Drugsgebruik trekt zware wissel op binnenland

26

PARAMARIBO, 20 sep – Drugsgebruik legt een steeds grotere sociale last op de tribale gemeenschappen van het district Brokopondo. Drugs, van marihuana tot xtc gaan ongehinderd van hand tot hand. Controle is er nauwelijks vanwege de overheid. De lokale autoriteiten zijn zeer bezorgd.

“Bij krutu’s (traditionele gemeenschapbijeenkomsten, red.) klagen de verschillende kapiteins en basja’s (lokale dignitarissen, red.) over de gevolgen van het drugsgebruik bij de mensen”, zegt districtscommissaris Yvonne Pinas tegenover de Times of Suriname. Vooral jongeren gaan er flink tegenaan. “De gouddelvers, de jonge kerels, de mensen met problemen grijpen snel naar drugs die in verschillende vormen te koop zijn”, zegt kapitein Lambertus Waandels van Nieuw Gansee.

In zijn dorp is het schering en inslag. En drugsverslaafden met hun afwijkend gedrag worden al heel gauw door de familie verstoten. Pas dan begint de last echt. “Dit heeft tot gevolg dat ze bij de plaatselijke bewoners gaan stelen en ze worden zelfs criminelen”, zegt Waandels. De traditionele leiders kunnen niet omgaan met het vrij nieuwe fenomeen. Pinas vindt het hoog tijd om de hulp in te roepen van de centrale overheid.

26 REACTIES

 1. Slimme oplossing: ga de stad in en zie hoeveel mensen met een geldbuideltas, gouden sieraden rondlopen. Gewoon pop pop pop of zoefff een gat in de maag. Met buit en al met gekochte rijbewijs of zonder in gestolen bolide foetsie: binnenland.
  Voorlopig genoeg coke


  Maak melding

 2. Brokopondo lijkt Volendam van Suriname. Het is algemeen bekend dat er in het pittoreske Volendam er sinds jaar en dag gesnoven, gespoten, gerookt, gedronken,, en wat god nog meer verboden heeft.

  Vaak al op zeer jonge leeftijd. Sterker nog marihuana is in Nederland legaal (koffieshops) volgens een gedoogconstructie.

  Gelukkig is Suriname niet zo ver weggezakt om drugs legaal te maken, Excessen zoals deze in Brokopondo moeten dan ook vanaf de wortel aangepakt worden. Een duidelijke boodschap naar de overheid om dit drugsprobleem aan te pakken.


  Maak melding

 3. Ja de basjas hebben nooit een scholing gehad ze hebben in het binnenland altijd zonder wert en recht geleefd.Hadden hn eigen waarden en normen.En niet te vergeten hun trdities.Verkrachtingen zijn dingen die in het binnenland vrij spel hadden/hebben.Mannen mochten met meerdere vrouwen relaties hebben.Als de zwager van de vrouw is overleden ,mag ze haar leven verder voort zetten met de broer van haar overledenman.En zo heb je heel veel dingen die kontra zijn.In het binnenland maakt de basja zijn eigen regels.Maar het probleem lijkt mij vanaf het gevecht bouterse/brunswijk.Wat jammer is want he lijkt alsof de boslandcreolen de weg kwijt zijn in de stad.Heel veel leefgewoontes vallen voor hun weg.Sommige leefgewoontes zijn niet voor de stad,heel erg storend.


  Maak melding

 4. Beste Bhaai,

  Je stelt; de overheid is blut’Hoe kom jij aan dit gegeven? Verder zeg je; het geld is er wel om Muntslag te laten ontsnappen. Dus daar is wel geld voor. Maar de overheid was blut.. Je begrijpt natuurlijk wel dat dit een totale contradictie is.

  Naar mijn mening ben je absoluut niet op de hoogte van de stand van zaken in Suriname want je klets de ene lariekoek naar de ander.

  Verder waan je je nog de baas.. De baas van wat? De baas van vsvdd ( verenigde staten van de dommen)cker.


  Maak melding

 5. @ mikondre

  Het is ook een gegeven dat de zonen en dochters van hindostanen verkocht worden aan bvb een boer die wel een extra kracht kan gebruiken,,

  Grootschalige verkrachtingen , drugsgebruik, zelfmoord,(koeli kola) een gevaar zijn voor de omgeving en een paar kinderen durven mee te nemen de dood in! waar is men mee bezig?

  Gelukkig is het in Suriname nog niet zo erg als in India waar meisjes bij de bosjes worden verkracht door oudere mannen.. laat staan een 5 jarig meisje uit recente berichten..

  dit soort misselijkmakende dingen komen gelukkig bij ons niet voor.


  Maak melding

 6. @Tide, ik denk dat je heel er achter loopt met recente berichten. Een 38 jarige man is pas op heterdaad betrapt door een tante van dat meisje toen bleek dat het geslachtsdeel van die man in haar mond was. Dit is pas voorgekomen in Suriname. Hoop dat het meisje goede begeleiding kan krijgen.Dit vooral omdat ze nog geen 10 jaar oud is.

  =Vergeet niet dat uit Volendam heel veel zangers en zangeressen afkomstig zijn, dit tegenover Suriname, mag je zelfs invullen.

  =Wat denk je van de OPVOEDING van al die kinderen in het binnenland? Niet de overheid verkoopt het spul aan hen.

  =Kinderbijslag wordt nu pas uitbetaald over de periode april t/m december 2012.

  =Je mag zeggen wat je wilt, maar deze regering heeft geen goed beleid en er wordt alleen maar gefraudeerd met gelden.


  Maak melding

 7. Beste Tide,in deze verklarlng heb ik besloten niet naar NEDERLAND te gaan om oplossing hiervoor te zoeken, maar wij hier zelf onze zaken moeten kunnen proberen op te lossen want je bent paarse kip zonder een kop.


  Maak melding

 8. TIDE,dan ken jij het verschil niet van toen en nu,ik geef dingen van toen en nu aan.Ik heb het niet over india.Het gaat over suriname.Ieder volk doet zijn ding op zijn manier.Ik ben surinamer van creool afkomst met andere waarden en normen en tradities.Ik repecteer althans iedere surinamer van welke afkomst dan ook.Gelukkig dat surinamers geen uniformele tradities heeft.Bij de boslandcreool wonen ze met een aantal mensen op 2vierkante meter.Ik ben dat niet gewendDe bosland creoolseman mag meerdere vrouwen hebben.De basjas kenden geen wet en recht.Vandaar dat heel veel bosland jongeren vervallen ze hebben geen respect.Neem maar een kijkj in de gevagenissen enstel daar je vraag waarvoor ze zitten.Omdat ze in het binnenland nooit van wet en recht gehoord hadden,en daarom denken dat je in de stad alles kan doen en ongestrafd vwerder kan gaan.Misschien zie jij het niet maar dit is echt een gezwel,probeer te vetileren hoe je denkt een oplossing te vinden.Ik hou mn hard vast.
  Dankzij bouterse en brunswijk ,je mag het weten ik ben babg voor boslandcreolen,misscien onterecht.Wie zal het lef hebben om dit probleem op telossen.Kijk wat erop brokopondo gebeurd,echte wreedheden,en voor mij is het geen incident,Bewust je medemens de dood injagen omdatt jij niet wil werken.Ik hoop dat God ons helpt dit probleem op telossen.TIDE JE HEBT HUISWERK MI SKAT!!


  Maak melding

 9. Wat een ellende!
  Als er in een gemeenschap, op grote schaal, door de jeugdigen drugs gebruikt wordt, dan is dat zeer alarmerend! Een helder en duidelijk signaal dat er iets vreselijk mis is.
  Hiervoor moet men de noodklok luiden omdat de gevolgen desastreus zullen zijn. Hier zal de gehele samenleving ernstig last van ondervinden omdat het de jeugd betreft!
  Weer een nieuw fenomeen van de zogenaamde welvaart in SU. Goud maakt meer kapot dan je lief is.
  Mensen die hier de draak mee steken hebben geen hart voor het land en geen hart voor onze jeugd!
  Aan de overheid zou ik willen zeggen: start onmiddellijk een grootscheepse voorlichtingscampagne. Meneer Brunswijk, doe iets in plaats van dollars uit te delen en de jeugd nog meer te verpesten. Het is allemaal begonnen met jullie ALLESVERNIETIGENDE slogan: NEKS NO FOUT
  De grootste en domste fout aller tijden! WANT WIE DE JEUGD VErNIETIGT, VERNIETIGT DE TOEKOMST van het hele land!
  Ik denk aan Brazilie waar de arme zwerfkinderen worden neergeknald vanwege de overlast die ze bezorgen. Zwerfkinderen zijn ze geworden vanwege druggebruik door hun veel te jonge ouders.
  God behoede SUriname!


  Maak melding

 10. Beste Mikondre,

  Ik kan het niet ongemerkt laten dat hart met een t word geschreven in plaats van een d. Buiten dit getuigen van een minderwaardig taalgebruik/schrijfgebruik begrijp ik toch jouw reactie op mijn post(over huiswerk gesproken).

  Echter wil ik toch het een en ander toelichten;

  het gaat inderdaad niet over India ik heb dat gebruikt ter vergelijking. in het stuk word niet gesproken over een ras.

  2 bij 4 dat wil ik nog wel eens zien. Ik kan mij niet voorstellen dat complete gezinnen in een ruimte wonen van 2 bij 4. Graag wil ik weten waar in het binnenland jij dat hebt gezien.
  Een incident vind ik het ja.. als jij het erger vind ben je schuldig aan stemmingmakerij! En dat is niet goed voor de opbouw van ons mooie land.uiteraard ben ik het met je eens dat er een passende oplossing hiervoor moet komen.

  weet zeker dat als jij over je angst komt voor boslandcreolen,je dan werkelijk met een heldere blik de wereld gaat zien zonder angst en niet zo zwart-wit.
  Ik weet zeker dat er wel goede psychologen zijn die je van deze fobie af kunnen helpen.

  Verder ben ik het het met je eens dat hiervoor een oplossing moet komen.


  Maak melding

 11. men moet ook rekening met buitenlndse studenten die,als zij in su hun stage ondernemen ook xtc uit europa menemen en er op los gaan met onschuldige jonge landgenoten.
  daarom is het van groot belang om deze probleem goed aan te pakken en vooral de su jongeren de gevaren van drugs aan te leren en om te laten weten dat drugs,vooral hard drugs geen problemen oplost maar verergert.


  Maak melding

 12. Tratamara :

  Er is in Su een bijzonder GROOT drugsprobleem dat aangepakt dient te worden. Coca is verkrijgbaar in haast elke straat !
  Dhr Bouta en dhr Brunsie zijn BEIDEN bij ONHERROEPELIJK vonnis veroordeeld tot bizonder lange celstraffen.
  Suriname laat deze vonnissen van Nederland en Frankrijk buiten beschouwing. Daarom kunnen deze twee drugsbaronnen helaas leidinggevende funkties in het land bekleden. Bouta is als Chief Scout daarom al een heel slecht voorbeeld voor de jeugdige padvinders.
  Su is een coca exportland, terwijl wij het spul niet zelf telen en vervaardigen. Er worden in SU geen arrestaties verricht voor de grote DRUGSTRANSPORTEN. Een ieder kan zelf invullen waarom dit zo is.
  Wanneer je in de top van het land niet snoeit en optreedt tegen drugs, desnoods met hulp uit het buitenland –OAS of VN verband bijv.–, zullen er grote drugsproblemen zijn bij de SURIbevolking.
  Ook de arrestatie van Dino wegens intern drugshandel schudt de SURIS niet wakker, onze landgenoten zien de ernst van deze zaak niet in. Pas wanneer de US hoger geplaatsten zal willen arresteren -of komt ophalen-, komt de grote schok. Helaas veel te laat dus.
  Loekoe go na fesi, no tapoe yu ai dji den droga-vonnis, pot den drogaman na Santo Boma!


  Maak melding

 13. ER KOMT VEEL DRUGS HET LAND IN NA BOUTA DE MINSTERIES FROUDEREN NA BOUTA DE GOUD ZOEKERS MAAKEN RUZIE NA BOUTA DIEF IJZER OVERAL NA BOUTA GOUD PRIJS DROP NA BOUTA MENSEN OCUPEREN NA BOUTA HET GAAT NIET GOED EN CRISES IN NEDERLAND NA BOUTA NEDERLAND EXTRA BEZUINIGEN NA BOUTA GAAT SLECHT MET EROPA NA BOUTA ALLES WAT WEL GOED GAAT MAAKT NIET UIT WAAR EN HOE ANO BOUTA NOU WILLEN NU IS ER GEZEGT WAT IRA KOOS HENKMOLENAAR ROY RAY EN AANHANGERS WILLEN HOREN GOED OF BEN IK WAT VERGEETEN HELPEN JULLIE MIJ EVEN ALVAST BEDANKT IK WACHT


  Maak melding

 14. Het Bouterse syndicaat is al voor de coup van 1980 verbonden met drugs en criminaliteit. Door de toegang tot de kazernes vh Nationaal Leger kwam daar de handel in wapens bij. Prettige samenloop van omstandigheden. Door zwakte van de gevestigde politiek heeft de NDP sekte zich verder kunnen ontwikkelen. Een top van rovers en criminelen , vaak ongestraft en een blinde massa van vooral afro surinaamse volgers getuige de leegloop bij de NPS. Bij de verkiezing van 2010 zijn daar naieve scholieren en (moslim ) hindoestanen toegetreden tot het ondergronds verbond van paarsen. Nu zeer tot hun spijt maar rijkelijk te laat. De NDP is geen nationale partij. De dienst wordt uitgemaakt door rode negers en hun wijde vertakking in de afro wereld. Aziaten hebben er niets te zeggen… Ze worden neerbuigend als ka koelies en domme javanen misbruikt door de rode afro clan die het alleenrecht op het Surinamerschap claimt. Wie de consequente reacties van de paarse secte leden volgt kan duidelijk zien dat er geen respect is voor de Aziaten die met noeste arbeid en intelligentie een weg naar beterschap hebben gevonden. Haat , jaloezie en puur racisme komen naar boven om de Aziaten te kleineren en te koeieneren terwijl die zichtbaar en hoorbaar kennis en kunde etaleren. Ook om te regeren! De afro groep in Suriname heeft op bestuurlijk niveau Suriname alleen achteruitgang en vernietiging te bieden, zie EBS,OW,BUZA, diverse ambassades etc. NDP is de vervolmaking van deze vernietiging. Het is de 4 e keer dat deze partij debet is aan de sociaal economische ontwrichting van onze samenleving maar het kiesstelsel biedt hen de volle mogelijkheid hun vernietigend werk voort te zetten. Surinamers let. Uw zaak.


  Maak melding

 15. Mijn voorstel tot terugdringing van het Surinaamse drugsprobleem is, door dit soort verwrongen figuren vroegtijdig door te loodsen naar Petrus daar boven, zonder aanzien des persoons. Een verslaafde blijft een vreemde eend in de bijt en is men als familielid en directe naaste zijn leven en bezittingen niet meer zeker. Deze gasten zijn/worden gewetenloos, ze slaan desnoods hun moeder kapot om aan drugsgeld te komen en onbetrouwbaar tot op het bot. Ook al kicken verslaafden af…toch dient men altijd op zijn hoede te zijn voor dit soort lui, want hun hersens zijn al verziekt. Er zijn wel uitzonderingen met een grote maarrrrr….een stempel die zij nimmer meer kunnen wissen. Het is jammer maar het is zo.. dus geef mij maar mijn zin en binnen no-time is Suriname helemaal verschoond van de jonkie paé en maé, den koelie dang dangs en de djoeka’s van allerlei allooi (hieronder vallen ook de stadscreolen en ander Surinaams gespuis). Wie gelovig is is ook gewoon gespuis in mijn ogen en net zo oneerlijk, onbetrouwbaar en gewetenloos als een jonkie, maar afijn eerst de junkies hé. Dit is ook Godswerk. En aan ouders die jonkies herbergen zeg ik hierbij “ een rotte appel moet verwijderd worden voordat de rottigheid overslaat op de rest van de gemeenschap”, want de onbesmette Suri’s zijn ook mensen kinderen, dus niet alleen jouw junkiekind is mens! Alhoewel ouders als gelovigen bijvoorbaat het bij mij ook niet goed afbrengen, hebben ze bij deze respijt.. eerst hun verrotte kind en daarna komen de alwetenden(gelovigen) aan de beurt . Natuurlijk weet ik dat ik met mijn uitlatingen veel kwaad bloed zet, dan maar, want dan weet ik in ieder geval wie het eerste mag aansluiten in de rij voor de valbijl. Graag gedaan hoor!
  django


  Maak melding

 16. Dit is een serieus probleem!

  Waarom vraagt niemand zich af waar de drugs vandaan komt?
  Dagelijks worden er koeriers aangehouden, hoe komen ze aan de drugs?
  Ik blijf hierop hameren: hoe komt al die drugs is Suriname terecht?
  Waarom is dit nog steeds niet uitgezocht?

  Blijkt dat er nu ook suri’s slachtoffer zijn, niet alleen in het buitenland.
  Niemand doet er iets aan, koeriers oppakken zet geen zoden aan de dijk.

  Al dit soort zaken maakt dat suri onder een dubbele vergrootglas is geplaatst.


  Maak melding

 17. Als je een drugsdealer als president hebt, dan is het logisch dat zijn volk ook verslaafd zal raken…

  Als hij aan elke drugsverslaafde een grammetje coke beloofd bij de volgende verkiezingen is hij zo weer president.


  Maak melding

 18. Drugsdealers doen niet aan racisme!!!!!
  Dus als het je in ons Suriname niet bevalt vertrek dan naar Afrika, India, Indonesie of waar je voorouders dan ook vandaan komen!

  Het is voor velen prettig om elkaar af te zeiken, maar mee te helpen de problemen van ons land op te lossen ho maar!


  Maak melding

 19. je hoort niks van het openbaar ministerie of de procureur generaal van sme..,,

  terwijl het buitenland alles van sme op straat gooit wat,,,

  drugs, coke ,smokkel,wapenhandel betreft en sterker nog ,,,wie de perasonen zijn..

  het suri.o m – p.g. zwijgt in alle talen horende doof ziende blind bang om zelf opgepakt te worden..

  poen-wasie denk goed na wat je nu gaat doen..

  de beer put is nu open , niet door suris,maar door het buitenland ,,

  dus poepen ze echt in hun broek nu..

  vluchten kan niet meer,waarheen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.