‘Aantrekken buitenlandse arbeid pure noodzaak’

13

PARAMARIBO, 10 sep – Het aantrekken van buitenlandse krachten is pure noodzaak. Dit zegt minister Michael Miskin van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Grote bedrijven als Suralco en Staatsolie doen het al. Het gaat dan om hoogontwikkeld kader. Daarmee is een onomkeerbare trend ingezet.

Suriname moet zich snel aanpassen aan de snelle veranderingen in de wereld. De behoefte van bedrijven moet op die veranderingen worden afgestemd, wat ook een zeker druk legt op het soort kader waar behoefte aan is. En lang niet altijd kan Suriname in die behoefte voorzien. Dus moet het maar van elders komen. “Ik denk dat de arbeidsmarkt er de komende tien jaar anders gaat uitzien als we deze mensen aantrekken”, zegt Miskin tegenover STVS.

Wellicht is er een zekere overdracht van kennis en vaardigheden. Zo wordt de nood een deugd en zal Suriname op termijn profiteren. Een andere veranderingsfactor is de vrije beweging van hoger kader binnen de Caribische Gemeenschap, Cariicom. Het betekent niet dat lokaal niets gedaan hoeft te worden.”Natuurlijk is er een taak weggelegd voor het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling en de universiteit voor het opleiden van hoger kader”, aldus Miskin.


13 REACTIES

 1. Miskien weet niet eens waarover hij praat want hij wilt die visa aan buitenlandse en vooral Chinese bedrijven verkopen. Met gevolg dat de lonen voor Surinamers die willen werken constant daalt. Dan willen dezelfde bedrijven dat Surinamers voor chinese hongerlonen moeten werken en dat lukt niet dus dan heb je een neerwaartse spiraal. Dat de staat haar eigen fiscale huishouding niet in orde heeft en de grootste veroorzaker van inflatie en hoge rente voor lopende kredieten van meer dan 25% kan bijna geen locale bedrijf zich veroorloven om in Suriname te investeren. Dan kan china lekker de weinige dollars opkopen en wegsturen en de lonen nog verder verlagen dus de cambio’s hebben geen dollars.
  Helaas begrijpt het geboefte aan die aan de macht is dit niet. Dit moet de oppositie aantijgen want dat zijn de grootste veroorzakers van nationale armoede in Suriname.
  Venetiaan en zijn ministers konden tenminste de economische relaties begrijpen.
  De nieuwe machthebbers in Paramaribo begrijpen alleen 1 gram cocaïne 5 dollars in Bogota en 65 dollars in Damsko en in 20 kilos wordt je miljonair.


  Maak melding

 2. Hoogopgeleiden die nog aanwezig zijn in SU komen amper in aanmerking voor top posities, deze zijn immers weggelegd voor kennissen van de gevestigde orde die amper het verschil weten tussen een potlood en vulpen…

  I.p.v.deze hoogopgeleide mensen te koesteren zorgen ze (gevestigde orde) ervoor dat de meesten het land verlaten….

  Als ik nu al kijk naar de jeugd hou ik mijn hart vast…
  maar tja wat voor voorbeeld figuren lopen rond….criminelen, moordenaars. drugsdealers..


  Maak melding

 3. Wanneer zullen de echte regeerders van Suriname worden ontdekt en van het volk de kans krijgen Suriname naar grotere hoogten te doen rijzen. Regeren is vooruitzien, zegt men. Tot dusverre heb ik daar niets van gemerkt. Stupide regeert.


  Maak melding

 4. Surinaamse kadermensen worden vermoord, monddood gemaakt, bedreigd, geintimideerd, zeer ondergewaardeerd, zijn genoodzaakt te emigreren of te vluchten uit Suriname.

  Als dit allemaal niet zou zijn gebeurt, dan was het importeren van zoveel buitenlandse arbeiders niet nodig geweest.

  Terwijl er zoveel werkelozen zitten te moorden, te roven, te stelen enz.enz. wordt er uit het buitenland mensen die willen werken aangetrokken.

  Het niet willen werken is waarschijnlijk ook een vorm van cultuurbehoud, het wordt tijd dat dit vorm van cultuur veranderd en men serieus iets eraan gaat doen dmv vakopleidingen. Je kunt beter onderwijzers importeren als arbeiders.


  Maak melding

 5. Hoe wilt Suriname aan kader komen als je het niet zelf hebt opgeleid, het komt ervan met ons krakkemikkig onderwijssysteem. En nu moeten de Surinamers aan de kantlijn blijven toezien hoe hun arbeidsplaats wordt ingenomen door vreemdelingen. Want zelf ben je niet toegerust omdat het vaak om specialistisch gekwalificeerd personeel gaat. Vooral het technischpersoneel waar Suriname juist een tekort aan heeft, is het probleem van de toekomst voor SME. Eigenlijk moet het totale onderwijssysteem van Suriname op de schop, want het spoort voor geen meter. Maar aangezien het onderwijs het “ondergeschoven” kind van de rekening is, zal men door blijven modderen! Een discrepantie is, als je naar de campus op de universiteit kijkt, valt er één ding direct op, dat er één groep ver ondervertegenwoordigd is – gedoemd tot handenarbeider -. En juist deze groep die het overal voor het zeggen wilt hebben, is de grote afwezige op universitair niveau. Ook een groot probleem is dat je er niet over “mag” praten, want dan worden “tegenstrijdige”gevoelens opgeroepen. Dus, dit zal voorlopig, al zou je het willen geen verandering in dit probleem komen. En dan te bedenken, dat regeren vooruit zien is, wordt het hier duidelijk dat men erg onpragmatisch tewerkt gaat. Het probleem in Suriname is dat juist de mensen die beleid moeten maken, erg tekort schieten omdat zij zelf ook een rudimentaire ontwikkeling hebben door gemaakt. En juist daarom worden bijna alle beslissingen “adhoc” genomen, om later er achter te komen, dat het een totaal verkeerde optie was.


  Maak melding

 6. Een veel gebruikte uitspraak in Suriname of Surinaamse organisaties is: ‘we hebben genoeg kader in huis, en hebben niemand van buiten nodig’ !!!!

  Maar niet heus dus, want die ‘kaders’ zijn er gewoon niet !

  De wereld gaat alsmaar verder en vraagt steeds weer om andere type werknemers en managers.

  Ik ben zelf bezig met een stel studenten uit Azie en heb gemerkt dat deze generatie (Generation Y) studenten een totaal andere insteek hebben dan Europese studenten.

  Behalve hun prima opleiding hebben zij ook een totaal andere mind set ! Deze mensen, met hun global mind set, zijn bereid multi geografisch inzetbaar te zijn en presteren ze op elke lokatie in de wereld prima.

  Zij hoeven niet bij moeders & vaders in de buurt te zijn maar gewoon de wijde wereld in en daaraan hun krachten verlenen. Hiernaast doen deze youngsters veel ervaring op in het buitenland waardoor ze het probleem met cultuurverschillen gewoon doorprikken.

  De Surinamers zouden ook hiervan moeten leren en een soortgelijke attitude aannemen.


  Maak melding

 7. Waarom wordt het commentaar van Pagaal nu ineens negatief beoordeeld, terwijl hij/zij hetzelfde zegt als de resr, die positieve reacties krijgen?

  Bemerk ik hier iets van : we kijken niet wat iemand zegt, maar wie”?
  Dus bij voorbaat als afgeserveerd?


  Maak melding

 8. Zo als eerder gesteld kan de ontwikkeling van het land niet sneller gaan dan de ontwikkeling van haar volk.Voor Kabalebo werd de MTS dagopleiding in het leven geroepen.In afwachting op het infrastructuur van het project werden de geslaagden elders te werk gesteld om ervaring op te doen.Bijv.Billinton,Buynzeel,Suralco enz.Door de coup zijn velen weggetrokken en de MTS werd vervangen door de Natin.En dat bleek geen vooruit gang te zijn.Zelf heb ik Natinners mogen begeleiden bij hun stage en ik weet waarover ik het heb .Naar het schijnt stevenen we af op een buitenlands gebeuren op het grondgebied van Sur.waar de Suri’s blijven staan en naar kijken zonder een vinger uit te steken.


  Maak melding

 9. @Roy

  het probleem in Suriname is:

  Of je doet mee aan de corrupte bende of je wordt buitengesloten en zelfs de Surinaamse rechters keren zich tegen je. Kijk maar naar de corrupte rechter Anand Charan, ex rechter nu advocaat Frank Truideman, kijk maar naar notaris Soerdjbalie,kijk maar naar advocaat in opleiding Dharmindernath Moerahoe, kijk maar naar de praktijken van hof van justitie Ombré ( die gelukkig opgerot is), kijk maar naar justitie en politie. Er is in Suriname sprake van een groot crimineel corrupte netwerk dat openlijk opereert, niets meer en niets minder.

  Advocaten die niet gediend zijn van corruptie worden door de rechters en andere advocaten erop afgerekend.

  Dit is het vuile spel in Suriname waar Bouterse beterschap beloofde corruptie met wortel en tak uit te roeien toch, waar dan?

  En nu zijn de tijden gekeerd en zullen we Bouterse en zijn vriendjes met WORTEL EN TAK uitroeien en uit de politie VERBANNEn ( nieuwe wet)


  Maak melding

 10. Het probleem van Suriname is dat men vaak voor de muziek uitloopt. Door het steeds te hebben dat men genoeg kader in huis heeft, maar let wel; als je de juiste niet kiest omdat hij/zij van een andere politieke signatuur is dan houdt het al op in Suriname. En juist van deze politieke verdoemenis moeten wij afstappen. Want laten wij elkaar geen mietje noemen Suriname heeft goed gekwalificeerde managers, in velerlei disciplines, maar zij/hij worden niet erbij betrokken, louter uit “kortzichtigheid” en gebrek aan deskundigheid, van de “zogenaamde beleidsmakers” waar de incompotentie gewoon er vanaf straalt. Ook een probleem waarmee Suriname te kampen heeft, is de verwerpelijke “hedonische levensstijl” van deze, nu nouvoriches. Waar nu juist deze regering in grootte maten in grossiert, alleen heeft de achterban van deze partij, die door misdadigers geleidt wordt het niet door willen/kunnen hebben, bewust of onbewust, wie zal het zeggen. En vooral de nieuwe invloeden – Chinese arbeiders – komend uit China zal een funeste uitwerking op de Surinaamse-arbeidsmarkt hebben. De lonen zullen niet meer gegarandeerd zijn of blijven. Het is steeds het zelfde liedje dat gezongen wordt, maar niets kunnen bevestigen, is een van de ernstige misleidingen naar het volk toe. Het is gewoon mooi weer naar de regio toe spelen, van hoe goed wij het “niet” hebben. Mijn grootmoeder zou zeggen; “fisti prodo” is dit te noemen, en ongelijk kan je haar beslist niet geven.


  Maak melding

 11. Met alleen hoogopgeleide buitenlanders breng je niks tot stand. Europa en Amerika zijn toch ook opgebouwd door een bevolking die toen nauwelijks geschoold was ? Die paar slimme koppen die er toen waren brachten met hun kennis grote ontwikkeling op gang. Deze ontwikkelingen werden gestuurd door leiders met een visie. In onze gadgets-tijdperk zijn er velen hoogopgeleid, maar zonder visie.


  Maak melding

 12. meneer maickel mischien,

  waarom ga die mensen die bij de overheid in loondienst staan ingeschreven en maandelijks een goed loon krijgen niet om en bij scholen voor de te verrichten werkzaamheden,i.p.v. buitenlanders invoeren..

  voor die buitenlanders zul je huis vesting moeten zorgen, de taal moeten leren, medische zorg moeten geven,het land laten verkennen en nog veel meer aandacht punten moeten geven..

  terwijl die niks doenders in sme niks bij geschaaft hoeft te worden,zie daar een groot verschil..

  bovendien moet je die buitenlnder in valuta moeten betalen

  waarmee ben je bezig..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.