Viering -broer en zus dag- in Haags stadhuis

3

Vandaag viert de Hindostaanse gemeenschap in Nederland Rakhsa Bandhan oftewel ‘broer en zus’ dag. In Den Haag ontving loco burgemeester Marnix Norder uit handen van voorzitster Rita Poetoe van de Haagse vrouwengroep Awaaz een rakhi (beschermkoord). Zij vroeg het Haagse stadsbestuur om steun en hulp voor alle Haagse vrouwen in deze zware economische tijden.

Loco burgemeester Norder sprak in zijn dankwoord waardering uit voor de succesvolle integratie van de Hindostaanse gemeenschap in Den Haag. ‘Een 10 met een griffel’, aldus Norder. Echt Haags zijn en toch trots je cultuur blijven uitdragen is volgens hem de kracht van de grootste etnische gemeenschap in Den Haag.

Traditioneel is Raksha Bandan een feest voor broers en zusters. Zussen zoeken hun broers op en binden een beschermkoord om diens pols. De broer wordt dan geacht een kado of klein geldbedrag te geven aan zijn zus en haar alle bescherming en zorg te bieden. Tegenwoordig is het ook gebruikelijk in symbolische broer/zus relaties; dus tussen vrienden, buren en kennissen.

Dit jaar was er verwarring over de juiste datum. In India en Suriname heeft namelijk de viering gister al groots plaatsgevonden. Organisator Gandhi Poeran van stichting Dosti wil graag volgend jaar een groot festival organiseren op deze dag die de stad symbolisch kan verbroederen. Volgens PvdA raadslid Rajesh Ramnewash is er veel draagvlak voor. De aanwezigheid en warme belangstelling van de Nederlandse pers in het Haagse stadhuis bevestigd dat het breed uitdragen van deze kleurrijke culturele traditie ook buiten de eigen kring op grote waardering kan rekenen, aldus Ramnewash.

Raksha2

(FOTO’S: Roeth Chotkan)


3 REACTIES

  1. Dit is het hindoestaanse cultuur, prachtig a.lleen jammer dat meneer peoran het groots wil gaan vieren , het heeft niets temaken met verbroederen. Het is iets wat broers en zusters met elkaar vieren . Dus laat heg maar zoals het is.


    Maak melding

  2. O mensen, wat mooi en goed van u allen!. Ik hoop dat veel liefde en vooral eendracht uit deze prachtige dagen voortvloeien en voort zullen bestaan.

    Het is soms triest te zien hoe broers en zussen met elkander leven. Ik spreek mijn hoop uit dat de bijzonderheid broer-zus band en liefde voor alle dagen gelden en niet alleen op die dag.

    Nameste


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.