Managen financiële huishouding steeds moeilijker

50

PARAMARIBO, 8 sep – Het managen van de nationale financiële huishouding valt steeds moeilijker. Dat het niet te ontkennen valt, bewijst het huidige tekort aan vreemde valuta. De wisselkantoren of cambio’s kunnen de vraag al lang niet meer aan. Toch heet het officieel dat er niets aan de hand is.

De Centrale Bank van Suriname vindt zelfs dat de samenleving ‘ook een verantwoordelijkheid’ heeft. Wat die verantwoordelijkheid precies inhoudt, wordt er maar niet bij gezegd. Een toch wel opmerkelijke stelling, omdat juist van de ‘bank der banken’ verwacht wordt, en terecht, dat die het allemaal in het oog houdt. En ook bewaakt. Kennelijk is ook daar de kluts kwijt. Volgens de bank is over de afgelopen maanden ruim honderd en dertig miljoen dollar op de markt gegooid.

Het is het bedrag waarmee getracht is de wisselkoers voor de dollar stabiel te houden. Zeker is nu wel dat de interventie niet geleid heeft tot een stabielere toestand voor de langere termijn. Het is precies het laatste dat de burger zorgen baart. De cirkel is er compleet mee, omdat onzekerheid leidt tot vlucht in vreemd geld ten koste van de eigen munt. Het is niet het sociale en economische punt waar je als bestuurder wil belanden.


50 REACTIES

 1. Weet je, dat de economische crisis aan Suriname voorbij is gegaan betekent dit niet dat Suriname daarvan gevrijwaard is. En dat is de grote denkfout van Suriname en de Surinamers. Sommige dingen hebben een naijleffect. Zorg ervoor dat de economische crisis wegblijft door die maatregelen te treffen die Europa heeft nagelaten. Welke? dat mogen die duurbetaalde Financiele experts van Suriname zelf gaan uitdokteren.


  Maak melding

 2. Zet de geldpers maar weer aan. Devaluatie SRD is een feit mede dankzij deze criminele regime. De SRD geen ene moer waard. Adviseer ieder die een beetje opgeleid is het land per direct te verlaten.


  Maak melding

 3. Bouterse aan het stuur bouterse zegt dag hij kan sturen,net zo goed als de chauffeur, maar, als bouterse het gaat proberen weet je dat wat er dan gebeurt?
  Surinamers die echt van Suriname houden hebben hun landgenoten gewaarschuwd voor deze grotere ramp die ons land staat te wachten geeft bouterse nog een kans riepen ze in koor, nu zien wij de ene blunder na de anderen zich voltrekken in ons geliefde Suriname.
  Dino word opgepakt, NDP leden die elkaar naar het haar vliegen, wisselkoers die ophoog schiet, norm verval die toeneemt, dames en heren degenen die de geschiedenis van bouterse kennen zien de geschiedenis zich herhalen.


  Maak melding

 4. De deskundigheid ontbreekt bij de overheid en CBS .Een drs.economie ,afgestudeerd in ons land of daarbuiten,is helemaal nog geen monetair deskundige.Wij Suri’s kijken teveel naar titels.Een monetair deskundige wordt je als je een gedegen studie,intelligentie en veel werkervaring hebt.Dan ben je een soort Telting- figuur.Deskundigheid wil niet zeggen dat je altijd heel veel moet verdienen.Vaak is het zo dat deze personen zo gedreven zijn dat ze veel minder op hun eigen salaris letten.


  Maak melding

 5. Wat er aan de hand is, is dat bepaalde invloedrijke gasten in onze samenleving er baat bij hebben dat er onrust komt en deze mensen zetten alle middelen (kennissen, politici, de media) in om het idee van schaarste aan valuta in de hoofden van het Sur publiek te krijgen. Is een hoog spel waar ik op deze site diverse voorkomens van heb gezien.

  Het is duidelijk dat de boodschap van de regering Bouterse/Ameraali dat het zo goed gaat met Suriname ook een marketingpraatje is. Echter, deze boodschap is ook veelvuldig naar voren gekomen tijdens de vorige regering terwijl ik ook toen al doorhad dat het gebakken lucht is.

  De vraag is met welke bril je naar de Surinaamse economie kijkt. Kijk je met de bril van politici die om de 5 jaar weer mandaat willen om in de pot te mogen graaien, dan gaat het goed en natuurlijk vanwege hun verdiensten.

  Kijk je als technocraat, dan weet je dat er fundamentele problemen zijn met onze economie die we alleen door samenwerking kunnen oppakken waarbij pijnlijke ingrepen niet geschuwd moeten worden:

  1) het omvangrijke overheidsapparaat (vb tijdens Venetiaan’s periode werd gewoon om politieke redenen een ministerie van grondbeleid ingesteld. Een heel ministerie!)
  2) de onmacht (of onwil) om diep te snijden in overheidsuitgaven
  3) het willen managen van bedrijven (telesur, staatsolie, slm, ebs etc) terwijl dat geen kerntaak van de overheid is
  4) het diversificeren van de economie want op dit moment is de kurk nog steeds bauxiet, goud en aardolie (grondstoffen dus) terwijl we veel verder moesten zijn met landbouw en het toerisme
  5) oplossen van het milieu-vraagstuk want de milieu-ramp die zich in het binnenland voltrekt is niet te overzien
  6) het energievraagstuk
  7) werken aan een sterkere rechterlijke macht om ook corruptie stevig aan te pakken

  Er is jammer genoeg maar 1 partij die hiertoe in staat is in Suriname, en laat die nou net de kleinste partij zijn omdat ze met een eerlijke boodschap komen en er geen doekjes om winden (DOE van Carl Breeveld)


  Maak melding

 6. Ach rot toch op blaka bakra. De reden waarom ik niet op de NDP heb gestemd is omdat ik in mijn achteruitkijkspiegel ben blijven kjjken en het roekeloze advies dat niet te doen niet heb opgevolgd.
  In mijn achteruitkijkspiegel zag ik de puinhopen van paars. Devaluatie wisselen wisselen, lege winkels, lange rijen bij de melk centrale, veel ongemak, wantrouwen van Surinamers, wij zij volksmilitie, Sap, lege staatskas, bosjebrug, Sap Sap Sap devaluatie, lucht een klein beetje lucht meer lucht,, SRD meer lucht meer lucht rusige opbouw, stijging , 2010 opnieuw inzet van vrije val going down mayday mayday. Kortom Bouta kan het niet. Klaar.


  Maak melding

 7. Het deviezenprobleem bestaat al jaren. Ook onder Venetiaan worstelde men met dit vraagstuk.Venetiaan kon dit probleem voor een deel omzeilen door stiekem Nederlandse ontwikkelingsgelden (vreemde valuta) aan te wenden voor de lokale geldmarkt.


  Maak melding

 8. Ik voorspelde 3 jaar geleden al al datgene wat nu uitkomt:

  Bouterse zorgt voor financiele economische wanorde
  Bouterse zet Suriname op de kaart als de ultieme bananenrepubliek.

  Dino gebruikt de CTU als zijn persoonlijke prive leger en ondersteunt zijn criminele activiteiten daarmee met de volledige medewerking van zijn vader

  Koers SRD daalt dramatisch…..brood kost binnen notime weer 1000 SRD


  Maak melding

 9. Laat me raden, 1 SRD wordt straks 0.1 SRD!

  Hoera we zitten weer in 2001!

  Was het volk maar beter opgeleid en ontwikkeld dan maakten ze tenminste een verstandige keus.

  Het volk en politiek moeten allen onder curatele gesteld worden.

  Mensen, ik word echt bang van de hebzuchtige mensen in Suriname en hun politiek doet precies hetzelfde!


  Maak melding

 10. Henk Molenaar
  Ik voorspelde 3 jaar geleden al al datgene wat nu uitkomt:

  Bouterse zorgt voor financiele economische wanorde
  Bouterse zet Suriname op de kaart als de ultieme bananenrepubliek.

  Dino gebruikt de CTU als zijn persoonlijke prive leger en ondersteunt zijn criminele activiteiten daarmee met de volledige medewerking van zijn vader

  Koers SRD daalt dramatisch…..brood kost binnen notime weer 1000 SRD

  ==============================
  Vergeet niet naast het bidden in jou binnenkamer ook vandaag naar de kerk te gaan om ervoor te bidden dat het hier als een kaartenhuis inelkaar donderstraalt, jo opgefokte saka saka jo,…………Molenaar!


  Maak melding

 11. Is er iets bij deze amateur regering dat WEL lukt..?

  Nee dus….

  De bekende truuk van deze Paarse Bende: Een startsein geven voor een project met veel bombarie en toeters.. en dan niks meer…. pffffffffff

  Woningbouwproject Richelieu stagneert

  Het woningbouwproject van de regering in Richelieu ondervindt enorme stagnatie. Minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, is niet te spreken hierover. Op het project moeten er 500 woningen komen te staan.
  Er staat nog geen enkele nieuwe woning op het project. De slechte weersomstandigheden worden als reden opgegeven. Ook is Richelieu een laag gebied dat eerst goed bouwrijp gemaakt moet worden.
  Voor de bouw van de woningen zijn er Chinezen naar Suriname gehaald. Het startsein werd eerder dit jaar gegeven.


  Maak melding

 12. Surinamers vogelvrij, blunder president Desi Bouterse
  07 Sep, 13:30

  Nijmegen. Dino Bouterse is onschuldig, totdat het tegendeel bewezen is. De president van Suriname had na de aanhouding van Dino Bouterse moeten zwijgen. Omdat alles dat hij verklaart tegen hem gebruikt zal worden. Hij is als directe familierelatie van Dino betrokken, hij is als president betrokken, omdat Dino Bouterse een Surinaamse staatsburger is. De president van een land dient zijn volk –en vooral zijn zoon- te allen tijde te vertegenwoordigen en te beschermen; daartoe beschikt de president over allerlei instituten waaronder geldverslindende ambassades.

  Wat had de president moeten doen, als hij zijn hersens gebruikt had? Hij had zich onmiddellijk moeten laten bijstaan door een jurist en tevens zegsman die namens hem de nationale en internationale pers te woord moest staan. Hierdoor was de president als volksleider afgeschermd en in juridische zin beschermd om vanuit de achtergrond zijn eigen zaak en die van zijn zoon te monitoren. Door zijn lakeien allerlei verklaringen te laten doen uitgaan, ik doel op de belachelijke verklaringen van Linscheer inzake de CTU en Dino Bouterse’s positie daarbinnen en van Lackin over niet verstoorde internationale relaties, en zelf allerlei prietpraat –zoals de 13 kinderen van zijn lieve zoon op een moment waarop zijn imago in het geding is (wat een laffe vader) -de lucht in te zenden, heeft deze domme president zijn eigen graf gedolven.

  Geblunderd
  De Amerikanen en de internationale gemeenschap hebben gesmuld van het paniekvoetbal van de Surinaamse politieke leiders. Maar ook de oppositie heeft geblunderd door de verschillende postulaten van hun opinieleiders die kant nog wal raakten. De Amerikanen hebben de politieke oppositie in Suriname aan het werk gezet. Moeten de Amerikanen met een paplepel ook nog de oppositie komen voeren wat te doen nu? Slapen wij in Suriname? Onze nationale eer is geschaad en ook de naam van de Amerika’s is geschaad door het buitenlandbeleid van de president. De Amerikanen zijn boos op de internationale fratsen van deze president, de zwakste schakel in de Amerika’s.

  De oppositie moet zo snel mogelijk met een gezamenlijke verklaring komen waarin het onmiddellijke aftreden van de president geëist wordt. Bepaalde regeringspartijen die door de president buiten spel gezet zijn, kunnen de brede nationale oppositie juist nu direct steunen. Het is nu de beurt aan het volk om de president te reshuffelen, omdat hij in meerdere opzichten gefaald heeft en wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden en juist nu voor het vuur van het buitenlandse gevecht dat Suriname nu moet leveren rondom de kwestie Dino Bouterse. Door te raaskallen (copyright prof. Walther Donner) over UNASUR, een perfecte timing van een actie die hij –de president zelf -ook zou kunnen hebben bedacht, en de aanhouding als een aanval op de president en dus op de bevriende natie Suriname te omschrijven, heeft de president zelf van deze kwestie een internationale politieke zaak gemaakt. Amerika valt Suriname aan. Waarom zou de USA de UNASUR conferentie willen verhinderen? De president weet dus iets wat wij niet weten. De complottheorie van stal halen ten opzichte van een bevriende natie is bij de Amerikanen uiterst verdacht overgekomen, de navenante reactie – het afstand nemen van een eigen staatsburger- van de president op zijn zoon verbijsterde iedereen in het buitenland. De verklaringen van Sonny Hira een ervaren diplomaat op een gerenommeerd tv-station waren olie op het vuur. Op het internet vroeg iemand mij als ik misschien iets wist wat de gemeenschap niet wist en ik antwoordde niet ontkennend.”

  Rechtsstaat
  ”Ja ik weet dat de president precies weet wat Dino uitspookt in het buitenland. Ik weet ook dat de president een psychologisch probleem heeft met zijn zoon, die hem boven het hoofd is gegroeid en zijn eigen weg gaat (echtscheidingsperikelen). Tot ergernis van de president zelf. Maar die eigen weg heeft de president zelf voor hem uitgestippeld (om bij de verloren zoon weer in de gunst te staan), dus is het bijzonder laf om zich van de daden van Dino te distantiëren. Dino is het aas geworden (de kleine vis) waarmee de Amerikanen bezig zijn de grote vis te vangen. Bouterse zit in de piepzak. Hij heeft zijn eigen vonnis getekend door zelf de internationale podia te kiezen om een politiek wereldleider uit te hangen.

  Internationaal trapt men daar niet in. Suriname is een land waar de wetgeving ondergeschikt is gemaakt aan de politiek; daardoor is de president niet controleerbaar. Maar het land Suriname is geen maffiaorganisatie, waarin men met moorden afrekent, wapentuig verzamelt om geweld te kunnen ontketenen en daarmee te dreigen om iedereen fysiek te onderwerpen aan de wil van de president. Suriname is een democratische rechtsstaat en heeft geen andere keus dan zijn bondgenoot Amerika te ondersteunen in de toepassing van het internationale recht. Bouterse heeft zichzelf door de amnestiewet gemanoeuvreerd in de positie waarin hij nu juridisch moet meewerken aan zijn eigen aanhouding en ‘executie’.

  Blamage
  In ALLE Amerikaanse media wordt Bouterse (onze president dus) aangehaald als de grotere boef, die zijn volk manipuleert door zijn dictatorschap. Zijn China-move is fataal geworden, omdat de gehele wereld een politiek volgt om het Chinese dollar-imperialisme- en de slavernij moraal van haar arbeidsopvatting- in te dammen. De moderne wereld is een multipolaire wereld met de Amerikanen in een centrale leidinggevende rol (ondanks de afzwakking vanwege de verscheidene inter- gerelateerde crises). Het laatste woord is dus aan onze bevriende natie USA, die nu reeds stellen dat het afgelopen moet zijn met de dictatuur Bouterse in de Amerika’s.

  Suriname is ook een blamage geworden voor Amerika en Zuid-Amerika. Het zou mij daarom ook niet verbazen als de Chinezen hebben meegewerkt aan deze internationale val die voor Bouterse is uitgezet, want de Chinezen waren zeer terughoudend met financiële toezeggingen ondanks de politieke vrijages. Maar China heeft zijn hand reeds overspeeld door teveel ruimte te geven aan Bouterse, haaks op het beleid van zijn eigen bondgenoten in de regio. Een Chinese weeffout. De Brazilianen willen geen rumoer aan de vooravond van de wereldkampioenschappen voetbal, en hadden bovendien nog enkele appeltjes te schillen met zoon Dino. Ook Colombia (vanwege de roemruchte FARC-wapenruil en door de Surinaamse maffia vermoordde Colombianen ) had Dino Bouterse op zijn lijst. Venezuela staat hoog op de DEA drugsbestrijdingslijst en anti terreur bestrijding en geopolitieke controverses, waarin het land Suriname heeft meegesleurd. Een president die herhaaldelijk van de daken schreeuwt dat zijn eigen burgers- o.a. zijn zoon niet hoeven te rekenen op zijn bescherming, zegt in feite dat zijn burgers vogelvrij zijn in het buitenland en schoffeert daarmede alle diplomatieke buitenposten van Suriname. Een internationale blunder met fatale gevolgen.

  Ludwich van Mulier, Nijmegen/Paramaribo. 6 september 2013. ANS persbureau.
  —-

  En mensen ditzelfde is van toepassing op de amnestiewet aanname.

  En mensen, ieder land weet dat Bouterse de grootste vis is die ze moeten hebben. Alle landen weten dat Bouterse de man achter de wapen- en drugshandel van zijn zoon Dino zit.

  Niet voor niets heb ik al die tijd geroepen dat het aftreden moet worden geëist. Suriname is het enige land die ik ken waar geen dictatuur is maar wel een dictator heerst.

  Bouterse, GOED OF KWAADSCHIKS, ga naar huis en geef je over. Want anders komen de Amerikanen je helemaal thuis bij jou ophalen. O ja, en haal je stiefdochter Chantal Doekhie snel uit Nederland.

  Bouterse, het is nu klaar, je hebt je strijd gestreden en ik wil zien wat jou achterlijke corrupte idiote advocaat Kanhai nog voor je kan beteken!.

  Al die hectaren grond van Kanhai zullen wij terugvorderen!


  Maak melding

 13. als je zeker wil zijn dat sme een welvarend land moet worden de komende tijd,,,,

  laat dan brinsie-wijk president worden en amafo vice pres. en al die kinderen van brunswijk parlementariërs.

  dan wordt het land op grote hoogte gebracht..

  dan wordt er niet meer gerooft,geschoten,verkracht,gestolen..


  Maak melding

 14. @Paraman

  Je bent blind als een pas geboren mus, traag als slak en dom als olie, wat wil je nou?

  Mensen als jou verdienen de bescherming van Bouterse om dit soort onzin hier neer te zetten.


  Maak melding

 15. Dat erin Suriname grote armoede heerst vind ik vreselijk. IK vraag me af waarom er niet een goed beleid gevoerd is de afgelopen 50 jaar en waarom niet een regering een zodannige beleid en structuur weet op te zetten om deze arme mensen op weg naar een betere welvaart en welzijn te brengen.

  mijn ziens wijze is dat niet iedereen in Paramaribo kan leven ofschoon iedereen het recht heeft om overal zich vrij te vestigen.

  Om in Paramaribo te wonen en leven zal het individu aan bepaalde eisen moeten voldoen, zoals:
  – voldoende inkomsten, vast werk dat er zorg voor draagt dat deze hiermee, een woning kan huren of kopen en onderhouden of laten onderhouden;
  voldoende inkomsten voor primaire levensbehoeften, eten en drinken, kleding, medische behandeling als men ziek wordt, sport en ontspanning en kunnen sparen, voor elektriciteit en drinkwater te betalen.
  men moet ook over enige kennis beschikken zoals, de nederlandse taal en srantongo goed kunnen spreken en schrijven, wat economische inzicht zodat men weet met geld om te gaan.

  Voor degene die niet over een opleiding beschikken zou het land zaken moeten regelen zoals: een lantigron, volkshuisvesting en om deze volkhuisvestinghuizen een stukje grond waarop deze mensen aan tuinbouw doen, waardoor ze in staat zijn groet en fruit te planten en kweken/zelfvoorziening. Bij mensen van prasie (h)osso moet men niet alleen denken dat een volkshuisvestingwijk voldoende is voor deze mensen, maar ze moeten ook gronden krijgen op een kleine afstand van deze woningen. Ook moeten deze mensen ondersteuning krijgen of worden heropgevoed door maatschappelijkwerksers en scholing krijgen, verder bij gebracht worden dat een gezin de hoeksteen is van de maatschappij en dat het maken van kids overal niet kan. Een oudergezinnen, moeder en kids van verschillende mannen moet men als not done zien. Een klein en degelijk gezin, dat de hoeksteen is moet hen worden bijgebracht, normen en waarden, leren en naar school gaan.

  Ook voor de randdistricten moet dit gelden. Bij Hindustanen, Javanen is dit niet zo een probleem in de districten omdat ze wel gezinnen hebben.

  Bij Chinezen is dit ook niet zo een probleem.

  De marrons, creolen ea die meerdere vrouwen op na houden en veel kinderen hebben moeten ook de structuur van een gezin worden bijgebracht, normen en waarden hiervan. Werk en inkomsten en financieel economisch met geld leren omgaan, sparen en leren en studeren, daarnaast hard werken. Alle negatieve zaken die alleen maar tot ellende en armoede leiden moet streng worden tegen gaan door anderen, zoals ouders, broers, zussen, familieleden, onderwijzers/docenten, maatschappelijk werkers m/v, opvoeders, sportleiders, geestelijken, culturelemedewerkers, enz. Seksuele voorlichting moet goed worden bijgebracht en ook de media, radio en teevee zullen met hun programma’s rekening moeten houden.

  Voor arme mensen in Paramaribo, districten, oerwoud
  Er moet structuur komen en een klein gezin is de basis,
  scholing is en moet met een diploma op minimaal MBO worden afgesloten en werk-en inkomen bieden of een onderneming te starten,
  Voor mensen die in volkswoningen gaan wonen, zullen gronden voor tuinbouw beschikbaar moeten zijn;
  Normen en waarden,
  Sport-en recreatievelden;
  culturele zaken zonder losbandigheid en zonder misbruik van sterke drank, goede seksuele voorlichting,enz
  de criminaliteit moet zwaar worden gestraft en in her opvoedingskampementen onder brengen;
  sociale controle moet groot zijn, enz.

  De overheid, sociale instellingen, vakbonden, bedrijfsleven, geestelijken, sport en ontwikkeling ea, moeten een goed plan gezamenlijk maken, waarin de allemaal een gedeelde verantwoordelijkheid in hebben en samen werken. Losbandigheid kan en mag niet. Structuur is belangrijk en een bepaalde strakke pad dat moet worden afgelegd vanaf de geboorte tot de dood. De primaire zaken zijn zijn wel belangrijk, maar ook normen en waarden. Alles wat verkeerd is moet streng worden aangepakt. Het is niet gemakkelijk in een maatschappij met een grote diversiteit. Een indiaan in het oerwoud of marron is anders dan een Chinees of een hindoestaan is anders wat in normen en waarden, geloof, enz dan een marron.

  De vraag is wat is de norm en wat zijn de gewoonten. Alle culturen hebben goede zeden en gewoonten die niet veel verschillen van westerse of anders gezegd goed en kwaad en toch zal een standaard norm gezocht moeten worden en de basis begint thuis in het gezin, verder speelt de school een zeer belangrijke rol. Aangezien het onderwijs in het Nederlands gebeurt, worden de normen en waarden meestal gevolgd voor een betere leven en succes door de westerse Nederlandse visie. Daarnaast spelen de diverse culturele feesten van de afzonderlijke groepen bij elke etniciteit rol. Er is een spanning met de westerse, maar de middenweg wordt toch gevonden. Ook de grondwet van de Republiek Suriname is gebaseerd op de westeuropese met een randje van de andere etniciteiten, een voorbeeld dat bij bepaalde publieke functies geestelijken van die etniciteiten in beeld komen, enz. Op die manier leven mensen die van elkaar verschillen van cultuur toch nader tot elkaar om samen te leven en te wonen ondanks hun verschillen.

  De middenweg zal in Suriname gevonden moeten worden, maar de primaire zaken zijn wel belangrijk, werk en inkomen en daar gaat scholing aan vooraf.

  Een advies van mij voor deze regering: als u volkswoningen bouwt voor arme mensen, zort u er ook voor dat deze mensen een stuk grond erbij krijgen om aan tuinbouw te doen in de directe omgeving van hun woning.


  Maak melding

 16. Het zal wel wederom de schuld van de vorige regering zijn!
  In plaats van USD 7.000.000.000,00 achter te laten,
  hebben zij maar USD 700.000.000,00 in de kas gelaten!


  Maak melding

 17. @passant:

  ik heb niet je gehele relaas gelezen, ik vind wel dat indien de overheid niet alles op zich wil nemen, het wel moet faciliteren en zo veel mogelijk particulieren aan de gang laat gaan. stel dat die particulieren iets goed van de grond krijgen en de overheid is in staat hier eerlijk en volgens de regels van behoorlijk bestuur, e.e.a. over te nemen. of deze particulieren gewoon laten doorgaan.

  als de overheid faciliteert in behoorlijke wegen, dan kunnen particulieren daar behoorlijke bedrijven neerzetten en mensen in dienst nemen. komt de overheid weer met richtlijnen hoe je mensen op een behoorlijke manier in dienst neemt en houdt.

  als de overheid faciliteert in behoorlijke opleiding neerzetten, dan kun je zelfs ook ingenieurs krijgen die de stad en het land, natuurlijk verder kunnen opbouwen. desnoods haal je mensen van buiten die het land kunnen opbouwen en daar willen blijven wonen en suriname niet zozeer zien als een steppingstone maar als een woonplaats.

  mijn idee is dat de overheid faciliteert.

  en mogen er andere bussen aangeschaft worden? waarin je ook kunt staan, ten eerste, en ten tweede waarin in geen kei- kei-harde zwarte donkere hiphop of zo draait of achterlijke: ik houd van dikke meisjes. van wat hou je? zeg het eerlijk van wat hou je?


  Maak melding

 18. Criminelen die het geld van derden moet beheren gaat nooit samen.

  Begin alvast je kapitaal te waarborgen door te vluchten naar vreemde valuta. Die SRD gaat straks gegarandeerd een duikvlucht maken. Logisch als de staatskas al leeggeplunderd is.

  Maar het volk verdiende ook een regering waar het op gestemd had, toch… Wat je plant zul je ooit moeten gaan oogsten.


  Maak melding

 19. Henk Molenaar,

  Richelieu stagneert…laat het door Chinezen doen, dan gaan we eerst bouwen en daarna bouwrijp maken.

  Dat hele woningbouwproject (18000) is 1 grote farce.

  Na het “doe-jaar” volgen nu de ramp-jaren 2014 en 2015.


  Maak melding

 20. DDB is BAD NEWS voor Suriname vanaf 1982.Het Surinaams electoraat heeft een taak.
  En die taak is dat men nu moet afrekenen met DDB anders is Suriname reddeloos verloren.

  Weg met die Clown/Moordenaar-Cokedealer.Hij moet Dino gezelschap gaan houden in de USA.


  Maak melding

 21. Beste Simpel,

  De groep laag opgeleide en ongeschoolde Surinamers wordt volgens de laatste tellingen steeds groter. Dit is Paarse Stemvee want met broodje pom en Parbo en gratis feestjes te lijmen……


  Maak melding

 22. De Centrale Bank van Suriname vindt zelfs dat de samenleving ‘ook een verantwoordelijkheid heeft’.

  Wat een lef om dit te zeggen. Ze hebben daar een gewapende betonblok voor hun hun kop.
  Het volk is niet verantwoordelijk voor de corruptie, vriendjespolitiek en waardeloze incapabele functionarissen.

  Onbeschoft gewoon!


  Maak melding

 23. Devaluatie srd is afwaardering kredietratings = hogere rentes betalen voor leningen + investeerders die wegblijven. Bouterse heeft suriname naar de klote geholpen.


  Maak melding

 24. Henk molenaar steeds weer Suriname bananenrepubliek al die bananen worden bij jou thuis af gegeven ga thuis kijk onder de rok en vraag waar al die bananen heen zijn want daar was bananen feest vuile zak omdat jij geen Surinaamse bent waarom bemoei je dan met su moeten alle hoogopgeleide het land verlaten zeker naar jou hol toe maar ja het zit jou in het bloed al is wat goed zeg jij het is fout omdat het su is en ja je hebt een paar apen mee dus vraag gewoon en je krijgt meer bananen uit ons republiek oke


  Maak melding

 25. Volgens de financiele autoriteiten hebben ze goed werk gedaan conform hun salarissen.
  Het arme volk heeft niet verantwoordelijk genoeg omgesprongen met de gelden.
  De schuld is dus bij het volk.


  Maak melding

 26. Herhaling, herhaling, Goede tijden om je hypotheken in srd te nemen, zet je vermogen in cash om, in dollars, euro’s, goud. Die US dollards verdwijnen richting china en dan sturen ze het leger een paar refurbished bussen met nieuwe verf om de bevolking later in toom te houden. Herinner mij heel goed dat mijn hypotheek evenveel waard was als een djogo.


  Maak melding

 27. Dat het een probleem oplevert om de financiële huishouding te managen, ligt aan het “kader” dat richting denk te geven aan de financiële perikelen, waarmee de gemeenschap mee te maken heeft, die zij ook zelf hebben veroorzaakt. Dit omdat men geen inspraak duldt van wie dan ook, nu blijkt deze “tunnelvisie”, funest aan het worden is voor land en volk! Men moet toegeven dat men niet toegerust is voor dit desastreuze koers waarop afgestevend wordt, en niemand die aan de noodrem trekt. Het meest bedenkelijke is hun misleidende perceptie, dat deze “awaridomri” het volk met hun “jorkasupu” het gepeupel Apolitiek dat ze zijn, wordt voorgeschoteld dus alles geloven wat hen wijs gemaakt wordt. en dat er niets aan de hand is, is zuivere “apekool”, wat zij niet erbij vertellen, dat het wel aan het hoofd is. De kop zorgen, die nu aanstaande zijn. Merkwaardig is de rol van de entiteit, De Surinaamse Bank die juist op moest toezien dat juist dit niet mocht gebeuren, heeft in deze gefaald. Evident is dat de interventie door DSB, heeft tot niets geleidt, want inplaats van stabiliteit, dreigt het “reuze-kaarten-huis” ineen te storten, en alleen de burger die dat zal merken. Het lijkt manifest dat deze komende “kerst” op de menukaart, niet de gebruikelijke kalkoen erop zal staan, maar, “Kale Hoen”, wat anders zal je waarschijnlijk niet tegen komen. En dan kom je voor een voldongen feit te staan, dan is de SRD ook minder waard, en dat is wat opkomst is. Omdat je een vlucht krijg in vreemde valuta en dat zal weer gaan ten koste kan de “kwetsbare” SRD. En door deze sociaal economische situatie, wordt Suriname niet beter op, het wordt een laten wij dat niet hopen. Blijft het zo doorgaan krijgen we gegarandeerd weer een paar “nullen” achter de cijfers, één SRD is honderd geworden?, daar moet ook degelijk rekening mee gehouden worden. En dan te denken dat de investeerders de kat uit de boom zullen kijken. Vergeet het laatste incident niet, het misbruik maken van een diplomatiekepaspoort, voor grensoverschrijdende internationale criminele activiteiten, door een ” lid” van de regering, want heb nooit op een andere geldige manier dan van het ministerie van BuZa, dit belangrijke internationalestaatsdocument.


  Maak melding

 28. ja Henk ik stem NDP en heb daar mn reden voor en ik drink nog snuif niet jij zeker wel vandaar het geouwehoer van jou en Koos altijd met SU bananen republiek en wat stem jij dan daar jullie su altijd maar lopen te beledigen wat heeft SU jullie misdaan niks in su is goed wel laat su dan met rust gaat toch goed waar jij leeft wel wees blij


  Maak melding

 29. Ik heb op dit forum herhaardelijk gewaarschuwd om niet in te gaan op de stommiteiten van Paranam en de paarse bende. Laat iemand Paranam eens bij de arm pakken om met hem een eindje mee te lopen naar een Cambio in Paramaribo om $$$ te kopen om te bevestigen/ontkennen wat Hoefdraad en Wijnerman beweren. Twee leugenaars overigens met een fors salaris, want de cambios verkopen geen $$$. Bye the way, laten Paranam en zijn NDP Groep een grote mond opzetten tegen de directeur van DSB. Heeft hij niet gewaarschuwd tegen de hoge overheidsuitgaven? Hij is echt geen fronter hoor? Finally Paranam, stuur Kanhai naar Manhatten, New York om de rechter in de zaak van Dino te wraken! Ha ha!


  Maak melding

 30. In tijd heeft Suriname 3 jaar stil gestaan. De Economische ontwikkeling is Suriname jammer genoeg bijna 30 jaar terug gegaan. Het kan verkeren. Maar dan is het ook het resultaat van de keuze van de meerderheid van het Surinaamse volk. Dus eigen schuld dikke bult. Of beter gezegd eigen schuld lege kas.
  Nu maakt de regering al weken duidelijk dat “neks no fout” of “andere groepringen proberen bewust paniek onder het volk te zaaien” of de Min van Fin doet de uitspraak “de overheid betaald alle facturen binnen 2 weken. Als dit niet het geval is meestal de oorzaak dat de facturen\declaraties niet compleet zijn”.
  Deze regering heeft het haar gewoonte gemaakt dat zaken die goed (lijken) te gaan het resultaat is van hun handelen en zaken die niet goed gaan is weer de schuld van anderen. Het is maar gezegd en aan u om zelf te oordelen.
  Maar als dit debacle wat zich nu schijnt te ontvouwen de schuld is van anderen en de overheid is hiervan op de hoogte, waarom heeft ze dan niet ingegrepen? Of is het dat dit mensen\groepen zin die gelieerd zijn aan de regering?
  Waarom heeft de Governer vd CBvS dit niet zien aankomen en geïntervenieerd? Hij is toch als Governer onafhankelijk (althans dat hoort deze te zijn)? Heeft niemand een reden gehad om te twijfelen aan de deskundigheid, ervaring, Monetaire kennis en gedrevenheid van dit figuur? Heeft hij door het huwen van de dochter van de Dance Pres de schijn tegen zich? Denkt iemand in het land dat deze nu nog tegen de Dictator uit Suriname gaat durven op te treden?
  Suriname ontbeerd ONAFHANKELIJKE instituten welke de overheid kunnen en mogen aansturen gevraagd en ongevraagd. Als deze er al zijn in Suriname zijn deze zo politiek gekleurd dat je ze eigenlijk kon opheffen want door de politieke kleur schieten ze hun doel helemaal voorbij, hebben ze hun legitimiteit verloren en zijn ze verworden tot niet meer dan clubjes waar mensen worden geparkeerd als dank voor loyaliteit.
  Er is geen instituut op dit moment in Suriname die deze regering ter verantwoording kan roepen. Nou eigenlijk is deze er wel (DNA), maar de Regering laat hen gewoon links liggen. Op dit moment is de DNA niet meer dan een clubje die voor de Baas zo nu en dan een wetje erdoorheen moet jagen. Voor de rest moeten de Megacombinatie stemkoeien zich koste houden en niet te veel “djoegoe djoegoe” maken. Als dank hiervoor krijgen ze een lekker centje erbij, mogen zo af en toe een buitenlandse reis maken, krijgen een lekkers (domeingrond) via de staat . Iedereen blij.
  Ik kan niet anders dan verdrietig worden, dat dit land jaren achter elkaar zich voor de gek laat houden door allerlei opportunisten welke er alleen maar op uit zijn om aan de macht te komen. Dan snel hun zakken vullenen wegwezen als de zakken goed gevuld zijn. En zo gaat het al jaren in dit land. De ene pikt meer dan de andere, maar ze maken zich er allemaal schuldig aan.
  Wat is de oplossing? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Iedere Surinamer die gekozen wordt raakt besmet door het pik en roof virus. De algemene mentaliteit en moraal van de Surinamer lijkt te zijn gedaald tot een diepte punt.
  Mooi recent voorbeeld is voor mij de toelatingsexamens voor de opleiding tot douaneambtenaar. Waar normaal circa 50% doorgaat was het nu 18%. Welke oplossing heeft men verkozen, van alle die er mogelijk waren. De simpelste, namelijk: criteria naar omlaag en weer corrigeren. En zie hoera, nu hebben we wel circa 50%. En zo lossen we over het algemeen problemen op in Suriname. WE LOSSEN ZE DUS NIET OP.


  Maak melding

 31. Intussen is dino delano bouterse inmate 92082-054, 40-white-M opgesloten in metropolitan correctional center in manhattan. Ja mensen desi heeft een witte zoon. Ik weet niet of hij zo bleek was toen hij werd opgepakt. Nu worden schaarse valuta overgemaakt voor zijn advocaten in new york. Dus gaat de schaarste nog groter worden.


  Maak melding

 32. Ha Ha Ha! Nee hoor, de economische problemen worden volgens een TOP adviseur van de regering veroorzaakt door een terrostengroep met de naam Twitter en Social Media. Ha Ha Ha.


  Maak melding

 33. Gek genoeg heb ik geen medelijden met het ze…het gaat weer een paar jaar duren voor dat er weer rust en stabiliteit is in Su, dus ook geen ontwikkeling…wie pakt dat op?

  Ba soekoe ba fini ba tjari…


  Maak melding

 34. Het zijn Afrikaanse toestanden, gewetenloos, narcistisch en vooral emotioneel.

  Het volk moet ingelicht worden, je moet ze in makkelijke taal uitleggen wat er gaande is in Suriname.

  En zet vervolgens deze president af die maar niet zelf wil vertrekken.

  Bouterse, houdt het eer aan jezelf. Stap op en dring je presidentschap niet op aan de Surinamers.

  Jij en zoonlief zet Suriname en de Surinamers all over the world voor paal ( je weet wel welke paal)


  Maak melding

 35. In SU begrijpen ze nog steeds niet wanneer overheidsdiensten in dollars betaald willen worden dit ten koste gaat van de eigen munt. Immers je moet de SRD wisselen voor USD om je vliegticket of internetabonnement te betalen. Zo simpel werkt het.


  Maak melding

 36. tijdens vene regeer periode is er besloten om het financiele mannagment op NL administratie en praktijk uitvoer te handhaven zodat alle gelden onder het NL gezacht zouden vallen waarvan een klein percentache aan suriname.
  nu moet wel voorzichtig gekeken worden om die financiele managment humaner in te stellen en ook uit voeren door bekwame mensen met verstand van finacieele ontwikkelings zaken inland en buitenland.
  het hoef niet zo te zijn dat buitenlandse gelden belangrijk of de waarde van onze gelden moeten bepalen,het gaat erom wat jij met jou geld in eigenland doet,wat voor eigen producten,hoe is het economish,het sociaal waarde,educatie enz,men moet zorgen dat onze handelingen positief gericht zijn om ook in praktijk uit te voeren.
  wat mij ook opgevallen is,dat,het oude regering een grote puinhoop van het land en ook administratie en bevolking gemaakt heeft.


  Maak melding

 37. sinds de arrestie van zoon hoor je vrij weinig van de vader des vaderlands..

  het gebrul is afgenomen..

  ik hoop niet dat hij kiespijn heeft in zijn hoofd..en oor-pijn tussen zijn benen..

  het zijn de vijanden die zijn zoon hebben meegenomen naar new-york..

  ik ga ze ,,,contant betalen,,, en het klein geld mogen ze houden ook,laat de amerikanen dit niet horen vader desié..

  anders komen ze je rechts streeks halen op leonsberg,zit rustig op die stoel..


  Maak melding

 38. Marcel, Tigri sabi pe ai krasi ing go.
  Hij gaat die Amerikanen niet zeggen dat hij ze wil uitbetalen in cash anders komen ze het zelf halen en die gasten wil hij niet op bezoek. LOL.
  Om maar daarover even te spreken. Die amerikanen zijn bezig al hun bezittigen te tracen. Waar ze hun hand aan kunnen leggen gaan ze confisceren van zowel Dino als van allemaal die met hem in de boot zitten. Dus als ze nu bezig zijn het geld te wassen pakken ze die wasmachines ook op.
  Hebben jullie weer opgemerkt hoe desi zoals gebruikelijk geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor de daden van zijn zoon. Die is natuurlijk nu spierwit gezien de opgave van zijn ras als WHITE.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.