van de afgesloten contracten etc. Indien op alles ja geantwoord kan worden wordt de factuur betaald. Natuurlijk moet er een andere functionaris de liquiditeitspositie van het betreffende ministerie bewaken aan de hand van enerzijds de begroting en aan de andere kant de verplichtingenadministratie op basis van de afgesloten contracten tussen overheid en aannemers. Hierdoor zijn er slechts 5 ambtenaren belast met de controle tot en met betaling van de factuur en geen 60 zoals de heer Parmessar had ontdekt. Neen, ik ben geen beste stuurman, die aan wal staat. Integendeel. Ik ben ten alle tijde bereid om mijn kennis en kunde ten dienste te stellen aan mijn vaderland, maar ja als Surinamers niet van die lastige Surneds houden, gaat dit niet door.


    Maak melding
  25. Nou @JoJo…

    ‘Toevallig’ heb ik een archief van de meeste kranten/tijdschriften/rapporten wat ‘Sranang’ aangaat, vanaf 1980.
    Plús tegen de duizend boeken & andere publicaties over Suriname…

    @uh?…

    …dus óók zo bang voor ‘een beetje’ geschiedenis?!


    Maak melding
  26. Nog steeds geen pensioen ontvangen wacht nu al 1 jaar en 6 mnd.
    Gelukkig sturen mijn 2 kinderen uit Holland €200.
    Daarom kan ik nog mijn dingen doen.
    Dit is toch niet netjes voor iemand die 40 jaar bij lantie heeft gewerkt.
    Waar is al dat geld gebleven.


    Maak melding
  27. RobG “Blablablabla complex, blablaba vooruitstrevende regering…blbalblae blabe gaaap blababla

    “Beslissingen over uitbetalingen moeten over een behoorlijk aantal schijven gaan waardoor er stagnatie ontstaat”

    Een uitbetaling is een druk op een knop Paarse Idioot. Suriname is bankroet en daar heeft Bouterse nog geen 3 jaar over gedaan.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES