Nationale Partij Suriname ‘praat met alle partijen’

52

PARAMARIBO, 21 aug – De Nationale Partij Suriname, NPS, sluit geen enkele politieke partij uit. Als het aankomt op een eventuele samenwerking moet dat kunnen, volgens partijvoorzitter Gregory Rusland. Dat geldt ook de zogenaamde ongewenste partijen. De vorm van samenwerking kan altijd nog bekeken worden.

Er zijn uiteraard wel voorwaarden. Er moet vooral rekening worden gehouden met de principes van het grote verband, het Nieuw Front. Hier en daar zijn er al wat gesprekken gevoerd. “Het is niet verstandig om nu al namen te noemen. Maar zoals het toegaat in de Surinaamse politiek, praten we met alle partijen”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Anders dan parlementariër Shailendre Girjasing (Nieuw Front/VHP) vindt hij het voorbarig te praten over posities.

Girjasing vindt dat de zijn partij aanspraak maakt op meer verkiesbare plaatsen bij de verkiezingen van 2015. Bij de NPS wordt er anders tegenaan gekeken. Het is beter nu te kijken naar het grotere belang. “Het grootste belang is nu niet gaan vechten voor zetels en posities, maar wat we samen kunnen doen voor Suriname”, aldus Rusland. Girjasing vindt onder meer dat zijn partij meer aanspraken maakt in Paramaribo. Maar volgens de NPS is dit niet gebaseerd op de realiteit.

52 REACTIES

 1. Allen,

  Nationale Partij Suriname ‘praat met alle partijen’
  Of je nou Hindoestaans/creools/javaans/chinees of wat dan ook ben.
  Politiek Suriname moet ook met alle partijen praten en regeren, vorm een éénheid in Su, dan komen wij vooruit.
  Laat je niet in de maling nemen door buitenlandse geklets, zij willen juist onrust zaaien in SU.
  Doe het samen Surinamers (= iedereen die zich Surinamer voelt) dan komen wij er wel.


  Maak melding

 2. Stelletje flikkers die net als de meeste landen in Europa politiek gebruiken om aan hun trekken te komen ,dat zij nog niet door hebben dat politiek systeem de grootse gaos in de wereld teweeg gebracht heeft”weg met politiek “idioten,politiek is het gemoderniseerde koloniale systeem het zal nooit voordelen voor bevolking of land tot stand brengen,en dat weten die bloedzuigers.


  Maak melding

 3. Waarom de NPS en de VHP nu reeds gaan bekvechten om posities weet ik niet.
  Als twee gierige Fronters vechten om een been gaat een paarse pitbull ermee heen. En men moet de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is.

  Gregory, ik zou je ongevraagd het volgende in overweging willen geven; om nu, wanneer de NPS zo weinig zetels heeft, te roepen dat de NPS de volgende president zal leveren, is stom en bovendie getuigt het van goed partnerschap om de VHP, als het Front mocht winnen, ook een keer het presidentschap te laten invullen.


  Maak melding

 4. Mensen, dit is paniek voetbal van de NPS en VHP. De ‘broko bana’ wedstrijd is begonnen en zal uit deze powerplay blijken wie toe mag treden tot ‘de baas’ !

  Verder hebben we ook nog de ABOP en de BEP die aan het rollebollen zijn, en is de Nieuwe (tandeloze) Leeuw een brullende in de woestijn.

  Somo heeft het achterste van z’n tong nog niet laten zien dus is het wachten op een reactie uit die hoek.

  Any way, het wordt spannend op het politiekveld richting 2015 en zijn de grotere partijen zich ervan bewust om individueel zoveel als mogelijk zetels binnen te roeien, anders is het over en uit !

  Het wordt spannend !!!!!


  Maak melding

 5. Wat denken deze sukkels nou, ze hebben hun tijd gehad.
  Opzouten en niets meer, en dan te bedenken dat ene Vene
  nog meeloopt, boi het zou toch wat zijn 2015 De pres
  himself Ronaldo Vene, oeng djiem wang brik, wan bigi wang.


  Maak melding

 6. Tori,

  U heeft een mooie tori; echt waar! Politiek is bedoeld om een land te besturen maar wordt vaak misbruikt om zichzelf te verrijken. Ruim 60 procent van de landen waar gekozen is voor politiek bestuur is corrupt. Het is naast drugs de grootste vijand van de mens. Jaaaah!

  Maar toch moet er een systeem zijn om de bevolking te laten denken dat ze invloed heeft op het beleid van hun land. En daar is er de politiek voor. Maar in een land als Suriname, net als in vele derde wereldlanden, waar niemand een partijprogramma belangrijk vindt, zal misbruik van politieke machten blijven bestaan.

  De NPS onder leiding van Venetiaan heeft aangetoond dat ze samen met de andere Frontpartijen een land uit het diepe dal kan redden via positieve politiek (PoPo).
  De Surinaamse gulden die in 1975 bijna 2 Nederlandse gludens waard was, was na amper 7 jaar Bouta politiek (BoPo) zodanig gedevalueerd dat je voor 1 Nederlandse gulden 250 Surinaamse guldens kreeg. Dat is wat BoPo met een land kan doen; vernietigen!
  De regering Vene heeft daarna met PoPo ons land gered.

  Vele Surinamers zijn dit vergeten, terwijl vele jongeren in SU dit niet eens weten of willen weten.
  PoPo kan goed zijn voor een land terwijl etnische (Epo) politiek een land behoorlijk kan schaden. Dat geldt ook voor GeloofsPolitiek (GePo) als we kijken naar de landen in het midden oosten en Israel.

  Tori, wanneer politiek in een land er voor zorgt dat mensen het gaan haten, dan wordt het tijd om het af te schaffen en een zakenkabinet te beginnen. Maar dat zal geen kans krijgen omdat te veel mensen met de politiek zichzelf en familieleden kunnen verrijken.
  Verstand zit niet in de politiek, maar in de mens.


  Maak melding

 7. Nieuw front betekent;Nederlandde federaal,of,in praktische taal,naar Nederlandse vormgeving en gedachten.
  Idioten en flikkers en pedo’s”Wat heeft dat met Su of ontwikkeling van het Su bevolking temaken,jullie weten niks”idioten.


  Maak melding

 8. NPS en VHP zitten in een samenwerkingsverband toch?

  VHP roept ; wij gaan niet met NDP samenwerken en
  we willen meer verkiesbare plekken

  NPS roept; wij gaan wel met elke partij ‘praten’ en
  om nu al verkiesbare plekken op te eisen is voorbarig.

  Beweringen die zeer tegen elkaar in druisen.
  En deze gasten willen wederom een gezamenlijke pact gaan vormen?

  Nou, Lekkere samenwerking is dat.


  Maak melding

 9. Ja zeker moet je met alle partijen praten, is het niet zo dat alle partijen die ons land met zetels vertegenwoordigen, stemmen hebben gekregen van de belangrijkste mensen (ons de kiezers dus.
  Maar voordat we gaan praten met elkaar, lijkt het mij verstandiger dat alle mensen die zich politiek vertegenwoordiger of anderszins noemen, nu eens echt gaan kijken waar het mis gaat in ons land, alles uit de kast gaan halen om s’lands problemen uit de kast te halen, en met alle bevindingen zich rustig terugtrekken en met een goed en gedegen plan de verkiezingsstrijd aangaan.
  Maar let wel op een en ander moet wel uitvoerbaar zijn.
  Ik adviseer dan ook bij de plannen die uitvoerbaar zijn mee te nemen of het financieel haalbaar is, te kijken en te onderzoeken of het ons land niet verder in de put laat zaken, maar juist uit deze vieze put halen.

  Want laten we eerlijk wezen zoals de afgelopen jaren en ik zeg bewust jaren! waren zo kan het niet.
  Laten we nu met zijn allen de schouders eronder zetten ja politiek en burgers en laten we van Suriname ons Suriname een land maken waar, recht gesproken word zoals recht gesproken hoort te worden, waar grenzen tussen arm en rijk vervagen, daar waar nepotisme geen voet meer aan de grond heeft, daar waar criminele bendes geen thuis meer vinden,daar waar andere landen met respect naar ons land kijken, daar waar nog veel meer landen zaken willen doen met Suriname, daar waar druk vanuit de politiek om mensen te beschermen die fout zijn of waren geen kans meer maakt, daar waar de politiek niet hoeft te liegen om stemmen te krijgen, daar waar alleen honden een vette worst voorgehouden krijgen, daar waar we niet hoeven te hopen op mooie goud prijzen, daar waar de burger dus wij Surinamers ook een graantje mee pikken van succes volle overeenkomsten, daar waar geen ontevreden mensen meer zijn omdat deze of gene zijn verantwoordelijkheid niet meer willen nemen, daar waar we een president hebben die serieus word genomen door het buitenland, daar waar een wassen neus als kunst in een van onze musea’s komt te hangen, daar waar huizen met beleid gebouwd worden zonder dat onze nut’s voorzieningen overbelast raken, daar waar mensen graag terug komen om vakantie te vieren, en daar waar de burgers wij dus niet lui zijn en keihard gaan werken om ons land onze kinderen en hun kinderen een mooie toekomst te geven.

  met zijn allen moeten we willen bouwen aan Suriname, gewoon omdat Suriname ons land is.

  Laten we dat land koesteren en ja daar moeten we sterke leiders voor hebben ik hoop dat we ooit zo’n leider vinden, eentje met daadkracht zonder dat hij/zij uit het oog verliest dat een mooi land niet ten koste van alles dient te geschieden.

  Lang Leve Suriname!! mijn land,jouw land,ons land.


  Maak melding

 10. @hoedan

  nergens is nog officieel aangegeven of er in combinatie verband of alleen als 1 partij de verkiezingsstrijd gestreden zullen worden!
  Niet voorbarig zijn in je conclusies trekken ,ja!


  Maak melding

 11. Wat een gedoe!

  Het hoort niet om in een ‘huwelijk’ je vuile was buiten te hangen.
  Zoek het intern uit en kom dan met een gezamenlijke verklaring.
  Tenminste, als jullie van plan zijn om als één Front de verkiezingen in te gaan.

  Niet chique dit gedrag.

  Of is de tactiek om het volk bewust in een bepaalde richting te duwen, om er zeker van te zijn dat de ndp wint?

  Politiek, met een extra suri-sambel, super Hot!!!!


  Maak melding

 12. Rusland wilt natuurlijk zelf president worden en concurreren met zijn broer die bij NDP zit. Bouterse wilde ooit zelf voorzitter worden van de NPS. Toen dat werd afgewezen richtte hij zijn eigen partij op, die nu bijna alle voormalige NPS-stemmers heeft binnengehaald. Alleen met de VHP-stemmers lukt het niet zo. Overigens de voormalige NPS coalitiepartners binnen de NPK: de KTPI; de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV); en de PNR, zijn allemaal een langzame dood gestorven.


  Maak melding

 13. Ray,

  Nou, volgens Santhoki is geen andere combinatie mogelijk dan alleen in Nieuw Front verband.
  Dus als je iemand van voorbarige conclusie wil betichten dan moet je bij Santhoki zijn.

  Zie bericht hieronder (waterkant 19 augustus)

  VHP als deel Nieuw Front verkiezingsstrijd in
  Maandag 19 augustus 2013 | 38 reacties | Nieuws uit SR |
  PARAMARIBO/AMSTERDAM, 19 aug – De Vooruitstrevende Hervormde Partij, VHP, gaat de verkiezingen van 2015 niet alleen in. Dit stelt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. De strijd wordt uitsluitend aangebonden in samenwerking met het Nieuw Front. Weliswaar wordt druk gelonkt vanuit de NDP van Desi Bouterse.

  …….


  Maak melding

 14. Girjasing, is een van de VHP prominenten die het niet kan verkroppen dat de NPS op gelijkwaardige niveau samenwerkt met de VHP.Voor hem is de NPS een marginale partijtje met upperclass pretenties.Maar de grote baas Santokhi is terug, en Girjasing zal aanbinden.


  Maak melding

 15. musk

  in jou posting geef jij aan dat er een systeem zou moeten zijn om het bevolking te laten denken dat zij invloed hebben op het beleid van hun land.

  Musk
  Er is een ander systeem maar daar is goede kennis en wijsheid voor nodig en ook een behoorlijk dosis rechtvaardigheiden oprechtheid niet vergeten.
  Uit gaande van mijn vak gebied en onderzoeken dat ik verricht heb ,hadden,wij geen systeem ,maar,orde en levens wetten.
  Het sociaal leven dat toen zijn stabiele vorm had werd dan ook sociaal orde genoemd de economische omstandigheden werden dan ook door die sociale orde gevormd”hierbij komt goede kennis en wijsheid aan te pas.

  Er heeft inderdaad zich een korte periode voorgedaan waar het 1 Su gulden 2 Nl gulden was,maar heb jij ook kunnen merken dat in die tijd vele Su’s richting Nl zijn vertrokken”het was dus een propaganda stunt van nl om de Su’s te lokken “Nl was toen die tijd baas van Su ,denk jij dat zij het beter in Su dan in hun land zouden laten gaan.
  Venetiaan was pers onder nl gezag en moest volgens nl ideologie het land en bevolking intoom houden en dat is front 15 jaren gelukt .

  Ik geloof niet in positieve politiek ” ,iets dat uit negatieve gronden en intensie is samen gesteld kan nooit een positieve uitwerking hebben of iets positief tot stand brengen.

  Weet jij dat om politieke redenen een verdraing plaats gevonden heeft in deze wereld dat zelf die verdraing in de bijbel op grote schaal toegepast is .


  Maak melding

 16. Esmerald,

  politiek is een vies spelletje. Letterlijk en figuurlijk.

  Niet zo lang geleden was Santhoki tijdens de presentatie van de VHP conferentie visoen 2030
  nog lovend over het gesprek dat hij had met Bouterse en dat een eventueel samenwerking met NDP niet geheel uitgesloten is. Tijdens die presentatie schitterde overigens die samenwerkingspartner van de VHP, NPS, van afwezigheid. Niemand maar dan ook niemand van de NPS fractie was daar aanwezig. Dat zegt eigenlijk wel genoeg over die ‘goeie’ samenwerking tussen VHP en NPS.

  enfin, wat schetst mijn verbazing dat Santhoki recentelijk met de bewering kwam dat samenwerking met NDP eigenlijk geheel uitgesloten is dat in zware tegenstelling tot wat hij in december 2012 nog beweerde.

  POLITIEK; vandaag is het ‘hosanna’, morgen is het ‘kruisig hem’. vandaag is het ‘kruisig hem ‘, morgen is het ‘hosanna’.


  Maak melding

 17. @Hoedan,

  Beide partijen hebben het recht hun mening te uiten.

  Front bestaat nu niet, het is ieder voor zichzelf, maar…
  het is niet chique om frontaal tegenover elkaar te staan, als je van plan bent om 1 front te vormen.
  Het kan ook een bewust gecreëerd scenario zijn. Een politicoloog kan hiermee helpen.

  Dhr, Santhoki heeft de pres. uitgenodigd , omdat Vvision 2030 betrekking heeft op de verdere ontwikkeling van Suriname. Het is geen politiek iets, omdat dhr. Santhoki toevallig het initiatief heeft genomen, het betreft een plan, in algemeen belang.
  Deze activiteit heeft geen relatie met de politiek.

  Dhr. Santhoki geeft nu, namens de partij, concreet aan met wie hij de komende verkiezingen wel of niet wilt samenwerken.
  Acteert hij anders, dan mag je hem erop aanspreken.


  Maak melding

 18. @Hoedan en RobG,

  Er is geen samenwerking mogenlijk tussen de VHP en de criminele NDP partij!
  Wij van de vhp hebben geen bezwaar als straks de VHP besluit om in combinatie verband met de NPS samen te werken of andere groepen die ons kunnen overtuigen dat zij het beste hebben voor land en volk,en de ndp hoort niet in dit rijtje thuis!


  Maak melding

 19. @Tori
  Mars,ga de geschiedenis van Suriname eerst leren kennen!!
  Eerder is ons Eigen geldmiddel het gelijke geweest van het nederlandse geld!Een cent was toen hetzelfde waard als 10 euro’s van heden!
  Toen kwam bouta in 1980 en toen moest hij het geld gaan omzetten in waardeloos papier!!
  Toen verloor ons betaal middle zijn waarde. Deze heeft zich tot heden niet meer kunnen herstellen voor wat het eerder geweest was!Degenen die vertrokken naar Nederland in 1980 periode, die deden zo omdat zij aan de toekomst dachten van hun zelf en hun nageslacht. Ik ken een heleboel wiens kinderen heden zijn afgestudeerd en een belangrijke baan hebben in Nederland!Hier in Suriname zijn de lijders een bouta,een somo en brunsi en dat ook wel met geen of een geringe schoolopleiding!Zo een toekomst wenst je toch niet voor je kroost?Je wil toch hebben dat zij het groots gaan maken?Wel dan moet je op de eerste plaats gaan zorgen dat er geen brunswijk,bouta en somo in het land aanwezig zijn anders zijn je kansen om het grootst te maken verpest!!


  Maak melding

 20. De NPS en VHP mogen wel de ambities hebben en dromen om regeermacht te hebben na 2015 maar dat zal zeker niet gebeuren.
  De NPS van Gregory Rusland is door z’n voorganger kapot gemaakt en gedegradeerd tot een bejaarden partij die vol weemoed terug denken aan vroeger toen de NPS een echte creoolse partij was.

  Over Santokhie kan ik ook heel kort zijn want deze man wordt absoluut niet de volgende president van Suriname.
  Let wel, we leven nu in Suriname 2.0 dus moet de nieuwe president een volkspresident zijn met voldoende draagvlak en/of volgelingen.

  Welke en hoeveel volgelingen heeft Chaan in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini ??? Ik dacht geen één !
  Hoe vaak heeft Chaan deze districten bezocht en tot de mensen gesproken en vertelt waarom hij de volgende president van het land moet worden.

  Ik weet dat Chaan tenminste 1 keer in Albina is geweest maar toen had hij een afspraak met Sarkouzi (voormalig president van Frankrijk) die toen in St Laurent was. Chaan had Sarkouzi beloofd dat de Gendarmeri de bevoegdheid zou krijgen om tot 3 km op Suri grondgebied te opereren indien het om criminelen zou gaan.

  Weet je wat het antwoord van Romeo Bravo was !!!! Not in my back yard & over my dead body ! Brunswijk was woest en ziedend !

  Vene was zodanig van geschrokken van Ronnie zijn reactie, waardoor dit voorstel niet eens meer aan het Parlement is aangeboden voor verdere behandeling.

  Any way, Gregory is een kabouter Plop en hoort in Plopsaland thuis. Chaan praat en leeft enkel met de zgn elite onder de Hindustanen en weet niet eens wat er onder de mensen speelt.

  In 2015 zullen beide mannen ervaren dat het ‘game over’ is !


  Maak melding

 21. Deze boodschap van de NPS is bedoeld richting VHP om de onderhandleingspositie gunstiger te maken. Zolang Venetiaan aan de roer blijft bij de NPS gaan hij en Bouterse niet gauw samenwerken. Maar dreigen met samenwerken kan de VHP natuurlijk onder druk zetten. Echter het is een loze dreiging. De NPS van Venetiaan gaat geen brassie doen met de NDP van Bouterse.


  Maak melding

 22. Wie er ook president en ministers moge worden. Laat het a.u.b. niet worden zoals in de jaren tachtig. Of zoals nu in Afganistan of Syrie.

  Het land draait nu beter dan vroeger. Laat het zo draaien of zelfs nog beter als het kan. Er komen nu veel toeristen en investeerders binnen, dat is alleen maar een goed teken.

  Als we allemaal van Suriname houden, maak het dan niet kapot maar bouw het op. Ook voor de toekomstige generatie. Suriname mag nooit meer ten koste van enkele arrogante dictatoren of enkele arrogante ego’s ten onder gaan.


  Maak melding

 23. Aha, de bekende knuppel is gegooid hahaha,terwijl ze nu al aan het bekvechten zijn is brunswijck in het HELE LAND bezig met zijn mobilisatie campagne.
  Zit er een derde combinatie in de maak ??????????????


  Maak melding

 24. 2013 en iedereen denkt nu al slechts aan verkiezingen na so oen lobi oen kondre.ze willen slechts snel rijk worden en kunnen niet wachten maar abrahams heeft de verkiezingspot voor de ndp al binnen.


  Maak melding

 25. Ray, in de politiek moet je nooit , het woord nooit gebruiken. Ik denk dat Santokhi ook niet luistert naar zijn achterban. In de IDOS peiling kwam duidelijk naar voren dat de aanhang van de VHP, een nieuwe samenwerking met de NPS niet wenselijk acht.

  Als Santokhi niet bereid is om samen te werken met de NDP, en dat is zijn volste recht,is hij mijn inziens genoodzaakt om een meerderheid te halen samen met de NPS.Beide partijen zullen een meerderheid niet halen.Hij is dus genoodzaakt om een verbond te sluiten met de NPS, Somodihardio en Ronny Brunswijk.Ik denk dat bij een eventuele samenwerking, Somodihadio en Brunswijk hun huid zeer duur gaan verkopen.


  Maak melding

 26. Mensen, misschien heb ik iets gemist, maar waar is GMAP ?????

  Ik heb GMAP z’n commentaar gemist in deze en ook andere topics.

  Romeo Hotel, where are you ! Where you at !


  Maak melding

 27. Nou wij Surinamers maaken of breeken su als wij een samen werking van meer dan 2 partijen laten regeren dan is het weer groot verdeeldheid ik hoop dat wij dat gaan inzien hoe gaan ze dan weer de posten deelen en steeds weer elkaar in de haren vliegen nu al nog niet eens verkiezing en nog erbij 2 partijen en het is al heibel NPS-VHP ZO KAN JE ZIEN PARTIJ EN GEEN LANDS BELANG niet om dat ik van de NDP ben en dat mag een duidelijk zijn maar ik hoop dan wel dat de NDP nog groter word dan zullen ze meer kunnen doen want steeds weer gekibbel voordat er wat gebeurt en NPS-VHP hebben in de jaren daarvoor niks gedaan dus wat willen ze nu gaan doen wees eerlijk in welk partij zitten alle soort landgenoten alleen in de NDP NDP NDP ga maar na de rest ras polietiek waar wij juist van af willen iedereen is 1 en heeft zelfde recht dus door andre partijen gaan we terug bij af tot dat de BOM barst wij moeten gezaamlijk doorgaan en niet terug bij af mijn advies en mening sorry het zij zo GOD BLESS


  Maak melding

 28. Deze zelfde NPS VHP KTPI PSV sommigen waren in combinatie, hebben toen na de “onafhankelijkheid”, het Neokonialistische politiek geïntroduceerd. Alles wat klok sloeg was partijpolitiek nepotisme clientèle patronage, voor het onderwijs heeft men toen niets gedaan erg belabberd. We moeten ons diep schamen voor het nu getoonde gedrag. Natuurlijk als je vind dat het volk niet wijs moet worden, want dan kan je hen niet sturen. Toen hadden we het over de “domme massa”, die staat nu tegenover Vene en consorten. Ik heb geen politieke kleur, ik volg het alleen kritisch. En hopen dat ze terug komen, want teleurstelling alom, die “goudenbergen”, zijn uit gebleven. Vooral nu de “Trias Polica” op de helling is, de rechtspraak is in handen van een administratieve instantie, wat in een rechtsstaat ondenkbaar is. De politiek mag zich niet met de rechtspraak inlaten, en weer zie je dat de pre natuurlijk de meelopers onderdruk zet. Wel is het klaarblijkelijk, de democratie wordt op een subtiele wijze uitgehold. Het zelfde had Morsi ook gedaan alle macht naar zich toe trekken. Te yu mati e kori yu à no e lafu. Want, te yu mati barba e bron nat difu yu!


  Maak melding

 29. Ray
  Jij kwakkelt uit jou nek.
  Jij kent het Su geschiedenis helemaal niet zoals het hoort maar naar wat jou door de vroegere kolonie is geleerd,jij hebt zeker niet tussen de regels leren lezen”stinkt dier dat jij ben.
  Vhp is altijd racistisch in mentaliteit geweest ten opzichte van het afrikaans surinaamse volk denkend dat zij beter dan anderen zijn.
  Ka ka fowru du sa ju wani,taki sa ju wani ,ano é ATI mo,ju lagi judas.


  Maak melding

 30. Rusland voelt de adem van de v.h.p in z´n nek , vandaar dat hij 90 graden begint te draaien .
  maar het is nu te laat het schip is al vergaan , nu de kapitein nog
  vaarwel vaarwel matroosje ik zie je op het strand , begin weer met een bootje je schip staat in de brand .


  Maak melding

 31. Ray
  Het bezoek van Santokhi in nl was een strategie plan samen met ru en sam om vhp in ideologie te ondersteunen.en kijk,gelijk is er paniek voetbal ontstaan.
  Ndp heeft zijn waardigheid behouden en laat zich niet het lesje door nl voor lezen,dat is verleden tijd.
  Wees blij dat jij in Su geboren ben,want,in het land van jou oorsprong heeft een kalaka het beter dan de mensen die er leven,jij zou niet eens kunnen schijten van de armoede en ellende die er heerst,poep luis.


  Maak melding

 32. 21 aug.2013

  @Esmerald, Srika citeert uit jouw posting:

  ‘Front bestaat nu niet, het is ieder voor zichzelf, maar…’

  Esmerald, Srika merkt in je posting op dat jij nu eindelijk begint te begrijpen wat er bedoeld wordt met Santokhi is ‘on the move’.

  Santokhi/VHP staat onder enorme druk van de achterban.

  Niet in het regeercentrum van Suriname zitten betekent voor de elite binnen de VHP,dat er geen economisch voordeel te halen valt.Zelf binnen VHP-Nederland is dit aan Santokhi duidelijk gemaakt.Zijn kop is dus hieraan verbonden en brengt in deze situatie van politiek overleven de vraag op welke principes stand zullen houden bij een eventuele geforceerde samenwerking met de NDP.

  Rusland/NPS heeft de uitspraken van Santokhi politiek goed begrepen. ‘NPS no mang fur’ VHP kros’kasie’.

  Santokhi heeft Rusland duidelijk het signaal gegeven dat als in 2015 gezamenlijk geen meerderheid behaald wordt, de VHP mogelijk verschuift naar de NDP toe.

  Omdat dhr. Rusland de zwakke positie van de NPS t.o.v. de VHP kent, heeft dhr. Rusland onmiddellijk moeten reageren in de zin van: A no nanga wang man nomo mi e freiri.

  De snelle politieke reactie van dhr. Rusland geeft in de ogen van Srika alleen het zwakke vertrouwen van de NPS aan in een goed verloop van de aankomende verkiezingen in 2015.

  Ja Esmerald, gelijk heb je. Het front bestaat nu niet, het is ieder voor zichzelf.En dat heeft dhr. Rusland(NPS) nu wel begrepen.

  De VHP wil koste-wat-kost in 2015 deel uitmaken van de regering in Suriname.Liefst de leiding daarvan in handen hebben.

  En daarvoor moet dhr. Santokhi zorg dragen om zo zijn eigen kop in de partij te behouden.
  Maar dan zullen wij de echte principes van de VHP/Santokhi naar boven zien drijven.Principes om het politiek te overleven.

  De verkiezingen in Suriname worden volgens Srika een echte ‘motjo-pre’, een politieke bacchanaal waar het echte tongzoenen al begonnen is. De NDP heeft ze straks dus voor het oprapen en kan straks dus bepalen welk vervolg er gegeven wordt aan dit politieke tongzoenen.

  Maar waar blijft Somohardjo? Hij is toch ook on the move, binnen die bacchanaal? Of grijpt hij straks, zoals gewend, direct naar de onderste edele delen van de partijen binnen deze bacchanaal?

  Van Ronnie Brunswijk hoeft Srika niet veel te verwachten.Hij voelt zich toch al de ‘konung fu buskondre’.Tongzoenen hoeft voor hem niet meer. Zijn zetels zijn al verzekerd, want hij heeft, volgens neef Srika van Marwina, recent zijn 100ste baby gehad.
  Srika


  Maak melding

 33. als ze voor d e deur komen van ndp
  zou ik ze opdonderen.

  principes?
  De nps bloedt dood
  ze zijn in nood
  iedereen die kan helpen zullen ze ontvangen
  nps,bep,abop kar kong


  Maak melding

 34. Milton Fleur,

  Om even antwoord op jouw vraag te geven.

  Gmap,alias Romeo H., die altijd een grote smoel over de armoede in Suriname had en hoe ‘goed’ het financieel/economisch gaat in Nederland.

  Welnu, uit welingelichte kringen heb ik vernomen dat Gmap de armoede in Nederland nu wel degelijk aan den lijve ondervindt. Gmap is onder curatele gesteld bij de BBIB. Want vanwege die financieële crisis moet Gmap zich noodgedwongen onderwerpen aan een onvermijdelijke sanering van zijn uitkering.
  Op dit moment heeft Gmap dus wat anders aan zijn hoofd dan zich druk te maken over Bouterse.

  De financiële crisis in Nederland heeft Gmap in een wurggreep.
  Naar alle waarschijnlijkheid heeft BBIB besloten dat Gmap zijn internet aansluiting maar moet afzeggen om wat geld te besparen.
  Dus voorlopig zullen we het zonder die gefrustreerde maar toch vermakelijke reacties van Gmap moeten doen.
  GMAP is nu verworden tot GGIDP (Geen Geld In De Pocket)

  Tja, het kan verkeren.


  Maak melding

 35. De NPS is helaas niet in de positie om eisen te stellen aan haar eventuele coalitie partners. De NPS is aanzienlijk gedecimeerd en moet weer omhoog krabbelen. Ze kan zich beter aansluiten bij de VHP om er weer bovenop te komen. Maar het stellen van voorwaarden over verdeling van posities, gaat mij te ver.


  Maak melding

 36. Nou, het kan verkeren ! Ik hoop niet dat dit GMAP is overkomen, want hoewel wij absoluut nooit op één lijn zaten genoot ik van z’n ludieke commentaar op dit forum.

  Is het misschien een idee om een inzamelingsactie voor deze broeder te starten anders raakt deze man verstoken van info mbt de huidige ontwikkelingen in Suriname.

  Suriname is on the move en dat zou onze GMAP moeten kunnen volgen. Over 2 weken wordt er een UNASUR vergadering in Paramaribo gehouden, dus zijn alle 12 presidenten van Zuid-Amerika hiervoor uitgenodigd.

  Let wel, de presidenten van Brazilie en Argentinië zijn met gevolg absoluut van de partij.
  Verder zal (ik dacht) per 1 September, het voorzitterschap van de UNASUR onder regie van President Bouterse zijn.

  Let wel, President Bouterse wordt dan voor een periode van 1 jaar de Voorzitter van alle Zuid-Amerikaanse landen, en dus President van het continent !

  Dit historisch gebeuren moet onze GMAP toch ook kunnen volgen ?

  Any way, misschien is het ook goed dat hij nu in retraite zit, en echt na gaat denken over al die stommiteiten en idioterie die hij de afgelopen jaren via internet de wereld in heeft geslingerd.

  Wat een mafkees die GMAP !


  Maak melding

 37. Oom D.D.BOUTERSE is de lachende derde..proost oom D.
  nog een dubbel black .lekkerrrrr 2015…
  .不用 谢 Bu yong xie U bent van harte welkom
  I LOVE SU WOON EN WERK….


  Maak melding

 38. Trauma!

  Tori, voordat je begint met het beschuldigen van de Hindustaan van racisme, moet je diep in je eigen ogen kijken.
  Van mijn tiende tot mijn zestiende had ik een trauma.
  Niet de Hindustaan, niet de Javaan, niet de Chinees heeft me dat aangedaan maar wel die luie stadscreool.
  REDDI BONKORO, zo werd ik genoemd en geplaagd door de mensen die op jouw lijken. Elke keer weer! En je schaamde je niet om de KOELIE meisjes met batjouw voeten te plagen en voor jouw soort was elke MAE een motjo. Wel, de grootste en bekendste motjo in Suriname was er een van jouw soort waar men ook een boek over heeft geschreven.

  Tori, zolang je denkt dat jouw soort de enige, echte Surinamer is, zal je nooit tot verzoening komen met de rest van de bevolking. De Indiaan is de echte SUri. Jouw soort en ook de mijne zijn ingevoerd. We moeten blij zijn dat we deel kunnen en mogen uitmaken van deze samenleving. We hebben allemaal even veel recht.
  En als je denkt dat je de Chinees krenkt door zijn PIENG A TJAUW op te eten dan heb je het mis want je brengt je salaris naar hem toe.

  Ga totaal denken om Suriname vooruit te krijgen en wikkel je niet in de stadscreoolse mentaliteit. De mentaliteit die doet alsof ze beter is dan de rest.
  Change!


  Maak melding

 39. Een verbond van DOE+BEP+VHP+NPS+KTPI+Nieuw Suriname+ PL(mits vooraf goede afspraken) kan in 2015 ervoor zorgen dat de NDP naar de oppositie gaat.


  Maak melding

 40. @RobG,Boegroe en de andere ndp fanaten,

  hahahaaaaa…lezen hoor,gaan jullie je Eigen huis eerst in orde maken
  lees,

  Nickerie heeft geen oliebollen’, luidt de politieke boodschap van het NDP-Assembleelid Rachied Doekhie in de richting van zijn collega, ABOP-voorzitter Ronny Brunswijk. Die heeft onlangs kernen geïnstalleerd in het rijstdistrict. Volgens Doekhie begrijpt hij de strategie van Brunswijk helemaal, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 22 augustus 2013.

  ‘Hij begint de nattigheid in het binnenland al te voelen. Daarom wijkt hij uit naar het westen.’

  Doekhie vindt het wel een kwalijke zaak, dat Brunswijk bij de Nickerianen heeft doen overkomen alsof hij al hun problemen zal oplossen. Er moet beslist niet uit het oog verloren worden, dat Brunswijk thans deel uitmaakt van de coalitie en niet van de oppositie. ‘Waarom kan hij dan toch niets doen?’

  Volgens Doekhie moet ook niet vergeten worden, dat gedurende de afgelopen regeringsperiode Brunswijk ook binnen het machtscentrum zat. Vanuit die hoedanigheid heeft hij geen moment naar de Nickerianen omgekeken. ‘Hij heeft totaal niets gedaan voor de rijstsector. Dan komt hij nu vertellen dat hij zoveel gaat doen.’

  De uitwijkmanoeuvre van Brunswijk naar Nickerie voor het zoeken naar zetels is zijn democratisch recht, zegt Doekhie. ‘Het wordt juist spannender voor ons. Maar de NDP vreest geen concurrentie. Alleen moet Brunswijk de Nickerianen niet nu al voor de gek houden en doen overkomen alsof hij in de oppositie zit. Hij moet de Nickerianen niet bedriegen.’
  August 22, 2013


  Maak melding

 41. Musk
  Het plagen was wederzijds,een creool werdt toch ook kafri of duivels kind genoemd,dus kom niet met jou zielige woorden,het slaat nergens op.

  en wat motjo betreft,dat komt in alle bevolkings groepen voor ,maar als jij zegt dat het creoolse vrouw de grootste motjo is kan ik jou geen gelijk geven “wie huwelijkt meisjes van 12jaar uit aan mannen van 30 jaar en ouder en vaak worden die meisjes misbruikt om sex met dieren te hebben en dat is volgens jou normaal.

  ik hoef en wil niet denken hoe jij wil ,omdat het mijn kijk naar realiteit en waarheid zou verduisteren en geen juiste beeld van levens hoedanigheid zou weerspiegelen,blijf jij maar met jou ideologie.

  en dat ik denk dat mijn soort de echte surinamers zijn klopt helemaal.
  ik zeg dit ook tegen jou,jij kent het Su geschiedenis naar het koloniaal gedachte’,een simpele vraag,wie waren de eerste bewoners van het gebied dat suriname genoemd word ,en kom niet met ,dat het de indianen zijn geweest die suriners door de engelsen en nederlanders wordt genoemd,als jij het Su geschiedenis ken dan zou jij een correcte antwoord op mijn vraag kunnen geven.

  inderdaad ik weet beter dan jou.


  Maak melding

 42. Zoals mijn vriendin zei:
  Praatjes vullen geen gaatjes!
  Erin telt

  Zoals mijn pa zei:
  Je stemt op degene die jou het hardst gaat naaien!

  Zoals mijn ma zei:
  Eerst zien dan geloven!

  Zoals mijn broer zei:
  Alleen een politicus kan meerdere mensen tegelijkertijd naaien!

  Zoals mijn zus zei:
  Ik wil ook gekust worden als ik genaaid word!

  Ik zeg:
  We zullen wel zien wie ons in 2015 gaat naaien!


  Maak melding

 43. henk molenaar hou je liever bezig met denhaag , want daar stink het 3 kilometer in de wint .
  probeer eerst je eigen vuil op te ruimen , en begin bij die rotte rutte .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.