Suriname draagt al feestend aan Haïti over

38

PARAMARIBO, 25 aug – Haïti is officieel organisator van de twaalfde editie van het Caribisch cultureel festival, Carifesta. President Desiré Bouterse woonde met bijna tienduizend toeschouwers de laatste avond bij op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Zijn Haïtiaanse collega Michel Martelly belooft een minstens even groot feest als Carifesta XI.

Want dat het dat was, zeker voor Surinaamse en Caribische begrippen, daar kan geen twijfel over bestaan. Ruim vijftig evenementen in tien districten en het accommoderen van ruim drieduizend gasten heeft zijn wissel getrokken. Organisatiepijnen daar gelaten, het festival was een groot feest. De deinende menigte op het plein bevestigde het nog eens. Artiesten zorgden voor een spetterende afsluiting met als climax zang van Grammy-winnaar Wyclef Jean en Martelly zelf.

De avond was vrijwel geheel gewijd aan de ene helft van het eiland Hispaniola. Het voorproefje van Carifesta Haïti omvatte ook klederdrachten en de wereldbekende muziekformaties Bacalou en Tabou Combo. Het vette programma gaf wel een flinke uitloop. Het optreden van Wyclef Jean was dan ook ver voorbij middernacht, het tijdstip dat formeel was aangekondigd. Suriname is intussen gevraagd mee te helpen bij de organisatie van Carifesta XII.

38 REACTIES

 1. Het Carifesta van de hak op de tak, Haïti is de eerst volgende “organisator” Carifesta XII, waar wilt men in dit land waar, Port Au Prince (de hoofdstad, inclusief presidentieel paleis) in puin ligt, sinds de aardbeving in 2010. Waar gaat men de genodigden onder brengen, in tentenkampen?, want zij wachten nog steeds op de geboden hulp uit het rampenfonds. In een land waar meer dan drie kwart van de ruim 8 miljoen “inwoners” het met minder dan een dollar per dag moet doen. Over stromend water en elektriciteitsvoorziening niet gesproken. Wie niet in Haïti is geweest komt er zeer gekaaid vanaf. Al voor de aardbeving sliepen hele families massaal onder de balkons in de stad. Een groot deel van dit totaal verpauperde bevolking, zwerft in grote getallen door de straten. Maar, je weet het maar nooit, want VooDoo kan “ook” veranderingen “te weeegbrengen”, het is maar net waar je in gelooft.


  Maak melding

 2. Surinamers toch,althans sommigen,waarom gunnen jullie anderen niets?Zijn jullie soms in weelde opgegroeid?
  Arme land of niet ze krijgen de kans om hun zorgen effe te vergeten.Haiti ligt in puin door het natuurgeweld ja,maar is dat de reden om commentaar te leveren op het organiseren van een prachtige festival?
  Henk en Mebaryu hebben jullie soms niets anders te doen?Zijn jullie soms beter dan anderen?Zrlfs rijke landen hebben te doen met landen die minder bedeeld zijn,wie in Gods naam zijn jullie dan om zo over Haiti te reageren?Bah bah bah stelletje losers gatver.


  Maak melding

 3. 25 aug.2013

  @Mebaryu,

  Jij bent nog niet zo lang op dit forum, maar Srika merkt jammer genoeg nu al het schizofrene in jouw denken en handelen op.Jammer, je maakte in het begin een goede indruk op Srika. Je ging consequent, inhoudelijk en gericht in op de juiste kern van het item.Al was Srika het niet vaak met je eens, maar jouw postings leverden een inhoudelijke bijdrage.

  De kern van dit item is dat Suriname succesvol de Carifesta heeft georganiseerd en secundair bespreekt het item dat de volgende Carifesta gehouden zal worden op Haïti.

  Jij pakt onmiddellijk het negatieve om Haïti te bespreken. Srika vindt Haïti in deze niet actueel.

  Waarom bespreek jij niet het succes van de Carifesta in Suriname? Dat is toch actueel en relevant voor de Surinamers en Surineds?

  Minpunten niet vergeten!!
  Srika


  Maak melding

 4. Zo, mensen ik heb Jetlag. Ik ben nu pas weer wakker, ai boi di brokodey om Tabou Combo en Wyclef Jean te zien. Het was het echt de moeite waard, die show was gewoon fantastisch. A her’ plen ben seki, en ala sma ben balancer, balancer.

  Op Twitter werd er tijdens de show in alle talen getweet, zelfs in Kreyòl, want ook die Haitianen waren razend enthousiast.

  Hun President Martelly, “Sweet Micky” toen die met Tabou Combo zong en daarna ook met Wyclef dat was gewoon superb.

  Wie dit gemist heeft, heeft enorm veel gemist, want er zijn geen superlatieven om aan te geven hoe tranga die show was. Suriname heeft Geschiedenis geschreven met Carifesta XI.


  Maak melding

 5. hahahah Srika,weet je niet dat er op naam/nick wordt gewaardeerd?Ach ja laat ze maar die anti-Suries,jammer genoeg zijn het spmmige SurNeds die daar de moeite voor nemen,wat weten ze van waarderen .Erg heel erg dat ze zo minderwaardig over hun land en volk denken.Het volk heeft genoten en dat is het enige dat telt,PROFICIAT ORGANISATOREN van deze geweldige HAPPENING.


  Maak melding

 6. Carifesta in Suriname is wat mij betreft verre van geslaagd!
  Amateurisme,terechte ontevreden bezoekers,een rommelig ingericht Onafhankelijkheidsplein,minderwaardige geluidsinstallaties en artiesten die te elfder ure hun afspraak afzegden etc.,vierden hoogtij!
  Dus succesvol???Hoezo?
  Indien we het over een goed georganiseerde Caribean festival,Carifesta’s,willen hebben dan moeten we terug naar Guyana (1972,2008)Jamaica(1976) Trinidad(1992,1995,2006) en Cuba 1979,Bahamas 2010,Barbados 1981!


  Maak melding

 7. Zeggen is makkelijker dan schrijven, het Festijn is “nog” net, afgelopen de cijfers moeten? Nog gepubliceerd worden daar gaat het nu om, en dat euforisch roept het is zeer zeker geslaagd, daar gaat het mij niet om. Kom met liquidemiddelen/feiten/cijfers dan overtuig je mensen. SociaalCultureel zei het geslaagd, maar, het financiële plaatje daar gaat het om. Daar let ik op, want iedere medaille heeft minstens twee zijden, het ene zijden is belicht (feest cutureel geslaagd) daar zal mij niet over horen. Ik belicht verschillende aspecten uit het geheel. Daar focus ik mij op, een ieder geeft zijn/haar mening. Want ieder vogel zingt zoals die gebekt is. Wat een ander van mijn benadering met betrekking tot de artikelen vindt, is ook zijn of haar bevinding. Daar heb ik helemaal geen moeite mee. Dat ik de plus en minpunten naar voren breng, is mijn instelling. Daarmee wil het niet zeggen dati a soso krin krosi de, ma dot’ wan de tu. Het opbouwende wordt vaak niet mee genomen, ik ben op Haiti geweest ik kent hun geschiedenis ook als geen ander. Jammer dit in de 18e eeuw de parel van het Caribischgebied, dankzij de Amerikanen, zijn ze tot dit verworden, straatarm net Bangladesh ook in de zelfde positie. Dit moet toch ook gezegd, het gaat om een straatarmland. Dat heb ik uitgelicht. Ik zal nooit zeggen wat een ander horen wilt, echt niet ik benader onderwerpen met een kritische blik en zo objectief mogelijk, een altruïstische instelling hebbend, that’s the way I am, their is nothing to do about it, I am very sorry for you!


  Maak melding

 8. Hahahaaaaaa…haiti gaat de volgende Carifesta organiseren!?
  Vraag maar aan de haitianen of ze zin hebben in feestvieren terwijl zij langs de straten in tenten moeten wonen/leven.Ik vraag mij af of landen geld zullen doneren aan Martelly zodat hij kan beginnen met feesten!En waarmee gaat bouta ,martelly kunnen helpen. Hij kan wel Ocer ernaar toe brengen en de ocerbewoners want die feesten toch door alles door!!
  Whahahahaaaaaa……


  Maak melding

 9. @ SRIKA,
  Waarom als men de koe bij de hoorns vat en de
  spijker op zijn kop slaat mensen zich op de tenen getrapt voelen?????

  NOW WOJO TAPU

  DA UNU SA SI SUMA SERI.

  HET VOLK……OF EEN STELLETJE BANDIETEN.(CORUPTIE TEN TOP)


  Maak melding

 10. @ SRIKA,
  Waarom als men de koe bij de hoorns vat en de
  spijker op zijn kop slaat mensen zich op de tenen getrapt voelen?????

  NOW WOJO TAPU.

  DANG UN SA SI SUMA SERI. HET VOLK, OF DIE CORUPTELINGEN. THINK IT OVER.

  DA UNU SA SI SUMA SERI.

  HET VOLK……OF EEN STELLETJE BANDIETEN.(CORUPTIE TEN TOP)


  Maak melding

 11. Henk Molanaar, je bent echt een rancuneuze redimusu, het succes van Suriname e’ bron yu niri so, wel, mek’ a bron yu mars. :-))

  Wereldwijd staat Suriname nu breder op de kaart, het Carifesta XI heeft daar aardig aangeholpen en daar wordt je boos om, je bent echt gestoord, laat je behandelen zeg!


  Maak melding

 12. Bally: “Wereldwijd staat Suriname nu breder op de kaart, het Carifesta XI heeft daar aardig aangeholpen en daar wordt je boos om, je bent echt gestoord, laat je behandelen zeg!”

  Tuurlijk jongen, Suriname staat in het middelpunt van de wereldproblematiek door Carifesta…..

  Dream on…..


  Maak melding

 13. Het organiseren van Carifesta moet niet in handen zijn van de regering van het land dat het toegewezen krijgt, maar moet in handen zijn van de kunst en cultuurbranche/ondernemingen, artiesten van het land. Deze moeten het een zodannige podium geven dat de andere artiesten/kunstenaars, handycraft ondernemingen van de andere landen eraan kunnen deelnemen en ook betalen om er aan mee te doen en ook aan te verdienen. Het moet gewoon een veel sterkere commerciele aanpak krijgen. De bezoeker zal dus toegangsprijzen moeten betalen en de producten, promotie, de totale kosten zullen uit de opbrengsten kosten dekkend en winstgevend moeten zijn. Als dat niet mogelijk is en dit door de afzondelijke landen betaald wordt, vind ik dat dit hele flauwe cult geen waarde heeft. Het kost het land die het organiseert klauwen met geld, dat voor betere noden van de bevolking het organiserend land gebruikt kan worden.

  Er moet onmiddellijk met dit grapje van dit soort onderontwikkelingslanden als Suriname,en haar bevolking hiermee gestopt worden, vooral als de coalitieregering hiermee haar wonden mee bedekt.


  Maak melding

 14. A feest bing spanggggg!
  Nu ben ik thuis, ik slaap op me matje, me dakje lekt en me peer is uitgebrand.
  Me brood is ook op, en water komt niet uit de kraan.
  Morge zal ik kijke wie wat vo me doet.
  Me buik heeft echt honger.
  Ma die feest was spaaaaang!! Echt spaaaang!


  Maak melding

 15. Hahahahaa geslaagde rotzooi georganiseerd in Su,terwijl velen in Su honger lijden.Ook zijn er een heleboel werken gestopt die in Su gedaan moesten worden,omdat de aannemers niet (uit)betaald zijn geworden dang Suries e orga wang bigie feest k’ba nanga spotoe.Op deze manier zal niemand en geen enkel ander land Su serieus nemen.Je laat je volk creperen engaat rustig feest vieren.Odi
  Glenny.


  Maak melding

 16. Wie had het er over dat het een geslaagde evenement was, maar niet vertellen over de betalingsbalans de financieringstekorten en ruim 5 à 6 maanden achter lopen met betalingen. Als je het rekeningverslag van de Centrale Bank bekijkt (op internet) dan zie je een te kort van 200 tot 300 miljoen SRD’S. En steeds en bewust valselijk verkeerde financiële informatie verstrekken. De samenleving wordt op een schaamteloze manier en zonder schromen met valse criminaliteitsstatistieken aan te komen zetten. Terwijl de mini ster van justitie de middelen die hij heeft – arrestatieteam politie – niet inzetten wilt. Hoe moet een volk zich veilig voelen, terwijl de “voorbeeld figuren nergens te bekennen zijn”, en deze zelfde minister zijn “tong” naar een ander uitsteekt in het parlement. Een minister erg onwaardig, het zegt ook direct iets over deze mini ster, wat een ondermaats gedrag. En cijferstatistieken liegen niet en durf je over overschotten – die er niet zijn – te komen praten, het is zonder schroom – met droge ogen – met gemanipuleerde cijfers – te lopen, en dan wetend dat de overheid 40% meer aan inkomsten heeft verdient, waar zijn deze verdiensten gebleven. Ook inkomsten uit andere sectoren kunnen niet verantwoord worden.


  Maak melding

 17. OK was leuk geweest jongens, genoten van de moderne brood en spelen??? Mogen de zwervers nu weer de straat op en mag er weer vuil vanuit de lijnbussen worden gegooid want dat was nadrukkelijk verboden door TCT, “niet tijdens Carifesta”.


  Maak melding

 18. Zondag 25 augustus 2013 om 21:53 uur, door Seng -sang

  Heeft je president geld nood?
  Laat hem dan gaan werken ipv drugsbaron te spelen!
  Heeft het zoontje van je president geld nodig?
  Laat hem dan gaan werken ipv drugskoerier en wapen handelaar te spelen!
  Heeft het afgelikte firstlady van de drugsbaron geld nodig !
  Laat haar dan toch werken ipv hoerenmadam uit te hangen!

  Jongen er moet eerst wat te werken zijn wil je nog fatsoenlijk geld kunnen verdienen!
  Maar jij zit dichterbij het vuur zo te lezen !

  Jij had laatste keer ook ontzettend genoten van die Roti


  Maak melding

 19. Zo’n succes was Carifesta niet hoor, Graanoogst zelf riep al tijdens het feest dat de organisatie last had van allerlei kinderziekten. Zoals we weten hebben de gevaarlijkste ziekten vaak een incubatietijd, je kunt al jaren geleden besmet zijn met het AIDS virus en de T.B. bacil en je voelt je nog steeds kiplekker. Ik ben bang dat de ergste ziekte als gevolg van Carifesta zich binnenkort zal manifesteren en dat de, nu nog nagenietende organisatoren, zullen beseffen dat ze het Surinaamse volk opgezadeld hebben met een geweldige kater in de vorm van een tomeloze inflatie. In 2015 hebben we als gevolg van de verspilling van ons belastinggeld geen cent meer in onze staatskas, ik stel daarom voor dat we slechts Bouterse en Simons afvaardigen als ‘Sranankondre Jan Klaasen en Katrien’ om Suriname op waardige wijze uit te dragen in Haiti.


  Maak melding

 20. Belang!

  Met financiele ondersteuning van buitenlandse medemensen is in Haiti een project Cooperatieve landbouw gestart. Honderden gezinnen leren planten, onderhouden en oogsten. Zo heeft men te eten op de grond waar vulkanen en aardbevingen hebben huis gehouden. En de mensen lachen weer en de kinderen spelen weer. Dat is belangrijk!

  Nu komt Martelly met een festival waar diezelfde mensen veel geld moeten betalen voor een kaartje terwijl het ze niets oplevert. Hel belang van een volk.


  Maak melding

 21. Nu merk je echt dat sommigen praten om te praten, maar wat die zegt begrijpt hij/zij alleen. Dit omdat men het vaak heeft van horen zeggen, en van horen zeggen kan men liegen. Ook heb je anderen die deze harde realiteit proberen te romantiseren, dus, de werkelijkheid hoe krom ook willen rechtpraten. En dat breekt hen keer op keer, op. Heb meer weet van het wereld gebeuren en niet vinden dat, maar gewoon durven zeggen wat het in feite is. Ook deze zelfde mentaliteit kom je bij de zognaamde “beleidsmakers” die er helemaal niets van snappen. Hebben helemaal geen “empathische” vermogen door hun egoistische narcistische inborst, en dan praten we maar niet over “niveau”, zo ze die hebben! Daarom blijf ik het zeggen; dat “zeggen makkelijker dan schijven is”, als je tenminste begrijpt wat daarmee bedoelt wordt. Het valt ook op dat velen niets aan het onderwerp toe te voegen hebben, en meestal het helemaal niet hebben over het behandelende onderwerp, maar hun eigen draai aan gegeven hebben. En ja hoor, plotseling gaat het over totaal iets anders. Wat meestal helemaal geen relevantie met het onderwerp heeft. Het zou erg goed zijn zelf voor de spiegel te gaan staan, maar dan nog begrijpen deze met; “san buriki skrifi asi no kan lesi”, gedrag het niet. Terwijl de Haïtiaan het als geen ander weet hoe de vork in de steel zit, we leren het paard voor de wagen spannen en niet erachter. Waar men nu op het ogenblik nadrukkelijk mee bezig is. Het Carifesta is geslaagd, dat is buiten kijf, het prijskaartje, daar gaat het nu om, hoe zullen deze schulden betaalt worden, terwijl er geen geld is/wordt verdiend. Omdat terwijl we een totaal lege staatskas hebben, de betalingsbalans de financieringstekorten, geen goede conceptie geven over overschotten, maar met gemanipuleerde cijfermateriaal komen aandraven. Gekeken naar de Centrale Bank cijfers op internet, dan pas kom je erachter dat er belogen en bedrogen wordt en komen met eigen gemanipuleerde financiële cijfers. Suriname heeft ruim 40% meer inkomsten verdient, en ook andere inkomsten binnen gehaald, waar zijn deze gelden gebleven? Terwijl de bank laat zien dat de tekorten tot 200 à 300 miljoen SRD’s, zijn opgelopen, hoe verklaar je deze tekorten? Want statistieke liegen nooit, en toch wordt het volk op een schandalige manier een dode mus voorgehouden, is het omdat het om een volk gaat, wat geen leescultuur heeft/kent, dus, onmondigheid alom en daar maken deze “hufters” gretig en dankbaar gebruik van deze onoverkomelijkheden van deze makkelijk te misleiden gemeenschap. Terwijl anderen denken dat wij met een “chatsessie” bezig zijn, het gaat om een zinkend schip een schip in nood, en stuurloos ronddolt en de meeste zonder reddingsvest en ook niet kunnen zwemmen. Het is duidelijk aansturen op een destructieve ramp!


  Maak melding

 22. De nagemaakte “rijkelui’s”zijn weer aan het woord.
  Erg heel erg dat sommige Surinamers hun land zo afzeiken,geef me de Afrikanen maar die zijn erg trots op hun afkomst,al wonen en werken ze hier in Nederland,je hoort ze nooit negatief over hun land praten.
  Ik ben dol op de Surinamers die in Suriname wonen ze zijn idd anders heel anders dan de so called Surneds .
  Voor pffffffffff sommige Surneds geldt dit:Als Niets Iets Wordt ,Kent Niets Zich Zelve Niet.


  Maak melding

 23. Een land als Haïti (Yaiti), eerste onafhankelijke (neger)republiek 1804 na de VS, de grootste slavenopstand 1791, ooit in de 18e eeuw de “parel” van het Caraibischgebied. Had het toen velemalen beter dan Suriname nu, is verworden tot letterlijk één puinland, heeft de Dominicaanse Republiek 1821 – 1844 gekoloniseerd, en in deze oorlog het bevrijden van dit land, er oplos gemoordt werd. Zelf bij het vluchten een rivier zwemmend oversteken werden zij als “sittingducks” in het water afgeschoten, zo wreed ging het er aantoe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.