Ordehandhaving in Brokopondo enorme uitdaging

34

PARAMARIBO, 12 sep – Het handhaven van de orde in het district Brokopondo is een buitengewone uitdaging. De plaatselijke politie zit niet alleen met een tekort aan mankracht. Ook de aard van bepaalde economische activiteiten levert probleemsituaties op. Recente incidenten getuigen daarvan.

Zoals de gewelddadige dood van een winkelier in het dorp Nieuw Koffiekamp. De man werd samen met twee anderen door inbrekers ingesloten nadat een poging tot roof mislukte. Daarna werd de ruimte waar het trio zat in brand gestoken. Het incident leidde tot flink wat commotie in en buiten het dorp. Inwoners van Nieuw Koffiekamp zelf zijn al jaren betrokken in een conflict met multinational Iamgold. Dat leidt zo nu en dan zelfs tot gewelddadig treffen.

Districtscommissaris Yvonne Pinas zag al aanleiding om meer inzet te vragen van de politie. Die heeft de handen vol. Brokopondo is een uitgestrekt district en de verspreid liggende gemeenschappen zijn moeilijk te controleren. Deze situatie is ideaal voor criminelen die trachten uit handen te blijven van de justitie. Onderduiken is er een peulenschil. Ook smokkel van allerlei verboden of schaars spul tiert er welig. Dan is er nog de goudwinning die volk van allerlei aard aantrekt.


34 REACTIES

 1. Wanneer mensen zich niet aan wetten en regels kunnen/willen houden resteert niets anders dan te beginnen met het inzetten van het Leger. Operatie “Faya Go” zou deze binnenlandse terroristen moeten oppakken en achter slot en grendel plaatsen.


  Maak melding

 2. Ik zie het als verloren liefde ,inzet en respect voor de binnenlandse bewoners,het beste is deze winkel voor goed te sluiten,of aan hun achterlatend vertrekken,geen winkel geen eten,deze winkelier heeft laten zien aan alle inwoners van Brokopondo dat hij zijn best heeft gedaan .


  Maak melding

 3. De binnenlandse gezagsstructuren worden door de jongeren en de niet-boslandcreolen totaal niet erkend.Het gevolg is dat een vorm van anarchie is ontstaan,waartegen de politie niet opgewassen is.Bovendien worden de brazilianen in opdracht van de regering van dat land niet hard aangepakt.De chinezen zijn zo gehaaid op geld dat zij ondanks alle risico’s toch overal neerstrijken.


  Maak melding

 4. @ jako

  Is een normale tegenreactie van de stadsmensen. De djoeka’s hebben tonen geen enkel respect voor de stadsbewoners en vervuilen/verpesten hun leefomgeving.

  Dan kun je toch niet verwachten dat de stadsmensen lief en aardig zullen zijn tegen de djoeka’s.

  Wat denken de djoeka’s, dat het hele land van hun is ?

  Mooi niet !


  Maak melding

 5. Mede form-leden.

  Er zijn grote problemen in Suriname qua criminaliteit. De politie heeft niet de mankracht om dit alleen aan te pakken.
  De criminele boslandcreolen hebben daar vrij spel. Het leger heeft toch ook een ani-terreur brigade? waarom werken ze niet samen met de politie?

  Als ze criminele boslandcreolen gaan arresteren moeten ze er voor zorgen dat hun gezicht niet herkenbaar is. Zodat er geen wraak op hun genomen kan worden.

  Waarom ik specifiek deze bevolkingsgroep noem is omdat er is gebleken dat hun de meeste criminaliteit plegen op dit moment in Suriname.

  Als Brunswijk aan de macht komt in Suriname hebben we nog een groter probleem. Waarom? Omdat Brunswijk en de ABOP boos worden als er een boslandcreool wordt gearresteerd.

  De andere boslandcreoolse partijen worden ook boos wanneer een van hun wordt gearresteerd. Ze gaan dan druk uitoefenen op de regeringspartijen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 6. weten mensen in suriname dat je als je goed met elkaar wilt samenleven je je aan bepaalde regels dient te houden en weet de overheid die regels over te brengen en te handhaven? vraag je jezelf soms af? weinig regels is leuk, maar niet wanneer je aan het ontvangende einde zit van de weinig regels en je bijvoorbeeld geen recht kan doen gelden voor jezelf omdat het recht van de sterkste geldt.


  Maak melding

 7. dat gezegd hebbende, vraag ik mezelf af of niemand problemen verwacht, nu je in ieder donker gat en ieder zonlicht verlicht gat chinezen hebt die de winkels beheren. ik vraag me af of hier niet wat meer een gemengd beeld zou moeten ontstaan. nee, omdat de boslandcreolen of marrons (wegggelopen vee?) dat niet aankunnen om elkaar te vertrouwen? het is een vraag, hoor, geen veroordeling.

  kunnen boslandcreolen elkaar iets verkopen zonder elkaar te wantrouwen? wat is het grootste probleem voor een boslandcreool om een winkel te beginnen?


  Maak melding

 8. Dat de chinezen door hard werken geld verdienen daar moet je respect voor hebben. Dat er landgenoten (binnenlandse) niet willen werken voor hun geld verdient van mij geen enkel respect.
  Zoals gezegd door Jako, Chinezen zijn gehaaid op geld

  Zoals gezegd door Dre, vraag ik mezelf af of niemand problemen verwacht, nu je in ieder donker gat en ieder zonlicht verlicht gat chinezen hebt die de winkels beheren.

  Welk volk wil in achterlanden tot in het oerwoud zich het slapjanus werken om de mensen daar te bedienen zodat zij wat te vreten hebben?
  Als de bosneger dit zou willen doen dan prima maar daar heeft hij het geduld en de lef niet voor.
  Noem mij een ras, buiten de hindoetaan en de javaan en de chinees, die een supermarkt heeft in Suriname.
  Boi is zoeken naar en naald in een hooiberg of in de naht zoeken naar iemand in het oerwoud


  Maak melding

 9. one man, one vote

  weg met de 7 assembleezetels voor de boslandcreolen

  iedere surinamer is evenveel waard

  chinezen en brazlianen (die werken voor bouta, boerveen en brunswijk) moeten opdonderen met hun kwik


  Maak melding

 10. Triest ,heel triest,
  degenen die wel proberen enige welvaart te brengen in het binnenland juist zij worden tot slachtoffers .De criminelen hebben de opperhand daar.
  Als brunsie president wordt daar zal stelen en beroven en het uitmoorden van elkaar een legale status krijgen!!


  Maak melding

 11. Wat is geen uitdaging in Suriname?
  Alles schijnbaar.
  Huizen opgeleverd door de regering ihkv het 18.000 woningen project vertonen al gebreken en tekortkomingen. Dat terwijl ze pas een paar zijn opgeleverd.
  Ook dit is klaarblijkelijk een uitdaging. Een simpel huis van enige deugdelijke kwaliteit neerzetten.


  Maak melding

 12. Srika had al zeker twee jaren terug voorspeld dat het geweld en de criminaliteit onder de Marrons alleen maar zal toenemen.Dit had hij gedaan d.m.v. een observatie(van enkele maanden) aan de Schimmelpennickstraat(deels ook te Bloemendaal)in Paramaribo.

  Van de proleten en cabalen, hier op dit forum, werd mijn reactie uitgelachen en gewaardeerd met 6 minpunten. Maar het zijn dezelfde proleten en cabalen die nu de angst uitroepen tegen de handelingen van Marrons. Deze mogen nogmaals mijn reactie van 20 mei 2011 lezen. Zie onderstaand de herhaling van mijn reactie.

  Lees hier de onderstaande reactie van Srika van 20 mei 2011. Ik hoop dat je dan meer inzicht krijgt in bedoelde problematiek.(En daardoor het probleem te Brokopondo beter te kunnen begrijpen)

  Brunswijk: meeste criminelen Suriname zijn Marron

  Vrijdag 20 mei 2011 om 20:50 uur, door Srika
  Oorzaak van die omslag?

  Mijns inziens is de oorzaak van deze criminele neerslag onder een deel van de Marrons te wijten aan:

  1. de gevolgen van de uitstraling van de binnenlandse oorlog in Suriname. Veel van deze toen jonge Marrons hebben deze oorlog actief/passief meegemaakt of zijn na die oorlog geboren, maar met die beïnvloeding,ook hormonale beïnvloeding,groot gebracht. Zij weten dus niet beter.

  2. urbanisatiestress in relatie tot hun cultuur-traditionele gezagsverstrooiing en acceptatie/verwerping daarvan door derden.

  Een belangrijke groep onder deze Marrons geniet nauwelijks van de stedelijke voorzieningen; kunnen daarmee niet omgaan of zijn binnen de activiteiten van het stedelijk spectrum aan hun lot overgelaten waarbij vanaf het begin een duidelijke vorm van stereotypering van deze groep te constateren was.

  Ook het niet ter beschikking willen of hebben
  van hun traditionele gezagsstructuren, binnen de urbane samenleving van Paramaribo, heeft aan deze toename van criminaliteit meegewerkt.

  Belangrijk is hierbij dat deze groep Marrons zich al jaren bedrogen en verraden voelt door hun eigen Marronleiders, die zich maar blijven verrijken.Ook de sociale en economische botsing van belangen met derden zal in de toekomst de criminaliteit en het geweld doen toenemen.

  Is deze toename en verschijnsel van criminaliteit misschien ook een protest tegen de te lijden wanhoop en armoede en (oorlog)stress?

  Ik heb ook een deel van mijn leven in het mooie en vriendelijke Brokopondo gewoond. Ook heb ik enkele jaren terug een urbanisatiestroom van Marrons naar de Schimmelpennickstraat in Paramaribo geobserveerd en zag toen al elementen zich ontwikkelen richting wanhoop, armoede en criminaliteit.

  Maar niemand wilde toen luisteren. De politiek had toen andere prioriteiten en was ziende blind.

  Ja,zelf politieke leider Brunswijk was toen binnen de Frontregering ‘ziende blind’ en huilt nu krokodillentranen.

  Er is veel werk aan de winkel!!!!

  Srika wil zeker zijn steentje bijdragen aan een oplossing. Dit deel van de bevolking van Suriname heeft ook recht op een eerlijk en menswaardig bestaan.

  Cabalen, vergeten jullie de minpunten niet!! Maar Srika krijgt weer gelijk!!
  Srika


  Maak melding

 13. Orde en rust moeten gehandhaafd worden en blijven. Als het niet op een normale manier kan, moet het met de harde hand. Het leger inzetten en SAMEN met de politie elke vierkante meter uitkammen.

  Orde handhaven is geen uitdaging, het is een PLICHT.

  Echter niet vergeten om ook scholing daar naartoe te brengen.

  Srika: ik ben het met je eens.

  Het is trouwens niet waar dat “stadsmensen” ontwikkeling naar “daar” brengen. Ze brengen over het algemeen niets. Ze gaan alleen maar wat HALEN!!


  Maak melding

 14. De marrons hebben de stadsmens leren kennen op een gruwelijke manier.
  In legeruniform, gewapend met een Uzi of handgranaat, dood en verderf zaaiend onder hun bevolking, ongeacht het ouderen, kinderen, vrouwen, zwanger of niet, betrof.
  Ze hebben vernietigd, verbrand , verkracht, geplunderd. Als een allesvernietigende orkaan zijn ze getrokken door de dorpen, mensen in doodsangst en doodsstrijd achterlatend, lichamen zonder hoofden en/of ledematen, hele dorpen in brand gestoken.
  Niets en niemand snapte er wat van. Zo vredig als de Marrons in hun bos leefden.
  De kinderen van toen stonden erbij en keken ernaar. Zijn zijn de ouders van nu. Zwaar getraumatiseerd! En vol woede dat zoiets hen is overkomen.

  Dit is het schrikbeeld maar ook het voorbeeld dat de marrons van toen hebben, van de stadsmensen. Zo hoort dus een stadsmens zich te gedragen.
  Daarvoor hoorde je nooit een onvertogen woord over deze groep!
  Elk mens is in wezen goed. De omstandigheden veranderen de goedheid in de mens.
  Schelden op deze mensen zal NIETS goeds voortbrengen.


  Maak melding

 15. @ tamara

  Als de Marrons het zo goed hadden in het bos, wat let hen dan om niet terug te keren naar het bos.

  Het is inderdaad waar dat de binnenlandse oorlog een vernietigend effect heeft op de psychische gesteldheid van de slachtoffers in enkele dorpen.

  Maar is datgene wat jij hier opschrijft een vrijbrief voor de marrons om het hele land te terroriseren en het onleefbaar te maken voor de andere bevolkingsgroepen ?

  Dan leven de Surinamers in een excuus maatschappij en komt het nooit meer goed.

  De woede, zoals jij het noemt, is dus overgaan in een oog om oog, tand om tand oorlogsverklaring.

  Dit onderschrijft mijn stelling dat Suriname onleefbaar is geworden voor de Surinamers om als een volk met elkaar verder te leven. Een opdeling van het land is dan het enige en juiste alternatief.


  Maak melding

 16. Ik vraag mij uberhaupt af waarom er een chinees daar moet zijn met zijn winkel. Hebzucht naar geld heeft hen tot daar naar toe gedreven, dacht hij vanuit een afgesloten container zijn rommel aan die djoekas te verkopen voor veel geld?

  De marrons hadden voor de binnenlandse oorlog alles voor elkaar, zij hadden hun eigen winkels, hun eigen weg en rivier transport. Zij deden hun inkopen aan de saramaccastraat, betaalden met veel geld en contant, en vanaf dat moment was het vervolgtraject helemaal in hun eigen handen, probleemloos.

  Toen er grote schaarste heerste in Parbo en omgeving waren de winkels in het binnenland nog heel goed gevuld alles was er verkrijgbaar.

  Toen kwamen de anti’s met hun vuile oorlog!!
  Het gevolg is bekend.
  Tot vandaag nog merkbaar.

  Niet jammeren en vingerwijzen maar de hand in eigen boezem steken en samen aan een oplossing werken.
  Laat wederzijds respect als grondslag dienen.


  Maak melding

 17. @michael:
  Het zijn jouw enge bevindingen en jouw enge conclusies en ze zijn ver weg van de werkelijkheid.
  Ik woon In SU!
  Een vrijbrief om het hele land te terroriseren en onleefbaar te maken is zeker waar maar dan NIET door de marrons, WEL door het huidige regime van DDB!
  Je reageert zwaar overtrokken en buitenproportioneel op de groep van de Marrons.
  Heel veel, het merendeel, doet het prima! Neem maar een kijkje op de scholen van het voortgezet onderwijs.
  Jammer, want jouw zienswijze werkt remmend op een gezonde discussie!
  Vergelijk de groep marrons die zich slecht gedragen met die “kut Marokkaantjes” van Rob Oudkerk, toen.
  Hoe is het nu daarmee gesteld?
  Binnenkort maken ze plaats voor de “Kut Bulgaartjes” en de “Kut Roemeentjes”
  Wacht maar af….


  Maak melding

 18. @ Abaisa

  De oplossing komt eerder dan je denkt. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens biedt de Marrons de mogelijkheid een status aparte te verkrijgen binnen de staat Suriname. Niet iedereen is hiervan op de hoogte, maar de Vereniging van Samaaka Gezagdragers houdt deze optie nadrukkelijk achter de hand.

  Hoe ik van deze feit op de hoogte ben? Omdat dit in regeringskringen alom bekend is en men al 5 jaar niet weet hoe om te gaan met deze nieuwe politieke realiteit.

  De amnestie-regeling voor Bouterse is niet bij alle Marrons goed gevallen. Ze vrezen terecht een herhaling van de gebeurtenissen tijdens het militaire bewind.


  Maak melding

 19. @ tamara

  Dit is een typische gedragskenmerk van iemand die jammert om het leed wat hen is aangedaan, maar als een duurzame oplossing wordt geboden, dan vliegen ze gelijk op de kast.

  Verruim je blik en zie wat er om je heen plaatsvindt. Dat je in Su woont en ik in Ned betekent niet dat jij er meer verstand van hebt. Oplossingen zoeken voor maatschappelijke kwesties is moeilijk aanvaardbaar voor mensen die zichzelf in een slachtoffer rol hebben gemanoeuvreerd.

  Je kiest wel heel resoluut voor de makkelijkste weg: het is de schuld van de ander !


  Maak melding

 20. Michael, je kunt geen enkel probleem oplossen als je niet eerst weet wat het probleem heeft VEROORZAAKT.
  Vervolgens moet je het probleem eerst erkennen en dan kun je oplossingen bedenken.
  Dat is de volgorde!
  Heeft totaal NIETS met slachtofferrol of met schuld te maken. Dat is een dooddoener als je zelf geen argumenten kunt bedenken.
  Schelden op een groep, neerkijken en stigmatiseren, heeft NOG NOOIT iets opgelost!


  Maak melding

 21. Over stigmatisering gesproken, zie hieronder 2 voorbeelden:

  1.
  Een vrijbrief om het hele land te terroriseren en onleefbaar te maken is zeker waar maar dan NIET door de marrons, WEL door het huidige regime van DDB!

  2.
  Vergelijk de groep marrons die zich slecht gedragen met die “kut Marokkaantjes” van Rob Oudkerk, toen.

  Om jou uit deze boze droom te helpen, de “kut Marokkaantjes” waarover jij het hebt zijn nog lieverdjes vergeleken met die criminele marrons. Het is altijd de schuld van de ander en dat al 3 eeuwen lang. Eerst de blanke planters en nu is het Desi Bouterse.

  Op Nieuw Koffiekamp wilde de overheid een burgerwacht installeren. Raad eens hoeveel Marrons zich hiervoor hebben opgegeven : NUL

  De D.C. had het nog zo aardig bedacht en ook de politie commissaris stond erachter :

  MET BOEVEN MOET JE BOEVEN VANGEN !

  LOL LOL


  Maak melding

 22. @Michael,
  Wat heeft dat schelden jou tot nu toe opgeleverd??
  Al zou je op de Wilhelminaberg gaan staan met een megafoon zo groot als een Kathedraal om te roepen hoe crimineel de Marrons niet zijn, wat zou dat jou opleveren denk je??
  N A D A!!
  Dus, stop ermee en schrijf iets constructiefs waar iedereen, ook de Marrongroep wat aan heeft.
  Geef jij je bijvoorbeeld op als burgerwacht! 🙂 🙂 hihi


  Maak melding

 23. De orde handhaving in Brokopondo is echt niet moeilijk.
  Heel simpel, de regering dus de politiek wil dat niet hebben. Brokopondo wordt bevolkt door ‘stemvee’van een pluimage. Dit zal ik staven met het volgende;
  1. waarom is de de commandant, van de politie van Brokopondo iemand die op de doorsnee bewoner van daar lijkt.
  2. Hij is een zeer vriendelijke politieman die meer van meisjes houdt dan hard te knokken tegen de misdaad.
  3. Politiemannen met ballen worden geweerd van Brokopondo.
  4. De politiek zelf bepaald wie daar gehandhaafd wordt.
  5.Indien een politieman goed werk daar verricht, dus knokt tegen de misdaad, dan wordt hij als het ware gedwongen in te pakken. Dit gebeurd buiten medeweten van de Korpschefs. Een voorbeeld; Hoofd centraal inspektie orgaan van de kps, die NPS’r was, gaat op verzoek van de politiek(nps) naar Brokopondo en zoekt spijker op laag water, maakt van een mug, een olifant en dwingt zodoende een hardwerkende politieman het district te verlaten.Natuurlijk alles buiten medeweten van de Korpschef.
  Ik zal het hierbij laten, want het lijkt mij water naar zee dragen.


  Maak melding

 24. @ tamara

  Tiedeh Tamara a boesie no deh fara !

  Oftewel, vandaag of morgen belanden jullie weer in het bos !

  Sluit je alvast aan bij de burgerwacht, zul je hard nodig hebben met je maatjes.


  Maak melding

 25. DC Pinas, toen u in de oppositie zat, had u grootste plannen voor Brokopondo. U vond toch dat de regering Venetiaan niet deugde? Welaan, nu zijn u mannetjes aan de macht en het schijnt niet zo gemakkelijk te zijn he? Madam DC, restore het Kampement te Brownsweg; laat u de Marine patroulles uitoefenen op het stuwmeer en op de Suriname rivier dan houdt het gedonder op. Also, Madam DC, laten de hoofdkapiteins, kapiteins, en basja’s werken voor hun salaris om orde en rust te herstellen in uw district en in mijn (ons) land.


  Maak melding

 26. Hoe wordt orde gehandhaafd binnen een ressort ? Volgens mij echt niet door door alleen te surveilleren.Hoe kan het wel volgens mij:
  Meerdere politie mannen van dat ressort moeten zich voorbeeldig gedragen en zonder aanzien des persoon optreden. Kleine zaken moeten ook met zorg worden aangepakt, vooral van Huiselijk geweld. In geval van residivisten moet men het procesverbaal zeker met zorg opmaken,dus waterdicht maken. Ik heb ervaren dat het Parket van deze dossiers houdt en dan ervoor zorgt dat de verdachte zodanig ter terechtzitting wordt gecorrigeerd, waardoor ze hun leven beteren.Juist de goede aanpak van deze kleine zaken zal maken dat personen bang voor de politie van dat ressort worden en andere oorden zullen opzoeken.Ik eindig met het stellen van het volgende; Heeft de leiding van de politie ooit aan alle korpsleden gevraagd hoe hoe de misdaad ingedampd kan worden? Het is altijd dat hogere officieren beslissen dat er extra gesurveillerd moet worden, zeven zeven gewerkt moet worden e.d.Volgens mij moet er een prijsvraag komen waarbij alle politiemannen verplicht moeten zijn om een werkstuk op te maken waarin zij moeten aangeveven hoe de criminaliteit aangepakt kan worden.


  Maak melding

 27. Michael,
  Och ja, als je verder niets kan verzinnen dan ga je toch gewoon treiteren nietwaar? Of dreigen!
  Lekker constructief hè!
  Holle vaten klinken het hardst.


  Maak melding

 28. @Abaisa

  Suriname inclusief het bos is toch voor alle surinamers ?!
  Het bos is toch niet alleen voor de binnenlandbewoners. Jij vraagt waarom een chinees een winkel daar moet beginnen?
  Wel als Surinamer heft hijn het recht in elke hoekje van Suriname een winkel op te zetten!Als het bos eigendom van de binnenland bewoners alleen is dan moeten de bosmensen ook gelijk vertrekken naar het bos want dan behoort de stad alleen aan ons de stadmensen.
  Dit bedoel ik wanneer anderen door hard werken wat bereiken jammeren de binnenlandbewoners dat zij benadeeld worden en anderen bevoordeeld. Wel ja anderen werken, jullie niet! De chinees komt daar omdat hij zaken wil doen met jullie abaisa,maar jullie verwachten dat de chinees alles gratis aan jullie moet geven!
  De anti’s zij kwamen niet met destruktie voor de binnenlandbewoners maar de presidentskandidaat van de djoekas heden Brunsie en zijn aartsvijand bouta!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.