‘Zwervers geen mooi gezicht voor Paramaribo’

21

PARAMARIBO, 28 aug – “We moeten nu een structurele oplossing vinden voor de zwerverskwestie, want ze vormen geen mooi gezicht voor Paramaribo.” Dit stelt Henk Amstelveen, voorzitter van stichting Re-integratie Kansarmen, Rika, en functionaris bij het Psychiatrisch Centrum Suriname. Met Carifesta is het aardig gelukt de zwervers van de straat te houden. Dat moet een permanent karakter krijgen. De vraag is alleen nog maar hoe.

Ruim tachtig zwervers of dak- en thuislozen zijn tijdens Carifesta ondergebracht in het psychiatrisch centrum. De groep werd bezig gehouden en is goed verzorgd. Alleen het vrij in en uitgaan ging niet. Dat heeft mooi gewerkt voor in elk geval de burger. “Het besluit dat de zwervers niet terugkeren in de binnenstad moet genomen worden op regeringsniveau”, zegt Amstelveen tegenover de Ware Tijd. Zijn stichting Rika heeft al een plan klaarliggen dat verder gaat dan opvangen.

Op de oude melaatsenopvang Groot Chatillion in Saramacca is ruim zestig hectare land beschikbaar. Daar kunnen onder andere ex-psychiatrische cliënten en ex-drugsverslaafden de basis leggen voor een nieuw leven. Onder meer kan er een vak worden geleerd en worden sociale vaardigheden bijgebracht. Alleen het geld ontbreekt nog en daar moet de overheid inkomen. Amstelveen wil daarom zo snel mogelijk praten met minister Michel Blokland van Volksgezondheid.

21 REACTIES

 1. Is het zo moeilijk om een kampement ergens aan de grens van Groot-Paramaribo te bouwen en de zwervers daarin op te vangen. Hen leren weer op eigen benen te staan door overal in Paramaribo ondersteunende werkzaamheden te verrichten zoals, straten schoon te vegen, schoonmaakwerkzaamheden in overheidskantoren, schoolerven, op bananenplantages, bij bedrijven en hen ook verschillende kleine cursussen geven, enz. waardoor ze weer op eigen benen kunnen staan en al naar gelang de vooruitgang van het individu deze weer zijn eigen weg te laten vinden.

  Het kan erbij mij niet in waarom mensen die helemaal aan de onderkant van de maatschappij in Suriname, cq de zwervers hiervoor niet een goede vangnet is, waardoor deze mensen op gevangen worden er ook voorkomen wordt dat men zo ver komt.

  Enige tijd in Suriname kwam ik een zwerver tegen, de straatnaam zal ik niet noemen. Die man lag gewoon in de velle zon op straat. Iedereen liep langs of reden voorbij in hun auto met geblindeerde ruiten. Ik kan dit niet begrijpen, omdat als een mens op straat iets overkomt, je als medemens genootzaak bent om hulp te bieden. Want als je dat niet doet ben je strafbaar als je hulp kan bieden en dit niet doet.

  Surinamers zijn allemaal verantwoordelijk voor het lot van de zwervers hun medemens en zullen daarom hulp moeten bieden. Elke zwerver die komt te overlijden, daar is iedere Surinamer voor verantwoordelijk.

  Een andere punt waaraan ik mij erger is hoe Surinamers omgaan met hun vuil of afval. Momenteel zie je weer een actie, waar kinderen worden ingezet om straten van Paramaribo schoon te maken voor vergoeding. Ik vraag me af hoe de straten van deze personen is. Zorgen deze personen ook dat hun erf, straat, omgeving schoon en afval vrij is. Als ze hun eigen erf, straat en omgeving niet schoon houden, wat is dan het nut om deze mensen in te zetten om tegen vergoeding Paramaribo schoon te houden. Laat dan milieudienst en OW een goede schoonmaakafdeling hebben die dat doet en verder heel hoge boetes of gevangenisstraffen tegen overtreders die de stad en hun omgeving, Suriname vervuilen met hun afval.


  Maak melding

 2. Ze moeten structurele hulp krijgen.
  Thema voor de verkiezingen. Welke partij heeft de juiste antwoorden op dit probleem. Show mi your motion. Mijn stem gaat dit keer niet meer goedkoop de deur uit.


  Maak melding

 3. Ik begrijp dat er ook in de rijke landen zwervers zijn.In V.S slapen ze in daklozen opvang of onder bruggen zo als in C.S.I. te zien was.Ze leven van vuil die ze oppikken en het verkopen aan opkopers die het recyclen.
  Lijkt mij beter om kleine glas- plastic en papier verwerkings fabrieken op te zetten.Kunnen deze mensen zwerven,de stad schoon houden door al het vuil te verzamelen en als voorbeeld dien voor anderen die de wil hebben om aan lager wal te geraken.


  Maak melding

 4. “We moeten nu een structurele oplossing vinden voor de zwerverskwestie, want ze vormen geen mooi gezicht voor Paramaribo.”

  Geen mooi gezicht???
  Is dát de reden om iets aan de problematiek te doen?

  Ik mag hopen dat de woorden van Henk Amstelveen uit zijn verband getrokken zijn, want anders zou het wel een heel trieste motivatie zijn voor de hulp aan mensen die aan lager wal geraakt zijn.


  Maak melding

 5. Parlementariërs die elkaar voor rot schoppen en voor rotte vis uitmaken op de weinige keren dat ze quorum verlenen, is ook geen mooi gezicht voor Paramaribo, ik ben het daarom met Shirley eens dat we heel goed moeten nagaan op wie we bij de komende verkiezingen stemmen. Ik stem zeker niet op de partij die gouden bergen, de oplossing van de woningnood, de aanpak van de corruptie en de oplossing van het armoede/zwerversprobleem beloofd heeft, maar in de praktijk er niets van gebakken heeft.


  Maak melding

 6. Ik weet een mooie plek om de zwervers onder te brengen: het presidentieel paleis met het onafhankelijkheidsplein als voortuin. Meer dan dat is het niet meer waard, het heeft zijn glans en waardigheid verloren!
  Het plein ziet er uit alsof er nucleaire activiteiten hebben plaats gevonden!
  Totaal geruïneerd.


  Maak melding

 7. Het zwervers probleem lijkt disproportioneel groot te worden in verhouding met grootte van onze samenleving. Elke structurele oplossing zal bergen geld kosten wat er agv politiek mismanagement niet is. Opvangkampen dan wel resocialisatie kampen zijn wenselijk. het Groot Chatillion verhaal lijkt meer op een roof dan op een oplossing. Om een terrein van 1 ha te cultiveren is e al een bom geld nodig, waarom dan azen op 60 ha? De oplossing nabij de infratructuur in Saramacca of Para is veel goedkoper en haalbaar.


  Maak melding

 8. De binnenstad van Paramaribo is dood! Als een pier! Met of zonder zwervers. Ik mijd de binnenstad als de pest! Nog afgezien van de onbegaanbare trottoirs, vooral voor mensen die slecht ter been zijn, er gebeurt helemaal niets! Als ik er niet per se moet zijn, ga ik niet naar de stad. En om eerlijk te zijn: het aantal zwervers valt op dit moment wel mee. Maar ja, het kan aan mij liggen, maar na 2 uur ’s nachts lig ik al in mijn mandje. En dan heb ik het nog niet over de huidige verkeerschaos. Mijn god, wat een ellende zeg. Een uur rondrijden voordat je een parkeerplaats vindt, en dan nog een uur lopen. Nee, Paramaribo wordt overspoeld door mensen die er eigenlijk niet thuis horen.


  Maak melding

 9. Wauw dit is su met al die idioten in de regering . Voor carifeste waren deze daklozen weggemoffeld in een tijdelijke opvang. Nu mogen ze weer de straat op en bouta laat aan de wereld zien hoe goed hij het weer gedaan heeft. Sari baja . En nog is het surinaamse volk dol enthousiast over het feest gedruis in hun land. Er is geen geld voir het volk maar wel voor het promoten van het land waar helemaal niks te halen valt dan alleen maar ellende.


  Maak melding

 10. Wat mij betreft gaan al die gasten bivakkeren voor het parlement. 3 jaar Bouterse, een huis en een baan voor iedere Surinamer. Iedere Surinamer zou recht hebben op gratis zorg en een fatsoenlijk ouderdomspensioen. Het socialisme van Bouterse zou ervoor zorgen dat Surinamers iedere avond zorgeloos naar bed kunnen gaan. De waarheid is dat de staatskas leeg is, ambtenaren worden niet meer betaald en criminaliteit meer regel dan uitzondering is.
  Het moreel verval is duidelijk zichtbaar. Bouterse heeft met mooi weer praatjes zijn electoraat ingepakt want van zijn beloftes is weinig klaargemaakt. Dezelfde electoraat wordt nu als grofvuil aan de kant wordt gezet. Wanneer gaat men nu inzien dat Bouterse niet deugt. Hij is de schuld van alle (grote) problemen in Suriname.


  Maak melding

 11. @HetIsNietWaar

  Voor het echte nieuws moet je bij Starnieuws zijn. Waterkant trekt voornamelijk gepeupel aan die hun dagelijkse frustaties hier kwijtraken en het als bezigheidstherapie zien.


  Maak melding

 12. Is dit niet in strijd met de mensenrechten? Die zwervers hebben toch het recht in de binnenstad te komen? Als ze misdaden plegen dan kun je ze oppakken, zo niet dan laat ze met rust.


  Maak melding

 13. Het aantal zwervers, kinderprostituee’s, misdadigers, criminele activiteiten, krotten, kapotte straten, bedelaars vormen een goede maatstaf om te weten hoe goed of slecht het met een land gaat.
  Daar hoef je geen onderzoek naar te doen.
  Het wordt van kwaad tot erger in ons geliefd Suriname!
  Over kinderarbeid en kindermishandeling niet gesproken omdat dat niet zichtbaar is.


  Maak melding

 14. Hallo

  Ik wil de probleem in Suriname oplossen, wat betref de zwervers,
  Geeft mij een stuk grond en een bedrag, dan zorg ik er voor dat de zwervers opgevangen worden en ook aan het werk gezet worden.

  Je kun gerust contact op nemen wie over dit onderwerp gaat en de voorzitter is. Want als er nu niks gedaan gaan worden, dan komt er ook nooit een begin aan en ook geen einde aan de zwervers probleem. Stad paramaribo en lelydorp is de meeste getroffene probleem
  Voor de duidelijkheid, u kunt gerust contact op nemene met mij.

  Mvg


  Maak melding

 15. Hallo

  De zwervers probleem kan ik oplossen, geeft mij maar een stuk grond en een bedrag,
  Dan kom ik uit Nederland en zorg er voor binnen een jarig de zwervers probleem opgelost zal krijgen, we moeten een start maken vindt ik. Niemand durf een stap te zetten, maar ik wil er wel aan beginnen, je kunt gerust mij mailen.

  Mvg


  Maak melding

 16. We hebben 3 categorie zwervers op deze aardbol,de ene categorie zijn zwervers die moedwillig dit bestaan hebben gekozen, omdat ze te lui zijn om te werken.De andere categorie zijn zwervers met een andere achtergrond,b.v.doordat
  hij /zij de enigste kind is, en zijn/haar ouders is komen te overlijden, en het niet meer ziet zitten in het leven.
  De andere categorie zijn b.v. mensen die gescheiden zijn en de deur zijn uitgezet door de vrouw,zo ken ik 1 persoonlijk hij is een Leraar geweest,maar door om te gaan met verkeerde vrienden is zijn vrouw weggelopen.
  Gevolg; huis wordt verkocht(veiling)en hij trok bij zijn Moeder in,deze is helaas na een paar maanden overleden.
  Deze zelfde Leraar is nu een Junk,en hij zwerft door heel het Land,zijn vrienden kijken niet meer naar hem om.
  En dat vind ik vreselijk en erbarmelijk om te zien, hoe iemand zo diep kan zinken in het leven!
  Ik persoonlijk zal nooit tegen een zwerver zeggen; “go soekoe wroko jongoe”. Mijnheer H.Amstelveen, ik ben blij met uw initiatief om deze jongens/meisjes een kans te geven om te resocialiseren in de Maatschappij.
  Waarom niet een Stichting opzetten ? ” misschien kan er vanuit het Buitenland(Nederland b.v.)hulp komen van Landgenoten hier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.