Bevolking Suriname groeit één procent per jaar

57

PARAMARIBO, 7 sep – De bevolking van Suriname groeit met iets meer dan één procent per jaar. Dit meldt het Algemeen Bureau voor de Statistiek, ABS, in het rapport over de laatste census. Het land telt ruim vijfhonderd en veertigduizend inwoners. Dat is ruim acht en veertig duizend zielen meer dan tijdens de voorlaatste telling in 2004.

Overall is dat een toename van bijna tien procent. Marrons vormen de snelst groeiende bevolkingsgroep. In bijna tien jaar tijd is een groei geregistreerd van ruim zestig procent. Het aantal marrons zit rond de honderd en achttien duizend. ABS-directeur Iwan Sno schrijft dit aan een toenemend zelfbewustzijn toe. Marrons schamen zich steeds minder om hun identiteit kenbaar te maken. De grootste bevolkingsgroep vormen nog steeds de Hindostanen.

De groep telt ruim honderd en vijf en tachtig duizend zielen. Creolen komen op ongeveer vijf en tachtig duizend. De urbanisatie is het grootst in Wanica, waar een bevolkingsgroei is genoteerd van ruim vijf n dertig procent. In 2004 woonden ruim vijf en tachtig duizend personen in dit district en nu ruim honderd en achttien duizend. In Paramaribo blijft het dichtst bevolkte district met ruim tweehonderd en veertig duizend inwoners.


57 REACTIES

 1. Worden er meer mensen geboren, of wordt er gewoon meer geregistreerd?

  En komt de aanwas door fuckie-fuckie, of door imigratie?

  Dan nog, het hele archief is een paar jaar geleden dankzij Bouta Baas in de fik gestoken, dus echt een peil-datum / -window hebben we niet…


  Maak melding

 2. Dat de bevolkingsgroei toen neemt is niet het probleem, hoe voedt je hen wanneer je geen toekomstvisie hebt. Want regeren is vooruitkijken, allen bij deze “lijders” merk je dat niet. Met een regering waar het gonst van de criminele veroordeelden, en zeer laaggeletterden die het voor het zeggen hebben. En met deze regering is het ondenkbaar met hun rudimentair ontwikkelt kader. Men houdt het stemvee alleen maar bezig met misleidende informatie, precies wat zij horen willen, en daar wordt gretig en dankbaar (misbruik) van gemaakt. De regering is bankroet failliet, maar willen het veld niet ruimen, en daarom ook wordt er veel meer uitgegeven dan verdient. Een te grote broek aan doen en het niet zelf kunnen ophouden. Dat is wat duidelijk merkbaar is, en het is manifest.


  Maak melding

 3. Hoe meet je de groei:
  1. aantal geboorten + immigratie
  2. aantal geboorten + immigratie – aantal doden
  3. aantal geboorten + immigratie – aantal natuurlijke doden – vermoorde personen.
  4. aantal geboorten + immigratie + genaturaliseerde Chinezen, Brazilianen, Guyanezen, Haitianen – doden(natuurlijke en onnatuurtlijke)
  Domme vraag, maar ik wil het wel weten.


  Maak melding

 4. Dat de ABS nu komt met de resultaten van de survey heeft te maken met de grote toestroom van Haitianen die op de NDP moeten stemmen.
  Alsof er niet genoeg djoeka’s zijn om fatsoenlijke mensen te terroriseren.


  Maak melding

 5. In China groeien ze met 6% per jaar, terwijl de lengte van de tollie daar de 10cm nog niet eens haalt…

  Kan je nagaan hoe lui de gemiddelde Surinaamse neger is met die schale 1% groei per jaar :p


  Maak melding

 6. De volgende telling moet zijn,..hoeveel gezinnen hebben geen vader,…ik weet er alles van, opgegroeid zonder vader uit een gezin met 6 kinderen, en toch zijn wel allemaal goed gekomen met dank aan mijn moeder,..mi mama yu na mi sribi krosie!Danki!


  Maak melding

 7. ——————————————————-
  SURINAMERS VOGELVRIJ, BLUNDER PRESIDENT DESI BOUTERSE
  ——————————————————-

  De Amerikanen en de internationale gemeenschap hebben gesmuld van het paniekvoetbal van de Surinaamse politieke leiders. Maar ook de oppositie heeft geblunderd door de verschillende postulaten van hun opinieleiders die kant nog wal raakten. De Amerikanen hebben de politieke oppositie in Suriname aan het werk gezet. Moeten de Amerikanen met een paplepel ook nog de oppositie komen voeren wat te doen nu? Slapen wij in Suriname? Onze nationale eer is geschaad en ook de naam van de Amerika’s is geschaad door het buitenlandbeleid van de president. De Amerikanen zijn boos op de internationale fratsen van deze president, de zwakste schakel in de Amerika’s.

  De oppositie moet zo snel mogelijk met een gezamenlijke verklaring komen waarin het onmiddellijke aftreden van de president geëist wordt. Bepaalde regeringspartijen die door de president buiten spel gezet zijn kunnen de brede nationale oppositie juist nu direct steunen. Het is nu de beurt aan het volk om de president te reshuffelen, omdat hij in meerdere opzichten gefaald heeft en wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden en juist nu voor het vuur van het buitenlandse gevecht dat Suriname nu moet leveren rondom de kwestie Dino Bouterse.

  Door te raaskallen (copyright prof. Walther Donner) over UNASUR, een perfecte timing van een actie die hij –de president zelf -ook zou kunnen hebben bedacht, en de aanhouding als een aanval op de president en dus op de bevriende natie Suriname te omschrijven, heeft de president zelf van deze kwestie een internationale politieke zaak gemaakt. Amerika valt Suriname aan. Waarom zou de USA de UNASUR conferentie willen verhinderen? De president weet dus iets wat wij niet weten.

  De complottheorie van stal halen ten opzichte van een bevriende natie is bij de Amerikanen uiterst verdacht overgekomen, de navenante reactie – het afstand nemen van een eigen staatsburger- van de president op zijn zoon verbijsterde iedereen in het buitenland. De verklaringen van Sonny Hira een ervaren diplomaat op een gerenommeerd tv-station waren olie op het vuur. Op het internet vroeg iemand mij als ik misschien iets wist wat de gemeenschap niet wist en ik antwoordde niet ontkennend.”

  ——————————————————-

  Volledig artikel : http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/19087


  Maak melding

 8. Aan de bevolkingsgroepen met een achterstand, is er werk aan de winkel. De groei hebben we te danken aan papa Desi: “Kinderbijslag opo, wo meki pikin now”. Dino heeft er niet lang over nagedacht, direct het advies opgevolgd. Mi bala mati, mek’e pikin na noti ye’e, seeka ju pikin da j’a wan gang sama.


  Maak melding

 9. Marronbevolking met 62% gegroeid
  Saturday 7 September

  De Marrongroep is de snelst groeiende groep in Suriname. In 8 jaar tijd is deze groep toegenomen met 62%. Dit bleek bij de presentatie van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) over de definitieve resultaten van de achtste Volks- en Woningtelling in Suriname. Directeur van het ABS verklaart deze toename in de vruchtbaarheid van deze groep.

  Was het vroeger ook zo dat de marrons niet echt meewerkten aan de census, is daar verandering in gekomen. Ook komen meer marrons eerlijk uit voor hun etniciteit. Sno had niet zo een grote groei verwacht en was zeer verrast.


  Maak melding

 10. Met dit tempo van bevolkingsaanwas zal Suriname nimmer en nooit een rol van betekenis kunnen hebben in de regio of in de gehele wereld.

  Daarom pleit ondergetekende M Fleur voor de import van jaarlijks 500 a 1000 vluchtelingen (op drift)uit Sirie, Afghanistan en Irak.
  Faciliteer deze mensen en hun kinderen in diverse gebieden in Suriname en laat hen integreren.
  Na enkele jaren zal je merken dat deze mensen eveneens Surinamers zijn geworden en ook een zekere economische betekenis zullen hebben voor ons land.

  Ergo, ik ben voorstander voor import van mensen met kennis en know how (op drift)die hun kinderen een stabiele toekomst willen geven.


  Maak melding

 11. @Bakra Basi, citeer Don Walther Donner aub & absoluut niet want deze man is misschien wel een goede geschiedschrijver maar weet je ook dat hij in het verleden een grote fraudeur is geweest met loterijen in Suriname en Curacao ?
  En dit is echt gebeurd want ik kan nu namen noemen van oud rechercheurs die hem toen hadden opgepakt !

  Mensen, ken jou geschiedenis en lees niet alleen het gelul van Ray, GMAP, Henkie, etc etc.

  If you don’t know you past you won’t know your future !


  Maak melding

 12. De spectaculaire groei van de Marrons heeft een politiek doel. Als je de groei extrapoleert naar 2025 (vanaf de onafhankelijkheid in 1975 tot 2050 een periode van 75 jaar), dan zal de groei het 10-voudige zijn.

  In 1975 waren de Marrons slechts 20.000 zielen groot. In 1993 zijn dat er al 118.000 en in 2050 is de verwachting 200.000 . Als deze mate van groei doorzet, dan worden ze over pakweg 37 jaar de grootste bevolkingsgroep van Suriname.

  Politiek kun je nu al niet om ze heen en als grootste bevolkingsgroep zullen ze het land gaan domineren. Maar of het zover komt is nog maar de vraag. Gezien de politieke onstabiliteit van het land zullen de Hindoestanen de keuze maken voor een eigen staat. Per slot van rekening is India een machtig land en die zullen een aparte status van de Hindoestanen zeker verwelkomen.

  De Creolen, de Javanen en Chinezen zullen dan tot elkaar zijn veroordeeld.

  En dan de Marrons: die stichten hun eigen staat met als hoofdstad Albina binnen de grenzen van de districten Marowijne en Brokopondo.

  Ja, de gestage toename van de Marrons zal de geografische indeling van de huidige staat Suriname in de komende 35 jaar danig gaan veranderen.

  Zo dom zijn de djoeka’s dus toch niet !


  Maak melding

 13. Zaterdag 7 september 2013 om 19:24 uur, door Leonard

  “”Alsof er niet genoeg djoeka’s zijn om fatsoenlijke mensen te terroriseren.””

  Nog een racist.

  Ik heb zelden mensen harder zien werken dan de Haitianen in Suriname. Degenen die in Suriname wonen zijn arm, maar zeer beschaafd. Het is een genot om te zien hoe ze hun kinderen opvoeden. Er is orde, fatsoen en discipline.

  We kunnen nog veel van ze leren.

  Ik hoop niet dat RAY dit bericht ziet.

  Blijkt dat de djoeka’s nog grotere dniniepies zijn dan de koelies.

  Straks zijn er meer djoeka’s dan koelies. RAY krijgt een hartaanval. 😉 😉 .

  Dat gaan me een aantal mix-babies worden. Roetzwart met halfkroes haar. RAY, zie je het al voor je? Hoe ga je het stoppen? Vertel me?

  Ze gaan bhaitak ghana en chautal rappen. WOOOIIIII!!!

  WAHAHAAAAAAAAAAA!


  Maak melding

 14. Vergis me. Twee racisten, was michael even vergeten. Die hoopt dat de hindostanen een eigen land vormen met hulp van India. Als dat ooit zal gebeuren, zal dat niet zijn met behulp van India. India doet niet mee aan imperialisme, vroeger niet en nu ook niet. Het is tegen hun filosofie.

  Michael wil een aparte staat, want hij vindt het een vernedering om te wonen in een land waar te veel mensen kroes haar hebben.


  Maak melding

 15. @ midete

  Je vergist je behoorlijk Midete. Mijn favoriete vrouw is nog altijd een mooie Creoolse en ook met kroes haar. Mijn Surinaamse vrienden en vriendinnen hebben overwegend Creoolse roots.

  En om je een klap voor je kop te geven: mijn familie is een echte Surinaamse mix, dus neem je woorden maar weer terug !

  Ik ben verre van racist, wel een realist !

  Shame on you !


  Maak melding

 16. 08 sept.2013

  Een groei van 60% in tien jaar tijd onder de Marrons lijkt Srika onwaarschijnlijk.Ruw genomen is de verdubbelingstijd van deze groep dan 18 jaar.Ook hier heeft Srika zijn twijfels. Want de verdubbelingstijd is exponentieel (ruw genomen)72: groeipercentage van de natuurlijke groei.

  Hoe hoog ligt de vruchtbaarheid bij deze marron vrouwen en hoe jong krijgen zij dan hun eerste kind. Het lijkt dan alsof bij de Marrons kinderen dan kinderen moeten baren.

  Micheal, misschien weet jij het fijne van.

  Vergeet de minpunten niet.
  Srika


  Maak melding

 17. Marrons vormen de snelst groeiende bevolkingsgroep. In bijna tien jaar tijd is een groei geregistreerd van ruim zestig procent. Het aantal marrons zit rond de honderd en achttien duizend…. De grootste bevolkingsgroep vormen nog steeds de Hindostanen.

  De groep telt ruim honderd en vijf en tachtig duizend zielen. Creolen komen op ongeveer vijf en tachtig duizend.

  xxxxxxxxxxxxxxxxx

  Foute interpretatie van de cijfers!!!

  De GROOTSTE bevolkingsgroep is de Afrikaans Surinaamse bevolkingsgroep. 118.000 marrons + 85.000 creolen = 203.000 personen!!!

  Onze voorouders zijn op de zelfde schuiten naar Suriname vervoerd. Het feit dat velen ons de jungle introkken om daar in vrijheid te leven maakt ons nog niet tot verschillende mensen. De familiebanden lopen dan ook dwars door beide subgroepen.

  Wij moeten ons niet meer kunstmatig laten scheiden met als enig doel overheersing van de beide groepen.

  Leve de Afrikaanse Surinamer!!!


  Maak melding

 18. @Midete

  Mijn God ,we hopen dat de verhoudingen tussen de geboren marrons meisjes en jongens in evenwicht blijven,worden er bv 1000 marron maandelijks geboren dan hoop ik dat er gelijk ook 1000 marron meisjes geboren worden!!
  Dinootje heet 14 geproduceerd,hopenlijk is het 7 om 7!!

  Pssst

  Heb altijd geweten dat de djoekas graag een hindostaan zou willen zijn !!En bovendien willen ze ten koste van alles een hindostaanse vrouw hebben!!
  Gewoonlijk haten ze de hindostanen maar ze worden altijd verliefd op een hindostaan. Zo erg ook dat Scrappy een liedje heeft gemaakt die vogens hem en de creolen en de overige djoeka’s hit no 1 is!!!

  Hallo deze’hit’ heeft Scrappy te danken aan de hindostanen middels het verdraaien van traditionele feiten binnen het hindostaanse gemeenschap!!!

  Hahahaaaaaaaa….zou hij zingen over een liefdes relatie tussen een djoeka jongen en een djoeka meisje zou toch geen enkele djoeka of creool ernaar luisteren want het zou zo BORING klinken!!!

  De djoeka’s they LOVE TO HATE THE HINDU’S!!!
  Hahahahahaaaaaaa…whahahahaaaaaaa


  Maak melding

 19. Zonder twijfel zal de staat Suriname oftewel de belastingbetaler moeten zorgen voor de nakomelingen van deze marrons en haitianen.
  En omdat ze misleid zijn geworden door hun politieke leiders zullen ze moeten stelen om te overleven.


  Maak melding

 20. Million Pleur,
  Zaterdag 7 september 2013 om 22:36 uur

  “Stabiele toekomst in Su”
  Wat doe je dan nog op 16 hoog in Amsterdam Zuid-Oost?
  Ga terug naar Su en neem de honeurs waar van Dino om het land aan een beter bevolkingsaanwas te helpen.

  Ik heb het je al eerder gezegd Million Pleur; Yu ede-se n’e wroko bun.


  Maak melding

 21. Milton Fleur, bevolkingsaantallen zeggen geen ene moer. Het gaat erom wat je voor je land kunt betekenen. Kan je met grote zekerheid zeggen dat de coupe en binnenlandse oorlog tot ware exodus van hoog opgeleiden heeft geleid. Mensen met papieren die vertrokken zijn naar de Verenigde Staten of Nederland. Het huidige Suriname bestaat voornamelijk uit laag opgeleiden. En dat zie je terug in alle lagen van de samenleving. Suriname had een paradijs kunnen zijn.

  PS aan ieder, laten we a.u.b. de discussie hier netjes houden en raciale kwestie van maken. Ben je hindoe, creeol of javaan etc etc… wij zijn allemaal Surinamers. Het is pijnlijk om te moeten constateren anno 2013 dat wij elkaar hier racistisch bejegen. Roep iedereen op per direct om hiermee te stoppen. Bij voorbaat dank ! 🙂


  Maak melding

 22. Dat de marrons straks de grootste groep wordt is geen probleem, als sommige gewoontes maar veranderen. Het moet niet zo zijn dat de grootste groep van de honger gaat stelen… Werkgelegenheid, leerplicht, verplicht een vak leren is eerste prioriteit om armoede te bestrijden.

  Kinderen maken is makkelijk, verantwoordelijkheid ervoor dragen is zeer moeilijk. Ik had ook 20 kinderen kunnen maken maar heb dat niet gedaan vond dat ethisch niet verantwoord.

  Suriname heeft kennis immigratie nodig om het huidige volk tot een hoger nivo te tillen. Maar door de corruptie en criminaliteit verdwijnen er juist veel intellectuelen naar andere landen. Prioriteit van regeerders is eigen zakken zoveel mogelijk vullen i.p.v. eventuele komende armoede te bestrijden.


  Maak melding

 23. De groep laag opgeleide en ongeschoolde Surinamers wordt volgens de laatste tellingen steeds groter. Dit is Paarse Stemvee want met broodje pom en Parbo en gratis feestjes te lijmen……


  Maak melding

 24. Milton Fleur: “Daarom pleit ondergetekende M Fleur voor de import van jaarlijks 500 a 1000 vluchtelingen (op drift)uit Sirie, Afghanistan en Irak”

  Nu weet ik zeker dat je knettergek bent……

  Kansloze analfabeten importeren uit moslimlanden…


  Maak melding

 25. En voor wie het nog niet weet. De marrons zijn al de baas in Suriname. Samen met de creolen, eigenlijk geen ander volk, vormen ze de meerderheid. En dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.


  Maak melding

 26. 09 sept. 2013

  Wij bespreken hier de winst tussen geboorte, dood en migratie.Daar dit forum, zeker de forumhouder, geen interesse toont in het verlies van een van Suriname grootste sporthelden, vraagt Srika hiervoor even de aandacht.

  Overleden is de judoka Ricardo Elmont,meervoudig Surinaams kampioen en vader van de twee top judoka’s (wereldkampioen en zilver wereldkampioen) hier in Nederland. Ricardo Elmont was zonder twijfel de beste judoka die Suriname zelf heeft voortgebracht.

  Aan de familie van Ricardo Elmont, Suriname en Surineds sterkte toegewenst met dit verlies.
  Srika


  Maak melding

 27. Ingezonden stuk op Starnieuws:

  Over de enorme groei van de groep Marrons…

  In die samenleving was bekend dat de gemiddelde bosneger faliekant tegen abortus of kinderbeperking is. Het is zelf zo dat wanneer een man geen kinderen kan verwekken, hij door de familie van de vrouw wordt verweten van onvruchtbaarheid. In het verleden werd er in bepaalde familie alles aan gedaan om zo een relatie kapot te maken. Verder is het tot nu toe een feit dat vele bosnegermannen meerdere vrouwen op na houden en daardoor veel kinderen verwekken. Een leeftijdgenoot van mij heeft op dit moment 34 kinderen verwekt bij vijf vrouwen. Een bekende politieke leider heeft mij gezegd dat hij meer dan zestig kinderen heeft verwekt bij enkele vrouwen.

  Kennelijk heeft Dino Bouterse op dit vlak veel geleerd van de bosneger en heeft al op veertigjarige leeftijd dertien kinderen verwekt bij diverse vrouwen.
  Ik weet dat veel bosnegermannen kinderen verwekt hebben bij andere rassen.


  Maak melding

 28. 09 sept.2013

  Srika citeert:
  ‘Bevolking Suriname groeit één procent per jaar.’

  Wat houdt dit in voor de demografie in Suriname en de strategische ontwikkeling in Suriname?

  Het zal te lang duren voordat de bevolking van Suriname zich verdubbeld heeft. Om zelf eigen sociale en economische ontwikkeling redelijk goed op gang te brengen en het ook te kunnen dragen, is een bevolkingsaantal van ruim 1 miljoen inwoners nodig. Suriname groeit te traag om dit ook te bereiken en zal dus sociaal en economisch internationaal steeds achter blijven.

  Zijn er mogelijkheden voor het versnellen van de bevolkingsgroei? Srika denkt van wel, maar Suriname moet het geld daarvoor wel hebben. Het wordt een dure zaak.

  1.Consequente regeerbeleid van alle toekomstige regeringen om het geboortecijfer te doen toenemen. Stimuli, bijv. per kind extra kinderbijslag, gratis medische kosten,gratis kinderopvang, garantie op school, goede woning, zouden hiervoor de prikkels moeten geven.

  2. Gerichte immigratie van jonge en specifiek redelijk opgeleide mannen en vrouwen, bijv. die het in hun eigen land moeilijk hebben, naar Suriname toe.Denk hierbij ook aan de asielzoekers die al jaren in Nederland wonen, ze spreken dus al wat Nederlands(een voordeel), maar door Nederland nu worden uitgezet.

  3.Goede sociale en medische zorg voor geheel Suriname.

  Echter kosten al deze mogelijkheden veel geld. Deze en toekomstige regeringen in Suriname zullen, gezien door de ogen van Srika, financieel gezien hieraan niet kunnen voldoen.

  Dus zal Suriname voorlopig zo door moeten modderen. Dat is de demografische realiteit. Suriname is zeer rijk aan grondstoffen, maar heeft geen grote bevolking om zichzelf ook echt rijk te maken. Dat is volgens Srika het grootste probleem van Suriname.

  Vergeten jullie mijn minpunten niet!!!
  Srika


  Maak melding

 29. Zondag 8 september 2013 om 13:57 uur, door Henk Molenaar
  Marronbabwe…….

  Problemen ermee Gekke henkie??

  Je weet wat je moet doen; pak je biezen en verdwijn of anders de f..s


  Maak melding

 30. Zondag 8 september 2013 om 14:56 uur, door Henk Molenaar
  Ingezonden stuk op Starnieuws:

  Over de enorme groei van de groep Marrons…

  In die samenleving was bekend dat de gemiddelde bosneger faliekant tegen abortus of kinderbeperking is. Het is zelf zo dat wanneer een man geen kinderen kan verwekken, hij door de familie van de vrouw wordt verweten van onvruchtbaarheid. In het verleden werd er in bepaalde familie alles aan gedaan om zo een relatie kapot te maken. Verder is het tot nu toe een feit dat vele bosnegermannen meerdere vrouwen op na houden en daardoor veel kinderen verwekken. Een leeftijdgenoot van mij heeft op dit moment 34 kinderen verwekt bij vijf vrouwen. Een bekende politieke leider heeft mij gezegd dat hij meer dan zestig kinderen heeft verwekt bij enkele vrouwen.

  Kennelijk heeft Dino Bouterse op dit vlak veel geleerd van de bosneger en heeft al op veertigjarige leeftijd dertien kinderen verwekt bij diverse vrouwen.
  Ik weet dat veel bosnegermannen kinderen verwekt hebben bij andere rassen.
  ——————————-

  De Afrikaanse bevolking zal volgens VN statistieken in het jaar 2040 India en China achter zich laten wat betreft bevolkingsgroei en zal de GROOTSTE bevolking ter wereld zijn.
  Het gebeuren in Su is helemaal in lijn met wat er op wereld nivo aan de gang is.

  Viva Afrika!!
  Viva Suriname!!

  En zoals jullie weten heeft de Afrikaanse bevolking waar ook ter wereld geen moeite met het samenleven met andere bevolkingsgroepen en sluit NIEMAND UIT, ook niet in gezinsverband!


  Maak melding

 31. Abaisa
  Zondag 8 september 2013 om 13:57 uur, door Henk Molenaar
  Marronbabwe…….

  Problemen ermee Gekke henkie??

  Je weet wat je moet doen; pak je biezen en verdwijn of anders de f..s

  Ik heb er geen problemen.

  Het is goed voor de werkgelegenheid.

  Er zullen gevangenissen en opvanghuizen voor in de steek gelaten kinderen worden bijgebouwd…

  Snap je hem?


  Maak melding

 32. @Abaisa

  Kinderen verwekken als een broedmachine is geen kunst ,ze verzorgen is een hele kunst!
  Plato heeft tien en wie verzorgen ze allemaal,ja wij de belasting betalers van Suriname.
  Hopenlijk heeft Dinootje veel drugsmoney voor zijn kroots achtergelaten,hijzelf zal goed verzorgd worden in een amerikaanse gevangenis!


  Maak melding

 33. ROEKELOOS,hopeloos die MARRONS die kinderen verwekken en voor de rest bekijkt maar!!!JAMMER Ik denk binnen de marrons,een grotendeels onwetenheid bestaat. Een kind is een geschenk van GOD.Verder hoef men niks te gaan zoeken of verzinnen.


  Maak melding

 34. Zondag 8 september 2013 om 16:37 uur, door Leonard
  Als ik Abaisa mag geloven dan in het einde van de wereld in zicht.
  Gelukkig weet de natuur zichzelf te handhaven vb. AIDS in Afrika.
  —————————————-

  Inderdaad het einde van jou nep wereld is inzicht ja, maak je borst maar nat!!

  Gecreëerde oorlogen en ziektes, noch exploitatie en onderdrukking hebben deze opmars kunnen tegenhouden. Kijk maar goed om je heen daar in Su, als je tenminste daar woont.

  Africa was Always First!!!


  Maak melding

 35. Zondag 8 september 2013 om 16:20 uur, door Ray
  @Abaisa

  Kinderen verwekken als een broedmachine is geen kunst ,ze verzorgen is een hele kunst!
  Plato heeft tien en wie verzorgen ze allemaal,ja wij de belasting betalers van Suriname…….
  ————————————-

  In Africa zeggen we “Alé Bhamza!!!”


  Maak melding

 36. Abaisa: je bent zo’n typisch voorbeeld van een ongeschoolde Marron met een grote bek, die er trots op is als hij 5 tienermeisjes zwanger maakt.


  Maak melding

 37. Zondag 8 september 2013 om 19:48 uur, door Henk Molenaar
  Abaisa: je bent zo’n typisch voorbeeld van een ongeschoolde Marron met een grote bek,…….

  @Gekke henkie,
  Alles liever dan het prototype van een ongeletterde en ongeciviliseerde boer uit de achterhoek zoals jij!!


  Maak melding

 38. Abaisa:Waarrom moet ik jaloers worden om iets?Ik geloof dat het goede overwint,hoe hard het kwaad ook toeslaat als iemand geneigd is tot het plegen van gewetenlose misdaden vind ik wel aaltijd een motivatie en rechtvaardiging.De beschaving moet beschermd worden door mensen die hun verstand gebruiken.Opvoeding,onderwijs en plaats van je afkomst de tijd omstandigheden waarin je bent opgegroeid- EN DAT VORMT JE TOT WIE JE BENT!!!Juist als er waanzinnige mensen zijn die geinspireerd worden door JALOESSIE-HAAT-ANGST beschaafde mensen zich onderscheiden door hun liefde en moed en je bent ook een geschenk van GOD.THATS IT….


  Maak melding

 39. @Paagal, je hebt groot gelijk.

  @Abaisa, ik heb dat stukje ook gelezen en daarom denk ik ook dat het een probleem zal opleveren als Brunswijk zou winnen. Men neemt het niet nauw met de verantwoordelijkheid om de kinderen goed op te voeden. Zie maar, onderzoek heeft uitgewezen dat de grootste groep criminelen als het gaat om roven, moorden uit de marrongroep komt. Dit vind ik heel erg jammer.


  Maak melding

 40. Nou Brunsie maakt geen grappen hoor,als Dino nu 14 kinderen
  heeft,dan zal Brunsie in de buurt van 60 nakomelingen in het binnenland hebben.Logisch toch,je hoort al groeiende
  bevolking bij de marrons.Brunsie wil Sranang als zimbabwe
  hebben.Je moet toch een Zuidamerikaanse Mugabe hebben.
  Ai mi Gado san ai pasa nanga sranang kondre.Aan de andere
  kant is die Pae Somo ook bezig een zuidamerikaanse Java te
  goochelen.Ai sweetie Sranang a people au cre zonder tranen.Ai Bigi soema tapsei,heppie deng Sranang people.


  Maak melding

 41. 08 sept.2013

  Velen hier op dit forum begrijpen niets van demografie en hoe resultaten daarvan geïnterpreteerd moeten worden.

  Henk Molenaar en zijn cabalen vallen hieronder. Het direct kunnen doorzien van een rariteit in de exponentiële groei bij de Marrons is voor hun nog een hele ontdekking. En dan durven zij nog te praten over de ontwikkeling in Suriname.
  Praat maar liever over de ontwikkeling in Nederland.

  Milton Fleur, jouw denkwijze om buitenlandse migratie te stimuleren richting Suriname is geen foute idee. Laat Henk Molenaar maar praten.Misschien is hij deels ook verantwoordelijk voor de 60% groei onder de Marrons en accepteert hij geen migratie richting Suriname.Hij vreest dan concurrentie. Ja, papa-toto ondro deng mujemi.

  Henk Molenaar, vergeet mijn minpunten niet. Doe wat extra bij!!
  Srika


  Maak melding

 42. Ingezonden stuk uit STARNIEUWS.

  Blijkbaar ben ik niet de enige die een “rastische” mening op na houd over de spectaculaire groei van de Marrons populatie !

  Quote

  Groei Bosneger populatie niet verrassend

  08 Sep, 2013

  De resultaten van de achtste volkstelling zijn bekend. De meest opvallende groei blijkt bij de etnische groep bosneger te zijn. Het aantal van deze etnische groep is maar liefst met 62% toegenomen in de periode tussen de zevende en de achtste volkstelling. De directeur van het ABS geeft als mogelijke redenen van deze significante groei aan, dat mensen uit deze etnische groep nu durven te zeggen dat zij tot die groep behoren, maar ook dat er meer kinderen geboren zijn uit deze groep.

  Ik zou mij geen reden kunnen voorstellen waarom bosnegers toen zouden hebben aangegeven dat zij tot een andere etnische groep behoren. Als zulks toch een feit is, dan vind ik dat er zich een zeer grote ontwikkeling heeft voltrokken op het vlak van bewustwording van de eigen etnisch-culturele identiteit in 8 jaren tijd. Voor mij absoluut een positieve ontwikkeling. Want voordoen als te behoren tot een andere cultuurgroep, is de grootste illusie of vergissing die een mens zich kan bedenken. Het lijkt op het verhaal van de authentieke neger die beweert dat omdat hij dezelfde mening heeft als de witte man over de slavernij, hij tot het blanke ras behoort. Onbegrijpelijk.

  Wat was al bekend in de samenleving?
  In die samenleving was bekend dat de gemiddelde bosneger faliekant tegen abortus of kinderbeperking is. Het is zelf zo dat wanneer een man geen kinderen kan verwekken, hij door de familie van de vrouw wordt verweten van onvruchtbaarheid. In het verleden werd er in bepaalde familie alles aan gedaan om zo een relatie kapot te maken. Verder is het tot nu toe een feit dat vele bosnegermannen meerdere vrouwen op na houden en daardoor veel kinderen verwekken. Een leeftijdgenoot van mij heeft op dit moment 34 kinderen verwekt bij vijf vrouwen. Een bekende politieke leider heeft mij gezegd dat hij meer dan zestig kinderen heeft verwekt bij enkele vrouwen.

  Kennelijk heeft Dino Bouterse op dit vlak veel geleerd van de bosneger en heeft al op veertigjarige leeftijd dertien kinderen verwekt bij diverse vrouwen.
  Ik weet dat veel bosnegermannen kinderen verwekt hebben bij andere rassen. Kennelijk hebben deze bosnegermannen de groei van de gemengde etnische groep positief beïnvloed. De gemengde groep kent overigens de tweede significante groei volgens het ABS.

  Geografische spreiding bosneger
  De bosnegers kunnen verdeeld worden in twee grote geografische afbakeningen namelijk :
  1. De bosnegers van de kustvlakte
  2. De bosnegers van het achterland (Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini)
  Wat velen Surinamers misschien niet weten, is dat er weinig of geen vervreemding plaatsvindt in de cultuuruiting (taal, klederdracht, overlijdensritueel etc.) tussen de groepen bosnegers zoals hierboven is aangegeven. Ik mag u als lezer vertellen dat er zeer frequent contacten bestaan tussen beide categorieën bosnegers. Het komt zeer weinig voor dat een bosneger zich totaal vervreemd van zijn of haar komaf. Dit geldt ook voor de ontwikkelde bosnegers met een middelbare school tot de universitaire opleiding. Een andere sub-indeling van de bosneger betreft de plaats van geboorte. Er zijn bosnegers die geboren zijn in het binnenland en daarna om diverse redenen geürbaniseerd zijn naar de kustvlakte. Daar tegenover staan de bosnegers die geboren en getogen zijn in de kustvlakte, maar zoals ik eerder heb gesteld haast geen verschil vertonen met de eigen cultuurgroep. Het verschil dat wel op te merken valt, heeft te maken met de graad van ontwikkeling op cognitief vlak en de wijze hoe het acculturatieproces van invloed is geweest op de individuele bosneger. Er kunnen/zullen als gevolg hiervan benaderingsverschillen over diverse onderwerpen binnen de etnische groep bosneger ontstaan. Dit is logisch.

  De groep die geboren en getogen is in de kustvlakte spreekt in de regel drie talen. De moedertaal, Sranantongo en Nederlands. De moedertalen zijn het Aucaans, het Saramacaans, het Paramaccaans, het Matawai, het Kwinti en het Aluku. In vele gevallen bij een gemengd huwelijk/concubinaat, beheersen de kinderen naast het Sranangtongo en het Nederlands ook de taal van de moeder als de taal van de vader. Maar het lijkt mij goed ons te beperken tot de eerste indeling voor wat het spreken van de talen betreft.

  Het is interessant te horen hoe er gecommuniceerd wordt tussen de oma die uit het binnenland komt en het jonge kind (4-10 jaar) dat in Paramaribo geboren is. De oma praat Aucaans en het kind Nederlands. Zij verstaan elkaar wel hoor. U moet ook weten dat de ouders die geschoold zijn vanaf de geboorte van het kind Nederlands met haar/hem praten. Hij/zij hoort wel de groepstaal wanneer beide ouders communiceren of wanneer zij bezoek krijgen van of bezoek brengen aan andere familieleden of naar het dorp gaan. Een braakliggend terrein voor wetenschappers om te onderzoeken hoe de taalontwikkeling zich bij de bosneger voltrekt.

  Ik moest deze afwijking inlassen om een beter beeld te schetsten hoe de bosnegersgemeenschap op de diverse gebieden in elkaar zit. Dus moet ik pleiten voor een totale (holistische) benadering bij het bespreken van deze etnische groep.

  Wat zijn de consequenties voor de groei van een bevolkingsgroep?
  In de eerste plaats versterkt het de positie van de groep in dier voege dat er vanuit de overheid zeker rekening zal worden of moeten worden gehouden met de groep. Vooral op het gebied van positieve discriminatie zal binnen de macro, meso en microplanning meer dan ooit op structurele en fundamentele wijze aandacht besteed moeten worden aan deze groep. Het stigmatiserende beleid naar deze etnische groep toe, moet plaatsmaken voor een positief benaderend beleid. Want het betekent ook dat met de groei van een etnische groep, vooral die groep die zichtbare achterstanden vertoont in vergelijking tot overige groepen, positieve als negatieve consequenties te zien zullen zijn. Per definitie, ja dat durf ik te stellen, zullen meer intellectuelen/geschoolden voortkomen, maar ook zal het criminaliteitsvraagstuk onder deze groep stijgen. Zeker wanneer er geen beleidsmaatregelen worden getroffen om dit groeiproces met goed strategisch beleid te begeleiden. Ik heb het absoluut niet over kinderbeperkende maatregelen. Want zoals ik eerder gesteld heb zal uitgaande van de cultuurgebonden zienswijze van en over kinderen verwekken, de groei onder de etnische groep bosneger, blijven toenemen. Ik verwacht zelf dat binnen 10 jaar de bosneger de hindoestaanse groep zal terugdringen tot de tweede plaats qua populatie. Deze voorspelling deed ik reeds in 2005 in een analyse.

  De groei betekent ook dat er verplaatsing op het gebied van economische status zal plaatsvinden. Er zullen meer kapitaalkrachtige bosnegers ontstaan. Om te overleven zullen er economische activiteiten ontplooid moeten worden door deze groep. Behalve op het klein industriële vlak, zullen er pogingen ondernomen (moeten) worden om een stevigere positie te verwerven in de handel, binnen de ambtenarij, het onderwijs en ga maar zo door. De issue van landright, bekend in Suriname als grondenrechten, zal intensiever en strategisch ingezet worden om de nieuwe status van de groep te vestigen en te consolideren. Dit alles zal niet zonder slag of stoot gaan. Er zullen spanningen ontstaan tussen de gevestigde economisch sterke groepen en de opkomende grootste etnische groep over de rolverdeling binnen het economisch gebeuren.

  De politiek zal zeker als middel gebruikt worden om de eigen groepspositie te versterken. En dan heb ik het echt niet over de huidige meer op eigen privé georiënteerde politiek-economische machtsstreven van een bepaalde politieke leider en zijn achterban. Ik heb het over een weloverwogen beleid dat de positie van de bosneger op een gedegen niveau zowel in kwantiteit als in kwaliteit zal garanderen.
  Dit laatste prudent streven moet wat mij betreft geplaatst worden in het kader van het emancipatieproces dat deze etnische groep doormaakt. Het verdient uiteraard geen populistisch leiderschap, maar een weloverwogen leiderschap gebaseerd op een evidente visie en missie.

  Tenslotte wil ik accentueren dat de groei van de etnische groep bosneger niet verrassend is voor mij en vele ander Surinamers. Het is verrassend voor de groep Surinamers die zich niet in voldoende mate bezighoudt met vraagstukken/ontwikkelingen in het hele land. Het is dus sterk aangeraden dat wij als Surinamers meer van elkaar afweten.

  Bert Eersteling

  unquote

  Bron: Starnieuws


  Maak melding

 43. als er zo gesproken wordt dan denk ik dat die verdeel en heerst mentaliteit dat geen natuurlijke eigenschappen van ons is ,nog steeds, ons denken en doen bepaald,inplaats als een vrij volk denken”educatie van eigen afbraak moet verworpen worden en educatie van zelf,eigen,gerealiseerd worden(leer onze kinderen hoe zij in deze wereld staan,leer hen over hun voorouders,als jij die kennis bezit).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.