Mismanagement drijft ministeries naar financiële rand

38

PARAMARIBO, 28 aug- Mismanagement heeft ertoe geleid dat ministeries haast rood staan. De ingreep van minister Adelien Wijnerman om salarissen bij Defensie veilig te stellen, getuigt er nog het meest van. De meeste ministeries zijn door hun begroting heen. Het parlement heeft duidelijk gedraald en dat heeft uiteraard politieke gevolgen.

Financiën had al ruim een maand terug extra geld aangevraagd voor de ministeries. Dat het er niet van kwam komt door gedraal van de betreffende commissies in het parlement. Nu mag Wijnerman op de blaren zitten en de wind van voren nemen. Voor de oppositie staat vast dat ze in de fout ging door het parlement niet te kennen bij het vrijmaken van geld voor Defensie. “Zonder toestemming van het parlement mag de regering geen geld uitgeven”, zegt Asiskoemar Gajadien (VHP) tegenover de Ware Tijd.

Het extra geld was nodig omdat de ministeries hogere lonen moesten uitbetalen. Daar was niet in voorzien in de begroting voor 2013. Dus moest geld voor andere projecten worden getrokken. De ministeries zitten nu muurvast en kunnen waarschijnlijk de salarissen voor september niet betalen. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons vindt niet dat Wijnerman een doodzonde beging. Het was een noodmaatregel. “Je kunt niet gewoon nalaten om ambtenaren uit te betalen”, aldus Simons.


38 REACTIES

 1. Dit heeft niets te maken met mismanagement maar met het bewust roven van staatsgelden welke wordt toegestaan/gestimuleerd door de wolf..

  Geld wat abrahams heeft buitgemaakt was zeker ook een noodmaatregel…

  triest triest triest…maar tja wat verwacht je van een stelletje criminelen die men heeft gekozen om er zonder te werken beter van te worden..


  Maak melding

 2. DIT IS GEEN NIEUWS!!!!!!!!!!

  De intelligente (niet paarse) leden op dit forum, roepen het al jaren dat Suriname een groot rovershol en dievengilde is die rooft en steelt van eigen bevolking en medemens.

  DE STAATSKAS IS LEEGGEROOFD, dat wordt met de dag duidelijker.


  Maak melding

 3. En toch zijn er op dit forum nog lui die de handel en wandel van deze regering goedpraten. Ik heb in mijn analyses over de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname herhaaldelijk gewezen op de scheve verhouding van inkomsten en uitgaven van de staat. Als huidige uitgaven door een staat worden gedaan op basis van (eventuele) toekomstige inkomsten, dan leidt dat onherroepelijk tot een faillissement van die staat. Zie Griekenland en Cyprus als recente voorbeelden.

  De uitgaven van Suriname zijn gebaseerd op toekomstige baten uit de goud-consessies en de olie-sector. Investeringen in de landbouw zijn wederom uitgebleven. Anderzijds word steeds meer geld geleend voor de infrastructuur en dubieuze projecten die het aanzien van de regering moeten versterken.

  Kortom: de inkomsten van de staat Suriname zijn gebouwd op drijfzand en iedereen weet hoe klein de kans is om drijfzand te overleven.


  Maak melding

 4. Ik snap wat men bedoeld.
  Men heeft geen geld meer, een eventuele extra voorziening is in de begroting geen rekening mee gehouden geld moet nu uit andere projecten terug worden getrokken.

  Zegt de ene kabouter tegen de ander mijn land stroomt over mag ik wat zand uit jouw tuin scheppen om mijn dijk te verstevigen, zegt de ander da’s goed kijken we daarna wel wat het wassende water met mijn tuin doet, dreigd mijn tuin te overstromen dan schep ik wel zand uit jouw tuin terug mijn tuin in.

  Sprookjes gelooft deze regering in en als je in sprookjes gelooft ga je inderdaad draalen.


  Maak melding

 5. Onderstaand artikel in STARNIEUWS kenmerkt de managementkwaliteiten van de Surinaamse regering. Nog een bestuurslaag erbij, terwijl het water tot aan de lippen staat.

  Betterson: Kabinet granmans wordt geïnstitutionaliseerd
  28 Aug, 06:00

  Minister Stanley Betterson (Regionale Ontwikkeling) Alle vijf granmans, vier van de Marrons en één van de Inheemsen, krijgen een eigen kabinet. Dit zegt minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, die dit systeem zal institutionaliseren bij het traditioneel gezag. Afgelopen weekeind waren alle Marron granmans met vertegenwoordiging in Paramaribo in verband met Carifesta.

  Deze gelegenheid is ook ten baat genomen om een werkbezoek te brengen aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling. De gezagsdragers hebben de problemen die zij ervaren in hun gebied, aangekaart bij het ministerie. Volgens hen gaat het om het functioneren van het traditioneel gezag, tot problemen op beleidsgebied. Elektra, watervoorziening en transport zijn zaken die prioriteit zijn. Deze zijn beleidspunten van het ministerie waaraan continu gewerkt wordt, zegt Betterson. Hij zegt dat waar nodig extra aandacht hieraan besteed zal worden.

  Structuur nodig
  Over het instellen van de kabinetten, zegt de bewindsman dat gebleken is dat de granmans assistentie nodig hebben. Sommigen hebben een secretaris, maar volgens Betterson is het wenselijk om meer structuur te brengen. Enkelen van de assistenten zijn reeds ambtenaar en waar nodig zal het ministerie mensen moeten aantrekken om het werk op het kabinet te doen. Dit officieel erkende kabinet zal als brug dienen in de communicatie tussen de overheid en de gezagsdragers.

  Assembleelid Walter Bonjaski (A Combiantie/ABOP) vindt het een heel goed idee. Zonder een kabinet is het soms moeilijk zaken doen met de overheid, zegt hij. Door de introductie van een kabinet zal er een aanspreekpunt zijn met het traditioneel gezag. Hij hoopt dat het ministerie dit plan binnen afzienbare tijd uitvoert.


  Maak melding

 6. Ik voel een shuffle weer aan komen. Ben benieuwd welke drog excuses de paarse paupers weer hebben. Sinds Bouterse aan de macht is wordt fout op fout gemaakt. Bestuurders welke participeren in de Megacombinatie zijn stuk voor stuk INCOMPETENT en corrupt !!! Dat de kas leeg is verbaast mij niets. Ben benieuwd hoe ze de salarissen van september, oktober, november en december gaan betalen. Of boekt Bouterse een ticket naar Peking om weer begi begi te doen… wie zal het zeggen


  Maak melding

 7. @Pero, Sabidieri en co
  Het is een gegeven dat er aanvullende begrotingen ter hoogte van SRD 308.000.000 ingediend zijn om verhoging van de salarissen te kunnen betalen.
  Dat de begroting 2013 maar liefst de dekking (13 ministeries) mist voor 4 a 5 maanden salaris kunt u niet verwijten aan de oppositie. De oorzaak wellicht maar het kale feit dat er een zogroot gat in de begroting zit is 100% het gevolg van falen van deze regering.
  Naast dit te kort komt de minister van OW ook nog met een te dichten gat van ongeveer SRD 300.000.000. Ook dat kan niet aan de oude regering of de opositie toegeschreven worden.

  Nu zijn er coalitie geleerden die durven te stellen dat de niet gedekte salarissen gevonden moeten worden op de lopende rekening (dus bezuinigingen op de niet salarisposten van de begroting. Hoe dom kan mens zijn. welke minister kan in de laatste 4 maanden diens begroting zodanig omgooien dat ongeveer 7% van de hele jaar begroting verschuift van subsidies, goederen en diensten, interest staatsschuld en Kapitaal uitgaven.
  Dat betekend niet anders betaal anderen maar niet. gezien de openstaande rekeningen bij aannemers en stil gevallen projecten etc. gebeurt dat al een tijdje niet.

  Hoe kan 7% van de begroting niet gedekt zijn en kan men daarna gaan roepen dat het begrotings tekort maar marginaal toeneemt. Ook dat is klinklare onzin. Met de totaal ongedekte begroting (salarissen en OW) van SRD 608.000.000 neemt het begrotingstekort toe met 4% van het BNP, bijna een verdubbeling.

  Heren Pero, Sabidieri en co.
  Het ik zou graag in willen begrijpen hoe een dergelijk verschil in een begroting van een volgens jullie prudent opperende regering kan ontstaan.

  Gelieve ook rekening te houden dat eind 2010 op de lopende rekening bij de Centrale Bank van Suriname een positief saldo stond van SRD 190.000.000 en nu een negatief saldo van SRD 434.000.000 en dat ondertussen zonder verantwoording af te leggen ook nog eens een fors deel van de deviezen voorraad en goud voorraad verdwenen is zonder enigerlei vorm van verantwoording.

  Heren het is ook uw geld waarvoor u verantwoording van de regering mag verwachten.
  Ook u zult moeten bijdragen aan de rente vergoeding en aflossingen.

  Ook van Uw DNA leden mag verwacht worden dat zij controleren en kritische vragen stellen.

  Zelfs Wijdenbosch heeft ondertussen aangegeven dat USdollars de economische groei NEGATIEF is toen hij melde dat het BNP gegroeid was naar SRD 14.500.000.000. Deze grote ex staatsman had even niet door wat het effect van devaluatie is en het goochelen met monopoly geld (SRD’s) voor gevolgen heeft.

  Toon aub aan dat ik er niets van begrepen heb en een verdwaalde halve zool ben.


  Maak melding

 8. HET BEDELEN MAG NU WEER GAAN BEGINNEN, WAT ANDERS DAN BEDELEN. HET STAAT BEKEND DAT EEN LAND GEREGEERD DOOR NEGERS GEEN VOORUITGANG ZAL BOEKEN.
  WANT HET IS ALLEEN MAAR FEEST WAT DE KLOK SLAAT.

  GELD IS NIET BELANGRIJK ALS ZIJ MAAR HUN EIGEN ZAKKEN VULLEN EN DE REST LAAT STIKKEN.

  ALS DE OVERHEID DE SALARISSEN NU NIET KUNT UITBETALEN, HOE MOET HET STRAKS DAN VERDER????
  OP DE POFF REGEREN IS OOK GEEN KUNST NATUURLIJK. DE CHINEZEN STAAN REEDS OP DE LOER WANNEER SURINAME IN DE AANBIEDING WORDT GEDAAN DOOR DE REGERING BOUTERSE EN CO.
  CARIFESTA WAS NOOIT EEN GOEIE PLAN GEWEEST, MAAR EEN KAPITAAL VERSLINDENDE PROJECT DAT ALLEEN MAAR NADELIGE GEVOLGEN HEEFT VOOR DE SURINAAMSE GEMEENSCHAP.

  NU MOGEN ZE OP DE STOEP WEER GAAN STAAN OM TE BEDELEN BIJ CHINEZEN.

  SUCCES BOYS.


  Maak melding

 9. De meeste ministeries zijn over de drie afgelopen jaren weinig tot niets gefaciliteerd zowel financieel als materieel waardoor ze niet konden functioneren en de weinige ministeries die wel zijn gefaciliteerd hebben alles geplunderd.
  Het is zo erg geworden dat zelfs de salarissen niet meer uitbetaald kunnen worden.
  De salaris van de afgelopen maand werd betaald met heel nieuwe biljetten.
  Geen geld,geen school en ook geen werk!
  Verzamelen aan de Bouterseweg te Hannaslust.
  Leve Suriname en weg met verraders.


  Maak melding

 10. Volgens RobG is dit een grove leugen, de ministeries voeren een prudent beleid.
  De media proberen de regering onderuit te halen.

  Volgens RobG is er genoeg geld om allerhande zaken te doen. Degene die beweert dat mismanagement de ministeries naar de afgrond voert, kunnen wij betittelen als Volksvijand.


  Maak melding

 11. Volgens Simons is het geen doodzonde, zo hypocriet als dit manwijf is, want praat alles goed wat Ndpers doen, ook al is dit onrechtmatig, maar wanneer er iemand van de oppositie op de post van financien had gezeten, dan zou ineens die kop moeten rollen, zo doorzichtig is die heks.


  Maak melding

 12. Ik heb al een paar keer voorspeld dat eind dit jaar de economie in elkaar stort. De economie van SU is een leeneconomie. IEDEREEN leent in SU om spullen te kunnen kopen van kleren bij Kirpalani tot auto’s. Het einde is inzicht……


  Maak melding

 13. Eigenlijk doet iedere minister zijn \ haar best. Alles wat er toch fout gaat is zoals altijd de schuld ven een ander. En onze live Simons verwoord het zoals altijd weer heel mooi. “Jennifer Simons vindt niet dat Wijnerman een doodzonde beging. Het was een noodmaatregel”.
  Dus iets doen dat in strijd is met de wet maar in de ogen van NDP trutje Simons si het een noodmaatregel en toelaatbaar.
  Los van de vraag hoe het al komt dat er te weinig is begroot door de Ministeries, is de volgende vraag ovder de ontwikkeling de afgelopen weken wel op haar plaats:
  1. Waarom is de suppletoire begroting zo laat ingediend? Hadden de mensen op de ministeries dit al niet eerder zien aankomen en dus ook eerder in Aktie gekomen?
  2. Toen dit al bekend was en ook ingediend, waarom heeft de DNA niet pro-actief gehandeld en zelf vaart er achter gezet?
  3. Waar was Simons in deze? Meestal als de oppositie over de schreef gaat weet ze wel pro actief te handelen
  4. Waar was de vaste kamer commissie Financiën? Ik meen dat die half leeghoofd Abdoel beweerde dat er niest aan de hand was. Staat heeft genoeg geld. Jongens gaat lekker zo door.
  En ook al wat de regering doet, het zal immer na wat marginaal gemorrel geaccepteerd worden door het stemvee in de DNA. Dus”what is new?”
  Het is alleen doodzonde dat een land die redelijk op weg was zich in positieve zin te ontwikkelen, nu in 3 jaar tijd naar de klote is geholpen. Het kapot maken en de kas leegroven kan heel snel gedaan worden. Het herstellen vd schade zal jammer genoeg langer duren, meer kosten en door anderen weer opgebracht worden.


  Maak melding

 14. Misschien kunnen wij honderden geestelijken inzetten om te bidden dat het goed zal gaan. Dat is niet mijn idee, want India had dat gedaan en het was gelukt.
  P.S.
  Z.E. Wijnerman kon misschien niet anders.


  Maak melding

 15. als er belangrijke zaken zijn is er geen quorum en zit het hele zootje in het buitenland.

  Zo werkt het al jaren…behalve als er geld te scheppen is voor die corrupte bende, dan staan ze vooraan.


  Maak melding

 16. Wie heeft RobG gezien? Is hij soms ondergedoken of zo.Ik heb nog geen reactie gezien van deze DDBmalloot.

  Ooh gut, onze RobG zit natuurlijk in het Achterwerk van DDB.


  Maak melding

 17. Suriname is beter af een staat van Brazilie te worden.
  De meest kundige Surinamers manifesteren zich helaas alleen op Waterkant en niet daar waar het nodig is.


  Maak melding

 18. nu we uit gefeest zijn,krijg je dit..

  hoe nu verder..

  het is verstandig,om nu al de regering op te doeken en de benen te nemen..

  straks beland je nog in de jil..


  Maak melding

 19. @ Zou niet durfen om mijn kundigheid in SU te vertonen. Criminelen en moordernaars kun je nl niet managen. En zolang deze ongeletterden door het Volk in SU worden gekozen omdat ze zo lekker hebben gedanst en gedronken op een NDP manifestatie zal er weinig veranderen. Dus conclusie: SU wordt nooit wat door de unieke combinatie van criminelen en moordenaars als regeringsleidérs en een volk die blij is als ze een Parbo krijgen op een Kaboela feestje en als dank deze regeringsleiders kiezen. Maar de volgende dag is het feestje over en dan wordt er weer ouderwets door de NDP kiezers gebedeld voor een beetje brood en melk bij een door Nederland gesteund hulporganisatie. Of in iedérgeval 1 waar Nederlandse stagiaires werken.


  Maak melding

 20. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons vindt niet dat Wijnerman een doodzonde beging. Het was een noodmaatregel. “Je kunt niet gewoon nalaten om ambtenaren uit te betalen”, aldus Simons.

  Wat een opmerking voor een parlementsvoorzitter.
  Er zijn weten en regels die de grondslag vormen van een land.
  Deze wetten en voorschriften overtreden betekend zoveel als “schijt hebben wij aan de wetten en voorschriften” vrijelijk vertaald betekend dit dat er van een rechtstaat geen sprake is.
  En dat door de parlementsvoorzitter zo een lik me ass opmerking wordt geplaatst kenmerkt haar.

  Mensen mensen verloedering tot en met
  – president legt geen verantwoording af
  – regeringspartijen kunnen geen quorum vormen voor belangrijke zaken
  – over en weer wordt er zoveel als mogelijk buitenlandse reizen gemaakt
  – de ene festiviteit na de andere wordt gevierd
  – Geld uitgeven terwijl je die niet hebt

  etc
  Wat een sprookjes land is dit, klinkt als ali baba en de rovers.
  Nu wachten op het aanzetten van de drukker want er is geen goud meer welke verkocht kan worden.
  en maar roepen “wij hebben grootse plannen, fly overs bouwen, asfalteren, huizen bouwen, bevorderingen , etc
  wat een land zonder grenzen aan mogelijkheden.


  Maak melding

 21. En terwijl alle crimi’s vrij rondlopen en zelfs president worden,vraagt deze kenau hoe het land te ordenen.Begin alle occupenten weg te jagen en de hele regering op te sluiten! De rest los zichzelf op[worden onzichtbaar].


  Maak melding

 22. Het speelt zich niet alleen daar af. Ook het budget van Commissariaat Wanica is op. Tijdens de vorige regering kon men het geld nooit opmaken, waarbij het Commissariaat op de vingers werd getikt eind van het jaar,omdat zij zuinig waren. De kundige District Administrateur werd de laan uitgestuurt, zodat de DC alleen hoefde te tekenen om gelden uit te geven. Ik zal enkele voorbeelden noemen van misdadigmanagement daar; 1. Vanwege reorganisatie mooie en nieuwe kantoorstoelen gekocht voor het commissariaat. Korte tijd later werd deze vervangen vanwege de kleur.
  2. Nodeloos overuren laten werken door ambtenaren in het weekend en de middagen, waarbij overuren gelijk werd betaald. Niet te spreken over het verdelen van belkaarten en voeding en drank.Diesel voor ambtenaren hun prive voertuigen enz. enz.Teveel om op te noemen hoor. Zo kan ik doorgaan. Inelk geval is er geen geld meer daar.


  Maak melding

 23. Dat doen doodgewone idioten die minister zoals Prof Dr Ir Mr Drs Ing Abrahams en zoveel mogelijk familie en vrienden zo snel mogelijk willen regelen.


  Maak melding

 24. Mismanagement = wanbeheer of wanbeleid.

  Het is bij de ministeries een vereiste. Ben je eerlijk, heb je geen politieke vriendjes dan kom je niet aan bod.

  Als je niet in het functieprofiel past dan weet je dat je niet corrupt genoeg bent..dus dan maar meedoen.
  Wanbeheerders (m/v) laten net als slakken een spoor achter.

  wie wind zaait zal storm oogsten.


  Maak melding

 25. Manager!

  Manager zijn betekend voor velen “ik run de zaak”.
  De zaak goed runnen is iets anders dan mooie kleren aantrekken en opdrachten geven. De meeste managers in Suriname hebben niet de vereiste kwaliteiten maar zitten verbonden in partij-politieke kwesties.
  En daar zit het verlies van belastinggeld van het volk van Suriname. Politiek in Suriname is dodelijk voor ons volk; schaf het af!

  In de jaren 90 heb ik veel verloren. De Surinaamse gulden werd monopolygeld en dat is straks weer aan de orde. Dat het volk nog niet ziet of voelt dat ze genaaid wordt heeft te maken met gemakzucht en laksheid. Straks is het zwanger en is er helemaal geen babyvoeding op de schappen te vinden.
  De vlucht naar NL of US voor enkele goed gesitueerden is weer een feit en het klote-volk zit te wachten op overlevingspakketten uit NL of VS. De geschiedenis herhaalt zich.

  Top na Top na Top organiseren is laten zien dat je belangrijk bent. Maar hoe belangrijk ben je als je als manager faalt? Met een grote mond kan je het volk van Suriname bekoren, maar de financiele realitiet niet.


  Maak melding

 26. Mismanagement? Echt niet. Die mensen werken naar vermogen, ze hebben alleen niet het vermogen dat vereist is.
  Ik zou eerder zeggen dat het mismanagement van en door de bevolking is omdat ze incapabele mensen en partijen kiezen. Mensen vallen voor mooie praatjes en beloftes zoals meisjes vallen voor zoete praatjes van de loverboys. Dat gebeurt wanneer emotie en verstand niet in balans zijn.


  Maak melding

 27. Het is het meest eenvoudige om te kijken hoe de ervaren grote landen – bijvoorbeeld Nederland – het doen, want daar kan Suriname echt heel veel van leren. Maar neen, want dan zou men met transparantie het “beleid” moeten voeren en juist daar wilt SME niet mee voor de dag komen. Want dan gaat het volk zich ook met dit misleidend politieke beleid van deze laaghartige smuigerds bemoeien, en daarom willen zij juist en vooral de politiek onderlegden erbuiten houden. En juist, daarom kan men met dit falend beleid wat nergens naartoe leidt gewoon doorgaan, wat uiteindelijk naar een politieke afgrond zal leiden voor land en volk. De meeste pajongwaaiers die dit desastreus politiekebeleid steunen zijn eerder emotioneel dan rationeel bezig. Het is toch significant dat men het niet kan, maar daar willen de meeste van deze paarseroversbendeleden niets van weten. Met alle nare toekomstige gevolgen van dien, voorsl met de armoede die men nu aan het uitlokken is.


  Maak melding

 28. wijner-man,,,

  het is beter,dat je nu al hard weg loopt voordat het te laat is..

  vergeet niet,dat na de verkiezingen er zeker aanhoudingen gaan plaats vinden en jij zult voor de rechter moeten verklaren wat er met de middelen is gebeurt..

  je weet nu al zeker dat deze boeven bende niet meer zal terug keren geen schijn van kans hebben..

  jou baas zal als eerste in de gevangenis verdwijnen..

  zijn vertrouwelingen nemen nu al de benen,2015 zal hij niet meer meemaken..

  aai go bos


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.