Gedetineerden willen schooldiploma halen

28

PARAMARIBO, 18 sep – Het aantal gedetineerden dat een schooldiploma wil halen, groeit de laatste tijd. Volgens de leiding van het gevangeniswezen melden steeds meer gevangenisklanten zich aan. De groep lijkt geïnspireerd te zijn door drie lotgenoten.

Die hebben vanuit de gevangenis diploma’s gehaald. Twee hebben nu het diploma behaald van het secundaire Meer Uitgebreid Lager Onderwijs, Mulo. De derde heeft nu zijn Havodiploma op zak. Hij zit een gevangenisstraf uit wegens oplichting. “Er zijn gevangenen die naar het Mulo en de technische school willen”, zegt Aniel Ramadhin, directeur van de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan, tegenover de Times of Suriname.

Nu moet nog worden bekeken hoe de plotselinge interesse te verwerken. Het gevangeniswezen heeft geen traditie van onderwijzen als onderdeel van resocialisatieprogramma’s. Ramadhin wil er alles aan doen om toch mogelijkheden te scheppen voor zijn cliënten. Het vinden van een baan na detentie moet er makkelijker door worden. Onlangs kreeg het gevangeniswezen tien computers van de justitie in Frans Guyana. De bedoeling is gedetineerden computervaardig te krijgen.

28 REACTIES

 1. Indien het diploma binnen de muren van de gevangenis gehaald kan worden juich ik deze wens van de gedetineerden alleen maar toe.
  Is het zo dat de gedetineerde school zal moeten volgen buiten de gevangenis dan zou er eerst een zeer strenge selectie moeten komen voor gegadigden omdat de wens om onderwijs te volgen misbruikt zou kunnen worden om de opgelegde straf te ontlopen
  Vooralsnog geldt: goed voorbeeld doet goed volgen!


  Maak melding

 2. alleen moet men weten in wat voor richting de gevangenen gestuurdt zouden moeten worden voor aansluiting in het algemeen leven,hervorming is nodig.
  het politie apparaat zou bv,studie pakketten kunnen samen stellen om de gevangenen na hun vrijlating gelijk in een werk traject te plaatsen,onder begeleiding van inspecteurs die hun werk keuren.


  Maak melding

 3. Meteen een plek zoeken voor Ronnie en DiDiBrie als die er(de plek)gevonden is,wordt Ronnie opgepakt door de Franse vrienden van Su en DiDiBrie door de Amerikaanse vrienden van Su.Hierna kunnen deze DiDiBries (na opge-pakt te zijn) een opleiding volgen en die afmaken.A sa mooooooiii mang.I’ll can’t wait.Odiiii odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 4. 18 sept.2013

  Prima idee. Nu zullen Justitie en Onderwijs hierin duidelijk het voortouw moeten nemen en hierin structuur te brengen.

  De basis voor het minimaliseren van criminaliteit is nog steeds het geven van kwalitatief onderwijs met een perspectief.

  Vergeet de minpunten niet!!
  Srika


  Maak melding

 5. Wat hebben hun toen in hun jeugd gedaan en welke VAAK of RICHTING willen hun een opleiding volgen , want er is genoeg werk in Suriname waar hun gewoon kunnen gaan werken als men het wil.


  Maak melding

 6. Ik vind het een mooi compliment dat de gedetineerden zich omscholen en een diploma’s behalen.
  Dat ze de kans krijgen is ook een compliment, nu moet de overheid meer hierin gaan investeren .
  Verder zou ik meer gaan voor sturing naar een bepaalde richting waar we in Suriname gebrek hebben. Scholing in de agrarische sector, waar ze vakmanschap en ondernemerschap kunnen leren met vooruitzicht op werken in een groot bedrijf, voor vee, landbouw. Bijvoorbeeld het kweken van vissen en garnalen voor de verkoop. daar zie ik kansen.

  Een mulo of een havo diploma behalen is nog niet alles, maar werk vinden op kantoor is een probleem. Als ik de felicitaties ziet in de kranten ,behalen de meeste Surinamers in de ADEK alleen maar management diploma’s. Dus als ik de overheid was, zou ik mijn kansen pakken en de mensen die een vooruitzicht hebben om weer terug te keren in de maatschappij die opleiding geven wat van belang is voor het land en voor hun zelf. In de landbouw heb je altijd werk, mensen eten en zullen blijven eten.

  Een tweede punt wat ik wil maken is dat gedetineerden geen cliënten zijn, ze zijn niet in een ziekenhuis, verpleeg of verzorgingshuis. Ze zijn daar niet vrijwillig opgenomen, dus ze zijn geen cliënten, maar …….

  Als ik de kans zou krijgen om dit op te zetten in Suriname en de overheid zou willen investeren, dan zou ik ze daarbij graag willen helpen.


  Maak melding

 7. Nu zorgen voor een reclasseringsprogramma om de (ex)gedetineerden vlak voor het uitzitten van hun straf bij een werkgever onder te brengen. Verplicht een aantal maanden (tot aan einde straf) werkervaring laten opdoen. Op deze manier wordt de gang terug in de maatschappij een stuk makkelijker.


  Maak melding

 8. Wel ik raad iedereen om buiten de gevangenis je diploma te behalen en niet IN de gevangenis.
  Wil je een echte job binnen de maatschappij hebben zoals een advocaat zijn ,een onderwijzer,een dokter, enz is het noodzakelijk om niet achter de muren van Santo Boma te gaan studeren want Santo Boma is geen onderwijs instituut maar een GEVANGENIS!!
  Tenzij je in de hoop leeft lijder en minister te worden van het land en geinspireerd bent geraakt door bouta en brunsie,echt realiteit en praktijk heeft uitgewezen dat de laatste twee functies de makelijkste zijn te bekleden in ons land,geen diploma’s vereist dus je hoeft helemaal geen cv te hebben!


  Maak melding

 9. Wat voor een complimenten maken aan de boeven?!Intussen hebben slachtoffers geleden aan de handen van deze boeven en nu ga je de boeven complimenten zitten maken dat ze nu eindelijk naar school gaan?!


  Maak melding

 10. Ray, men kan zien dat je een NieuwFront sympathisant bent. Jij geeft het advies aan mensen die 10 jaren moeten brommen, om maar 10 jaar te wachten alvorens men een opleiding gaat volgen om een diploma te halen.Dat is typisch het denken van VHP en NPS.Foei toch.


  Maak melding

 11. @RobG

  Je hoeft echt niet eerst een BOEF of een MOORDENAAAR te worden en dan te gaan studeren.
  Elk weldenkende mens weet dat je op een eerlijke manier aan je brood moet komen en dat gebeurd alleen als je op school zit, afgestudeerd bent met je diploma’ in je zak!
  Want dat die boef moet gaat brommen daar heb ik niet voor gezorgd daarvoor heeft de boef ZELF gekozen. Volgens jou moeten wij medelijden gaan hebben met de boef?!Hallo niet een vhper maar een ndper zit gevangen in Amerika wegens drugs-en smokkel criminaliteit.De VHP staat voor studeren nen naar school gaan,de ndp integendeel Dinootje heft bewezen waarvoor de ndp staat!!Wel dinootje gaat brommen levenslang in Amerika. Ga de amerikanen wijsmaken ndat ze medelijden moeten tonen met dinootje….


  Maak melding

 12. De meeste gedetineerden zijn analfabeet!
  Dan wordt het zeker een lagere school diploma + 4 jaar technisch of mulo onderwijs voor de meesten.
  In totaal 10 jaar!
  Wie gaat dit betalen??


  Maak melding

 13. Dit is geen goede optie om een crimineel zo snel een nieuwe kans te verlenen STOP!!!!een burger moet gewoon zijn gezond verstand gebruiken en niemand benadelen. ALLES FOE SOSO weer


  Maak melding

 14. Beste Ray,
  De ervaring heeft ons geleerd dat boeven die hun straf hebben uitgezeten en weer vrij zijn, voor 99% weer terug vallen in hun oude gedrag. Dat betekent dat de gevangenisstraf geen verbetering heeft gebracht in het gedrag van de boef.
  Als de boef, in de tijd dat hij zit te nietsen in het gevang, en allerlei kwade plannen aan het smeden is voor als hij weer vrij komt, aan net studeren slaat om zijn MULO- of HAVO DIPLOMA te behalen dan is dat een win-win situatie voor alle partijen, toch??
  Met een papiertje in de hand zijn voor hem mogelijkheden gecreëerd om een ander pad op te gaan en zijn leven te beteren.


  Maak melding

 15. van mij mogen ze. ze krijgen toch al te eten iedere dag, dus ze kunnen met een volle maag de lessen volgen, dat is een voorwaarde om te kunnen slagen: een goed ontbijt. kudos en succes.


  Maak melding

 16. beste mesnen verbeetert de werelt maar kijkt naarjezelf.
  Ik bent wel cumlawede geslaagt.
  Ik hebt gesoliciteert ik krijgt binenkort een oproept.
  Zo hoopt ik mijn dienstten te beweijzen voor de saamenleefing.


  Maak melding

 17. Een middelbare schoolopleiding is de eerste en beste garantie dat jongeren geen criminele carriere kiezen. Liever laat dan nooit. Het wordt tijd om middelbare scholieren te belonen met een US $1000 als ze de mulo afmaken in de stad en 1500 in het binnenland, niet zwanger of vader worden en geen negatieve contact met de politie hebben gehad ivm met drugs/alcohol etc. Veel goedkoper dan juspol rehabilitatie etc etc.


  Maak melding

 18. @ Mijn beste broeder Marron;
  laat die nep bakra en bakras als henkie molenaar (die professionele wetenschappelijk opgeleide nietsnut, kankerlul en oranje fan ) met hun algemeen beschaafd nederlands naar hun moer lopen. Hun nederlands is alleen goed om van bijstand in ptata te leven.
  Je doet je best in een tweede of derde taal dat is het belangrijkste. Laat je niet ontmoedigen door die koloniale gehoudehoer van je welste mijn broeder.
  A tang so.Tang Boeng!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.