Surinaamse investeerders ontdekken Guyana

19

PARAMARIBO, 12 sep – Steeds meer Surinaamse ondernemers ontdekken Guyana als investeringsmogelijkheid. Het aantal filialen van Surinaamse bedrijven groeit. En dat op verschillende niveaus, vanaf het klein- en middenbedrijf tot de grotere ondernemingen. Voor het ondernemen in het westelijk buurland zijn gedegen redenen.

Menige Surinamer mag dan denken dat het economisch beter gaat in eigen land, de werkelijkheid is anders. “Zij varen er beter bij dan wij. Zowel hun rangschikking voor zakendoen als hun toerismesector is beter dan in Suriname. er zijn natuurlijk risico’s maar het geweld is flink afgenomen. Men omarmt de buitenlandse investeerders die daar gaan”, zegt onder nemer Karel Dawson tegenover de Ware Tijd. zijn bedrijf HFD Mining Supplies heeft net een Guyanese tak opgezet.

De bloeiende mijnbouw in het buurland is daar de reden toe. Andere bedrijven hebben het investeringsklimaat in het buurland al eerder ontdekt. Tot de eerste behoorde Rudisa Holding van ondernemer en politicus Dilip Sardjoe. Ook slagersgroep Rossignol is er neer gestreken. “De economie daar is in de lift. Bovendien is hun bevolking stukken groter, dat zijn zaken waar de businesssector naar kijkt. Bij de groei hebben steeds meer mensen geld om te consumeren”, zegt Robvert van Dijk van Rossignol.


19 REACTIES

 1. Ik zou ook niet durven investeren in Suriname. Je investering wordt op de een of andere dag afgepakt door rovers op klaarlichte dag!!!
  Elke roof is er één te veel. Dus aan die zielige statistieken van de politie heb ik niets.


  Maak melding

 2. Michael,

  Je hebt een wel zeer levendige fantasie. Dat moet ik je wel zeker meegeven. Jij kunt anno 2013 mededelen wat de realiteit over 10 jaar wordt? Geweldig! Jij hebt ongetwijfeld jouw roeping gemist jongeman.
  En ik maar denken dat de realiteit zich in het heden afspeelt en dat morgen, overmorgen.. over 10 jaar de toekomst is. Ik weet niet eens of ik morgen nog op deze wereld rondhuppel laat staan om met zekerheid vast te stellen wat over 10 jaar de werkelijkheid is.

  Het doet me denken aan die zogenaamde betweters die elk jaar weer ‘zeker weten’ dat het einde van de wereld nabij is. Tja, wat moet je daarvan zeggen..? Die mensen leven waarschijnlijk in hun eigen realiteit?? Het moet haast wel.

  Michael, als jij een beetje de toekomstvoorspeller wil spelen dan moet je dingen goed formuleren.

  Jij hebt een bepaalde toekomstverwachting van Suriname over 10 jaar. Dat mag je hebben, zeker wel , edoch is dat toch zeker wat anders dan de realiteit.

  De realiteit is dat investeerders mensen zijn die graag winst maken. Gezien het feit dat de ‘Surinaamse markt’ vanwege de de ‘weinige’ mensen min of meer verzadigd is, is het meer dan logisch dat Surinaamse investeerders hun drang naar winstmaken ook elders proberen. Niks mis mee. Dat is een teken dat deze mensen kansen op andere ‘markten’ signaleren, ernaar handelen en risico’s durven te nemen. ondernemersvlucht uit Suriname?
  nee! Dat heet een gezond ondernemersgeest!

  duuh!


  Maak melding

 3. Ray, jij wil Suriname opdelen, niet ik. Rot jij dus maar op naar waar je voorouders vandaan komen. Hoe weet je dat mijn voorouders uit Afrika komen, wat ik niet erg zou vinden overigens, misschien ben ik wel een hindostaan en als ik dat niet ben dan heb ik wel zeker ook hindostaanse familieleden, waarom zou ik hindostanen haten? Ik heb wel een hekel aan domme mensen die zomaar onzin op WKN schrijven.

  Natuurlijk lees ik dat het Binnenland van Suriname onveilig is, maar dat lees ik ook over India en Guyana ik lees net dat er dit jaar al 85 moorden in Guyana zijn gepleegd.

  http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/al-85-moorden-in-guyana-dit-jaar/

  Niet alleen in Suriname heb je criminaliteit en nergens is criminaliteit het monopolie van maar een bevolkingsgroep.

  Ray, nu ik er beter over nagedacht heb; je moet niet naar India migreren maar naar het hiernamaals, daar alleen kom je geen criminaliteit tegen, koop daarom snel een flesje Gramaxone.


  Maak melding

 4. Micheal dat heb je goed gezien ! 🙂

  Dat forumleden als Michael en Ray hier weg worden gezet als xenofoben en racisten is onterecht. Er is 1 iemand schuldig hieraan en dat is de regering.

  Busladingen vol met chinezen arriveren in Paramaribo. Allemaal kansloze arbeidsmigranten die uitgekotst zijn in China. Zij worden als onderdeel van de lening overeenkomst naar Suriname gestuurd. De regering in Beijing slaat zo 2 vliegen in 1 klap. Ze lachen zich kapot daar.

  Deze migranten denken ook aan hun toekomst dus grijpen ze de kan om ook ondernemer in Su te worden. Ten opzicht van de bevolkingsaantallen zijn er in Suriname teveel ondernemers. Hindoestanen zijn ondernemers in Su vanaf de eerste uur. Die zitten niet te wachten op de Chinezen. Dat zij nu andere markten aan het verkennen zijn lijkt mij niet meer dan logisch en ik sluit niet uit dat op lange termijn Hindoestanen emigreren naar Guyana. Daarbij spelen incompetente politici en criminaliteit ook een rol in hun beslissing.

  Mocht Bouterse wederom de verkiezingen winnen dan sluit ik een exodus van Hindoestanen naar Guyana niet uit.


  Maak melding

 5. @ duuh

  Je hebt een typische Surinaamse mentaliteit en gedachtengang.

  Ten eerste is regeren vooruitzien. Je plant en investeert in de toekomst. Nooit gehoord van de terugverdienperiode van een investering? Dan heb je geen verstand van economie!

  Ten tweede: bedrijven investeren niet alleen om winst te genereren, maar ook om hun risico’s te minimaliseren. Met andere woorden: bedrijven zijn in de eerste plaats risico -avers en investeringen moeten over een bepaalde periode het investeringskapitaal plus de rente over het kapitaal over die periode (minimaal) terugverdienen.

  Maar ja, zowel regeren als investeren zit de gemiddelde Surinamer niet in de genen. De Hindoestanen en Chinezen zijn de enige 2 rassen in Suriname die het zaken doen in de genen hebben. Of heb ik dit ook uit mijn grote duim gezogen ?

  En ten derde: politieke ontwikkelingen kun je zeker 10 jaar van te voren zien aankomen. De vraag is of politici bereid zijn om dit om te zetten in beleid. Dit is een van de redenen van de financiele crisis en de oorlogen tussen diverse volkeren in de wereld. Zowel de oorlog in voormalig Joegoslavie als de oorlog in Afghangistan had men kunnen voorkomen als de politici allert hadden gereageerd op de signalen.

  Ik hoop dat het niet zover komt in Suriname, maar mijn gesprekken met enkele hoge politici uit Suriname hebben hun besef doen toenemen. Men wordt langzaam wakker!


  Maak melding

 6. Michael,

  ‘Ik hoop dat het niet zover komt in Suriname, maar mijn gesprekken met enkele hoge politici uit Suriname hebben hun besef doen toenemen. Men wordt langzaam wakker!’

  Jij bent hartstikke goed bezig jongeman. Jij hebt niet alleen afbrekende kritiek, jij bent ook nog opbouwend bezig! Chapeau!
  Mogen anderen een voorbeeld aan nemen.

  Michael jongen,

  Wij ’typische’ Surinamers zijn meer dan trots op jou.
  En het is niet cynisch bedoeld!


  Maak melding

 7. @Henkes

  Kom geen stront vertellen hier achterbakse idioot!!
  Een hindostaan ,dat ben jij zeker niet!!Ik hou mij meer bezig met de surinaamse berichten en met de criminaliteit die in Suriname aan het toenemen is!
  Hoeveel keren lees je dan niet in de kranten van Suriname dat winkeliers op klaarlichte dag beroofd worden ,ondernemers die achtervolgd worden en tevens beroofd worden ,winkeliers in het binnenland worden in brand gestoken….je moet niet met nieuws uit Guyanaen India komen om proberen de criminaliteiten in Suriname goed te praten. Dat surinaamse ondernemers Guyana veiliger achten voor het opzetten van zaken getuigd van het feit dat zij vrezen voor hun zaak en leven in Suriname!! Jij hebt een probleem met de hindostanen ,ik heb een problem met de rovende bende onder de djoeks’s!!

  En nee ,ik verdwijn niet in het hiernamaals ,het grootste dat Suriname nog moet overfkomen is de berechting van dino,je broer en je stiefpapa bouta!!!Ik zal dit meemaken ,of jij mij haat of niet…IK BLIJF!!


  Maak melding

 8. Logisch en Jammer

  Ondernemers/ Investeerders zoeken zekerheden en door hun aanvaardbaar gevonden resultaat. Dat nu zelfs Surinaamse ondernemers en investeerders meer kans op succes zien in Guyana dan in eigen land is een veeg teken.

  Zij er geen kansen in: Toerisme, Mijnbouw, Energie, Hout en Handel. In het buurland is het risico en de kans op resultaat schijnbaar groter.
  Het is ook best logisch om te diversificeren over de grens omdat het risico’s spreid en mogelijkheden biedt om via de backtrack middelen veilig te stellen (tegen ontwaarding) en grijs te importeren.

  Het is heel jammer want deze investeringen kunnen niet meer gedaan worden in eigen land zodat de houtsector eindelijk eens efficiënt kan worden of in de goud sector zodat het meeste goud niet weg gespoeld wordt en schoner gewerkt kan worden.

  Het vervellende is dat deze regering investeringen en ondernemen geen kans biedt. Zelfs grote projecten worden gefrustreerd zie de formele goudconcessies waar na de euforie tussen december 2012 en mei 2013 nu niets meer gebeurt. Men wacht tot dat Suriname inkomt met haar investeringen. Suriname investeert echter in Guyana en niet in Suriname.

  Neem als voorbeeld de houtsector waar alleen maar rondhout geëxporteerd wordt door mini bedrijfjes (met 20.000 m3/jaar = $ 3.000.000/jaar is men groot). Het enige bedrijf dat waarde toe wil en kan voegen, Greenheart, wordt beperkt in haar uitbouw. Het laatste door Surinamese ondernemers die geen vinger uitstekken voor verbetering van hun werkmethoden en voor ecologisch beheer.

  Het wordt echt tijd voor een heel grote schoonmaak in het land met door tastende leiders met verstand van zaken.


  Maak melding

 9. @Henkes,

  Laat Roy of hoe hij zichzelf wil noemen maar lekker gaar koken in zijn sop. Hij raakt een keer vanzelf overhit en kan daarna lekker gaan genieten van die 7 maagden in de 7e hemel. Want hier op aarde valt voor Roy weinig te genieten.

  hi hi


  Maak melding

 10. Sorry, Ray, niet jij wilde Suriname opdelen, maar Micheal. Verder snap je er even weinig van. In Suriname hebben we zeker ook criminaliteit en ik zal de laatste zijn die dat wil goedpraten, maar niet alleen in Suriname hebben we dat probleem en een Surinaamse ondernemer hoeft maar 1 keer overvallen en vermoord te worden in Guyana, dan is dat al erg genoeg, hij zal niet zeggen; in Suriname is het veel erger want daar was ik intussen tien keer vermoord. De Surinaamse ondernemers gaan niet naar Guyana omdat de criminaliteit er minder is, ze gaan er naartoe omdat er meer mensen wonen en het ondernemersklimaat beter is dan in Suriname (lees de inleiding nogmaals). Wij moeten gezamenlijk het probleem van de criminaliteit in Suriname oplossen, het maakt niet uit of we Marron, Hindostaan of wat dan ook zijn, wij moeten samen in dit land leven of we het nu leuk vinden of niet, niemand hoeft weg of gaat weg. Op elkaar gaan schelden zal de oplossing niet dichterbij brengen. En Ray, heb je niet gemerkt dat ik niet ga schelden? Jij kunt je mening ook geven zonder te schelden hoor, Hindostanen zijn toch beschaafde mensen, moet ik soms concluderen dat jij de uitzondering op de regel bent?


  Maak melding

 11. @ Henkes

  Dit wil ik wel even rechtzetten. Niet ik wil Suriname opdelen, maar de Surinamers zelf.

  Door hun eigen gedrag maken ze het onmogelijk als een volk en land verder te gaan.

  Ik heb nog de periode van voor de onafhankelijkheid meegemaakt, waarin ook grote tegenstellingen waren tussen de diverse bevolkingsgroepen, maar het land was leefbaar. En met leefbaar bedoel ik nadrukkelijk de criminaliteit !

  Er was geen traliewerk voor de ramen, geen hek om je erf en je kon, zonder het risico te lopen overhoop geknald te worden, bij iemand op het erf komen om de weg te vragen.

  Nu zou ik jou dat niet meer adviseren. Je loopt het risico in de loop van een geweer te kijken. Zo bang zijn de mensen geworden voor vreemdelingen.

  De stelling die ik hier poneer is, dat de tegenstellingen tussen de diverse bevolkingsgroepen in de afgelopen 35 jaar eerder groter dan kleiner is geworden.

  Nu het Samaaka vonnis binnen 18 maanden tot een oplossing moet leiden en dientengevolge tot een demarcatie van de leefgebieden van de Marrons, staat Suriname voor een politieke krachtmeting. De Surinaamse regering is niet gerust op een goede afloop. Volg de ontwikkelingen omtrent deze case en dan merk je de spanningen al.

  Opgeteld bij het feit dat uit de laatste volkstelling is gebleken dat de Marrons nu in aantal tot de 2e bevolkingsgroep gerekend mag worden, stijgt de spanning op de politieke barometer. En last but not least: de politieke aspiraties van Ronnie Brunswijk als de volgende president van Suriname.


  Maak melding

 12. @Henkes

  Grappig nietwaar?
  Grappig om te lezen dat de surinaamse ondernemers hun geluk ergens anders moeten gaan beproeven omdat alle mogelijkheden in SURINAME door bouta en benden aan buitenlandse investeerders wordt uitgegeven,zelfs voor het bouwen van huizen gaat hij chinezen uit china halen!!!
  Hij vraagt niet eens aan de surinaamse ondernemers of zij het job kunnen doen en er staat bovendien ook vermeld dat de ondernemers bang zijn voor het toenemende geweld in Suriname!


  Maak melding

 13. Ray, het kan dus wel, je scheldt niet meer als een viswijf. Dat de Surinaamse ondernemers elders in de wereld willen investeren heeft niet veel met Bouta te maken (je gaat er ook zonder meer van uit dat ik Bouta steun), ze zien winstmogelijkheden in het buitenland, daarom gaan ze er naartoe, Nederlanders investeren overal in de wereld en niet alleen in Nederland, en dat heeft niets en dan ook niets met de toevallig in Nederland aanwezige regering te maken. Waarom zouden Surinaamse ondernemers alleen in Suriname mogen/moeten investeren als ze elders ook winstmogelijkheden zien? Je moet niet alles wat met Suriname te maken heeft een negatieve wending geven.

  In mijn buurt wonen er ook Marrons en het zijn allemaal leuke buren, dat er criminele Marrons, waaronder Brunswijk, rondlopen in Suriname, zal mijn houding tegenover mijn Marron buren niet beïnvloeden (dat kan alleen gebeuren als ik persoonlijk iets negatiefs bij hen ontdek). Mijn Hindostaanse buren (vrouw uit Guyana, man uit Suriname) stalen vroeger alles wat los en vast zat in de buurt, ik bemoeide toen het liefst niet met deze familie, nu hun kinderen volwassen geworden zijn en goede banen hebben, ga ik wel op een normale manier met die familie om. Ik heb geen last van racisme naar andere bevolkingsgroepen toe. Ray, ik noem racistische neigingen hebben een last omdat je als racist zelf het meest onder je houding lijdt, overal valt je slechts het negatieve van de ‘anderen’ op, het goede en leuke dat ze ook hebben, zie je niet en daarmee vergal je voornamelijk je eigen leven., je wilt b.v. weg uit het mooie land Suriname, terwijl je niet eens zeker weet of het elders in de wereld beter is.


  Maak melding

 14. @Henkes
  Heel mooi beeld dat je hierboven weer geeft. leer moment voor mij “racisme is een last (voor je zelf)”.
  De mens is goed tot dat hij zelf het tegendeel bewijst.


  Maak melding

 15. Donderdag 12 september 2013 om 16:03 uur, DOOR MICHAEL (op het topic: “”Ordehandhaving in Brokopondo enorme uitdaging””)

  @ tamara

  “” …………….. Dit onderschrijft MIJN stelling dat Suriname onleefbaar is geworden voor de Surinamers om als een volk met elkaar verder te leven. Een opdeling van het land is dan het enige en juiste alternatief.””

  en vervolgens schrijft de slimmerik hier: “” @ Henkes

  Dit wil ik wel even rechtzetten. Niet IK wil Suriname opdelen, maar de Surinamers zelf.””

  Wie kan het nog volgen?

  Ik wel. deze man is vicious, malicious, …… .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.