zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWanhopige burgers naar president en parlement

Wanhopige burgers naar president en parlement

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 23 aug – Wanhopige bewoners van de voormalige plantage Smalkalden, in Para, hebben de hulp ingeroepen van de politiek. Na ruim veertig jaar wonen op de oude mijnconcessie van Billiton, worden ze met uitzetting bedreigd. Tientallen gezinnen dreigen hun woning kwijt te raken.

De verklaring is even simpel als keihard. Het gebied waar generaties op gewoond en geleefd hebben, is verkocht. De nieuwe eigenaar heeft hen aangezegd zich te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan worden de huizen omver gestoten. Hun woongebied zal in bouwkavels verdeeld worden en worden verkocht. In een petitie wordt zowel president Desiré Bouterse als het parlement om bijstand gevraagd. Volgens de bewoners van Smalkalden heeft praten niets opgeleverd.

De nieuwe eigenaar is weliswaar bereid de grond te verkopen aan de bewoners. Maar de prijs die gevraagd wordt is onredelijk hoog. Van de politiek wordt nu minstens een bemiddelingspoging verwacht. Die moet leiden naar een formele overdracht van de grond aan de ‘rechtmatige eigenaren.’ Volgens de groep levert veertig jaar wonen voldoende aanspraken op, hoewel het wonen daar nooit eerder is geformaliseerd.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

48 REACTIES
 1. Ja doe gewoon wat de president ook gedaan heeft!
  Pleeg een coup en schiet de eigenaar af!
  Goed voorbeeld doet volgen toch?
  Ben benieuwd wat deze indiaan gaat zeggen!
  Alleen parlementariërs mogen grond stelen!


  Maak melding
 2. Zijn er geen journalsten die een uitgebreid verslag kunnen maken met een tijdsljn over de situatie?
  C-smokkel is risicovoller dan lezers goed informeren.


  Maak melding
 3. Door verkrijgende verjaring hebben de bewoners de eigendom verkregen. De gang naar de president is onnodig. Dit is een civiele zaak. De kopers van de gronden hebben geen poten om op te staan. Helaas.


  Maak melding
 4. Ze moeten die krakers gewoon eruit zetten, ook al wonen ze daar 40 jaar. Ze wisten dondersgoed dat ze daar niet voor eeuwig konden wonen. Onze president heeft betere dingen te doen. Opa Vene had dit destijds moeten oplossen maar zoals gewoonlijk hebben de Fronters geen moer hieraan gedaan. Laat Vene deze mensen in zijn huis opnemen.


  Maak melding
 5. @Bigie kill,..weet jij toevallig hoe oud Vene was, 40 jaren geleden? Was jij al geboren dang ,..revokindje? Vene was politiek niet eens in beeld toen de mensen zich daar gingen vestigen. Waarom van jou zo een lul verhaal?


  Maak melding
 6. beste Plato, bedoel je dat de bewoners na zo lange tijd, 40 jaar, eigendom geworden zijn van de grond omdat niemand daar ooit eigendom van opgeeist heeft? bedoel je dat de koper in dit geval bekocht is, omdat hij in werkelijkheid te maken had met de bewoners en niet met de verkoper?
  bedoel je dat de verkoper wat wij hier met rechtonderwijs krijgen als: rechtsbevoegde verkoper, maar niet beschikkingsbevoegde verkoper, omdat hij niet over de grond beschikte die hij verkocht heeft?
  interessante kwestie. heel interessant om dit als leermoment te gebruiken voor rechtenstudenten en anderen. (niet voor niets staat suriname op nr 88 van de corruptietop 100. komt veel leermateriaal uit.
  maar ik weet het goedgemaakt: Bouterse heeft recht gekregen bij de rechtbank, wellicht bestaat het ook voor deze bewoners, gerechtigheid, bedoel ik dus. dan kunnen zij alsnog hun grond aan de huidige koper verkopen, tegen 20 euro per vierkante meter, of meer.


  Maak melding
 7. Suriname is echt een puinhoop iedereen doet maar wat hij of zij wil.wat een volk die surinamers en we wilde onafhankelijkheid terwijl we niet klaar voor waren kijk nu wat voor chaos overal.ik heb geen hoop meer voor su er is veels te veel corruptie en vriendjespolitiek.ik ben van plan geen nieuws te lezen over su want ik wordt er ziek en misselijk van.


  Maak melding
 8. De nieuwe eigenaar heeft hen aangezegd zich te verwijderen. De nieuwe eigenaar is weliswaar bereid de grond te verkopen aan de bewoners. Maar de prijs die gevraagd wordt is onredelijk hoog.

  Dezelfde verkavelaar heeft verschillende verkavelingsprojecten. Ik heb vernomen dat het de eigenaar van NBM NV is die dit project heeft gekocht voor een appel en een ei. Nu wilt deze verkavelaar geld maken over de ruggen van een ander.
  Deze verkavelaar is ook degene, als het bericht juist is, die Waterland heeft verkaveld en ook enkele projecten heeft lopen te Commewijne.
  Hij verkaveld maar komt zijn afspraken niet na. Bijvoorbeeld Waterland, je betaald zelf de aan;eg vn elektra en water en de wegen zijn na 30 jaar nog steeds niet allemaal verhard nochtans je moet je kavel zoeken als je wilt beginnen te bouwen want de wegen zijn niet meer zichtbaar.
  Bellen en aanspreken helpt niet en de vraag is nu na 30 jaar wat moet ik doen / waar kan ik mij begeven om actie te laten ondernemen????????????


  Maak melding
 9. Het zijn niet toevallig in stamverband levende burgers, die en hier en daar grond willen. Kunnen stadsbewoners ook in die jungle grond gaan ocuperen?
  Als die durft breekt de hel los! In wat voor een land leven wij eigenlijk. Hoe eerlijk is dit verschijnsel eigenlijk. Kan iemand dat uitleggen?


  Maak melding
 10. @Bigi Kill
  In de tijdspanne van 40 jaar had jouw Bigi Killer ook de leiding van het land, hij kon zonder een DNA wetten maken en breken. Hij had dit probleem toen ook niet opgelost.
  Sorry maar, de bewoners wisten toendertijd dat zij illegaal daar verbleven. Waarom kunnen anderen hard werken en zonder tussenkomst van een toevallige regering een perceel kopen en een huis bouwen? De regering moet juist deze mensen tegemoet komen.


  Maak melding
 11. Civiel!

  Noch de president, noch het parlement kan deze zaak naar behoren opplossen. Het is een civiele zaak waar rechten, plichten en eigendomsrecht moeten worden beslist. Hoe erg het voor de bewoners ook is, maar ze zullen naar mijn mening aan het kortste eind trekken. Dus Desi kan met zijn beloftes het bos in gaan.


  Maak melding
 12. ‘Hunnie excellentie van de wanhopige burgers’!

  Het stikt er van de wanhopige burgers in suri!
  En wat doet, ‘hunnie excellentie van de wanhopige burgers’?
  Ja, …..afsluiten van straten voor het plebs en smijten met belastinggeld.

  -PLO acties, bushouders moeten wederom 5 mnd wachten op hun geld.
  -Occupanten Smalkalden luiden noodklok.
  -Ook de bewoners van Rehmel Buiten hebben gisteren een petitie aangeboden aan het parlement om het grondenprobleem in dit gebied op te lossen.
  -Ondernemers klagen dat ze maandenlang niet zijn uitbetaald.
  -Padieboeren eisen een betere prijs.
  -Penitentiaire ambtenaren al drie weken in actie
  -Geschil leiding Planbureau en bond.
  -Het botert niet tussen de bond van het Nationaal Leger en waarnemend bevelhebber Ronni Benschop.
  -Kunstenaars en muziekauteurs willen geld zien voor de activiteiten die zij houden in het kader van Carifesta.
  -De consument heeft in de maand juli minder moeten uitgeven vergeleken met de maand daarvoor, want in bedoelde periode is de inflatie gedaald met 0,4%.

  Bron: diverse suri media.

  Als de burgers nog steeds niet beseffen,……dat ze als stemvee zijn gebruikt….

  They are lost!!!!!!!


  Maak melding
 13. Al deze mensen die beweren dat ze 40 jaren lang gewoond hebben daar vraag ze of ze iets met dat grond gedaan hebben. Niks ze zitten gewoon ermee. Geen enige welvaart hebben ze kunnen brengen daar. Er wordt niet aan tuin-landbouw, veeteelt niks gedaan!Het enige wat ze erop doen is dorpjes stichten en gratis!!Alles is gratis voor ze!!Straks moet je ze horen jammeren…wij zijn de meest achtergestelde burgers van Suriname!! Wel in de stad kunnen wij deze grapje niet uithalen ,we moeten betalen voor ons grondje!!
  Wat gaat gangster bouta voor ze kunnen doen?NIKS!!!


  Maak melding
 14. Alert!

  Ondernemers klagen over uitblijven betaling overheid
  22 Aug,
  Ondernemers klagen dat ze maandenlang niet uitbetaald worden door de overheid voor werk dat is verricht. “Kijk om je heen dan zal je zien dat er nauwelijks werk wordt verzet.

  Bijna alle werk is stilgelegd. De aannemers kunnen niet doorgaan met financieren. Gevreesd wordt dat personeel niet meer uitbetaald kan worden”, zegt een ondernemer aan Starnieuws. Uit vrees voor rancune willen geen van de ondernemers genoemd worden.

  Een kijkje bij diverse werken van de overheid geeft een verlaten indruk. Al een hele tijd is de bouw van grote projecten stilgezet. “Wij hebben verschillende keren onze grieven kenbaar gemaakt aan de overheid, maar er gebeurt niks. Steeds wordt er beloofd dat het in orde komt, maar er gebeurt niks”, zegt een aannemer.

  Bij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven zijn er ook klachten gedeponeerd. “Inderdaad durven velen niet in de publiciteit te treden hierover”, beaamt voorzitter Ferdinand Welzijn de klachten. “Wij zullen nagaan hoe ernstig de situatie is en een inventarisatie houden”, zegt Welzijn. Ondernemers hopen dat de zaak weer op rails komt “want wij hebben ook verplichtingen en moeten die nakomen”.
  Bron: starnieuws.

  Als de ondernemers bang zijn, begrijpelijk dat het volk ook bang is!
  Of niet dan…..

  Primitief en schandaligggggggggggg!


  Maak melding
 15. Baja, moeiijk torie, alleen de pres kan eea doen denk ik, om
  het niet door te laten gaan
  Wel triest voor de mensen die er wonen en wel zolang.


  Maak melding
 16. @F.Hossenbux

  Oh,ze weten dat de criminele lijder de boel gaat bedreigen en zo zaken gedaan zal krijgen,en met het oog op de komende verkiezingen zeg je aan de lijder …geef ons, ons gratis hectaren aan grond terug en wij stemmen op jou!!
  Wil ik zien hoe bouta deze voorstel zal afwijzen!


  Maak melding
 17. De geprogrammeerde kooideuren van Esmerald haar isolatiecel zijn opengegooid.Onze viswijf mag even uitblazen op Waterkant.net. Straks gaan de deuren weer op slot.Whoehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!


  Maak melding
 18. Mijn vrouw heeft last van ingegroeide teennagels en lijdt aan de ziekte van hedel. Met andere woorden ze heeft meer haar op d’r muts dan op haar schedel. Wil haar verpatsen tegen elk aannemelijk bod. Welke Fronter dient zich aan en niet allemaal tegelijk.


  Maak melding
 19. Reacte op Ray, je hebt het over lijder, ja lijder, of bedoel je leider, zit wel verschil in, ik hoor het wel. Leiden, lijden, ik sla even het boek open, die tongo van die ptatta is moeilijk hoor.


  Maak melding
 20. @man van Esmerald, hoelang zit je viswijf met lange baard in de verkoop? Jullie relatie is zeker een fiasco van de eeuw geweest.Mag de koper haar, keuren maar dan wel geschoren met de gazonmaaier. Ik vermoed dat ze een kat in de zak is.Er zijn vast geen kopers voor deze frigidair, de stevigste ijsmachine die er is. Straks zit ik met het probleem Esmerald opgezadeld.Laat ze maar rustig in de inrichting blijven.A sma loca na ing ede.Heb je niet door dat ze haar luchten tussen 12.30 uur en 16.30 uur.


  Maak melding
 21. DDB kom op nu!! de ijzer heet is!! je had beloofd een elk burger in SU heeft recht op een lapje!! zo gezegd zo gedaan!! laat zie als je geen lafaard bent!! de daden!!!!


  Maak melding
 22. @F.Hossenbux

  Obama is een echte LEIDER !
  Bouta is de LIJDER van Suriname,hij doet ons lijden al meer dan 33 jaren lang!
  Zo bedoel ik met Leider en Lijder, zo hou ik de echte leiders en de criminele lijders uit elkaar!
  De echte leiders …L-E-I-D-E-R-S,
  De criminele lijders gewoon met lange ij,
  L-I-j-d-e-r-s,


  Maak melding
 23. = Aan de ene kant vind ik het jammer dat deze mensen in zo’n situatie terecht zijn gekomen, maar aan de ander kant zegt het ook iets over de mensen zelfs.

  =Jaren geleden wisten deze mensen ook dat de gronden niet van hen waren en zij vroeg of laat zouden moeten vertrekken.

  =Niet wanneer je 40 jaar ergens woont, wilt dat zeggen dat je automatisch recht hebt op het stukje grond. Dit is vragen voor problemen.

  =Ik hoop dat het voor eens en voor altijd nu gaat ophouden in suriname als het gaat om occupatie.

  -Mensen moeten nu gaan leren dat er wetten en regels zijn waar een ieder zich moeten houden.


  Maak melding
 24. ik ben blij dat de huidige regering dit allemaal mee maakt veroorzaakt heeft.

  zie duidelijk,dat bouta geen enkel benul heeft om leiding te geven,laartstaan om land te besturen..

  zijn verstand is gelijk aan zijn achterwerk 0,niks..

  wordt tijd dat hij bouta,,go home,, never ever come beck.. go to djil..


  Maak melding
 25. Mijn lieve sterke strijdvaardige Esmerald, mijn rots in de branding,
  Je man is vanaf nu ook een ex ,na deze uitlatingen.
  Beide jouw exen likken hun wonden en verschrompelen van jaloezie en rancune.
  Je bent mijn heldin, Esmerald, mijn liefde voor jou is oneindig!


  Maak melding
 26. @Ray vrijdag 23 augustus 2013 17.19 uur
  Ray verspil je tijd niet om het hun uit teleggen,want ze snappen het toch niet. Je bent al een jaar en een dag bezig te schrijven dat DiDiBrie een lijder is en nu pas dringt het tot de ….door dat er een verschil is tussen de ECHTE LEIDER en dat NEP speeltje preesanie van Su.Ray jij hebt me een adem om te reageren op…..dingen.Niet doen Ray; Het beste wat je kan doen is Ray; open ons de ogen verder en houdt de rest scherp, en nogmaals mi kabel slapen doen wij snacht’s.Ray ga gewoon zo door als je bent en tai horie libie de.Odi odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding
 27. Reactie op Ray, Lijder, leider, macht geen flaus aus ja. Deze pres zou allang aan de kant gezet moeten worden, maar ja velen zien hem daar als, de leiderrrrrrrrrrrrr, en als ze achter hem blijven staan wat zeiken wij nou, iemand zei een keer tegen mij, jullie zijn een laf volk, als het erop komt kruipen jullie in je schulp, en dan hoor je niets meer, al het gekut naar deze pres toe, meeste gekut dan komt van overzee, als het deze gasten niet bevalt steek dan over
  en trap hem weg, nee dus daar zijn wij te laf voor, en als maar zeiken, en nog meer, zak me hier, ik ga met lijn elf verder, al 33 jaar lang lopen kutten, maar iets doen ho maar, de pres is voor zijn mensen de
  leiderrrrrrrrrrrrr de leiderrrrrrrrrrrr, en dat blijft nu nogggggggggggggg zo.

  en trap hem weg, maar nee hoor,


  Maak melding
 28. @F.Hossenbux

  Je moet aan de mensen die je steeds blijven vragen waarom men de lijder bouta niet weg kan krijgen ,het volgende uitleggen,;

  In Suriname zijn er twee groepen van mensen met hun visie over je held bouta,
  De ene groep ziet hem als LIJDER, en dan heb je de andere groep die hem ziet als ‘leider’.
  De groep die hem ziet als LIJDER heeft zijn Eigen mening,
  hoe kan men een moordenaar als lijder hebben,de man op wiens naam alle tragische geschiedenis begonnen op 25 feb 1980,geschreven kan worden?
  Een moordenaar met amnestie wie in godsnaam zou zo iemand als lijder willen hebben?
  Dan heb je de andere groep,het groepje van jou,die hem als ‘leider’ zien
  Waarom?
  Omdat hij je beloond voor je stem?
  Een gratis hapje en drankje verzorgd te Ocer ,is jou groepje een stelletje zwervers die special voor een gratis hapje en drankje naar ocer gaat?
  Zeg maar ‘I love you bouta’ en pief paf poef ,een goudmijn staat op je naam ,een huis,hectaren aan grond en vooral geld heel veel geld.En natuurlijk jou groepje wil graag minister worden en de next president,en omdat jullie ‘leider’ geen enkel diploma’s bezit nemen jullie zijn vb over ,de hele dag hangen jullie op de hoeken,weer andere nachten zijn jullie uit op een rooftocht en dan slapen overdag en heerlijk dromen minister en ‘presdent ‘ te worden a la je baasje style!
  Voor jou groepje is er 1 Droomwens,
  namenlijk ‘PRESIDENT’ TE WORDEN MET AMNESTIE….!!!
  Voor jullie bestaat er een toepasselijke titel…..AMNESTIE PRESIDENT!!Niet alleen Uniek voor Suriname hoor maar voor de wereld is het iets uniek hiervan te horen!!
  Geen enkel andere wereld leider wil naast hem op de foto staan!behalve dan de 11 ‘leiders’ van de armste landen van de wereld!!

  En hier is het verschil tussen mijn groep die je baasje als de lijder ziet en jou groepje die hem als amnestie ‘leider’ ziet,
  Mijn groep zou graag wat willen doen voor het land Suriname en dat is het helpen bevrijden van een moordenaar als lijder,
  en jouw groepje vraagt zich af,wat kan het land en bouta voor mij doen……

  Pssst leg ook aan de vragenstellers uit dat in Suriname EERLIJKHEID EN VRIJE MENINGSUITING GESTRAFT WORDEN DOOR JE BAASJE.En o,ja,vertel ze ook dat terwijl er in Suriname een groep bestaat die bevrijdt wilt worden van hem als lijder,er ook nog een ander groep,die van jou,bestaat die nooit bevrijdt wil worden van hem van wege de vele kadootjes die jullie in ontvangst nemen door je land telkens te verraden!!


  Maak melding
 29. Alle problemen in Suriname kunnen heel simpel worden opgelost. Creeer er 2 deelstaten: 1 van Nickerie tot half Paramaribo, genaamd HARIVART en 2. de andere bestaande uit de rest.
  In HARIVART wonen alle redelijke en fatsoenlijke mensen en in DE REST mogen alle aanhangers van Bouterse, Brunswijk en Ronald (Venetiaan) wonen. In deze BB met R deelstaat mag Bouterse doen en laten wat hij wil.

  Dus: HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART HARIVART is de oplossing!


  Maak melding
 30. Sangggggggg, lange epistel boi, Ray, las teng, maak je
  volgende epistel nog langer, een boekwerk of zo, wellicht brengt het wat op, maar over de pres, maak je niet druk, hij heeft maling aan dat geleuter van ons allemaal op dit forum, hij zit daar en heeft de zaak strak in de gaten, en de leader, ja ja, voor zijn mensen ja zeker, leaderrrrrrrr. En in 2015 dan schuift ie iemand anders naar voren maar hij bepaalttttt.


  Maak melding
 31. Ray, je hebt het over jou groepje, hoe groot is dat groepje, mooi toch, doe wat, oeng abra watra, ga hem halen schakel hem uit, maak reclame, maak je groep groter, en bevrijd die mensen daar van wat jij een lijder noemt, doen ja doen, niet wachten RAY, en wellicht wordt jij dan de leiderrrrrrrrrr van dat land,
  mi Gado sai wang moro, wees wel voorzichtig, want hij laat zich niet zomaar uitschakelen, hou daar rekening meeeeeeeeeeeeeee


  Maak melding
 32. Ray, stel dat je vanuit Suriname opereert en niet onder je eigen naam, nou dan zit je dicht bij wat je zo graag wil, dus wat let je sta op en doe wat, en blijf niet jakkeren op dit forum, als je Suriname anders wil zien.


  Maak melding
 33. @Ferdinand Hossenbux,

  Hoe diep zit je in de endeldarm van Bouterse? Denk je soms dat iedereen naar wapens grijpt en mensen dood? Niet alle mensen zijn zo als je baasje hoor, lintworm.


  Maak melding
 34. Wat leuk, een president die alle problemen oplost!

  Je kunt letterlijk voor alles naar Bouterse; beïnvloeding rechterlijke macht, grote stukken grond gratis verkrijgen, fraude, corruptie, staatsoplichting etc etc….

  Kijk naar Abrahams, waar is het geld baasje?


  Maak melding
 35. Onbegrijpelijk dat mensen in Su zich niet beseffen dat het land zoooow groot is dat een ieder makkelijk meer dan 1 hectare bezit omdat het land van hun is. De verdeling ervan? Maak dorpen langs de grote wegen, ieder met een eigen dorpskern waarin winkels, dokterspost etc. Jonge mensen opleiden tot huizenbouwers en wees eerlijk in de verkoop van de huizen door alleen materialen en manuren te rekenen met een kleine plus voor gemeenschappelijke gebouwen als een buurthuis en school. Plaats een stemlokaal waarin iedere dorpsbewoner mag stemmen voor welke ‘aannemer’ tegen ‘welke prijs’ en in welk termijn de school mag bouwen etc. Verandwoordelijkheid gezamenlijk dragen …. kleinschaligheid maakt overzichtelijk en sluit corruptie uit.


  Maak melding
 36. Pima Kijk je verder om je heen wat er gebeurd in Wereld en waar niemand wat aan doet, de VN bijv doet geen flikker, anders krijgen die Russen en chineze in hun nek, denk daar eens over na, je raast onder een nep naam , erg boeiend, bang om voor je zelf iets nuttigs te zeggen,laat anderen met rust die een mening geven
  Suriname is peanuts laat de pres hij heeft veel die

  achter hem staan, kijk verder om je heen dan die noso van je, en je nepnaam heb je ook voorletters erbij
  bij voorbeeld J M .


  Maak melding
 37. Na 25 jaren moeten eigendomsrechten vervallen, als ze geen huur, of andere diensten hebben verleend aan de bewoners. Punt uit, laat die arme mensen met rust, dit land moet automaties weer domein grond worden.


  Maak melding
 38. “Wanhopige burgers naar president en parlement”

  Waarom gaan die wanhopige burgers naar die zelfde man die ze wanhopig heeft gemaakt??
  Ze worden alleen nog maar wanhopiger!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES