Behoefte tribalen aan psychosociale hulp stijgt

40

PARAMARIBO, 18 sep – De behoefte aan psychosociale hulpverlening neemt toe bij binnenlandse gemeenschappen. Dit stelt Naltus Naana, districtscommissaris van Sipaliwini. Of het leefmilieu te snel verandert of dat traditionele communicatiesystemen hebben afgedaan, is niet duidelijk. Naana is er in elk geval van overtuigd dat anders dan vroeger, er weinig verschil meer te bemerken valt tussen binnenlandbewoners en de doorsnee stedeling.

Het ‘oase van rust’ etiket is de binnenlandse gemeenschappen kennelijk niet meer op te plakken. “Vroeger hadden we nauwelijks mensen die gehandicapt raakten en zelfs gek werden. Vandaag merken we dat de situatie niet meer zo verschilt met die van de stad”, zegt Naana tegenover de Times of Suriname. ‘Afwijkend’ gedrag schijnt steeds meer voor te komen. Als voorbeeld noemt Naana een dorpsleider die zich onlangs vergreep aan een baby.

“Ik ga het niet goedpraten en ga ook niet zeggen dat de man volgens traditioneel recht berecht moet worden. Wat ik wel kan zeggen, is dat het een psychisch probleem is dat opgelost moet worden.” Ook het aantal zelfmoorden, vooral onder jongeren, baart zorgen. Het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS, komt voor het eerst in met een hulplijn. “Het kan dat dorpelingen een bepaalde kwestie niet bespreekbaar willen maken. De hulplijn is dan een optie”, zegt PCS-directeur Dayasankar Mathoera.

40 REACTIES

 1. Nou weet ik echt niet meer wie ik moet geloven…

  Marinus Bee zegt heel trots dat het traditiebehoud is… Ik interpreteer dat als, alles wat misschien vreemd en verboden en ethisch onverantwoord zou zijn in de stad, in het binnenland normaal toegestaan traditie is…

  Naltus Naana zegt dat men psychische hulp nodig heeft in het binnenland…

  Wie spreekt hier nou de waarheid???


  Maak melding

 2. Je zou niet willen geloven dat er zoveel gaande is in het binnenland van Suriname.Wat in het binnenland gebeurd blijft in het binnenland!
  In Paramaribo zijn de kleintjes ook niet veilig ,lees maar,

  Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 13 september 2013, dat een 38-jarige man gisteren is aangehouden als verdachte van seksueel misbruik van een baby van een jaar in een woning aan de Willy Cairostraat te Flora.

  Uit voorlopig politieonderzoek zou, aldus de krant, blijken, dat de man een huisvriend is van de familie. Hij deed de oppas van een kind van vier jaar en het slachtoffertje van een jaar.

  De man werd gistermorgen op heterdaad betrapt door een tante. Ze zag tot haar schrik dat de man zijn geslachtsdeel in de mond van het kind had gestopt. De man werd meteen aangehouden en in voorlopige hechtenis gesteld


  Maak melding

 3. Stof tot nadenken,

  Google maar ” symptomen van een kwikvergiftiging ”

  De geschiedenis herhaalt zich, de spanjaarden waren opzoek naar “PARIMA de gouden meer”,parima vonden ze niet wel tal van onverklaarbare ziektes voor die tijd.

  Wat is de status van de mince house,zodat de kleine branderijen in paramaribo verboden kunnen worden.


  Maak melding

 4. En dit nog…

  Een 60-jarige oom is in het weekend aangehouden voor verkrachting van zijn 7-jarige nichtje. Dit deed zich voor in het district Brokopondo. De familie van het kind heeft aangifte gedaan. De politie van Brokopondo heeft de familie verwezen naar een gynaecoloog voor onderzoek. De arts heeft wat onregelmatigheden geconstateerd.

  De zaak is overgedragen aan Jeugdzaken voor het verdere onderzoek.


  Maak melding

 5. @karm
  You are right, de kwikvergiftiging in het binnenland is schrikbarend en een gevolg hiervan is toename van babies met een lichamelijke/geestelijke beperking. Het ministerie van Volksgezondheid zou er goed aan doen de probleemgebieden te inventariseren en samen met Juspol preventieve maatregelen te treffen.


  Maak melding

 6. Marrons en inheemsen zijn nog steeds bezig met het verwerken van trauma’s die hun voorouders opliepen toen die in contact kwamen met de blanken.De negatieve ervaringen van deze ontmoetingen met de mensen met blauwe ogen, worden tot heden onbewust overgeleverd aan de volgende generaties. Daarnaast worden deze volkeren dagelijks geconfronteerd met mensen die de levenstijl van de blanken hebben overgenomen om hen te onderdrukken.


  Maak melding

 7. Eén van de oorzaken is ongetwijfeld de cultuurshock; niet te onderschatten!
  Wie zich nog kan herinneren hoe het de eerste groepen Surinamers verging in NL, jaren 70, weet waar het over gaat. Iedereen kent wel één van de zgn Gliphoeve verhalen.
  Groepen die massaal de bijstand in gingen omdat ze het niet konden opbrengen mee te draaien in het arbeidsproces, zware aanpassingsproblemen hadden en gewoon doordraaiden!
  De psychische nood was groot en is nooit helemaal verdwenen.
  Met de binnenlandbewoners is ongeveer hetzelfde aan de hand.
  Als ze niet adequaat begeleid worden, aan het handje genomen worden, staat hen, maar ook ons meer te wachten.
  Spugen op deze mensen helpt niets en niemand verder!!
  Ook niet het plaatsen van ALLEEN MAAR negatieve berichten over deze groep.
  De meerderheid doet het bijzonder goed! Gelukkig!


  Maak melding

 8. 18 sept.2013

  Srika heeft het op dit forum al vaker gehad over het opkomende afwijkend gedrag bij de Marrons.Zeker bij de jongeren.

  Wat dhr.Naltus Naana naar voren brengt was dus te verwachten en zal in de ogen van Srika ergere vormen aannemen.

  Gevraagd wordt nu, wat vermoedelijk de oorzaak of oorzaken van dit waargenomen verschijnsel zijn.
  Lees de oudere reacties van Srika, t.a.v. de marrons en hun gedrag, en misschien vindt men daar de oorzaken en kan men aan een ‘medicijn’ gaan werken.

  Maar is het zo makkelijk? Een hulplijn past zeker niet in de traditie van de Marron! Die is voor @Roy.

  Vergeet mijn minpunten niet!
  Srika


  Maak melding

 9. Tot heden gaat het nog steeds door… Van die ene psygopaat hebben we eindelijk een beetje rust want die zit achter de slot en grendel voor altijd en nu dit!!!!HEELveel PSYGOPATEN hier in SU.nu. ATTENTIE!!!!GOED OPLETTEN kinderen bij je houden en goed in de gaten houden!!!OF moet soms de JUNGLE COMMANDO ingezet worden O.L.V bankovervaller.


  Maak melding

 10. Vroeger werd het aanzien van de tribes bepaalt door de aantal moeye’s in hoeveel dorpen hij had.Maar nu bepaalt goud het aanzien.En wie geen goud heeft,komt ook niet aan moeye’s.Wat over blijft voor zo iemand zijn de minder weer baren.


  Maak melding

 11. Beste RobG: “Marrons en inheemsen zijn nog steeds bezig met het verwerken van trauma’s die hun voorouders opliepen toen die in contact kwamen met de blanken”

  Dus domheid en luiheid zijn dus ook overgedragen….In ieder geval op jou.

  Je bent echt helemaal KNETTERGEK!!!


  Maak melding

 12. @RobG, met alle respect, maar redenering klopt gewoon niet.
  Het is heel gemakkelijk dat mensen in een slachtofferrol blijven leven en denken.

  =De blanken hebben wel onderwijs ingevoerd, waarom hebben velen vandaag wel een titel behaald??

  =Het zijn niet alleen de blanken, maar tradities van de mensen maken meer kapot dan wat anders.


  Maak melding

 13. het negatieve tegenslag van de slavenhanelaar en kolonialist laat nu zijn kenmerken zien.
  zoals al gezegd is;in su kennen een heleboel mensen zich zelf niet omdat zij teveel kwa cultuur,samenleving,sociale orde,politiek,economie,manier van denken van vreemde mensen aangenomen hebben en wat zij zelf hadden hebben laten varen of geestelijk onderdrukken,om uit die negatieve dip te komen is het nodig zelf bewustwordings projecten te starten om het eigen ik te leren accepteren(geschiedenis op de juiste manier geleerd kan ook daaraan mee dragen).


  Maak melding

 14. @RobG
  Jouw stelling klopt volgens mij niet.
  Het is juist de groep van de Marrons die zich onttrokken heeft van de wreedheden van de Slavernij. Zij hebben heldhaftig een einde gemaakt aan hun vrijheidsberoving en de gruwelen van weleer, door te kiezen voor een bestaan in het woeste en ondoordringbare oerwoud van SU.
  Met behoud van hun eigen gebruiken, godsdienst en cultuur hebben ze eeuwenlang in harmonie met elkaar en met de natuur geleefd.
  Hieraan heeft de “ontwikkelde” stedeling op grove wijze een einde gemaakt, door deze mensen en hun woongemeenschappen op misdadige wijze te ontwrichten.
  Hier zijn wij stedelingen, direct, voor een groot deel debet aan. In dit geval niet de witte man.
  Zij die toen niet gevlucht waren hebben last van trauma’s van de witte man omdat ze eeuwen onderdrukt zijn gebleven, de stadsmens dus en zeker niet alleen de Creool.


  Maak melding

 15. ira

  jij zegt het zelf ,de hebben onder-wijs ingevoerd.
  weet jij met welke doel zij hun onder-wijs onder het su volk hebben ingevoerd of wat de werkelijke bedoeling daarvan was.

  zij hebben ons hun onderwijs gegeven om van hun afhankelijk te zijn en om ons te domineren,en dat zeggen zij zelf in hun documenten.
  zij hebben ons niet geleerdt om een eigen politiek of sociale orde te hebben,maar om hun economie op te bouwen.zij hebben ons als slaven aan het kust gebiet van suriname gebracht(ontvoerd) om voor hun belang te werken en niet voor ons zelf,”die kenmerken moeten overwonnen worden naar een eigen systeem dat humaner is.

  Ira

  wat is een titel en door wie wordt een titel goed gekeurt,zou jij mij daarop kunnen antwoorden.


  Maak melding

 16. Dat er steeds meer psychische problemen geconstateerd worden bij de mens is niet alleen een Surinaams probleem. Het is een wereld probleem. Agressie, psychiatrische stoornis enz. komen steeds meer naar boven. Hier spelen diverse oorzaken een rol.

  Radiation bestraling-, giftstoffen in voedsel en in de lucht zijn mede oorzaak omtrent de afwijkende gedragingen van de mens. Daarnaast is de mens te veel gaan vermenigvuldigen waardoor het ras de mens geestelijk en lichamelijk steeds zwakker wordt.


  Maak melding

 17. Hai Gup waarom schreef je niet Gulp dan weet men dat er gelul uit komt en wat je bent snap je die jawel je bent toch geen Surinamer want volgens jouw zit er bij velen een steekje los en bij jou alles vast dus er is geen hulp meer je bent de lul bij een steekje los is er nog hulp speciaal op reactie van Gulp Gup


  Maak melding

 18. Ik ben het in grote lijnen met RobG eens (bij grote uitzondering).

  het is hel makkelijk om te zeggen dat de mensen het anders moeten doen. Ze moeten dan wel consequente voorbeelden hebben in hun omgeving. Elek voorbeeld wordt gevolgd, niet alleen de goede. Kijk maar naar DINO-saurus. Wat hij heeft gezien, dat doet hij na.

  Ik ben in ieder geval blij dat er iemand is die er openlijk voor uitkomt. Ik hoop dat de mensen die hulp nodig hebben, het ook krijgen, anders krijgen we er allemaal last van.

  En RAY, seksueel misbruik is overal. Het Hofnarretje was onderdeel van een wereldwijd pedofielennetwerk. Volgens mij was het Hofnarretje niet in Suriname gevestigd, tenminste niet toen ik de laatste keer keek.


  Maak melding

 19. @zomaar, ik ga niet op domme reacties, maar kan jou wel vertellen dat de mentaliteit van vele Surinamers maakt dat het land NIET vooruit gaat en dit heeft NIETS met de blanken te maken.

  =Vergeet niet dat er een geschiedenis boek geschreven is waar in Bouterse genoemd wordt en wat hij gedaan heeft.Dit boek is teruggehaald, omdat de president niet negatief over mag komen aan de leerlingen.

  =Studenten uit Amerika hebben een Surinaamse boek samengesteld om dieren die ontdekt zijn in het verre binnenland van suriname. WAAR BLIJVEN DIE SURINAMERS??

  =Zodra het verkeerd gaat zijn het de blanken of iemand anders die de schuld krijgt.

  -Zie maar waarom er heel veel hindustanen advocaten rechters, en andere hoge beroepen hebben. Waarom? aan hen wordt geleerd het verleden een plek te geven en voorruit te denken.

  +Marroms leren hun kinderen (de mannen) om meerdere vrouwen te nemen en kinderen te maken, dit terwijl ze die kinderen helemaal niet kunnen verzorgen.

  =Ik ben voorruit gekomen en mijn voorouders rusten al jaar en dag. Ik geef niemand de schuld.

  =De blanken krijgen de schuld, maar als het op aan komt willen velen net als de blanken worden en zijn en ook in hu straatje zitten.


  Maak melding

 20. Tamara, lees mijn verhaal goed. De Marrons en Inheemsen worden nog steeds geconfronteerd met het gedrag van de witte man die door anderen is overgenomen.Ze herkennen de houding en bejegening van de witte man in vele Surinamers die neerkijken op deze prachtige volkeren in het Surinaamse achterland.De Marrons en Inheemsen hebben een hoge prijs moeten betalen voor de marginale positie die ze nu in Suriname moeten innemen.Zeer triest is het als ik moet constateren dat er velen zijn die deze volkeren in een ondergeschikte positie willen houden.Deze personen hebben de houding/gedrag van de witte kolonialist overgenomen.Men gunt de Marrons en Inheemsen niet eens de ruimte om zich te vestigen in bewoonde gebieden. Triest, foei toch,zeer triest.


  Maak melding

 21. Ach gossie boegroe toch.Mag je van je moeder zonder antidepressiva op de computer?Het is al heel wat dat je weet hoe je als echte Surinamer een computer van pen en papier kan onderscheiden.De volgende stap is misschien wel lezen of nog mooier hersengymnastiek.Al denk ik dat je daarna nog verwarder zult zijn en gauw weer die witte substantie door je neus jaagt.Mocht ik ooit weer in Suriname zijn,dan zal ik je bezoeken in Palmentuin en mag je m’n gulp opendoen…gup eruit halen en tellen hoeveel boegroes ik voor je in petto heb.


  Maak melding

 22. 19 sept.2013

  Sommigen op dit forum lijken zelfs wel sociologen of cultuur antropologen te zijn. Wat weten zij toch ‘veel’ over de dynamiek en de samenhang binnen de groep van de Marrons.

  Vergeten jullie mijn minpunten niet.

  Surineds, we moeten naar een ‘participatie staat’ toe. Wie weet wat dat precies (politiek en sociaal gezien) inhoud en welke consequentie dit zal hebben op de dynamiek en samenhang in enge zin voor de Surineds en ook in algemene zin en in interactie met de rest van Nederland?

  Henk Molenaar, Ray,Roy, Medusa en Esmerald, leggen jullie Srika maar uit wat dit nieuw verschijnsel precies inhoud en wat de gevolgen voor de Surineds op korte termijn zullen zijn. @Tamara,je mag hieraan ook meedoen.

  Durven jullie toch eens inhoudelijk in te gaan op een reactie van Srika. Is dat zo moeilijk? En laten wij nu eindelijk eens praten over onze problemen hier in Nederland! Sinds 2007 probeert Srika jullie ogen hiervoor te openen!Waarom blijven een aantal van jullie nog steeds de werkelijkheid waarbinnen jullie in Nederland leven met gemaaktheden ontkennen? Is het omdat jullie je schamen voor jullie situatie hier in Nederland? Niet doen, bar poru !!! En word je zo geen kandidaat voor RIAGG.

  Voor het gemak, geef maar weer gefrustreerd de minpunten.
  Srika


  Maak melding

 23. Beste srika,

  Welke problemen hebben wij hier dan?
  We hebben alles :Electra,gas,water dat je zo uit de kraan kan drinken.Als je ziek bent ga je naar de dokter.Heb je geen werk dan naar de sociale dienst.Je hebt geweldig onderwijs met veel mogelijkheden.De wegen zijn uitstekend.Regels die voor iedereen gelden.Vuil wordt opgehaald.Meer dan genoeg vermaak en recreatie.Heel veel cultuur,sport.Rechtsysteem dat prima werkt.Goede buitenlandse contacten en bondgenoten.Horen tot de top 5 gelukkigste mensen op deze aarde.opvang en hulp voor zwervers.Voedselbank voor de armen en geven miljarden weg aan ontwikkelingshulp (zakgeld voor dictators en drugsbaronnen).Dus beste Srika wat is nou je probleem in Nederland?


  Maak melding

 24. Robg. je bent niet helemaal correct. De witte man zoals jij die noemt en de zwarte man hebben beide gebruik (misbruik) gemaakt van de diverse zwakke stammen te Afrika. Onderleiding van de zwarte leiders zijn de meeste slaven verkocht of ingeruild ten behoeve van rijkdom aan de blanken. In o.a. Ghana, zijn deze rijke families ten behoeve van de slavernij ook nog zichtbaar. En natuurlijk hebben de Europeese landen, Noord Amerika en Australie zich ook verrijkt hierdoor.

  In die periode werden deze gedragingen als normaal gezien en daar hebben beide partijen gebruik van gemaakt.

  Logisch bekeken; als de wereld vandaag Chinese als slaven zou aanmerken, dan haden wij als mens (andere rassen) dit gedrag ook gevolgt. Zo zouden wij nu allemaal Chineese slaven in huis hebben. De mens is eenmaal een volgeling van hun leiders.

  Trouwens elk ras heeft een minder leuke ervaringen gehad in het verleden. Deze processen hebben ons naar het heden gebracht.

  Het grooste problem bij de binnelandse inwoners is dat enkele onder hun, hun eigen ras als minderwaardig aanwijzen en laten voelen, terwijl we die periode al langer dan andere halve eeuw voorbij zijn. Hoe wil je dat deze ras vooruit komt als wij ze steeds erop wijzen dat ze van de slaventijd zijn? Geen van ze weten iets van die periode af, maar we blijven maar hun in die setting terug brengen.

  Elke negatief heeft een positieve kant. Dankzij de slaventijd hebben de afstammelingen van die periode nu een beter leven dan vanwaar zij zijn gekomen. Inclusief mijzelf.

  It’s time to grow up!
  The real world can be a cruel place, and one day we all have to face it without the help of our parents.


  Maak melding

 25. RobG
  Tamara, lees mijn verhaal goed. De Marrons en Inheemsen worden nog steeds geconfronteerd met het gedrag van de witte man die door anderen is overgenomen……….

  Maar de Witte Man heeft het gedrag overgenomen van de Zwarte Man in Afrika die wrede slavenhandelaren waren. De Witte Man dacht: Als de Zwarte Man zijn eigen mensen zo wreed behandelt en ze verkoopt als vee, waarom mogen wij dat niet.

  Dus de oorzaak van de geestelijke problemen van de Zwarte Man is de schuld van ……De Zwarte Man….

  Ik volg nu even de redenering van Paarse Gek RobG….


  Maak melding

 26. @Marcô,natuurlijk gaan we de witte man vrijpleiten van zijn wreedheden en de slachtoffers de schuld geven van hun eigen achterstand, ‘blaming the vitem’.Dat doen we toch ook met de blanken in Zuid Afrika. Wat de blanken in Zuid Afrika hebben gedaan is een misdaad tegen de menselijkheid. Daar hoor je niemand over praten.


  Maak melding

 27. Beste RobG

  Omschrijf dan eens de misdaden van jou geliefde ‘beste president van Suriname ooit’

  Drugshandel
  Coupe
  massamoord

  Hoe noem je dat en geef nu eens rechtstreek antwoord.


  Maak melding

 28. En als gewoon ontwijkt RobG alle kritische vragen over zijn criminele president die zijn land te schande maakt in de hele wereld en er in zijn eigen land een enorme puinhoop van maakt…


  Maak melding

 29. @SRIKA: ”
  Sommigen op dit forum lijken zelfs wel sociologen of cultuur antropologen te zijn.”

  Beste Srika,
  Komt het niet in je op dat ” sommigen op dit forum” ook echt socioloog of antropoloog kunnen zijn?
  En nog iets, Srika, dit forum is geen collegezaal waar je vraagstukken neerlegt en anderen met naam en toenaam uitdaagt om op jouw vraagstuk te reageren. Doe dat op school met je leerlingen.


  Maak melding

 30. Voor @ROB G nog een keer! Om goed te lezen!!

  “Met behoud van hun eigen gebruiken, godsdienst en cultuur (identiteit) hebben ze (de marrons) eeuwenlang in harmonie met elkaar en met de natuur geleefd.
  Hieraan heeft de “ontwikkelde” stedeling op grove wijze een einde gemaakt, door deze mensen en hun woongemeenschappen op misdadige wijze te ontwrichten.
  Hier zijn wij stedelingen, direct, voor een groot deel debet aan!!

  En zeg mij wat niet klopt!


  Maak melding

 31. Gisteren heeft dc Yvonne Pinas van Brokopondo de alarmklok geluid omtrent het stijgende drugsgebruik bij vooral jongeren in de tribale gemeenschappen. De drugs vliegen sneller over de toonbank dan warme broodjes, zegt zij. De mensen uit de tribale gemeenschappen die naar de stad verhuizen, keren terug met ladingen drugs en verkopen die. Het erge van de zaak is dat de jeugd gaat experimenteren met gemixte drugs. Persoonlijk denk ik dat het stijgende drugsgebruik in het binnenland een van de oorzaken is van het psychosociale probleem. Zelfs het traditionele gezag heeft nu in de gaten dat er iets niet klopt. Tijd voor actie dus!


  Maak melding

 32. @srika
  Een hulplijn past zeker niet in de traditie van de Marron!
  Volledig mee eens…daarvoor in de plaats wordt veelvuldig gebruik gemaakt van bonoemans….

  enne het veelvuldig verwekken van kinderen en het bijbrengen van normen en waarden (verantwoordelijkheidsbesef) past zeker niet in de traditie van de Marron!


  Maak melding

 33. 19 SEPT.2013

  @Toriman,

  Bedankt voor de reactie.
  Jij mag op dit forum je torie’s swieti maken, maar met een momyo-achtig denkpatroon word je als proleet aangezien. En denkt de buitenwereld, die af-en-toe op dit forum zit, dat dit het niveau van denken van de Surinamer en Surined is.

  Het woord ‘sommigen’ heeft in zich ook het denken dat anderen op dit forum wel dat denkniveau hebben en redelijk inhoudelijk reageren op het item.

  De laatste tijd krioelt het van de onbekende namen op dit forum, qua schrijfstijl en syntakse(syntaxis)is dit vaak een en dezelfde persoon.

  Wees blij dat er toch nog iemand op dit forum is, die probeert het niveau van denken en reageren op dit forum hoog te houden.

  Minpunten niet vergeten!!
  Srika


  Maak melding

 34. @SRIKA:
  “Wees blij dat er toch nog iemand op dit forum is, die probeert het niveau van denken en reageren op dit forum hoog te houden.”

  En wie is die “IEMAND”?
  Die ben ik nog niet tegen gekomen op WKN!
  Hij/ zij die t n beetje te hoog in de bol heeft mss??
  En wat is n momyo-achtig denkpatroon?
  Had iemand dat niet eerder tegen JOU gebruikt?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.